餐廳: 三德素食館 (佐敦薈)
資訊:

訂咗位就方便好多平日時間一入座就已經有張大枱好寬躺坐低即刻嗌嘢食師傅慣咗所以佢揸fit食乜嘢其實樣樣都好食師傅話呢間野幾廿年做師傅又生招牌所以一定有九折但係我靜雞雞去買單所以沒有九折😅佢個星洲炒米真係十足十芋角鹹水角都非常出色灌湯餃好大隻😆大到要分幾次先制倒落個口度😙羮都超好食⋯嗰個黃花魚真係好好食㗎裏便係用紫菜腐皮仲有其他嘢㗎入口好豐富嘅層次(值得推薦)雖然我係第一次糖食次次都係買外賣⋯感覺良好全部嘢咁多$691最重要食咗之後唔會口喝
訂咗位就方便好多平日時間
感覺良好全部嘢咁多$691

最重要食咗之後唔會口喝
2022-05-26
2022-04-26 1157 瀏覽
朋友話呢度好好食從來都未食過原來係老字號我淨係買咗外賣走買咗一盒齋$25再買咗四粒鹹水角$5@再買咗四條雜菜春卷$7@大滿足尋晚食飯嘅時候剩返雜菜春卷真係好大條好豐富再食啲齋都係好好食嘅唔會太鹹亦都唔會太甜今朝就食鹹水歌好好食呀啱晒我口味煙煙韌韌材料豐富我會再買嘅咁當然要出開九龍先啦性價比高值得推薦啊全部野都好啱食仲要係好好食添啊
朋友話呢度好好食從來都未食過原來係老字號
全部野都好啱食
仲要係好好食添啊
2022-04-25
2022-03-25 1803 瀏覽
好少食齋既酒樓,經過見到就同屋企人去試。但係全部點心都係凍,得個炒河粉係熱啲既。食得齋都有心理準備味道會淡啲,但係我覺得依度既味道比我預期中更消淡。🔹鮮露筍素蝦餃皇 $29🔸翠玉素蝦腸粉 $24🔹五香咸水角 $19🔸蜜汁素叉燒包 $22🔹干炒素軟骨河 $67

🔹鮮露筍素蝦餃皇 $29

🔸翠玉素蝦腸粉 $24

🔹五香咸水角 $19

🔸蜜汁素叉燒包 $22

🔹干炒素軟骨河 $67

2021-12-11 1630 瀏覽
自從婆婆入左老人院都好難見到佢,疫情期間只可以趁佢去睇醫生之後食餐飯。婆婆雖然唔係食素,但都會同我地一齊去素食餐廳。老人家都係鐘意飲茶食下點心,所以就同佢去左三德飲茶,把握相聚時間。鐘意食香脆野既可以食千絲蘿蔔餅,不過個酥皮就稱為油左少少。金菇素肉崧腸粉唔算滑嘟嘟,但勝左夠熱辣辣同軟身,啱老人家食。其實唔知咩叫棒棒雞,反正就係有啲素雞絲配麻醬,再加素海蜇墊底,仲有中華沙律伴碟。雖然話係香辣,不過其實10小辣都冇,唔食得辣都可以食。最後叫左一人一個素翅鮑片灌湯餃,大大隻灌湯餃加埋熱騰騰既煙,個視覺效果已經好正。咬開入面有好多素翅,素翅本身冇味,但加埋啲湯就好好味。其實真既魚翅本身都係冇特別味道,好味既只係碗湯。為左得到魚翅,漁民會捕捉鯊魚,切左佢地既鰭再掉返佢地落海等食,而魚翅卻唔係啲咩美食。整體黎講三德都好適合同屋企人一齊黎食,下次要再帶婆婆黎先得。

