2016-10-21 1014 瀏覽
周末西環睇樓團行到腳仔都軟平時有留意開第一桶金嘅blog印象好深刻嘅就係佢起家係西環嘅樓啱啱有機會跟朋友去實地考察主力都係喺第一、二街跟朋友周圍行睇完樓即刻要醫肚見到呢間溫馨小店街坊價錢座位闊落就一於吃過晚餐吧我就叫咗個開胃小食煙三文魚鮮果沙律估唔到只係$88 就有咁大碟沙律卷成玫瑰花般的煙三文魚好浪漫仲有好多士多啤梨火龍果蘋果沙律同埋大量脆嫩爽口的沙律菜配合埋自家製嘅沙律醬好清新好開胃另外點了一個好抵食嘅套餐 $128先上咗個羅宋湯⋯⋯好喝!用上了星星型嘅湯碗伴以細細件酥脆牛角包成件事變得好可愛蝦球雜菌忌廉炒意粉 中下都幾大隻又爽口意粉煮得夠彈性賣相不錯之餘味道都好ok朋友叫的魚份量都好大好香最後嘅凍奶茶都好有茶餐廳嘅味道最有人情味嘅係小店既慷慨不斷問我想唔想 refill 湯 & 飲品我還是謝謝笑了⋯⋯聽講應該可以 tailor made $200/300 per head 做街坊生意多
周末西環睇樓團
行到腳仔都軟
平時有留意開第一桶金嘅blog
印象好深刻嘅就係佢起家係西環嘅樓
啱啱有機會跟朋友去實地考察
主力都係喺第一、二街跟朋友周圍行
睇完樓即刻要醫肚
同埋大量脆嫩爽口的沙律菜
配合埋自家製嘅沙律醬
好清新好開胃
另外點了一個好抵食嘅套餐 $128
先上咗個羅宋湯⋯⋯好喝!
用上了星星型嘅湯碗
  • 煙三文魚鮮果沙律
  • 蝦球雜菌忌廉炒意粉
1K
2016-10-19 650 瀏覽
去西環探朋友後想搵個地方食飯,朋友就推介在他的家附近這家餐廳,佢話份量夠,大大碟,反正都要食,一於試試,有晚餐套餐兩種set a /set b 分兩個分別set b有沙律,同食物選擇不同,個人喜愛吃肉,當然要set b 個美國安格斯西冷配岩鹽蒜蓉橄欖油$208,但當天賣清西冷,老板免費升級肉眼扒,但配菜照跟!先上是日餐湯,香滑忌廉蘑菇湯,重點係星形碗,同平時啲碗比已經夠大,老板話重可以refill! 當然我就沒有,但朋友話老板好好人,午餐時段,學生可以再加!跟住上沙律,煙三文魚沙律,同樣星形碗,上面鋪滿了三文魚肉,沙律菜清新爽口主菜美國安格斯西冷配岩鹽蒜蓉橄欖油$208真的如朋友說,大大碟,份量兩個人吃都可以,對於我都覺得好大份!薯條大大條,個扒五成熟,一啲都唔生,入口煙韌彈牙,加埋個岩鹽蒜蓉汁,真係好好味!老板都問我重有薯條要不要refill ,食完塊扒已經差不多十成飽了,加埋個餐飲香滑凍奶茶真係要抱住個肚了!朋友推介呢間餐廳,真係份量十足,再加埋不用加一,更加超值!
朋友推介呢間餐廳,真係份量十足,再加埋不用加一,更加超值!
2016-10-16 516 瀏覽
經過這間小店好幾次,門面不太起眼,引起注意的是它的受歡迎程度,午飯時間總是滿座。有次好奇,去看看餐牌,沒甚麼特別,不怎麼吸引。星期六,想平平地吃個午餐,下午3時來到,終於不用等位。小店不大,老板相當親切,招呼我們入內。除了跟熟客談天,老板滿場走,落單、上菜一手包辦,還四處向食客介紹。不是推銷,而是分享,從他的眼神、語氣,可以感受到他對食物的熱情、對餐廳的心思、對出品的信心。做街坊生意的小店,價錢相宜,而且學生,包括大學生,一律減五元,免費轉波子汽水。餐湯有羅宋湯或椰菜花忌廉湯,可以無限添加。忌廉湯濃郁不膩,湯沒有椰菜花味,但內有不少爽口的椰菜花碎。羅宋湯很足料,有不少椰菜、蘿蔔、西芹等,難怪如此濃味。兩款都不俗。蜂蜜柚子絕不吝嗇,又不會過份甜。三台八座特色芥末豬扒可選牛肝菌汁、日式咖喱汁或蕃茄汁,飯、意粉或薯菜。除了碟大,份量都大,有兩大塊豬扒。豬扒表面帶光澤,但吃下去並不油膩,有煎過的香。用芥末醃過的效果不明顯,但醃得入味。切下去沒有厚厚的黑毛豬扒般溢出肉汁,但不嚡不韌,不乾不硬。惹味得不用配汁,不過牛肝菌汁又相當好吃,跟豬扒都幾夾,叫人矛盾。質地濃稠,味道濃郁而清香的牛肝菌汁,比一
蜂蜜柚子絕不吝嗇,又不會過份甜。
蜂蜜紅棗茶/蜂蜜柚子茶
三台八座特色芥末豬扒
可選牛肝菌汁、日式咖喱汁或蕃茄汁,飯、意粉或薯菜。除了碟大,份量都大,有兩大塊豬扒。豬扒表面帶光澤,但吃下去並不油膩,有煎過的香。用芥末醃過的效果不明顯,但醃得入味。切下去沒有厚厚的黑毛豬扒般溢出肉汁,但不嚡不韌,不乾不硬。惹味得不用配汁,不過牛肝菌汁又相當好吃,跟豬扒都幾夾,叫人矛盾。質地濃稠,味道濃郁而清香的牛肝菌汁,比一般茶餐廳的醬汁少了一份油膩,撈飯都感覺健康。

