2008-05-24 16 瀏覽
早前有位朋友同我講開有一間食上海野既鋪頭幾好食加上服務幾好,佢講果間就係上海婆婆(將軍奧店),但本人住屯門,十年都唔入將軍奧一次,所以無係將軍奧店食,但知道屯門都有一間店,琴日偶然經過之下,就去試一試,我同女朋友兩個人,叫左担担麵(少辣)、小籠飽、奶油湯津八、雪菜墨魚同埋四川雞柳炒年糕(少辣),個担担麵幾好食,食得出花生醬同辣味,好彩叫左少辣,如果唔係我相信會好辣,但d麵淋左d,小籠飽的皮包住湯汁,已經算唔錯,奶油湯津八d湯幾好飲,有奶油味但又唔會太騷,雪菜墨魚幾爽,有少少辣,炒年糕既辣味真係唔錯,有麻味也有辣味,我地2個人叫左成5樣野,其實係叫多左,我地都有食唔哂,因為佢d野唔係細碟,所以都幾抵,唔似鼎泰豐,全部野都好細碟,價錢又唔平,本人覺得鼎泰豐除了小籠飽外,其他食品也比不起上海婆婆。
  • 小籠飽
2008-05-23 18 瀏覽
前日去左呢間食飯... 門口好多人等位.... 等左九個字終於坐低喇!!! 入到去俾人個feel 好似吾錯... 但我覺得d坐位好似好迫甘... 吾知係米因為太多人既關係!! 之後叫野食... 個侍應既服務吾錯... 叫左幾樣野 .... 都幾好食嫁.... 睇來等耐甘耐都值既
2008-05-19 1 瀏覽
平時見呢間小舖咁多人排好耐隊,都要去食,諗住應該唔錯啦,星期六約埋老媽子一於去試下,發現食物水準還可以的,又不是所想像中咁好味,但係服務態度真係好唔得.因為本人諗住用信用咭找數,當個侍應一見到我張咭,就即刻話150蚊以下的單唔俾得咭架喎,啲語氣同態度好似趕客咁,係人係鬼都知起碼的服務態度,應該都會識講”唔好意思,我地公司150以下用唔到信用咭找數”, 唔識講唔好意思不單止,仲好似個客無俾錢咁,今時今日仲有啲咁既服務態度,真的是難以至信.一間食店除咗食物水準之外,服務態度也很重要的,否則想成功都幾難囉!

2008-05-19 5 瀏覽
有日..陪家人去食飯,,我們一行有3人...到我們入去時. ..我們是希望坐卡位..但他們說不能坐......那時間不多人..右沒有說是客人留坐...........一句不可以....是看不起食的人..或是他們不想做生意,,,,才說出的藉口.........................可是有朋友去過...說d野食,,,,難食..d 待應態度差................我現在知道...什麼一回事.........................希望大家入去食野....會開心地走出來.........
$......
  • ...
2008-05-14 1 瀏覽
第一次係上海婆婆食晚飯,都係聽人講話幾好就黎試下,平時又見咁多人等,應該衰極都有限掛~去到點左幾樣野,奶油津白即係上湯津白,無任何奶油味,咁都算~糖醋魚塊,''淋behbeh'',衰過茶餐廳,雪菜毛豆百葉,點解係上湯?!!都係第一次咁食~ 唔掂!以前食開都係炒架~四川雞肉炒年糕,哇~炒到''一patpat''咁~趕時間招呼等位的客人都唔洗做到咁啊?!! 話曬系中等價錢,完全唔值!! 小籠包,擔擔麵,普普通通,沒什麼特別,鍋貼算是最好的,本來以為自己要求高啦~ 點知隔離個台客都投訴~出菜快,價錢平,當然重要,但最重要係味道!都幾失望! 低水準菜式! 恃應服務態度一般!
第一次係上海婆婆食晚飯,都係聽人講話幾好就黎試下,
平時又見咁多人等,應該衰極都有限掛~
糖醋魚塊,''淋behbeh'',衰過茶餐廳,
四川雞肉炒年糕,哇~炒到''一patpat''咁~
趕時間招呼等位的客人都唔洗做到咁啊?!!
話曬系中等價錢,完全唔值!!
小籠包,擔擔麵,普普通通,沒什麼特別,
鍋貼算是最好的,
本來以為自己要求高啦~ 點知隔離個台客都投訴~
出菜快,價錢平,當然重要,但最重要係味道!
都幾失望! 低水準菜式!
恃應服務態度一般!

