2018-04-28 355 瀏覽
媽媽是素食者,所以一直在找尋好的素菜館,這間真的大推薦,無論味道和賣相都做得非常好。第一道前菜中最喜歡的是沙律醬豆腐,做法簡單,只用豆腐的質素分胜負,豆味很重很香第二道菜上時有驚喜,遠睇以為是真壽司,店家以蕃茄,菠蘿等蔬菜做成各式壽司,假可亂真第三道是淮山柚子沙律,用柚子醬來做沙律真的不錯,又清新又開胃。第四道”金菇肥牛”,其實是銀芽萵筍,介意大家吃時連菇一齊食,那麼才是精華呢第五道菜是我家人最喜歡的冬蔭公雜菜鍋,家人差點都不相信是素的,湯汁調味非常好,可惜我們當時巳經很飽,其實呢道菜用黎送飯應該可以食得落兩碗飯。最後食返道西方菜式,喜歡千層面的朋友都應該會喜歡,雖然沒有肉碎,但芝士的香味巳搭救哂整體來說真的覺得店家每道菜都很用心做,讚

三點前菜

什錦壽司盛

鮮淮山柚子沙律

第四道”金菇肥牛”
,其實是銀芽萵筍,介意大家吃時連菇一齊食,那麼才是精華呢

銀芽萵筍卷

泰式冬蔭公雜菜鍋

意式雜豆波菜千層

整體來說真的覺得店家每道菜都很用心做,讚

意式雜豆波菜千層
2018-04-19 292 瀏覽
今晚在觀塘跟客戶聊事情聊晚了,客戶是一位素食者,雖然我不是素食者,但也能接受間中吃一下素食。客戶帶我來這間《一心素食》吃飯,她說她是這間素食店的常客,於是她來點餐。首先是《胡麻醬水果番茄+凍SOBA+粟米醬洋芋片》,這個菜很開胃,番茄沙拉菜很新鮮,而粟米醬洋芋片的洋芋片很脆口,醬有一種濃濃的素奶香味。再來一個《鮮茄燴意大利飯》,這個飯有點酸酸辣辣的,也是很開胃的,而辣度是很微的,所以不會吃辣的都能接受。接著是《串標百扇豆腐》,紅黃青椒燒得剛剛好,而且能鎖住紅黃青椒的水分,夠熟又夠脆。然後還有《迷你飯糰》和《山柑清湯介子雲吞》,飯糰很精緻,雲吞有濃濃的奶芝士味,平時吃的雲吞都是包肉的,沒想到可以包奶芝士。今晚就算沒有肉,但也夠飽了。
胡麻醬水果番茄+凍SOBA+粟米醬洋芋片

串標百扇豆腐
迷你飯糰
山柑清湯介子雲吞
2018-04-15 281 瀏覽
经朋友介紹一家人到觀塘"一心素食"吃晚餐,果然色香味俱全,用天然食物。配搭新穎,无肉不欢家人都表示素食可以做得咁好吃。前菜3点精緻好味,再來什錦壽司盛,賣相吸引,可以亂真,特别好吃有一款外脆内香,最难忘是鲜淮山柚子沙律,賣相一流,新鲜,酸甜开胃很惊喜味道。銀芽篙筍卷,天然食物,醬汁濃郁好味,最後我介紹是賣相吸引,像西式的意式雜豆波菜千層,濃濃芝士味内雜菜菇,色香味美都存在我素食十多年,大瓒厨師高超水準,健康好味
2018-04-03 3531 瀏覽
今日都係觀塘食晚飯,原來觀塘工業區都有一間好好食既素食餐廳,係香港搵一間別有風味既素食係比較難。普通好油膩既傳統中式煮法,食過幾間已經聞之卻步。既然男朋友介紹,咁應該唔會係伏黎既,行左一段路,終於到左目的地。原來係一間佛教素食,第一次去感覺好新鮮,唯獨地點有少少山旮旯,夜晚比較難搵。入到去有食堂既感覺,不過一坐底,見到檯面既擺設都幾新鮮。睇左一陣餐牌,有侍應姐姐講解今日有咩食,講解時候都好用心,最後點左以下幾樣。雜錦壽司定食配喬麥麵  上菜既時候,我見到壽司既樣真係有一種意想不到既感覺。原來壽司都可以素食,感覺好新鮮。用蕃茄代替三文魚,食落口好開胃,雖然花紋做唔到三文魚咁十足,賣相已經好吸引,非常聰明既做法。醃蘿蔔代替吞魚係好特別既做法,做到吞拿既深淺魚紋,我起初以為會比一般平時食開超市既味道。結果令我另眼相看,原來係師傅自己醃制,創意分絕對加分。用燒菠蘿代替玉子,基本上呢三款壽司不論做型上,味道上都係相當有創意。三文魚沙律方面,素食既三文魚配生菜紅蘿蔔,再加少少醋,味道清新又又開胃,賣相可以幾何亂真。最令我有驚喜係冬菇喬麥麵,香氣可以用味勝易牙形容,湯頭係師傅自己用冬菇去煮,而唔係貪

