2024-08-21 117 浏览
同老公過咗澳門嘆吓二人世界,夜晚當然要品嚐正宗嘅葡國菜!前菜方面先有:主廚特製蟹肉釀蟹蓋、蕃茄濃湯配手工酥皮捲、葡式傳統薯蓉青菜湯,真係要大嗌三聲好好食!蟹肉釀蟹蓋份量充足,蕃茄濃湯飲得出用咗新鮮嘅蕃茄去煲,並唔係草率地用茄膏,薯仔青菜湯就顯得清淡少少,但係亦都係比較少品嚐嘅味道。主菜方面有烤乳豬同葡式海鮮湯飯。呢隻乳豬真係不得了,外皮烤到脆卜卜,口感極好,再配埋薯片同沙律,一啲都唔覺得過分嘅油膩!另外一定要品嚐一下🇵🇹葡式海鮮湯飯, 海鮮嘅鮮味滲透落每一粒飯粒度,所以食落去好鮮甜好滿足,而且仲搭配住多款鮮美嘅海鮮:青口、硯肉、大蝦、魷魚、帶子,貨真價實。佢亦都比起一般嘅米飯濕潤!!
同老公過咗澳門嘆吓二人世界,夜晚當然要品嚐正宗嘅葡國菜!

前菜方面先有:主廚特製蟹肉釀蟹蓋

2024-08-20 109 浏览
好耐冇去過澳門,尤其係官也街呢邊,記憶中都係以前岩岩出黎做野同屋企人一齊一日遊😌今日再次黎到感覺唔同曬😳好多舖頭,好熱鬧😙平時都係求其食一餐,今次好想正正經經坐低試吓澳門正宗葡國菜,所以揀咗一間網上討論度好高嘅餐廳🍴餐廳位於官也街,環境小巧而精緻,入到去餐廳職員非常親切好客,真係滿分👍之後都有介紹一啲餐廳招牌菜俾我地,下次有機會可以再去🥰小吃拼盤呢個拼盤份量超級多,有成4款葡國特色小食,例如馬介休、春卷、魚餅等,款款香口鬆脆👍炙燒葡式香腸呢個烤香腸幾有噱頭,餐廳職員即時在客人面前用火槍烤🤤食落焦脆又咸香😋葡式烤乳豬呢個簡直係必點,乳豬皮超薄超脆,中間又有少少油脂,肉質又超級嫩滑多汁,真係一試難忘,必點推介🥰💯佢哋啲薯片都係新鮮整,好香脆葡式焗鴨飯焗鴨飯好香,飯粒口感好好,一粒一粒,非常煙靭有咬口👍加上烤腸及鴨肉香,都幾推介☺️火焰橙酒班戟呢個職員又係即時現場為我們烹調,幾有戲劇效果🥰入口酸酸甜甜,為我地打造當日完美ending😙❤️葡式水果特飲我地仲點左兩杯特飲,餐廳推介,天氣咁熱,非常解暑😁📍葡富軒 (氹仔舊城區)氹仔舊城區客商街31號地舖#正宗葡國菜 #葡國餐廳 #澳門推介 #澳門好去

小吃拼盤

葡式烤乳豬

葡式焗鴨飯

葡式水果特飲
我地仲點左兩杯特飲,餐廳推介,天氣咁熱,非常解暑😁

📍葡富軒 (氹仔舊城區)
氹仔舊城區客商街31號地舖

#正宗葡國菜 #葡國餐廳 #澳門推介 #澳門好去處 #店員親切有禮 #性價比高 #舒適 #家庭聚會 #必食推介 #Macau #foodie #Macaufoodie #relax #chill #親子blogger #旅遊 #澳門一日遊
2024-08-03
  • 葡式烤乳豬
  • 葡國小食拼盤
冇得搭飛機去旅行,一於就坐船過澳門!除咗一定要食遠近馳名嘅葡撻之外,呢一間葡國餐廳絕對值得拜訪。✨葡式牛肉串燒唔試過真係唔知葡式牛肉係咁嫩身,咬落去牛味都幾重!用上鐵架吊住打卡一流。✨主廚特製蟹肉釀蟹蓋特別喜愛的一道,蟹肉一絲絲加上蛋黃、蛋白、椰菜花🥦口感冰凍,放係香草蒜蓉包之上,都幾好食。✨炙烤八爪魚及黑毛豬柳串配波特酒醬餐廳真係用上葡萄牙直送八爪魚🐙肉質厚身 經過炭火嘅炙燒,海鮮嘅鮮味徐徐漸出,咬落去非常爽甜;而黑毛豬柳串亦都係用上葡萄牙最出名嘅伊比利亞豬去烤,最特別嘅係佢夾上咗多士,更多一份香脆嘅口感層次。✨炙燒葡式香腸葡萄牙嘅香腸比我想像中嘅冇咁鹹,職員更加會喺你面前用火槍即席揮毫,望住香腸嘅油光、油脂不停逼出嚟,咬落口帶點煙薰✨葡式芝士海鮮義大利扁麵主要以蟹肉及花蛤作為海鮮嘅主打,意粉口感剛好,加上適量嘅芝士亦都多一份奶香,不過食多兩啖就會有少少膩~✨葡式風味辣醬烤雞用上葡萄牙穀飼雞,所以油脂感冇咁重,雞皮位置亦都明顯相對地瘦,特別欣賞風味辣醬並無喧賓奪主,口味適宜,更加配上手工脆皮地瓜條及沙律,令到菜式更為豐富。✨甜品及葡撻

