2017-02-16 143 瀏覽
識得一個喺香港大學讀書嘅朋友仔,咁佢介紹咗間餐廳俾我,佢就覺得老闆態度非常之友善嘅,咁我就跟咗佢一齊去食一個晚餐啦,入到店內,發現有好多香港大學嘅感謝狀,咁睇得出個老闆對大學生非常之好啦!朋友嘅推介之下,就叫咗個安格斯肉眼扒,呢個係套餐嚟嘅個套餐就包咗嘢飲 前菜,湯同埋肉眼扒, 首先食咗個煙三文魚沙律 ,煙三文魚,魚香豐富口感都幾煙韌,加埋啲雜菜,口感爽脆之後就嚟咗個羅宋湯,連埋個牛角酥,牛角酥牛油味非常之濃,我幾鍾意食安格斯肉眼,,非常大塊! 甘甜醇美又富嚼感,有牛味, 內部肉質才能完全封存在牛肉裡面, 令人回味無窮最後除咗餐飲外,老闆仲畀咗一抽提子過嚟食,提子非常的juicy,呢個飯後生果非常之正
朋友嘅推介之下,就叫咗個安格斯肉眼扒,呢個係套餐嚟嘅
2017-02-15 151 瀏覽
行下行下到左第二街,有間小店就入左去食晚飯,我去當晚都幾多人幫襯!老闆都做到無停手!還經常說著:「唔好意思!今晚人手唔夠!要你地等。」我充份感受到佢內心既歉意,反正我不趕時間!多等一點也沒關係。叫左一個套餐酥炸無骨配咸豬手配巴黎汁,附上餐湯前菜飲品。當晚餐湯南瓜味幾香濃!夠哂熱,而個煙三文魚火箭菜沙津都唔錯,夠哂新鮮。個主菜酥炸無骨配咸豬手,因為已拆骨既關係!食落超方便而且啖啖肉!香脆香口,肉質幾滑,再加上巴黎汁仲份外惹味。最後老闆仲窩心地供應左飯後果,窩心值100分!!難得難得!!
2017-01-22 4140 瀏覽
自從鐵路開通後,西營盤的食店就遍地開花。繼早前和老公造訪了第二街縉城峰對面嘅一間新拉麵店後,這天兩口子又再次出動,不過今次的目標是同街的另一間街坊小店。事緣早兩天和食友飯聚,閒談間,友人提起曾到訪第二街取名《三台八座》的食肆,據說店裡的食物,水準唔錯,不但製作用心,而且老闆作風親民,令人窩心,實在值得一試。店子原來是位於西營盤第二街 128 號海昇大廈地下,即過咗薄扶林道、近水街一邊。到埗後,見門外的男店員,不斷向路經的途人派發餐廳嘅 Set Lunch Menu,非常落力。走近細看,午市套餐,定價果然相宜,只是由 $48- $68 不等,而且仲要全日免收加一服務費。按門內進,店面呈長方形,地方不大,座位分成左右兩排,左手邊以六人餐檯為主,而右手邊就擺放了多張四人椅桌,走至盡頭,掛上招財貓布幔嘅位置就是餐廳廚房。選了張近門口的二人卡座,這裡自成一角,感覺舒服。拿起餐牌細看,西式午餐共有 9 款選擇,有豬扒、西冷、照燒雞扒、魚柳、燴牛舌、飯及意粉,全部都配是日餐湯;而日韓風味午餐就有 8 款選擇,全部都以拉麵為主。如果想吃叉燒、五花腩或豬軟骨,每款需另加 $10,而加粟米、仿鮑片、昆布碎
拿起餐牌細看,西式午餐共有 9 款選擇,有豬扒、西冷、照燒雞扒、魚柳、燴牛舌、飯及意粉,全部都配是日餐湯;而日韓風味午餐就有 8 款選擇,全部都以拉麵為主。如果想吃叉燒、五花腩或豬軟骨,每款需另加 $10,而加粟米、仿鮑片、昆布碎,則每款另加 $5,拉麵轉讚岐烏冬就再加 $5。
我選了香煎日式照燒雞扒 ($58),是日餐湯有羅宋湯同忌廉湯,揀了前者。成品端上後先舀起一看,有紅蘿蔔、椰菜、番茄、西芹等,非常足料,而且番茄味濃郁,入口濃稠惹味。
雞扒可配飯、意粉或薯菜,筆者向來愛吃香口之物,所以特意揀了薯菜;成品非常大碟,雞扒足有兩大塊,而旁邊就伴以大量薯角、翠肉瓜和車厘茄。先切開雞扒一試,外皮煎得很香脆,而且咬下啖啖肉,鮮嫩多汁,再蘸少許照燒汁上面,既香口又惹味。至於烤至外層金黃的薯角,食落亦外脆內粉綿,入口滿載薯香,以翠肉瓜伴吃,更可中和油膩感。
至於老公點的吉列炸蝦拉麵 ($60),成品上桌後,立即舀起一匙湯水試試,以豬骨熬成嘅湯底,入口雖然沒一般日本拉麵咁乳白濃香,但呷一口就知是無味精的靚湯。炸蝦方面,一共有 4 隻,分量慷慨,挾起一隻品嘗,外層香脆,蝦肉仍保持爽口,雖然略欠鮮甜,不過整體還算不錯。加點了兩塊叉燒 (+$10)、粟米 (+$5) 和仿鮑片 (+$5),叉燒太瘦,不夠油潤,不過粟米粒幾甜,而仿鮑片亦頗有咬口,以這個價錢來說,經濟抵食。
沒試老公點的凍奶茶 (凍飲+$2),不過我就童心未泯,點了支草莓波子汽水 (+$6),雖然只是一瓶二氧化碳的水溶液,但筆者向來愛喝汽水,所以亦覺得蠻不錯。店員稱,過咗午市,餐廳會有串燒供應,還提議我倆下次來吃晚餐時,可以順道一嘗。
2017-01-22
2016-12-19 2875 瀏覽
在第二街中間見到有個廚師人形牌~行埋d近近睇!原來係間餐廳名叫三台八座~看見menu食物都幾吸引!加上店員在門口已有親切既招待!所以入左去吃晚餐了餐廳雖然叫三台八座~但絕對唔止容納8人!裝修環境來得簡單貼切~而且店員們態度勁親切!好比華麗既裝修來得重要我就簡左c餐忌廉湯估唔到咁好飲!!有d磨菇碎打成蓉,食落口感層次更具體鮮明!湯既質感幼細,味道香濃真材實料呢而且有舊軟熟既牛角包!味道都幾好餐沙津有d煙三文魚加埋d麻醬汁~沙津菜都好鮮!!好快就食哂成碟了主菜係西班牙黑毛豬扒~肉質爽脆多汁!細緻樕滑~唔會有肥膩既感覺,而且肉味香濃又唔韌堅係好食旁邊d翠玉瓜蕃茄更鮮味呢。食完店員仲拎左一份提子請我吃~雖然唔係d咩大恩大得!但係真係全完感受到佢既待客之道!真係超窩心體貼又好味又人情濃厚既餐廳
我就簡左c餐
真材實料呢
而且有舊軟熟既牛角包!味道都幾好
堅係好食
旁邊d翠玉瓜蕃茄更鮮味呢。
又好味又人情濃厚既餐廳

