餐廳: 三德素食館 (僑冠大廈)
資訊:

2010-08-02 110 瀏覽
今次試下呢間齋館,要咗個什錦齋,拉拉雜雜的,但係始終係叉燒齋同酸齋最好食~呢間D酸齋夠酸又夠味,叉燒齋口感很好,味道調得剛剛好,所以非常好食~推薦這裡的酸齋和叉燒齋~

推薦這裡的酸齋和叉燒齋
~

什錦齋
2010-08-01
2 分鐘 (外賣自取)
什錦齋
2010-05-04 295 瀏覽
The girls didn't want to go out for dinner which made it a good opportunity to go for a vegetarian meal as our younger daughter doesn't like vegetarian meals.We have been to this restaurant a few times and every time we have had a good meal and wondered at how many different dishes they can make out of vegetarian ingredients.There were too many dishes to choose from so we decided to pick a set menu for 2. For that we had 2 bowls of pumpkin shark's fins soup, 2 dishes to choose from a selection a

There were too many dishes to choose from so we decided to pick a set menu for 2. For that we had 2 bowls of pumpkin shark's fins soup, 2 dishes to choose from a selection and dessert.

I have to say the pumpkin soup was not bad, vegetarian soups are hard to taste good and this was already a good attempt. Vegetarian shark's fins has a good texture, something to bite into and it is environmentally friendly

We choose a Lions head and mixed vegetables cassrole and the dish not only looked really nice but it is hard to imagine a ball made from soya to taste so interesting and varied. I could taste some water chestnuts but the rest I guess is mainly soya. There were lots of different types of vegetables and rice vermicelli in the pot also.

The other dish was a deep fried bean curd and oyster. No need to explain how deep fried bean curd can be delicious but it's the oysters I cannot figure out. They actually did taste of oysters and I have attached a photo of a cut version. The dish was covered in chopped garlic and I have to say once again delicious.

Dessert was millet and barley sweet soup. I was too full to finish my bowl but it looked really healthy and was not too sweet.

As there were only 2 of us, we didn't order some of our regular favourites like satay sticks, deep fried taro or fried noodles. Have to leave some dishes for next time. The only thing we do not like about this restaurant is that it is really noisy and that could be due to the low ceiling and large tables with big groups of diners.

Lion's head with mixed vegetables
Deep fried bean curd and oyster
inside of the 'oyster'
2010-05-24
inside of the 'oyster'
2010-03-31 91 瀏覽
銀絲雜菜卷($4)和奶油卷($3)都很好吃。前者很大份,雜菜很多,很有咬勁,下次一定會回來買多點吃。後者和一般的糯米磁很不同,滿滿的流沙奶油層,一流啊,值回票價了。不過……沙律卷&芋角,不太好吃,雖然還有一點點溫度,但外層的皮已經軟棉棉的。大家最好不要點油炸類的小食,最好點一些在任何溫度都ok的甜點。賣相超級漂亮的牡丹酥,有點失望,可能是我期望過高的緣故。酥皮層超厚,感覺像是吃著老婆餅最外面的酥皮。裡頭的料嘛,自然很少了,大概只有一湯匙的份量吧。
銀絲雜菜卷($4)和奶油卷($3)都很好吃。
前者很大份,雜菜很多,很有咬勁,下次一定會回來買多點吃。

