2024-05-17 1113 浏览
今日有事到青衣一趟,青衣我不熟,同伴們去哪裏開餐我就去那裏,青衣地膽不會錯的。餐廳位於青衣城地下,光猛闊落,坐得舒服。打開餐牌,除了一段茶餐廳的午餐、常餐、下午茶等等之外,還有不少特色小食和食品,看得出店主相當有心思。好像這碟🏅懷舊鴛鴦炒飯真是好耐無見過了,記得從前是叫太極鴛鴦飯,具有香港中西文化匯聚的特色。鴛鴦飯即是茄汁雞絲拼白汁蝦仁,用料雖不特別,但工夫多。一邊酸甜一邊香滑的燴汁,你們會先吃一邊再一邊,還是換來換去,甚至拌勻才吃呢?與懷舊相反的是創新,這份🏅鰻魚滑蛋炸熱狗可說是代表作。鰻魚加滑蛋通常配白飯,現在放在炸包上,既特別又好味道。鰻魚和滑蛋有水準,而炸包更是驚喜,外面脆皮內裏軟熟。其它同伴還點了🏅招牌沙嗲牛肉麵常餐和🏅焗牛舌芝士意粉。常餐除牛肉麵外,還有蔥花火腿炒蛋、丹麥酥多士和熱奶茶,另加$3有老火湯。我吃了他一片牛肉,很軟滑,沙嗲也香濃。焗牛舌芝士意粉有4塊又厚又大又腍的牛脷,意粉用茄汁焗,味道很好,就是意粉烚得較腍。最後不得不贊杯熱奶茶,香濃順滑,非常好飲。
餐廳位於青衣城地下,光猛闊落,坐得舒服。

鴛鴦飯即是茄汁雞絲拼白汁蝦仁,用料雖不特別,但工夫多。
懷舊鴛鴦飯

與懷舊相反的是創新,這份🏅鰻魚滑蛋炸熱狗可說是代表作。
鰻魚加滑蛋通常配白飯,現在放在炸包上,既特別又好味道。
鰻魚和滑蛋有水準,而炸包更是驚喜,外面脆皮內裏軟熟。
鰻魚滑蛋炸熱狗

其它同伴還點了🏅招牌沙嗲牛肉麵常餐和🏅焗牛舌芝士意粉。
常餐招牌沙嗲牛肉麵

焗牛舌芝士意粉

最後不得不贊杯熱奶茶,香濃順滑,非常好飲。
2024-05-17
懷舊鴛鴦飯
鰻魚滑蛋炸熱狗
常餐招牌沙嗲牛肉麵
2024-04-19 1167 浏览
今日去青衣城探朋友,順道搵間餐廳諗住食下午茶,路過見到新張不久既「三點三冰室」就入去諗住食個Tea Set ,點知打開餐牌就好驚喜,除了一般茶記食物之外,在茶餐廳竟然有「蝦多士」、「炸乳鴿」、「鰻魚蛋包飯」、「二世祖撈丁」、「鐵板餐」等等多款創意美食,引到我流晒口水,唔理咁多一於想食就叫,最多今晚唔食晚飯🤣🤣🕊️▪️妙齢乳鴿雖則話妙齡,但係都幾大隻,我哋將佢斬半,用手大口大口食最滋味,炸得皮脆肉嫩,啖啖肉又夠入味,鹹香鹹香,更可以沾上淮鹽更加有風味🍤▪️芝心蝦多士(6件)完全係有酒樓水準,香脆多士配合彈牙既蝦膠,再加上流心芝士,在沾上蛋黃沙律醬,大癲咁好食,重點係一啲都唔油,推薦🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯咖喱牛腩飯就食得多,配安格斯牛肉咁招積就第一次,首先講講咖喱濃香帶甜味又香辣,牛肉簡直冇得輸,入口充滿牛脂香又有咬口,而且帶濃厚的牛味,咖喱汁撈白飯,簡直係一絕🐷▪️焗豬扒飯焗飯做得好亦唔容易,炒飯底炒得好有鑊氣又有蛋香,焗豬扒厚身,口感彈牙而且夠入味,重點係醬汁酸甜味剛好再加上溶化咗嘅芝士,好食🥪▪️奶油多最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又