✨葡式牛肉串燒

✨主廚特製蟹肉釀蟹蓋

✨炙烤八爪魚及黑毛豬柳串配波特酒醬

✨炙燒葡式香腸

✨葡式芝士海鮮義大利扁麵

✨葡式風味辣醬烤雞

✨甜品及葡撻
2024-08-19 128 浏览
香港中西文化匯聚,各地菜式都有得食。但葡國菜真係比較少,所以接近每次去到澳門,都會食一餐葡國菜。今次午餐只食左一碗麵,夜晚可以留多少少budget,食更高級、適合打卡,服務又好嘅餐廳。最後發現一間新餐廳,呢度保留左香港已經買少見少,部分工序,會由職員喺客人面前烹調欣賞。而呢度嘅水,唔係普通過濾水,而係來自葡國Caramulo金馬輪礦泉水,更添異國風味。烘脆麵包配特製牛油本身麵包好乾,有少少麥香。西餐廳嘅牛油如果唔係獨立包裝,大廚應該有另外炮製。原來大廚用蒜泥、歐芹為牛油調味,整到牛油唔太鹹又有少少奶香之餘,多左好多香味,增加麵包本身嘅層次。橄欖有水浸過,橄欖有變軟,但仍然食得出青橄欖比較爽脆、黑水欖軟滑,鹹味有洗走少少,但加入蒜香味,今次第一次去葡國餐廳食得曬佢地。開胃完,就可以睇餐牌叫嘢啦!等緊食物嘅過程,欣賞下裝修。炙燒葡式香腸 $138葡國臘腸係一樣常見食材,基本上好多菜色都會有。但直接食佢當主角,都係第一次。伏特加燒腸,燒走部份油脂,而火焰都可以增加打卡效果。燒好之後,店員會將葡國臘腸切成一片片,方便食用。臘腸燒過,變得乾身,令臘腸更加脆口,酒精增添香味之餘,都有減少鹹度。炙烤

烘脆麵包配特製牛油

橄欖

開胃完,就可以睇餐牌叫嘢啦!等緊食物嘅過程,欣賞下裝修。
炙燒葡式香腸 $138

伏特加燒腸,燒走部份油脂,而火焰都可以增加打卡效果。

炙烤八爪魚及黑毛豬串燒配波特酒醬 $109
八爪魚先慢煮再用醬汁燒,令八爪魚保持軟糯。中間伊比利亞黑毛豬都有煎過,配搭烤脆麵包。最上層有波特酒醬同歐芹,帶出少少味道。

葡式焗鴨飯 $248
最面層有葡國臘腸臘肉,中間係飯。挖開飯面,就見到鴨肉絲放底部。鴨肉比較淡,為左增加鹹味香味,除左臘腸之外,餐廳特意加入埋葡國臘肉。飯面烘得乾身好脆,肉類嘅油份都滲入飯裡面,令成個飯好香。

葡式風味辣醬烤雞配手工脆皮地瓜條及沙律 半隻$190
雖然都係燒雞,但同非洲雞好大分別。呢個燒雞無椰漿香料,只有葡式辣醬Piri-Piri,無椰漿香料,舖頭入面嘅焗爐有風乾功能,可以鎖水,所以食起上來皮脆肉嫩,唔會鞋。就咁食,味道好足夠,唔需要再點辣椒醬。辣椒醬本身有蒜頭同橄欖油香味,再點雞會變得過辣,不過我地之後發現要來點地瓜條幾適合。地瓜條,就咁食係好重蕃薯甜味。雖然薄薄一層粉,加上應該炸漿裡面有啤酒,有氣泡嘅脆感,但味道感覺太健康,點少少辣醬,感覺即刻邪惡返。

火焰橙酒班戟 $228
店員先落牛油、特製醬汁(有楓樹糖漿、橙汁、檸檬汁、君度酒),再加橙皮提香。放上班戟後,再放君度酒蒸發酒精,保留酒香帶出火焰效果。

西式甜品偏甜,呢個係店內少數有調整口味嘅菜式,甜度減少,配合亞裔人士口味,但同時葡國人都會覺得正嘅味道。牛油香嘅班戟淋上醬汁,慢慢食到酸甜、酒香、橙皮嘅微苦,如果班戟疊切,就會有埋蛋香,同埋感覺更加鬆軟。