飯用上金鳳米,老板說是飲食業的靚米。細細粒飯,的確充滿飯香。友人都說軟硬度剛好,我卻喜歡再硬一點點。雖然牛肝菌汁出色,我卻有點好奇蕃茄汁的質素,常見的蕃茄汁可作比較才能試真實力。正好老板問我們要不要加汁,膽粗粗問一下,結果得償所願。蕃茄汁內有蕃茄蓉,又濃又惹味,調得幾甜,蓋過蕃茄本來的酸,勝在夠自然。兩個汁用作伴飯都一流。
三台八座特色芥茉籽豬扒
牛肝菌汁
日式海鮮拉麵
上菜時,老板著我們先喝一口豬骨湯,強調自家熬製。確實不俗,入口清純不油膩,味道卻幾濃。沒想到一碗麵都如此足料,有兩隻青口、一隻蝦和大量蜆肉,雪藏貨是預期之內,但粒粒飽滿的蜆肉跟青口一樣,竟然絲毫沒有雪藏味。拉麵少少腍,是一般港式拉麵的口感和味道。拿來跟專賣拉麵的餐廳比較,又不太公平,卻喚起兒時回憶。
日式海鮮拉麵
加$10有兩塊豬軟骨,炆得很腍很入味,肉跟脂肪,入口融掉。好吃,可是少了想要的爽硬軟骨。
紐西蘭殻飼西冷扒
這塊西冷扒,在觀塘廠廈會是雙倍價錢。切開呈粉紅,看上去肉汁欠奉,入口跟mediumrare的軟嫩沒法比,但絕對不乾,滲出清清的牛肉香。意粉賣相並不討好,是我討厭的茶餐廳意粉粗度,似乎很乾,腦海裡已在想像那陣味道,有點兒抗拒。偏乾,帶不夠重的蕃茄味屬預料之內,但竟然沒股個人討厭的粉味,又不會太腍。
紐西蘭殻飼西冷扒
充滿驚喜的一餐。由老板待客的態度,到食物的味道、價錢、份量都十分滿意。沒有珍饈海味、創新fusion,都是普通菜式,以平穩的實力致勝。一直想不通的疑問-為甚麼會這麼多人光顧,終於解開。
2016-10-15
2016-09-29 487 瀏覽
自從通左西港島延線,去西營盤港大一帶頻密左好多,發掘左唔少新既地方落腳。今次同屋企人行經第一街第二街,見呢間門口有員工好好笑容咁招呼客人,就諗住話試一試。(後尾先知原來係老闆)望左下Manu見價錢都比較親民,就問老闆有咩好介紹。黑松露忌廉湯 - 黑松露味道都ok重 比一般忌廉湯有新意黑醋芥末蘋果沙律 - 味道唔會太酸亦都唔會太咸 爸媽話好食過California kitchen既沙律香草烤焗紐西蘭羊架三支骨 - 叫左6成熟 出黎係差唔多 味道不過不失 值回票價?黑松露雜菌意大利飯 - 應該係香港版Risotto,都係鐘意傳統個種比較硬身既米身上面帶左相機 就順便影翻兩張 )全程服務態度都唔錯,睇黎係老闆教導有方;) 香港而家餐飲服務態度真係唔係好得,見到態度好既都比較容易留底好印象。下次會再黎~
)望左下Manu見價錢都比較親民,就問老闆有咩好介紹。
黑松露忌廉湯

