餐廳: 一風堂 (Lab Concept 金鐘廊)
資訊:

2020-11-09 503 瀏覽
在日本就食得多,第一次在香港食一風堂,一於食下經典的白丸元味拉麵。😋湯味濃,麵都有咬口,食完之後亦沒有感到有太多味精。還附上口罩袋,相當細心!👍🏼在金鐘,八十幾蚊的午餐,都算經濟實惠,又可以在疫情下回味下日本的味道,不錯!
湯味濃,麵都有咬口,食完之後亦沒有感到有太多味精。
還附上口罩袋,相當細心!👍🏼
  • 白丸
2020-11-09 448 瀏覽
😕一風堂拉麵 (外賣)📍 一風堂 (Lab Concept 金鐘廊) (金鐘)金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓F04-F06舖食過一風堂好多次第一次叫外賣😍用openrice 外賣唔駛等 又有折(1%)🤣真係好方便拎到外賣好專業😳👍🏻湯🥣餸🍖麵底🍜紫菜◼️全部都分開晒努力💪🏻嘗試還原個靚靚樣都係失敗😟因為紫茶特別分開左所以好有期待點知都係漏左氣💨黑的湯底 好濃厚 😁飲晒都唔係好咸!蠔🦪有兩隻 好肥好好食😋豬肉就依舊水準一流👍🏻去唔到日本唯有頂住先😂🤣味道黎講同堂食一樣不過始終都係堂食熱點如果外賣唔係有好多折扣而大家又有時間建議都係排隊堂食啦
😕一風堂拉麵 (外賣)
📍 一風堂 (Lab Concept 金鐘廊) (金鐘)

食過一風堂好多次

因為紫茶特別分開左
所以好有期待
點知都係漏左氣💨

黑的湯底 好濃厚 😁
飲晒都唔係好咸!
蠔🦪有兩隻 好肥好好食😋

而大家又有時間
建議都係排隊堂食啦
外賣自取
2020-10-18 624 瀏覽
另收+1,提供探熱和酒精搓手液,環境舒適會員限定優惠(提早幾日下載一風堂app登記做會員)*惠顧一碗正價拉麵🍜+$35享用第二碗指定拉麵(白丸、赤丸新味)*#千層蛋糕$28 不錯但偏甜,多層忌廉,吃到最後會有點濟#黑牛 可樂配雪糕,正常質素,雲呢拿雪糕不會太甜幾好#配料5點 $38 有紫菜、溏心蛋、肥叉燒、雞肉等等。 蛋同埋雞肉都幾好食,雞肉有點像慢煮雞胸#白丸元味 #白丸拉麵 #🍜 $68 有大中小分量選,不同價錢。秘製豬骨濃湯,不過今次的湯冇上次吃的咁濃郁~也是可以選擇麵質的軟硬度。可以問職員拎七味粉,會更好吃ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
另收+1,提供探熱和酒精搓手液,環境舒適

會員限定優惠(提早幾日下載一風堂app登記做會員)

#千層蛋糕$28
不錯但偏甜,多層忌廉,吃到最後會有點濟
千層蛋糕

#黑牛 可樂配雪糕,正常質素,雲呢拿雪糕不會太甜幾好
黑牛

配料5點

白丸
可以問職員拎七味粉,會更好吃

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2020-10-17
2020-07-10 847 瀏覽
Something has changed. I haven’t visit this shop for over a year. The menu has changed but I have it a try today and got a big surprise.I ordered the a regular price ramen with the special red chili paste. The portion is surprisingly small with soup that only covers half a bowl. Although I was able to get extra noodle for $2 extra, there just aren’t enough soup. The addons such as bean sprouts or black fungus also or small portion. The Japanese pork slices (Char Siu) was thin. It looks like it’s
I ordered the a regular price ramen with the special red chili paste. The portion is surprisingly small with soup that only covers half a bowl. Although I was able to get extra noodle for $2 extra, there just aren’t enough soup. The addons such as bean sprouts or black fungus also or small portion. The Japanese pork slices (Char Siu) was thin. It looks like it’s one slice cut into 4 slices.
Special toasted rice tea has been replaced with plain water. It’s a $99 afternoon tea noodle soup so it’s definitely not the discounted item.
2020-07-10
  • 特製赤丸新味
  • 拉麵
2020-06-17 677 瀏覽
自取外國賣,必試一風堂。定食外賣精緻,衛生。折後40幾蚊抵食,日式餐廳來說,性價比甚高。咪味道不錯,唯獨是因為外賣自取,可以能已預備了段時間,微微暖,可接受。玉子好甜,沙律新鮮,肉碎翠肉瓜是微辣的。女仕一般份旺量已很足夠,男仕可能會略嚴飯不夠。
自取外國賣,必試一風堂。
醬汁豚肉定食
2020-06-16
10 分鐘 (外賣自取)
醬汁豚肉定食
2020-06-11 653 瀏覽
朋友話一風堂下午茶抵食,一入去坐低看到menu果然無錯,普通Size拉麵加支芒果雜菜果汁都只是56元。我立即叫了一碗赤丸,碗麺來到先用把麺上的辣醬攪拌入高湯內,然後把它的湯底一口喝下,濃濃的黑蒜油味加上少少辣味,感覺好夾,由於麵條並沒有吸收足夠的高湯,所以吃麵條的感受有點乾。當吃到一半發現原來可以要求店員免費將叉燒燒烤,下次來一定會試!這是朋友點的黑咖喱沾麵,他説不太辣,沒有太濃烈的咖喱味,感覺像吃墨魚汁而已。

