2024-09-21 3290 瀏覽
朋友約食飯,安排左一餐鐵板餐,都安排好喇!唔使諗,一於跟佢去🤭三日月位於尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖。地方都幾容易搵,地方都算大,環境都幾舒服,可以選擇坐吧檯,見住廚師為你準備美食!店員服務都非常好,廚師每做好一樣菜,店員都會講解食材,服務到好位!三日月一人前鐵板餐:前菜:沙律+三小點火龍果雜菜沙律,清新開胃!三小點分別有牛蒡,日式豆腐,雞肉刺身,作為一個開胃菜都唔錯,幾有特色!極上刺身,有赤身魚,魷魚,油甘魚,口感細緻,肉質鮮嫩!廣島蠔,肉質肥美,帶有淡淡嘅海水味!鮮活南非鮑魚:未煮嘅時候好新鮮,喺度掙扎,煮熟咗,入口肉質鮮嫩彈牙,配埋紫菜昆布口感更上一層!茶碗蒸:一開蓋陣陣黑松露香味,蛋蒸得好嫩滑,魚籽,木耳絲令到蛋嘅層次多咗!深海野生白鱈魚:擺盤精緻,魚肉鮮甜,肉質嫩滑,加上白汁,蔬菜汁,入口味道更豐富!帝王虎蝦:見住師傅將蝦拆件煎,上菜時再砌返好,呢個過程都係一種享受,蝦肉彈牙,蝦鬚鬆脆,唔錯!鹿兒島黑毛豬肩:擺盤好有意境,肉質juicy惹味,油脂越食越香!加埋蒜片簡直一流!鹿兒島黑毛豬薄燒卷:黑毛豬卷住雜菜雜菇,口感豐富!鐵板炒飯:一個有生命嘅炒飯,因為放咗木魚絲

三日月一人前鐵板餐:
前菜:沙律+三小點

火龍果雜菜沙律,清新開胃!

極上刺身,有赤身魚,魷魚,油甘魚,口感細緻,肉質鮮嫩!

廣島蠔,肉質肥美,帶有淡淡嘅海水味!

鹿兒島黑毛豬薄燒卷:黑毛豬卷住雜菜雜菇,口感豐富!

鐵板炒飯:一個有生命嘅炒飯,因為放咗木魚絲,飯嘅熱力令到木魚絲鬱嚟鬱去,好有畫面!
味噌湯,入口濃郁,唔會太鹹,湯啱啱好!
甜品:紅豆綠茶大福,甜度適中!呢個做呢一餐噶收尾剛好!
2024-08-27
因為慶祝朋友升職,揀咗佢最鍾意嘅鐵板燒同佢食😘日式鐵板燒以新鮮食材同精湛技藝而聞名,所以今次專登揀咗bar枱位置,同朋友一齊欣賞師傅嘅廚藝。師傅係日本人,擁有多年嘅鐵板燒煮食經驗,呢個亦都係我哋放心預約呢一間餐廳嘅其中一個原因!去到嘅時候師傅亦都非常細心問我哋有冇嘢唔食,呢個位真係非常值得加分!坐喺呢度簡直就係好似見到師傅表演咁,每一個餸菜嘅擺盤都非常有心思!🤍時令生蠔餐廳用咗日本最出名嘅廣島蠔,新鮮的生蠔口感滑嫩,十分清甜。餐廳仲特登搭配自家製嘅汁,提升咗鮮味。🤍極上刺身,最鍾意食佢嘅牡丹蝦,喺香港唔係好多地方食到呢一個質素嘅牡丹蝦,味道嚟講非常出色,而且非常鮮甜,大大隻同埋好甜美!🤍南非鮑魚鮑魚真係非常新鮮,見到師傅原隻開出嚟,而且刀工10分精湛。食落feel到肉質厚實,加埋師傅特別調製嘅汁,真係想再食多隻🤍龍蝦🦞,肉質Q彈,食起黎口感亦都非常爽彈,證明餐廳來貨非常新鮮,師傅用咗龍蝦頭嘅部份,整咗做一個汁,再放返喺上邊,再配以簡單嘅調味,令到成個味道更加突出🤍鹿兒島黑毛豬肩:黑毛豬肩脂肪適中,肉質柔軟多汁,師傅烤到外焦內嫩,夾埋菇係入面非常美味。🤍餐廳會用返本身嘅龍蝦頭來做一個龍蝦