每次經過都有很多人排隊。 星期六終於有時間一試這間店, 點了小籠包和擔擔麵。 小籠包皮薄餡亦夠, 麵則彈牙。
2008-05-11 10 瀏覽
我在5月10日中午5時半在屯門的上海婆婆排隊輪到「紅色620號 5位」的籌間期奶奶問知客「點解紅色飛會停左咁耐都唔叫?」知客答「因為6人枱只有9張,所以要比較耐一陣」之後丈夫問知客「轉4人的話會唔會快D?」知客只係話「4個人都係拎呢張繼續等喎」大家都冇表示要轉4人,知客亦沒有即時更改表上的人數。足足等左三小時後,終於叫到「紅色620號」。但一分鐘都不夠「紅色621號」竟然可以比我地更快入坐。大家都係5個人,又係等6人枱,點解可以快D呢?奶奶好奇問經理究竟,佢竟然答「因為執緊張4人枱比你地,等等,好快有。」我地一家都唔明點解等的6人枱會變4人?個知客又聲大夾惡咁講「頭先係你地話要4人架嘛?」奇怪的事發生! 我地人數突然o係知客張list變成"5-1"!我地向知客解釋根本冇要求轉4人。之前對方沒有問,而我地亦沒要求。 完全難以接受!經理一直只係答「我估大家都係誤會」 OK!都有位咪算啦點知個知客以為我地聽唔到,背住我地講:「5個轉4個,4個又轉5個,不如轉2個啦!笨!」我老爺企正個知客面前。佢以為我地唔識,竟然對住我老爺同其他客咁樣講。我老爺即刻發火向經理投訴問個知客咁樣係咩態度。經理
間期奶奶問知客「點解紅色飛會停左咁耐都唔叫?」
知客答「因為6人枱只有9張,所以要比較耐一陣」
之後丈夫問知客「轉4人的話會唔會快D?」
知客只係話「4個人都係拎呢張繼續等喎」
大家都冇表示要轉4人,知客亦沒有即時更改表上的人數。

足足等左三小時後,終於叫到「紅色620號」。
但一分鐘都不夠「紅色621號」竟然可以比我地更快入坐。
大家都係5個人,又係等6人枱,點解可以快D呢?
我地一家都唔明點解等的6人枱會變4人?
個知客又聲大夾惡咁講「頭先係你地話要4人架嘛?」
我地向知客解釋根本冇要求轉4人。
之前對方沒有問,而我地亦沒要求。 完全難以接受!
經理一直只係答「我估大家都係誤會」 OK!都有位咪算啦

點知個知客以為我地聽唔到,背住我地講:
「5個轉4個,4個又轉5個,不如轉2個啦!笨!」
我老爺企正個知客面前。
佢以為我地唔識,竟然對住我老爺同其他客咁樣講。
我老爺即刻發火向經理投訴問個知客咁樣係咩態度。
經理只係話「我睇係誤會。誤會!」
知客死口唔認有講,直到有個阿伯都聽到都係到嘈!
經理一味只係答「放心啦!我會盡力了解咩事。我地係唔容許咁的態度,如果真係咁呢,我地會跟進架喇。下~冇事喇,唔好意思!」
知客見個經理擺明撐到底,一個洋洋得意樣。

最後送黎幾杯豆漿。根本就係想用幾杯飲品解決。
我地好嬲,要求知客道歉!經理一直只係話會了解,會跟進。
仲叫我地唔滿意的可以再留電話搵人跟進。
事實上其他人都聽到,唔通我地一齊玩佢咩?
好明顯公司想偏袒職員咁樣的態度!