周末 🕞 去#三德素食館 飲個廣式下午茶,剛巧出門前看了ViuTV 講關於血糖值的日本節目,吃點心時都多加留意一點 🤔三德的點心紙應該會定期更新,款式每次都有點不同,這天的大多不是煎炸食品 / 碳水大總匯就是含蛋奶,有點難搞... 最後定案:🥟 雜穀米珍珠雞 (大) 平時珍珠雞只用糯米但這次用上雜穀米,加上葛絲、甘筍絲、鮑杏菇絲等內餡,多一點纖維營養,低一點GI值 👍🏻🥟 四寶扎 (大) 安全之選:腐皮包裹素火腿、素扎蹄、素雞及翠肉瓜。由於素火腿及素扎蹄含蛋奶,所以我只吃了後2者,其他交給隊友處理掉 ✌🏻🥟 XO醬蒸秋葵 (大)秋葵配上XO醬冬菇粒素肉燥,微辣不過鹹,不錯🍜 怡香茄子炆駌鴦米 - HK$42怡香茄子炆米不油膩,還同時用上米粉及粉絲,口感豐富了GI值亦較用純米粉低,這個我喜歡 👍🏻下午茶時段:大中小點一律 - HK$18,特點 - HK$28另收茶芥 及 加一服務費⁡推薦指數 (5分為滿):🐼🐼🐼⁡🐼一向覺得三德的料理挺不錯的,這次出品亦保持水準,今天吃得開心 😽📍三德素食館 🇭🇰地址:佐敦彌敦道233-239號佐敦薈4樓另於北角有分店
周末 🕞 去#三德素食館 飲個廣式下午茶,
剛巧出門前看了ViuTV 講關於血糖值的日本節目,
吃點心時都多加留意一點 🤔

三德的點心紙應該會定期更新,款式每次都有點不同,

🥟 雜穀米珍珠雞 (大)

🥟 四寶扎 (大)

🥟 XO醬蒸秋葵 (大)
秋葵配上XO醬冬菇粒素肉燥,微辣不過鹹,不錯

🍜 怡香茄子炆駌鴦米 - HK$42

地址:佐敦彌敦道233-239號佐敦薈4樓
另於北角有分店
  • 珍珠雞
2021-02-25 3901 瀏覽
連續兩晚都外出吃晚餐, 今次揀左佐敦呢間三德素菜館, 可能唔係齋期, 所以唔太旺, 而且有點冷清, 靜靜地都幾好, 坐低睇下菜單, 起初都唔知叫咩食好, 後來見到有張套餐菜牌, 2人套餐都只係 $200, 見幾抵就叫, 而且轉燉湯都係每位加 $10, 落單先知道原來係連白飯都唔包, 咁諗住都唔會太細碟啦好快就來左兩個燉湯, 好熱夠味, 完全唔似一般齋湯既清淡, 湯料亦都好足, 跟住再上就係錦鹵炸雲吞, 數數有 8-9 隻, 但 size 都幾細, 估唔到齋雲吞入面係無野, 真係就咁雲吞皮捲埋就炸上枱, 個錦鹵汁雖然無肉來煮, 但依然做得幾好味 ! 再上就係雪裡紅毛豆百頁,  雪菜非常好味, 可以令到整碟包括百頁都好入味, 讚 ! 雖然知道食素菜多數都食唔飽, 但呢兩個餸又真係比較細左 D, 唯有加多個炒飯, 點左個薑蓉芥蘭粒炒飯, 一上枱就聞到好香既薑蓉味, 炒飯一粒粒, 炒得好靚, 食入口係味道適中, 又係值得一讚 !

燉湯
燉湯
雪裡紅毛豆百頁
薑蓉芥蘭粒炒飯
2020-06-21 3889 瀏覽
看過父親的父親後在下又離不開尖沙咀把事情做完後決定今天一定要來三德吃一餐因為前幾天同事請了我吃十餘種不同的素食今天到來在心裡是一種簡單的回報點了4款的點心香煎蘿蔔糕 $21香煎得脆脆面裡面各種的素菜南瓜煎軟餅 $19沾滿油佈滿光澤的表面而做到油而不膩淡淡的南瓜香和軟軟彈彈的口感上海小籠包 $23雖然沒有湯汁卻是豐滿實實的涵料而且同樣要小心吃不然就會燙到舌頭素翅元貝灌湯餃 $28在下總是很愛吃的一道菜湯底好好喝粗粗大大的素翅飲了些熱湯後總是能消一消膩吃飽飽的同事被賣單了才知道原來是下午茶時間難怪只得點心哈哈不過沒關係 好吃就好
看過父親的父親後

哈哈
不過沒關係 好吃就好
2020-06-21
2020-05-14 3143 瀏覽
今晚嫂嫂生日,我們就去了佐敦薈三德素食館食素菜.無肉不歡的我,簡唔中都要食多點蔬菜,想不到今餐還有驚喜。前菜點少得招牌齋鹵味,酸甜齋、咖哩齋、齋雞、齋鴨腎等,各樣都做得好好味,未上菜很快已經全碟吃完。素翅好好味,翅很有咬口,覺得比真翅還好吃,值得推介,服務員很貼心幫我們分好一碗碗,所以忘記得拍照。咕嚕肉味道很好,酸酸甜甜很醒胃。芋頭魚,芋頭炸得很鬆化,加上酸甜汁,不會有油膩的感覺。鐵板燒汁煎蓮藕餅,也是很有驚喜,吃完還不知是蓮藕,以為在吃肉餅。飯食方面點了,崧子香椿素玉炒飯,炒飯夠干身,崧子很香口。