雜錦壽司定食配喬麥麵

最令我有驚喜係冬菇喬麥麵,香氣可以用味勝易牙形容,湯頭係師傅自己用冬菇去煮,而唔係貪一時之快,用粉開出黎。清淡既冬菇湯再加冬菇片,冬菇片味道相當濃烈,喬麥麵爽口,整體絕對睇到師傅相當用心去煮。

鮮果藜麥沙律
藜麥以奇異果,蕃茄,菠蘿,藍莓混合,再配柚子醋混合,上菜賣相睇得出唔係炒埋一碟,有舖排。不過由於水果方面都有一定既果酸味,再加柚子醋會酸左少少,不過最令我開心既事係,餐廳既侍應會好直接提問意見。仲會聽我意見比少少廚師試食,等佢知道明白碟沙律酸既程度,呢點未必好多餐廳做到,絕對值得我再去。

芝士焗大菇伴小米
賣相方面絕對係一流,有用對比色去突出大菇,食既時候睇到師傅係焗冬菇方面係高水準,因為大冬菇一浸過水,再舖滿雜菜,而且再用芝士舖面,當咁高水份既食材去焗,焗太快會令到大菇唔熟,仲會係切既時候出一堆水。但係呢對大菇冇發生呢個情況,食落口既時候,大菇仲熱熱地,芝士仲可以做到拉絲既效果。味道好濃烈芝士味,爽脆既雜菜,爽滑大菇,三重味覺刺激。絕對推薦大家不妨試下,而小米都係偏酸,希望下次有改進。

鮮淮山豆漿燴飯
二人份量,賣相起初我以為係帶子,放入口原來係淮山,第一次食煎淮山,賣相與煎法跟帶子無異,脆口味甜。碎蕃茄有開胃之效,令我讚不絕口係個豆漿味道,簡直可以同卡邦尼幾何亂真,但係比卡邦尼汁健康好多,我食左好耐都唔知原來係豆漿,要問番侍應姐姐先知道原來係豆漿。最後個意大利飯肯定到師傅煮燴飯係高水準,因為燴飯係一邊加水一煮攪拌煮,太少水會煮得好硬,太多水會令到燴飯變湯飯,飯會冇左咬勁。而呢個燴飯煮得恰到好處,飯比豆漿汁包住。大家一定要試下。

鮮茄香草竹筒粉
新鮮蕃茄代替傳統罐頭茄肉,味道出眾更食到蕃茄酸甜味,香草係台灣煮三杯雞用既九層塔,味道好刺激。又酸又辣令我一啖又一啖咁食,相當開胃,再配翠肉瓜配竹筒粉,可見師傅都會照顧大家既眼睛既享受。唔會全紅色單調既顏色,味道爽脆。竹筒粉由於空心,中心位會裝到汁,味道更加一流。

