餐廳: 一遊
資訊:

2024-10-01 195 瀏覽
呢間係以往我經常嚟食嘅日本餐廳,無論係午餐或晚餐都屬於高水準嘅日本菜,特別係魚生,好新鮮,價錢稍高,但與品質成正比。上一次惠顧已經係2022年年頭,近期回港再惠顧,可惜食物質素下降咗好多,特別係魚生,份量不單止變細,最大問題係好明顯食唔出新鮮嘅味道,食材明顯較以前質素下降很多,大部份嘅魚生都食唔出應有嘅味道。就算係熱食嘅烏冬,湯唔夠熱,而烏冬亦都煮得太腍。以佢收嘅價錢嚟講,食物質素唔應該咁差,完全唔成正比。已經再唔係一間高質素嘅日本食肆,真可惜,可能會再幫襯佢啦⋯⋯
今日同朋友慶祝生日,揀左呢間好有日本feel 嘅居酒屋,一入到去好似去左日本咁😍慶祝緊係要有酒先夠盡興😌staff介紹左呢款清酒🍶甜甜地好易入口👍🏻我地叫左刺身盛合五點,有牡丹蝦、帶子、油甘魚、赤身吞拿魚同三文魚。刺身質素唔錯👍🏻好鮮甜肥美再嚟一份蟹肉牛油果卷,蟹肉幾甜,加埋牛油果口感好rich😋海鮮天婦羅盛合,款式夠多,海膽、蝦🦐、魷魚、池魚、蟹棒、蕃薯、青椒等等,麵衣好薄好鬆脆,估唔到居酒屋嘅天婦羅可以咁好食😳清酒煮蛤蜊石頭湯,超級鮮甜,冇沙,我哋連湯都飲晒😋😋辣味噌揚豆腐,味噌帶點甜味,豆腐外層少少鬆脆,吸左好多味噌醬,豆腐本身好滑,好好味👍🏻👍🏻生薑豚肉石頭燒飯,好夠熱,帶點飯焦👍🏻豚肉好稔,甜甜地帶有微微薑味,唔錯😋厚燒玉子軟棉棉口感很好🤤串燒都非常出色😳牛肉車厘茄串酸酸甜甜,一咬爆晒汁。鹽燒活鰻好厚好肥美爽口。雞翼燒的皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻再嚟多份原條鰻魚飯,份量超大,鰻魚又肥又juicy環境、氣氛一流🥳食物、服務高質👍🏻好開心好滿足嘅一晚🥳

再嚟一份蟹肉牛油果卷,蟹肉幾甜,加埋牛油果口感好rich😋

清酒煮蛤蜊石頭湯,超級鮮甜,冇沙,我哋連湯都飲晒😋😋

厚燒玉子軟棉棉口感很好🤤

再嚟多份原條鰻魚飯,份量超大,鰻魚又肥又juicy

環境、氣氛一流🥳食物、服務高質👍🏻好開心好滿足嘅一晚🥳
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油果蟹肉卷
  • 串燒
  • 海鮮天婦羅
2024-09-25 128 瀏覽
今日放工仲好耐冇見嘅朋友去咗呢間位於灣仔嘅居酒屋,佢哋嘅神龍純米大吟超正🐉入口充滿淡淡果香,不過係限量發售⏰大家想試就快啲去啦🤪-🍣壽司六貫 $180分別有海膽、赤蝦、帶子、三文魚、油甘魚同埋吞拿魚壽司😋食落新鮮肥美👍大滿足-🐟油甘魚刺身 $198油甘魚口感細膩嫩滑😚油脂豐富-🍤海膽天婦羅 $140第一次嘗試海膽天婦羅,起初以為會唔夾🥱結果海膽嘅風味唔單止冇比天婦羅搶走🫣仲要勁夾-🌊道湖淺蜊 $90份量十足,好足料🤩飲落鮮甜濃郁-今次真係到此一遊🤪真係點都要講返個食字gag😂
🍣壽司六貫 $180
🐟油甘魚刺身 $198
油甘魚口感細膩嫩滑😚油脂豐富
🍤海膽天婦羅 $140
🌊道湖淺蜊 $90
份量十足,好足料🤩飲落鮮甜濃郁

今次真係到此一遊🤪真係點都要講返個食字gag😂
