看一下影碟店原來黃子華的娛樂圈血肉史2的棟篤笑已經出了DVD啦,當然要立刻買回來了.心情大好下又肚餓啦,女朋友仔選了這裡呢,說想再吃一次原隻魷魚啦.也好,我沒有吃過,去試一下吧,呵呵XD等了一會,待應竟然給我們2人一個卡位呢,有點受寵若驚.也好,這樣很適合2人世界啦.我們點了一客忌廉汁蟹籽雜菌煮長通粉,一客豬頸肉米粉及指名的韓式醬燒原隻日本鮮魷魚啦.飲品當然又是朱古力啦,呵呵XD豬頸肉米粉最先上桌呢.很大隻碗(對!是很大隻碗而已),但其實份量也不算少的啦.湯底可能因為我們點了清湯的關係味道比較清淡呢,而豬頸肉厚切得像豬扒啦,但仍維持到脆口的感覺而且沒有豬扒的油膩感,不錯呢.米粉也優質沒有碎得夾不起來啦,抵讚.而朱古力也是普通,奶味比朱古力味多啦.>.<幸好我的忌廉汁蟹籽雜菌長通粉也來了,味道卻有點嚇倒啦.雖然白汁及芝士也是我喜愛的食材,但長通粉上竟然有菇水的青臭味道不太好受呢,應該是汆水不夠徹底所致啦.蟹籽也是超市貨色而已,總之對我來說僅僅合格吧@@終於主角來啦.肥雞好像很期待呢,先給牠吃好了,呵呵XD這個是比較優秀的呢,仍吃得到魷魚的鮮味,還有爽爽的口感,而且醬是甜甜

叻雞喎咁快搵到魷魚啦?XD

而朱古力也是普通,奶味比朱古力味多啦.>.<
都幾厚切啦豬頸肉@@
陣菇水味唔係人人受得住架=3=
終於主角來啦.肥雞好像很期待呢,先給牠吃好了,呵呵XD
主打登場!XD
這個是比較優秀的呢,仍吃得到魷魚的鮮味,還有爽爽的口感,而且醬是甜甜的呢正合我口味.份量也不少啦,而且賣相很好,跟肥雞一起吃得最開心的是這個啦.

結帳140多呢.便宜的價錢,我可以接受普通的味道.離開時待應生叮囑我們不要遺漏了東西,這樣的服務也令我們開心的離開,感恩感恩.XD
2012-10-30
1 分鐘 (堂食)
主打登場!XD
  • 韓式醬燒原隻日本鮮魷魚
2012-05-26 3 瀏覽
約o左女友人LT為女友人WK o係尋(25-5-2012 Fri)食預祝生日飯,地點係葵芳,由WK決定去邊間食,因為LT會帶埋佢兩個女出o黎,所以要坐得舒服啲,WK就揀o左呢間,計埋今次,就係我第三次o黎.我o地o黎到坐低後,就叫o左幾樣o野share食,有:1.$96.00o既老虎花蝦煙肉帶子卷伴香草炒天使麵,只包其中一款頭盤,LT揀煙三文魚火龍果雜菜沙律2.$98.00o既鐵板美國黑毛豬扒餐,要紅酒燒汁,我揀忌廉湯.3.$112.00 o既鐵板經典雜扒餐,WK就我o地揀蒜茸汁,雜扒有牛柳,豬柳,雞扒,煙肉同香腸,WK都係揀忌廉湯4.$52.00o既兒童餐畀LT兩個女食,有炸薯條,香腸,雞翼,肉醬意粉,西瓜同鮮橙汁一杯.叫完後,o野食好快咁陸續到o黎,攪到張枱差啲唔夠位擺.先o黎o既有兩件餐包,橙汁,忌廉湯同煙三文魚火龍果雜菜沙律.兩件餐包係淡淡冇乜味o既,蘸佢附上唔多但唔知咩o野微酸o既汁係好食.我o地三個大人就share忌廉湯飲,湯入面有啲蘑菇,湯o既質感唔太杰身,OK.而煙三文魚火龍果雜菜沙律就只有一片卷成花朵o既煙三文魚,火龍果都好少,真係少到離譜,片煙三文魚畀壽星女食啦.雜

我o地o黎到坐低後,就叫o左幾樣o野share食,有:

叫完後,o野食好快咁陸續到o黎,攪到張枱差啲唔夠位擺.