2016-11-26 2019 瀏覽
住在西營盤的好友跟我說最近開了一間不錯的餐廳,價錢於該區來說相當街坊價,吸引不少食客光顧,他也偶爾來用餐,今晚他帶我來一嚐這街坊熱捧的餐廳。不論店員還是老闆,他們都滿臉笑容,服務細心,難怪深得眾街坊歡心。點餐後,老闆立即為我們送上外層香脆內裡鬆軟的牛角包及新鮮的三文魚沙律享用,免得我們挨肚餓。忌廉湯口感順滑,不會過於濃稠,在寒夜中喝這熱騰騰的湯猶如保暖的護身符。朋友繼續喝他平日最愛的羅宋湯,除用料豐富外,其酸微微味道更令他食慾大增。意式白酒羅勒燴青口 (500g) 二人吃的話份量剛剛好~ 白酒永遠是青口最佳的配搭之一,不知我是不是天生長了一個狗鼻子,雖然我平日不太喝酒,但廚房正在烹調這道菜的時候,白酒濃烈的香氣從廚房裡四散出來,朋友說我瘋的嗎,聞一聞就知道這是我們的菜。三台八座毫不客氣灑上大量羅勒香料,視覺上十分衝擊,用料好未必最能驚艷動人,但吃在嘴中就知道甚麼是用心之作。白酒用量讓人一口吃出酒香,強烈的揮發口感,舌尖上充滿了酒精的甜味。酒精與青口的鮮味互相交織,同時也保留了青口淺淺的天然海水味,吃完口齒留香。最近總是扒不離口,今晚不吃牛扒,轉吃烤焗西班牙黑毛豬梅扒伴薯菜。新鮮薯角連薯
意式白酒羅勒燴青口 (500g)