2024-09-25 136 瀏覽
日本人同事推介黎呢一間日式居酒屋,地點喺灣仔合和中心入邊,場地頗大,裝修以深木色為主,加上暗黃燈光,氣氛不錯,幾適合約埋三五好友過嚟把酒聊天。🦐海鮮天婦羅盛盒Assorted seafood tempura $248聽到隔離檯一叫叫了八隻天婦羅蝦🍤,搞到我地又心思思想試下,睇了睇餐牌,發現佢地天婦羅選擇好多,最後決定直接叫個盛盒,呢個盛盒裡面嘅款式好多,有蝦、帶子、白身魚、海膽、南瓜、茄子等等的,款式好豐富,而且全部都做到皮薄熱辣香脆,蝦新鮮彈牙,帶子外脆內鮮,海膽更天婦羅係第一次食,啖啖的高級感。🐷豚肉生薑燒石頭鍋飯熱辣辣嘅石鍋飯,一路燒,香氣一路出嚟,味覺未品嘗,嗅覺先享受。豚肉肥瘦適中質感幾彈牙,石鍋飯可以燒耐多少少,會多d飯焦,口感會更好。🥢上湯揚豆腐炸豆腐浸泡在上湯中,炸皮帶點煙韌,加上滑溜及富豆香的日本豆腐,高質。另外佢哋有好多清酒選擇,款式比起坊間嘅日式餐廳多,價錢算好貼地,最平百幾蚊都有一支,幾抵玩,鍾意飲清酒嘅朋友可以黎試下。~~~一遊 (灣仔)灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖

🦐海鮮天婦羅盛盒
Assorted seafood tempura $248

🐷豚肉生薑燒石頭鍋飯

🥢上湯揚豆腐

~~~
一遊 (灣仔)
灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖
2024-09-22 117 瀏覽
想食日式居酒屋又洗乜周圍搵,灣仔地鐵站一出,一幢圓柱型的大廈3樓就正正可以找到。食物方面選擇都不少:刺身、壽司、串燒、天婦羅、石頭燒飯等都應有盡有,還不時提供時令美食推介,真係做到不時不食;而且還有多款清酒提供,小聚傾談絕對一流。原味乳酸梳打/ 巨峰乳酸梳打入口口感清爽,味道甜而不膩,夏日消暑之選。刺身盛合五點(油甘魚、三文魚、帶子、赤身、牡丹蝦):刺身新鮮有光澤,細膩的油甘魚、鮮嫩的三文魚、鮮甜的帶子、味濃的赤身以及甘甜的牡丹蝦,讓人一口接一口,欲罷不能。胡麻火炙三文魚卷三文魚的鮮嫩搭配香濃的胡麻醬,一陣火炙的香氣瞬間撲鼻而來,口感層次分明,回味無窮。生薑豚肉石頭燒飯米飯在石頭的高溫下悶煮,吸收了豚肉的鮮香,生薑的辛辣,增添了一層層的風味,入口層層惹味!野菜天婦羅盛合各式新鮮的時令蔬菜裹上薄薄的麵衣,炸至金黃酥脆,外酥內嫩,每一口都讓人驚艷。紅酒牛肉煮伴溫泉玉子以紅酒慢煮牛肉,做到肉質軟嫩,非常入味,搭配滑溜的溫泉玉子,更添口感層次。串燒系列串燒則選取了:燒翠玉瓜、雞肉京蔥、雞翼和牛肉車厘茄串等,每一串都經過精心醃製和烤製,外焦內嫩,滋味十足,讓你一口接一口,根本停不下來。

食物方面選擇都不少:刺身壽司、串燒、天婦羅、石頭燒飯等都應有盡有,還不時提供時令美食推介,真係做到不時不食;而且還有多款清酒提供,小聚傾談絕對一流。

原味乳酸梳打/ 巨峰乳酸梳打
入口口感清爽,味道甜而不膩,夏日消暑之選。

刺身盛合五點(油甘魚、三文魚、帶子、赤身、牡丹蝦):

胡麻火炙三文魚卷

生薑豚肉石頭燒飯