兩件餐包
忌廉湯
而煙三文魚火龍果雜菜沙律就只有一片卷成花朵o既煙三文魚,火龍果都好少,真係少到離譜,片煙三文魚畀壽星女食啦.雜菜新鮮,冇乜問題啦.
煙三文魚火龍果雜菜沙律
而兒童餐呢,
兒童餐
份量少都已經知,但炸雞翼就太離譜,點可以燶成咁?
LT大女咬唔到o黎食,WK幫佢切開,切出o黎至知原來每件雞中翼其實只係半件,得一條骨.我話可能人o地想方便小朋友食,佢話唔係o掛.,而佢覺得之所以要炸得咁燶,就係為o左掩飾佢得半隻,驟眼睇就唔似.

之後其他大人叫o既三個餐都到o黎,我o地先消滅我o既鐵板美國黑毛豬扒,
鐵板美國黑毛豬扒
將件豬扒一開三,食落,肉質鬆軟,但其實黑毛豬同普通豬除o左飼料唔同,好似健康啲外,重有咩o野分別?食完件豬扒,我就食o左件煙肉卷啦,件煙肉長得很,好鹹,墊底o既係唔多o既薯條同…白蘿蔔,真係估佢唔到.

然後我o地食賣相好靚o既老虎花蝦煙肉帶子卷伴香草炒天使麵,
老虎花蝦煙肉帶子卷伴香草炒天使麵
老虎花蝦得兩隻,帶子都好細隻. 老虎花蝦都係.我食其中一隻蝦,感覺只係普通,有啲似食潮州菜o既黃金蝦,只係佢o既蛋黃漿薄,而天使麵就好出色,麵質本身爽口,味道又o岩o岩好,我o地三個都讚.

然後食WK o既雜扒餐,
鐵板經典雜扒
我先食豬柳,呢個好明顯係雪藏貨,冇乜鮮味;雞扒OK冇問題;我最後試牛柳,我覺得味道怪怪地,佢兩面都煎得有啲脆,中間好軟熟,但軟熟得o黎太怪,我o地三個都咁話;其餘o個啲我冇食到.

最後我同WK叫埋兩杯餐飲,我要熱檸茶,WK要凍檸茶.

之後我o地埋單,有某中國銀行信用咭就免收加一服務費,所以呢餐係$358.00.

今次人均消費我計四個人.

我第一次o黎食o既食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2031817
第二次o既食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2108129
睇睇兒童餐o既menu
題外話/補充資料: 原來我三次o黎都係食慶生飯,睇o黎呢o度吸引人o既地方係環境多過食物. 的補充資料、著數用餐優惠、菜式參考資料甚至飯後有感而發不吐不快?請將食評以外的「題外話/補充資料」放在這裡。
2012-05-25
$89.50 (晚餐)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
同朋友仔嚮新都會廣場會合食個early lunch...佢地話未試過地舖哩間<一品螞蟻>...係<紅螞蟻>姊妹店...都係普通港式西餐廳...今次o既經驗, 整體印象亦同樣只係一般般...11:30am到來吾駛同人迫...選擇寬敞舒適o既大卡座...餐廳以雪白色調為主, 光線充裕夠精神~~午市套餐比較大堆頭的飯類有10款8款選擇, 由40-60多元不等, 餐茶可選鮮榨西瓜汁or咖啡紅茶...而麵食套餐亦有多款, 價錢就廉宜少少, 都係30多元一客...大家都心儀較香口o既焗飯類...一人叫一款分甘同味啦!!蜜汁焗香茅豬扒飯 ($46)...豬扒切成厚條狀...蛋炒飯底...個樣就吾似焗過?!...豬扒肉質都算軟潤有肉味, 不過蜜味就丁點都吾覺有喎!...可能掃得太少?!...被香茅味蓋過晒...還可以啦~香檳芥末汁窩蛋焗野豬腸飯 ($54)...最貴價哩款但個樣就最cheap!! ...白汁加三色雜豆, 賣相一點都吾討好啊~~四塊圓形大香腸片放到好似"四筒"咁, 中間隻窩蛋又老到似百歲人乾~~...亦係蛋炒飯底, 都係一D焗飯o既香口味道都冇架, 亦吾夠

鮮榨西瓜汁
or
咖啡紅茶

大家都心儀較香口o既焗飯類...一人叫一款分甘同味啦!!