🤍時令生蠔

🤍南非鮑魚

🤍鹿兒島黑毛豬肩:

🤍餐廳會用返本身嘅龍蝦頭來做一個龍蝦麵豉湯,龍蝦麵豉湯味道非常濃郁,而且可以食龍蝦頭嘅肉同埋湯,配搭本身嘅昆布,口感亦都非常豐富,味道亦都rich!

🤍櫻花蝦鐵板炒飯
炒飯粒粒分明,櫻花蝦同埋師傅特別調製汁,酸酸地咁,增添咗獨特嘅香味,食到一半,店員會比另外一個湯,可以做一個茶漬飯,一飯可以兩食,真係非常好食!
🦞🥩係有龍蝦同美國prime肉眼高級食材嘅9道菜套餐呀🪄咁heavy 就最岩午餐食,留待消化😈😈每道菜都有專人介紹,服務態度超好,店員/師傅都好鍾意同大家傾偈。Appetizer 前菜3小點漬物/ |蒜頭漬|味噌茄子|煙燻雞肉|3款分別唔同口感同味道。睇出廚師對前菜都好有心思。最喜愛蒜頭漬有驚喜食出有鰹魚湯味Salad 沙津/有火龍果、蕃茄、蜜蜂豆同沙津菜,好豐富。夾埋柚子醋汁,令人開胃Fresh live Australian Lobster 新鮮西澳龍蝦/|龍蝦|龍蝦膏|羅勒醬|乾蔥|紫薯粉|我最喜愛環節‼️真新鮮,未燒前上枱一望仲見到啲腳仔神經郁緊🙃另配龍蝦膏做醬汁,未食先期待。師傅烹調時間預得剛好,可夾炸蒜片/ 醬汁食用。龍蝦肉質緊致彈牙,唔點醬都好鮮。個人喜愛夾醬汁、乾蔥和紫薯粉入口🤤口感豐富又唔喧賓奪主👍🏻Chawanmushi 茶碗蒸/|日本蛋|黑雲耳|三文魚籽|白松露油|蛋好滑溜,松露油更將成個茶碗蒸提鮮咗Teppanyaki Grill Veggie 鐵板燒日本野菜/|南瓜|秋葵|蓮藕|不時不吃,就咁燒嚟食最考究食材鮮度,合格😈鍾意濃味嘅朋友都可以加佢三款醬汁:蒜汁面豉
🦞🥩係有龍蝦同美國prime肉眼高級食材嘅

Appetizer 前菜3小點漬物/
|蒜頭漬|味噌茄子|煙燻雞肉|

Salad 沙津/

|龍蝦|龍蝦膏|羅勒醬|乾蔥|紫薯粉|

Chawanmushi 茶碗蒸/
|日本蛋|黑雲耳|三文魚籽|白松露油|
蛋好滑溜,松露油更將成個茶碗蒸提鮮咗

|南瓜|秋葵|蓮藕|
不時不吃,就咁燒嚟食最考究食材鮮度,合格😈鍾意濃味嘅朋友都可以加佢三款醬汁:蒜汁面豉汁芝麻汁

US Prime Ribeye Beef Roll 美國Prime肉眼薄燒卷/
|牛肉|金菇|白蔥|蔥花|
係爆汁‼️表示1舊唔夠食,想encore 😭

Teppan Fried Rice 鐵板炒飯
|日本米|梅醬|櫻花蝦|白飯魚|蔥|
食到呢度都好飽。好彩佢1物2食,可以食咗一半先,再倒茶,變茶漬飯,風味完全不同,幾特別。