野菜天婦羅盛合

紅酒牛肉煮伴溫泉玉子

串燒系列
📍一遊 🔍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖-----呢間係灣仔同尖沙咀都開咗有一段時間嘅日式餐廳,成為咗我最近嘅新寵😛,有種相逢恨晚嘅感覺。價錢合理,環境舒服,而且最緊要係食物質素都真係幾唔錯。🐟刺身拼盤:吞拿魚魚脂豐腴、牡丹蝦口感好黏,味道鮮甜,帶子貝柱肥厚,而油甘魚則肥嫩無筋。全部刺身質素都高質,叫咗杯佢哋自家製嘅清酒“神龍純米吟釀“搭配一下刺身,清酒🍶嘅質素亦係不錯,順滑不嗆喉,清甜清甜的。另外牡丹蝦蝦頭,仲可以免費炸完比客人食,炸完之後脆卜卜,好香口,好似食鮮蝦蝦片嘅感覺,亦都好補鈣,令到成隻蝦由頭到尾都可以食晒,冇浪費到任何一個部位。🥗溫泉玉子雜菌沙律:溫泉蛋唔會太熟亦唔會太生,蛋黃剛好成型,係個人心目中最理想嘅溫泉蛋狀態,雜菌份量頗多,簡單以醬油調味,加上清爽沙律菜及香甜多汁嘅車厘茄,係好純粹食食材本身嘅味道,基本上食材用得好,都一定好食。🥚厚玉子燒:簡簡單單的玉子燒,看似平凡容易整,但要整得好食,火候控制一定要控制得好。呢度嘅玉子燒外實內軟,唔容易夾散之餘,中間保留柔軟口感,加上少許蘿蔔泥,味道更添清香。
📍一遊
🔍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖
-----

🐟刺身拼盤:

🥗溫泉玉子雜菌沙律:

🥚厚玉子燒:
2024-09-20 120 瀏覽
📍一遊好耐冇去居酒屋,日本嘢真係食極都唔厭🥰壽司六貫🍣 $180有海膽、赤蝦、帶子、三文魚、油甘魚同吞拿魚壽司,除返開30蚊嚿,呢個鮮度同質素嚟講真係值呢個價錢,壽司飯都唔會一夾就散,師傅係有啲真工夫喺度嘅~油甘魚刺身🐟 $198口感幼滑細膩,鮮甜風味,唔需要點豉油wasabi都好好食。海膽天婦羅 $140第一次見有人將紫菜包住嘅海膽整做天婦羅,成件事好新鮮,呢個食法別有一番風味。生薑豚肉石頭燒飯 $98比較淡口味,食食下覺得唔錯,豚肉有種燒過後嘅香氣,米飯粒粒分明,仲有鍋巴添😋道湖淺蜊 $90超大隻蜆,仲超容易剝!一粒沙都冇之餘仲好香牛油味。
📍一遊

好耐冇去居酒屋,日本嘢真係食極都唔厭🥰

壽司六貫🍣 $180

油甘魚刺身🐟 $198
口感幼滑細膩,鮮甜風味,唔需要點豉油wasabi都好好食。

海膽天婦羅 $140

生薑豚肉石頭燒飯 $98

道湖淺蜊 $90
超大隻蜆,仲超容易剝!一粒沙都冇之餘仲好香牛油味。
2024-09-20 101 瀏覽
深木色調裝潢,充滿復古情調,散發著濃濃的懷舊氛圍!食物方面豐富多樣,更有多款清酒供應,適合與同事或友人下班後小酌幾杯。刺身盛合五點 ($320)包括油甘魚、三文魚、帶子、牡丹蝦和赤身,款款厚切肥美,讓人食指大動,入口更帶濃郁海產鮮香。胡麻火炙三文魚卷 ($180)三文魚以火炙方式逼出豐富魚油,充滿油香,配上胡麻醬和木魚絲,獨特風味令人一試難忘!燒翠玉瓜 ($26) 雞肉京蔥 ($32)爽脆中帶點軟腍,清甜多汁; 雞肉嫩滑富肉汁,京蔥爽脆味濃,滋味香口。野菜天婦羅盛合 ($148)份量澎湃,每款都炸至金黃香脆,吃起來不覺油膩,口感清爽。蟹肉忌廉 ($88)外層酥脆,內餡軟滑細膩而不太油膩,滋味無窮。紅酒牛肉煮伴溫泉玉子 ($88)水嫩的溫泉一戳開流出澎湃蛋汁,超誘人!牛肉軟腍入味,醬汁微甜開胃 ,伴以蛋黃汁味道具層次 。生薑豚肉石頭燒飯 ($98)豚肉香口微甜,惹味下飯,鍋邊的飯微微焦脆, 增加口感。
