2024-10-04 385 瀏覽
雖然餐廳都幾多客,但係坐都坐得幾舒服,裝修感覺都係好溫馨舒適,就算自己一個人食都唔會覺得好尷尬。睇完Menu之後就覺得好多選擇,好多小菜都好想試,最後加加吓就加咗好多嘢,但係每一樣嘢令我都幾滿意,食完就係覺得好舒服。‣ 法式龍蝦濃湯 +$10湯底味道濃郁,但係唔會太鹹,而且都幾多小龍蝦肉喺入邊,而淡忌廉都令個湯品口感更加順滑,我對龍蝦湯真係冇抵抗力,特別鍾意嗰浸龍蝦味同埋鹹香。‣ 玉子鰻魚丼飯 $79鰻魚燒得皮酥肉嫩,完全唔覺得腥,而且無骨,蒲燒醬嘅份量都恰到好處,唔會因為太過多而令到成兜飯太甜又或者太鹹。而玉子嘅蛋香同埋甜味令到丼飯多種份柔和嘅口感,呢個價錢係講我覺得都幾合理,而且份量都唔算細,食到我勁飽。‣ 香印青提特飲 +$20餐廳嘅調味都偏向比較自然同埋清新,特飲都唔例外,但係正正因為佢唔算好甜,所以成餐飯配合起嚟先覺得好舒服。青提再加梳打不嬲都係一個冇得輸嘅組合,酸酸甜甜先開到胃繼續食嘢。‣ 和風雞肉燴厚揚豆腐 +$15食豆腐嘅時候就更加覺得好有日式家庭風味,口感好溫潤,雖則係厚揚豆腐,外皮略微帶脆,但係食落去嘅時候都好輕盈,我都好鍾意佢嘅和風雞肉,淡淡嘅日式醬油香食落去真係

‣ 法式龍蝦濃湯 +$10

‣ 玉子鰻魚丼飯 $79

‣ 香印青提特飲 +$20

‣ 和風雞肉燴厚揚豆腐 +$15
食豆腐嘅時候就更加覺得好有日式家庭風味,口感好溫潤,雖則係厚揚豆腐,外皮略微帶脆,但係食落去嘅時候都好輕盈,我都好鍾意佢嘅和風雞肉,淡淡嘅日式醬油香食落去真係覺得好舒服。

‣ 一汁一菜拉提拉米蘇 +$30
‼️極度推薦‼️呢個價錢嚟講,我覺得個驚喜幾大,忌廉香味十足,口感亦都好輕盈,咖啡嘅苦澀再加埋忌廉嘅濃郁真係冇得輸,而我覺得兩者平衡得好好,唔會話太過苦又唔會話太過甜,一啲都唔膩口,成件事真係好有日式風味。
2024-10-01 363 瀏覽
今日觀塘APM行街,見到對面呢間日式料理相當不錯,就決定買外賣返屋企食。菜品選擇非常多,可以自由配搭唔同嘅套餐,自由度非常高。最後揀咗兩個和風定食 (主菜、湯/飲品、小菜、米飯)每份$75,都相當抵食。北海道產甜粟米雞肉豆乳濃湯:非常之好飲嘅一碗湯,非常之濃厚Creamy,甜甜的,材料豐富,除咗有極大量嘅香甜粟米之外,仲有雞肉、西蘭花、紅蘿蔔等,淨係飲個湯已經大滿足。厚燒玉子:三大件玉子燒賣相同味道都相當對板,口感紮實綿密,味道甜甜的,真正日本口味。和風雞肉燴厚揚豆腐:炸豆腐上淋上醬油雞肉碎,甜甜的,非常開胃。雖然叫小菜,但份量一啲都唔少。自家製野菌醬燒和牛漢堡:和牛漢堡一大塊,牛味相當濃郁,肉汁豐富。加上醬汁味濃,仲有好多菇,呢個主菜非常好味。野菌味噌豆乳雞扒:雞扒大大件,味噌味香,送飯一流。值得一提,日本米飯的確係幾好味香甜。最後仲有一杯蜜桃紅茶,茶味香濃,飲得出蜜桃的酸甜味。個人一向鍾意日本料理,呢個外賣幾啱口味,幾有日本家庭式風味。

