2015-08-04 481 瀏覽
今日去開九龍灣整車換油,師傅同我講無咁快,叫我去食個飯打個轉先返,咁就行去德福食飯啦。一去到,哇,到到都排長龍… 最後見到一風堂剛剛好仲有最後2個位,即刻閃入去。對拉麵情有獨鍾既我地… 其實一直都未食過香港一風堂。身邊朋友成日講到有幾好幾好食… 今日就試左。呢個豚肉炸蛋… 無錯,我地係比佢個名吸引左而叫的。幾好食﹑幾得意。其實佢係用炸豬扒皮包住溏心蛋做的。外面香口,裡面滑漏。鹽味拉麵… 認真既,麵質合格﹑豬扒有少少鞋﹑湯底味道唔均勻,有D 位咸有D 位淡。醬油拉麵… 呢個就好少少。不過湯低感覺味就都係單薄左少少。明太子雞翼… 呢個都係幾好食  食完感覺… 小食好似水準好過拉麵本身。作為一個 lunch,計埋加一後成$110一位,其實有好多比佢好既選擇。

豚肉炸蛋
鹽味拉麵
醬油拉麵… 呢個就好少少。不過湯低感覺味就都係單薄左少少。
醬油拉麵
明太子雞翼… 呢個都係幾好食

明太子雞翼
2015-07-22
豚肉炸蛋
明太子雞翼
有聽過一風堂的拉麵是不錯的,價錢雖然不算是便宜,但如果是一碗好的拉麵,那還是有物值的。這裡地方算闊落,中午在這裡食lunch算是舒服。由於我中午稍晚的時間才吃飯,所以不用等位直入就是。影了部分拉麵的menu給大家參考,價錢大概60尾至80尾:想吃豐富點可再加錢變套餐:基本的茶、配菜(辣芽菜)、配料等是整備的。心思思左一段時間,想起上次豚王吃了一碗季節限定很是滋味,所以今次也看中這裡的特別拉麵- 特製黑。這特製黑拉麵價錢稍貴,所以我真是充滿了期望。賣相不錯,湯底也看出應是好味道的。可惜,一入口,湯底過咸,肉不是入口即溶類,整個特製黑的印象就是很普通及咸。而這特製黑沒有幼麵可選,只有一般的粗麵,心想可以一試,又再一次可惜,好的拉麵湯底真的要配搭幼麵才完美。花了錢卻吃不到好的味道,或許吃這裡最基本的一個拉麵會更好一點。特製黑,性價比特低。

影了部分拉麵的menu給大家參考,價錢大概60尾至80尾:
想吃豐富點可再加錢變套餐:
基本的茶、配菜(辣芽菜)、配料等是整備的。
2015-07-06
2015-07-08 751 瀏覽
天氣熱唔想食拉麵,就同朋友去食一風堂叫小食,貪佢卡位夠闊,朋友手抱bb可以放在櫈上瞓,安心傾下計。bb嘅關係,我們要求坐卡位,等候時間耐過其他人。坐低自動有茶,但茶有點點怪味,綠茶和玄米茶之間。我們只係叫小食,沒有點拉麵。值得推薦係芝士蕃茄牛舌鍋,蕃茄味濃,牛舌應該加個粒字,細細粒牛舌粒而已,嫌佢個法包太少。

