一汁一菜—一間日本菜湯快餐店,全港已有多間分店,以一碗湯一個主食既飲食哲學,提供輕便簡約既日式洋風輕食。店舖同樣以和式奶油風為主調,淺木色既設計,令整體氛圍更貼近日本簡約時尚感覺🪵 食物方面,主要以日、洋輕食為主,由沙律、湯、主菜到餐飲、甜品,都可任以選擇配搭~ 而今次點選既特選二人前套餐,可以一次過品嚐各款唔同菜式。整體而言,快餐食物水準不過不失,適合係附近工作既朋友到訪,品嘗一餐簡單、快捷既日式餐廳料理🥢
2024-04-14 38 瀏覽
「一汁一菜」主打輕便、簡約的日式洋風輕食,店內柔和明亮的燈光,簡潔整齊的裝潢,一踏入內就營造出舒適的氛圍感💚✂︎❥$35 沖繩汁燒大根豬軟骨🐽豬軟骨肉質軟嫩,軟骨位置有咀嚼的口感,吃起來口感豐富👅 大根煮得非常入味,拌飯吃一流😋✂︎❥$35 南蠻風味雞扒🐤雞扒幼嫩,吸收了濃郁的醬汁,吃著很滋味😚✂︎❥$59 和風根菜雞肉漢堡扒咖哩飯🐥雞肉漢堡扒軟綿綿有點像豆腐的口感☁️ 甜甜的咖哩汁加了紅蘿蔔、大根、菇粒🍱 拌著熱乎乎的白米飯,讓人吃不停口🫶🏻✂︎❥$25 明太子醬厚燒玉子🥚甜甜的味道👅 略嫌只有兩小塊有點貴😂
❥$35 沖繩汁燒大根豬軟骨🐽
❥$35 南蠻風味雞扒🐤
雞扒幼嫩,吸收了濃郁的醬汁,吃著很滋味😚
❥$59 和風根菜雞肉漢堡扒咖哩飯🐥
❥$25 明太子醬厚燒玉子🥚
甜甜的味道👅 略嫌只有兩小塊有點貴😂
外賣自取
2024-04-12 59 瀏覽
晚市,評價一般。S2.高麗菜野菌豆乳濃湯 (質感算濃稠,但味道微酸,溫度也一般,唔太鍾意)M4.豚肉壽喜燒(味道是可以,但肉煮太耐,口感很老,大大碟都好快凍)R3.櫻花蝦味噌漬飯 +$10(味噌一般,白飯好食,淨白飯可能更好)B3.烏龍茶(熱)(最正常,但溫度都係一般)有加一,位置近港鐵站,交通方便。可能點其他配搭會比較好,見門面幾靚,又鐘意日本野食,就試下啦。第一次幫襯,味道同溫度都一般,暫時唔會想試第二次。如要試,建議選擇其他選項。
晚市,評價一般。

S2.高麗菜野菌豆乳濃湯
(質感算濃稠,但味道微酸,溫度也一般,唔太鍾意)

M4.豚肉壽喜燒
(味道是可以,但肉煮太耐,口感很老,大大碟都好快凍)

R3.櫻花蝦味噌漬飯 +$10
(味噌一般,白飯好食,淨白飯可能更好)

B3.烏龍茶(熱)
(最正常,但溫度都係一般)