最後仲有一杯蜜桃紅茶,茶味香濃,飲得出蜜桃的酸甜味。

外賣自取
  • 自家製野菌醬燒和牛漢堡
之前食過一汁一菜嘅外賣,覺得好好食😋呢間係觀塘開源道嘅分店第一次幫襯,估唔到仲有得堂食🤩入面嘅裝潢好有日式feel,仲播住啲輕音樂,成個感覺都好舒適好慢活😌餐牌選擇都好多,包括有唔同嘅定食套餐,例如係主菜定食($65起)/咖哩定食($69起)/自選沙律定食($69起)等,感覺好健康同埋真係有好多選擇😛🔻揀左個丼物定食($89起)包括有湯/茶再加一個丼物☺️湯就揀左個小盛嘅8種根菜雞肉豆乳濃湯,入面有唔同種類嘅蔬菜,仲有啲雞肉,飲落有好濃郁嘅薯仔湯味🤓👍🏻丼物就揀左完熟蕃茄野菌燴牛肉丼飯,有啲蕃茄汁餸飯,仲有唔同種類嘅菇,牛肉燉到好軟身😻另外+$15加左個小食 — 和風雞肉燴厚揚豆腐😸豆腐上面有啲肉碎同洋蔥,用黎餸飯都好好食😼最後就加左+$20濃厚焙茶布丁作結😍焙茶味好濃,布丁好滑😊🔻覺得呢間餐廳真係好舒服,同埋食物選擇夠多又好健康,好唔錯!😀
🔻
🔻
2024-09-23
午餐
2024-09-20 367 瀏覽
以一碗湯一個主食的飲食哲學提供輕便簡約的日式洋風輕食,適合附近打工仔買外賣返公司食個light lunch ~完熟番茄野菌燴牛肉丼天氣咁熱一於揀啲酸酸地開胃既菜式。啖啖肉既牛肉同茄蓉送飯一流,配菜仲有西蘭花紅蘿蔔,令賣相加分仲多左纖維。最驚喜嘅係呢道燴菜裏面有切左條狀既野菌,甘多款蔬菜平衡左牛肉既油膩感,健康得黎又惹味。濃厚焙茶布丁日式甜品就非布丁莫屬。除咗有蛋香,巧妙地將焙茶的風味融入柔軟Q彈的布丁中,滑溜可口,茶香迷人。一汁一菜提拉米蘇咖啡味香而不澀,忌廉幼滑,蛋糕夾心、同忌廉相間,口感細膩飽滿,酒味比較淡,小朋友食都可以。

完熟番茄野菌燴牛肉丼

濃厚焙茶布丁

一汁一菜提拉米蘇
外賣自取
2024-09-03 427 瀏覽
♡♡♡📍一汁一菜 (源成中心) (觀塘)觀塘開源道64號源成中心地舖去觀塘接朋友收工,唔想下下都apm食飯咁悶,沿住開源道行,都開左幾多有質感嘅食肆🙂‍↕️🙂‍↕️今次揀咗呢間日系和風菜,成個裝修都幾舒服,啲菜式都好温馨~🍽️ 高麗菜野菌豆乳濃湯朋友好鍾意豆乳湯,佢話呢碗湯好多菜同野菌,而且飲落去好清新,唔會油淋淋咁。不過因為真係好足料,所以成碗湯都偏稠身嘅🥰🍽️自家製野菌醬燒和牛漢堡扒野菌醬少少酸酸地,中和工原本有少少油膩嘅和牛漢堡扒,就啱啱好!因為野菌醬帶有少少酸味,真係好開胃🤤好容易就食哂一碗飯🙊🙊🍽️檸檬忌廉雞肉咖喱日式咖喱好啱啲唔食得辣嘅人😆😆成碟飯好有咖喱嘅香氣,但係就唔會有辣味,更加唔會辣到難以入口🙈而且加埋檸檬,係咖喱嘅香味加上檸檬香,成件事好清新,又有啲家常菜嘅味道🤣🍽️ 濃厚焙茶布丁(配豆腐雪糕)最後加購咗個甜品🍧焙茶布丁質感類似雞蛋布丁咁厚,食落仲帶有焙茶味,都幾特別🙂‍↕️而豆腐雪糕就偏輕身同清淡,淡淡豆腐味配埋焙茶布甸🍮都幾有驚喜🙌🏻
♡♡♡
📍一汁一菜 (源成中心) (觀塘)
觀塘開源道64號源成中心地舖

