2019-10-22 736 瀏覽
多人到walk in都要等兩個鐘 想去食記得要book定位😚4個人食平均都係$100左右🤤.👉🏻韭菜($16)上面有孜然粉 食落咸咸地幾開胃😈👉🏻 牛舌($28)好重牛味!但稍嫌細粒左少少🤧👉🏻玉子燒($34)切開然後啲芝士流晒出嚟 有拉絲效果👅係高質芝士😯玉子都好嫩滑 嚟幫襯一定要食呢個!👉🏻黑松露薯條🍟($36)薯條份量好足夠都好多 脆脆地再配濃濃嘅黑松露醬 好好味😋👉🏻菠蘿冰($20)甜度適中 好驚喜有成大舊菠蘿係杯野飲入面 可以一路飲一路食~——————————————-一燒窰旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下J舖

👉🏻韭菜($16)
韭菜

上面有孜然粉 食落咸咸地幾開胃😈
👉🏻 牛舌($28)
牛舌

好重牛味!但稍嫌細粒左少少🤧
👉🏻玉子燒($34)
玉子燒

👉🏻黑松露薯條🍟($36)
黑松露薯條

薯條份量好足夠都好多 脆脆地再配濃濃嘅黑松露醬 好好味😋
👉🏻菠蘿冰($20)
菠蘿冰

黑松露薯條
菠蘿冰
  • 一口芝士
2019-10-14 521 瀏覽
已經係第二次食,一見到好多人推就想試。一入到去個裝飾好有韻味,好日本風,坐得又舒服,環境唔會好嘈雜。不時見到有人係到同三五知己食飯。 當中最好食同抵食係秋刀魚定食,60幾蚊就已經有一個set,仲要好飽。秋刀魚底有燒汁,店員會比個檸檬你加檸檬汁,又係另一翻風味。另外串燒都好抵食,如果7點前落單仲有特價。有唔少人都會叫玉子燒,係我食過最好味既玉子燒,果然無令人失望。當日我叫既係芝士蟹子玉子燒,性價比好高,40幾蚊已經令你食到飽,大件又好味。 另一個最多人叫既係蟹膏蟹肉煲,好足料,好抵食。陪鍋巴簡直係錦上添花。不過我個人都係中意食飯多d,如果有得揀我比較中意送飯。一個人大約100蚊既日本菜,唔洗加一,服務態度超好,咁既質素去邊到搵?
難得在朋友去遊行前一天忽然約到spontaneous的晚飯聚會,所以選了最就腳的旺角區。細閱過網上的推介後,決定試一下這家坐於女人街內的串燒店。晚上八時路過餐廳,餐廳當時已經滿座。我們在附近多逛了一會,待九時再來的時候,餐廳剛好有空位,所以不用久候。不過依照觀察,餐廳全晚人流不斷,還是建議食客先預約留座,節省等候時間~(笑)【蟹膏蟹肉煲】製作類似蟹味噌甲羅燒,小鍋給蟹膏蟹肉鵪鶉蛋釀滿,邊燒邊攪拌,不用擔心放涼後會變腥~用小匙舀來吃,非常鮮美,而且不失咸香。跟朋友聚會沒有多拍食物照,本來也沒有打算寫食評,不過蟹膏蟹肉煲的確令人驚艷,也上串燒也是即點即燒,價錢也親民,值得一試!

蟹膏蟹肉煲
【蟹膏蟹肉煲】

蟹膏蟹肉煲
2019-09-24 388 瀏覽
銀鱈魚扒好滑有魚味有前菜同味噌湯味增湯味道不錯可惜鋪頭人手唔夠,所以等左好耐🙈價錢:$105味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻
銀鱈魚扒好滑有魚味
有前菜同味噌湯
味增湯味道不錯
可惜鋪頭人手唔夠,所以等左好耐🙈
價錢:$105

