2021-06-07 1015 浏览
Brunch 好多野食 左口魚同yellow fish好味 餐廳環境幾好的 好多staff 但都太多客 會逼逼地 牛油粟米極度邪惡但好正 甜品都係可以refill 有好多唔同嘅水果同埋macaroon 仲有雪糕 最岩打卡🤗
Brunch 好多野食 左口魚同yellow fish好味
餐廳環境幾好的 好多staff 但都太多客
會逼逼地 牛油粟米極度邪惡但好正
2021-05-24 1348 浏览
久仰大名,堪稱全港最佳的Sunday Brunch,訂枱個list 好長,大概要等兩個月! 終於等到喇!充滿期待,準時到達,由專lift上6樓,首先登記攞枱,然後,経一條玻璃長樓梯,步行落5樓上座....玻璃樓梯很瑰麗,由高處望落去大堂富麗堂皇,水晶燈光璀璨,很Grand!戶外光線充足,設有露天的座位!因為,天氣熱,選擇了坐在有空調的室內!枱與枱之間分隔空間充足,ceiling 足夠有兩層樓高,沒有隣枱的對話聲,坐得很舒適,環境寧靜...Service 很貼身,人手充足,待應個個都靚仔靚女,很sharp醒,亦算是另一種享受也!Menu 是全英文的。待應全部說英文....首先,在限定進餐的兩個半小時內,可以無限次order 前菜;主菜,只可order 一次,dessert,也是只供應一次...前菜 - 種類不少,味道不錯,但沒有什麼特色!最正係魚生拼盤,色味俱全,夠新鮮主菜 - 魚生飯,setting很靚,Tuna魚生新鮮甜美,但飯份量太多了...Grilled 三文魚頭,味道普通Dessert 係吸引的,但份量不太多,雪糕最少portion,好食,吾夠喉全餐最驚喜係ice tea !夠

Menu 是全英文的。待應全部說英文....

前菜 - 種類不少,味道不錯,但沒有什麼特色!

最正係魚生拼盤,色味俱全,夠新鮮

Grilled 三文魚頭,味道普通

全餐最驚喜係ice tea !夠凍,夠茶香,容易入口,重係無限次添加...😍👍

Brunch 不過不失!食得很飽的!

2021-05-16 1232 浏览
Restaurant week lunch menu比平時多左個一個前菜配一個主食嘅選擇$290 如果揀兩個前菜配一個主食同平時一樣都係$390 平日嚟食嘅話仲有意外驚喜 我上次平日去 是日仲有個特別嘅魚同龍蝦揀 建議平日去Restaurant week:前菜選擇同平時差唔多 我地加左隻蠔刺身都好新鮮 油甘魚刺身都好味牛肉他他配蕃薯片係必點Restaurant week比平時多左刺身飯揀 其貌不揚但都算正常配埋牛油果都幾好味 但麵豉醬烤雞扒又乾又鞋 唔推介 其他選擇要加$100 up 覺得唔太划算 又冇乜特別所以冇揀椰子芒果熱情果甜品好好味 係成餐飯嘅亮點平日嚟試嘅午餐:份量係少啲但龍蝦真係整得好好味 好驚喜!

Restaurant week:

前菜選擇同平時差唔多 我地加左隻蠔
刺身都好新鮮 油甘魚刺身都好味
牛肉他他配蕃薯片係必點

椰子芒果熱情果甜品好好味 係成餐飯嘅亮點

平日嚟試嘅午餐:

份量係少啲但龍蝦真係整得好好味 好驚喜!
2021-05-08 1400 浏览
喺世界各地都擁有分店嘅米芝蓮餐廳「Zuma」,一直都久仰其大名。Zuma Hong Kong更加已經喺中環置地廣場開業有14年,仲曾經入選為亞洲20大餐廳添。既然放咗喺bucket list咁耐,就襯住好朋友生日一齊去朝勝一下。加上咁啱見到DinningCity Hong Kong Restaurant Week 2021有Zuma,Dinner只需要$680起,當然要即刻Book咗佢啦!雖然Zuma喺置地廣場,但因為佢喺自成一角,所以要搭Gucci旁邊部升降機先上到去,通過扶手電梯最多只可以上到4樓,最後都係要搭返升降機。當晚Book咗7點,到場時都唔太多人,Scan個QR Code填完資料就可以入去。餐廳高樓底,分室內同室外座位,成個設計都好有格調。不過因為夜晚,所以唔太Feel到之前相見到嘅落地玻璃有幾靚。餐廳仲有一個好長既Bar枱(又或者係Open Kitchen),可以俾食客望住廚師準備食物。 餐廳既侍應同食客比例都幾高,單係一坐低已經有幾個唔同職員輪流過黎加水、倒豉油、放袋等等。餐廳亦都貼心準備咗印有Zuma Logo嘅口罩信封俾食客,不過信封有點細,係唔能夠平放一個口罩。

因為係Restaurant Week,所以Menu已經係Pre-set好,不過有幾個item係要揀,包括係主菜要「麥麵豉醬燒雞腿肉」或是「麻香辣汁燒牛柳(加150蚊/每位)」、「火炙薄切和牛(加100蚊/碟)」同埋「時令水果盛位(加50蚊/每位)」。

而酒水方面,其實Menu係有做咗簡單Pairing,可以揀特色Cocktail、清酒、白酒同紅酒。不過最後我哋喺佢原本Wine Menu揀咗開枝720ml嘅Sake ($690)。因為放酒樽嘅冰桶放得比較遠,所以無影到相,不過餐廳職員會將酒倒喺分酒瓶放喺台面,方便食客自己加酒。但其實成餐飯我哋都無自己加過,因為餐廳職員服務太殷勤,基本上一飲左兩啖就會有人嚟加酒。

麵豉湯

第一道前菜就係麵豉湯,湯料足夠且鮮味,但略有點咸(不過其實成餐飯每碟餸都偏咸)。

薄切油甘魚配柚子松露汁

第二道菜係薄切油甘魚配柚子松露汁,呢道菜有d驚喜而且好開胃,建議將魚子連埋油甘魚一齊食,入口有一陣清新柚子同松露味。

岩蝦天婦羅

岩蝦天婦羅送到嚟仲喺新鮮炸起,又熱又脆,蝦又新鮮,配合埋個醬超夾。

迷你牛肉他他筒

好高質嘅牛肉他他,完全感覺唔到陣生味,即使本身唔鍾意食他他嘅人都覺得好食。雖然佢話喺迷你他他筒,但其實份量好足,一d都唔迷你。

火炙薄切和牛

我哋叫左兩碟加100蚊嘅火炙薄切和牛 (店員話平時一碟都要200幾),係和牛不過驚喜感不大,而且略有d太咸

辣味牛油果沙律

食咗咁多碟之後,食返個辣味牛油果沙律中和下啱啱好。辣味唔太重,不過配搭埋牛油果同沙律菜幾清新下!

精選壽司及刺身盛合

其實呢個係mix咗三道菜嘅拼盤,包括壽司刺身盛位、日式生蠔刺身同辣味油甘魚卷。陣容睇落好豐盛,而且每樣嘢都好新鮮,特別係生蠔,有陣陣海水味

麥麵豉醬燒雞腿肉

其實食到呢道菜已經有d飽,燒雞腿肉好Juicy,沾埋麥麵豉醬又好夾,不過唔沾醬其實本身都幾好食。

紫蘇牛油甜粟米

呢道紫蘇牛油甜粟米係我覺得最得意嘅一道菜,因為只係普通嘅粟米,但整到好Fancy咁。而且味道超甜,有又陣烤烘味道,好似食緊日式燒烤咁。

三文魚伴芝麻青瓜漬物

三文魚伴芝麻青瓜漬物略為有點咸,不過有檸檬同青瓜漬物中和下都ok,而且無骨。

日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫

最後去到甜品,Menu包左兩個甜品,日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫 同埋 綠茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥醬,因為喺book枱時候已經remark咗朋友生日,所以餐廳已經自動波將其中一個甜品加咗生日牌同蠟燭,值得一讚!!