晚飯途中,另一客人投訴湯匙洗唔乾淨,仲有飯焦。
職員竟然話「係咪你自己的飯呀?」
個客人好嬲「小姐,我剛才先落單,枱面咩都冇,邊到搵舊飯焦出黎呀?」

真係覺得呢間食店好失敗!
經理又係一味敷衍了事,知客又串,職員又唔好態度。
我地完全心甘情願等左咁耐,但要如此受氣實在過份!
2008-05-11
今晚我地去左我想去好耐既上海婆婆度食.. 呢度d野價錢中上.. 同翡翠差唔多.. 味道都算幾好.. 最surprise既佢既雞絲粉皮.. 就係好彈.. 好有"0趙"口.. 只係d麻醬多左少少.. 同高力香蕉豆沙味道係點我唔知.. 淨係知好好好大個呀!!! totally我地食左一個涼盤-雞絲粉皮.. 一個前菜-小籠包兩籠(因為每籠四個.. 我地有五個人).. 一個湯-酸辣湯.. 一個主菜-砂鍋雲吞雞(半隻).. 一個飯-婆婆炒飯.. 一個少食-香煎素鴨.. 一個甜品-高力香蕉豆沙.. 茶芥每位兩蚊.. 連加一.. 埋單三九二.. 如果唔係要等咁耐位.. 我都會多d唻食..
$78.4 (晚餐)
  • 雞絲粉皮
  • 砂鍋雲吞雞
五月四日(星期日)首先,要同老公仔講"天天都是情人節,永遠的愛您!"同老公仔半年既時間,過得非常開心,多謝您呢半件既照顧,帶給我難忘開心既片段!而且仲食左好多好味道既食肆!同時我寫openrice都寫左半年!多謝各位曾經睇過我既食評既網友!我地會繼續努力,去試唔同既野食之後同大家report!今日山長水遠黎到呢度都係搵野食!...都唔算難搵!好快就到左,點幾都要等一陣位,真係幾多人!坐左兩人位,唔洗答檯!叫左:糖醋魚塊:都ok,唔係太甜!同埋d魚炸得幾脆!雞絲水晶粉皮,好多花生醬,我覺得唔錯,老公話jam住個口!上海小籠包,幾好食呀真係,幾多肉汁!奶湯滑津白,唔係好覺得奶既存在!...同埋幾多味精!生磨豆漿,都幾好,唔係太甜!同埋有豆味!絲苗白飯,幾香!其實唔係太特別既好,上海菜既話,有好多都好出色,不過佢地既小籠包都值得一讚!
五月四日(星期日)

首先,要同老公仔講"天天都是情人節,永遠的愛您!"

今日山長水遠黎到呢度都係搵野食!...

都唔算難搵!好快就到左,點幾都要等一陣位,真係幾多人!

坐左兩人位,唔洗答檯!

叫左:
糖醋魚塊:都ok,唔係太甜!同埋d魚炸得幾脆!

雞絲水晶粉皮,好多花生醬,我覺得唔錯,老公話jam住個口!

上海小籠包,幾好食呀真係,幾多肉汁!

奶湯滑津白,唔係好覺得奶既存在!...同埋幾多味精!

生磨豆漿,都幾好,唔係太甜!同埋有豆味!

絲苗白飯,幾香!

2008-05-03
我同媽媽2個人 雖然食左好多 食到勁飽...2個人叫左5樣野...so飽係正常~_~1.小籠包2.手x牛肉包3.擔擔面4.上海粗炒5.鍋貼1.小籠包 我在其他地方食過 皮就冇甘簿 d湯汁好流~ (不過尼到d皮係簿到就穿,唔小心食既就好易哂左d湯汁,不過d醋就唔好落好d..因為反而冇左小籠包既味)2.手x牛肉包 入面既牛肉係唔覺得有牛肉味 不過個包就好鬆化 好軟~ 如果d牛肉有味小小 會好d 有待改進)3.擔擔面 有麻有辣 好在我食得辣,個湯都算濃 d面都叫鬆散 4.上海粗炒 雖然入口唔油 不過其實係d面吸哂d油 仲覺得唔夠乾身 減肥既人最好小食5.鍋貼 都算幾得意 夠大隻 入面又有肉汁 唔洗落醋都好夠味 好食過 牛肉包整體 等位好耐,太多人~2點後6點前就冇甘多人~食物尚算一般 唔算驚喜~價錢都唔算太貴~