不過……
賣相超級漂亮的牡丹酥,有點失望,可能是我期望過高的緣故。
酥皮層超厚,感覺像是吃著老婆餅最外面的酥皮。
裡頭的料嘛,自然很少了,大概只有一湯匙的份量吧。
2010-03-30
2009-09-21 94 瀏覽
我打電話去訂中秋節用晚餐,有位男士接电話,我話訂3-10-09,6:45pm 用餐,講講下佢話不如叫位同事同你講啦,轉接到果位女同事,我話訂抬,6:45pm,佢就話: "想有兩輪囉",你6:45到,要7:45pm比返張抬我哋,不如你食8:00pm後,唔駛等咁耐,但我要趕另一家晚飯,所以一定吃頭圍,我話果日我都要返工,並不是放假,所以要吃6:45pm。我話不如比我吃到8:15pm比返張抬你啦,佢又話唔得,因為人太多,我話我知就係人多,而你又接受我訂6:45,我可不可以食到8:15pm,只係多15分鐘,佢叫我等等,之後再將电話駁去有位男士聽,我同位男士講,我只係訂張抬,需唔需要3個人聽电話呢???佢將果位女士的說話同我講一次,仲話只係 "夾硬" 比張抬你!!!嘩,真係火都嚟,我即刻還佢一句:唔通唔洗比錢架,得,我就將你呢番說話就在開飯公諸於內。
2009-08-03 91 瀏覽
近日成日bbq,很熱氣,滿口飛滋,所以今晚想清清地,同honey去左食齋。叫了一個2人套餐,包1湯、2款小菜、糖水。叫了一個露筍羹,加了$10叫了1個燉湯。個羹就麻麻地,冇乜味冇乜特別。而湯就幾好,好似有肉味咁,不錯不錯。小菜﹕(1)香煎蜜汁蓮藕餅﹕尚算香脆,但很漏,味道普通,沒有蓮藕味道(2)豉椒素魷﹕只係豆腐乾炒豆腐乾,豉椒味唔係好夾,有d奇怪 糖水是紅豆西米,太多西米,很結,唔好味。連加一,每人要$100,不抵食。

叫了一個2人套餐,包1湯、2款小菜、糖水

小菜﹕

糖水是紅豆西米,太多西米,很結,唔好味。

連加一,每人要$100,不抵食。

2009-08-03
2009-02-16 81 瀏覽
是日我們去同學家研究焗蛋糕,先去解決午膳,同學中有一位是虔誠的宗教素食者,也聽聞多吃素可令人更健康,那麼我也順道吃少一次肉,結結善緣。星期天的中午,雖然還未坐滿,但也坐了很多人,大多是長者,有三兩知己,或是有年青的陪同到來。雖是素食館,菜譜和點心紙的選擇五花八門,素食同學常來這裏,便由她發辦吧!點了數款點心,羅漢齋腸粉,野菌咖喱素魚蛋,沙爹腐球素腰花,香茜素蝦蒸粉果,五香鹹水角,五香荔芋素腩卷,和閩南三絲炒麵線。羅漢齋腸粉的粉皮做得很厚,內有雜菜絲、木耳絲之類,而味道清淡,淋上豉油則較易入口,一盅上的素魚蛋還有薯角和雜菰,咖喱汁味道很淡,較像葡汁,沙爹腐球素腰花,麵筋切割成豬腰,像真度頗高,味道一般,荔芋素腩卷是饅頭爽著一片芋頭,加上用五香粉調製成紅色的醬汁,也許令食客吃時口中無肉,而心中有肉,香茜素蝦蒸粉果的皮很薄,透出內裏的蝦紅色和菜綠色,蠻是吸引,但僧多粥少,我沒有吃,五香鹹水角炸得香脆,雖是素餡料,但也可口,最後來的一碟閩南三絲炒麵線,是我們認為最好的一味,色香味俱全,一碟雜菜炒麵收 $52 一碟,也許不容有失吧!素食同學的食後評認為食物水準比以前差了,而服務方面,除經理替我們

素食同學的食後評認為食物水準比以前差了,而服務方面,除經理替我們從傳菜盤中放沙爹腐球素腰花落檯時,一時失手將沙爹汁淋污整個茶壺外,其餘也算週到。結賬共$194,比葷飲茶不遑多讓,也許「健康要用錢買」是對的。

還記得約十年前在一個健康食品的傳銷會上,友人向我推銷一包普通的熊仔軟糖,約一百克重,售一百五十元,我說這麼貴,他讓我看包裝上列明的清單,說相等於多少磅西蘭花、紅蘿蔔、蘋果、香蕉等約十多二十種蔬果的營養,方便忙碌的香港人,並說了似是而非的理論:「不怕健康是用錢買回來,最怕是用錢也買不回來。」

