2010-07-29 62 浏览
黃金時段前住,見門口人龍,還怕沒位,幸好人數只有我們兩口子,等不久就可入去了。因為之前去其他店食了不少食物,之後也要留肚。所以也叫二碟菜罷了。葡國雞: 普通,熱乎乎傳來香氣,但食落則味道平平,椰味/葡汁味也略淡。不太突出。炸馬介休球: 味道不錯,炸得香口,外層脆,內裡薯蓉軟,加點莞茜香,每啖咬下去,也有一絲絲幼肉碎。走時在店地下買了包馬鈴餅,意外地難吃,味道還OK,是椰子味,但口感真的有點奇怪,脆不是脆,軟不是軟。

2010-07-14
2010-05-27 39 浏览
一大班人去氹仔落大雨...走去食lunch避雨小飛象夠大有位11個人就走左入去..我食左..燒魷魚: 爽口..好味道蒜蓉焗青口: ok la...鮮味不足紅酒燴牛脷: 腍....太大件紅酒燴牛尾: 一般...not impressive葡國雞: 一般...正常馬介休炒飯: 唔會太salty....ok....馬介休足料麵包鬆脆...都可以食一間下既葡國餐廳
一大班人去氹仔
落大雨...
走去食lunch避雨

小飛象夠大有位
11個人就走左入去..

我食左..
葡國雞: 一般...正常

麵包鬆脆...都可以食一間下既葡國餐廳
2010-05-22
  • 燒魷魚
炭燒咸豬手 每次帶朋友過澳門玩, 一定帶佢地食呢度的炭燒咸豬手 皮脆而香有肉汁, 起了整隻豬手肉, 條骨也可吃它的骨膜, 最好吃是連皮和少許肥膜吃. 但不幸地有時師傅失手燒到冇汁會好乾口不好吃. 抄雜菜 中式抄法, 好有鑊氣, 好好食, 比正宗的葡式抄菜好吃 豬仔包 熱辣辣皮脆肉出煙好好味, 連餐送的. 木糠蛋糕也好吃
炭燒咸豬手
每次帶朋友過澳門玩, 一定帶佢地食呢度的炭燒咸豬手
但不幸地有時師傅失手燒到冇汁會好乾口不好吃.

抄雜菜
中式抄法, 好有鑊氣, 好好食, 比正宗的葡式抄菜好吃

豬仔包
熱辣辣皮脆肉出煙好好味, 連餐送的.

木糠蛋糕也好吃
2010-01-02 177 浏览
2010年新既一年,一家三口睇 Leon Lai Concert 之前去 <小飛象> 食dinner,大概6點零,walk in 好在仲有位安排畀我地 (應該係留左位畀團體客)。點左五個菜,上菜速度快,服務水準佳。 馬加休餅 (12件)薯蓉混馬加休、香草炸成,香脆不油膩,吃到一絲絲馬加休鹹香味....... 萄式炒雜菜雜菜新鮮,味道稍鹹但尚可接受,淡味點令菜色更清新....... 燒豬頸肉豬頸肉鬆軟,但味道普通,同一般泰國菜既無分別........ 蒜蓉焗青口 (12件)蒜蓉同著蓉放係青口上面焗,非常香口......... 萄國腊腸燴飯味道係罐頭ABC湯大同小異,萄國腊腸粒(味度普通)伴以雜菜粒同橄欖燴煮,口感較軟.......整體而言,食物環境同服務都 of standard 比木偶餐廳表現得更好。

點左五個菜,上菜速度快,服務水準佳。

馬加休餅 (12件)

燒豬頸肉

蒜蓉焗青口 (12件)
蒜蓉同著蓉放係青口上面焗,非常香口.........

餐包
馬加休餅
2010-01-01
馬加休餅
2009-08-23 124 浏览
星期五的1730 已經見到絡繹不絕的人行上餐廳, 我哋也早點吃晚飯, 四個人叫咗:什菜湯一碗: 好多料葡式雜菜: 紅腰豆和椰菜好腍,好入味蒜蓉焗青口: 蒜蓉很香很濃的,青口很新鮮!紅酒燴牛脷 - 牛脷成隻青椒咁大, 又煮得好腍, 味道相當不俗, 令偏食的人也突破食嘢界限! 葡式海鮮意粉: 熱辣辣, 凍咗就唔好食.加上清新的自製甜品 : 木糠布丁, 葡撻, 椰子布丁, 鮮奶球, 很滿足!我最怕食葡國嘢好濃味, 但呢度食物唔會太甜太咸, 加上大家都食得好開心, 物超所值.
什菜湯一碗: 好多料
葡式雜菜: 紅腰豆和椰菜好腍,好入味
蒜蓉焗青口: 蒜蓉很香很濃的,青口很新鮮!
葡式海鮮意粉: 熱辣辣, 凍咗就唔好食.