整體來講,成餐飯都不枉我一直都對Zuma好有期望,無論食物定服務都絕對係一流。不過略嫌餐廳上菜同收菜速度太快,基本上落單後半個鐘已經上咗一半嘢食,而甜品係未食完main已經問你可以上未。雖然都明白疫情期間餐廳要趕10點關門,但9點15分已經俾張單你埋單同清好成張枱真係太心急,希望下次嚟可以坐多陣
2021-05-02
庆祝纪念
生日
麵豉湯
  • 迷你牛肉他他筒
2021-04-11 10917 浏览
見到Hsbc做緊嘅Restaurant week有呢間餐廳, 即Book👌🏻!本身book咗枱, 所以去到唔洗等位就入咗去, 嗰陣係復活節假期, 成間餐廳都有8成full, 即使係fine dinning都唔少人🤔(btw 有dress code😅)Hsbc restaurant week嘅menu, 1 starter同main未計加一$290, 價錢好合理! 我同朋友各叫咗1 set再share食😀Starter 1: 薄切柑味油甘魚刺身. 因為配咗個橘子醬, 所以幾fresh, 略嫌油甘魚唔夠肥美🤔Starter 2: 火炙薄切和牛(+$80), 難得黎fine dinning一次, 唔介意加多小小錢食好嘢😂件和牛真係好「薄切」😂但幾juicy同牛味濃, 加錢都值👌🏻Main: 特式刺身飯, 唔好睇佢好似好少咁, 其實份量唔少, 只係外面啲刺身欺騙咗你😂入咗啲飯係實嘅(阿媽驚仔女食唔飽系列😂😂), 刺身幾鮮, 好多種類(如圖: 三文魚、吞拿魚、牛油果etc), 食完唔會膩. 再加上入咗嘅日本米飯(?), 整體高質👌🏻👌🏻^(朋友叫嘅魚, 仲有一碗飯)-Overall: 值得一試,

^(朋友叫嘅魚, 仲有一碗飯)
Overall: 值得一試, 特別係hsbc restaurant week嘅special menu太抵食🤩Service都好好, 基本上時時刻刻都有人cater客人嘅request.
❀ Zuma Hong Kong #中環 ❀❗️遍布世界各地現代日式居酒屋 食盡15道菜晚餐❗️——————————————————繼續係 DiningCity Restaurant Week嘅節奏!今次揀咗呢間現代日式居酒屋,位於置地廣場內,要喺側邊一部特別嘅𨋢先上到去,有兩層咁高,中間仲有條玻璃樓梯,更有室外露天位置,環境超大,氣派非凡。呢間居酒屋係世界各地均有分店,亦曾經獲得 Miele Guide 亞洲二十大最佳餐廳🌟今次係品嚐restaurant week dinner menu,$680有成15道菜,大部份都非常出色,而且上菜速度快,服務質素亦好好,店員充滿活力,而且發現原來即使係restaurant week都可以order生日牌,非常貼心!自己唔係特別喜愛日本菜/居酒屋嘅人,但都覺得呢一間幾出色,食到超飽🥰!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Restaurant Week Dinner $680♥ 麵豉湯 (3.5/5)唔係麵豉湯嘅愛好者,一向唔太鍾意嗰種酸酸鹹鹹嘅味道,不過呢個內裏有豆味超重嘅豆腐同埋海帶,算足料👌🏻。.♥ 薄切油甘魚配柚子松露汁 (3.8/5)相對
❀ Zuma Hong Kong #中環 ❀
❗️遍布世界各地現代日式居酒屋 食盡15道菜晚餐❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 麵豉湯 (3.5/5)
♥ 薄切油甘魚配柚子松露汁 (3.8/5)
相對普通啲🙈聞落去有香噴噴嘅松露味,但入口唔多覺,比柚子味蓋過咗,而且柚子味酸得來又好鹹,相對重口味咗啲。
薄切油甘魚配柚子松露汁

♥ 岩蝦天婦羅 (3.9/5)
用上岩蝦製作嘅天婦羅🦐同平時一大條嘅長蝦天婦羅唔同,反而係細細粒。
口感亦冇平時嗰啲咁爽口,反而有啲似蝦餅。
配上沙律醬一齊食,係一個簡單可口嘅小食😆。
岩蝦天婦羅