我還是喜歡做食肉獸,頂多每餐多吃些蔬菜和注意飲食均衡。

五香荔芋素腩卷
羅漢齋腸粉
野菌咖喱素魚蛋
閩南三絲炒麵線
閩南三絲炒麵線
2009-01-27 56 瀏覽
我同男朋友,日日食,食到暈,已經食到冇咩再要試突然,有一日提起食素食,我立即叫好,佢就立即帶我去食出曬名三德我地叫左炒翅,百合炒蜜豆同埋炒飯喳嗎,嗶~洗唔洗二百幾,冇辨法啦~
我同男朋友,日日食,食到暈,已經食到冇咩再要試

突然,有一日提起食素食,我立即叫好,

佢就立即帶我去食出曬名三德

我地叫左炒翅,百合炒蜜豆同埋炒飯喳嗎,

嗶~洗唔洗二百幾,

冇辨法啦~

2008-11-28 17 瀏覽
11月28號 - 早上8點幾因為今日是初一。 所以我食齋/素。 一來受我媽媽影響 (我媽媽食齋/素的) 同埋我想健康D。今日買左3個糕點做早餐 (每個都係3蚊)。 但是3個我都從來沒有試過的。 所以都想看看它們的味道是怎麼樣的。 個cake就不太甜。 而咬落去都覺得好軟。 覺得好好味。 然後個水晶餅也不是太甜。 但是可惜爛左。 不過咬落去好好感覺。 同埋個豆沙好好吃。 最後個卷la。 同埋之前的cake同餅一樣好好味。 不太甜。 絕對好健康。
11月28號 - 早上8點幾

3個糕點
$9 (早餐)
3個糕點
  • 糕點
2008-11-17 25 瀏覽
今天和外國回來的朋友去吃午餐, 可能鬼佬不懂得叫, 點的差不多都不好錦鹵雲吞 – 來的那碟已涼了, 而且已 “林”, 根本已炸了很久, 朋友要求換另外一碟, 比之前的好一點炒烏冬 – 很多料, 但不似是炒的, 沒有鑊氣沙律卷 – 炸得過火, 很燶芒果布甸 – 朋友試了, 不知味道如何南瓜軟餅 – 一般價錢頗貴, 吃了共$238相信下次都不會再幫趁

炒烏冬 – 很多料, 但不似是炒的, 沒有鑊氣

沙律卷 – 炸得過火, 很燶

芒果布甸 – 朋友試了, 不知味道如何

南瓜軟餅 – 一般

價錢頗貴, 吃了共$238

相信下次都不會再幫趁
2008-07-19 37 瀏覽
今日陪阿女去北角尋找考琴試的場地搵到後跟住去搵食.........今次食齋啦我哋叫咗上海小籠包...好味崧子流沙包...完全唔熱上湯鮮竹卷...好油蝦餃...............好味怡香茄子炆米....好味,但多油崧子流沙包其實係崧子蔴蓉包, 唔好叫流沙包啦....貨不對版寄語三德啲食物落少啲油會更好是次埋單$99(連茶芥加一)
今日陪阿女去北角尋找考琴試的場地
搵到後跟住去搵食.........今次食齋啦

我哋叫咗

上海小籠包...好味

崧子流沙包...完全唔熱

上湯鮮竹卷...好油

蝦餃...............好味

怡香茄子炆米....好味,但多油

崧子流沙包其實係崧子蔴蓉包,
唔好叫流沙包啦....貨不對版

寄語三德啲食物落少啲油會更好

是次埋單$99(連茶芥加一)

2008-06-24 27 瀏覽
星期日想飲茶, 又唔想食咁肥膩(其實都係自欺欺人)成11點幾, 差唔多坐滿哂, 但都唔洗等位。素蝦餃: 普普通通啦薑汁素雞飽: 有D薑晌入面, 又幾好食喎雪裡紅素鴨絲腸粉: 食唔到雪裡紅喎?! 素鴨絲=腐皮蘿蔔絲酥餅: 個皮有D厚, 但都算OK (點解喺香港都係食唔返晌大陸食到嗰D咁好味o既呢?)咸水角:不似素點心好似仲有叫咗D咩, 但真係唔記得咗...整體唻講, 都叫做可以啦, 唔係差, 又唔係特別好囉..(定係因為我係食肉獸?!)其實我想食佢哋外賣部的素粉果, 羅漢腐皮卷, 同埋D甜點, 但堂食冇得嗌喎, 真奇怪! 仲要外賣部賣$2-3一件咋, 可能我下次都係外賣算啦..
星期日想飲茶, 又唔想食咁肥膩(其實都係自欺欺人)