🕊️▪️妙齢乳鴿

🍤▪️芝心蝦多士(6件)

🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯

🐷▪️焗豬扒飯

🥪▪️奶油多
最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又美味

☕️▪️即磨咖啡(熱)
去任何地方我都係要飲齋啡,喜歡即磨齋啡沒有帶有苦澀味,容易入口但味道濃香

🍹▪️檸檬百香果茶
朋友仔就揀咗呢款茶餐廳少有嘅特飲,檸檬加上百香果的味道,酸咪咪當中多了一份甜美,清爽又解渴

• 妙齢乳鴿
  • 咖哩安格斯牛肉飯
同2個朋友👩🏻‍💼🧒🏻一齊喺青衣城我哋3個人👩🏻‍💼🧒🏻🥷嚟咗呢間冰室🧊醫肚🤣$82「哈哈哈炒飯」:餐牌寫住有「蝦羔蝦米蝦球」;蝦膏🍤炒飯香口😋,其實唔止蝦米係比較大隻嘅蝦乾😋,蝦仁🍤都算幾大隻肉質新鮮結實😋,仲灑咗啲櫻花蝦🍤喺面😋,整體好味😋$83「海南雞飯」:海南雞🐓拆咗骨啖啖肉雞肉夠滑👍,仲有青紅蘿蔔豬骨湯👍,又有雞油飯👍,亦都有薑蓉甜辣醬黑醬油👍跟住食甜品 $42「黑白多士🥪」:黑=黑芝麻醬,白=煉奶,黑芝麻醬+煉奶 搽喺多士🥪上邊,變成黑鼆鼆,又夠晒甜,幾好玩👍跟住番轉頭食鹹點🤣,$72 嘅「芝心🧀蝦🍤多士🥪(6件)」:蝦多士🥪炸到脆脆哋,非常香口,特別嘅係裏邊有啲熱溶咗嘅流心芝士🧀🤩$102 嘅「二世祖撈丁」:出前一丁簡直係偉大發明👍,梗係好食啦😆,仲加埋鮑魚同帶子,感覺幾豪華又幾有趣😆,仲有兩隻大花菇都好食😋$18「熱奶茶」:要咗多奶,夠晒滑👍

$18「熱奶茶」:要咗多奶,夠晒滑👍
2天前 0 浏览
嚟咗呢間茶餐廳食晚飯🤣$128「香燒羊架餐 Lamb Chop」:有「薯條 或 焗薯」可以揀咁揀咗「焗薯」,又包「粟米湯」,羊架自動嚟咗全熟肉質幾軟熟🤣,焗薯仔🥔大大個仲加咗啲忌廉喺上邊🤣$98「避風塘炒麵 Stir-fried Noodle in Chili & Garlic Style」:餐牌寫住有「軟殼蟹,虎蝦 Soft-Shell Crab & Prawn」,呢個類似「豉油王炒麵」再加啲炸蝦炸魚炸魷魚咁🤣$108「三點三雜扒餐(豬、雞、司華力腸、煙肉)」:有「薯條 或 焗薯」可以揀咁揀咗「薯條」,「雜扒餐」都有「粟米湯」,豬扒🐷、雞扒🐓、煙肉🥓煎得算香口🤣,司華力腸好大條🤣跟餐加 $19「Jumbo檸檬茶 Jumbo Lemon Tea」:大大杯,凍冰冰🤣快快脆脆食得飽飽🤣
嚟咗呢間茶餐廳食晚飯🤣