葡式雜菜
蒜蓉焗青口
紅酒燴牛脷:令偏食的人也突破食嘢界限!
葡式海鮮意粉
甜品之中, 我最欣賞木糠布丁和椰子布丁.
葡式雜菜
蒜蓉焗青口
紅酒燴牛脷:令偏食的人也突破食嘢界限!
甜品之中, 我最欣賞木糠布丁和椰子布丁.
  • 紅酒燴牛脷
2009-08-01 45 浏览
簡單的午餐燒沙甸魚 7分馬介休炒飯 7分什菜湯 7分葡國雞 8分大致上值得信賴
簡單的午餐

有葡汁feel
2009-07-29
有葡汁feel
2009-03-06 159 浏览
這本來不屬於我們這次吃飯的名單上,可惜的是我們想試的餐廳都滿座,我們又沒訂位(沒想過這麼多人吧).最終便來到這兒.不能少看這店,人客也不少,差點兒又沒有枱.這裏感覺像是做那些旅行團餐,因為很多大枱,而且吃的東西都差不多.這裏有套餐,不須要廢神.二人餐有兩款,貴一點的有咖哩蟹,$3XX.平一點的$228,本來也打算散叫,但最後也嫌煩,決定要套餐.但菜時,多口問可否轉菜,換來的答案竟是可以,只要價錢低於套餐內的便不用加錢,而且換兩款也沒問題.在香港,這情況應該不可能發生.葡式什菜湯 - 什菜湯其實只有蕃茄和薯仔,沒有菜.大量製作下的什菜湯,味道不太差,至少不會是稀的,而且味道不太淡,可接受.炸馬介休餅 - 散叫一客要$60,很貴.一份只有6件,$10一件未免嚇人.馬介休餅(稱為球會更好),內裏有很多魚肉,很驚喜,比起其它店的味道更好,更實在,但散叫始終不太抵.烤乳豬仔骨(原為紅酒燴牛尾/脷) - 原本的也很吸引,但這日想吃烤豬仔骨.豬仔骨勝在肉不會過"淋",而且黏骨,不會似煲湯肉,這才有口感.敗筆點則是整份豬仔骨一點醬汁也沒有,要加茄汁和芥辣才行.葡國雞 - 淺黃色的葡汁椰汁味很重,雞件不

在香港,這情況應該不可能發生.

葡國雞 - 淺黃色的葡汁椰汁味很重,雞件不太入味,但雞肉幸好不太嚡.

葡式腸燴飯(原為西洋炒飯) - 背著燴飯之名,飯當然是很濕潤的.所謂的葡式腸,其實只是香腸,飯用茄汁炒的,加些紅,青椒,跟西炒飯沒有太大分別,但味道也算不錯,至少我忍不住吃完一口又一口

紅酒兩杯 - 不喝酒的可選果汁或蔗汁. 紅酒當然談不上是好貨色,但也可接受.

服務一般,人客太多侍應有點分身不暇.食物不差但也不突出,價錢取勝,可以一試.