葡式水果酒 Sangira (紅酒) $79
微微煮過嘅紅酒,散走大部分嘅酒精,只保留酒香。用青紅蘋果同橙,浸住紅酒,再增加果香,適合解膩。

葡式氣泡特調 Cooler (青蘋果)$70
青蘋果下面嘅綠色部分,飲得出有少少微粒,證明真係果汁,而唔係合成糖漿,配上梳打水,酸甜清新,一樣開胃。

小計 $1062
總數 $1168

2024-08-11
  • 葡式辣醬燒雞
同步刊载
這日我們過大海🌊去了澳門🇲🇴遊玩。😝澳門曾經被葡萄牙管治過,所以不難在澳門發現屬於葡萄牙的足跡。👣在朋友的推介下,見到這間葡萄牙🇵🇹餐廳的餐點吸引☺️,沒吃過葡國菜的我們好期待啊!😋😍餐廳位於氹仔舊城區的客商街,近著熱鬧的食街官也街,旁邊買賣街五顏六色的建築物也好IGable呢!📸🌈我們是日選的前菜包括精選芝士&冷肉拼盤、葡式牛肉串燒、酥皮蘑菇忌廉湯;主菜有炙烤馬介休 – 烤葡式鱈魚“Lagareiro”風味(MOP248)、葡式白酒風味什錦海鮮扁麵(MOP228);甜品吃了焦糖布丁;飲品點了葡式無酒精水果飲品,好豐富啊!❤️🥳先上桌的麵包附上自家製的牛油🧈和橄欖🫒,有點小特色,牛肉串燒用垂吊的形式上桌,很有想法,牛肉粒夾著紅椒🌶️青椒🫑,底下放了一碟蕃薯🍠條和沙律🥗,賣相吸睛有造型,打完卡記得找店員幫忙把牛肉串燒放回碟上才可以吃到喔~😛精選芝士&冷肉拼盤,有兩款冷肉、三款芝士,小脆多士搭配橙味果醬,還用上水果🫐🍓、食用花點綴裝飾🌼,擺盤精緻吸引,像宴會小食,色彩繽紛的賣相令人好開心呀!💛🩷🧡💜😆酥皮蘑菇忌廉湯,喜歡喝有酥皮的湯,酥皮香脆可口,吃的時候將烤得酥脆的酥皮搗碎在香滑濃郁的蘑菇忌廉
這日我們過大海🌊去了澳門🇲🇴遊玩。😝

先上桌的麵包附上自家製的牛油🧈和橄欖🫒,有點小特色,

酥皮蘑菇忌廉湯,喜歡喝有酥皮的湯,酥皮香脆可口,吃的時候將烤得酥脆的酥皮搗碎在香滑濃郁的蘑菇忌廉湯裡一起喝,口感層次更豐富更好喝呢!😚

喜歡吃魚的我最期待這道由葡萄牙直送的葡式鱈魚🐟,厚實白滑的魚肉像座小山丘,😍鱈魚雖沒有我想像中的滑溜,但魚皮煎得脆卜卜,加上滿滿橄欖油的鱈魚肉,啖啖肉,有種獨特的香味,可能這就是葡萄牙🇵🇹的味道吧hahaha~👅
這道薯仔🥔煮得特別軟淋,也特別喜歡~💕

另一道主菜本來想試葡式焗鴨飯,但喜歡海鮮的我還是選了葡式白酒風味什錦海鮮扁麵,果然無選錯~🤣
意粉軟硬度煮得剛好,蜆肉飽滿,白酒味很重,很入味,相信這就是葡式風味吧~✨