深木色調裝潢,充滿復古情調,散發著濃濃的懷舊氛圍!
刺身盛合五點 ($320)
胡麻火炙三文魚卷 ($180)
燒翠玉瓜 ($26) 雞肉京蔥 ($32)
野菜天婦羅盛合 ($148)
份量澎湃,每款都炸至金黃香脆,吃起來不覺油膩,口感清爽。
蟹肉忌廉 ($88)
外層酥脆,內餡軟滑細膩而不太油膩,滋味無窮。
紅酒牛肉煮伴溫泉玉子 ($88)
水嫩的溫泉一戳開流出澎湃蛋汁,超誘人!
牛肉軟腍入味,醬汁微甜開胃 ,伴以蛋黃汁味道具層次 。
生薑豚肉石頭燒飯 ($98)
豚肉香口微甜,惹味下飯,鍋邊的飯微微焦脆, 增加口感。
2024-09-15 85 瀏覽
今日嚟到灣仔嘅居酒屋一遊,都係聽朋友介紹,估唔到發現咗好嘢,一入去客人都好多係日本人,可知道佢哋係有幾正宗💪💪💪店員介紹咗一支佢自己出嘅清酒俾我哋飲,幾好飲,唔會太辣幾有米香味,用嚟配刺身都幾好✅Yellow Tail Hara Sashimi這道黃尾魚腹部刺身選用新鮮的黃尾魚,肉質滑嫩且富含油脂,帶有自然的鮮甜。Assorted Sushi 6 Kinds包含多種新鮮魚類,如三文魚、吞拿魚和蝦等。最欣賞係佢嘅吞拿魚赤身,本身用豉油漬過,所以魚味香濃。✅✅Sea Urchin Tempura海膽天婦羅外層金黃酥脆,內裡則是鮮美的海膽,口感對比鮮明。經典咁配搭住紫蘇葉,唔會輸。👌🏻Pork Dumpling這道豬肉餃子皮薄餡多,內餡豐富,肉質鮮嫩。最鍾意日式嘅煎餃本身,夠晒皮薄餡靚。😋😋😋Fried Chicken in Spring Onion炸雞外酥內嫩,雞肉鮮美多汁,搭配香蔥的清香,讓整道菜更加誘人。每一口都充滿了香脆和鮮嫩的口感Pork W/Vegetable on Hot Pot豬肉幾入味,雖然係清湯,但係清得來都幾有蔬菜嘅甜味,感覺健康👌🏻👌🏻Fried Beef with

Yellow Tail Hara Sashimi

Assorted Sushi 6 Kinds

Sea Urchin Tempura

Pork Dumpling

Fried Chicken in Spring Onion

Pork W/Vegetable on Hot Pot

Fried Beef with Kimchi on Rice

牛肉鮮嫩多汁,與酸辣的泡菜搭配,口感十分豐富。而且用石鍋上,等一陣的話下便有飯焦,非常好食
2024-09-12 119 瀏覽