味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻
價錢:👍🏻👍🏻👍🏻
2019-08-23
15 分鐘 (堂食)
2019-09-01 359 瀏覽
Discovered this joint hidden somewhere at ladies market.I was captivated by the Vanilla Rhubarb as it was English but then it was unavailable as expected because it probably wasn't popular with the locals.For mains, had the grilled cod with miso.The miso sauce was sweet as expected but overall the cod was good with natural oils.Moving on, the skewers are really recommended especially the minced chicken as they make it themselves.You get two skewers per portion The minced chicken skewers were the

The minced chicken skewers were the best I have had because they don't put cartilage in it.
The chicken wings had a lovely cumin aroma with a perfectly grilled crispy skin.
It was good how they skewered it as the bones come off easily.
Finished with the juicy asparagus and bacon skewer.
For sweet treats and drinks had the purple potato milkshake and the purple potato mash with icecream.
The mash was served warm which contrasted nicely with the cold purple potato icecream.
The purple potato milkshake tasted good but it would be good if it was thicker for that milkshake feeling.
2019-08-14 4079 瀏覽
在旺角區內要經營一間餐廳確實不容易,皆因此區的餐廳種類和數目都相當多, 要吸引食客必定有其獨特之處。而位處旺角的一燒窰, 主打串燒項目, 個人也有興趣來試試, 是晚就來這裡看過究竟。這一晚也如常地到旺角區買些攝影用品, 看看手錶原來尚有時間, 不如先找個地方吃晚餐才回家,便上網看看, 原來有間串燒店就在附近, 便決定去試試。就在落單紙中抽取自己想點的食物, 當然還是先點選飲品, 點了Asahi, 冰涼解渴而麥味濃郁,用來佐燒物也是不錯之選, 吃串燒總不可缺少冰凍啤酒。 這裡的免治雞肉串配上雞蛋, 雞肉鬆化也有點脆口的口感,配合雞蛋同吃, 就更加滋味。海鮮類項目的燒帆立貝, 帆立貝大粒而厚肉,當把帆立貝放進口裏,帆立貝肉質不算腍嫩, 略為結實, 鮮味十足, 配合甜甜地的燒汁, 也是美味。牛舌燒得邊位呈焦香才拿上檯,牛肉質鬆化,且散發濃郁的肉香, 吃起來更具滋味。燒雞中翼燒得雞皮脆身, 雞肉口感很嫩滑。最後來個西京銀鱈魚定食, 鱈魚燒得皮脆而肉嫩,西京味噌味道鮮腴也帶點甜味,跟魚味偏淡的銀鱈魚在味道上配合得不錯。還附有白飯、味噌湯及小食, 味噌湯入口熱辣辣之餘,味道濃郁而不會太鹹,令人喝得
最後來個西京銀鱈魚定食, 鱈魚燒得皮脆而肉嫩,西京味噌味道鮮腴也帶點甜味,跟魚味偏淡的銀鱈魚在味道上配合得不錯。還附有白飯、味噌湯及小食, 味噌湯入口熱辣辣之餘,味道濃郁而不會太鹹,令人喝得滿足。小食是一小碟鏍肉,食落爽口彈牙。
這裡的環境輕鬆意寫, 價格也在合理水平, 實在是放工減壓和三五知己聚會的好去處。
2019-07-17 597 瀏覽
男友最中意食日本野,所以星期五諗住同佢去居酒屋Happy Friday!見網上評價唔錯,於是揀左呢間。去到唔使等位,好快就入得,入面個天花嘅裝飾好靚,好有居酒屋嘅感覺。雖然我地得2個人,但叫左6樣野食,睇黎大家都好肚餓。只不過落單後我地等了又等。。。等了又等,都仲未有野食,連飲品都過左大約20分鐘先有。餓餓的2個人你眼望我眼再望下隔離台野食止下渴。等到隔離台差唔多食完,終於到我地啦,仲要係一次過上!心諗整好你都唔上,要等埋先上?! 定要做埋隔離台先? 可能入面得一個爐啦~不過平心而論,食物係好食嘅!呢個薯蓉好香煙熏味,入面有一粒粒薯仔粒,加上面層嘅煙肉,口感綿滑得黎又富層次。其實今次我是衝著呢個芝士明太子玉子燒而黎! 齋聽個名已經覺得好吸引!切開更加不得了,入面嘅芝士流晒出黎,入口感覺芝士有D粉,係高質嘅芝士個玉子又嫩滑,真係好食嘅!另一個值得推介嘅係呢個四式燒蠔一次過試蒜蓉、芝士、松露同招牌燒窰蠔。每款都好多汁!比較特別嘅係呢個免治雞肉串,有個又大又圓滑嘅雞蛋可以沾雞肉串表面燒到好脆,不過入面就好似有D老,所以食落一般。為左驚唔飽肚,我地仲叫左個海鮮鍋,又有蝦又有青口同蜆,真係好足料