bb嘅關係,我們要求坐卡位,等候時間耐過其他人。
坐低自動有茶,但茶有點點怪味,綠茶和玄米茶之間。
我們只係叫小食,沒有點拉麵。
串燒蛋好食,雞翼普通
冬菇 雞軟骨 煙肉車里茄
义燒角包$28
炸墨魚鬚$35
芝士蕃茄牛舌鍋(配法包)$68
20 分鐘 (堂食)
冬菇 雞軟骨 煙肉車里茄
义燒角包$28
炸墨魚鬚$35
芝士蕃茄牛舌鍋(配法包)$68
2015-06-18 736 瀏覽
原本諗住食TEA WOOD ,因為要等好耐,所以就來咗呢間。見到餐牌,好多款拉面,於是喺千挑萬選之後要咗個白丸拉面(叉燒拉面)。(服務唔錯)。過咗一陣,碗面來啦,首先試咗湯底,嘩!好滑好好食!之後食面啦,一樣咁好食,夠堅韌。我好快就食晒,唯一缺點就係份量太少,可以加多25%。一定有下次!!
見到餐牌,好多款拉面
,於是喺千挑萬選之後要咗個白丸拉面(叉燒拉面)。(服務唔錯
)。
過咗一陣,碗面來啦,首先試咗湯底,嘩
!好滑好好食
。一定有下次!!
白丸拉麵
白丸拉麵
2015-03-14 1190 瀏覽
行開kowloon bay一個人唔知食咩好, 晚餐時間間間店都咁多人. 唯有一風堂仲有大把位, 上次食過覺得普通, 今次再比次機會佢!上次食赤丸, 今次試下白丸, 試下會唔會好食d!一向食拉面都要面硬d有咬口, 今次既面質夠爽, 唔錯.食送方面兩片肉咁大把, 都幾入味既加兩隻帶子, 一食就知係雪藏野, 不過好過無啦溫泉蛋比個like, 仲有少少流心既, 正食完都mun mun地飽既, 質數就真係普通, 都要差唔多$100. 一蘭好食好多lu

白丸拉面
上次食赤丸, 今次試下白丸, 試下會唔會好食d!

一向食拉面都要面硬d有咬口, 今次既面質夠爽, 唔錯.

食送方面兩片肉咁大把, 都幾入味既

加兩隻帶子, 一食就知係雪藏野, 不過好過無啦

溫泉蛋比個like
, 仲有少少流心既, 正

2014-12-19
2015-02-25 1328 瀏覽
黎一風堂食拉麵就好似去千兩食壽司一樣,貪佢連鎖得來又有水準,總唔會太失望呢叫左個$88東京醬油拉麵.醬油味不算好重,中等咸度,飲起來較為清,食慣重口味醬油既我就覺得可以更濃.日式雲吞放係麵度總係覺得多得餘,塊粉皮又夠大,唔知有咩用.豚角就是好似五花腩咁,入口即溶,夠肥夠油脂香.麵條尚算彈牙,水準就是夠哂平均.記住整粒生蒜落去,更加有層次
2014-11-10
2015-02-19 804 瀏覽
與朋友來吃,環境不錯,茶也算好喝,但令人震驚的是他的鹽加的不惜成本,從杏包菇到拉麵,每項都充滿鹽巴與醬油,所以每口都只能一次吃一小口,也許是我們這桌剛好有一罐鹽巴掉到我們的碗裡,不過服務生的態度都很好道是值得稱讚
2014-12-22 1398 瀏覽
剛參加完朋友辦的慈善電影首影, 從九展步行回德福, 近晚上十點, 未肚餓但仍想吃點東西回家, 於商場逛著找吃。也許還記得”一風堂”這個熟識的名字, 於拉麵熱潮最旺的時候, 曾經排長龍, 爭住食。香港人也許真的很善忘, 而且每每外國新熱潮來港, 不到多久就已告冷卻。日本拉麵風也許又到了尾聲, 不會沒有, 只是不需要太多。不知是否為要刺激收視, 一風堂定期也有幾其中一個拉麵特價, 而且累積吃滿六碗, 多送一碗。今期的是這個北海道鹽湯拉麵, 索價HK$58。北海道鹽湯不是預期的清淡, 是過份的清淡, 湯似稀釋的豬骨湯加鹹, 完全沒有了從前的霸氣。麵條的配搭竟是略粗的扁白麵條, 清淡的湯進一步被麵條淡化。點菜時要求要是硬麵, 店員告稱這麵只有預設的硬度, 不能特別要求。無問題!只是麵質軟硬不均, 相信是灼好麵餅落碗後沒有翻動麵條所致, 失敗。配料上兩片薄叉燒, 厚薄不一。薄的那款算有口感, 更薄的就不提也罷。九州拉麵中的筍條往往能豐富味道, 但這些筍條卻是無味的爽口, 怪怪的。昆布也許好一點, 其他就沒有了。另外, 兩人額外加的一份炙燒叉燒味道不再, 經炙燒上桌, 叉燒仍是凍, 似費托坐冷板凳
配料上兩片薄叉燒, 厚薄不一。薄的那款算有口感, 更薄的就不提也罷。九州拉麵中的筍條往往能豐富味道, 但這些筍條卻是無味的爽口, 怪怪的。昆布也許好一點, 其他就沒有了。另外, 兩人額外加的一份炙燒叉燒味道不再, 經炙燒上桌, 叉燒仍是凍, 似費托坐冷板凳太耐, 一出場又無表現的情況。口中融化感覺沒有, 豬油冷, 瘦肉更硬。
霸氣不再的一風堂, 感覺弱勢。就連涼快的玄米茶也如怪味水般失望。當中還好的只是服務員的語氣還是不錯吧!
2014-12-11
2014-12-07 1020 瀏覽
日日返工都要食lunch,短短個零鐘食晏時間,其實只要唔太差都好少有意見,但以一分錢一分貨嘅角度,呢間論服務到食物都唔多值。記得上一次lunch time,該店嘅自助取票機壞咗,門口亦冇職員接待,眼見至少有2張4人枱空著,入內搵唔知忙緊咩嘅職員查問,職員只解釋:「機件故障,唔知幾時整番」。便怱怱離開,亦沒有派籌讓我們等待……當時心想:如此服務態度,唔通真係好食到唔憂做?!今次一行5人再度親臨,試一試佢嘅實力。等咗大概5分鐘,職員安排一個4人坐位比我哋2女3男; 2女1男坐埋便梳化,空間峽窄到第3個人有2/3身位坐離張枱,唯有要求加櫈,初時職員婉拒,但後來可能見真係冇辦法食到嘢,都好快張櫈補上。$88嘅醬油札幌拉麵,未計加一,除咗第一眼見到舊超級肥膏之外,賣相都唔錯,麵嘅質感同粗幼適中,份量偏少,男仔一定唔夠飽,味道可以,不過湯底偏咸,味精過重,喝一口以足夠,唔能夠令你暢快地大啖大啖喝下總括而言,以價錢及服務來說,不值推介。