有加一,位置近港鐵站,交通方便。

2024-04-12
1K
2024-04-08 39 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨儀式感定食套餐-一汁一菜🇭🇰 觀塘開源道64號源成中心地舖 🇭🇰-🇯🇵 專營外賣既一汁一菜係觀塘源成中心分店加設堂食, 而外賣依然企理, 定食一盒盒有晒標籤係滿滿既儀式感🇯🇵 Main menu有唔同組合定食, 可按需選擇, 亦有較高級食材可加錢配; 湯, 主菜同小菜都有期間限定餐目, 為大家帶來新鮮感-🍱 主菜定食 $89✔️湯 ✔️主菜 ✔️米飯 ✔️茶-🌽 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯💯日本粟米真係特別甜! 另有西蘭花同甘筍健康又好味, 雞肉嫩滑鮮甜; 濃湯用豆乳而非常見忌廉, 口感更輕盈健康, 同時有豆乳香同保持醇滑口感-🐠 田舍鯖魚味噌煮✨有兩塊厚身鯖魚, 份量唔算好多, 但味噌煮好入味, 配上蔥絲就算撈白飯都唔會寡-🦀 🌾 北海道蟹膏蟹肉味噌飯 +$20💯基本套餐配日本珍珠米, 而蟹膏蟹肉太吸引都加左錢轉配, 紫蘇葉上有一大堆蟹膏蟹肉極鮮甜, 啖啖都好足料-🍑 ☕️ 蜜桃紅茶✨冷熱同價, 茶底清新有蜜桃香甜-🍰 伯爵茶軟心芝士蛋糕 $39💯甜品唔係任何一個定食套餐裡面, 要另加錢配, 奶凍, 布丁, tiramisu好多選擇, 而伯爵茶軟心芝士蛋糕賣相唔太出眾但好好食! 芝士
👧🏻😋👅🍽✨

🦀 🌾
北海道蟹膏蟹肉味噌飯 +$20
🍑 ☕️
蜜桃紅茶
✨冷熱同價, 茶底清新有蜜桃香甜

🍰
伯爵茶軟心芝士蛋糕 $39
💯甜品唔係任何一個定食套餐裡面, 要另加錢配, 奶凍, 布丁, tiramisu好多選擇, 而伯爵茶軟心芝士蛋糕賣相唔太出眾但好好食! 芝士蛋糕好軟滑, 伯爵茶香濃解芝士膩感
外賣自取
2024-04-07 40 瀏覽
「一汁一菜」帶來了輕便簡約的日式洋風輕食,身為忙碌的都市人都增添了不少滋味。烏龍茶(熱)烏龍茶熱燙燙,一解甜膩,飽肚感。和牛羅宋湯羅宋湯酸酸甜甜,再有咬口和牛,更顯濃郁。和風根菜雞肉漢堡扒咖喱飯來到已聞到咖喱香,當中有多款根菜(蓮藕、蘑菇等)…再有香口雞肉漢堡扒,滿滿飽肚。一汁一菜提拉米蘇看見一層又一層的呢啲ladyfinger,層次分明,質地綿密,濃郁香甜。濃厚焙茶布丁焙茶布丁口感濃厚,甜度非常。

烏龍茶(熱)
烏龍茶熱燙燙,一解甜膩,飽肚感。

和牛羅宋湯
羅宋湯酸酸甜甜,再有咬口和牛,更顯濃郁。

和風根菜雞肉漢堡扒咖喱飯

一汁一菜提拉米蘇

濃厚焙茶布丁
焙茶布丁口感濃厚,甜度非常。
2024-04-06 22 瀏覽
呢間有好幾間分店,主打多款日式料理,有套餐亦可以單點,仲有咖喱飯、自由搭配沙律等選擇,食物款式多元化,簡單,健康,美味,最緊要價錢親民而且地點方便呀!食物主要分為湯、主菜、小菜、飯、飲品,五個項目,期間限定有意大利產番茄蔬菜濃湯同五菜野菜濃豆腐伴,前者酸甜可口,配料豐富,濃稠度適中、後者健康又開胃,配飯一流!主菜要咗兩款,豚肉壽喜燒有驚喜,份量比想像中多,豚肉啖啖肉,仲有豆腐、菇類、芋絲、大蔥等配料,好豐富呀!沖繩汁燒大根豬軟骨都唔錯,帶點咬口,夠淋,煮至入味,讚👍