不過平心而論,食物係好食嘅!

芝士明太子玉子燒

個玉子又嫩滑,真係好食嘅!

另一個值得推介嘅係呢個四式燒蠔
一次過試蒜蓉、芝士、松露同招牌燒窰蠔。每款都好多汁!

四式燒蠔

比較特別嘅係呢個免治雞肉串,有個又大又圓滑嘅雞蛋可以沾

雞肉串表面燒到好脆,不過入面就好似有D老,所以食落一般。

免治雞肉串

為左驚唔飽肚,我地仲叫左個海鮮鍋,又有蝦又有青口同蜆,真係好足料!

2019-07-05
四式燒蠔
今晚同朋友聚會,又係諗食咩啦我,之前行過女人街發現哩間舖頭,知道係食燒烤既,不過因為太細同店內full house所以就無食到啦,今晚剛好星期五,度度都爆哂人,又諗番哩間串燒店,打去book又有位啵四嗰人座入去係有啲迫既我地嗌左「芝麻雞翼」「黑松露薯條」「燒蘆筍」「燒牛舌」「燒雞翼」「燒羊架」「燒牛六笠」「一燒窰蛋卷」「芝士肉碎菇」「芝士明太子玉子燒」「燒豆腐」「燒扇貝」咩都嗌,好治療呀因為哩度職員小,每份食物都係即嗌即燒,所以如果您係趕時間就唔好黎哩度,哩度岩傾計吹水慢慢等食物牛舌又幾好食啵,不過切得太細粒啦,份量比較小😉「芝麻雞翼」好脆口,燒得岩岩好😋😋「燒蘆筍」仲keep到水份「燒羊架」好好食啵,羊味好重,好岩我,而且羊肉好嫩💕「芝士肉碎菇」啲肉碎太鞋,芝士味唔夠重!「一燒窰蛋卷」「芝士明太子玉子燒」我好鐘意,蛋捲係我最鐘意既,真的好食既「燒扇貝」啲沙律醬好rich,配埋熱辣辣既扇貝🥳🥳黑松露薯條」份量都算多,嗰醬好濃既黑松露,出色💕💕「燒豆腐」燒得好嫩滑,好難可以燒到咁嫩架🥳🥳炸雞軟骨粒粒都好脆口,好鐘意呀