蜜汁焗香茅豬扒飯 ($46)

香檳芥末汁窩蛋焗野豬腸飯 ($54)
...最貴價哩款但個樣就最cheap!!
...白汁加三色雜豆, 賣相一點都吾討好啊
...亦係蛋炒飯底, 都係一D焗飯o既香口味道都冇架, 亦吾夠熱!!...野豬腸就同一般香腸都差吾多, 重香料o羅...真係吾多推介o勒~~

秘製非洲汁焗雞脾扒伴薯菜 ($53)
...賣相最四正吸引係哩個...好多薯角但係涼的!!
...另外有燒茄子翠玉瓜...小試一口雞肉, 肉味還可以的...至於個秘製汁...食吾出個特別來!!

對餐飲杯咖啡都無乜所求了...但又反而俾番點點安慰我~~但都好相信自己吾會黎第二次!!

食到lunchtime開始人潮湧現...嘩!...嘈到拆天!!

Table Setting
Coffee
2012-05-08
Table Setting
2012-03-17 3 瀏覽
肚餓行過,見到有下午茶,都好,試下啦點知...唉....食個下午茶忌廉燴意粉,居然好"蘇"。朋友叫左個炸豬大腸酸辣雲南米線,大腸炸得唔好,酸辣湯底居然真係得個湯!連條芽菜都冇...唔駛隔渣呀....成個碗只月幾粒大腸同麵,寡到呀!同個價錢完全不成正比...
肚餓行過,見到有下午茶,都好,試下啦點知...唉....
食個下午茶忌廉燴意粉,居然好"蘇"。
同個價錢完全不成正比...
2012-03-17
2012-01-02 6 瀏覽
黎到葵芳都好多選擇...想食西式野...就望下望下入左去食,諗住都係紅螞蟻咁, 應該都OK...入面都坐得舒適...裝修係白色綠色為主...兩個人都冇食餐, 叫左兩個main course加一小食...小食係ribs, 有4條, 本來以為係燒...點知好似炸咁...唔算林, 好大雪味...個蕃茄汁都係一般...好彩唔係太貴先食下蟹子花枝片滑蛋燜飯,唔記得個名係咪咁, 大約啦...好似石鍋飯咁,好大個, 味道淡d, 花枝片都好多下, 飯比較濕, 少少飯焦啦...非洲軟雞, 我心目中想係好似燒春雞咁,黎到個賣相都唔差, 但好多椰絲係面焗過, 有D得意...肉都好鞋口, 味道一般...有炸薯角就飽肚D...我地都夠飽喇, 所以都冇再叫甜品同餐飲...雖然都係同一group, 但我覺得red ant 好似好d...

2011-12-11 51 瀏覽
我從我媽口中,得知「一品螞蟻」早餐的粥和炒麵也很美味,所以我特意來親身實驗上午約9時45分,店裡的客人不少,七八成的坐位已滿,幸好,還有數張餐枱...早餐餐牌:由於客人太多,所以等一會才有服務員遞上暖水和替我們叫食物我當然聽媽媽說話吧來一份「淡菜、菜乾排骨粥、豉油皇炒麵」$24 吧!!!10分鐘裡,全部東西已放在我面前淡菜、菜乾排骨粥 一大碗,面層有一些蔥花,內裡材料豐富,份量也多。粥,綿綿的,米已全「開花」,不太稀,每一口都是真材實料的米粒帶有少少鹽香。淡菜和菜乾,有淡淡的鹹香,而且硬度適中,有口感。排骨,有數顆,煮得剛剛腍,有些軟骨,也可以輕易吃到。豉油皇炒麵 麵上放上少許黑白芝麻,令其多一種口感麵,顏色銅色,也非常均勻,每一條麵條,都沾上豉油,而且炒得乾身,不太油麵裡還有少許芽菜,頗爽口,且淡淡的豉油香熱華田 這稍為遜色,味道較淡,沒有巧克力那種香濃的味道,只是覺得這是一杯巧克力水(不設加一服務費)

早餐餐牌:
餐牌 - 醒晨推介
餐牌 - 早晨套餐
由於客人太多,所以等一會才有服務員遞上暖水和替我們叫食物

我當然聽媽媽說話吧

來一份「淡菜、菜乾排骨粥、豉油皇炒麵」$24 吧!!!