2024-04-05 19 瀏覽
#20240316 🤍📍 一汁一菜 @ichijuissaihk 觀塘開源道64號源成中心地舖 🍽️旺角|銅鑼灣|金鐘|中環|黃竹坑均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#特選二人前 $208 🥢 #北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 🥢 #花菜巴馬火腿濃湯 💭 之前係日本食過呢類型既野,咁岩經過觀塘見到又心郁郁想食返次,兩個湯都好足料,雖然明知佢係翻熱但都依然覺得好味😋粟米湯係好典型日本既味道,入面有唔少雞肉,仲有啲紅蘿蔔🌽西蘭花湯係期間限定,整爛面頭塊咸火腿一齊飲個味就岩岩好,仲有好多薯仔做配料🥦唯一美中不足係啲湯叮得唔夠熱,只係屬於暖既狀態,熱啲會再好飲啲~. 🥢 #濃香牛肉野菌咖喱飯💭 咖喱飯個份量比想像中大,食到尾都仲有汁可以撈飯,咖喱係日式咖喱好滿意,啲牛肉係港式牛腩既款,煮得好淋一咬就咬開左,配料除左有紅蘿蔔同薯仔,仲有好多菇,估唔到原來咖喱菇都幾好味🍛 . 🥢 #田舍鯖魚味噌煮 🥢 #居酒屋風雞鎚蒟蒻甜辛煮💭 叫二人餐唯一著數就係可以叫兩個小菜,如果無打算咁食可以散餐咁叫,其實佢啲小菜份量偏少,都唔使驚叫太多😅鯖魚得兩舊加條京蔥,而且仲有骨,唔太建議叫🐟雞鎚有三舊算過得去,而且
#20240316 🤍
🥢 #花菜巴馬火腿濃湯

🥢 #濃香牛肉野菌咖喱飯

🥢 #田舍鯖魚味噌煮
🥢 #居酒屋風雞鎚蒟蒻甜辛煮
💭 叫二人餐唯一著數就係可以叫兩個小菜,如果無打算咁食可以散餐咁叫,其實佢啲小菜份量偏少,都唔使驚叫太多😅鯖魚得兩舊加條京蔥,而且仲有骨,唔太建議叫🐟雞鎚有三舊算過得去,而且仲有啲蒟蒻同蘿蔔食落都飽肚,味道似鰹魚汁,鐘意食關東煮既朋友應該都會鐘意呢個,不過佢都係今期期間限定,要食既朋友趁早喇🍗

🥢 #北海道蟹膏蟹肉味噌飯 +$20
💭 其中可以揀一個飯或者揀包食,雖然咖喱同包應該都會好夾,但比蟹膏蟹肉吸引左🤩加$20值唔值真係見仁見智喇,但鐘意食蟹既🐷有一大pat可以撈飯食表示開心🦀