♥ 迷你牛肉他他筒 (4.4/5)
當初就係比呢一個頭盤所吸引 (唔知有冇人見到都諗起chaat嘅signature),不過呢個就係好好食嘅他他🤩🤩🤩。
將牛肉剁蓉,唔似得平時咁大粒,加咗少少香蔥、芝麻,配上香脆嘅雪糕筒,內裏仲有少許朱古力脆皮,味道口感平衡得好好,超好食🥳!
迷你牛肉他他筒

♥ 辣味牛油果沙律 (4.4/5)
雖然好普通,但係一個好味嘅沙律🥗!
蔬菜極度新鮮,牛油果夠熟,最出色係表面仲有啲脆脆,撈埋一齊食超好味。
辣味牛油果沙律

♥ 火炙薄切和牛 +$100 (4.3/5)
聽店員強烈推薦加咗呢個和牛,話係店舖嘅signature💫。
Size比我想像中細,不過油花的確好靚,輕輕咬一兩口就呑得。
超級有驚喜又未至於,不過的確係好食嘅牛。
火炙薄切和牛

♥ 精選壽司刺身組合 (4.6/5)
♥ 日式生蠔刺身 (4.5/5)
♥ 辣味油甘魚卷 (4.5/5)
跟住終於嚟到壽司刺身嘅環節。
坦白講,自己對壽司刺身嘅要求唔算好高,除非好腥,如果唔係大部份都可以接受。不過今次嘅壽司刺身真係有驚喜,係超有wow factor🤩🤩🤩!
所有刺身都超新鮮鮮甜,生蠔就偏爽口。
另外壽司亦唔係普通魚生加飯,而係加入左各種調味☺️有紫菜芝麻味好香嘅油甘魚卷,亦有入口即溶配上脆片魚子嘅三文魚火炙壽司,加埋一個彈牙嘅墨魚壽司,全部都好好味!
而且壽司飯微暖,唔會過酸,仲反而帶點甜味添,係好出色嘅壽司
精選壽司及刺身組合

♥ 紫蘇牛油甜粟米 (4.6/5)
一向唔食粟米嘅我超級鍾意呢道菜😚有少少似fukuro嗰個焦糖牛油粟米,不過今次就用上香草、紫蘇葉等等。
粟米本身嘅味道唔算好重,取而代之係表面嘅鹹鹹甜甜香香配料,所以我更加鍾意,味道層次分分鐘比起Fukuro嘅更豐富🥰!
紫蘇牛油甜粟米

♥ 三文魚伴芝麻青瓜漬物 (4.6/5)
三文魚伴芝麻青瓜漬物

♥ 麥麵豉醬燒雞腿肉 (4.4/5)
麥麵豉醬燒雞腿肉

♥ 麻香辣汁燒牛柳 +$150 (4.4/5)
麻香辣汁燒牛柳

已經好飽但仲有多道燒物🤯
🐟三文魚真係煮得好出色,非常之滑,配上甜甜地嘅燒汁好好味!唯獨係皮比較韌,唔脆。
🐔雞髀肉就非常之滑溜,用上麥麵豉醬,所以味道偏鹹,如果可以送飯會更好。
🐮燒牛柳揀咗三成熟,非常粉嫩,但完全冇血水未。切成牛柳粒咁,咬幾口就呑得。雖然話係用辣汁,不過又唔多覺辣,反而覺得都係普通嘅甜豉油咁😂好味不過唔算非常特別,覺得如果加咗$100和牛就未必需要再加呢款牛柳,除非你想食兩兜雞肉 (一兜已經好多)🤣。
♥ 綠茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥醬 (4/5)
作為抹茶控會覺得呢一個綠茶蛋糕唔夠抹茶味🙈反而似係一個原味磅蛋糕。味道主要就係花生拖肥醬,加上表面嘅糖漬香蕉,都好食但少少偏甜。
綠茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥醬

♥ 日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫 (4/5)
呢個就相對簡單,雖然話係燉蛋但似yogurt多啲,另外中間亦有少許慕絲泡沫。
主要係芒果同熱情果醬嘅味道。
日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫 (

——————————————————
✨整體味道: 4.4/5
✨環境裝修: 4.4/5
✨服務態度: 4.4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
食到非常滿足🥰雖然當中某些頭盤同埋甜品相對驚喜冇咁大,但絕大部份菜式都好高水準,尤其係壽司刺身,真係非常鮮甜美味!另外好欣賞佢哋活力十足嘅服務,環境亦時尚現代,非常之靚,係慶祝佳選!