整理而言,侍應既殷勤既服務,再加廚師既高超既煮藝,雖然係有少少菜式失左少少水準,但係都情有可原,因為素食煮法,食材選擇限制枉枉比非素食多好多,同埋都好考廚師既創意,呢一間餐廳絕對係符合一流水平,最值得加分係侍應姐姐當我我女朋友食完一道菜式,都會要求我地意見,呢一點正正現今好多餐廳要學習既地方,達到精益求精。所以下次我一定會再去,因為好食既素食餐廳非常少!
2018-03-28 264 瀏覽
係觀塘番工既好處就真係可以係咁食🤣一心素食聽過好耐,一班愛素同事終於話要去食啦😳食肉獸既我表示...👉🏿✨南瓜汁蘆筍燴意大利飯 Hkd 49 💸📌一個餐會包餐湯,前菜同飲品😀湯我個人會推薦紅湯多啲,就算佢係素但佢完全係濃味過出面既紅湯好多!白湯都好飲,不過就咸左小小🤡而前菜我叫左泡芙,係好食既不過得一粒黎到有啲唔開心😭成個飯係同事們公認最好食的!勁creamy又勁入味👍🏿不怕膩既同人share就岩咸好喇☺️

👉🏿✨南瓜汁蘆筍燴意大利飯 Hkd 49 💸

2018-03-27 242 瀏覽
地方好大 人好多但唔會覺得好吵坐位好闊一班人黎食就岩哂喇~!其實佢地menu真係好多選擇中日西 任你叫5十幾蚊一個lunch有哂前 主 湯 飲(凍 / 熱)真係唔知可以邊到搵我就叫左個沙律仔+紅湯因為出面好多紅湯都會落牛但我本身唔食牛所以今次黎到呢間素食店就緊係要試佢喇個沙律好新鮮入量唔多但食落好開胃個湯鹹左小小但都係好飲既~!至於個菊蜜甘甘地,唔係好甜好岩我口味~!至於主菜我就叫左~黑松露汁魷魚長通粉~係好飽 好香 D魷魚係真係好似魷魚仲要炸過下 係好香口長通粉亦唔會好干身 / 好淋係好好味嫁
地方好大 人好多
但唔會覺得好吵
坐位好闊
一班人黎食就岩哂喇~!

其實佢地menu真係好多選擇
中日西 任你叫
5十幾蚊一個lunch
有哂前 主 湯 飲(凍 / 熱)
真係唔知可以邊到搵

就緊係要試佢喇

個沙律好新鮮
入量唔多但食落好開胃
個湯鹹左小小
但都係好飲既~!
至於個菊蜜
甘甘地,唔係好甜
好岩我口味~!
至於主菜我就叫左
~黑松露汁魷魚長通粉~
係好飽 好香 D魷魚係真係好似魷魚
仲要炸過下 係好香口
長通粉亦唔會好干身 / 好淋
係好好味嫁
2018-03-27
2018-03-26 212 瀏覽
一向對這些與彿有緣的素食店沒有太大好感,很怕又是芋頭魚那些沉悶的菜式,但這裡中西日韓都有,過百種選擇。價錢平影近人,輕食的下午茶一字頭己有交易。麵餐就二十多至四十多,平時五十蚊左右的午餐,下午茶時段減$9,凍飲還免費加大。附送紅或白湯、四選一前菜。我點了意式素肉醬魷魚圈蔬菜焗飯,可自選白飯意粉或蛋炒飯底,的選了炒飯底,真的與吃一般快餐店焗飯沒有分別,茄汁味道一模一樣,飯夠乾第粒粒分明唔油膩,素魷魚圈跟真魷魚圈口感如出一徹,而且又有足夠蔬菜,健康美味,完全沒有食素有時太單調太淡而無味的感覺。
2018-02-28 369 瀏覽
朋友強烈要求吓,又要試多次一心。今日見到枱上個有個餐牌有(素)定食,好啦就試吓。個名好似叫蕎麥麵壽司定食。一上菜就即刻研究吓d壽司用咩做材料先。去皮蕃茄扮吞拿魚秋葵切開一半變底壽司上的材料素食用魷魚就做返魷魚👍🏼菠蘿扮蛋蕎麥麵入口都ok, 素食餐廳有咁多嘢食,廚師們應該好有heart, 成件事有90分。但,平時2:00後落order可以減$9,去櫃位時大眼阿姐先話要過咗初十五先有返喎。覺得有少少藉口,感覺唔良好,係都係d枱上攝張紙仔寫返,咁會好d囉。
秋葵切開一半變底壽司上的材料
素食用魷魚就做返魷魚👍🏼
菠蘿扮蛋
2018-02-27 285 瀏覽
每2-3個月都專登行過來食吓齋, 費事食咁多肉. 今日試泰式紅咖哩蚵仔飯. 碗餸一到, 我撩黎撩去, 搵緊咩係蚵仔.... 然後搵到一細粒類似細你麵根既嘢, 想扮蠔仔, 但.... 粒嘢好難食. 咬唔爛咁. 其餘都西蘭花小唐菜都係咁啦, OK既.但遇到有小事一側, 見到有位小姐返來話漏咗部電話. 但櫃位表示無, 並表示咩信任全餐廳員工??.... .. 我望住天花板D閉路, 行埋去櫃位埋單時忍唔住同位無咗電話既小姐講:"佢地有閉路, check閉路啦", 但有位類似餐廳經理話咁岩果個位壞咗, 我話:"都可以睇其他閉路ka". 人地無咗部成萬蚊既電話,扼剎晒人地搵返既機會? 咩方法都唔用? 我覺得好奇怪囉.以為都唔好黎咁多, 太奇怪的餐廳.