🍽️ 高麗菜野菌豆乳濃湯

🍽️自家製野菌醬燒和牛漢堡扒

🍽️檸檬忌廉雞肉咖喱

🍽️ 濃厚焙茶布丁(配豆腐雪糕)
2024-08-31 453 瀏覽
今日中午路經呢間裝修好似幾企理嘅日式餐廳食個快lunch,佢旺角朗豪坊間分店都有食過一次,印象中豬軟骨主菜幾唔錯,日本米嘅白飯都好食,但前菜、主菜份量唔多,個湯都係味道偏淡。諗住連鎖日本(概念)餐廳,分店質素唔會太參差,點知就中晒伏😓我哋兩個人每人叫咗一個主菜套餐,湯就叫咗粟米湯同野菌白湯,湯料幾多,但個湯好似啲即沖湯包咁,好淡。主菜叫咗豚肉壽喜燒同南蠻汁雞扒,個壽喜燒煮到好似關東煮咁,完全唔係壽喜燒!但最離譜係個南蠻雞扒,份量好少,個汁只可以用鹹、酸、辣嚟形容,好似用辣椒豆瓣醬煮出嚟咁,勁難食!完全唔敢相信日本菜會有啲咁嘅味道(後來Google呢間連鎖餐廳其實係本地嘢,唔係日本品牌)。仲有另一樣野,我哋都幾肯定佢一定唔係日本品牌,就係裝飯個碗崩嘅!崩到會𠝹損口嗰種程度,我哋仲發現唔只我哋其中一個「中招」,係隔離枱個客人嘅飯碗同樣都係崩得好明顯,試問一個真正嘅日本品牌點會容許呢啲事情發生呢😏於是我哋食完同店員反映,個碗崩咗,店員即時呆咗,然後「哦」一聲就走埋,完全無跟進,如果係有受訓嘅日本品牌嘅店員一定唔會係俾呢種反應客人。總結,人均近$100嘅午餐,得到呢種食物質素同服務態度,只可以
總結,人均近$100嘅午餐,得到呢種食物質素同服務態度,只可以講佢點扮日本風格都無用,客人俾佢呃咗一次都唔會呃第二次。
2024-08-31
知道呢間主打日式咖喱同埋湯,但係竟然有自選沙律😯想食健康啲所以就嚟試吓自選沙律 四款食材 ($59)好多唔同嘅食材可以選擇,蛋白質選擇好多!仲好有份量,揸上手勁重😆▫️自製香烤雞肉 - 係唔柴嘅烤雞肉!調味都夠唔會冇味▫️煙燻鴨胸肉 - 肉好腍,但係比較多肥膏同埋皮,如果冇咁多皮就好啦▫️烤豬手 - 都係好腍 烤得香▫️吞拿魚沙律 - 唔會好多蛋黃醬嘅吞拿魚沙律,夠輕盈醬汁可以另上👍🏻 醬嘅份量都唔少,焙煎胡麻沙律醬香濃,想要清新啲嘅可以揀蕃茄蒜香沙律醬🍅—𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $60-100 𝗉𝗉 (takeout)🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7.5/10📍一汁一菜 Ichijussai觀塘開源道64號源成中心地舖

自選沙律 四款食材 ($59)

▫️自製香烤雞肉 - 係唔柴嘅烤雞肉!調味都夠唔會冇味

▫️烤豬手 - 都係好腍 烤得香

▫️吞拿魚沙律 - 唔會好多蛋黃醬嘅吞拿魚沙律,夠輕盈

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $60-100 𝗉𝗉 (takeout)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7.5/10
📍一汁一菜 Ichijussai
觀塘開源道64號源成中心地舖
2024-07-23 499 瀏覽
行完APM去搵嘢食,一落電梯係開源道行前少少,見到馬路斜對面有間日系幾精美嘅餐廳,上網睇下資料,係日式嘢食,都幾啱口味😍所以就去試下啦🤓睇menu佢有唔同嘅定食同唔主菜嘅選擇,都多嘢揀,今次第一次嚟就試下佢推薦嘅和牛漢堡扒同南蠻和風雞扒定食先啦😊1. 自家製野菌醬燒和牛漢堡扒定食 ($89)#北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯先講下個野菌醬先,有好重嘅梅味,酸酸地好開胃🤩和牛漢堡扒都厚,同個醬好夾🤤而個香甜粟米湯好濃同好足料,裏面好多西蘭花同雞肉,食完成個定食真係好飽😋2. 南蠻風味雞扒定食 ($89) #高麗菜野菌豆乳濃湯#石窯麵包南蠻風味雞扒定食就無叫珍珠米,叫左一款叫「石窯麵包」嘅包試下,嚟到時個包熱辣辣,質地好煙韌,搣開嚟點汁食😋,唔食飯都多個選擇🤭而個南蠻風味雞扒重點都係個汁度,甜甜辣辣,唔會太辣幾惹味😋酸菜減少啲油膩感,用嚟點包食唔錯👍🏻至於個湯,大半碗都係野菌同菜,足料👍🏻好滑同重豆乳味,推薦!3. 提拉米蘇 ($49)最後仲叫左個甜品提拉米蘇,超濃咖啡味🤩層次分明,cream打到好滑😋為呢餐打上完全句號😝