最後的甜品焦糖布丁🍮,
店員會過來桌邊即場用火槍燒出表面的焦糖脆層🔥,還會灑上玉桂粉💫,充滿視覺享受的甜蜜結尾~👀🥰
如果不吃玉桂粉的你要小心留意喔~⚠️

大家去澳門🇲🇴時也可以考慮試試這間葡菜喔🎶

Info
店名:葡富軒
地址:氹仔舊城區客商街31號地舖
2024-08-16 133 浏览
澳門曾經係葡萄牙嘅殖民地,嚟到澳門又點可以試吓佢哋好出名嘅葡國菜呢?所以就帶Lisboy試試夠晒正宗嘅葡式海鮮😋最正係個Baby Set😘🍽️ 葡式白酒炒花蛤食傳統嘅葡國菜,前菜當然要試吓叫佢哋嘅葡式白酒炒蜆肉🤤聽到都口水流,上枱嘅時候粒粒蜆肉脹卜卜肥嘟嘟,好有鮮味,而且量都好多!🍽️ 葡式白酒蒜蓉大蝦Lisba叫左個葡式蒜蓉大蝦🦐夠晒鮮味,用白酒蒜蓉炒亦都好滋味,未食已經胃口大開😍🍽️ 葡式里脊牛排配火腿及煎蛋主菜我就叫咗一個里脊牛扒🥩大大件厚切牛扒上枱,配埋一個煎到好靚嘅太陽蛋,而個黑椒醬汁都夠晒入味,真係色香味俱全🤤食到舔舔脷!🍽️ 葡式海鮮意大利麵Lisboy一定要食pasta🍝所以另一個煮食我哋就叫咗呢個海鮮意大利麵,又話有大量嘅鮮蝦魷魚同埋蜆肉,醬汁仲好入味添,咁我哋用熱水過一過少少味俾Lisboy試食呢一個葡式嘅意大利麵😋食到好開心!🍽️ 葡富軒焦糖布丁甜品時間就最正,因為有得同Lisboy慶祝生日🎂當餐廳拎出個香甜幼滑嘅布丁時候🍮除咗有心思寫碟服務,仲有蠟燭同火焰🔥餐廳嘅侍應一齊唱生日歌俾Lisboy😂💕最值得讚賞嘅係我哋入餐廳時表示今次係嚟澳門同Lisboy慶祝生日之後,佢哋就
🍽️ 葡式白酒炒花蛤

🍽️ 葡式白酒蒜蓉大蝦

🍽️ 葡式里脊牛排配火腿及煎蛋

🍽️ 葡式海鮮意大利麵

🍽️ 葡富軒焦糖布丁
甜品時間就最正,因為有得同Lisboy慶祝生日🎂當餐廳拎出個香甜幼滑嘅布丁時候🍮除咗有心思寫碟服務,仲有蠟燭同火焰🔥餐廳嘅侍應一齊唱生日歌俾Lisboy😂💕最值得讚賞嘅係我哋入餐廳時表示今次係嚟澳門同Lisboy慶祝生日之後,佢哋就主動表示有寫碟服務😍仲問我哋Lisboy名🎂呢種服務真係值得讚賞🍰

🍽️ 葡式水果酒
我哋仲叫咗杯葡式水果酒飲🍸大量蘋果配白酒,酸酸甜甜開胃,配今餐嘅海鮮食真係一流🤤
上個禮拜去咗澳門做完嘢順便食咗間啱啱新開嘅葡國菜餐廳🇲🇴舖頭都幾大 分咗上下層環境乾淨企理 設計都非常有特色!我哋叫咗個二人餐💁‍♀️最後都食到飽到上心口😝✨整體評分:8/10✨味道:7.5/10✨服務:9/10✨環境:9/10**前菜**▫️葡富軒小吃拼盤呢個小吃拼盤真係好豐富🥰裡面有各式各樣嘅葡萄牙小食仲有啲係佢哋舖頭自己handmade嘅份量都算多 好適合大家一齊share👩🏻‍❤️‍👨🏻▫️炙燒葡式香腸香腸嚟到你面前先烤,外脆內嫩,肉質好Juicy💦**主菜**▫️葡式烤乳豬呢個乳豬真係經典,經過長時間慢火烤焗外皮烤得金黃香脆裡面的肉質又嫩又多汁💦配上特製嘅醬汁,實在好味到無法形容👍🏻🤭▫️葡式焗鴨飯鴨肉煎至香脆,然後同米飯一齊焗米飯入面有好多鴨肉味道香濃,唯獨嘅係我覺得佢個飯有少少乾**甜品**▫️火焰橙酒班戟呢個甜品係我全晚最期待✨😝班戟外面淋上橙酒,再用火點燃🔥火焰即刻升起,超級靚!食落去班戟滑,橙香味夠濃真係有驚喜感為呢頓飯畫上完美句號❣️
上個禮拜去咗澳門做完嘢
順便食咗間啱啱新開嘅葡國菜餐廳🇲🇴
舖頭都幾大 分咗上下層
環境乾淨企理
設計都非常有特色!
我哋叫咗個二人餐💁‍♀️