以為都唔好黎咁多, 太奇怪的餐廳.
2018-02-27
2018-02-15 335 瀏覽
有日行經牛頭角,見到有間樓上素食店,已經想試,呢日同朋友都想食清啲,就一齊嚟試吓。睇完 menu 發現原來有好多選擇,食素都唔怕悶呀! 壽司卷雜菜湯烏冬 - 跟咗和風沙律,芝麻醬配沙律菜真係好夾,壽司面加咗紫椰菜,顏色吸引又有益,中間夾咗啲甜甜哋好似肉鬆嘅餡,點埋 wasabi 同豉油,好食! 烏冬嘅湯底望落好淺色,但味道出奇地鮮味,烏冬彈牙,加埋昆布、粟米、冬菇同水耕菜,既清新又豐富,估唔到素食嘅味道都可以咁好味。日式釜鍋飯套餐 - 跟咗和風沙律、前菜同麵豉湯。麵豉湯加咗蘿蔔粒,麵豉味好濃。釜飯嚟到就已經聞到陣陣黑松露味,食得有少少似煲仔飯咁,有飯焦,裡面加咗雜菌、毛豆、蛋皮同栗子,撈勻食就最美味。大韓薑蜜 - 同朋友一樣叫咗薑蜜,喺寒冬中驅驅寒意。平時最怕食素菜好油膩,呢度完全做到少油,下次想食素食都會再嚟幫襯。
睇完 menu 發現原來有好多選擇,食素都唔怕悶呀!

壽司卷雜菜湯烏冬

日式釜鍋飯套餐

大韓薑蜜 - 同朋友一樣叫咗薑蜜,喺寒冬中驅驅寒意。

大韓薑蜜

2018-02-07
$63.5 (午餐)
壽司卷雜菜湯烏冬
日式釜鍋飯套餐
大韓薑蜜
If you’re looking for sophistication at an affordable price, head down to Kwun Tong's O&S vegetarian restaurant 一心素食。New Chef P. has been driven by a passion to deliver locally sourced, beautifully presented top-notch veggie。This year, Chef haven proudly offers a decadent Winter menu with an innovative twist : Hotpot and Japan style dishes。Dessert like Honey Poached Pears with Mascarpone is simple enough to feel effortless, with just enough frills and garnishes to feel like an occasion。Simple bu

溫泉蛋

生果蕃茄沙律

素壽司

Taco

意式茄子

feel like an occasion。
Simple but completely delicious。
法式燴啤梨

Taco
法式燴啤梨
蘋果甘荀薑汁
2018-01-30 230 瀏覽
介囗介到下午茶諗囗到食咩,最後揾到呢問素食店,只要避開辣,蛋同奶就應該食咩都得。雖然有下午茶餐,但最後比午餐既menu吸引左。套餐包前菜,餐湯就,主菜,餐飲,50蚊左右order 左法式黑松露汁素胡椒扒焗長通粉同萵笋雙丸清菇湯淮山麵。大家前菜正常啦,沙律菜都新鮮。紅湯有少少辣,友人評價係,不過餐湯都預左係咁淮山麵上枱好吸晴,目測好健康,有好多蔬菜。素丸食落同肉丸係冇咩分別,好彈彈。淮山麵睇落似即食麵,食落唔係油,健康好多,好像係0脂肪焗長通粉本身應該都幾好食,因為落左大量芝士,不過我要介奶,沾有大量芝士既通粉轉讓友人係介囗情況下,相信佢會變為我既飯堂。因為食完都唔覺囗乾,應該冇咩味精
雖然有下午茶餐,但最後比午餐既menu吸引左。
套餐包前菜,餐湯就,主菜,餐飲,50蚊左右
大家前菜正常啦,沙律菜都新鮮。
紅湯有少少辣,友人評價係
,不過餐湯都預左係咁