精選壽司及刺身組合
麻香辣汁燒牛柳
綠茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥醬
日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫 (
2021-04-07 1329 浏览
Feel like a weekend getaway to dine in Zuma with most customers being foreigners 😅 Spacious seating and very relaxing atmosphere make it a great place for friends gathering (too noisy for romantic dining)Service is great, food isn’t impressive thoughChef’s selection sashimi - tastes ok, nothing special Seasonal sushi - also nothing special👍🏽👍🏽Chilean sea bass - Very good recommendation from the staff, the Patagonian Tooth-fish (Chilean sea bass is not sea bass😂) taste super rich, the green chill

👍🏽👍🏽Chilean sea bass - Very good recommendation from the staff, the Patagonian Tooth-fish (Chilean sea bass is not sea bass😂) taste super rich, the green chilli ginger dressing made the dish refreshing and less heavy
Chilean  Sea  Bass

Grilled Hamachi Kama - too greasy, quickly filled your stomach

Overall food is a bit overpriced, reasonable portion.
2021-04-06
Chilean  Sea  Bass
2021-04-06 1257 浏览
終於等到復活節長假,同一班姊妹約咗一齊去食brunch,Zuma 真係不二之選,環境同食物都一流,仲可以三小時任叫,大滿足🥰 魚生刺身拼盤非常新鮮,生蠔加咗佢地自製嘅調味酸酸甜甜好醒胃🤤 食完刺身拼盤,再追加魚生飯😋天婦羅炸得烚到好處食落唔會太熱氣,食完再encore嗌多碟!😋呢碟燒銀雪魚,唔好睇佢個樣好似唔太吸引,食落去係好好味! 燒到皮邊有啲脆,一咬落口啲魚油湧晒出嚟,啲魚肉仲好滑㖭!相比之下呢個燒三文魚唔算太特別,但係味道都唔錯燒雞睇落去好似好乾,但係咬落去係有驚喜!啲肉汁鎖住咗喺肉入面,令到啲肉食落一啲都唔"鞋"最驚喜係呢個Easter dessert platter😍 平時唔太鍾意食甜品嘅我見到佢都發晒光,左邊件朱古力流心蛋糕好好味😍 唔會太甜,味道啱啱好。復活節食咗呢個free-flow brunch真係好滿足,環境舒服又可以任食任飲,perfect!😍價錢參考$738 per person for food $250 per person for free-flow Ruinart champagne

食完刺身拼盤,再追加魚生飯😋

相比之下呢個燒三文魚唔算太特別,但係味道都唔錯

價錢參考
$738 per person for food
2021-04-06
2021-04-06 699 浏览
visiting this restaurant during the restaurant weekthey offer 2 lunch menu options:a) one starter with one main $290b) two starter, one main and a dessert $390me and my friend both picked the first optionorange yellowtail sashimi salad with with spicy ponzu-it’s refreshing ✨japanese wagyu tataki, truffle ponzu (+$80)-recommend to pay extra and give a try on this dish, the wagyu matched with the truffle ponzu 👌🏻 salmon teriyaki fillet with pickled cucumber-the salmon fillet was well-seasoned and