裡面有各式各樣嘅葡萄牙小食
仲有啲係佢哋舖頭自己handmade嘅
份量都算多 好適合大家一齊share👩🏻‍❤️‍👨🏻

▫️炙燒葡式香腸
香腸嚟到你面前先烤,
外脆內嫩,肉質好Juicy💦

**主菜**
▫️葡式烤乳豬
呢個乳豬真係經典,經過長時間慢火烤焗
外皮烤得金黃香脆
裡面的肉質又嫩又多汁💦
配上特製嘅醬汁,實在好味到無法形容👍🏻🤭

▫️葡式焗鴨飯
鴨肉煎至香脆,然後同米飯一齊焗
米飯入面有好多鴨肉
味道香濃,唯獨嘅係我覺得佢個飯有少少乾

**甜品**
▫️火焰橙酒班戟
呢個甜品係我全晚最期待✨😝
班戟外面淋上橙酒,再用火點燃🔥
火焰即刻升起,超級靚!
食落去班戟滑,橙香味夠濃
真係有驚喜感
為呢頓飯畫上完美句號❣️

2024-08-13 158 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員早排去咗澳門調查呢間葡國菜,講起葡國菜,朂為人熟悉應該係馬介休球同烤乳豬,今次可以品嘗到呢兩樣以外嘅食物,體驗不一樣嘅葡國菜,餐廳位於氹仔舊城區,白色裝修配上深棕色地板及桌椅,充滿古典風格,店員態度友善服務周到,用餐過程好愉快🥖餐前麵包🙋🏻‍♂️表示用餐前有餐前麵包,麵包口感鬆軟,配上自家製牛油同橄欖嚟食,感覺幾特別🔥炙燒葡式香腸 MOP138🙋🏻‍♂️表示個香腸由葡萄牙直送,店員會喺旁邊將香腸炙燒再切片,充滿儀式感嘅桌邊服務,食落香腸焦脆,味道濃郁,好有異國風味🦀主廚特製蟹肉釀蟹蓋 MOP188🙋🏻‍♂️表示蟹蓋入面釀滿蟹肉,碎蛋,紅蘿蔔等配料做成嘅醬,味道鮮香,配上香脆嘅多士,將蟹肉塗上多士嚟食,香口美味🐖炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯 MOP238🙋🏻‍♂️表示個蜆用豬肉同薯仔嚟炒,蜆肉鮮甜,豬肉用上伊比利亞黑毛豬,由葡萄牙直送,肉質多汁有咬口,味道香濃,配上爽口嘅薯仔一齊炒,口感層次豐富🍝葡式芝士海鮮意大利扁麵 MOP228🙋🏻‍♂️表示個意大利麵配上芝士同蟹肉,意大利麵香軟煙韌,非常掛汁,每啖都有香濃芝士味同蟹肉嘅鮮香,鮮甜嘅花蛤圍住成碟麵,賣相好吸引🍮葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾 MO

🥖餐前麵包
葡式芝士海鮮意大利扁麵
🍝葡式芝士海鮮意大利扁麵 MOP228
葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾
🍮葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾 MOP88
🙋🏻‍♂️表示個creme brulee同樣有table service,店員會用火槍將焦糖燒脆,再喺面頭灑上肉桂粉,造成花火效果,布甸食落嫩滑,充滿蛋香同香脆嘅焦糖,好味好滿足
Apple Cooler|Amora Fruit Punch
🍏Apple Cooler MOP70
🍹Amora Fruit Punch MOP76
🙋🏻‍♂️表示Apple Cooler係青蘋果梳打,飲落好清新,杯Fruit Punch味道香甜,食落充滿果香好fruity

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
主廚特製蟹肉釀蟹蓋
炒豬肉配葡蜆伴馬鈴薯
葡式芝士海鮮意大利扁麵
葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾
2024-08-08 150 浏览
黎到澳門點可以唔黎到官也街搵食附近有多間葡國菜見到依間價錢合理就入去試下有上下兩層我地坐上層我地有小朋友好主動提供小朋友餐具服務好貼心💛餐包餐包食落都幾脆配上自家製牛油同埋橄欖夾埋一齊食唔錯💛葡式炒牛柳粒牛柳大小適中幾有口感但唔會咬唔爛牛味都幾濃仲可以拎個包沾埋d 醬汁一齊食💛馬介休球新鮮熱辣辣炸起外脆內軟入面馬介休同薯蓉好夾💛蕃茄濃湯配手工酥皮卷個湯好夠味酸酸甜甜好開胃酥皮卷可以沾埋湯一齊食💛葡式薯絲馬介休薯仔絲炸得好香脆馬介休調味岩岩好唔會特別鹹仲有自家製紅椒醬配埋食落無咁膩💛葡式海鮮湯飯海鮮好足料有青口,大蝦,魷魚同蜆個飯吸哂d 海鮮精華同埋蕃茄味道好岩小朋友食💛葡富軒焦糖布丁先淋少少酒再點火, 好有表演效果布丁口感嫩滑食埋甜品好滿足💛特調飲品一杯藍莓,一杯百香果岩哂依家天氣熱好解渴
黎到澳門點可以唔黎到官也街搵食