成11點幾, 差唔多坐滿哂, 但都唔洗等位。

素蝦餃: 普普通通啦
薑汁素雞飽: 有D薑晌入面, 又幾好食喎
雪裡紅素鴨絲腸粉: 食唔到雪裡紅喎?! 素鴨絲=腐皮
咸水角:不似素點心

$49 (早餐)
(非會員)
2008-06-19 33 瀏覽
一間好的餐館除了應具備有好吃的食物, 環境舒適之外, 良好的服務態度也是非常重要, 但是這裡完全欠奉. 坦白說, 本人非常之不喜歡來這裡吃飯, 但無奈之下只有這兒方便, 才去吃. 依希記得, 來過三, 四次, 每次見到那些服務員都是黑口黑瞼, 死了老爸老媽的一副臭臉.有一次吃早茶時, 明明那張點心紙上的字跡不是我們寫的, 那個什麼中年略肥的經理硬要冤枉我們, 擾攘很久, 他才弄清楚, 但連一句道歉都沒有.令原來很開心的家庭樂, 失去雅樂. (極之差劣的人格) 另一次, 去吃晚飯, 我們明明早別人一步先登記, 但是竟然比人家晚5, 6分鐘才可以坐下, 因為對方是熟客, 才有優先權, 幹嗎要那個登記做屁用啊! 碰巧昨天大廈停電, 又下雨, 唉......當揮手點菜的時候, 有一個黑皮膚, 香蕉臉型的女侍應生, 她真的利害, 把客人變成透明人. 揮了一會, 都沒有人理.剛好, 隔離桌子點菜, 咱們啊,不耐煩的出聲, 提高音量, "唔該, 寫野呀"才有人過來招呼. 當點菜時, 看見隔離桌, 有一道蛮不錯的菜餚, 於是, 問問有沒有圖看, 叫什麼, 但是, 她完全沒有反應, 很專心的自己在寫
(極之差劣的人格) 另一次, 去吃晚飯, 我們明明早別人一步先登記, 但是竟然比人家晚5, 6分鐘才可以坐下, 因為對方是熟客, 才有優先權, 幹嗎要那個登記做屁用啊! 碰巧昨天大廈停電, 又下雨, 唉......當揮手點菜的時候, 有一個黑皮膚, 香蕉臉型的女侍應生, 她真的利害, 把客人變成透明人. 揮了一會, 都沒有人理.剛好, 隔離桌子點菜, 咱們啊,不耐煩的出聲, 提高音量, "唔該, 寫野呀"才有人過來招呼. 當點菜時, 看見隔離桌, 有一道蛮不錯的菜餚, 於是, 問問有沒有圖看, 叫什麼, 但是, 她完全沒有反應, 很專心的自己在寫剛才的菜, 只好等等. 后來,她竟然說:冇圖睇架, 好似叫咩. 好啦, 算了吧!

每次都希望這裡的侍應生能抖數精神, 不再云遊, 服務態度有所改善, 但是每次總是失望而回.

這裡的食物水準都OKAY, 但官理階層, 以及員工的服務態度水準, 簡直是豈有此理, 豈有此理, 豈有此理....!!