Lobster Miso Soup 龍蝦味噌湯
|龍蝦頭|味噌湯|
最後上個湯,再度暖胃,頭湯清甜😌師傅用龍蝦頭煮湯,鮮味

Caramel Toast 焦糖多士
甜品擺設得好有心思🥰雖然只係多士,但都好好味,肉桂粉夾焦糖陣味冇得輸💁🏻‍♀️

前菜3小點漬物+ 沙津
澳洲龍蝦• 美國Prime 肉眼薄燒9道菜
鐵板燒日本野菜+  美國Prime肉眼薄燒卷
焦糖多士
2024-12-04 0 瀏覽
今日約咗朋友食午餐,想揀一間坐得舒服,可以慢慢食、傾吓偈嘅餐廳。於是我搵左一間樓上舖,好高級嘅日本料理,裝修簡約、清新,座位舒適、寬敞。而且午市套餐價錢合理。我哋一行二人,店員安排咗我哋坐吧枱,吧枱面對廚師,前面就係鐵板,可以睇住廚師烹調食材,上碟後即刻送到我面前。餐廳有提供午市套餐,一人套餐包含多款小食及菜式,好吸引。首先來一份「火龍果沙律」,夥計全菜嘅時候都會細心咁為我哋介紹每一味菜式,呢一個菜式係用日本火龍果製成,特別香甜。跟住廚師將食材攞俾我哋先過目,包括咗龍蝦、和牛。俾我哋影完相之後,廚師就喺我哋面前即刻煎。首先係「香煎龍蝦」配合蝦膏製成嘅醬汁,非常香口,充滿龍蝦膏嘅鮮味,龍蝦肉已經拆左殼,容易食用,而且肉質非常鮮嫩。店員保留龍蝦頭,留待放入麵豉湯入面,煲一煲,製作成濃郁嘅龍蝦麵豉湯。接着係牛扒厚切,配合海鹽同埋蒜頭片做配菜,蒜頭片切到好薄,再炸到脆卜卜,好香口。另外,牛扒薄切配合蔥花,卷成一條,蔥花帶出牛肉嘅鮮味,令食物更加豐富,味道更加有層次感。唔驚唔夠飽,因為仲有「日式蛋炒飯」,配合日式醬油,好香蛋味,飽肚又惹味。接着係「炒雜菜」,均衡飲食必備。套餐包括甜品「豆沙抹茶大

接着係「炒雜菜」,均衡飲食必備。

套餐包括甜品「豆沙抹茶大福」,大福餅嘅糯米皮非常香滑,配合甜甜嘅豆沙餡料,好好味。

鍾意食甜品嘅我,之後我哋仲叫多一份「焦糖多士」,都是配合焦糖,脆卜卜,非常推介。
2024-12-02 0 瀏覽
今日唔使返工,兩個人出嚟行街,行到攰搵個地方食午餐,發現有間樓上舖,好高級嘅日本料理,裝修簡約、清新,座位舒適、寬敞。睇咗餐牌,見到午市套餐好特色,而且價錢合理,所以入咗去。我哋一行二人,夥計安排咗我哋坐吧枱,對住廚師,前面就係鐵板,可以睇住廚師處理食材、接着即刻喺鐵板上面燒俾我哋食。我哋分別叫咗兩款唔同嘅午市套餐share嚟食,諗住可以試多幾款菜式。首先來一份三色前菜,其中煙燻雞肉好特別,生雞肉經過煙燻處理,鹹鹹地,肉質鮮嫩,有少少似食緊三文魚刺身嘅感覺。接着有「火龍果沙律」,夥計全菜嘅時候都會細心咁為我哋介紹每一味菜式,呢一個菜式係用日本火龍果製成,特別香甜。跟住廚師將食材攞俾我哋先過目,包括咗龍蝦、和牛。俾我哋影完相之後,廚師就喺我哋面前即刻煎。首先係「香煎龍蝦」配合蝦膏製成嘅醬汁,好香口,龍蝦肉已經拆左殼,容易食用,而且肉質非常鮮嫩。接着係牛扒厚切、同埋牛扒薄切配合蔥花,造成卷狀狀。兩款牛扒都同樣好食,各有特色。伴碟有蒜頭片,脆卜卜,好香口。另外仲有「三文魚籽松露蒸水蛋」,入面有蜆肉同埋帆立貝,用料十足。最後係「櫻花蝦酸梅醬炒飯」配鰹魚湯,可以自行製成茶漬飯,酸梅汁令到炒飯顏色