2020-03-02 820 瀏覽
當日到金鐘辦事,經過金鐘廊時,巧合地肚仔餓就走入《一風堂》話說通常食拉麵,都配豚肉,難得見金鐘分店限定,且是雞湯拉麵,就立即選擇。Kasane 雞湯豚骨拉麵(軟)這碗增量版的拉麵,吃得我飽呼呼。大量椰菜脆卜卜,又新鮮那只糖心蛋,則咬開一半,慢慢嗒真蛋黃糖心味。少有地肉類是雞肉,但不怎入味,相對淡味略為遜色至於拉麵底是軟身的,是我自己的心水,配上洋蔥粒、蒜粒和蔥粒食用,口感什佳雞湯味不算濃,普通的淡味,仍有進步空間。
當日到金鐘辦事,經過金鐘廊時,巧合地肚仔餓就走入《一風堂》

Kasane 雞湯豚骨拉麵(軟)
這碗增量版的拉麵,吃得我飽呼呼。大量椰菜脆卜卜,又新鮮
那只糖心蛋,則咬開一半,慢慢嗒真蛋黃糖心味。

少有地肉類是雞肉,但不怎入味,相對淡味略為遜色
雞湯味不算濃,普通的淡味,仍有進步空間。
2020-02-27
午餐
2019-12-26 678 瀏覽
朋友和我來到這裏吃中午作為farewell,我們各自叫了一個拉麵,我的是豬肉蛋拉麵,感覺還可以,我們還有叫了另一個的叉燒,味道都不錯,套餐還配了飲品是日本的蔬菜汁,環境簡單,感覺舒適。而客人都不少在中午的時候,服務態度都很客氣,服務的來自日本。
2019-10-16 663 瀏覽
同朋友行開呢頭,經過一風堂感覺唔錯就想食一次拉麵!推薦呢度噶醬油拉麵,賣相好唔錯,睇上去好有食欲噶感覺啊,分量都幾多下,女仔基本一碗就夠曬啦,湯底感覺好有心機,味道香濃面都有咬口,總體唔錯!
2019-09-24 734 瀏覽
好耐冇黎過一風堂,因為每次都大排長龍,但今日竟然唔使等位!太耐冇黎原來有lunch set,前菜亦有好多選擇,lunch set 價錢取決於你選擇什麼前菜!日式叉燒角包:膽粗粗試吓,原來個包好軟熟,配上沙律醬和豚肉,原來好好食芝麻菠菜:朋友叫咗芝麻菠菜,脆脆芝麻配上涼涼菠菜,好清新爽口,味道亦好夾橫浜家系豚骨拉麵:欣賞呢度熱湯拉麵~個湯好夠熱,硬面夠彈牙,豚肉唔多肥膏,夠軟熟,不過湯稍為油膩左少少餐飲仲有100%果汁揀,我揀咗芒果,朋友揀咗提子
好耐冇黎過一風堂,因為每次都大排長龍,但今日竟然唔使等位!

餐飲仲有100%果汁揀,我揀咗芒果,朋友揀咗提子

2019-09-15 675 瀏覽
女兒很喜歡吃餃子,試過一次可以叫了四碟(每碟十隻),今次他們手下留情只吃了三十隻。每碟$58,加一。一風堂最基本的麵是白丸,$68,兩塊肉,用幼麵。加辣,可以叫赤丸,或辣肉味噌,$76,奇怪地用了公仔曲麵。新增雞肉拉麵,$78,太太說似 嫩雞煨麵,用粗麵。今次很特別,三款麵都用上了不同類型的麵條,估佢唔到。