試問一間素食餐館, 內裡擺放佛像, 哲學字句, 本應充滿祥和的環境, 而人的內心却不是抱著服務的熱誠, 而是充滿怨氣, 你食得開心嗎?
2008-06-07 42 瀏覽
>>日式西檸素鴨卷 $38:我愛吃西檸XYZ 的菜,但總是西檸雞、西檸鴨,我都吃不得;少見西檸魚... ... 好可憐呀。所以,我一看見有這道菜,就不放過了!!!配沙拉醬。很好吃~~~ 有檸檬香味,又酥脆,只是有點放涼了。>>千絲蘿蔔酥 $19:媽媽的最愛。裡面有粗粗的蘿蔔絲。>>五香咸水角 $13:外皮QQ 的,但餡料略少。>>五柳仙班 $58:不夠香脆哩。芋蓉也不香,沒甚麼味道,不過算蠻滑的。>>上海小籠包 $19:終於能吃小籠包了,因為這是素的~~~ 很感動呀,必order 呀~~~!!!肉汁當然欠奉,但皮薄,也不錯~>>荔芋素腩卷 $19:yummy yummy~~~>>漁香素鴨粒炒飯 $58:味道很好。飯粒夠乾身,粒粒帶鹹香~>>芋頭卷:我和jeni 的飯後甜品。在樓下買的點心。雖是油炸,不大健康,而且放涼了,沒有酥脆口感,不過芋蓉很滑,很好吃~~~====================還有很多照片和食評,來來來~~~ 歡迎到我的blog 來看看:
>>日式西檸素鴨卷 $38:

>>千絲蘿蔔酥 $19:媽媽的最愛。裡面有粗粗的蘿蔔絲。

>>五香咸水角 $13:外皮QQ 的,但餡料略少。

>>上海小籠包 $19:
肉汁當然欠奉,但皮薄,也不錯~

>>荔芋素腩卷 $19:yummy yummy~~~

====================
還有很多照片和食評,來來來~~~ 歡迎到我的blog 來看看:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?new=1&mid=6601
  • 日式西檸素鴨卷,漁香素鴨粒炒飯,芋頭卷
2008-05-05 25 瀏覽
一盒內每款有2-3大件酸齋-唔夠酦,但係甜度啱啱好咖喱齋-都有咖喱味,唔會有濃到苦的感覺豉油齋-味道唔算重齋叉燒-樣子十分逼真.齋腎-口感ok,唔會太硬or太un齋札肉??-好似司華力腸咁粗,但係無咩味齋燒鵝-薄薄的.分量好多,一個人真係未必食得晒,就算食得晒都會滯一排數泥數去都係得7款..比佢寫住的8款少左...
一盒內每款有2-3大件
酸齋-唔夠酦,但係甜度啱啱好
咖喱齋-都有咖喱味,唔會有濃到苦的感覺
豉油齋-味道唔算重
齋叉燒-樣子十分逼真.
齋腎-口感ok,唔會太硬or太un
齋札肉??-好似司華力腸咁粗,但係無咩味
齋燒鵝-薄薄的.

分量好多,一個人真係未必食得晒,就算食得晒都會滯一排

數泥數去都係得7款..比佢寫住的8款少左...
$20 (其他)
2008-03-03 27 瀏覽
二月二十九日- 星期五一個月前嚟呢度食過第一次,覺得幾好食,今晚又想食齋,所以又再嚟過。今次都要等兩三個字,唔知係咪因為星期五晚/大家都認為呢度幾好食呢?原來呢度有得食素食火鍋,本人就從未試過啦,不過就唔係太大興趣,都係點返普通齋菜穩陣d。點了一個二人套餐+ 日式煎素餃子+ 鴿崧跟生菜包+ 羅漢齋炒麵,四人食真係好夠。套餐有:素翅兩碗,菠蘿咕嚕肉,法海圃團及紫米露糖水。菠蘿「咕嚕肉」賣相吸引,食落酸酸甜甜,很開胃,「咕嚕肉」比起真的咕嚕肉較腍,但味道亦相當不錯,炸粉炸得幾香脆可口。鴿崧跟生菜包又係另一推介,像真度極高,有崧子、紅蘿蔔、話梅碎等,幾特別。除咗煎餃子外,其他食物都唔錯,煎餃子既餃子皮太韌,所以麻麻哋。順帶一提,樓下買齋鹵味既客人眾多,味道應該不錯掛。
二月二十九日- 星期五

順帶一提,樓下買齋鹵味既客人眾多,味道應該不錯掛。