什茶湯+紅酒
烤乳豬仔骨
  • 炸馬介休餅
(非会员)
2009-02-06 43 浏览
小飞象果然吃得过!之前爸爸妈妈就吃过话不错,今次自己去吃,果然挺好!幽静的地堡街,犹如欧洲的小镇。未吃饭之前就已经心情大好。上到去,还没有客人,哈哈! 叫了一个葡式马加休,咖喱猪扒,西炒饭!炒饭偏淡,用来送马加休、咖喱就刚刚好!马加休有杂菜伴碟,不需再点蔬菜了,鱼肉可以一瓣一瓣地分开,够味道、又有口感!猪扒肉质还算鲜嫩,咖喱不会腻口,味道也不会重!希望下次再去的时候可以把甜品也试下,呵呵!
  • 马加休
2009-02-01 62 浏览
係黎之前訂左枱,我地一行五人,雖然去到餐廳已經爆滿,但話比職員知已經訂左枱,亦即刻留番張枱比我地,只等了幾分鐘已經安排我們入座,最巧合是和上年座的是在同一張枱(29號枱),低讚而且超高效率;食物點了大蝦沙律、沙甸魚、咖喱蟹、燒豬手、三文魚蟹籽炒飯,甜品點了拿破倫、意大利芝士蛋糕及木糠布甸;會再去,但要人多才可以叫多點菜。
燒豬手, 好味
大蝦沙律, 好凍, 蝦很鮮
咖喱蟹, 如果有手套會更好, 唔會有咖喱汁綑邊
燒豬手, 好味
大蝦沙律, 好凍, 蝦很鮮
咖喱蟹, 如果有手套會更好, 唔會有咖喱汁綑邊
2009-02-01 45 浏览
由於想食水蟹粥食唔到(太多人啦)於是我地再去左呢間度食個午飯先 (太肚餓啦)我地叫左葡國雞, 馬介休炒飯, 同燒肋骨葡國雞唔係太ok 個汁好稀 淡而無味以致雞都係唔入味而馬介休炒飯就普普通通啦不過個燒肋骨又幾好味喎d肉多汁野味算係唔錯啦
由於想食水蟹粥食唔到(太多人啦)
於是我地再去左呢間度食個午飯先 (太肚餓啦)

我地叫左葡國雞, 馬介休炒飯, 同燒肋骨

葡國雞唔係太ok

d肉多汁野味
算係唔錯啦
  • 燒肋骨
2008-10-23 41 浏览
成日聽人講小飛象葡國餐廳好食,這天跟男友到澳門玩,去試吓都好。晚上8點幾去到,好多人在樓梯等,我上到去耍2位枱,佢話有枱,唔使等,正!可能等緊的人係等大枱。我地見有好多套餐,但D組合都好普通,男友說要散叫,本來葡國乳豬幾好,但要預訂。我們改叫其他,主要食肉。炭燒沙甸魚 - 幾香,原汁原味!燒牛肋骨 - 肉質相當嫩滑 蒜蓉焗青口 - OK 啦 燒魷魚 - 幾爽口 葡式炒雜菜 - 一般菜式 紅酒燴牛脷 - 夠腍 西冷牛扒 - 過熟,味道一般 燒羊鞍 - 羊肉好Juicy, 唔羶,好食過牛扒 個女待應見我地叫了咗咁多野,話怕我地食唔晒,未見過待應咁老實。佢仲介紹我地叫支紅酒,我見一支750ml都係150蚊,唔算貴。不過驚飲唔晒,佢話我地可以攞走,仲無幫我地開爛個樽塞,真好人。一邊飲酒一邊食肉,真係好正,仲好夾。最後我地都飲完成支酒,暈暈地搭的士返酒店。埋單找數六佰幾,都算合理。
炭燒沙甸魚 - 幾香,原汁原味!