最後係「櫻花蝦酸梅醬炒飯」配鰹魚湯,可以自行製成茶漬飯,酸梅汁令到炒飯顏色變成粉紅,味道清新可口,加咗鰹魚湯之後,酸梅味更加出眾,櫻花蝦炒到脆卜卜,好好味,而且好特色。

會反復去吃的日式鐵板燒🌟顏值高環境好!龍蝦🦞和牛🥩限定甜品🍮連泡飯出品都可以這麼好看😍每次來都座無虛席!澳洲龍蝦🌟美國Prime肉眼薄燒9道式午市套餐 💰498🌟Appetizer 前菜➕沙拉🐤肉刺身茄子醬蒜和沙拉前菜,酸酸的胃口完全被打開~🌟Fresh Live Australian Lobster 鮮活澳龍活澳龍直接上鐵板!新鮮的就是不一樣,肉質彈牙鮮甜,不得不說這擺拍真的是花了心思的,紫薯粉搭配可食鮮花混合新鮮龍蝦,視覺的盛宴🌟US Prime Ribeye Beef Roll 美國肉眼薄燒卷➕ Teppanyaki Grill Veggie 鐵板燒日本野菜好juicy的和牛肉!薄切和牛包裹菇類和蔬菜,湯汁浸滿太鮮美!伴現的🇯🇵野菜,這一口下去回味無窮🌟Chawanmushi 茶碗蒸用魚湯蒸的茶碗蒸也太鮮了!魚子點綴營養健康~🌟Teppan Fried Rice 鐵板炒飯➕ Lobster Miso Soup 龍蝦味噌湯粒粒分明的炒飯好有嚼勁!倒入魚湯變身泡飯,加入芥末調鮮,太有創意~🌟Dessert 甜品🇯🇵大廚手繪板限定吐司,太可愛的snooby!用心滿滿❤️
會反復去吃的日式鐵板燒🌟
每次來都座無虛席!

澳洲龍蝦🌟美國Prime肉眼薄燒9道式午市套餐 💰498

🌟Appetizer 前菜➕沙拉
🐤肉刺身茄子醬蒜和沙拉前菜,酸酸的胃口完全被打開~

🌟Chawanmushi 茶碗蒸
用魚湯蒸的茶碗蒸也太鮮了!魚子點綴營養健康~

🌟Dessert 甜品
🇯🇵大廚手繪板限定吐司,太可愛的snooby!用心滿滿❤️

10 分鐘 (堂食)
2024-11-11 461 瀏覽
今日我去咗尖沙咀一間樓上嘅鐵板餐廳,食咗個澳洲龍蝦同美國Prime肉眼薄燒嘅9道菜午市套餐,真係超級滿足!一坐低,餐廳環境幾靚,氣氛又輕鬆,啱啱好適合放鬆。呢個套餐包咗前菜、沙律、茶碗蒸、鐵板燒日本椰菜、鮮活澳洲龍蝦、鐵板炒飯、龍蝦味噌湯同埋甜品,好豐富!首先上嚟嘅前菜有三樣,分別係茄子、鮮雞肉片同埋帶子裙邊。茄子煮得軟滑,搭配上醬汁,味道好入味;鮮雞肉片則鮮嫩,肉質滑口,帶子裙邊就更加驚喜,鮮味十足,係開胃之選😋😋😋然後上嚟嘅沙律,沙律新鮮,清爽可口,搭配嘅醬汁唔會過於重口味,正好中和返前菜嘅濃郁。接下來就係茶碗蒸,茶碗蒸滑滑地,上面有鰹魚汁,入面有木耳絲,唔會太鹹!鐵板燒日本椰菜上嚟時,保持咗脆口感,搭配少量嘅醬汁,味道清新,真係好好味。然後就係我最期待嘅鮮活澳洲龍蝦,龍蝦一上嚟就令人眼前一亮,色澤金黃,香氣撲鼻,肉質鮮甜,根本冇得輸,真係一個好享受!再者,鐵板炒飯上嚟,粒粒分明,裡面有好多櫻花蝦同蔥花,炒得香噴噴,特別係可以分兩次食,先食一半,另一半再加鏗魚湯食,更加好味,真係一個好搭配!最後,甜品方面有紅豆和果子整體來講,以呢個價錢,呢間餐廳真係值得一試!我肯定會再返嚟!