10分鐘裡,全部東西已放在我面前
淡菜、菜乾排骨粥、豉油皇炒麵 (配熱華田)$24
淡菜、菜乾排骨粥 一大碗,面層有一些蔥花,內裡材料豐富,份量也多。,綿綿的,米已全「開花」
,不太稀,每一口都是真材實料的米粒

豉油皇炒麵 麵上放上少許黑白芝麻,令其多一種口感
麵裡還有少許芽菜,頗爽口,且淡淡的豉油香

(不設加一服務費)
2011-12-04
$24 (早餐)
淡菜、菜乾排骨粥、豉油皇炒麵 (配熱華田)$24
餐牌 - 早晨套餐
餐牌 - 醒晨推介
  • 淡菜、菜乾排骨粥、豉油皇炒麵
2011-09-24 83 瀏覽
今日想到新都會廣場裡的超級市場,所以在那裡吃晚餐...下午約6時30分,我看見"一品螞蟻"裡,客人不多,而且不用等位,當然去吧!!!我也曾在"一品螞蟻"吃早餐和晚餐,早餐方面,有中式(粥、炒麵、蘿蔔糕等)和西式(煎蛋、蒜茸多士、麥皮等),都是不錯的早餐地方,而且晚餐,那時因餐牌有1人定食,好像日式那樣,服務員會托著一個大盤,放在你的面前,有前菜、沙律、小食和主菜,現可能因通漲,所以已沒有1人定食了,就在那時開始,我一直都沒有去...今次去吃晚餐,發現有新的餐牌 - 鐵板,而且,開始推出特飲(曾喝過菠蘿西芹特飲,不錯,現在有新的特飲,當然要試試看...!!!晚餐Set Dinner:頭盤任選一款- 牛尾濃湯- 煙三文魚火龍果雜果沙律- 日式薯仔蟹籽沙律- 是日餐湯A 香淡咖哩忌廉汁焗田螺肉飯 $85B 法式紅酒去骨牛尾鮮菌燴飯 $88C 老虎花蝦煙肉帶子卷件香草炒天使麵 $96D 吉列龍脷柳年香辣雞小腿配薯仔雜果沙律 $1XXE 奇趣燒焗紐西蘭羊扒 $122F 美國T骨扒(14安士) $128加$15可選配下列一款甜品- 冧酒提子乾杏仁脆糖芭菲- 焗芝士蜜桃布甸(凍/熱)- 綠茶焦糖燉蛋
今日想到新都會廣場裡的超級市場,所以在那裡吃晚餐...

晚餐 餐牌

E 奇趣燒焗紐西蘭羊扒 $122
F 美國T骨扒(14安士) $128

加$15可選配下列一款甜品
- 冧酒提子乾杏仁脆糖芭菲
- 焗芝士蜜桃布甸(凍/熱)
- 綠茶焦糖燉蛋
- 濃慵朱古力餅
鐵板回味 餐牌
鐵板回味:
a. 香草軟滑雞扒煙肉帶子串 $95
b. 厚切美國黑毛豬扒 $98
c. 黑椒德國鹹豬手件酸榔菜 $108
d. 法式醬燒牛柳粒拼德國香腸 $108
e. 經典雜扒 (牛柳、雞扒、豬柳、香腸 和 煙肉 ) $112
f. 澳洲牛柳拼椒鹽大蝦 $118

以上套餐有餐湯和飲品,可選配黑椒汁、蒜茸汁或紅酒燒汁,套餐D 除外

加$15可選配下列一款甜品
- 焗芝士蜜桃布甸(凍/熱)
- 綠茶焦糖燉蛋
- 花生榛子雪芭
- 焗香芋西米布匐
特飲餐牌 : 白雪莓香 (火龍果 和 士多啤梨 ) ,奇趣情迷 (奇異果 和 苦瓜 )
特飲餐牌 : 萬紫千紅( 荔枝、密瓜 和 車厘子) , 金光閃爍(菠蘿 和 木瓜 )
: 晚餐 C 老虎花蝦煙肉帶子卷件香草炒天使麵 $96 ,頭盤(煙三文魚雜菜沙律 , 加$12 萬紫千紅特飲

我爸 : 鐵板回味 b 厚切美國黑毛豬扒 $98 跟香草意粉,餐湯(忌廉湯),加$12 奇趣情迷特飲

姊姊 : 鐵板回味 e 經典雜扒 (牛柳、雞扒、豬柳、香腸 和 煙肉 ) $112 跟香草意粉 ,餐湯(羅宋湯),熱巧克力

過了7分鐘...麵包到
餐包 - 好鬆軟,配橄欖油醬,不錯
過了1分鐘...
煙三文魚火龍果雜菜沙律 (晚餐Set Dinner - 頭盤任選1款)
煙三文魚雜菜沙律 - 沙律有三文魚剌身粒、車厘茄 和 沙律雜菜,這些也沒有什麼特別,三文魚新鮮,蔬菜爽口,最特別的是沙律醬,真是好好味,一言難盡

除了沙律,還有餐湯已上枱...