牛舌又幾好食啵,不過切得太細粒啦,份量比較小😉
「燒羊架」好好食啵,羊味好重,好岩我,而且羊肉好嫩💕
「芝士肉碎菇」啲肉碎太鞋,芝士味唔夠重!
「燒扇貝」啲沙律醬好rich,配埋熱辣辣既扇貝🥳🥳
黑松露薯條」份量都算多,嗰醬好濃既黑松露,出色💕💕
「燒豆腐」燒得好嫩滑,好難可以燒到咁嫩架🥳🥳
炸雞軟骨粒粒都好脆口,好鐘意呀
2019-06-28
  • 松露薯條
  • 燒帆立貝
  • 牛舌
  • 燒雞中翼
2019-06-19 281 瀏覽
食完《一燒窰》後覺得係呢一間餐廳烹調非常用心,而且店員細心有禮貌,雖然店舖面積不是十分大,但亦有串燒店風格的木製卡座,坐得十分舒適!而且佢哋位於通菜街入邊,地點非常方便易搵,見到佢哋牆身貼左做緊啤酒買一送一優惠,$30有兩支!黎得串燒店當然係食串燒啦,牛類又點可以錯過,先點左呢個牛六笠$40,個名原來已經代表左有六粒牛柳,味道好重牛味,咬落都juicy唔乾!汁燒雞軟骨 $16燒汁配搭係雞軟骨上面永遠都係最好嘅配搭,雞軟骨非常香脆,亦唔會燒到好油膩!韭菜 $16韭菜上面灑上孜然粉,令到韭菜帶一點鹹香,都係串燒必叫之選。燒蒜蓉茄子 $32店主細心地將茄子切開,令到食燒茄子一向唔鍾意食茄子皮嘅我,好輕易將茄子肉夾出,而且真係超級爆蒜,多到好香,令到茄子好入味!最後重頭戲登場嘅係蟹膏蟹肉煲$58,店員會先將銷路放喺枱面,等左一陣呢個充滿蟹肉嘅煲就上台啦,個蟹肉其實好似甲蘿燒,蟹膏加熱後會開始煮濃,好creamy,而且需要自己將鵪鶉蛋打落蟹膏混合,幾特別!

汁燒雞軟骨 $16

韭菜 $16

韭菜上面灑上孜然粉,令到韭菜帶一點鹹香,都係串燒必叫之選。

燒蒜蓉茄子 $32

2019-06-19 155 瀏覽
今日去到通菜街想食好細,就見到有呢一間裝潢勁似日本居酒屋風格嘅《一燒窰》,於是決定入去試吓吉列豬扒定食$56呢個定食會有麵豉湯和小食螺肉一客。麵豉湯裏更有豆腐和海帶係入邊!而豬扒的確幾大塊,已經預先切開,方便我哋食,豬扒外皮非常香脆,咬既時候仲卜卜脆,點埋個沙律醬更加惹味。由於定食套餐加配飲品(養生類)可以減$8 ,於是我便叫了一杯黑糖薑母茶,薑味非常濃,和帶一點辣芝麻雞翼(兩隻)$28雞翼灑上滿滿的芝麻碎,yummy芝士明太子玉子燒$45玉子燒層層分明,一切開啲明太子就擁晒出嚟,好似流心一樣!表皮非常嫩滑,而且蛋味非常濃烈!燒羊架 $28羊架非常淋身,有羊味,即使唔使點醬汁都十分入味!菠野菠蘿wing $18原塊圓形菠蘿片,一咬菠蘿汁一湧而出,可以用爆汁黎形容,甜sweetBb蘆筍$20蘆筍比較幼身但咬落十分爽口爽甜,nice 燒原條鰻魚$88超多鰻魚汁,而這個鰻魚口感豐富,啖啖肉!下一次會再帶朋友嚟試吓其他嘢食

吉列豬扒定食$56

呢個定食會有麵豉湯和小食螺肉一客。

麵豉湯裏更有豆腐和海帶係入邊!

咬既時候仲卜卜脆,點埋個沙律醬更加惹味。

芝麻雞翼(兩隻)$28

雞翼灑上滿滿的芝麻碎,yummy

芝士明太子玉子燒$45

玉子燒層層分明,

燒羊架 $28

羊架非常淋身,有羊味,即使唔使點醬汁都十分入味!

菠野菠蘿wing $18

Bb蘆筍$20

蘆筍比較幼身但咬落十分爽口爽甜,nice

燒原條鰻魚$88

超多鰻魚汁,而這個鰻魚口感豐富,啖啖肉!