焗長通粉本身應該都幾好食,因為落左大量芝士
,不過我要介奶,沾有大量芝士既通粉轉讓友人

2018-01-24
2018-01-27 240 瀏覽
Green Monday 要陪大人食素,今晚揀咗喺觀塘工業區嘅一心素食,一心最近新加入日式西式餐單,今晚就即刻試試呢度環境同一般工廠大廈食堂分別不大,八點上到嚟都仲有好多人,地方好大,大班人可以坐一圍枱點十二人套餐食侍應介紹下,先叫個日本水果蕃茄沙律,用蘋果乾香蕉乾等日本水果乾,配沙律菜、橄欖油及黑醋調味,食落好清新,旁邊有啲不知名甜酸醬, 問吓侍應原來係巨峰提子醬,真係第一次見叫咗兩杯健康飲品-薑蜜蘋果汁同新鮮五青汁,今晚一於清清腸胃中式混醬炒時蔬辣辣地幾好味,有蓮藕加比較少見嘅萵筍,茄子再加三色椒豆腐,呢個菜尾都比較搶口味,用嚟送飯就非常適合雞尾酒杯溫泉蛋 - 賣相一流;一開始以為真係有酒,原來係啲日式調味汁;溫泉蛋非常軟綿綿,連埋啲日本調味汁一啖吞落去,好特別嘅日本菜式未飽肚,問侍應有咩介紹,佢推薦左新菜式中東小米焗素芝士蘑菇:一邊伴左啲中東小米,好有咬口亦都增加飽肚感,兩隻蘑菇焗得剛剛好,唔會太乾,如果再多啲芝士就perfect 了臨走前再叫多個甜品:白酒煮啤梨,睇落好似日式酒店buffet 嘅甜品, 有新鮮生果同忌廉伴碟,啤梨煮得夠淋,輕輕嘅酒味唔太濃,女士好啱食今晚菜單食落

叫咗兩杯健康飲品-薑蜜蘋果汁同新鮮五青汁,今晚一於清清腸胃

今晚菜單食落有驚喜,擺碟好有花心思,以前一心比較似中式丶舊式的素菜館,而家開拓新菜單,應該更受歡迎

2018-01-25 5338 瀏覽
作為長期素食者的觀塘素友, 之前一直推介一心素食, 說除了價錢優惠, 還因為有很多不同配搭的選擇, 最近一心增加了日式及西式素菜, 終於的起心肝跟素友去吃一頓 門面與裝修像一般的觀塘工廈的飯堂, 地方很寬落, 不過這樣的格局, 真的有別緻的素食嗎?上第一碟菜時, 真的有點意外, 跟餐廳的 style 有點不附呢! 這個日本水果蕃茄沙律, 擺碟很精緻, 有蘋果干, 香蕉干及有機菜沙律, 配上橄欖油及黑醋, 再加上比較少見的巨峰提子醬作伴碟, 吃來就像給胃部先作一個喚醒, 不錯不錯第一道熱薰 : 混醬炒鮮蔬, 因為有辣椒的關係, 味道較突出, 配以萵筍, 茄子, 蓮藕, 三色椒及豆腐干, 混醬有點似中式XO醬, 又有點似蠔油, 味道香濃, 很開胃先來一杯冷飲中和一下 - 薑蜜蘋果汁, 沒有加入化學糖的天然, 杯底有很多薑蓉, 攪拌一下才飲較好接下來是另一道西式素菜 - 意式煮茄子, 看上來像是用茄醬再加上意大利醋烹煮意大利茄子, 味道深入茄子, 裡裡外外都充滿香味; 而且用上炸蕃薯片等作伴碟, 一點也不馬虎再上的這個菜..... 唔, 也不知道應該叫它為餐飲還是甜品?  - 雞尾酒杯溫泉蛋