最後,甜品方面有紅豆和果子

今日朋友同我慶祝生日,知道我喜歡食日本鐵板燒,特意帶我來這間位於尖沙咀金馬倫廣場2樓「三日月」,朋友已經為我揀咗個龍蝦午市套餐$498,呢個價錢都好吸引。 聽講呢間鐵板燒店係由日藉主廚主理,今日有幸見識到日本主廚嘅精湛廚藝,而且每道菜嘅擺盤都非常精美。🎀 前菜三小碟煙燻雞肉·汁煮茄子·帶子裙邊第一次食到咁薄嘅雞肉,肉質非常鮮嫩又有著淡淡嘅煙燻味。汁煮茄子煮到好軟糯,醬香濃郁。帶子裙邊夠晒惹味。🎀 水果蔬菜沙律兩片火龍果配埋時令沙律菜,再配搭上清新嘅柚子醬汁,酸酸甜甜,口感好清新。🎀 鮮活澳洲龍蝦呢隻龍蝦夠晒大隻,師傅把龍蝦一開二,每人半隻。龍蝦肉質非常爽口兼彈牙,配上蝦膏煮成嘅濃郁醬汁,再加埋擺盤上嘅紫薯粉和香草汁,口感層次非常豐富。🎀 茶碗蒸用鰹魚湯汁煮成嘅茶碗蒸,再在上面鋪上三文魚子,而茶碗蒸嘅底部有埋木耳絲,整個口感層次非常豐富,而且味道好鮮甜。🎀 美國PRIME肉眼薄燒卷師傅用美國肉眼包裹著厚厚嘅香菰絲、青蔥和芽菜,再慢慢把肉眼卷煎香,還配上三款醬汁,分別有燒汁、麵豉汁和芝麻醬汁。呢個薄燒卷香氣四溢,入口即化。師傅還配上自己親手炸嘅獨子蒜,又香又脆,好味到停唔到口。🎀 鐵板燒

🎀 前菜三小碟
煙燻雞肉·汁煮茄子·帶子裙邊
第一次食到咁薄嘅雞肉,肉質非常鮮嫩又有著淡淡嘅煙燻味。
汁煮茄子煮到好軟糯,醬香濃郁。
帶子裙邊夠晒惹味。

🎀 水果蔬菜沙律

🎀 鮮活澳洲龍蝦

🎀 茶碗蒸

🎀 美國PRIME肉眼薄燒卷

🎀 鐵板燒日本野菜
師傅用上日本南瓜、秋葵、蓮藕、冬菇,全部材料都非常新鮮而且煎到好香口。

🎀 鐵板炒飯
師傅用咗櫻花蝦、酸梅乾、木魚花、白飯魚乾等材料來炒飯,師傅炒到啲飯香噴噴,而且夠乾身兼粒粒分明,食落口感好豐富。
原來呢碗炒飯有兩種食法,師傅介紹食咗半碗飯後,再把預備好嘅鰹魚湯倒入飯內變成湯泡飯,呢壺鰹魚湯個味好香濃,令到整碗湯泡飯味道更提昇。