下一次會再帶朋友嚟試吓其他嘢食

• 原條鰻魚定食
2019-05-26 187 瀏覽
旺角女人街有好多好嘢食但係呢佢啲鋪頭呢就轉得好快嘅冇去一輪啲鋪頭又唔同咗啦今次去咗試一間串燒嘅鋪頭比起一般嘅串燒鋪頭乾淨同埋冇咁大陣味點完嘢食唔使等太耐就已經有得食啦免治雞肉串配生雞蛋黃黑松露醬燒帆立貝超香超正燒番薯仔同埋蘆筍條蘆筍好正唔會太老仲食左燒單邊雞翼清酒煮蜆酒味香濃而且啲蜆嘅份量都算大而且個數量亦都唔少叫咗個燒蟹膏原來係隻蟹仔仲有鵪鶉蛋同埋蟹子芝士燒玉子一切開有好多芝士流出黎燒原片菠蘿片原條燒茄子
旺角女人街有好多好嘢食

燒原片菠蘿片

原條燒茄子
2019-04-21
2019-05-26 142 瀏覽
今晚想食串燒,見這間價錢唔貴,在旺角幾方便,就試下。環境唔算大,天花鋪滿燈,感覺幾浪漫。我地叫左一串牛舌,一碟露荀,一碟秋葵,一個四式焗蠔和一杯snowball.食物方面,雖然有小小耐,但食物質素不錯,即叫即整,新鮮和夠熱。飲品正常,食串燒配酒是常見的,但唔係特別愛好飲酒的我和朋友,就選左易入口和低酒精的snowball.當然,店舖也有提供其他酒或非酒類飲品,飲品選擇幾多。整體感覺不錯,值得再去。
今晚想食串燒,見這間價錢唔貴,在旺角幾方便,就試下。
整體感覺不錯,值得再去。
  • 四式燒蠔
2019-03-12 248 瀏覽
今日和朋友短聚,在旺角找到這間居酒屋,的確是適合聊天的地方。這裡必點的原條鰻魚定食:原條是幾震撼的!但眼見色水燒得不夠好看,但味道才是重要的!鰻魚肉厚而且鮮嫩,鰻魚汁調較得剛好,飯是用珍珠米,2個女孩子分享食也足夠。松露薯條:厚切的薯條,剛炸起夠熱,松露醬幾出色,味道超重超濃郁,松露愛好者必點!大扇貝:扇貝肉厚彈牙,燒得剛剛好,而且還有肉汁,記得趁熱食!多春魚(三條):燒得好香脆,基本上原條食都可以,果然非常多春,魚肉味濃,就是稍為偏咸少少但也很出色!波蘿冰:看到好像每一桌都有叫,決定要試試看,其實就是熟悉的菠蘿冰味道,哈哈!飲到菠蘿味但不會死甜。7喜中有碎菠蘿蓉上面還有一串菠蘿,邊飲邊咬,口感味道都一流!士多啤梨奶昔:士多啤利加牛奶是不能抗拒的配搭,2種mix簡直是大愛!有驚喜!一樣沒有死甜感,有好微少的士多啤梨粒粒,22元真心比外間手搖飲品店做的更好飲!

這裡必點的原條鰻魚定食:

松露薯條:

大扇貝:
扇貝肉厚彈牙,燒得剛剛好,而且還有肉汁,記得趁熱食!

多春魚(三條):

波蘿冰:

士多啤梨奶昔:
2019-03-09
  • 松露薯條
  • 原條鰻魚定食
2019-03-11 187 瀏覽
在旺角和幾個好姐妹傾婚禮的事宜,想找一間不太吵,環境又舒服的地方,在吵鬧的旺角有這間居酒屋似的小店真的很難得。預先訂了座位,一到待應就已經有超好的服務,開心滿滿的!四式燒蠔:有燒窑蠔,蒜蓉燒蠔,芝士燒蠔,松露蠔,四式會比分開逐種點平少少,每隻蠔都好肥美飽滿,燒完還有肉汁不乾,燒窑蠔用自家製燒汁,最能食到蠔的鮮味;蒜蓉燒雖然比較普通,但它沒有用罐頭蒜蓉所以蒜味都突出;芝士燒蠔芝士燒至金黃色,芝士味濃郁,不過記得趁熱食,不然芝士擺凍了變硬就不好食了;松露燒非常出色!滿滿的松露醬已經完全覆蓋住整隻蠔,松露控必點!那種突出的機油味真的不是個個接受到,不過真心蠔味有少少被蓋過了。原條鰻魚飯:嘩!是原條鰻魚上碟!如果鰻魚汁淋在鰻魚上上碟會更美觀。鰻魚肉質腍,相當入味唯一不足是鰻魚汁比較咸,108的價錢有原條鰻魚,而且份量大,都值得一試。燒露荀:BB露荀好幼嫩,而且不帶渣,撒上孜然粉零舍惹味。燒羊架:因為不食羊的關系,味道都是朋友陳述的,燒完有肉汁,羊騷味不太重,每件$20幾有此質素很不錯。各種串燒:牛舌是每次燒烤必點的!厚度中等,咬落爽口彈牙,牛舌果然是沒有令人失望的item!燒豬頸肉起初誤以為是