1. 自家製野菌醬燒和牛漢堡扒定食 ($89)
#北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯

2. 南蠻風味雞扒定食 ($89)
#高麗菜野菌豆乳濃湯
#石窯麵包

3. 提拉米蘇 ($49)
2024-07-19
2024-07-22 449 瀏覽
🥣 自選4款沙律🥣:💰$59一入門口就見到雪櫃有多種色彩繽紛既蔬菜,勁吸睛,落單都係自選,真係花多眼亂!底部係新鮮混合沙律菜,大塊爽甜、凍西蘭花夠爽口、厚切粒狀煙蜂蜜火腿有咬口,仲有煙熏味配點蜜味,日本蛋沙律好多蛋黃醬🤩吞拿魚沙律肉感重,醬可另上,配埋柚子鰹魚醬酸酸地,有微微鰹魚味,好refreshing!🥣自家製野菌醬燒和牛漢堡扒🥣:💰$99套餐加$10轉法式龍蝦濃湯,較多小龍蝦肉,仲有雜菜粒,唔會好稠,調味同龍蝦味剛好,唔會太咸蓋過龍蝦鮮味。
自家製野菌醬汁酸酸甜甜,少似茄汁,有少許菇菌,和牛漢堡扒肉質軟念,配田牧越光米,好快就食晒喇!套餐簡左杯蜜桃紅茶,微糖,好滿足呀。🍮濃厚焙茶布丁🍮:💰$39焙茶味超濃郁,口感creamy,布丁頂部深色最濃味,如果唔沾咁多糖漿就會冇咁甜,可個人調節。
🥣 自選4款沙律🥣:💰$59

🥣自家製野菌醬燒和牛漢堡扒🥣:💰$99

🍮濃厚焙茶布丁🍮:💰$39
2024-07-20 349 瀏覽
依間舖頭之前開咗好多分店,咁啱今次經過觀塘唔知食咩好就入咗去。門面裝修好搶眼,就喺APM對面而且好近地鐵站。室內環境好闊落,而裝飾都好清新日系,俾人一種好舒服嘅感覺。 餐牌都清晰易明,而且全部都有圖片。主要係可以自選唔同菜式配搭, 有飯/湯煮/主菜/小菜/甜品等等,但係對我呢啲有選擇困難症嘅人嚟講,睇咗10分鐘餐牌都未揀到食咩。最後好彩佢有個二人set,比起就咁單點抵食啲。特選二人前 $208🫕湯法式龍蝦濃湯日式帆立貝大根豆乳濃湯🥗小菜吞拿昆布拌秋葵🍛主食南蠻風味雞扒+田牧越光米濃香牛肉野菌咖喱飯🍹飲料蜜桃紅茶烏龍茶🫕法式龍蝦濃湯賣相同味道都唔錯,龍蝦味道算幾濃,而且龍蝦肉都有幾舊。🫕日式帆立貝大根豆乳濃湯本身以為豆乳味會好濃,但係味道比較想像中淡。加上個湯本身唔夠熱,所以冇比想像中好飲。🥗吞拿昆布拌秋葵認為小菜賣相一般,但味道都唔差,不過就冇咩驚喜。🐔南蠻風味雞扒味道普普通通,而且份量偏少有啲失望。🍛濃香牛肉野菌咖喱飯份量都幾大,而且咖喱汁入邊有薯仔,洋蔥,紅蘿蔔,野菌唔同配料,醬汁味道都唔錯用嚟送白飯一流。整體而言店內環境同服務都唔錯,食物雖然精緻賣相唔錯,但味道個人認為係一般般。