過了6分鐘...
鐵板回味 - e : 經典雜扒(牛柳、雞扒、豬柳、香腸和煙肉) $112

雜扒 - 所有肉類的質素不錯,煮至剛剛好,如入口即溶,很鬆軟,切起來,也比較容易...

過了2分鐘...
鐵板回味 - b : 厚切美國黑毛豬扒 $98
提醒大家,其實鐵板餐裡,已有薯菜,所以若服務員問你要飯、意粉或薯菜,你最好便叫飯或意粉^^,那就不用令自己的臉有豆豆吧(雖然它的薯菜,真的好好吃),另外,鐵板餐裡比其他店的,有較多蔬菜(如翠玉瓜、紅蘿蔔、白蘿蔔等),作配料。

過了5分鐘...
萬紫千紅 (荔枝、密瓜 & 車厘子 ) +12可選配套餐餐飲
萬紫千紅特飲 - 高估它了...它只有車厘子的酸甜味,並沒有荔枝和密瓜的味道,而且我覺得這些特飲,就好像超級市場買回來,再加一些調味...失望
奇趣情迷 (奇異果&苦瓜) +12可選配套餐餐飲
奇趣情迷特飲 - 我爸說,苦瓜的味道蓋過奇四果的香味,簡單來說,就是很苦
晚餐C : 老虎蝦煙肉帶子卷伴香草炒天使麵 $96
最後,才來我叫的晚餐 -
老虎花蝦煙肉帶子卷件香草炒天使麵 - 首先,賣相真是好宏偉
有一串煙肉帶子串插在碟中央,帶子串下面有兩隻大蝦,以椒鹽作調味料,並將它炸至金黃,外脆內軟,蝦肉很嫩滑
香草炒天使麵,我真的看不見有香草這回事,天使麵份量不少,硬度適中,配料有洋蔥絲(淡味)、白蘑茹片、青椒絲、紅椒絲和黃椒絲,醬汁就好像茄汁的顏色般稍微紅紅的,可是,沒有香草味.....

P.S
精選2人晚餐 餐牌
晚餐 餐牌
  • 煙三文魚雜菜沙律
2011-09-02 11 瀏覽
好耐無嚟食lunch, 就請小朋友食啦~ 小朋友選麵餐, 大人就叫午餐啦~大人order完就到小朋友order, 小朋友叫了酥炸豬大腸米線(酸辣湯底)及香茅豬扒米線(清湯底), 那女侍應生就拿走他們檯面上的刀义, 想換上筷子, 丈夫就請女侍應生把小O的义子留下, 但那女侍應生反問是否小朋友吃麵餐, 我答「是」但她依然要帶走小O的义子, 我見小O一臉尷尬的樣子就只好老實地對女侍應生說:「他不太懂用筷子!」那女侍應生便放低小O的义子並用傳話器與其他侍應生講:「呢張檯有2個食麵, 其中1個唔識用筷子。」說畢就走開, 丈夫笑笑口向小O說:「睇吓你重學唔學用筷子, 而家全世界都知你唔識用筷子啦~ 羞怪」酥炸豬大腸米線(酸辣湯底)...豬大腸炸透所以表皮很薄, 米線滑滑, 酸辣湯底連小朋友都食到香茅豬扒米線(清湯底)...香茅豬扒並不是用香茅粉調味, 用真香茅因為見到一條條香茅絲, 其他就普普通通大人叫的:德國式焗羊肉寬條麵, 我只可以講一句: 除咗羊肉嘅燥味, 其他嘢喺完全淡味; 羊肉有被鬆肉粉鬆過嘅特質 大佬~成$46個餐就俾茶餐廳嘅品質瑞士香葱汁煮菠菜雞絲意大利粉$45...都唔好得去邊

大人叫的:
大佬~成$46個餐就俾茶餐廳嘅品質
瑞士香葱汁煮菠菜雞絲意大利粉$45...都唔好得去邊, 依舊是淡而且汁底水汪汪, 雞肉似水灼, no good
午餐可選鮮搾西瓜汁, 又是同一個字......「淡」, 最大鑊是唔講「甜」, 但佢可以西瓜汁無西瓜味, 是否買了假西瓜???