🥢 #日本綠茶
🥢 #蜜桃紅茶
💭 開頭叫果陣以為佢個蜜桃茶會係果啲得聞落好香,然後飲落無味既泡茶,估唔到佢真係飲落都有甜味,其實算偏甜,消滯都係飲返綠茶或者烏龍茶呢啲無糖好啲🍵
#觀塘美食 #🐷在觀塘 #旺角美食 #🐷在旺角 #銅鑼灣美食 #🐷在銅鑼灣 #金鐘美食 #🐷在金鐘 #中環美食 #🐷在中環 #黃竹坑美食 #🐷在黃竹坑 #🐷_食
見住佢由細細間淨做外賣變到有堂食👍🏻呢間係長期bookmark 會食完再食😋📍 開源道64號源成中心地舖🤑價錢約$100-200 堂食要加一🪑用QR Code落單 幾方便坐得幾闊落 環境行無印風格🍱和風定食 $109包左湯、小菜、主菜、飯/麵包、飲品每項都有大概5款選擇 🗒️ 🔸北海道甜栗雞肉豆乳濃湯 🔹西蘭花吞拿玉子沙律🥗 (期間限定) 🔸野菌醬燒和牛漢堡扒 🔹石窯麵包 🔸蜜桃紅茶🍑個沙律有驚喜😆係幾特別ge小菜 漢堡扒都好高質 麵包唔會太硬 用黎沾落個湯啱哂蜜桃紅茶可以揀熱/凍 清清地 個味唔會太假⛩️主菜定食 $99包左湯、主菜、飯/麵包、飲品每項都有大概5款選擇 🗒️ 🔸法式龍蝦濃湯🦞 🔹南蠻雞扒 🔸田牧越光米 🔹蜜桃紅茶🍑龍蝦湯好rich 仲有少少龍蝦肉雞扒有少少辣 配少少蘿蔔絲係面 感覺都健康🍮甜品 $49焙茶布丁配豆腐雪糕 焙茶味幾香濃 唔會太甜 豆腐味雪糕幾特別 似係自家製 唔係就gum買番黎
見住佢由細細間淨做外賣變到有堂食👍🏻
呢間係長期bookmark 會食完再食😋
📍 開源道64號源成中心地舖

🤑價錢約$100-200 堂食要加一

🪑用QR Code落單 幾方便
坐得幾闊落 環境行無印風格

🍱和風定食 $109
包左湯、小菜、主菜、飯/麵包、飲品
每項都有大概5款選擇 🗒️
🔸北海道甜栗雞肉豆乳濃湯
🔹西蘭花吞拿玉子沙律🥗 (期間限定)
🔸野菌醬燒和牛漢堡扒
🔹石窯麵包
🔸蜜桃紅茶🍑
個沙律有驚喜😆係幾特別ge小菜
漢堡扒都好高質
麵包唔會太硬 用黎沾落個湯啱哂
蜜桃紅茶可以揀熱/凍 清清地 個味唔會太假

⛩️主菜定食 $99
包左湯、主菜、飯/麵包、飲品
每項都有大概5款選擇 🗒️
龍蝦湯好rich 仲有少少龍蝦肉
雞扒有少少辣 配少少蘿蔔絲係面 感覺都健康

🍮甜品 $49
2024-03-28 7 瀏覽
呢日喺觀塘開源廣場附近發現有間日系餐廳,裝修走木系風格,座位闊落,感覺幾舒服。餐牌有多款一人餐選擇,價錢由$78- $99。見有個精選二人餐好豐富,價錢係$208,於是點咗呢個試吓。二人餐包餐湯,餐湯有好多款選擇,我哋點咗法式龍蝦濃湯,如果係一人餐嘅話,就需要加$10,但呢個二人餐係包埋。龍蝦湯好大碗,亦超足料,食到龍蝦肉𠻹。沖繩汁燒大根豬軟骨 - 豬軟骨有少少咬口,非常入味,大根亦整得好淋,好易入口。豚肉壽喜燒 - 除咗豚肉外,仲有芋絲、豆腐、菇類及大蔥等,好豐富。和風根菜雞肉漢堡扒咖喱飯 - 份量好多,尤其係幾款餸都多,男士都一定夠食。咖喱係typical嘅日式口味,味道唔辣,配埋漢堡扒、蓮藕、洋蔥、菇類等材料一齊食,非常開胃。餐廳選用來自日本嘅田牧越光米,入口非常軟熟,好香好好味。飲品有三款選擇,包括綠茶、蜂蜜紅茶和烏龍茶,冷熱均可。最後單點左個焙茶味布甸($39)- 布甸非常creamy, 好滑溜。帶焙茶味,感覺不會太過heavy。