🎀 龍蝦味噌湯
師傅把龍蝦頭熬製而成嘅味噌湯,整個湯更為突出、而且又有龍蝦肉食,口感超正。

🎀 甜品
櫻花味大福餅,味道清甜。

🎀 生日蛋糕
餐廳勁有心思,為我預備咗近期大熱嘅劃碟蛋糕🎂幫我慶生,除咗有啫喱果凍外,重有香桃味嘅蛋糕,而且劃碟好鬼靚。

2024-11-09
2024-11-08 688 瀏覽
在尖沙咀有一家菜色選擇極為豐富的鐵板燒餐廳。午市大約五百元便可品嚐到龍蝦餐,而這次晚餐則享用了更讓人滿意的套餐。餐廳體貼地提供兩人可以選擇不同的套餐,價位相同($1280/位),卻有不同的美食享受,能品嚐到十幾款菜式,令人非常滿足!由日本師傅主理,鐵板燒技藝自然不在話下,且菜品的調味風格頗具創新,擺盤亦相當精緻呢~前菜三小點帶子裙邊、味噌茄子、煙燻雞胸,三款口感都非常不錯,十分入味~極上刺身三款刺身包括油甘魚、赤身、牡丹蝦 都很新鮮時令生蠔廣島生蠔超級大顆,鮮甜可口,口感極佳
鐵板燒北海道珍寶帆立貝
帆立貝火候掌握得宜,吃起來鮮甜緊實鮮活南非鮑南非鮑魚口感彈牙,搭配海苔醬更添鮮味,另外鮑魚肝也可食用
茶碗蒸
茶碗蒸滑嫩無比!原來蛋漿中加入了黑松露,雖然看不見卻能感受到松露的香氣新鮮龍蝦 龍蝦的新鮮口感令人贊嘆,搭配由蝦頭膏製成的醬汁,更加提升了鮮美度五頭珍寶大蝦 超大虎蝦,肉質鮮美且緊實,配上濃郁的醬汁,風味獨特A4鹿兒島和牛薄燒卷 和牛入口即化,即使不沾醬也能感受到肉質的鮮香與油脂的香氣日本豬肉薄燒卷 朋友點的豬肉也相當不錯,薄切的豬肉包裹著金針菇,口感豐富,肉質恰到好處,嚼勁
由日本師傅主理,鐵板燒技藝自然不在話下,且
菜品的調味風格頗具創新,擺盤亦相當精緻呢~

前菜三小點

極上刺身
三款刺身包括油甘魚、赤身、牡丹蝦 都很新鮮

時令生蠔
廣島生蠔超級大顆,鮮甜可口,口感極佳

鐵板燒北海道珍寶帆立貝
帆立貝火候掌握得宜,吃起來鮮甜緊實

鮮活南非鮑
南非鮑魚口感彈牙,搭配海苔醬更添鮮味,另外鮑魚肝也可食用

新鮮龍蝦

五頭珍寶大蝦
超大虎蝦,肉質鮮美且緊實,配上濃郁的醬汁,風味獨特

A4鹿兒島和牛薄燒卷
和牛入口即化,即使不沾醬也能感受到肉質的鮮香與油脂的香氣

日本豬肉薄燒卷
朋友點的豬肉也相當不錯,薄切的豬肉包裹著金針菇,口感豐富,肉質恰到好處,嚼勁十足

鐵板燒日本蔬菜
與主菜一同上桌的蔬菜包括蓮藕、南瓜和秋葵等,味道都很不錯

鐵板炒飯
這道炒飯具有餐廳特色,加入了自制梅醬、櫻花蝦和白飯魚,酸酸的口感令人開胃
吃到一半時,還可以加入茶湯和山葵,變成茶浸飯,吃起來更加清新!