今日接朋友收工,嚟到合和中心呢邊等佢,經過見到呢間居酒屋好似幾傳統,好有日式風情,於是入咗去試下😁經店員介紹下,我哋揀咗支餐廳自家製嘅sake 神龍《純米大吟釀》嚟試吓,飲落幾有驚喜,店員話用泉水製成,唔怪得咁清甜,酒味都幾香拎嚟配d居酒屋嘅食物真係幾夾🍶👍Yellow Tail Hara Sashimi 餐廳選用新鮮嘅黃尾魚腹部刺身,肉質滑嫩,油脂豐盈,帶有自然嘅鮮甜。切成薄片後,搭配少許醬油同芥末,能體驗到魚肉原汁原味,口感極佳,簡直係刺身愛好者嘅首選。Assorted Sushi 6 Kinds 6款壽司拼盤色彩繽紛,包含多種新鮮嘅魚類,例如三文魚、吞拿魚、和甜蝦等。每一口都感受到壽司米嘅醇香同魚肉嘅鮮美,搭配醬油一齊食更加提鮮。Sea Urchin Tempura呢道海膽天婦羅外層金黃酥脆,同裡面鮮甜軟滑嘅海膽,口感對比鮮明。海膽啖啖濃郁嘅味道喺酥脆嘅海苔外層包裹下,充滿住驚喜,係我好鍾意嘅一道小食。Pork Dumpling呢道豬肉餃子皮薄餡多,內餡飽滿。餃子皮煎得煙韌而且脆香,搭配柚子醋食,層次更上一層樓。Fried Chicken in Spring Onion 呢道春蔥

Yellow Tail Hara Sashimi

Assorted Sushi 6 Kinds

Sea Urchin Tempura

Pork Dumpling

Fried Chicken in Spring Onion
呢道春蔥炸雞十分酥香,雞肉嫩滑多汁,搭配甜辣惹味醬汁,食落更加令人停唔到口。十分推薦大家點呢道小食試下,好正!

Pork W/Vegetable on Hot Pot
呢道豚肉蔬菜鍋煮至非常入味,豚肉滑嫩,搭配新鮮嘅蔬菜、菇類同豆腐,令湯底更加清甜,營養更加均衡。

炒牛肉配泡菜嘅石頭鍋飯,醃製好嘅牛肉同酸辣得宜嘅泡菜搭配起嚟,口感十分豐富。鍋飯完全吸收了全部醬汁,攪拌嚟食真係越食越想食啊😋
2024-09-02
2024-09-09 113 瀏覽
餐廳裝修採用日式居酒屋風格來設計,環境清幽坐得舒適,亦有播放輕鬆日本歌。餐廳有很多款高質日本菜式,還有多種日式酒類例如清酒供客人選擇。服務員招呼友善勤快。壽司6貫即有6款壽司,我最喜愛係海蝦壽司,食落新鮮甜美。白身魚薄切刺身白身魚刺身配以好彈牙綠色和紅色的海帶一齊食,醬汁酸酸甜甜,更特出刺身的鮮甜。串燒串燒有牛肉車厘茄、鵪鶉蛋、燒翠玉瓜、雞中翼。廚師烤得夠香口,又有油香味。海膽天婦羅海膽天婦羅炸醬唔厚,食落外脆,內裏香嫩。選附有南瓜天婦羅。厚燒玉子食得出烹調厚燒玉子時間剛剛好,吾會過火,玉子保持有蛋汁襯熱食好有香濃的蛋香味。生薑豚肉石頭鍋飯服務員送上石頭鍋飯即時撈勻,香噴噴的飯帶有少少飯焦香,生薑豚肉肉味濃,入口仍嫩。大大杯The Premium Malt’s Suntory啤酒, 冰涼透心涼。加左冰的梅酒夠清爽,酒味不會太濃。

壽司6貫
即有6款壽司,我最喜愛係海蝦壽司,食落新鮮甜美。

白身魚薄切刺身

串燒

海膽天婦羅
海膽天婦羅炸醬唔厚,食落外脆,內裏香嫩。選附有南瓜天婦羅。

厚燒玉子

生薑豚肉石頭鍋飯

加左冰的梅酒夠清爽,酒味不會太濃。
嚟到呢到好似穿越江戶時代咁!有空間感,坐得幾舒服,好啱同三五知己一齊嚟~🫧首先推介係鎮店之寶—神龍大吟釀,以冰鎮小杯上,純米製細緻清新,好易入口,唔會好烈!同朋友一齊小酌一杯最啱!