餐廳選用來自日本嘅田牧越光米,入口非常軟熟,好香好好味。

飲品有三款選擇,包括綠茶、蜂蜜紅茶和烏龍茶,冷熱均可。

2024-03-24 709 瀏覽
一汁一菜(ICHIJUISSAI)🩷是一家源自日本概念的餐廳,秉持著一碗湯一個主食的飲食哲學,提供輕便簡約的日式洋風輕食😌 餐廳以簡單平衡的組合專注食材的新鮮度和品質🫰🏿可按照自己口味愛好來搭配湯品和主食🥗🥘🍲🍛🍮💫北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯北海道產的甜粟米🌽確實鮮甜有口感,雞肉🍗滑身好足料而且都幾大碗,清爽豆乳加上雞肉濃郁的口味,感受到濃厚的美味和溫暖👍🏿😜💫明太子醬燒厚玉子厚玉子燒面配上明太子醬燒,味道鮮美且豐富😎厚玉子燒內層柔軟但外層有輕燒香味,輕食之選,完全非常美味🩷💫自家製野菌醬燒和牛漢堡扒🥩和牛漢堡扒嫩滑厚身,味道豐富且口感極佳,配上野菌醬簡直絕配😏💫溏心蛋飯:日本飯配上溏心蛋簡單又美味😎蛋黃漿撈飯滿足感滿滿😍💫菠菜豚肉梅子拌小食以菠菜、豚肉和梅子調味,口感清新且豐富🤌🏿菠菜的嫩葉和豚肉的鮮嫩肉質,再搭配梅子的酸甜風味,夠獨特😆💫南蠻風味雞扒:南蠻風味的雞扒口感鮮嫩多汁,不過突然淡味一點感受不到南蠻風味,有進步的空間🫨💫櫻花蝦味噌漬飯櫻花蝦味噌漬飯食味道鮮美及風味獨特,不過食之前一定要撈勻會較好,口感不錯😋💫蜜桃紅茶🍑開始蜜桃紅茶口感清新帶出水果香甜味,中和一下飯後的油膩飽肚

💫北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯

南蠻風味雞扒

💫櫻花蝦味噌漬飯

櫻花蝦味噌漬飯

💫蜜桃紅茶🍑開始
蜜桃紅茶口感清新帶出水果香甜味,中和一下飯後的油膩飽肚感🥹

💫喫茶店雞蛋布丁🍮
雞蛋布丁的口感非常綿密柔滑,每一口都帶來絲絲甜蜜和奶香味,而且有少少彈性軟溫,甜度適中,不會過於甜膩,極佳飯後甜點😏
雞蛋布甸

2024-03-11
明太子醬厚燒玉子
自家製野菌醬燒和牛漢堡扒
菠菜豚肉梅子拌
雞蛋布甸
  • 南蠻風味雞扒
2024-03-05 70 瀏覽
天氣凍,食飯就成日都想飲個湯,呢度嘅 set 真係啱晒不論係湯、前菜、主食同甜品都有好多款式選擇,就連白飯都可以揀唔同配料,可以配搭出你最想要嘅日式和風輕食。店面係木系簡約風,坐得好舒服,次次諗唔到食咩都會去呢度食。期間限定嘅款式仲成日轉,今次就試咗期間限定嘅居酒屋風雞鎚蒟蒻甜辛煮同西蘭花呑拿玉子沙律。平時好少食到西蘭花做嘅沙律,加埋呑拿魚同玉子配搭都幾新鮮。雞鎚同蒟蒻都煮得好入味,雖然叫甜辛煮但都唔係好食到辣味,甜甜地好好餸飯。喺呢度食嘢最緊要係個湯,之前試過幾款都好啱飲,今次呢個日本帆立貝大根豆乳濃湯都唔例外,豆味夠濃,又有少少帆立貝同蘿蔔嘅甜味。最後加埋個日本白桃意式奶凍做甜品,好滿足
天氣凍,食飯就成日都想飲個湯,呢度嘅 set 真係啱晒