快快脆脆食得飽飽🤣
用餐时段
呢間餐廳嘅食物質素真係唔錯 無論係主菜定係飲品 都好滿意🤍下次一定會再嚟試其他嘅菜式🙌🏻=====================Food list📌🕒✨乾炒魚片頭炒河 呢碗炒河粉真係好正 魚片炒得剛好 鮮嫩滑口😻配上香濃嘅醬汁 河粉吸收咗所有味道 食落去每一口都好有滿足感✨🕒✨迷你炸饅頭 外脆內軟 咬落去有一種香脆嘅口感💫配上甜醬或者煉奶 真係好好味 特別係作為小食 食得停唔到口🥹🕒✨鮮油多士 多士抹上香濃嘅牛油 味道真係好香🕒✨黑白多士 更加特別 外面係黑芝麻 口感層次分明 食落去有一種香濃嘅味道🥰🕒✨黑松露滑蛋蝦仁飯 滑蛋煮得剛好 蝦仁鮮嫩 加上黑松露嘅香氣🤓整體味道好豐富😍🕒✨雪糕紅豆冰 呢個甜品真係好清新😚紅豆煮得剛好 配上雪糕 食落去又香又滑 特別係夏天食 真係好解暑🤓

=====================
Food list📌

🕒✨鮮油多士 多士抹上香濃嘅牛油 味道真係好香

1K
三點三.青衣城好抵食飯堂朋友工作地點在青衣約她吃飯首選青衣城位置近地鐵,又多野選擇飯後仲可以去shopping好方便我和她去了她常吃的三點三點了一台的東西,鹽酥花枝丸、芝心蝦多士、西冷牛扒餐和海南雞飯款款都吸引,客人多,但餐點上台快可以好快有野食美祿暴龍(有忌廉)(少冰) 跟餐必點,半價可用香濃美味,美祿暴多忌廉好滑有奶香,份量十足,價格優惠一定點檸檬茶去冰室我 中意冰爽茶底好,檸檬鮮香少冰多甜,邪惡又好飲西湯:日式粟米湯跟牛扒餐的餐湯夠濃滑多料,入口溫潤好飲中湯:蘿蔔湯跟海南雞餐的例湯足料多蘿蔔,入口濃香的老火湯鹽酥花枝丸 (6粒)鹽酥香氣好濃郁咬口彈牙好香口,好好食芝心蝦多士(6件)此名物必食夠多芝士在心中多士香脆,蝦肉彈牙爽口口感很好海南雞飯好香滑,好有雞味每啖肉都沒有骨每啖肉都充滿雞香係有心機整的海南雞西冷牛扒餐西冷牛扒(七成熟), 焗薯, 燒汁, 日式粟米湯,牛牛香氣十足入口超多汁,肉嫩滑焗薯用的不是沙律,是香滑的秘製忌廉醬特別好食三點三冰室青衣城1地下G24-G25號舖
三點三.青衣城好抵食飯堂