最近總是扒不離口,今晚不吃牛扒,轉吃烤焗西班牙黑毛豬梅扒伴薯菜。新鮮薯角連薯皮一起炸亳不油膩,微鹹的調味處理起來非常適當。另外蕃茄,豆角保留著本身的水份,不會乾巴巴。

黑毛豬梅扒明顯的香煎香氣,加上油脂分佈比較平均,吃起來軟嫩多汁,切開後的側面亦十分漂亮,味道層次相當豐富。
黑松露帆立貝雜菌炒意粉

黑松露醬均勻地滲入每條意粉裡,讓原本雜菌風味的意粉多添一份香氣,韻味環繞。雜菌鮮甜很不錯,帆立貝嚼勁十足!意粉口感彈牙,整體而言,整盤意粉味道相當有層次,風味十足,吃完蠻有飽足感。

最後值得一讚的是儘管餐廳人手不多,客人座無虛席,老闆與員工親力親為且有條理,每當客人提出各方面要求,他們均盡善盡美達到客人要求,希望下次來光顧的時候繼續保持親切有禮及其食物水準。
2016-11-26 1220 瀏覽
港鐵西營盤至堅尼地城部份不經不覺通車已有一段時間!數一數來的次數真是在十隻手指內!是晚特意走入西營盤探朋友,奔走大半日,腳步踏了不少斜路樓梯,感覺身體都健康了!地膽朋友晚上帶我到一間小店食飯。位處於第二街~門外幢著兩副易拉架及有店員站著有禮地介紹每道菜式!晚飯時候,小小一間店座無虛席!餐牌上晚餐分為兩類,扒類及飯、意粉類!價錢已包餐湯沙律,而且免收加一,實屬經濟~是日沙律為三文魚沙律~沙律菜新鮮爽口,菜葉沒有發黑發爛。三文魚雖則不算肥美只是輕輕的薄切,但質感尚算新鮮!牛角包造型的的骰骰,麵包外皮焗得香脆,食落質感不算太乾踭踭。周打蜆湯 - 質感不稀不淡!材料雖不豐富,不過味道既滑溜又香~羅宋湯 - 味道酸酸,刺激開胃。配料依舊不多。黑松露帆立貝雜菌炒意粉 - 味道香得很刺鼻!意粉質感調節得適中,每條粉都沾上黑松露汁,食落煙韌又彈牙。帆立貝大大粒漲卜卜,表面煎得金黃,食落爽口彈牙!烤焗西班牙黑毛豬梅扒 - 薯角厚切熱辣辣,食落薯味甚濃。豬梅扒質感嫩滑鬆軟,入口亦不太油膩!配上附上的牛肝菌醬,味道更為香口惹味!意式羅勒白酒燴青口(小辣 500g) - 遠遠已經聞到白酒味。青口肉質飽滿爽彈,
港鐵西營盤至堅尼地城部份不經不覺通車已有一段時間!
數一數來的次數真是在十隻手指內!

地膽朋友晚上帶我到一間小店食飯。
晚飯時候,小小一間店座無虛席!
餐牌上晚餐分為兩類,扒類及飯、意粉類!
價錢已包餐湯沙律,而且免收加一,實屬經濟~
三文魚沙律及迷你牛角包