平時好少食到西蘭花做嘅沙律,加埋呑拿魚同玉子配搭都幾新鮮。

西蘭花吞拿玉子沙律

居酒屋風雞鎚蒟蒻甜辛煮
北海道蟹膏蟹肉味噌飯

日本帆立貝豆乳濃湯

最後加埋個日本白桃意式奶凍做甜品,好滿足

日本白桃意式奶凍

西蘭花吞拿玉子沙律
居酒屋風雞鎚蒟蒻甜辛煮
北海道蟹膏蟹肉味噌飯
日本帆立貝豆乳濃湯
日本白桃意式奶凍
🌟主打一碗湯🥣x一個主食🥄😌簡單又健康的🇯🇵日式輕食の選🚇B2出口落天橋後直行, 源成中心地舖🌱裝修走日式小清新風, 大量木色枱櫈🪵🔦燈光明亮, 整體感覺舒適☺️☑️餐品既可單點, 也可叫定食除咗日式料理🍚, 咖哩飯🍛, 亦有自由配搭沙律吧🥗。。主菜定食 $89。。|湯+主菜+飯/包+飲品|🔸高麗菜野菌豆乳濃湯🍄🥣 5.5/10質感十分濃稠, 都幾杰身🤣🙈飲落似平日西餐的白湯🫨雖說是「豆乳濃湯」, 但不太感覺到豆乳味🤧好足料, 大量🥬高麗菜, 菇菌🍄, 雞肉🤣淨係飲湯都飽🤭🔸豚肉壽喜燒🐷 5.5/10✅豆腐, 本菇, 豚肉片, 芋絲, 大蔥煮得都入味, 壽喜燒汁偏甜些🤏🏻🐷豚肉片約有7-8片, 肉質較乾柴🔸田牧越光米🍚 5/10☑️可選日本米🍚或石窯麵包🍞餐廳選用🇯🇵日本產的田牧越光米🫣可能煮法關係, 冇平日日本米Q彈口感😲而且凍咗之後仲有啲乾硬🙈🔸烏龍茶(熱)。。和風定食 $109 。。|湯+小菜+主菜+飯/包 +飲品|🔸北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🌽🥣 6.5/10🌽粟米湯比野菌豆乳湯似湯啲, 冇咁杰身👍🏻😋粟米味清甜濃郁, 但豆乳味欠奉😿✔️大量配料, 雞肉,西蘭花🥦, 紅蘿蔔🥕,
🌟主打一碗湯🥣x一個主食🥄
😌簡單又健康的🇯🇵日式輕食の選
🚇B2出口落天橋後直行, 源成中心地舖
🌱裝修走日式小清新風, 大量木色枱櫈🪵
🔦燈光明亮, 整體感覺舒適☺️

☑️餐品既可單點, 也可叫定食
除咗日式料理🍚, 咖哩飯🍛,
亦有自由配搭沙律吧🥗

。。主菜定食 $89。。
|湯+主菜+飯/包+飲品|
🔸高麗菜野菌豆乳濃湯🍄🥣 5.5/10
質感十分濃稠, 都幾杰身🤣🙈
飲落似平日西餐的白湯
🫨雖說是「豆乳濃湯」, 但不太感覺到豆乳味🤧
好足料, 大量🥬高麗菜, 菇菌🍄, 雞肉
🤣淨係飲湯都飽🤭

🔸豚肉壽喜燒🐷 5.5/10
✅豆腐, 本菇, 豚肉片, 芋絲, 大蔥
煮得都入味, 壽喜燒汁偏甜些🤏🏻
🐷豚肉片約有7-8片, 肉質較乾柴

🔸田牧越光米🍚 5/10
☑️可選日本米🍚或石窯麵包🍞
餐廳選用🇯🇵日本產的田牧越光米
🫣可能煮法關係, 冇平日日本米Q彈口感😲
而且凍咗之後仲有啲乾硬🙈

🔸烏龍茶(熱)