咕嚕肉味道很好,酸酸甜甜很醒胃。

芋頭魚,芋頭炸得很鬆化,加上酸甜汁,不會有油膩的感覺。
鐵板燒汁煎蓮藕餅

飯食方面點了,崧子香椿素玉炒飯,炒飯夠干身,崧子很香口。
2020-05-13
慶祝紀念
生日
鐵板燒汁煎蓮藕餅
  • 蓮藕餅
  • 素翅
2020-05-12 2171 瀏覽
帶著媽媽食素菜 近期媽媽吵著要食素, 而我個人對素有D反感.所以本來對今餐冇咩期待 仲諗緊夜D食咩消夜...直到上菜 賣相幾吸引 唔講完全會以為係普通酒樓小炒皮有小小過厚 湯味過濃酸甜度 剛剛好! 比起一般酒家好吃鐵板上仲係熱辣辣 味道好好好味! 令我對素菜改觀的一道送不過下次再叫, 我會要求汁另上 汁太甜了素食必點的"魚" 脆皮 芋頭味濃郁!總結: 十分有水準的素食酒家 環境空間大  坐得舒服 價錢便宜
帶著媽媽食素菜

近期媽媽吵著要食素, 而我個人對素有D反感.
所以本來對今餐冇咩期待 仲諗緊夜D食咩消夜...
直到上菜 賣相幾吸引 唔講完全會以為係普通酒樓小炒

皮有小小過厚 湯味過濃

酸甜度 剛剛好! 比起一般酒家好吃

鐵板上仲係熱辣辣 味道好好好味! 令我對素菜改觀的一道送
不過下次再叫, 我會要求汁另上 汁太甜了

素食必點的"魚" 脆皮 芋頭味濃郁!

2020-05-03
餐廳:三德素食館 (佐敦)地址:佐敦彌敦道233-239號佐敦薈地下及4樓繼2003年沙士17年之後嘅2020年再次爆發一個人心惶惶嘅疫症🦠,三德素食館係03年沙士後係北角開業,5年後係佐敦開分店,至今陪伴香港人走過唔少高山低谷三德,顧名思義希望做到三種美德,以一杯清茶🍵、一個微笑😊、一句問候去讓食客感到舒懷、愜意、貼心,亦展現左宗教信仰嘅操練。呢間素食館仲可以迎合客人口味,任何人只要有咩唔食得,同餐廳講都會盡力安排👍🏼,夠哂貼心同朋友叫左窩三德養身燉湯($148),滋補清潤而且清甜😍,完全無味精味,係屋企平時飲湯嘅回憶即刻出哂黎另外叫左沙嗲素雞串($55)、崧子燒汁猴皇菇($88)、拿破崙香芒海皇卷($75)、炸迷你椰汁饅頭($33),除左上菜快之外👨🏻‍🍳,呢到嘅素食亦都夠惹味😋,比人一種「原來素食都可以咁好食」嘅感覺呢餐不得不推介嘅係香煎海苔薄餅($28)同埋崧子五柳素黃魚($85),海苔薄餅簡單而好味,煎香後油份唔重🥰,脆炸口感依然,價錢亦唔貴,值得一試。素黃魚素餡料豐富,外層稍微炸香再淋上酸甜醬汁,開胃吸引,食食下同朋友講左一句:「又幾好食喎仲要無骨」,忽然被朋友大笑反說:「
餐廳:三德素食館 (佐敦)
地址:佐敦彌敦道233-239號佐敦薈地下及4樓

另外叫左沙嗲素雞串($55)、
崧子燒汁猴皇菇($88)、
拿破崙香芒海皇卷($75)、

素黃魚素餡料豐富,外層稍微炸香再淋上酸甜醬汁,開胃吸引,食食下同朋友講左一句:「又幾好食喎仲要無骨」,忽然被朋友大笑反說:「素魚又點會有骨呢😂?」。又係喎🙈,唔記得左呢到係素食餐廳添,
最後仲有腐竹糖水