特選二人前 $208
🍹飲料
蜜桃紅茶
烏龍茶

🫕法式龍蝦濃湯
賣相同味道都唔錯,龍蝦味道算幾濃,而且龍蝦肉都有幾舊。

🫕日式帆立貝大根豆乳濃湯

🥗吞拿昆布拌秋葵
認為小菜賣相一般,但味道都唔差,不過就冇咩驚喜。
🐔南蠻風味雞扒
味道普普通通,而且份量偏少有啲失望。

🍛濃香牛肉野菌咖喱飯

2024-07-16 271 瀏覽
平時放工經過一直想試下佢地既濃湯!餐廳秉持着日本嘅飲食哲學,套餐提供一碗湯,一道小菜,一碗飯,定期仲會推出提供季節食物! 👍🏻👍🏻室內採用日式淺木色系為主調,舒適感大增❣️今晚晚餐:🍚玉子鰻魚丼飯🫕法式龍蝦濃湯🥃蜜桃紅茶🍮喫茶店雞蛋布丁配雪糕招牌龍蝦湯賣相已經好吸引🤤🤤味道好香濃,而且濃稠度啱啱好!大大碗而且配料都唔少!食到有龍蝦肉添!👍🏻👍🏻鰻魚飯亦冇網上講到咁細份啵!🤔鰻魚肉質厚身! 鰻魚汁配合飽滿嘅日本米飯! 很OK!🙆🏻‍♀️雞蛋布丁味道濃郁! 豆腐雪糕味道都幾出!作為飯後甜品!令成餐飯好完滿🩷🩷
平時放工經過一直想試下佢地既濃湯!
餐廳秉持着日本嘅飲食哲學,
套餐提供一碗湯,一道小菜,一碗飯,
定期仲會推出提供季節食物! 👍🏻👍🏻
室內採用日式淺木色系為主調,舒適感大增❣️

今晚晚餐:
🍚玉子鰻魚丼飯
🫕法式龍蝦濃湯
🥃蜜桃紅茶
🍮喫茶店雞蛋布丁配雪糕

招牌龍蝦湯賣相已經好吸引🤤🤤
味道好香濃,而且濃稠度啱啱好!
大大碗而且配料都唔少!食到有龍蝦肉添!👍🏻👍🏻
鰻魚飯亦冇網上講到咁細份啵!🤔
雞蛋布丁味道濃郁! 豆腐雪糕味道都幾出!
作為飯後甜品!令成餐飯好完滿🩷🩷
  • 法式龍蝦濃湯
  • 喫茶店雞蛋布丁配雪糕
最近有二聲咳,感覺身體需要一點元氣所以今日午餐時間,就去咗“一汁一菜 ICHIJUISSAI” 食返個營養均衡又精緻既和食法式龍蝦濃湯龍蝦湯濃稠度適中,鮮味濃厚,加上忌廉,飲落更加香滑,淡淡龍蝦肉,龍蝦肉爽口彈牙,好滿足玉子鰻魚丼飯賣相相當吸引,鰻魚肥美厚身,配搭燒汁一流,鰻魚下面有大大件厚切玉子,食落有驚奇,厚身玉子,口感香滑綿密,日本飯粒粒分明,軟硬適中,今日成個丼飯都係超水準,好味🤤蜜桃紅茶普通蜜桃紅茶,甜度固定,但唔會太甜,套餐除咗有蜜桃紅茶,仲有日式綠茶可以選擇濃厚焙茶布丁(配豆腐雪糕)甜品係第二個胃😂食完飯就要食返個甜野先,大人細路都鍾意食嘅布丁係必然之選,滑嫩軟Q的焙茶布丁🍮茶味出色濃厚,布丁QQ彈彈,加上焦糖糖漿既豆腐雪糕,多層滋味perfet match黎到夏天 有時都想fresh fresh一下下次要試下佢個自選沙律先🥗
最近有二聲咳,感覺身體需要一點元氣
所以今日午餐時間,
就去咗“一汁一菜 ICHIJUISSAI”
食返個營養均衡又精緻既和食

法式龍蝦濃湯

蜜桃紅茶

黎到夏天 有時都想fresh fresh一下
下次要試下佢個自選沙律先🥗
濃厚焙茶布丁(配豆腐雪糕)
今日去咗觀塘一間叫「一汁一菜 」嘅餐廳嗌外賣,呢間日式食餐廳喺觀塘最繁忙嘅開源道,既有外賣又有堂食,堂食座位寬敞,採用簡約嘅日式裝修風格,坐落幾舒服;而餐廳有多種套餐嘅配搭,例如小菜定食、主菜定食、咖喱定食、和風定食同丼飯定食,顧客可以用唔同嘅價錢自由配搭唔同號嘅選項。🍊 玉子鰻魚丼飯鰻魚肉質肥美,份量唔算多,玉子味道香甜,丼飯用咗日本珍珠米,白飯粒粒分明,整體嚟講過晚魚丼飯屬於正常發揮🍊 高麗菜野菌豆乳濃湯湯頭充滿濃郁嘅豆乳味,質地濃稠綿滑,配料豐富,有野菜、蘑菇、紅蘿蔔等蔬菜,係充滿纖維嘅一個餐湯🍊 日本白桃意式奶凍呢個甜品都幾特別,頂層有半個白桃,食落軟身無渣,中間有一層透明嘅啫喱,底層係口感順滑嘅桃味奶凍,食落口感豐富,整體味道唔算太甜,作為飯後甜品唔錯📍觀塘開源道64號源成中心地舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