周打蜆湯
羅宋湯
羅宋湯 - 味道酸酸,刺激開胃。
配料依舊不多。
黑松露帆立貝雜菌炒意粉
黑松露帆立貝雜菌炒意粉 - 味道香得很刺鼻!
意粉質感調節得適中,每條粉都沾上黑松露汁,食落煙韌又彈牙。
帆立貝大大粒漲卜卜,表面煎得金黃,食落爽口彈牙!
烤焗西班牙黑毛豬梅扒拼薯菜
意式白酒羅勒燴青口(小辣 500g)
青口肉質飽滿爽彈,味道鮮美。再點上底下的醬汁,味美得來又顯得不乾身!
藍莓味波子汽水
藍莓波子汽水 - 小時候很喜歡飲,因為貪圖樽內的波子。
這款波子汽水味道特別,既可排放出悶氣又可以舒緩喉嚨。
烤焗西班牙黑毛豬梅扒拼薯菜
意式白酒羅勒燴青口(小辣 500g)
藍莓味波子汽水
2016-11-25 155 瀏覽
個三文魚沙律都好新鮮好好食,用料都十足。個豬仔骨真係好好好好食,燒到啱啱好,比個讚佢。個海鮮意粉都唔錯,隻蝦下勁大隻,海鮮用料十足。值得一提嘅而家嘅服務非常之熱情,佢哋一路食都一路好努力咁樣解釋每一味餸點樣整呀 ,感覺好溫馨。
個三文魚沙律都好新鮮好好食,用料都十足。
個豬仔骨真係好好好好食,燒到啱啱好,比個讚佢。
個海鮮意粉都唔錯,隻蝦下勁大隻,海鮮用料十足。

2016-11-25 140 瀏覽
見到呢間個三台八座名記得意,咁即係去試下。首先就叫咗老闆熱烈推介嘅青口啦,真係好新鮮好甜多汁,真係好食,個汁調教得好香好正。個忌廉湯好滑,最得意佢唔係比普通面包送湯,個包都好好食。最愛意大利飯,叫咗個意大利飯,一啲都唔溜 ,味道啱啱好。豬扒賣相唔錯煎得好香,配料都好好食。
見到呢間個三台八座名記得意,咁即係去試下。
個忌廉湯好滑,最得意佢唔係比普通面包送湯,個包都好好食。
最愛意大利飯,叫咗個意大利飯,一啲都唔溜 ,味道啱啱好。
豬扒賣相唔錯煎得好香,配料都好好食。
2016-11-20 792 瀏覽
早前,聽說西環有間用心經營的街坊小店<三台八座>,於是,我找個週末來幫襯吧!店子在西營盤第二街差不多街尾的位置,恰巧!有店員站在店外招呼街坊來幫襯! 我才留意望一望,正是我要找的小店!老闆笑容可掬,是香港餐廳難得一見充滿笑容的餐廳老闆,相信他是一位樂觀的人吧!老闆把聲勁似我一位住在上環而好幾年無聯絡已婚的美魔男好朋友! 起初,只聽到老闆的聲線還以為他走來西區開餐廳,所以,給我多一份親切感!當老闆走過來問我,係咪食唔哂?仿似他突然出現我身旁!這裡設計簡約舒適,掛上風景畫作點綴! 老闆細心地把冷氣機出風位粉飾一番之餘,亦可以檔一檔出風位,令冷氣不會出風太勁!免得食客吹到頭痛!此外,店員都會問一問食客冷氣會不會好凍而作出調教,幫襯的食客多數是一家大細、情侶、或好像我單身的人。晚餐 $82~$128 配餐湯及飲品,$188~$218 配沙律、餐湯及飲品,免收加一服務費!明碼實價!做街坊生意!基本的餐具及餐紙已齊備!黑醋芥末蘋果沙律 $68老闆真慷慨,沙律認真大堆頭!蘋果、粟米、沙律菜,色彩繽紛的組合! 黑醋沙律及芥末沙律醬,雙重口味集於一身! 味道清酸開胃,新鮮爽脆的蘋果跟沙律
 我才留意望一望,正是我要找的小店!

起初,只聽到老闆的聲線還以為他走來西區開餐廳,
所以,給我多一份親切感!

當老闆走過來問我,係咪食唔哂?仿似他突然出現我身旁!

這裡設計簡約舒適,掛上風景畫作點綴!
免得食客吹到頭痛!