香草烤焗紐西蘭羊架三支骨頭
黑松露雜菌意大利飯
香草烤焗紐西蘭羊架三支骨
2016-09-26 323 瀏覽
小學同學自悉尼過港為了港式奶茶要嚴選四處打聽三台8座揸fit人曾說他們的奶茶*得*!沒下午茶餐照a la carte menu叫熱奶茶和熱咖啡只14元一杯咖啡是煲仔煲靠廚子手藝奶茶一來顏色悅人眼目已經80分他說是用黑白淡奶隨即拿出作證太認真了!原來他們沖港式奶茶真正沖6次非常詫異因我這同學也是行家在澳洲做過中菜也是西廚十八般武藝問起他這熱奶茶幾多分他也因為價錢也重要奶茶14蚊根本最低消費。他說
小學同學自悉尼過港
為了港式奶茶
要嚴選

四處打聽
三台8座揸fit人
曾說
他們的奶茶*得*!
沒下午茶餐
優惠券
港區奶茶
  • 14元熱奶茶
2016-09-24 238 瀏覽
西營盤一向是轉流比較快的區域,今次是第二街的三台八座,新開張配搭簡約裝潢,舒適。看一看午餐價格,包括西餐與日式拉麵,午餐黎講選擇算多,每次光顧西餐一定先試西冷牛扒,質量不錯,配菜也很新鮮,驚喜在選配的蕃茄汁,酸甜適度,你會想配飯一起進食的。西餐飯後也是必須試的咖啡,香滑奶濃,雖然不是即磨,但比很多西餐廳好。最後如標題一樣,老闆在門外派傳單,餐後也詢問意見,可見是誠意表現,值得支持

羅宋湯
西冷牛扒配飯
煎雞扒配飯
2016-09-24
40 分鐘 (堂食)
羅宋湯
3K
2016-09-23 163 瀏覽
Cafe名子令我駐足,"三台八座"是否跟命理術數,又或紫微斗數有關呢!沒關係吧!立即入去探究探究!平平實實的裝潢,有著街坊街里的親切感,再加上門前的可愛歡迎紙牌,更加想入內。簡簡單單的一個餐牌。 晚上套餐價錢只不過百元至二百元多,今時今日實在難得。午餐套餐價錢更加合理更加吸引。先來三文魚沙律,疍黃醬似的醬汁,味道不會太濃,恰到好處。醒醒胃的一道前菜。今夜的餐湯是磨菇忌廉湯,質感濃稠,還有粒粒磨菇,口感豐富。小巧的牛角飽賣相超萌,雖然不是自家製,味道卻不錯。最重要少吃多滋味!如加熱多少少更美味。主菜的安格斯西冷,牛味濃厚,食落帶有油香。只可惜期待的六成熟略有相差,煎得老了,肉質變得實了點。反而我好欣賞配菜,鮮嫩爽甜,加入了岩鹽更能提升蔬菜的甜度。最後來一杯紅棗茶,清淡潤喉,又可清清油膩。

沒關係吧!立即入去探究探究!