唔會特別鹹
仲有自家製紅椒醬配埋
食落無咁膩

💛葡式海鮮湯飯
海鮮好足料有青口,大蝦,魷魚同蜆
個飯吸哂d 海鮮精華同埋蕃茄味道
好岩小朋友食

💛葡富軒焦糖布丁
先淋少少酒
再點火, 好有表演效果

布丁口感嫩滑
食埋甜品好滿足

💛特調飲品
一杯藍莓,一杯百香果
岩哂依家天氣熱好解渴
2024-08-04
今日食既餐廳「葡富軒」位於澳門氹仔舊城區(官也街附近),周圍都有買手信既商店同多元化美食。嚟旅行🧳心思思想食葡菜,所以選擇依間。餐廳有兩層,環境微暗,油畫及座位擺盤精緻,播住柔和懷舊音樂令人投入浪漫💕氣氛。[前菜]炸馬介休球:即叫即炸咬落香脆,內餡入口即溶。味道調的剛好;而且食到魚肉,讚👍!葡式八爪魚黑毛豬串燒第一次食依款菜式。黑毛豬平時有食開,但配上八爪魚腿🐙一併食就真係好新奇。八爪魚腿質感好軟身,而黑毛豬肉質彈牙,加埋一起食好正,送酒一流。[主菜]葡式海鮮湯飯:海鮮份量好多,有蝦、青口、帶子,而且款款彈牙。葡式湯飯個湯頭色澤鮮橙色帶點鹹香好開胃,令d飯濕潤更好食🤤。葡式辣醬烤雞:配上自家製辣醬食,即刻將味道再昇華左,少少辣好惹味!烤雞雖然細細隻,但質感勁嫩滑,特別係隻雞脾,超juicy![甜點]葡富軒焦糖布丁🍮店員於上菜時用火槍點火,之後會撥下個火令火花飛溢💥好浪漫,打卡一流。火燒後整個表面鋪了一層焦糖脆片,將佢破開好治癒。布丁甜甜又好滑身,滿足我甜品胃。[特色飲品]葡式水果酒🍹有紅&白酒溝水果既酒,賣相好吸引🤩。而水果有蘋果小薄片、檸檬粒令杯酒有d果汁甜味。邊飲邊食水果粒口感好正

[前菜]

[甜點]
葡富軒焦糖布丁🍮

[特色飲品]
葡式水果酒🍹
有紅&白酒溝水果既酒,賣相好吸引🤩。而水果有蘋果小薄片、檸檬粒令杯酒有d果汁甜味。邊飲邊食水果粒口感好正😊。
  • 炸馬介休球
2024-08-07 142 浏览
葡富軒係澳門氹仔舊城區,裝修精緻既一間小餐館🍽️食物點評✍🏻✍🏻✍🏻葡式八爪魚黑毛豬串燒每件多士都有一塊黑毛豬柳同一條八爪魚腳,豬柳煙韌香嫩,八爪魚燒到有啲焦脆,爽嫩有咬口,配埋多士一齊食,唔會好油膩,平衡番成個口感😚炙燒葡式香腸上枱果陣店員會即場用火槍燒香腸,啲油香一邊燒一邊滲出黎,燒完店員再切好放係碟,一塊塊好惹味,作為前菜一流呀😋葡式辣醬烤雞烤雞有半隻,烤得唔會好乾身,雞肉仲有啲肉汁,點啲辣醬食,辣辣地味道更有層次,仲有啲蕃薯脆條做配菜,又有啲沙律菜,份量岩岩好🤓葡式焗鴨飯焗飯有三層,最底層係鴨肉絲,上面鋪上焗飯,面頭再有葡式腸同豬腩片,正宗既葡式味道,少少乾身,鴨肉香得黎唔會好騷,又唔會食到成口油,咸香入味🤩火焰橙油班戟一個超級打卡able既甜品,葡國菜一定要食既甜品!店員會現場即製,班戟甜得黎食到酒味,配埋鮮橙同士多啤梨一齊食,煙韌既班戟好有口感,滿分既甜品😍另外飲品亦有唔同選擇,水果酒就岩晒女仔飲,酒味唔會好濃,甜甜地,好易入口😙
葡富軒係澳門氹仔舊城區,裝修精緻既一間小餐館🍽️

食物點評✍🏻✍🏻✍🏻
葡式八爪魚黑毛豬串燒

葡式辣醬烤雞

葡式焗鴨飯

火焰橙油班戟

2024-08-06 170 浏览
位於氹仔舊城區客商街31號地舖的葡富軒 (Amora) 主打精緻葡國菜。筆者和家人週末去澳門旅遊,朋友介紹這間餐廳,所以來試試。餐廳門口擺放了一座葡國花公雞雕像,頗為搶眼。整體來說,菜式食價比頗高,而且侍應的服務態度誠懇又有禮,母親也相當滿意。有不少食材都是葡萄牙空運過來的,菜式精緻,味道正宗。餐廳的環境典雅又舒適。餐廳內播放著柔和的葡萄牙語歌曲。餐廳採用傳統方式點餐。而且菜式上桌時,更會為客人略為講解每道菜式,頗為貼心。侍應先送上暖洋洋的餐前小麵包,加少許蒜泥香芹牛油和原粒黑橄欖在麵包上,令小麵包更為香口。筆者本身不算特別愛吃黑橄欖,也覺得這餐廳的黑橄欖粒頗為美味。菜式即點即製,約15分鐘後,食物陸續上桌了。。📌葡式經典馬介休球 - MOP $98Fried Codfish Cakes馬介休球即點即炸,新鮮熱辣,筆者和家人都吃得津津有味。外面質感脆口,裡面薯蓉質感滑溜,而且還能感受到絲絲馬介休魚肉。。這款小食還配有一小碟特製蛋黃醬,令馬介休球的味道更為豐富、有層次。。📌精選芝士及冷肉拼盤 - MOP $238Amora Charcuterie & Cheese Board (Impo