朋友工作地點在青衣
約她吃飯
首選青衣城
位置近地鐵,又多野選擇
飯後仲可以去shopping
好方便

我和她去了她常吃的三點三
款款都吸引,客人多,但餐點上台快
可以好快有野食

美祿暴龍(有忌廉)(少冰) 跟餐必點,半價可用
香濃美味,美祿暴多
忌廉好滑有奶香,份量十足,價格優惠
一定點

檸檬茶
去冰室我 中意冰爽
茶底好,檸檬鮮香
少冰多甜,邪惡又好飲

西湯:日式粟米湯
跟牛扒餐的餐湯
夠濃滑多料,入口溫潤好飲

中湯:蘿蔔湯
跟海南雞餐的例湯
足料多蘿蔔,入口濃香的老火湯

鹽酥花枝丸 (6粒)
鹽酥香氣好濃郁
咬口彈牙
好香口,好好食

芝心蝦多士(6件)
此名物必食
夠多芝士在心中
多士香脆,蝦肉彈牙爽口
口感很好

海南雞飯
好香滑,好有雞味
每啖肉都沒有骨
每啖肉都充滿雞香
係有心機整的海南雞

西冷牛扒餐
西冷牛扒(七成熟), 焗薯, 燒汁, 日式粟米湯,
牛牛香氣十足
入口超多汁,肉嫩滑

焗薯用的不是沙律,
是香滑的秘製忌廉醬
特別好食

三點三冰室
青衣城1地下G24-G25號舖
2024-08-30 16 浏览
今日去開青衣城睇戲,睇完戲想搵啲嘢食,記得之前有去過呢間幾高質嘅冰室,決定今次又去試吓啲新嘢。今次都有叫鐵板餐,叫左黑椒汁鐵板牛仔骨餐配薯條,一樣個餐都有跟日式粟米湯,今次豪爽啲,加錢要個Jumbo 檸檬茶。另外仲叫左個二世祖撈丁配特飲雪糕紅豆冰。我哋仲叫咗兩份小食,分別係鰻魚滑蛋炸熱狗同一口雪花西多。個鐵板餐上枱好熱辣辣,仲有得自己落汁,聽到啲聲就好有食鐵板扒餐嘅感覺。牛仔骨有四片,好香肉味又啖啖肉,配菜都好新鮮,個湯都好惹味,好好食。個撈丁有一隻鮑魚,兩隻冬菇同幾粒帶子,配埋個麵食真係好高級,食落非同凡響。兩個特飲都好大杯,好好飲。最後兩個小食呢都係好大份好新鮮,炸熱狗好脆口,鰻魚都好大塊。個西多士有六大件,好香口,點埋個糖漿就會忍唔住去一路食,好好食👍#青衣美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #青衣探店 #香港日餐 #香港好去處 #青衣推薦食品

2024-08-29
2024-08-29 32 浏览
間中會去青衣工作,和同事午餐和下午茶,我都會揀一間在青衣城的「三點三冰室」,喜歡佢哋除咗一杯茶餐廳食物之外,仲有好多特色美食,例如炸乳鴿、瑞士雞翼、蝦多士、特飲等▪️咖哩安格斯牛肉飯咖喱牛肉食得多,用安格斯牛肉咁招積就好少有,牛肉煎香後咖喱炆煮,口感軟腍,味道充滿香,唔使帶少少脂肪,配上香濃的咖喱汁,撈一口白飯,非常滋味▪️瑞士雞翼雞翼好大隻,瑞士滷得上色又入味,味道甜香,口感不會過腍,美味▪️妙齡乳鴿估唔到茶餐廳都食到咁高質素嘅乳鴿,乳鴿外皮又酥香脆,肉嫩多汁,連骨都入哂味,就咁食已經好夠味,沾上椒鹽更加鹹香▪️迷你炸饅頭(6件)賣相得意,已串串形式一串三件,可愛之餘方便進食,炸得外層香脆裏面煙靭,沾上煉奶和黑糖醬汁,大人物小朋友都喜歡食▪️鮮油多士鮮油多士好味秘訣,多士要夠熱外層香脆,配上冰凍厚切油,好邪惡好美味▪️凍鴛鴦、熱檸水茶餐廳的偏愛飲品

▪️咖哩安格斯牛肉飯

▪️瑞士雞翼

▪️妙齡乳鴿

▪️迷你炸饅頭(6件)

▪️鮮油多士

▪️凍鴛鴦、熱檸水
茶餐廳的偏愛飲品
  • 妙齡乳鴿
  • 咖哩安格斯牛肉飯
2024-08-25 64 浏览
Stir demae iccho 二世祖撈丁 $102有中菜館質素嘅二世祖撈丁裏面有一隻鮑魚、三隻煎到香口嘅脹卜卜帶子同埋健康冬菇🍄‍🟫,自家製醬汁唔會太鹹,撈埋港式出前一丁公仔麵🍜一齊食,真係好match Baked beef tongue spaghetti with cheese 焗牛舌芝士意粉 $78熱辣辣嘅焗牛舌芝士意粉🍝有大概四大片牛舌喺面🥩,食落去牛肉味濃郁又唔會太煙靭,仲有大量吸引嘅半溶化芝士🫕,而睇吓嘅意粉夠晒大碟,口感唔會太軟,配上酸酸甜甜又開胃嘅蕃茄醬🥫,飽肚又好食Chicken wings with sweet soya sauce 秘製辣雞翼 $62一碟有五隻嘅雞翼🍗可以揀辣味或者滷水汁,今次我哋揀咗經典嘅homemade 滷水汁,雞肉質地嫩滑😍,而且浸滿滷水汁嘅甜味,係一款適合同朋友share嘅小食!French toast with ice-cream雪糕西多士 $45呢一個雪糕西多士融合融合西式同港式風味,面頭係雲呢拿雪糕🍨,墊住即叫即炸嘅西多士🍞,西多士個皮帶有少少香脆,充滿牛油🧈香味,性價比好高,值得推介👍🏻Milo dinasaur 美祿恐龍 🦖
Stir demae iccho 二世祖撈丁 $102