再上的這個菜..... 唔, 也不知道應該叫它為餐飲還是甜品?  - 雞尾酒杯溫泉蛋, 用日本調味作底汁加上少少蒟蒻及日式雛菊伴以溫泉蛋, 這菜看起來非常漂亮, 有點不捨得吃呢....
最後一道菜口感較多層次 - 中東小米素芝士焗燒蘑菇, 配炸荢絲及小蘆筍, 素芝士味不太濃, 剛好突出磨菇的獨特味道; 中東小米增加咬口, 個人非常喜歡這個菜
飯後甜品, 繼續展示廚師的細緻, 平日的燴啤梨都放在杯裡多, 今晚這個白酒煮啤梨較特別, 以平碟伴以水果上碟, 雖說是白酒, 其實酒味極淡, 略略帶起了啤梨的清香; 而且啤梨軟綿但沒有 overcook, 仍然咬到啤梨的質感 有時吃到煮得太諗的啤梨會覺得不太喜歡, 一心的這個煮得很不錯
今晚的菜單不止味道, 菜式設計,  連擺碟都看得出廚師付以的心思, 埋單以這個價錢, 實在非常超值.
  • 雞尾酒杯溫泉蛋
  • 混醬炒鮮蔬
  • 中東小米素芝士焗燒蘑菇
2018-01-25 713 瀏覽
公幹回來, 已經排滿了團年飯局,要食好多餐, 諗起都覺得吃不消第一餐竟然是食齋, 朋友是素食者,當然要奉陪。揀了這一間在工廠區內, 晚上人流較少,招呼周到,地方寛敝, 好過在旺區食, 樣樣都趕住上,因為要做多幾轉生意。天氣乾燥,叫了羅漢果茶潤一潤喉好似西餐模式,飲雞尾酒溫泉蛋賣相不俗, 雞尾酒易入口, 酒味醇和, 加上冰菜,幾條辣椒絲和流心溫泉蛋 ,好好飲意式煮茄子 用橄欖油烹調更覺健康, 茄子插上了數片紫蘇葉和擺放了紫薯乾,更覺漂亮,汁料用意大利番茄醬, 食落又幾特別, 真佩服大廚的心思,可以把簡單的茄子造成花巧美食。淮山露筍柚子味沙律有創意淮山個樣好似鮮帶子, 加上韓式柚子蜜和黑醋,配上新鮮蔬菜,最好飯前食,可以胃口大開好有日本 feel, 用日本醬油做汁, 福袋餡料是年糕 ,入口煙韌 ,好 QQ 呀蓮花藥膳養生鍋 好似一條龍船, 船頭是一朵含苞蓮花, 船身盛滿了新鮮粟米、紅蘿蔔、猴頭菇、金菇、蕃茄、娃娃菜、牛丸、貢丸 、西蘭花、豆腐、靈芝菇、 素蝦, 有盆滿缽滿的感覺藥膳湯是我喜歡的當歸、杞子、 紅棗, 聞到都已經醒哂侍應幫我們把蓮花放在湯面上蓮花受熱之後會慢慢張開,好似玩魔術,

第一餐竟然是食齋, 朋友是素食者,當然要奉陪。

揀了這一間

天氣乾燥,叫了羅漢果茶潤一潤喉

好似西餐模式,飲雞尾酒溫泉蛋

意式煮茄子

淮山露筍柚子味沙律有創意

關東煮

蓮花藥膳養生鍋

藥膳湯是我喜歡的當歸、杞子、 紅棗, 聞到都已經醒哂

侍應幫我們把蓮花放在湯面上

蓮花受熱之後會慢慢張開,好似玩魔術, 添加了樂趣

最後叫了香檳燴啤梨,個樣靚靚,啤梨用香檳浸完,味道完全變了另一種,一定要試,tasty

雖然是素菜,但做工認真絕不馬虎, 尤其在擺設方面更顯心思。 現在競爭大, 客人質素不斷提升,如果是普通的蔬菜炒埋一碟, 已經吸引不到客源了。
2018-01-24
關東煮