札幌醬油拉麵

總括而言,以價錢及服務來說,不值推介。
2014-12-05
放工同朋友仔去食飯,等左半個鐘位,終於食到一直想試既一風堂(興奮)我點左豉油湯拉麵,朋友點左豬骨湯拉麵可能我太大希望,反而有小小失望,第一服務人員唔太有禮(或者佢地太忙,無心情啦)。第二個麵好細,女仔都剛剛夠,男仔朋友要食兩個。第三豉油湯豉油味不足,而且有陣陣油“益”味可讚既地方係:麵條有咬勁配(餸)菜方面還好來緊會去日本食多次當地既一風堂再作比較

我點左豉油湯拉麵,朋友點左豬骨湯拉麵

第二個麵好細,女仔都剛剛夠,男仔朋友要食兩個。

第三豉油湯豉油味不足,而且有陣陣油“益”味

可讚既地方係:

麵條有咬勁

配(餸)菜方面還好

來緊會去日本食多次當地既一風堂再作比較

30 分鐘 (堂食)
2014-11-01 1061 瀏覽
上次去食一風堂同幾個人一齊食,所以儲咗幾個印花可以換三十蚊現金券,所以今日一個人就走去食。星期六晏晝都幾多人,但一風堂啲位都幾有彈性,所以我一個人食就好快有位。自己食就唔係叫咗好多嘢,就係一個辣味味噌拉麵少辣普通麵。塊叉燒好肥好香,但個湯稍為淡咗啲。麵質就淋咗啲。之後唔夠飽,就加多咗個普通麵。相比之下加麵嘅麵質就彈牙啲。如果一個人食,又想坐得舒服啲嘅,一風堂係唔錯嘅選擇。
2014-11-01
2014-10-06 1115 瀏覽
九月六日 (星期六)家沒飯開,就走來一風堂,不用等位,夠方便~說好了,盡量不在香港吃拉麵,那就試試鰻魚窩飯魚肉入口軟腍,魚香卻稍欠,略有不足燒汁稍欠,而飯粒也太軟身來這裡,還是吃拉麵方為上策~
九月六日 (星期六)
家沒飯開,就走來一風堂,不用等位,夠方便~