Milo dinasaur 美祿恐龍 🦖 (R) $38
Passionate fruit lemon tea 檸檬百香果茶 (L) $38
左手邊嘅檸檬🍋百香果茶味道清新,裏面有新鮮檸檬同埋百香果粒,而右手邊嘅美祿恐龍望落去已經好正😋,面頭有少少濃郁嘅可可粉🍫,忌廉好fluffy,成杯飲品唔會太甜啊
2024-08-24 67 浏览
晚飯時段叫了乾炒牛河,椒鹽鮮魷炒麵和素菜炒飯。乾炒牛河是用雪藏牛肉,完全冇牛肉味;椒鹽鮮魷的腸粉勁厚,炒飯尚可以,絕對是失望的一餐。茶餐廳竟然連油菜都冇得叫,是什麼茶餐廳??請問
2024-08-22 78 浏览
茶餐廳係香港人喜好飲食聚會地點這間位於青衣城嘅冰室, 餐飲美食多元化, 小食炒粉麵飯頗多選擇。椒鹽炒魷魚麵酥炸魷魚爽脆香口, 椒鹽尤其惹味, 豉油王炒麵好有鑊氣, 麵條彈牙, 鹹度啱啱好, 加埋辣椒醬就更加美味。頭抽乾炒牛河河粉煙韌幼滑, 炒得幾乾身, 頭抽有鮮味又唔會過鹹, 味道較淡口, 可隨個人口味加添鹹味, 牛肉幼滑彈牙。冬瓜粒海鮮湯飯 湯底鮮甜, 配料好豐富, 有冬瓜粒、蟹柳、蝦、帶子、蜆肉和魷魚等, 湯飯口感清新, 吃起來好開胃。自選雙併公仔麵 餐肉 腸仔公仔麵爽滑彈牙, 唔會煮得過腍, 餐肉和腸仔好香口, 配搭麵食好合適。秘制辣雞翼 /瑞士雞翼雞翼幾厚肉, 辣辣地夠惹味, 瑞士汁調教得宜, 完全滲入雞翼裏面, 鹹中帶甜, 吃起來唔會有滯膩感。超邪惡西多 西多士軟熟有蛋香, 花生醬饀料好厚身, 配以香甜煉奶, 口感順滑。
茶餐廳係香港人喜好飲食聚會地點

椒鹽炒魷魚麵

頭抽乾炒牛河

冬瓜粒海鮮湯飯

自選雙併公仔麵 餐肉 腸仔

秘制辣雞翼 /瑞士雞翼

超邪惡西多

2024-08-18 1506 浏览
一講到「三點三」,普遍香港人都會想起下午茶,不過,今次唔喺講下午茶,而喺講晌青衣城嘅一間茶記「三點三冰室」。因為老友最近由葵芳搬咗去青衣,約佢聚一聚食餐飯,茶記就最啱我哋呢啲麻甩佬,所以,是夜就到訪咗呢度。餐廳緊接商場通道,所以,設計比較開放型,晌鋪外已經可以一眼睇晒成間餐廳環境。裝修簡約,一室淺木系,加上柔和燈光,感覺蠻舒服。話時話,雖然只喺閒日一個晚上,但都幾旺場,坐滿之餘仲不斷一枱走就一枱入。咁茶記嘅設定間間都差唔多,餐牌、餐具、調味料就放晒喺枱邊之下嘅櫃桶。講返啲食物,茶記正就正在多元化,選擇方面分左多款系列,包括有點都要食系列、秘方咖哩系列、時時但但系列、焗一焗系列、炒粉飯麵系列、少吃多滋味系列及飲品。另外仲有一個底面兩頁嘅今晚食乜餸系列,但睇落全部都喺啲扒餐,定價唔貴,都只喺百零蚊鬆啲。同時下點餐模式一樣,搵侍應落單又得,自行掃二維碼慢慢搞亦得,介面清楚顯示各個系列,都好易睇。妙齢乳鴿 $62賀一賀老友搬新屋,食番隻乳鴿先。果然喺妙齡喎,因為咬落啲肉質非常之嫩滑細緻,而且,炸得外皮甘香脆口唔油膩,就算唔點淮鹽都醃得夠晒入味,當然點少少就更加鹹香啲。二維碼落單時可以揀免斬或者
,所以,是夜就到訪咗呢度。
妙齢乳鴿 $62