龍蝦味噌湯
龍蝦套餐中包含的龍蝦味噌湯,相較於普通味噌湯,增添了鮮甜的風味

甜品
雪糕和雪芭有多種口味可供選擇,今日的柚子雪芭和豆腐雪糕都相當不錯!
2024-11-08 478 瀏覽
因為朋友生日,都知道佢未食過呢類嘅鐵板燒,就想俾一個驚喜佢,當帶到朋友上餐廳佢都覺得好surprise。餐廳環境好舒適,光線好充足,可能係樓底好高,以及中午嘅時候唔係太多人。我哋光顧係中午嘅時間,每人叫咗一個午餐,我哋叫咗一個有龍蝦海鮮餐🦞,有大蝦🍤,有薄切牛肉,最先嚟係一個清新嘅沙律,再嚟一個茶碗蒸,然後廚師,比你睇吓將要為你烹調嘅海鮮,廚師煮嘅每一樣食物都恰到好處,唔會太韌。服務態度方面,每一位嘅店員很有禮貌,朋友話有機會一定再去光顧
慶祝紀念
生日
2024-11-07 539 瀏覽
又到搵食星期五,跟朋友一齊食新嘢。聽講餐廳由日藉主廚坐鎮,並以獨家調制嘅醬汁令海鮮/肉類更出色,聽完唔係唔試嘛今晚好多人,可惜無晒吧台座😢😢我哋揀咗中間價錢,極上一人前鐵板餐$998 再加一-前菜三小點、沙津漬物牛篣、茄子、煙燻雞肉漬物十分爽脆,牛篣酸酸甜甜,作前菜很適合。煙燻雞肉好特別,應該是雞刺身來🤭質感好滑,唔望住來食以為係三文魚😂😂 濃烈燻香味,咸咸香香,完全沒有腥味,處理很好👍🏻-季節時令生蠔日本廣島蠔蠔鮮甜肥美,鹹度適中,入口順滑,幾乎入口就溶🤭-極上刺身有魷魚、油甘魚、赤身,魷魚質感軟滑,很鮮味👍🏻 油甘魚同赤身好厚,魚油脂感和口感upup-鮮活南非鮑魚採用昆布 、高湯、熬成湯汁,再加入紫菜、昆布碎在面上,湯汁很鮮甜令海鮮味更重。鮑魚爽彈,調味剛好。先吃淡口味的鮑魚最後再吃鮑魚肝臟,味道更加濃,海水味更濃,來個不同的層次。-茶碗蒸面上係鰹魚湯汁+三文魚子雞蛋 落咗少許松露油,入口好滑又香。再加入木魚絲多一種口感。-野生白鱈魚第一次見精緻嘅鐵板燒😍意式雜菜鋪面再加香草汁 同自家製白蜆汁。以為加咗好多嘢會覆蓋鱈魚的原味道 ,反而令整體提升個口感,仲要都幾夾,十分驚喜😍-美國p
今晚好多人,可惜無晒吧台座😢😢
我哋揀咗中間價錢,極上一人前鐵板餐$998 再加一

-前菜三小點、沙津
漬物牛篣、茄子、煙燻雞肉

-季節時令生蠔
日本廣島蠔
蠔鮮甜肥美,鹹度適中,入口順滑,幾乎入口就溶🤭

-極上刺身

-鮮活南非鮑魚

-茶碗蒸
面上係鰹魚湯汁+三文魚子

-野生白鱈魚
第一次見精緻嘅鐵板燒😍意式雜菜鋪面再加

-美國prime肉眼薄燒卷+日本野菜
牛肉包住本菇一齊食,第一啖油脂已經吱出嚟,菇菇吸收晒牛汁,牛肉又嫩好好食,。如果覺得膩可以沾酸汁食,會再正啲☺️

-鐵板炒飯+味噌湯
到呢個時間已經好飽,炒飯都係正常蛋/櫻花蝦蛋炒飯,食幾啖已經放棄。竟然呢到係櫻花蝦木魚絲炒飯,應該有落酸汁/梅子去炒,入口酸酸微微,感覺上無咁油,令我成碗食晒😂😂變相個味道會有啲咸,但重口味表表者我覺得幾正😛 佢仲附上壺鰹魚清湯+芥末比你做個茶漬飯 清湯真係好清好淡,就咁飲會覺腥😅 所以要加埋個飯 中和返