說好了,盡量不在香港吃拉麵,那就試試鰻魚窩飯
魚肉入口軟腍,魚香卻稍欠,略有不足
燒汁稍欠,而飯粒也太軟身

來這裡,還是吃拉麵方為上策~
2014-09-06
2014-10-06 1140 瀏覽
好啦 前幾日行完MEGA BOX想搵野食 但係發現MEGA box 選擇唔係好多所以就走左去德福去食一風堂之前食過幾間拉麵店 聽過一風堂好耐 但都冇去試今次終於可以試啦入到去 發現呢間野幾好每個位都有茶自己針唔使驚冇茶咁我就叫左個特製函館拉麵啦其實幾好食 但係唔算太濃我最愛既帆立貝 之後朋友叫左個東京醬油拉麵都唔錯價錢上都還好總體來說都食得過既
好啦 前幾日行完MEGA BOX
都唔錯

價錢上都還好
總體來說都食得過既
2014-08-12 1515 瀏覽
今天本來打算和老婆仔去野餐花了一個早上製作食物但竟然下起大雨所以只能進行室內活動在九龍灣商場的一個角落坐著吃我製作的食物幸好老婆仔接受我的食物不枉花了這麼多時間準備之後再商場逛街, 在書店看書晚一點再吃晚餐不過由於我製的食物都是甜的老婆仔說想吃鹹的食物最後決定來這裡吃拉麵我們叫了碗88元的特製赤丸新味另外再加個35元的名古屋風雞翼赤丸其實應該指中間紅色的醬料小小的一堆醬料卻是整碗麵的精髓起碼這碗麵也以此命名這醬料帶點辣伴著麵條來吃是非常合適的配搭能令麵條味道增添不少裡面也有很多其他配料如蛋, 紫菜當然還有重要的豚肉肥瘦度剛剛好唯一不足的是整碗麵份量實在太少了對不起這個價錢這個平均17元一隻的雞翼當然是相當美味表面的調味料已是十分吸引令雞翼的香味更突出而且雞翼煎得剛剛好有點鬆脆所以我都吃得一點肉也不剩雖然食物價錢有點貴但我們兩個人分享著吃一碗麵也可分擔價錢更重要的是食物水準這招牌的日式拉麵幸好還能保存應有水準
今天本來打算和老婆仔去野餐
花了一個早上製作食物
但竟然下起大雨
所以只能進行室內活動
在九龍灣商場的一個角落坐著吃我製作的食物
幸好老婆仔接受我的食物
不枉花了這麼多時間準備
之後再商場逛街, 在書店看書
晚一點再吃晚餐
但我們兩個人分享著吃一碗麵也可分擔價錢
更重要的是食物水準
這招牌的日式拉麵幸好還能保存應有水準
2014-08-12
15 分鐘 (堂食)
特製赤丸新味
2014-08-09 1517 瀏覽
女朋友突登黎德福同我放lunch,行行下就行左去一風堂,見仲未有好多人等位就間唔中去食餐好既啦!叫左一間最普通既白丸同赤丸.白丸食落幾清淡,好易入口赤丸就濃味左少少,但個秘製既味僧幾好味.其實我最鐘意都係佢d配菜,醃過既芽菜放落d面都真係好好食.本來仲想試下d小食,但太早到未ready好.....下次有機會會再黎食
女朋友突登黎德福同我放lunch,
行行下就行左去一風堂,
見仲未有好多人等位就間唔中去食餐好既啦!
叫左一間最普通既白丸同赤丸.
白丸食落幾清淡,好易入口
赤丸就濃味左少少,但個秘製既味僧幾好味.
其實我最鐘意都係佢d配菜,
醃過既芽菜放落d面都真係好好食.
本來仲想試下d小食,
但太早到未ready好.....
下次有機會會再黎食