賀一賀老友搬新屋,食番隻乳鴿先。果然喺妙齡喎,因為咬落啲肉質非常之嫩滑細緻,而且,炸得外皮甘香脆口唔油膩,就算唔點淮鹽都醃得夠晒入味,當然點少少就更加鹹香啲。二維碼落單時可以揀免斬或者一開二,加埋一開四就仲好。
妙齢乳鴿
哈哈哈炒飯 $82

見個名咁搞嘢就試試佢,其實,餐牌都有寫喺加入蝦羔、蝦米同蝦球,但查實喺以蝦膏炒飯,再加咗櫻花蝦、蝦乾同蝦球,所以,應該喺「哈哈哈哈」4個哈先啱。個飯炒得幾夠乾身,飯粒分明,又有蝦膏嘅鹹香,加埋啲櫻花蝦,非常具口感,蝦乾同蝦球亦都好食。
焗牛舌芝士意粉 $78

老友原來都鍾意食牛脷,所以,大家都好心水呢一款焗牛脷意粉(可以轉飯)。揭起啲牛脷,有4大件之外,仲喺非常厚身,咬落去軟腍得嚟又有份爽口感,並有牛脷獨特嗰陣羶味;而啲意粉煮得啱啱好,唔會焗完之後會過腍。另外出面仲有啲卡夫嘅巴馬臣芝士可以拎嚟添加落去,咁就更加具芝士香氣。
狂牛 +$19

我點個炒飯時有得半價加配飲品,但唔知點解點個意粉嘅時候就無咗呢個優惠選項,都唔理,總之落到單就算,再者,餐牌又真喺無印住有加配優惠。老友膽粗粗試咗杯「狂牛」,喺七喜溝利賓納,再加入雜果同士多啤梨雪糕,賣相非常之夢幻,佢話飲落味道幾唔錯喎,甜甜哋好清爽。
狂牛
紅豆奶茶 $38

小弟就份外喜歡奶茶,揀呢杯奶茶紅豆冰,呢個就最啱我喇,可以飲到奶茶,又可以食到紅豆冰。雖然紅豆嘅份量有少少偏少,但口感又綿又清甜,奶茶嘅茶底幾芳香醇厚,入口蠻順滑,唔錯唔錯。
紅豆奶茶
原本諗住叫個黑白多士或者紅豆西多作為甜品試試,不過,食完隻乳鴿同埋兩個主食,老友話好飽吓,就只好留返下次有機會再試。
妙齢乳鴿
2024-08-16 95 浏览
餐廳位於青衣城地下, 佔地寬敞明亮,設計簡約舒適。有典型的茶餐廳午餐、常餐和下午茶選項,餐牌上仲有不少特色小吃和食品,滿足不同客人的需求🥰餐廳裝潢以簡約清新為主,空間感十足,桌椅擺放井然有序, 營造出舒適的用餐環境~🍜南洋喇沙 ($75)椰奶的香氣與香料的調味,營造出濃郁而香甜的味道。摻摻份量十足,好飽肚👍🏻🍤黑松露滑蛋蝦仁飯 ($83)黑松露炒蛋嫩滑可口,配上爽口的蝦仁十分吸引😋推薦🦐哈哈哈炒飯 ($82)用上蝦仁及櫻花蝦去炒,十分惹味。飯粒乾身十分有口感,好味🤤🐮老干媽怒炒牛河 ($83)以老干媽辣醬作為調味,帶點微辣,味道剛好不太鹹。配上嫩滑的牛肉十分吸引🤩🦑鹽酥花枝丸 ($42)外酥內嫩,帶點鹹味,十分惹味的小吃🦖美祿恐龍(跟餐 +$18)🍋熱檸檬水(跟餐 +$8)