-it’s refreshing ✨

-the salmon fillet was well-seasoned and the portion was big😏

chef’s selection of sashimi over sushi rice
-a great variety of sashimi choices were offered and nicely presented ☺️
2021-03-31 691 浏览
Zuma brunch buffet 個人覺得食物都高質嘅前菜瘋狂食yellow fish 左口魚壽司 🍣朋友就瘋狂食生蠔主菜都好多種 而甜品都係可以瘋狂添加㗎但真係多嘢食到嘔 所以勁飽
Zuma brunch buffet
主菜都好多種
甜品都係可以瘋狂添加㗎
但真係多嘢食到嘔 所以勁飽
2021-03-10 1816 浏览
開張頭嗰幾年經常嚟,多年之後重回舊地,店內感覺仍然充滿活力,有型有格,服務招呼周到,都算幾細心,上菜嘅節奏就快咗啲,食物質素水準依然,魚生好新鮮,炸物鬆脆唔油膩,燒紅蝦係全晚最好食嘅一道菜,燒得啱啱好,蝦味濃,不過好快食晒,所以連蝦頭都唔放過,雖然份量唔多,但係每道菜都做得好精緻,好睇好食,當然價錢有返咁上下,CP值唔算高,不過整體都尚算滿意,如果上菜可以慢少少,就更為完美,眨吓眼咁多碟菜就嚟齊晒,唔夠45分鐘餐飯就食完囉!
2021-03-06 2063 浏览
在Dubai,London均開有分餐廳的Zuma,今次特別到香港中環置地Zuma食Lunch Brunch.Zuma分上下兩層,由一條玻璃迴旋樓梯往下層是今次午餐英式日本菜的餐廳.點選了weekend lunch brunch,前菜是鹽枝豆、日式沙律、紅菜頭、柚子醋醃魚生刺生、醋醃三文魚最值得一讚的是這個,生牛肉他他,牛肉肉汁鮮嫩、配上尤加利葉在雪糕筒中,別具風味。main course選了煎三文魚配檸檬汁,魚皮煎得香脆,但調味有點平淡。重點的還有魚生壽司拼拼盤,有十分新鮮的三文魚、吞那魚、油甘魚左口魚刺身,配上火炙壽司和加州卷,不忘是日法國生蠔,新鮮非常。豐富的主菜過後最後是甜品心太軟和雪糕水果拼盤,巧克力雪糕和心太軟已經因為太飽的源故,不太吃得下,但水果拼盤裝飾得別具一番。

2021-02-21 6320 浏览
聖誕節想嚟食但訂唔到位,今次終於食到啦,曾獲餐飲指南 《Miele Guide》選為「亞洲20大最佳餐廳」之一,但唔知點解無乜YouTuber拍過vlog~餐廳環境好高樓底,開放式廚房,落地玻璃採光度高,枱之間好有距離,坐得好舒服。職員同客人9成係外國人,有去左外國餐廳🍴feel因疫情,原本既自助餐形式改做點餐形式,Weekend Brunch有唔同級別Free -Flow Champagne 🍾$988~$2130 ,唔飲酒Food only(including iced tea)$598侍應姐姐知道我哋第一次嚟,講解餐牌上所有菜式都會上一次先,之後可以無限order反你覺得好食既餸,同揀一個main course,最後會上甜品水果拼盤要數回本必食既,第1樣係生牛肉他他,係香港好難食到甘高質數,其次係刺身壽司拼盤同生蠔,生蠔雖然好細隻🦪但無損鮮甜蠔味剌身有三文魚、大甜蝦、帶子、油甘魚同吞拿魚赤身,吞拿魚赤身有身在日本食既感覺,香港10間有9間都好難食,就算係酒店自助餐都係!呢度剌身水準係我第一次係香港任食下食到,encore 3次已經回哂本😝主菜我哋揀左 tenderloin同(加錢

主菜我哋揀左 tenderloin同(加錢$180)龍蝦🦞,tenderloin用炭火煎,煎到外面小小焦香,但入面仲係粉紅色軟嫩多汁,好食!

龍蝦亦係超班水準,個汁有少少泰國風,食落好fresh,龍蝦肉好甜又彈牙,最估唔到係龍蝦頭到釀左剝好既龍蝦蟹鉗肉,由頭到尾都啖啖肉,好開心!