。。和風定食 $109 。。
|湯+小菜+主菜+飯/包 +飲品|
🔸北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🌽🥣 6.5/10
🌽粟米湯比野菌豆乳湯似湯啲, 冇咁杰身👍🏻
😋粟米味清甜濃郁, 但豆乳味欠奉😿
✔️大量配料, 雞肉,西蘭花🥦, 紅蘿蔔🥕, 粟米粒

🔸明太子醬厚燒玉子🥚 6/10
一碟2件, 味道正正常常

🔸沖繩汁燒大根豬軟骨🐷 5.5/10
🐷豬軟骨約有4-5件, 唔係一大件軟腍
仲食到軟骨, 肉質較乾硬😣
大根(白蘿蔔)吸晒醬汁, 所以偏濃味同鹹少少

🔸日本綠茶(熱)

。。甜品。。
🔸濃厚焙茶布丁🍮 $39 5/10
🍮布丁質感實淨, 偏硬身
「濃厚焙茶」, 但焙茶味十分淡薄🤔
焦糖醬有點兒過甜
2024-02-27 40 瀏覽
同朋友嚟到呢度行街,係地鐵站隔離見到有一間比較日式的餐廳。簡約的風格,與別不同。主菜定食$89 - 北海通產甜粟雞肉豆乳濃湯- 沖繩汁燒大根豬軟骨★- 田牧越光米- 蜜桃紅茶(凍)濃湯加入濃郁的粟米豆乳,分量多、入口濃香而充滿啖啖的粟米味道。裏面有西蘭花、紅蘿蔔及豬肉粒。非常滿足!汁燒蘿蔔和豬軟骨炆得非常軟腍!採用日本田牧越光米,口感Q彈。蜜桃紅茶蜜桃味很重而不甜!主菜定食$89 - 高麗菜野菌豆乳濃湯- 自家製野菌醬燒和牛漢堡扒- 田牧越光米- 蜜桃紅茶(凍)豆乳湯非常濃郁,內裏有日本菇,紅蘿蔔、洋蔥及粒粒薯仔。非常足料!和牛漢堡啖啖肉,牛肉漢堡煎得香,好juicy伯爵茶軟心芝士蛋糕 $39特別推介的蛋糕,伯爵茶味道很重,並不甜,健康之選。推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
同朋友嚟到呢度行街,係地鐵站隔離見到有一間比較日式的餐廳。

簡約的風格,與別不同。

主菜定食
- 北海通產甜粟雞肉豆乳濃湯
- 沖繩汁燒大根豬軟骨★
- 田牧越光米
- 蜜桃紅茶(凍)

汁燒蘿蔔和豬軟骨炆得非常軟腍!

採用日本田牧越光米,口感Q彈。

蜜桃紅茶蜜桃味很重而不甜!

主菜定食$89

- 高麗菜野菌豆乳濃湯

- 自家製野菌醬燒和牛漢堡扒

- 田牧越光米

- 蜜桃紅茶(凍)

和牛漢堡啖啖肉,牛肉漢堡煎得香,好juicy

伯爵茶軟心芝士蛋糕 $39

特別推介的蛋糕,伯爵茶味道很重,並不甜,健康之選。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-02-23 51 瀏覽
是日年初六,過完年食得大餐多想食返輕盈D?今次黎到觀塘,同大家介紹既系一間源自日本「一碗湯一個主食」飲食哲學概念,裝潢以木系日式風格為主調既 日式 洋風 輕食店 一 一汁一菜 今次我就嗌左佢地既 :和風定食( 湯+主菜+小菜+飯+飲品)$109 + 一個招牌甜品首先介紹既系湯品 :🌟北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39口感温潤 同時非常足料(粟米粒、紅蘿蔔絲、西蘭花、雞肉)味道濃郁得黎又吾會膩然後到主菜、小菜、米飯 :🌟自家制野菌醬燒和牛漢堡扒 $35我覺得個醬汁可能系用日式豬扒汁做基底,味道酸甜酸甜,中和左漢堡扒既油之餘仲令人好開胃🌟明太子醬厚燒玉子 $25玉子有厚度,估吾到會夾到明太子醬既咸香🌟田牧越光米一汁一菜,連米都咁講究,特選用田牧越光米,真系比到人好日系細緻用心既感覺🌟蜜桃紅茶 $20淡淡蜜桃甜,清清地 最後系甜品 :🌟一汁一菜提拉米蘇 $49口感幼滑,芝士味香濃,配埋咖啡味、可可味充滿層次感📍一汁一菜 (源成中心)地址:觀塘開源道64號源成中心地舖
是日年初六,過完年食得大餐多想食返輕盈D?