🍜南洋喇沙 ($75)

🍤黑松露滑蛋蝦仁飯 ($83)
黑松露炒蛋嫩滑可口,配上爽口的蝦仁十分吸引😋推薦

🦐哈哈哈炒飯 ($82)
用上蝦仁及櫻花蝦去炒,十分惹味。飯粒乾身十分有口感,好味🤤

🐮老干媽怒炒牛河 ($83)

🦑鹽酥花枝丸 ($42)
外酥內嫩,帶點鹹味,十分惹味的小吃

🦖美祿恐龍(跟餐 +$18)

🍋熱檸檬水(跟餐 +$8)
2024-08-15 88 浏览
三點三係下午茶嘅時間 不過呢日嚟到三點三冰室係食晚飯😂 餐廳都有唔少街坊嚟幫襯㗎焗豬扒飯見到隔離枱嗌焗飯好吸引 就跟人哋嗌份嚟食😆 焗飯類嘅產品可以揀焗飯定係意粉 食完之後幾推介大家嗌焗飯 因為佢嘅飯底係炒飯底 簡單嘅蛋炒飯已經顯出師傅嘅功架👍🏻 不過呢度嘅焗豬扒飯唔係用茄汁 係用燒汁 而且豬扒係較薄身 不過size好大塊 食完都會覺得好滿足㗎吱吱喳喳鐵板香燒羊架餐喺呢度可以食到熱辣辣嘅鐵板餐 有黑椒汁 燒汁 蒜蓉汁三款選擇😗 另外配菜都有得揀焗薯或者薯條 我地揀咗黑椒汁同焗薯 三件羊架嘅肉質幾軟腍 如果再大件啲就好喇🤣 焗薯有煙肉同芝士喺面 其實做得幾唔錯 係個唔太熱氣嘅選擇 另外跟餐有個日式粟米湯 冇諗過西餐會配日式嘅湯 配搭新穎芝心蝦多士一份有6件 係薄薄嘅多士面有一層彈牙嘅蝦膠🍤 試真啲個味道 原來係蝦膠同多士中間仲有少少芝士🧀 所以味道更加豐富 個人覺得點埋沙律醬就更加美味妙齡乳鴿冇諗過係呢啲冰室都有得食乳鴿 仲可以整得咁出色🐦 可以原隻上或者切半上 我哋梗係揀切半啦 可以方便啲食呀嘛 要搣開隻乳鴿 啲肉汁滴晒出嚟 唔使我講都知佢好Juicy啦☺️Jumbo檸檬茶呢個係特飲嚟㗎

吱吱喳喳鐵板香燒羊架餐
香燒羊架鐵板餐
香燒羊架餐

芝心蝦多士
芝心蝦多士

妙齡乳鴿
妙齡乳鴿

Jumbo檸檬茶
呢個係特飲嚟㗎 size比一般嘅凍檸茶大啲 啱晒我同朋友share🍋 係一個經典嘅茶餐廳味道
Jumbo檸檬茶

呢間餐廳雖然位於商場入面 但係價錢都算合理😎 想食港式茶記嘅可以考慮吓呢間餐廳啊
用餐时段
2024-08-15 89 浏览
三點三冰室,於青衣城地下,平日晚飯時間挺多人,黎到茶餐廳,想食西冷牛扒餐,$142 已茶餐廳價錢唔算太便宜。5成熟牛扒烤得正好,肉質軟嫩, 配菜新鮮可口,都滿意。芝心蝦多士,一共有6件,都幾多的,外表金黃酥脆,咬下去可以感受到蝦肉的鮮甜,食得多會略顯油膩🫠朋友點了XO醬豬扒炒烏条,share 一齊食,豬扒嫩滑多汁,XO醬不是不明顯,烏冬Q彈爽口,醬汁的味道很充足。 可惜收得比較早,9pm 令就last order, 下次會再黎食個牛扒😉