餐廳: 三德素食館 (僑冠大廈)
資訊:

2006-08-14 35 瀏覽
上個禮拜同朋友來,地方幾大,不過土氣的環境覺得有d out.叫套餐食,個准山湯一pat..好似槳糊味+分難吃,方面也是獻太多令我們沒有胃口.都是一般舊菜式.
2006-03-30 27 瀏覽
以素食來說,味道頗濃及油膩.如果想吃一些清淡的素食,這裡不會是首選.
以素食來說,味道頗濃及油膩.

如果想吃一些清淡的素食,這裡不會是首選.
2006-03-13 30 瀏覽
母親大人去三德品茗,知道我未試過這裡的下午茶點心,所以把每款點心留一件給我!即使回家後,翻蒸都很好食!尤其餃子類的食品,餃子餡不會一pat pat漿,有雲耳,蔬菜類,很爽口,魚翅餃內更有一條條的的魚翅。左起:小籠包、菜肉餃、魚翅餃、蝦餃
左起:小籠包、菜肉餃、魚翅餃、蝦餃
2006-02-03 23 瀏覽
  是日陪母親大人去街街,所以一日兩餐都去“齋鋪”。  這間環境不錯,侍應姐姐很有禮。  點了3個菜:齋鹵味、蜜汁脆鱔、梅腩河。  齋鹵味的水準佳;蜜汁脆鱔就失色啦,脆鱔卻不脆,諗的;最好都是梅腩河,夠入味,又不太多油,不太肥膩。
  是日陪母親大人去街街,所以一日兩餐都去“齋鋪”。
  這間環境不錯,侍應姐姐很有禮。
  點了3個菜:齋鹵味、蜜汁脆鱔、梅腩河。
2005-08-13 20 瀏覽
其實自己唔多鍾意食齋,不過同事想食就黎左呢間啦3個人叫左個唔知咩炒飯, 蝦餃同沙律卷自己唔多食齋,所以都無咩期望,又唔知點先叫好食點心...味道普通, 個炒飯d味好似怪怪地,可能齋係咁既味gwa......$33唔多抵,又唔係特別好食,唯一好處係坐得耐lor, 所以同事唔suggest我都唔會再黎啦
其實自己唔多鍾意食齋,不過同事想食就黎左呢間啦
3個人叫左個唔知咩炒飯, 蝦餃同沙律卷
自己唔多食齋,所以都無咩期望,又唔知點先叫好食
2005-07-13 22 瀏覽
買左15蚊齋,d 齌你係唔同出面,幾好!樣樣款都好好。d 咖哩齋有好香椰香,正!
2005-05-13 19 瀏覽
昨晚放工去左買外賣, 7點幾去到都有幾個人買緊, 要左一個細齌$15, 可能係我食慣濃味既野, 所以我會覺得味道淡左少少, 不過另方面我會喜歡佢既齌夠淋, 盒底亦唔多油, $15 份量都算多, 唔錯!
2005-03-27 35 瀏覽
今日特登搭巴士去食下午茶.特價...but..太早,問樓下d 阿姐依家入去有冇特價.they say有.咁我就入去...誰不知...問侍應..佢又話:"入座時間開始計..下次啦.".....無奈so我order左三碟點心and一個仔菜.d點心....難食...仔菜...ok...but..not good..冇樓下d小點心好食......都係功德林d 野好食d......可能我自己一個人飲茶奇怪d..又似太細個..so d 人好奇怪..
今日特登搭巴士去食下午茶.特價...
but..太早,問樓下d 阿姐依家入去有冇特價.
they say有.咁我就入去...
誰不知...問侍應..
佢又話:"入座時間開始計..下次啦."
.....無奈
so我order左三碟點心and一個仔菜.
冇樓下d小點心好食......
都係功德林d 野好食d......
可能我自己一個人飲茶奇怪d..又似太細個..
so d 人好奇怪..
2005-03-25 19 瀏覽
飲食男女講到好似好好食咁~~等左好耐終於有機會經過~~於是當然一定要買黎試下........但其實驚喜又唔係真係咁大.........同平日o個d差唔多.........至於話冇咁多油........我覺得其實同其他差唔多~~不過有一樣唔同o既係佢d齌真係冇咁硬~~唔會好似食石頭咁......我最鍾意係個酸齌~~好開胃~~$15真係幾大盒~~一盒有5 款~~不過我覺得佢好似因為我係學生所以俾少左d我~~我見到人地o個d比我o既仲多架.......整體黎講係叫抵食~~但就唔係特別好食囉~~
2005-03-01 19 瀏覽
細齋、糯米雞及素菜飽,合共$22,果然美味,而且味道與平日的有別,絕對值得一試!
2005-02-28 23 瀏覽
今期飲食男女介紹出色小食, 而呢間齋鋪既外賣係其一, 經過附近就專登去幫襯, 要了一盒細齋($15), 味道無想像中咁入味, 但佢既齋都幾軟, 唔會像另外既齋鋪咁硬實實, 同埋唔油, 另外再買左一個糯米雞, 雖然凍左, 但依然好好味
2004-12-28 26 瀏覽
自己本來在北角區上班,公司有些同事和我一樣都是素食者,都會在2:30後才入座,大、中、小點一律8元。假日都會帶埋阿媽去,佢老人家最鐘意食蝦餃,皮做得不錯,夠韌。我就最鐘意食蘿白絲酥餅,口感鬆化,味道很甜,沒有別家做得比它好。素菜飽也是必點的,裡面有冬菇粒、小棠菜、雪菜,好味。很懷念以前供應過的生煎飽。不過有兩種點心千萬不要點:叉燒餐包及腸粉系列。何解?唔好食囉!餐包有棷漿味,腸粉的粉味怪怪。此外,在下午茶時段有特價炒粉麵,一律$25。不過,不知是不是太受歡迎的關係,分量沒從前的多。個人偏好:腐球湯伊麵、薑粒菇粒炒粄。

素菜飽也是必點的,裡面有冬菇粒、小棠菜、雪菜,好味。

很懷念以前供應過的生煎飽。

個人偏好:腐球湯伊麵、薑粒菇粒炒粄。
2004-11-18 40 瀏覽
記起從前上班時在附近有一間素食店,地舖是外賣部,所以專程到來買些齋點。時為晚上差不多七時,點心做特價,$5有3件,要了二件日式草餅、二件腐皮卷、一件素燒賣和一粒擂沙湯丸。日式草餅是白芝麻餡,不太甜,還有微微的花生香,餅皮煙煙韌韌的,很好;腐皮卷和燒賣不過不失,可能放得太久,至於擂沙湯丸就不太好,餡太少,皮過厚而且粉皮好像還未熟透。外賣期間見到都有不少人到樓上食齋菜,唔知係咪好好味呢,等我搵日都去試先。
2004-09-08 31 瀏覽
分大($20),中($15),小($10)叫左盒小翻屋企食.雖然係小,但份量都唔少,有大半個飯盒咁多.佢D 酸齋都算唔差.因為唔似一般齋舖咁油淋淋而且味道不太濃烈.齋叉燒個樣真係幾似叉燒.
分大($20),中($15),小($10)

叫左盒小翻屋企食.
雖然係小,但份量都唔少,有大半個飯盒咁多.
齋叉燒個樣真係幾似叉燒.