🍊 玉子鰻魚丼飯

🍊 高麗菜野菌豆乳濃湯

🍊 日本白桃意式奶凍

📍觀塘開源道64號源成中心地舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
揀左個玉子鰻魚丼飯lunch Set包括鰻魚飯+日本帆立貝大根豆乳濃湯+ 凍蜜桃紅茶怕唔夠飽所以額外叫多左豚肉壽喜燒,因為單叫任何主菜類食物都係$35,我覺得小菜黎講係幾值得一班人一齊share。不過都比較要有選擇技巧,豚肉壽司燒份量偏多,有蘑菇芋絲豆腐豚肉,如果揀漢堡扒只有一個就冇辦法share。但豚肉既肉味都好濃。依度主打應該係湯,龍蝦試過,今次飲豆乳濃湯,依舊偏稠身,有唔少湯料,而豆味都算明顯。飲完都有啲飽肚至於鰻魚飯,比較中矩中規,鰻魚偏香口,但真係要小心啲骨!甜品布丁之前夜晚食想試但賣晒,今次lunch試下焙茶味,茶味都比較明顯,但外圍口感偏實,食到中心位置偏淋,有種"半熟"口感,又未於流心🤣但都幾好食
揀左個玉子鰻魚丼飯lunch Set
包括鰻魚飯+日本帆立貝大根豆乳濃湯+ 凍蜜桃紅茶

至於鰻魚飯,比較中矩中規,鰻魚偏香口,但真係要小心啲骨!

2024-07-04
成日經過想試好耐,難得今晚唔係好肚餓,就同朋友黎一嚐日本輕食。店內裝修簡潔,以木系風格為主,企理雅致,店員亦親切友善。特選2人前$208法式龍蝦湯味道濃郁,入口順滑又creamy,仲食到粒粒彈牙爽口蝦肉,超級驚喜。期間限定的墨西哥風牛油果雞肉蔬菜濃湯,配搭好新鮮,未飲過牛油果湯,味道酸酸辣辣好開胃,仲食到粒粒牛油果同雞肉,仲冇好多蔬菜如三色椒蕃茄等,健康滿分。豚肉壽喜燒好豐富的材料,有入味的鹵豆腐同芋絲,仲有好多片豚肉,肥瘦均勻,切成薄片好易入口,味道甜甜入味,送飯岩哂。田舍鯖魚味噌煮冇咩骨,味噌味好出,簡單煮法,已經帶出鮮味。豚肉丸子豆乳咖哩飯日式咖喱一向偏甜唔辣,配料例如薯仔紅蘿蔔吸哂咖喱汁,超級入味,丸子口感似豆腐,好得意的配搭,而且份量十足,兩個人分享都夠食。日本米飯珍珠米飯粒粒分明,軟硬適中。包冷熱茶類飲品,如紅茶、綠茶同烏龍茶。濃厚焙茶布丁$39估唔到焙茶同布丁咁夾,口感綿密,雞蛋味都好濃郁,外有一層焦糖醬,甜度適中,完全唔會食到茶的苦澀味。📌一汁一菜(源成中心)地址:觀塘開源道64號源成中心地鋪評語店員友善好客食物選擇眾多🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美

特選2人前$208

豚肉壽喜燒

田舍鯖魚味噌煮
冇咩骨,味噌味好出,簡單煮法,已經帶出鮮味。

豚肉丸子豆乳咖哩飯

日本米飯
珍珠米飯粒粒分明,軟硬適中。

包冷熱茶類飲品,如紅茶、綠茶同烏龍茶。

濃厚焙茶布丁$39

📌一汁一菜(源成中心)
地址:觀塘開源道64號源成中心地鋪

評語
店員友善好客
食物選擇眾多

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#觀塘 #一汁一菜 #焙茶布丁 #豆乳咖哩 #鯖魚 #豚肉壽喜燒 #龍蝦湯 #牛油果