菜式即點即製,約15分鐘後,食物陸續上桌了。

📌葡式經典馬介休球 - MOP $98
Fried Codfish Cakes

📌精選芝士及冷肉拼盤 - MOP $238
Amora Charcuterie & Cheese Board (Imported from Portugal)
芝士和凍肉都是葡萄牙空運過來的。

這個拼盤總共有四款芝士及三款凍肉:
~牛奶軟芝士、牛奶硬芝士
~羊奶軟芝士、羊奶硬芝士
~24個月伊比利亞火腿
(24-month Iberico Ham)
~開心果凍切肉
~Rosemary (迷迭香)凍切肉

最印象深刻的是兩款羊奶芝士,羊羶味頗為濃厚(尤其是羊奶軟芝士),感覺就如和幾隻可愛小羊擁抱。筆者的姊姊本身愛吃羊肉,也相當喜愛羊奶芝士。

母親則愛吃Rosemary (迷迭香)凍切肉,迷迭香的香氣頗為芬芳,這款凍切肉的鹹味也不會太過強勁。

拼盤還附有一小碟橙皮果醬。筆者喜愛將一片凍切肉放在脆脆小多士上,再澆上果醬,味道和口感最為豐富。 一份拼盤適合兩至三個人享用,一邊用小竹籤品嘗芝士粒,一邊談天說地。

📌葡式海鮮湯飯 - 2人份量 - MOP $408
Wet Seafood Rice
(Jumbo Prawns, Shrimp, Scallop, Mussels, Clams and Squid)
這款海鮮湯飯又名「海鮮燉飯」,賣相頗為誘人。

這款海鮮湯飯有一人或二人份量,筆者今次則點了二人份量,相當足料。

海鮮配料包括有:虎蝦、小蝦仁、帶子、青口、蜆及魷魚片。海鮮配料舖滿了整個飯的表面,感覺豐盛又滿足,筆者則最愛吃肉質飽滿的虎蝦。其他海鮮配料的質感也頗為彈牙,不會燉煮得過熟而質感變得過老和嚡口。

飯的熟度也剛剛好,軟硬適中。底下的飯吸了湯汁,口感比炒飯會更為濕潤,海鮮的味道均勻地滲進飯裡。

面頭更有三小塊檸檬件,可以按需要,加在飯面,再攪拌均勻。

📌薯絲馬介休 - 葡式鱈魚炒洋蔥、蒜蓉、炒蛋、薯絲 - MOP $238
Fried Cod Fish with Onion, Garlic, Scrambled Eggs and “Allumette” Potatoes