1.小籠包
2.手x牛肉包
3.擔擔面
4.上海粗炒
5.鍋貼

• 鍋貼
(非會員)
尋晚食飯去呢度,5個人明明排第2張木台. 都要等個幾鐘....反而2個人既細木台就快o的....食物唔係差....不過唔會有驚喜....係小籠包ok...好多汁窩貼好大隻...份量好有個唔記得個名..好似叫婆婆雞..原來係雞絲加粉皮..好普通...松子魚都ok佢上菜好快, 應該整好晒o的野. 一叫左3幾分鐘就黎, 佢個老闆可能想o的客快黎快去, 做多幾轉生意..因為佢又無得電話訂位...每台只可坐個半鐘,雖然好少人會坐咁耐,除非一大斑人去喇..等又耐, 坐又有限制睇黎咁樣似趕客多,...好明顯佢地對service level呢樣野比較陌生....整體黎講, 比人一去既印象已經扣晒分..等位既安排咁耐,唔係咁好. 多數o的人都係未試過去貪新鮮, 去過一次就已經決定唔會再去....
尋晚食飯去呢度,
5個人明明排第2張木台. 都要等個幾鐘....
反而2個人既細木台就快o的....

食物唔係差....不過唔會有驚喜....
係小籠包ok...好多汁
窩貼好大隻...份量好
松子魚都ok
佢上菜好快, 應該整好晒o的野. 一叫左3幾分鐘就黎,
佢個老闆可能想o的客快黎快去, 做多幾轉生意..

2008-04-21 7 瀏覽
每次經過‘上海婆婆’,都不知何解總是人山人海,但旁邊的中菜餐廳卻是水靜河飛,幸好今次路過,雖是星期日中午也不是太多人,我們更派出先頭部隊先行霸位,終於成功一試到這間餐廳。餐廳內裡的佈置,全是一個我覺得都幾醜樣的大頭B油畫,也不知關‘上海婆婆’什麼事,不過我們四個人坐在寬敞的六人卡位處,都十分舒服。因為很肚餓的關係,點了六樣餸;先來的有‘小籠飽’,我認為是必點之選,即叫即蒸,熱騰騰地上桌,皮夠薄肉汁夠多,十分鮮美,食完已立刻想再encore。隨後來的是‘酸辣湯’,不算太辣也不是太酸,算是ok。然後是‘孜然羊仔肉’,完全沒有羊羶味,只有一股印度阿差的香料味,但羊肉粒炸得十分鬆脆,作為小食都不錯。再來的是‘崧子雞肉配叉子’,叉子即是芝麻夾餅,極之香脆,值得一試。至於‘青菜嫩雞煨麵’,雞粒煮得太老了,但青菜仍保持青綠,而且湯底十分鮮甜,我忍不住飲到碗底朝天。另外‘xx炸豆腐’,上桌初時有些臭豆腐的味道,但放入口後卻又很香口,而且炸得剛剛好,內裡的豆腐仍是十分嫩滑。最後我們還了兩個甜品‘高力豆沙’和‘南瓜餅’,由於之前所有小菜味道都不錯,我們對甜品都十分期待,哪知道兩款甜品味道都是麻麻,太淡了而

最後我們還了兩個甜品‘高力豆沙’和‘南瓜餅’,由於之前所有小菜味道都不錯,我們對甜品都十分期待,哪知道兩款甜品味道都是麻麻,太淡了而且不夠甜。

整體來說,我覺得這餐廳的上海菜甚有水準,怪不得大排長龍;但若果要我排隊個多小時去食,我就認為不太值得了。
2008-04-15 10 瀏覽
聽朋友話<上海婆婆超好食,食完一次又一次>,我覺得有點誇張啦!我就去試下!我兩個人,叫了:1.醉雞- 好正!不過肥多d!2.小籠包- 4隻!裡面好多湯汁!整得好好!不過味道普通!3.擔擔麵- 好正!有少少少辣!拉麵整得好好!4.黑醋排骨- 排骨好d大舊!仲好un!唔掂!但個黑醋汁好味!5.紅油抄手- 好味!有6大粒!裡面d餡菜和肉好均勻!唔多肥豬肉!埋單$200~我星期六中午12點幾去,已經要等位!真係好多人呢~