四式燒蠔:

原條鰻魚飯:

燒露荀:BB露荀好幼嫩,而且不帶渣,撒上孜然粉零舍惹味。

燒羊架:

各種串燒:
燒豬頸肉起初誤以為是雞肉,原來是把豬頸肉切成粒狀,口感厚實有嚼勁,不俗。其實整體都不過不失,值得一讚的是每一串都能做到不乾晒水,keep到食物本身的水份。

雞泡魚乾:
其實是為了飲酒而點的,平日去居酒屋都不捨得叫,是關雞泡魚乾真的每一間都很貴,小小一碟已幾$70幾…但這裡只是$30多就有一份了!毫不猶疑就點了,而且味道與其他居酒屋的相若,送酒一流小食。

重頭戲-富士山伏流水仕込藏出限定梅酒
$200幾元一支梅酒,超體貼冰塊是另上的,梅酒真的超級無敵好飲!打開的時候,撲鼻而來的不是酒精的刺鼻味道,而是很香很醇很濃郁的梅子和酒精融為一體的香味。可以熱飲也可以凍飲,加1,2塊冰塊直接飲超好飲,酸甜度剛好,入口很滑,口腔都是滿滿的梅子香味,大滿足!

好滿足的一餐,最後值得一提的是待應服務態度好好!令這一晚食得開心,傾得開心。

2019-03-06
2019-03-08 1178 瀏覽
🎀熊妹喜歡居酒屋🏮,因為喜歡與朋友把酒談歡🍶的感覺。📌熊妹忘記了今敞已經是第五還是第六次光顧這間日式串燒料理店《一燒窰》。📌熊妹極少一間店鋪寫兩次,今夜再次光臨,燈光鮮明💡,環境裝修依舊,而且保持著優質的食物材料及質素,店員服務周到,態度有禮,價錢親民,仍然堅持不收加一服務費,真的不得不推使熊妹再次撰寫文章📝為小店打打氣。💪🏻📌熊妹剛考完試,於晚上🌃差不多九點到達,恰巧遇上別人的聚餐,佔了窰的8成位置,熊妹今夜特此一來,一心想再嘗《一燒窰》的芝士明太子玉子燒,所以決定在門口守候食客結帳交枱。📌等了十分鐘,終於有食客離座,換上熊妹上枱,並等待放工趕來的熊大。📌原來熊大心知熊妹特意到來的心意,一早已經致電訂了枱,熊妹還懵然不知跟店長取枱,變成兩人取了兩張枱,弄出一時笑話。📌依然存在的串燒點菜過底紙,設計沒有變,價錢也沒有大變動,熊妹留意到好像只有一兩款上漲了一點點,但仍然是合理可接受的。📌事不宜遲,馬上點菜!吉列豬排定食,$56📌熊妹為勞碌了一天的熊大點了個日式定食🍱,辛勤工作到了這刻,當然需要點力量補充一下。吉列豬排🥩都幾大一塊,切成7-8件條狀,方便入口。炸粉好脆,熱鬧鬧剛炸起,撈上旁
🎀熊妹喜歡居酒屋🏮,因為喜歡與朋友把酒談歡🍶的感覺。