午餐套餐價錢更加合理更加吸引。
三文魚沙律
今夜的餐湯是磨菇忌廉湯,質感濃稠,還有粒粒磨菇,口感豐富。
磨菇忌廉湯
牛角飽

反而我好欣賞配菜,鮮嫩爽甜,加入了岩鹽更能提升蔬菜的甜度。
安格斯西冷
最後來一杯紅棗茶,清淡潤喉,又可清清油膩。
紅棗茶
2016-09-23
磨菇忌廉湯
牛角飽
紅棗茶
2016-09-21 145 瀏覽
今晚獨自在西環走走逛逛,沿著第二街一直往水街方向走到尾發現這間新開小店。老闆熱情的推介食物,自己聽著聽著便感到餓意,便進去一試!晚餐選擇不少,而且由意粉/意飯$8x-扒類$218 豐廉由人。每個餐都配有餐湯、餐包、餐飲,扒類餐就多了前菜。松露湯味道十足,香濃滑溜,再配上熱烘烘的牛角包 -- 在外能吃到以牛角包做餐包的餐廳實在少之又少,十分欣賞這點!前菜有煙三文魚配沙律菜-- 煙三文魚份量不少,帶脂香,前菜絕不欺場!羊胺扒份量十足,絕非街外食的只有兩支,而是整件上!整件意思起碼切開有3支!份量多但品質絕無將貨就價!一咬入口肉味鮮嫩,绝非一般雪藏貨式,因經燒烤後肉汁的鮮味仍然保留在羊胺扒內,八掛又為食的我當然要再求證老板,原來每天的所有扒肉類都是餐廳老板自己親自入貨,確定鮮肉是新鮮,不要冷藏食材。羊架加香草經烤焗再配上意粉,不用加任何調味汁已味道十足。我的羊架餐配了意粉,整個餐的份量已教我飽足兩天,但老闆十分親切,見我是男生怕我不飽,多番提出免費加意粉給我 XD 老闆的確可愛! 令人feel like home~

2016-09-19
2016-09-21 721 瀏覽
平時甚少去西環,因車多兼路面交通擠塞,依家地鐵通車後就真係方便好多,雖然西環話就話有很大變化,其實它還保持著一份老區既味道。今日因有要事和屋企人要到西環一轉,辦妥所有事情已經日落西山了,行吓行吓不經不覺行到第二街128號近水街的位置,剛好有一間新開張的西餐廳Chess Cafe,中文名字叫三台八座,見名字趣緻可愛兼肚餓,就拖著老伴和囡囡入去醫肚。餐廳面積不算大,但坐位尚算舒適,打開餐牌一看,餐飲食物選擇不算太多,但聽老板講因正申請酒牌,所以將會更新餐牌上的選擇。唔講住,開餐先,先叫了一個晚餐set <拿破崙茄汁清炒意粉 $82> ,再另加 <意式白酒罗勒燴青口 $108>。(+10% svc)主菜未上枱就先來黑松露忌廉湯加一口牛角包:湯一入口就知不是一般的忌廉湯,一問之下,原來是厨師自己親手泡制的,黑松露加入忌廉湯內,囗感濃郁,更聞到一陣陣芝士的香味;迷你牛角包一啖一口,不消一刻,湯和麵包已被清理一空。主菜陸續上枱,我特別鍾情海鮮,緊係先食白酒罗勒燴青口,一食就停不了,老伴一向對青口都是少吃,連他也對此青口讚不絕口,如果說此燴青口好吃,倒不如說燴青