我兩個人,叫了:
1.醉雞- 好正!不過肥多d!
2.小籠包- 4隻!裡面好多湯汁!整得好好!不過味道普通!
3.擔擔麵- 好正!有少少少辣!拉麵整得好好!

埋單$200~

我星期六中午12點幾去,已經要等位!真係好多人呢~
2008-04-11 3 瀏覽
去開屯門就同女朋友黎食6點未到已經好多人排隊...仲以為唔係weekend唔會好多人=0=好彩同女朋友早左到...排第三一入到去叫左︰--- 兩籠小籠包($ 24 each)--- 一個婆婆擔擔麵($24)--- 一個醬蔥牛肉配叉子($48)--- 一個香蕉高力豆沙($48)擔擔麵個湯好香,衰在我唔食得辣,女朋友話好好味醬蔥牛肉配叉子,d牛肉好有口感,個醬有少少咸但配叉子或者白飯都ok小籠包皮薄多汁,一籠四個,兩籠就剛剛好=p真係好好味,自從屯門市廣場間金x庭結業之後好少食咁好味既小籠包高力豆沙同其他食評一樣都係炸唔夠...唔夠多餡...不過都ok既一路食都見到外面一路勁多人...真係誇張...不過值得一讚係服務真係唔錯就算坐到滿哂都夠人手望一望佢佢就知道黎收野收野收得好快(有禮貌地收.唔會唔問食完未就拎走)仲會成日添水雖然係要一個半鐘之內食完,食味道同服務都ok係既話建議大家5:30左右去到排定隊會好d=0=
去開屯門就同女朋友黎食
6點未到已經好多人排隊...
仲以為唔係weekend唔會好多人=0=
好彩同女朋友早左到...排第三

一入到去叫左︰

--- 兩籠小籠包($ 24 each)
--- 一個婆婆擔擔麵($24)
--- 一個醬蔥牛肉配叉子($48)
--- 一個香蕉高力豆沙($48)

擔擔麵個湯好香,衰在我唔食得辣,女朋友話好好味

小籠包皮薄多汁,一籠四個,兩籠就剛剛好=p

一路食都見到外面一路勁多人...真係誇張...
不過值得一讚係服務真係唔錯
就算坐到滿哂都夠人手
望一望佢佢就知道黎收野
收野收得好快(有禮貌地收.唔會唔問食完未就拎走)
仲會成日添水

雖然係要一個半鐘之內食完,食味道同服務都ok
係既話建議大家5:30左右去到排定隊會好d=0=
2008-04-02 4 瀏覽
我和朋友2個人於中午約1200到該店午飯.樓面姐姐給我一張台, 是真正的2人台, 但我覺得擠逼,不過算啦, 心想吃飯時間,我可以接受.套餐都算多選擇, 我本來想食鱔糊, 但係佢用銀芽炒, 我唔鐘意, 問佢有無得轉用韮王炒, (價錢跟menu一樣)佢話唔可以改, 咁算啦,要了獅子頭同大蒽炒牛肉同小籠包. 餐包列湯, 白飯, 改咸肉菜飯加3蚊, 要豆漿又要加3蚊, 我地無要. 承惠110埋單.雖然無收加一, 但係午飯係屯門區,算係貴.我係旺角新世紀既潮館都係唔收加1, 但係仲平過佢.服務態度算OK, 不過我覺得有意見, 個姐姐應該問下經理, 但係無問就同我講唔可以囉....尼度我就唔滿意. 仲有, D野扁咸.
我和朋友2個人於中午約1200到該店午飯.
仲有, D野扁咸.