-甜品
櫻花大福
甜甜哋的櫻花味,唔太啱我口味🫣
  • 鮮活南非鮑魚
  • 鐵板炒飯
2024-11-06 524 瀏覽
今日我去咗尖沙咀一間樓上嘅鐵板餐廳,見到午餐套餐好平,食喱D高野,識食嘅朋友一定係食午餐,我選咗個六款輕食鐵板午餐,只需$248/位!一坐低,餐廳環境幾舒適,氣氛輕鬆,適合聚餐。午餐套餐包括沙律、鐵板燒什菜、一款主菜、鐵板炒飯、味噌湯同埋甜品!首先上嚟嘅係沙律,裡面有火龍果同蕃茄,色彩繽紛,食落去清新爽口,非常開胃。接住就係鐵板燒什菜,菜式好豐富,有紅蘿蔔絲、冬菇同椰菜絲。蔬菜炒得剛好,保持咗脆口感。主菜方面我選咗紐西蘭肉眼扒,要求五成熟,肉質真係好嫩滑,牛肉嘅香味非常濃郁。燒好之後,外面微微焦香,裡面卻保持咗肉汁,非常滿足!講到鐵板炒飯,呢度嘅炒飯真係唔可以錯過,有蛋有蔥,粒粒分明,炒得香味撲鼻!味噌湯上嚟時,湯底清淡,飲落去非常舒服,適合中和返之前嘅重口味。最後仲有甜品,係紅豆和果子,口感滑順,甜而不膩,非常適合做個完美結尾。另外,餐廳入面有兩個獨立大房,適合包場慶祝,環境私密又舒適,下次可以再試吓!🤘🤘🤘

2024-11-04 376 瀏覽

2024-10-29 689 瀏覽
今日去咗一間位於尖沙咀日式鐵板燒餐廳, 位置坐落於尖沙咀非常容易去,去到餐廳,因為樓底比較高,感覺環境十分舒適。 因為都飽飽地就叫咗個輕食鐵板午餐,一共六道菜。 水果沙律水果沙律新鮮爽配上難得一見嘅青豆同埋火龍果, 口感爽甜。 輔以柚子醋汁,酸甜開胃。紐西蘭肉眼扒厚燒喺食牛扒之前,店員都好用心將三款嘅醬汁:酸汁、味噌及芝麻醬放在枱前,並逐一介紹。肉眼扒厚度十足,煎的時候師傅還會伴以牛油汁,因為非常香口,咬落去充滿肉汁,師傅燒完之後仲好細心將牛肉切開,方便進食。鐵板炒雜菜蔬菜鮮甜,熟度剛好, 伴以鹽和黑胡椒 鐵板炒飯蔥花雞蛋鐵板炒飯,欣賞師傅處理飯的時候乾濕度足夠, 最怕一般的鐵板炒飯過於濕潤, 失去了飯香。 店家還貼心地附上味噌湯。 紅豆艾草大福充滿艾草味的餡皮, 伴以甜度剛好的紅豆蓉, 為這一餐畫上完美的句號。

因為都飽飽地就叫咗個輕食鐵板午餐,一共六道菜。

水果沙律

紐西蘭肉眼扒厚燒

鐵板炒雜菜
蔬菜鮮甜,熟度剛好, 伴以鹽和黑胡椒

紅豆艾草大福

2024-10-28 744 瀏覽
今天一行三人去三日月吃午餐,慶祝生日。每道菜都會有職員講解,和精美擺盤,然後再上菜,有別於其他餐廳,廚師直接把食物放在鐵板前的碟子上。龍蝦煎香後,鮮味十足,用了龍蝦膏製作醬汁,食到lam lam 脷。 加了蟶子王,本身的鮮甜味特出。牛肉卷有些肥肉,廚師很好,在失要求下把肥肉切走。炒飯亦十分特別,有蝦乾 魚乾的香味,伴以微酸的梅醬。餐廳也很細心,我只在訂座時提及是為了生日,餐廳自己留意到是誰生日,送上生日甜點,十分驚喜。環境整潔乾淨,服務細心,非常好。
2024-10-28
120 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日