首先介紹既系湯品 :
🌟北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 $39

然後到主菜、小菜、米飯 :
🌟自家制野菌醬燒和牛漢堡扒 $35

🌟明太子醬厚燒玉子 $25
玉子有厚度,估吾到會夾到明太子醬既咸香

🌟田牧越光米

🌟蜜桃紅茶 $20
淡淡蜜桃甜,清清地

最後系甜品
🌟一汁一菜提拉米蘇 $49
口感幼滑,芝士味香濃,配埋咖啡味、可可味充滿層次感

📍一汁一菜 (源成中心)
地址:觀塘開源道64號源成中心地舖

2024-02-18 39 瀏覽
之前起APM有外賣店,有時下午茶時段我都會買碗湯飲🤫冇諗過外賣店倒閉後,原來係為開餐廳作準備👍🏻咁我日後放lunch又多一個選擇啦😼今次我地兩個都叫左和風套餐。因為都想試多年款式👇🏻1️⃣湯🥣🔸法式龍蝦濃湯🔹日本帆立貝大根豆乳濃湯兩款湯都係濃郁,亦好足料。其實飲完一碗湯都好飽😆龍蝦濃湯就偏黑胡椒味,亦多龍蝦肉。而豆乳濃湯即偏甜,都有6-8粒小帆立貝,大根亦好腍好入味。口味就因人而異😛2️⃣前菜🥗🔸吞拿昆布拌秋葵本身以為原條上,我就唔敢食🫣點知佢切粒,混合埋吞拿魚昆布,最後口感似沙律🥗怕秋葵黐立立嘅人可以一試😼🔹明太子醬厚燒玉子以為係熱食點知係凍食🥺加上有明太子醬汁就咸咸甜甜都幾好味😋3️⃣主菜🥘🔸豚肉壽喜燒醬汁偏甜,最意想不到係份量都好大😳兩個女仔share都夠食😛豚肉、豆腐、芋絲等材料都好入味👍🏻🔹自家製野菌醬燒和牛漢堡扒香煎漢堡扒配上燒汁係絕配🤤配上白飯真係一流4️⃣飯🍚🔸櫻花蝦味噌漬飯🔹北海道蟹膏蟹肉味噌飯好中意食定食時,有味增漬配白飯🤤有小菜撈飯食好好味😋咸咸地好配下飯🤩5️⃣飲品🍵日本綠茶 & 蜜桃紅茶茶味都好濃,而蜜桃味都好出👍🏻6️⃣甜品🍰伯爵茶軟心芝士蛋糕最後食太飽,要外賣件蛋糕回家食🥹一入口

今次我地兩個都叫左和風套餐。因為都想試多年款式👇🏻

1️⃣湯🥣

🔸櫻花蝦味噌漬飯
🔹北海道蟹膏蟹肉味噌飯

5️⃣飲品🍵
日本綠茶 & 蜜桃紅茶
茶味都好濃,而蜜桃味都好出👍🏻

6️⃣甜品🍰
伯爵茶軟心芝士蛋糕
最後食太飽,要外賣件蛋糕回家食🥹一入口就有勁香濃的茶味,仲有茶葉碎又幾好口感😆而芝士蛋糕亦好香濃細滑😋