一風堂最基本的麵是白丸,$68,兩塊肉,用幼麵。
加辣,可以叫赤丸,或辣肉味噌,$76,奇怪地用了公仔曲麵。
新增雞肉拉麵,$78,太太說似 嫩雞煨麵,用粗麵。

今次很特別,三款麵都用上了不同類型的麵條,估佢唔到。

一風堂餃子
辣肉味噌拉麵
雞肉拉麵
替玉
10 分鐘 (堂食)
一風堂餃子
辣肉味噌拉麵
深宵時間同寶寶加班到未食嘢,竟然發現一風堂有特別嘅餐牌,叫咗特價嘅雞醬油同正價既小白丸,快快脆脆食完喂飽自己個肚😭🤰🏻。等正餐之前,有冇人同我一樣都好鍾意辣芽菜,我次次都食咗成兜,仲可以添加😈😈小白丸湯底係豬骨,配左一塊薄叉燒同埋大概四五啖拉麵,宵夜時分啱啱好。拉麵底叫咗超硬,好有咬口,啱晒我😻;湯底係濃郁嘅豬骨湯,冇味精,食完碗麵嗰時順手飲埋🤤。雞醬油就普普通通,配溏心蛋(呢個正!)、魚蛋、幾塊滑雞片。始終,唔係經常食,所以唔係好食得慣。但係佢全日做緊特價50幾蚊就食到,但係只限口痕都諗得過😼。金鐘除咗頹飯之外,大家宵夜時段嚟食都不失為一個好嘅選擇啊🤤-雞醬油 | $58小白丸 | $44-一風堂金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓F04-F06舖-
小白丸

雞醬油

金鐘除咗頹飯之外,大家宵夜時段嚟食都不失為一個好嘅選擇啊🤤
雞醬油 | $58
小白丸 | $44
一風堂
小白丸
2019-08-05 519 瀏覽
今天是2019年8月5日星期一對於大部份香港人,今早都和平時的星期一,不-樣!!地鐵大範圍停駛,N多人湧上地面,坐巴士返工!架架巴士都爆滿,中途站全飛站!我步行3個站,到總站才上到車!沿路所有交通燈都關了!車輛慢速行駛,平常地鐵18分鐘的車程,花了112分鐘才到辦公室!部門最年輕的小妹更慘!花了4小時,才從將軍澳到金鐘!午餐要好好吃碗麵!(在金鐘,能堂食,已經算好好!)特制一風堂辣肉味噌是我最喜歡的!每次都吃這個!小妹點了特制赤丸新味,加了牛油粟米!2人消費共212.3。
今天是2019年8月5日星期一
對於大部份香港人,今早都和平時的星期一,不-樣!!

部門最年輕的小妹更慘!花了4小時,才從將軍澳到金鐘!

2人消費共212.3。
2019-08-05
15 分鐘 (堂食)
2019-07-22 483 瀏覽
叫左一個白雞湯拉麵,同埋一個和牛套餐(包和牛迷你飯,和牛拉麵,柚子啤酒) 兩個人$250白雞湯香濃麵質一流 👍🏻 煙韌有咬口整體食落係舒服和牛套餐,就唔值咁貴 $148個和牛飯本身都正正常常,但唔知做咩加左舊 wasabi,個味完全唔夾🤦🏻‍♀️和牛拉麵,湯底係幾香,係清個種牛肉湯,味道都係濃既。有少少似杯面湯既味🤷🏻‍♀️但都唔係差,無澀口既感覺所以都應該唔係味精既但個牛肉大大片,生既上,好似越南生牛河既玩法(?) 完全唔係和牛既感覺,無和牛應有既肥瘦均勻/油香。真係好似生牛河個d牛👎🏻 唔係難食,但以和牛作為賣點黎講,就不合格柚子啤酒,中規中矩。無乜氣,但夠凍易入口,甘甘地既味。睇你追求咩啦,想飲酒既就叫返啤酒算啦 😂 呢個我會當汽水/果汁飲 最後講服務。講真,員工態度真係好一般👋🏻對個客係惡惡地。不過上菜算快。不過最衰係,佢無擺芽菜同蒜蓉係枱🤦🏻‍♀️而我唔係食開呢間,所以以為佢係無提供。係到我食完,隔離枱客問個侍應攞(侍應就攞隔離枱面既比佢)我先知有😐同埋!!!個餐牌中間夾住隻好細既蟲,仲爬緊🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 係一粒點好細個種

兩個人$250

白雞湯香濃
麵質一流 👍🏻 煙韌有咬口
整體食落係舒服

白雞湯拉麵

和牛套餐,就唔值咁貴 $148

唔係難食,但以和牛作為賣點黎講,就不合格

柚子啤酒,中規中矩。無乜氣,但夠凍易入口,甘甘地既味。

柚子啤酒

最後講服務。講真,員工態度真係好一般👋🏻對個客係惡惡地。

不過上菜算快。

不過最衰係,佢無擺芽菜同蒜蓉係枱🤦🏻‍♀️

白雞湯拉麵
1K
2019-07-20 283 瀏覽
一風堂新出左周年紀念餐,柚子同和牛主題拉麵湯同啤酒都柚子味好清新,和牛好大塊 😍 啤酒好飲!好大杯,兩個女仔一半岩岩好。和牛飯真係好細😂 同飯有少少乾,睇黎一風堂都應該要食返拉麵另外叫左沾麵,湯冇熱住所以好快凍,但叉燒麵做得唔錯。
一風堂新出左周年紀念餐,柚子同和牛主題

和牛飯真係好細😂 同飯有少少乾,睇黎一風堂都應該要食返拉麵

另外叫左沾麵,湯冇熱住所以好快凍,但叉燒麵做得唔錯。