2014-03-05
今日女朋友同我慶祝生日,二人撐下枱腳,不過澳門要搵價錢合理又好食既餐廳又真係並不多,要有靚景既就更少,女朋友做左下資料搜集,就提議去亞利咖喱屋食晚飯慶祝生日。當時聽到咖喱兩個字真係唔想去,家因我唔係好鐘意食辣,到其實係自己諗多左,因為菜牌多數菜式係唔辣。我地提前左3日訂枱,去食既朋友一定要BOOK枱,唔係既話真係唔駛去食,超多人等位。例牌講下佢既基本資料先,亞利咖喱屋位置係:澳門西灣民國大馬路,簡單地講沿住西灣湖行,你就會見到XD大家可以選坐出面定坐入面,我地揀左坐入面,出面可以睇晒成個西灣湖既靚鏡。入面就好有葡式建築風格。入正題,我地一入到去就好快點好餸,因為黎之前諗好晒,期待左好耐啦 我地叫左5個餸,1個湯,1渣雞尾酒。等左陣,先上左一渣雞尾酒,對於個雞尾酒,我冇咩評語,就係雞尾酒。。。哈哈冇幾耐,燒德國咸豬手就緊隨其後咁上埋枱,依個燒德國咸豬手外層脆卜卜,入面D肉多汁,點埋茄汁,Yummy。接住就係葡式煮蜆,依個蜆係用蒜汁煮,個汁好食到,我地用跟湯既豬仔包點,點完再食碟飲。因為個汁真係好鮮甜。炭燒羊架,羊肉肉汁豐富,一D都唔羶,十分美味做得好好,好出色。蒜汁牛仔肉酥皮焗龍蝦湯-
我地叫左5個餸,1個湯,1渣雞尾酒。 等左陣,先上左一渣雞尾酒,對於個雞尾酒,我冇咩評語,就係雞尾酒。。。哈哈 冇幾耐,燒德國咸豬手就緊隨其後咁上埋枱,依個燒德國咸豬手外層脆卜卜,入面D肉多汁,點埋茄汁,Yummy。 接住就係葡式煮蜆,依個蜆係用蒜汁煮,個汁好食到,我地用跟湯既豬仔包點,點完再食碟飲。因為個汁真係好鮮甜。 炭燒羊架,羊肉肉汁豐富,一D都唔羶,十分美味做得好好,好出色。 蒜汁牛仔肉 酥皮焗龍蝦湯-唯一美中不足既係,我地食飽晒,個龍蝦湯先上,我習慣用左湯先食飯,不過酥皮做得好好,好鬆化,湯都好濃。
總括地講,依間葡國菜好滿意,食物質量超高,價錢合理。望住個靚景,適合情侶撐枱腳談心,又適合一家大細黎開餐。