特別推介以下幾款必叫~
🫧刺身
擺盤好靚,打卡一流~ 好新鮮,油脂感重,鮮甜滿滿,厚切肥美~
🫧天婦羅組合
炸粉唔厚重,香脆惹味,配埋天婦羅汁,好開胃~🫧牛油果蟹肉卷好飽肚!一啖一卷,牛油果好新鮮~🫧玉子燒
蛋香味濃郁,熱辣辣,超厚底,仲有激量拉絲芝士!-其他必食推介仲有:🫧串燒組合🫧明太子燒魷魚🫧清酒煮蜆🫧石頭鍋飯

特別推介以下幾款必叫~

🫧刺身

🫧天婦羅組合
炸粉唔厚重,香脆惹味,配埋天婦羅汁,好開胃~

🫧牛油果蟹肉卷
好飽肚!一啖一卷,牛油果好新鮮~

🫧玉子燒
蛋香味濃郁,熱辣辣,超厚底,仲有激量拉絲芝士!
其他必食推介仲有:
🫧串燒組合
🫧明太子燒魷魚
🫧清酒煮蜆
🫧石頭鍋飯
食物高質精緻+服務一流+價錢貼地就是我多次重訪一遊的原因餐廳以居酒屋為格調,有各種串燒、刺身、壽司、鍋飯、酒類 & 佐酒日料店員熱情殷勤,座位闊落,好適合朋友聚會❣️白身魚薄切(胡麻風味) 擺盤精美,刺身厚薄均勻,麻油味撲鼻而來,仲可以用優惠價配清酒一支😍💛海膽刺身 $320我們已經多次回訪,店員說師傅放海膽時份量落重手🥰 海膽味鮮,完全不腥臭,一口紫菜海膽,一口石鍋飯,非常滿足❣️🍅 冷番茄沙律 $55 番茄的天然甜味和酸味相互交融,為接下來的菜餚鋪陳出清新的基調🐟 白魚天婦羅 $64 金黃酥脆,外酥內嫩,而且吃起來不油膩🦀蟹肉可樂餅 $88 佐酒的好選擇,一咬開就湧出熱辣辣的蟹肉忌廉,而且師傅很用心的用沙律醬畫出小圈圈框,超級可愛的!💜🍅🐮烤牛肉車厘茄串 $38 牛肉鮮嫩不會乾柴,車厘茄烤得軟淋、甜度翻倍🥒烤翠玉瓜串 $26 口感爽脆,配合其他串燒更可以平衡口味🥘生薑豚肉石頭鍋飯 $98以滾燙的石頭鍋盛著,飯香撲鼻🍶清酒神龍新清酒 🐉🐲 香濃米味,味道甘甜一 大吟釀 1️⃣ 清爽淡雅兩款都好易入口,又各有特色,多謝店員推介🥰 又是飲飽食醉的一晚🥰 非常滿足
食物高質精緻+服務一流+價錢貼地
就是我多次重訪一遊的原因

餐廳以居酒屋為格調,有各種串燒、刺身壽司、鍋飯、酒類 & 佐酒日料
店員熱情殷勤,座位闊落,好適合朋友聚會

❣️白身魚薄切(胡麻風味)

💛海膽刺身 $320

🍅 冷番茄沙律 $55

🐟 白魚天婦羅 $64
金黃酥脆,外酥內嫩,而且吃起來不油膩

🦀蟹肉可樂餅 $88

🍅🐮烤牛肉車厘茄串 $38
牛肉鮮嫩不會乾柴,車厘茄烤得軟淋、甜度翻倍

🥒烤翠玉瓜串 $26
口感爽脆,配合其他串燒更可以平衡口味