這道菜的賣相也頗為精緻。上層為切得幼細的炸薯絲,下層則是馬介休魚炒洋蔥、蒜蓉及雞蛋。下層的四款配料炒得頗為香口,而且也配搭得頗為美妙。

旁邊的醬汁為燈籠椒醬汁,和主菜也相當合襯。

📌葡式脆皮焦糖雞蛋布蕾 - MOP $88
Portuguese Flan Pudding

(雞蛋布蕾又名雞蛋布甸)
侍應會即席在客人面前,用火槍略烤焦糖雞蛋布蕾的表面。肉桂味頗為濃郁,而且雞蛋布蕾的質感也頗為滑溜。

當天天氣炎熱,筆者覺得空調可以再強勁少許。
  • 葡式經典馬介休球
2024-08-05 125 浏览
這間餐廳是位於氹仔官也街的附近, 我跟太太都常常來澳門的差不多一個月一次。餐廳裝修精緻,好似去咗葡國嗰啲小餐館。 菜品選擇豐富, 我哋點咗一個火燒臘腸,這個臘腸配啤酒同紅酒一絕。 八爪魚沙律好食。  之後太太點咗個蘑菇酥皮湯個酥皮真係好食。  再來一個葡式釀蟹蓋這道菜很少澳門的葡國餐廳有得吃的, 這道菜真的讓我很驚喜。  整體來說,這間餐廳的出品是我來過澳門那麼多次非常值得吃的一間。環境都非常優美。 我會是回頭客。
火燒臘腸
八爪魚沙律
蘑菇酥皮湯
葡式釀蟹蓋
2024-08-04 137 浏览
這家位於官也街附近的隱蔽葡菜小館,在openrice有在推介又有訂位優惠,去開澳門就試吓先!🌟 **精選芝士&冷肉拼盤** 🌟 芝士與冷肉的完美搭配,口感豐富,層次分明。多款芝士與風乾肉提供不同風味和質感,是理想的開胃前菜!🔥 **葡式牛肉串燒** 🔥 牛肉串燒外焦內嫩,肉質鮮美多汁,配上獨特的葡式香料,讓人食指大動,忍不住一口接一口!🍄 **酥皮蘑菇忌廉湯** 🍄 金黃酥脆的酥皮,搭配濃郁的蘑菇忌廉湯,口感絲滑,香氣撲鼻,令人回味無窮!🐟 **炙烤馬介休 – 葡式鱈魚“Lagareiro”風味** 🐟 鱈魚烤得剛剛好,肉質嫩滑,外皮酥脆,配上橄欖油和蒜香味,濃郁而不油膩,絕對是必試美味!🍝 **葡式白酒風味什錦海鮮扁麵** 🍝 海鮮扁麵融合白酒的香氣,海鮮鮮美,扁麵彈牙,味道豐富,令人難忘!🍮 **葡富軒焦糖布丁** 🍮 焦糖布丁甜而不膩,表層焦糖脆香,內部布丁柔滑細膩,入口即化,甜品控必試!🍷 **葡式水果酒** 🍷 葡式水果酒清爽怡人,果酒味濃郁,是理想的配餐選擇,為整餐增添了不少樂趣!

🌟 **精選芝士&冷肉拼盤** 🌟

🔥 **葡式牛肉串燒** 🔥

🍄 **酥皮蘑菇忌廉湯** 🍄

🍝 **葡式白酒風味什錦海鮮扁麵** 🍝

🍮 **葡富軒焦糖布丁** 🍮

🍷 **葡式水果酒** 🍷

喺澳門官也街附近🇲🇴有一間好嘅氣氛嘅葡國菜,店員嘅服務都好好!舖頭裝修得好靚,好似置身喺葡式家庭屋仔裏面咁🏡。.🍴葡富軒 小吃拼盤一次過食到唔同嘅小食,我哋最鍾意馬介休波波🐟,裏面好重魚香味,而且薯蓉超級綿滑。而且仲有炸芝士條、薯蓉波波、咖喱角💥,點埋醬汁都好夾。.🔥炙燒葡式香腸葡國菜標誌性嘅小食,每次嗌咗都係視覺嘅享受👀!店員會喺枱邊燒熱腸仔,令到口感係最好嘅香口狀態👅。腸仔本身嘅鹹香味醬啱夾麵包。.🌊葡式白酒炒花蛤花蛤嘅份量好多,超級滿足!配埋特色嘅白酒、香草調味🌿,好開胃。.🥔葡式薯絲馬介休馬介休嘅另一種傳統煮法係整薯絲馬介休!薯蓉綿滑得嚟輕盈,配埋啖啖肉嘅魚肉好滿足😍,仲有脆薯絲同埋辣醬,令到整體感覺更加惹味。.🐷葡式烤乳豬冇額外嘅粿粉,就咁將乳豬皮燒到脆卜卜,勁香口🤤!乳豬裏面嘅肉質係食到啖啖嘅油脂感💦,超級香。.🦆葡式焗鴨飯焗飯用咗傳統葡式嘅臘鴨,同埋葡式臘腸🍛。呢啲醃製肉類本身嘅鹹香味道,真係好送飯。.🍊火焰橙酒班戟店員會喺枱邊即時煮班戟!橙酒喺火燒之後有好香甜嘅果香味🔥,配埋班戟酸酸甜甜。.🍮葡富軒焦糖布丁店員同樣係即時喺枱面火燒焦糖!焦糖嘅火候燒得啱啱好,香脆得嚟又唔
🍴葡富軒 小吃拼盤

🔥炙燒葡式香腸

🌊葡式白酒炒花蛤

🥔葡式薯絲馬介休

🐷葡式烤乳豬
🦆葡式焗鴨飯

🍊火焰橙酒班戟

🍮葡富軒焦糖布丁
店員同樣係即時喺枱面火燒焦糖!焦糖嘅火候燒得啱啱好,香脆得嚟又唔會苦澀😝,配埋甜香布甸好滿足。

🍾白波特tonic water
店員建議我哋首先試咗Shot嘅味道先,呢款葡國特色嘅葡萄酒,有超級香甜嘅提子味🍇!之後再加埋湯力水,飲落比較輕盈,啱送嘢食🫧。
🍷Sangria
另一個葡國菜唔少得嘅特色調酒!呢度用咗好多唔同嘅生果調製🍐,一路飲仲可以咬到生果,果香味豐富👍🏻。