迷你牛角包一啖一口,不消一刻,湯和麵包已被清理一空。
主菜陸續上枱,我特別鍾情海鮮,緊係先食白酒罗勒燴青口,一食就停不了,老伴一向對青口都是少吃,連他也對此青口讚不絕口,如果說此燴青口好吃,倒不如說燴青口的汁才是此道菜式的重中之重,好多人形容餸菜好味道,多數會說好味到連汁都撈埋,用此句說話來形容燴青口的汁,絕對正確。
拿破崙茄汁清炒意粉同樣出色。青口有肉鮮甜;意粉中拌入芝士,十分香濃,再配上開胃的茄汁,感覺飽了卻食不停。
飽肚一頓再歎一杯清潤的紅棗蜜糖茶,感覺舒服。其實這間餐廳面積不算大,但餐飲走的路線是貴精不貴多,尤其西環的現狀正慢慢改變,這類走精品型路線的餐廳實在值得推介。
2016-09-19
2016-09-20 279 瀏覽
今晚又返到去我熟識既西環,之前第三街同高街開左好多餐廳,而家連第二街都開始多美食了~ 沿住第二街行去水街方向發現呢間有唔少人出口,原來係新餐廳㖿~ !有位有位~~即刻入去試下先!雖然個名叫「三台八座」,但絕對唔係得8個位 XD 起碼都坐到廿幾人架~~環境唔算大但光線充足、裝修簡潔舒服~我地選擇左坐門口既2人位~ 佢地既Dinner Set 分 (A) ,(B) 2款:(A) $82-118 有餐湯、主菜及餐飲~主要係意大利粉/意大利飯/魚柳沙律。(B) $188-208 有前菜、餐湯、主菜及餐飲~主要係三文魚扒/牛扒/黑毛豬扒。(可選意粉/飯/薯菜)我點左個Set (B) 既《烤焗西班牙黑毛豬梅扒 $208》~前菜:煙三文魚沙律~ 星星型既配好可愛!沙律比想像中大兜!煙三文魚亦多,魚脂好香口~餐湯:《黑松露忌廉湯》好濃郁美味,一d都唔膩~唔怪得之呢款湯甘受歡迎,聽聞今日晏晝已經賣晒,老闆即時要去補給黑松露煮湯!主菜到 :《烤焗西班牙黑毛豬梅扒 》餐廳真材實料,叫飯/意粉我怕太飽所以要左薯菜,份量仍然好多!薯條炸得好好食,唔會炸過頭,仍然好多薯肉而且薄脆可口!伴碟仲有豆角同西式煮法既蕃
有位有位~~即刻入去試下先!

我地選擇左坐門口既2人位~

佢地既Dinner Set 分 (A) ,(B) 2款:

(A) $82-118 有餐湯、主菜及餐飲~
主要係意大利粉/意大利飯/魚柳沙律。

餐湯:《黑松露忌廉湯》
主菜到 :《烤焗西班牙黑毛豬梅扒 》餐廳真材實料,叫飯/意粉我怕太飽所以要左薯菜,份量仍然好多!薯條炸得好好食,唔會炸過頭,仍然好多薯肉而且薄脆可口!伴碟仲有豆角同西式煮法既蕃茄,好juicy呀~
主角黑毛豬扒完全唔韌,咬落仍然嘗到肉汁,肉味保存得唔錯,唔使點汁都夠味~ 原來老闆入既黑毛豬係每塊即切並獨立包裝架!!成本都唔少,可見餐廳對食物既要求~
最後點杯蜜糖紅棗茶~怕甜既我完全覺得合晒心意,因為只帶微甜~感覺健康~哈哈