🥘生薑豚肉石頭鍋飯 $98
以滾燙的石頭鍋盛著,飯香撲鼻

🍶清酒
神龍新清酒 🐉🐲 香濃米味,味道甘甜
一 大吟釀 1️⃣ 清爽淡雅

2024-09-04 125 瀏覽
餐廳位於灣仔合和中心,距離地鐵站10分鐘路程;裝潢充滿日式居酒屋風味,而且價錢相宜,係我同朋友聚會嘅首選。//串燒• 蔥燒雞串 雞串烤得外焦內嫩,配上大葱,惹味又平衡到肉的油膩感• 烤雞翼串 以炭火烘烤的雞翼特別有風味外皮酥脆,又鎖住肉汁,真係回味無窮//白身魚薄切(胡麻風味) 刺身新鮮滑嫩,一上枱就傳出陣陣麻油香,放入口就覺得鮮、鹹味平衡得絕佳//冷番茄沙拉 番茄清新酸甜,開胃又清爽//白魚天婦羅 炸皮只係薄薄一層,外脆內嫩,保持住魚肉的鮮味//玉子燒 最經典的厚燒玉子,不會讓其他餡料搶走蛋味,吃下去香濃柔滑//清酒點指定食物更可以優惠價配搭清酒可以試試神龍新清酒,帶甘甜果香,米味香濃,非常適合配日式料理

//串燒
• 蔥燒雞串
雞串烤得外焦內嫩,配上大葱,惹味又平衡到肉的油膩感

• 烤雞翼串
以炭火烘烤的雞翼特別有風味
外皮酥脆,又鎖住肉汁,真係回味無窮

//白身魚薄切(胡麻風味)

//冷番茄沙拉
番茄清新酸甜,開胃又清爽

//白魚天婦羅
炸皮只係薄薄一層,外脆內嫩,保持住魚肉的鮮味

//玉子燒
最經典的厚燒玉子,不會讓其他餡料搶走蛋味,吃下去香濃柔滑

//清酒
點指定食物更可以優惠價配搭清酒
2024-09-01
2024-09-01 147 瀏覽
一遊餐廳位於港島灣仔皇后大道東183號合和中心3樓,餐廳裝修以日式仿古設計,好似去左古代日本的居酒屋感覺,餐廳主打日本菜,有各種日式串燒,刺身,壽司,鍋飯和多種酒類供客人選擇,服務員招呼殷勤有禮刺身有白身魚薄切白身魚薄切鋪滿整隻盛碟,配有海帶和醬汁,醬汁和海帶可提升刺身的鮮味。壽司6貫壽司6貫有六款不同壽司,我最喜愛的海膽壽司,夠新鮮,入口鮮甜美味。海膽天婦羅廚師炸海膽天婦羅不會有油淋淋,好乾身,夠香脆,餸酒一流。厚燒玉子大大件厚燒玉子,服務員切成6件,每口一件,熱辣辣食好有香濃的蛋味。串燒串燒有鵪鶉蛋串,雞中翼,燒翠玉瓜,牛肉車厘茄串,餐廳用炭燒烤物,令串燒有炭香味,特別惹味香口。生薑豚肉石頭鍋飯石頭鍋飯上桌,遠遠飯香撲鼻,生薑豚肉入口好嫩吾會靭,又有焦香飯味。飲品有啤酒和梅酒。
一遊

刺身有白身魚薄切

壽司6貫

海膽天婦羅
廚師炸海膽天婦羅不會有油淋淋,好乾身,夠香脆,餸酒一流。

厚燒玉子

串燒