午市還要加一!!!
2011-08-18
  • 酥炸豬大腸米線(酸辣湯底)
2011-08-21 7 瀏覽
因為唔想等位, 所以早了點出外; 可是人算不如天算, 還是8時才可離座.入座時, 只坐滿約三分一客人, 大約6:45前己點了菜. 給我們寫單的是全場唯一穿粉藍色恤衫的員工, 相信應該是比較高級的. 大約等了半小時, 周圍己坐滿客人, 隔離比我們遲就座點菜, 己在飲湯了; 於是我們就追單, 原來那個相信係全場最高級的員工漏單.............. 注意: 點菜時我們並沒有特別要求由他寫, 只是剛巧他路過.我的三文魚沙律頭盤竟然比我朋友的是日餐湯早到, 真有趣 !!! 再來兩個燴飯, 我的是煮極都唔會老的鴕鳥肉, 另一份係一'pat' 湖似的牛尾燴飯.甜點所謂黑朱古力旦糕同綠茶 Creme brulee, 當係送的, 不要有要求.最後就係今晚唯一的驚喜, 佢係一杯即磨咖啡. 即磨咖啡只要夠熱, 都唔會太差呢...........................總括而言: 此乃裝修富麗堂煌, 收費略貴的"高級"茶餐廳. 再者, 員工真係需要好好再培訓, 上菜時只係隨便就手放下, 就算一個人己在進食主菜, 另一份主菜到來, 都只係求其放在枱中間; 明明己在飲咖啡, 另一杯凍咖啡來時

總括而言: 此乃裝修富麗堂煌, 收費略貴的"高級"茶餐廳. 再者, 員工真係需要好好再培訓, 上菜時只係隨便就手放下, 就算一個人己在進食主菜, 另一份主菜到來, 都只係求其放在枱中間; 明明己在飲咖啡, 另一杯凍咖啡來時亦放在我的咖啡杯旁; 仲差過茶餐廳.
2011-08-21
2011-08-16 11 瀏覽
原本諗住食泰國野,點知未開,咁就輾轉行到去呢間門口,見仲有下午茶,所以入去一試~估唔到有驚喜!叫咗一個吉列龍脷柳忌廉汁蛋包飯,加個雜菜湯,賣相ok,味道唔錯,不過係魚柳就少咗d~~雜菜湯都ok~另叫個香茅豬扒酸辣湯麵,來到個時真係嚇一跳,份量唔少,幾大碗!,味道就有d怪怪地,可能係配咗酸辣湯,佢有其他湯可choose,今次choose錯咗!上菜時間快,侍應服務都ok~下次都會再去試其他食物

上菜時間快,侍應服務都ok~下次都會再去試其他食物

2011-08-16
  • 吉列龍脷柳忌廉汁蛋包飯
星期六中午入座,場爆..但未致於要等套餐白汁蝦天使麵跟咖啡白汁夠哂,可惜原全食咗出Cream香同濃,味道近予冇味,要一邊食一邊加盬【鄰近一枱之男士跟我叫上同一款套餐手勢原來也跟我一樣一味加盬】可惜...好裝修好賣相,獨欠好味道埋單連加一,$53.
星期六中午入座,場爆..但未致於要等
套餐白汁蝦天使麵跟咖啡