盼望更多人可以多食素少食肉,保護環境🌏、動物之外亦都為自己身體多著想,其實素食都可以好吸引架
2020-03-02
7 分鐘 (堂食)
  • 香煎海苔薄餅
  • 崧子五柳素黃魚
2019-12-04 2014 瀏覽
這天來到佐敦的三德吃素。樓面和餐牌也很企理(因為有時小素菜店裝潢有時給人有點昏暗的感覺),樓面算大可說是食素茶樓。 相信如果來做節日也是很不錯。根據資料,三德素食館由許金錠居士創辦,於2003年中成立。旗下現有香港北角總店及九龍佐敦分店。歸宗於儒家和佛家之源,以「德食護生」為宗旨。三德素食館服務殷勤、熱誠及專業。地方清雅,坐席祥和,質量保證,取價公道,是香港素食者放心選用之食肆。叫了沙鍋胡椒涼瓜鹹菜素什錦(煲)$78, 不得不說他做得很出色, 因為本身我很喜歡鹹菜豬肚煲。 而這款素菜煲它能完全呈現那種鹹菜湯底的味道和胡椒辣 。他內裡雜錦的材料也很豐富, 鹹菜也很有味道。
這天來到佐敦的三德吃素。
相信如果來做節日也是很不錯。
沙鍋胡椒涼瓜鹹菜素什錦

他內裡雜錦的材料也很豐富, 鹹菜也很有味道。
沙鍋胡椒涼瓜鹹菜素什錦
2019-09-27 1666 瀏覽
This is my second time being here. Of cause I had a good experience last time, and make me willing to come again.今次都係食晚餐,同媽媽妹妹來,三個吃左二人餐加一個餸。二人餐$200,有一個湯(四選一),加兩小菜(選擇都好多),我哋加咗一個蓮藕餅。d食物上到枱真係好熱架!特別熱。蓮藕餅好好味,入邊有芋頭!!令到成個餅可以做到外脆內軟。咕嚕野係我同妹妹至愛,來食齋當然都會叫咕嚕素肉球,素肉鬆化,個汁唔會太甜唔會太酸,非常好。

咕嚕素肉球
蓮藕餅
冬瓜湯浸枝竹豆卜
2019-09-25
咕嚕素肉球
蓮藕餅
2019-07-20 1980 瀏覽
早幾日同個食齋嘅外國朋友第一次去呢到食 lunch, 等左5分鐘就有位。一入到酒樓環境好舒服, d waiter waitress 好友善, 仲好熱情同好有耐性, 唔會因為 lunch 呢d peak hour 燥我地底。d餸又好食而且唔油膩。加上本人信佛,坐近個佛壇食飯,d嘢特別好食 haha, 我同個friend 都好中意。一定會再去👍🏻
2019-07-16
5 分鐘 (堂食)
  • 香煎蘿蔔糕
2019-04-07 3253 瀏覽
朋友之前到過三德食齋,表示好食。今天母親生日話想食齋我便約埋屋企人一起嚐試。。。。脆皮糯米雞,表面夠脆,但內裡糯米較為淋及黏,咬口一般。。。齋鹵味嘅酸齋和鴨賢味道夠,多汁。。。芋頭魚和雲吞娃娃菜都係達到基本要求,不太特別。。。。出發前朋友給予好評,食後感覺一般,應該下次不會再去食。。。
脆皮糯米雞,表面夠脆,但內裡糯米較為淋及黏,咬口一般。。。
齋鹵味嘅酸齋和鴨賢味道夠,多汁。。。
芋頭魚和雲吞娃娃菜都係達到基本要求,不太特別。。。。
出發前朋友給予好評,食後感覺一般,應該下次不會再去食。。。

2019-02-23 2726 瀏覽
來到三德必點的一定是燉湯!燉湯由多種珍貴菇菌熬成,每次用的菇菌都不一樣。這盅湯用上從未聽聞的黑虎掌,看上去的確很像一隻老虎的掌,可保益氣血和幫助排毒,十分有益。喝完湯再吃一兩個小菜,一頓晚餐就完滿了。注意他們的燉湯很搶手,想喝的話要早點去。Stewed soup is a must-order item of Three Virtues. Their stewed soup is made with many valuable mushrooms, which vary every day. For this soup, dried sarcodon aspratus is the main ingredient. It is good for blood circulation and detoxification. The dinner is complete with a few other dishes. If you want to try the stewed soup, please order early as it’s a popular item with

Stewed soup is a must-order item of Three Virtues. Their stewed soup is made with many valuable mushrooms, which vary every day. For this soup, dried sarcodon aspratus is the main ingredient. It is good for blood circulation and detoxification. The dinner is complete with a few other dishes. If you want to try the stewed soup, please order early as it’s a popular item with limited supply.