做街坊生意!
基本的餐具及餐紙已齊備!
黑醋芥末蘋果沙律 $68

黑醋沙律及芥末沙律醬,雙重口味集於一身!
 味道清酸開胃,新鮮爽脆的蘋果跟沙律菜,果然一拍即合!
黑醋芥末蘋果沙律
椰菜花忌廉湯

質感濃稠適中,調味恰到好處!加入不少椰菜花,豐富了整體口感及增添飽肚感!感覺清怡健康!
椰菜花忌廉湯
迷你牛角包

餐湯跟一個迷你牛角包,的骰賣相超可愛!
 見到我都覺得好驚喜!
 對比隻叉可略知一二!
 散發牛油香,份外誘人,千層的包質層次分明,層層鬆化可口!意想不到迷你版牛角包也內外兼備呀!
和風烤肉汁扒鯛魚柳配意粉 $118

大大塊的鯛魚柳充滿鮮香,魚肉外脆內嫩!蘸上一點甜美的烤肉汁提升鮮味!以蕃茄及洋蔥炒意粉,炒得乾身彈牙又夠香口入味!
和風烤肉汁扒鯛魚柳配意粉
食到尾聲,突然老闆送上一碟提子給我!既開心又驚喜!
 他真是很客氣!
 每枱食客都有份,我見到對面一家 6口,老闆送了一大碟提子給他們!
老闆稱,在附近的生果檔買,新鮮紅提子食落爽脆清甜!
當時,我實在好飽嘞!
 最後,連餐飲都無叫到!

就算食客想加底,也不另收費!
 相信老闆為了務求食客食得飽足!處處為食客著想,給人感覺這是一間親民用心溫馨街坊小店!
 我很欣賞這位老闆的作風!
有機會我會再幫襯!
2016-10-15
黑醋芥末蘋果沙律
和風烤肉汁扒鯛魚柳配意粉
2016-11-20 124 瀏覽
今天再度路過此餐廳,和老父想食午餐。其他食店未開,見此舖裝修對板,潔淨。入來試試,意想不到之好食。忌廉周打湯不錯,酒店級數。羅宋湯稍差。但湯、飯這舗可免費添加。日式叉燒拉麵,只是叉燒稍硬。忌廉豬扒夠新鮮,不會太〝銀〞。

日式叉燒拉麵,只是叉燒稍硬。
忌廉豬扒夠新鮮,不會太〝銀〞。

2016-11-20
2016-11-14 174 瀏覽
Last Saturday, I took lunch with my mom and sister. The waitress and boss are so nice to recommend their best "Tea with milk" with us. When I asked why you took such name of the restaurant. Its related to the Chinese history, so nice!Even the food - its yummy for the japense noodles. Steak with spaghetti, so big dish that can share by two people even! Highly recommend to go there for!

2016-11-12
2016-11-13 646 瀏覽
難得的半天假,當然去外出覓食,今次到了西營盤,附近很多小店,環境清靜,感覺悠閒。中上環那裡也有很多特色雜貨舖,朋友想買茶葉,就相約到那邊走走,果然選擇很多,價廉物美。今次去西營盤第二街『三台八座』,在Open Rice看到是新店,也有很多好評,就去試一試。一點九左右去到,上班一族午膳時間差不多完,所以不用等位就可入座,老闆還很窩心地選擇了一個舒服的位置給我們。我們點了兩個西式午餐Lunch Set,A餐三台八座特色芥末籽豬扒 $54和B餐 紐西蘭穀飼西冷扒 $62,當中醬汁可選擇牛肝菌汁/香草忌廉汁/蕃茄汁,配飯/意粉/薯菜,是日餐湯(紅/白),餐飲可選奶茶/咖啡/特飲。是日餐湯可選(紅/白),羅宋湯和忌廉磨菇湯,我見食評有星星碗,所以膽粗粗問老板我可不可以也要星星碗裝湯,他就應承了,不過老板說星星碗損耗性大,已所餘無幾了,餐具吸引,也會增加食慾。當老板見朋友的湯已凍,更主動說幫我們加熱,而且更可以添飲,午餐份量其實很多,所以我們也拒絕了他的好意了。扒餐的醬汁我們均選了牛肝菌汁,味道正常;薯菜是薯角,炸得恰到好處,飽滿而且脆脆的,而老板也很好客,不停示意提我們添加薯角。還有脆綠的豆角,
扒餐的醬汁我們均選了牛肝菌汁,味道正常;薯菜是薯角,炸得恰到好處,飽滿而且脆脆的,而老板也很好客,不停示意提我們添加薯角。還有脆綠的豆角,也煮得很爽脆,最喜歡是薯角及豆角也潵上一點點的鹽,很美味。豬扒及牛扒兩者,我覺得豬扒比較出色,一點也不乾不靭,肉質不錯,味道也好。
而西冷就比較多根,吃得有點困難。
飲品方面,朋友點了奶茶,而我就點了熱蜂蜜柚子茶。但總括來說,『三台八座』是抵吃而且好吃。
中西區實在是個天堂,不雜寧靜得來又帶點味道,懷舊且充滿人情味。自開通地鐵後,愈開愈多小店,以後可以經常在中西區覓食了。
2016-11-10
  • 三台八座特色芥末籽豬扒薯菜
2016-11-12 199 瀏覽
中文名咁特別,英文名又咁特別,以為係一間文青cafe啦,但原來係一間放滿風景畫但又比較local嘅餐廳,原來晏晝係咁多人㗎!羅宋湯比較杰身,冇乜特別,茄膏似乎落重手咗香煎日式照燒雞扒意粉 配牛肝菌汁 ($58)塊雞皮似乎燶咗啲,但食落好入味,雞肉嘅邊位有少少焦先有口感嘅!意粉就麻麻啦,好淋咁樣;個牛肝菌汁嘅顏色睇落咁稀,諗住應該都係冇乜特別㗎喇,點知有驚喜喎!真係有牛肝菌味不特止,仲有其他菇嘅香味,仲好慷慨咁俾多一小碗我撈意粉添!可能嚟之前以為呢度係Cafe,但嚟到完全係另一回事,所以個心態會唔同咗,但簡單快趣地食一個lunch咁係OK嘅!特別一讚係服務好好添!