2016-09-18
2016-09-18 361 瀏覽
Chess 象棋國際定中國式?在西營盤第二街看到一 非常了不起之考起招牌中文:~3台粵劇“3台”!是父母官吧…難得一見,三台8 座!!!!!簡直是文學作品看看晚餐價衡量都屬這區平均水準這個肉眼扒晚餐包湯不包茶啡可望也可即姑且一試送頭盤三文魚沙律鋪上足額烟3文各種菜都新鮮新開晚飯市很將就主菜一塊7至8直徑的肉眼牛排一小撮肥肉汁是黑菌味幾別致配菜計有蘆筍2根生洋蔥圈粟米火箭菜西生菜午餐仲抵他們設有校服學生減5元此優惠想到自己中學時中午西快餐2元8,現在45至65校服者減五大元思潮泉湧香港物價飛天這裡卻有絲絲人情味不是不感動的三台八座古代父母官為民請命。
Chess

招牌中文:~3台

粵劇“3台”!
是父母官吧…
難得一見,
三台8 座!!!!!
簡直是文學作品

為民請命。
2016-09-17
  • 肉眼扒
2016-09-17 191 瀏覽
出走西營盤!於第二街尋獲這三台八座!經過餐廳門口內有爆場!環境清雅簡潔、使用木枱木凳,簡單元素!黑松露雜菌意大利飯$88 ! 超值之選煙三文魚雜果沙律 $88 健康之選松露足料且香濃,有好多磨菇,菇好香!入口很creamy,都好濃味!飯嘅硬度剛好,沒過硬、好難咬,亦唔會過軟!重點:松露味濃郁真係好多生果!士多啤梨、火龍果、蘋果!生果很新鮮!沙律菜也很新鮮、爽口清甜、而且翠綠。配蛋黃醬,比較少!但味道也很配合,煙三文魚肉質鮮嫩滑溜,非常肥好!波子汽水!充滿了兒時回憶!雖然唔係特別好飲,但突然見到這個飲品!很想點
黑松露雜菌意大利飯$88 ! 超值之選
煙三文魚雜果沙律 $88 健康之選
波子汽水!充滿了兒時回憶!
雖然唔係特別好飲,但突然見到這個飲品!很想點
2016-09-16 172 瀏覽
三台八座!背後的意思我不知道...名字非常有趣!門口已經放了易拉架Menu! Dinner Set有咩食!一目了然!餐廳內掛了一些畫Dinner Set! 包括餐湯、主菜、飲品!餐湯點了白湯(粟米忌廉湯) 粟米味濃,忌廉湯上面有香草,味道略帶香草味,味道配合!美國安格斯西冷配岩鹽蒜蓉橄欖油點了八成熟!西冷沒弄得過熟!控制尚算不錯!肉質鮮嫩,軟腍適中! 配粗薯條,外脆肉薯多!但比較多筋!讚好醬汁!用新鮮蒜蓉, 加上橄欖油!味道特別的!還有岩鹽!第一次嚐到這味道,層次分明!醬汁配薯條,都很特別!凍檸茶!有點多冰!炎熱嘅天氣底下~沒有什麼大影響!茶味較濃!
三台八座!背後的意思我不知道...名字非常有趣!
餐廳內掛了一些畫
美國安格斯西冷配岩鹽蒜蓉橄欖油
點了八成熟!西冷沒弄得過熟!控制尚算不錯!
肉質鮮嫩,軟腍適中! 配粗薯條,外脆肉薯多!
但比較多筋!
醬汁配薯條,都很特別!
2 分鐘 (堂食)
2016-09-08 257 瀏覽
看見新開CAFE便和朋友去試試看,本來覺得這種小店,水準也應該只是一般,叫了一份牛扒,想不到肉質如此好,我要的是三成熟,出來的也是剛好,我喜歡生的。如果以這個價錢,這個質量,可以說是超值。
2016-09-06
2016-08-31 228 瀏覽
A nice dining experience with my colleague, full house shortly蘑菇湯 黑松露雜菌意大利飯 (highly recommend)羊架

蘑菇湯
黑松露雜菌意大利飯 (highly recommend)
羊架