📌事不宜遲,馬上點菜!
吉列豬排定食
吉列豬排定食,$56

吉列豬排🥩都幾大一塊,切成7-8件條狀,方便入口。炸粉好脆,熱鬧鬧剛炸起,撈上旁邊的日式沙拉醬,非常可口。熊大略嫌炸粉厚了點,變成肉排薄了點,熊妹不敢苟同,少吃炸物肥肉的熊妹卻是吃得津津有味。

日式定食當然用上珍珠米,沒有失望的口感有嚼口,平日粒米不沾的熊妹都忍不住口向熊大取了兩啖。

飯量有一大碗湯碗份量,再撈上日式燒汁,完全適合像熊大這些每一餐都需要米飯🍚為主食的食客。

定食還跟上前菜辣味螺肉🥡及味噌豆腐海帶湯🥣,材料一點都不馬夫,絕對抵食!

📌辛苦了熊大由朝做到晚,奬他一罐可樂舒緩一下🥤,來鬆口氣,吓~~~

芝士明太子玉子燒,$45
📌輪到熊妹點的菜,自從第一次試了《一燒窰》的芝士明太子玉子,就對它念念不忘,成為熊妹每次來訪都必點的菜式。

賣相依然,一大塊黃色蛋磚頭🧱上印有《一燒窰》三字的店鋪大名,成為招牌代表作。

芝士明太子玉子燒
熱呼呼煎起的玉子蛋🥚夾雜著饀料多到🈵瀉芝士與明太子,芝士受著熱力♨️的溶化,自然做出拉絲流心的效果,再融和酸酸的明太子沙拉醬,熊妹吃得滿口都是,絕對是舌尖上味蕾的享受。

📌有點點可惜的是熊妹發現玉子蛋的厚度好像比以前吃的薄了,在這物價沸騰💰的世道,成本高漲🔝,在不能提高售價情況,也只能縮減一點食材份量維持利潤,熊妹也明白的。

秋葵
秋葵,$20
📌又一串燒名物🍢熊妹必點的,汁燒秋葵。

一串有6條,日式燒汁燒得秋葵非常入味,香味濃郁,一咬開燒熟了的秋葵,內裡滑潺潺的秋葵汁液與秋葵釨在口腔內爆出,再融合充滿燒汁的軟熟秋葵纖維的口感,實在令人回味無窮
,熊妹一條又一條的清掉了整串,不是獨食難肥,而是熊大知道熊妹喜歡,自動棄權。🏳️
一口芝士
一口芝士,$18
📌芝士控🧀的熊妹當然不會放過任何芝士產物,更可況以串燒形式一定很美味。再來的串燒,一口芝士。

嘩,原來是芝士年榚呀!🍡
以燒汁塗🈵兩邊年榚面,燒得焦焦的,做成脆面,咸咸的燒汁令本身沒有味道的年榚糯米變得好滋味,煙韌軟糯的口感微微滲流出咸香的芝士饀料,就這樣形成一口芝士!

菠野菠蘿wing
菠野菠蘿wing,$18
📌吃到飽飽的,就來一串菠野菠蘿燒解解膩,消消濟吧!

好厚好大一塊的菠蘿wing,沿用的是新鮮菠蘿🍍,絕對不是罐頭醃製的。

燒烤過的菠蘿wing更能鎖著菠蘿的水份,令人一啖咬下,咇出大量清甜的菠蘿汁,非常解渴。

📌研究營養學的熊妹提提大家,進食大餐後,可選取菠蘿🍍,木瓜,奇異果🥝這些含蛋白酶的水果,有助分解大餐中食物的蛋白質,以免過多蛋白質未能及時分解而變成脂肪。

📌總括而言,是一間很用心經營的自家日式串燒店,即叫即燒,價錢非常合理,員工態度親善,食物款色及質素夠大眾化,價錢便宜到實在非常吸引,而今日點的款款都是必吃款,下次亦會再encore!
2019-03-07
10 分鐘 (堂食)
吉列豬排定食
秋葵