食到尾我已經飽到想嘔,真係甘大個女第一次甘,個甜品水果拼盤真係唔太食到,只係食左小小雪糕,朱古力雪糕有朱古力碎片,又係好好食😭雲呢拿雪糕都唔錯

#金魚姬食在中環
2021-02-02 2298 浏览
疫情關係平日放工都無法外出吃飯,星期日去zuma 食個豪華週末早午餐!順便慶祝周年紀念!Zuma 在中環區的weekend brunch 大有名氣,需要提前預約。由於疫情關係,又要搵自助形式,改成serving to the table! 反而食得更舒服! 雖然說是brunch, 我喜歡選第二個session 開始在三點到五點,已經是午晚餐了,這個時間胃口較早上好,比較抵食食物方便,基本上Menu上所有菜式頭一輪是的all serve to the table, 之後全部可以無限任添。主菜就各自選一!豐富前菜賣相10分吸引用醋和柚子醃製三文魚和白魚刺身,相當醒胃!我最喜歡賣相吸引的牛肉他他雪糕筒,牛肉很鮮,配合脆脆雪糕筒,很有口感,共添食了兩次刺身壽司拼盤Zuma 的刺身質素不容置疑,甚有驚喜的是生蠔,法國生蠔少少一只,味道需淡,配上的酸甜醬味道份外合拍! 比起只加檸檬,多了一份口感!我老公不喜歡酸甜,可叫侍應把醬汁另上。壽司選擇不多,勝在精緻又有質量保證!火灸左口魚壽司,面上塗過一層燒汁,份外入味軟殼蟹也是我的大愛!喜歡芥辣味的朋友,我推介那個吞拿魚芥辣卷物,芥辣與吞拿魚的鮮味融合

主菜就各自選一!

豐富前菜

賣相10分吸引
用醋和柚子醃製三文魚和白魚刺身,相當醒胃!

刺身壽司拼盤

軟殼蟹也是我的大愛!喜歡芥辣味的朋友,我推介那個吞拿魚芥辣卷物,芥辣與吞拿魚的鮮味融合,口感極佳!

以下是一系列的伴菜,款式其多,未到主菜其實依飽了一大半

蔬菜大蝦天婦羅- 香脆多汁,個人特別喜歡南瓜天婦羅

炸雞塊獲蘑菇可樂餅- 炸雞味道很有驚喜,外皮能保持香脆之餘,肉質也多汁嫩滑。
可樂餅-有點像西式的蘑菇批。白汁忌廉濃郁,可惜有點濟

牛油燒粟米- 雖然賣相普通,牛油味很香,值得一吃。

豬肉煎餃子- 味道不錯,餃子皮很薄,肉餡美味。配上有點酸辣的餃子醬。

燒豬軟骨- 很香濃肥美的軟骨

終於輪到主菜:

味增燒雞- 雞肉燒得剛夠火喉。表皮燒至香脆有保留肉質嫩滑。只覺得味道有點太鹹,我都要把雞上的醬料那開。

西冷牛扒-滿心期待,不知是否太飽的關係,總覺得味道不過不失。肉質也沒有特別。算是這天唯一的美中不足

特色甜品拼盤- 心太軟蛋糕和生果拼盤

整體結論,Zuma 週末午餐算是略貴, 基本買單$560一位。任食兩小時半。環境和食物質素確實出眾,侍應也很熱情,上菜速度也什有效率。絕對值回票價!值得週末過來豪一豪

2021-01-18 1444 浏览
全球連鎖一定至少有保證兩個頭盤:1. 🐟簿切海鱸配柚子松露油🍄調味過鹹又冇柚子松露味, 下次一定唔會揀呢個2. 🐮辣味和牛肉他他🌶味道不錯細份唔夠喉, 不過可以揀兩款應該無他求啦主菜揀咗最鍾意嘅魚:🐟銀雪魚西京燒🔥大大舊, 燒得非常好, 油脂豐富, 味道/調味唔會太鹹甜品:🍫巧克力流心蛋糕🥧一切落去個下嘔得誇張, 食落去有漿住漿住感覺, 係覺得有少少甜左
全球連鎖一定至少有保證

兩個頭盤:
1. 🐟簿切海鱸配柚子松露油🍄
調味過鹹又冇柚子松露味, 下次一定唔會揀呢個

2. 🐮辣味和牛肉他他🌶
味道不錯細份唔夠喉, 不過可以揀兩款應該無他求啦

主菜揀咗最鍾意嘅魚:
🐟銀雪魚西京燒🔥
大大舊, 燒得非常好, 油脂豐富, 味道/調味唔會太鹹

甜品:
🍫巧克力流心蛋糕🥧