可惜...好裝修好賣相,獨欠好味道
埋單連加一,$53.
2011-07-16
$53.
2011-06-29 24 瀏覽
曾經在情人節當天發現很多情侶在Ant One門外等候, 大概是被它西式的裝修風格而吸引.餐廳侍應的態度也蠻熱情, 還主動幫我們拍照.至於食物方面, 貌相不錯. 雖然沒有特別美味的食物, 但以這個價錢及餐廳環境的配合亦算是合理. 晚間套餐連加一: 2人套餐 $257~ 份量夠3個女孩子食用. 若要求一般, 但求一個舒適環境的話, 尚可接受.
2011-06-02
菜單價錢合理, 晚間套餐比較經濟.
室內環境舒適, 具西式風格.
正!惹味!! 份量夠多, 整頓晚餐的美食!
想吃扒,A1食半自助歺,要排隊取食物,不如Ant One等等位。 等位時,看看Ant也不錯,多款不同形態,不要錯過3個人,3個歺三文魚簿脆 - 因仔仔太肚餓,有沙律醬的三文魚也照吃下。我則要試味,吃了一口,那三文魚真的很難分出是新鮮,還是煙三文,加上沙律醬是明智,客人便吃不出三文魚味意大利菜湯+麭 - 女兒喝這湯,我也喝了一口,不喝絕對沒損失凱撒沙律 - 一般的沙律奇趣羊扒 - 估吾到会有驚喜,全熟羊扒也不硬,有羊肉味,配合面包脆糠再加特制燒汁,好好味肉眼扒 - 太薄..不到半吋厚,如果可以有3/4寸至1寸厚,那樣的扒才好味,這個也ok la紅酒牛尾鮮菌燴飯 - 太西式味道,酒加牛尾和蕃茄味,層次也鮮名,但只有我吃,仔仔女女欣賞芒果梳乎厘 - 雪笆來吧???清淡芒果味,再加上士多啤梨酸甜,我就覺好好味,因囡囡介意這叫梳乎厘,不太接受花生榛子雪芭 - 和梳乎厘幾乎一模一樣,因為雪芭是這樣,所以仔仔接受這甜品。萬紫千紅 - 真的很難飲,須然是用果汁配撘金光閃爍 - 這個更難飲,茘枝味超重和太能甜食物算OK,但水杯沒水也不加,清理枱面更是從來沒有,連大排檔也即時把"吉"碟從客人枱面即時清

3個人,3個歺

三文魚簿脆 - 因仔仔太肚餓,有沙律醬的三文魚也照吃下

凱撒沙律 - 一般的沙律

,但只有我吃,仔仔女女欣賞

,因囡囡介意這叫梳乎厘,不太接受

萬紫千紅 - 真的很難飲,須然是用果汁配撘

金光閃爍 - 這個更難飲,茘枝味超重和太能甜

食物算OK,但水杯沒水也不加
,清理枱面更是從來沒有
,連大排檔也即時把"吉"碟從客人枱面即時清走,但湯碗、前菜碟、主菜碟、再加上甜品碟....同時在枱面...真是百年一遇...所以映下留為記念。

共450元
萬紫千紅、金光閃爍
芒果梳乎厘
意大利菜湯
2011-06-17
10 分鐘 (堂食)
奇趣羊扒
不同形態的Ant
花生榛子雪芭
紅酒牛尾鮮菌燴飯
肉眼扒
芒果梳乎厘
2011-05-25 6 瀏覽
最近常光顧此店, 因為坐得較為舒服, 但若果人多, 就顯得嘈雜, 沒有西餐一貫的寧靜.要食飯, 價錢起碼要四十多元, 普通食一餐, 不想吃太貴, 所以點了黑椒雞排米線跟熱咖啡雞排切成數件, 份量不算少, 黑椒味亦夠 `有幾款湯底可以揀, 酸辣湯底不會太辣, 夠味, 米線份量一般. 喜歡這裡的熱咖啡, 因為算是夠香濃滑.

雞排切成數件, 份量不算少, 黑椒味亦夠
`

喜歡這裡的熱咖啡, 因為算是夠香濃滑.

2011-05-08
2011-05-08 6 瀏覽
到上址附近看話劇, 到此晚飯, 來之前已查看此餐廳的口啤, 知道不很好, 但此餐廳開業多年, 不應這麼差, 決給它一個機會, 而且又不用等位.點了兩個套餐, 一個意粉和一個飯, 先說前菜, 其中點了一個 (名字忘了), 多士上面有一涷肉(看相), 多士完全不脆口, 破壞了整個味道, 肥佬兩個主菜, 拿來的時候己經不想吃, 一看賣相便知不會好食, 意粉和飯都是杰杰的汁, 放入口會糊口的, 吃兩口己經飽了. 主菜除了意粉和飯的分量奇多外, 一無是處, 相中的大蝦, 用油加脆醬炸的, 難吃死了甜品是綠茶布丁和杧果雪杷, 布丁苦的, 雪杷硬𣲙𣲙的, 又酸又沒有杧果味. 吃完還要給朋友駡笨旦, 因為我明知網上食評這樣差還去吃. 又一次教訓, 要客觀的看事實, 不要盲目相信品牌, 不用等位總有原因螞蟻這樣下去, 只有毁了自己品牌, 如果此餐廳不是位置好裝璜不錯, 沒有人會進去的, 又給門面騙了

2011-04-30