羅宋湯
比較杰身,冇乜特別,茄膏似乎落重手咗
羅宋湯
香煎日式照燒雞扒意粉 配牛肝菌汁 ($58)
香煎日式照燒雞扒意粉 配牛肝菌汁
牛肝菌汁
2016-11-11
牛肝菌汁
2016-11-11 79 瀏覽
西營盤開通之後,多左機會黎搵食,今次黎到第二街食西餐呢度都幾多選擇,今次叫左個dinner set,有湯,有沙律,有主菜,有野飲湯揀左羅宋湯幾足料,味道都幾好,仲可以無限refill仲有餐包,係牛角包,好迷你但味道唔錯,夠軟熟沙律係煙三文魚沙律,放係星星碗到幾別緻,三文魚比較細,但味道唔錯,幾鮮味主菜就叫左個燒焗西班牙黑毛豬梅扒意粉,飯,薯菜都可以無限refill,岩哂啲大食人士豬扒好大份,肉質好腍好嫩滑意粉就腍左啲,但勝在夠大碟食完仲有飯後果,好有屋企feel
西營盤開通之後,多左機會黎搵食,今次黎到第二街食西餐

湯揀左羅宋湯幾足料,味道都幾好,仲可以無限refill
仲有餐包,係牛角包,好迷你但味道唔錯,夠軟熟
主菜就叫左個燒焗西班牙黑毛豬梅扒
意粉,飯,薯菜都可以無限refill,岩哂啲大食人士

豬扒好大份,肉質好腍好嫩滑
意粉就腍左啲,但勝在夠大碟
食完仲有飯後果,好有屋企feel
2016-11-03 157 瀏覽
夜晚係西營盤第二街都冇乜餐廳開緊,只有一間餐廳仲開緊,肚餓既我就咁行左入去食,食完之後又幾surprise 香草烤焗紐西蘭羊架三支骨 ($188)位於西營盤既小店原來係食西餐叫左呢個羊架,五成熟,入面係粉嫩既粉紅色羊唔算羶,肉汁都仲鎖住係入面,羊架味道ok意粉偏腍,但勝在份量多,唔夠食仲可以無限添羅宋湯 應該煮左好耐,個味道好出,最正係可以你限添飲食完飯仲有飯後果 青提子 好有家庭feel

香草烤焗紐西蘭羊架三支骨 ($188)
位於西營盤既小店原來係食西餐

叫左呢個羊架,五成熟,入面係粉嫩既粉紅色

羊唔算羶,肉汁都仲鎖住係入面,羊架味道ok

意粉偏腍,但勝在份量多,唔夠食仲可以無限添
羅宋湯 應該煮左好耐,個味道好出,最正係可以你限添飲
食完飯仲有飯後果 青提子 好有家庭feel