燒牛肋骨 - 肉質相當嫩滑

蒜蓉焗青口 - OK 啦

燒魷魚 - 幾爽口

葡式炒雜菜 - 一般菜式

紅酒燴牛脷 - 夠腍

西冷牛扒 - 過熟,味道一般

燒羊鞍 - 羊肉好Juicy, 唔羶,好食過牛扒

• 燒牛肋骨
  • 紅酒燴牛脷
2008-08-26 36 浏览
我們澳門遊的晚餐,就選了在氹仔手信街附近的小飛象葡國餐廳.首先有落單阿姐推介的葡式乳豬 - 由於menu上寫著要預定,所以相信這碟是多造出來的. 外皮都幾鬆脆,味道OK,不過沒有特別.馬介休球 - 幾好食,咬落裡面一絲絲的. 既特別又好食,有點驚喜!大蝦沙律 - 有大大隻蝦,沙律都OK,唯一問題是沙律太凍了,像剛從冰格拿出來似的...葡國雞 - 個人覺得一般;可能下午吃得太多小食,已經有點飽,我們都沒有再叫白飯撈汁.最後燴牛脷水準不俗,牛脷又大塊又'腍',個汁又幾好食.這一餐很滿意,惟坐得有點迫... 看見大部份都是旅行團,我們不用等位也算好彩.
我們澳門遊的晚餐,就選了在氹仔手信街附近的小飛象葡國餐廳.
最後燴牛脷水準不俗,牛脷又大塊又'腍',個汁又幾好食.
(非会员)
2008-08-17 49 浏览
同女朋友行左成日街..諗住食餐好..黎macau之前聽媽媽講過話食葡國餐既話..小飛象係抵食又好食..就特登搭的士過去..7點到去到..未算好多人.首先每人叫左個葡國雜菜湯..勁唔掂..根本就係蕃茄薯仔湯..即係覺得俾人呃錢..仲要十幾蚊碗..自己煲既話仲好飲仲平..另外叫左個牛肋骨..葡國雞..同蒜蓉焗青口..牛肋骨ok..葡國雞同蒜蓉焗青口真係好唔掂..完全唔入味..葡國雞d葡汁好淡..好似水咁..蒜蓉焗青口冇蒜蓉味..連平時鍾意食淡味既女朋友都覺得唔夠味..另外叫甜品..因為一入門口..見到個甜品櫃..有木糠布甸..以為好好食..點知叫左..一食落口..甜到pk..好似食cream咁..我媽媽話好好食..可能係廿年前..而家叫我都唔會再去多次..仲要300蚊落樓..我寧願比多少少$去食佛笑樓..
同女朋友行左成日街..諗住食餐好..
黎macau之前聽媽媽講過話食葡國餐既話..
小飛象係抵食又好食..
就特登搭的士過去..
7點到去到..未算好多人.
首先每人叫左個葡國雜菜湯..
勁唔掂..根本就係蕃茄薯仔湯..
即係覺得俾人呃錢..仲要十幾蚊碗..
自己煲既話仲好飲仲平..
另外叫左個牛肋骨..葡國雞..同蒜蓉焗青口..
牛肋骨ok..葡國雞同蒜蓉焗青口真係好唔掂..
完全唔入味..葡國雞d葡汁好淡..好似水咁..
蒜蓉焗青口冇蒜蓉味..
連平時鍾意食淡味既女朋友都覺得唔夠味..
另外叫甜品..因為一入門口..見到個甜品櫃..
有木糠布甸..以為好好食..
點知叫左..一食落口..甜到pk..
好似食cream咁..
我媽媽話好好食..可能係廿年前..
而家叫我都唔會再去多次..仲要300蚊落樓..
我寧願比多少少$去食佛笑樓..

葡國湯但其實係蕃茄薯仔湯
唔錯..不妨一試
冇咩味..
好甜..
2008-08-01 42 浏览
之前睇好多食評說小飛象沒什麼特別本來沒有唸住去... 點知唸住去附近的一家餐廳星期一無開所以都係要去小飛象一去到點左個燒牛肋骨 + 馬介休球 + 馬介休炒飯 + 焦糖布丁燒牛肋骨 - 有兩件 大大件 可以share食... 好味!馬介休球 - 呢個有點驚喜呀! 估唔到咁好食呀! 哈哈 脆脆的... 馬介休炒飯 - 呢個都ok 唔差... 不過無鑊氣...焦糖布丁- 唔多得囉! 唔識點講,,, 就真係唔得...d staff都唔錯! 可能我地中午去... 無咩人.. 但黎黎下又好多人...
之前睇好多食評說小飛象沒什麼特別
本來沒有唸住去... 點知唸住去附近的一家餐廳星期一無開
所以都係要去小飛象

馬介休炒飯 - 呢個都ok 唔差... 不過無鑊氣...

焦糖布丁- 唔多得囉! 唔識點講,,, 就真係唔得...

• 馬介休球,燒牛肋骨
2008-07-29 22 浏览
星期日晚去食dinner食左牛 羊 雞 意粉 飯 湯 葡tart雖然唔係難食 但係比起之前d quali真係差左好多-_-牛:得3舊 ok羊:得4舊 唔錯~雞:curry的 冇食意粉:好"利"好肥炒飯:好好食!!!湯k啦葡tartk~熱辣辣埋單$330 好平-v-下次唔會再黎啦~試其他
星期日晚去食dinner
食左牛 羊 雞 意粉 飯 湯 葡tart
雖然唔係難食 但係比起之前d quali
真係差左好多-_-

牛:得3舊 ok
羊:得4舊 唔錯~
雞:curry的 冇食
意粉:好"利"好肥
炒飯:好好食!!!
k啦
葡tart
k~熱辣辣

埋單$330 好平-v-

下次唔會再黎啦~
試其他