2008-08-19 23 瀏覽
已經係屬於上個月既食評= =...有日整完野食, 我就去左上海婆婆等位, 5:30去到,慢慢愈來愈多人, 之後朋友來到,最後6:00開店, 成功做左第3桌入座既人客。2個人, 叫左凍滷肉, 干煸4季豆, 一碗麵(忘了是什麼麵..), 香蕉豆沙高力凍滷肉: 名字不記得了, 是有層透明0者喱狀的那款,每次吃上海菜也會點, 這裡的尚可做到入口會溶的效果, 算ok!干煸4季豆: 好吃! 4季豆和肉碎一起炒, 很欣賞的一道菜!麵: 把湯自己加進麵內, 本來看上去份量很多的肉碎突然和我玩起捉迷藏似的=0= xd 麵的口感不錯。 香蕉豆沙高力: 有4個, 每個也很巨型, 白白的, 很可愛!!!!咬下去, 蛋白味道淡, 但有糖粉的關係變得有點微甜, 中間有熱呼呼的豆沙及香蕉, 哇......好味啊~侍應們有禮貌, 照顧也周到, 會不時加水^^~
已經係屬於上個月既食評= =...
有日整完野食, 我就去左上海婆婆等位, 5:30去到,
慢慢愈來愈多人, 之後朋友來到,
最後6:00開店, 成功做左第3桌入座既人客。

凍滷肉: 名字不記得了, 是有層透明0者喱狀的那款,

捉迷藏似的=0= xd 麵的口感不錯。

咬下去, 蛋白味道淡, 但有糖粉的關係變得有點微甜,
中間有熱呼呼的豆沙及香蕉, 哇......好味啊~

侍應們有禮貌, 照顧也周到, 會不時加水^^~
凍滷肉
干煸4季豆
香蕉豆沙高力
2008-08-11 6 瀏覽
天文台就話會轉發三號~~出街行下~點知比平時還要熱鬧~激死~六點未到~亦唔太餓~但都無乜舖頭開~見上海婆婆仲有一陣就開市~排一排都應該入到第一輪~見人排我又排~開左咁耐都無幫襯過~因為實在係要等三個鐘先入得個d~大頭B掛畫成為了上海婆婆ge特色~安排入座後就慢慢揀下食乜~待應們由安排入座到入單上菜都快手快腳從容不逼~大概是因為開店以來就習慣了這等速度~督見拉麵的師傅還真年輕~但手藝也見得大場面的~其實向來食上海野都有幾款喜用以比較ge菜式~是晚在Limited Quota情況下先點了雞絲水晶粉皮~剛開始晚市的關係~材料都頗新鮮的~雞應該是剛撕的~麻醬乃是此小吃的靈魂~這裡又做得不錯的~至少不糊口不嗆喉~粉皮有別於平常吃到的扁平狀而是捲曲的~幾得意Surface area少了~不會吃醬多過吃粉皮~反而不錯涼拌黃瓜是真的有拍過的~所以也較為之入味~最討厭平常吃到的那種切黃瓜~蒜蓉配上白醋~也是開胃之選在四川樓吃過有水準的雞煨麵之後~大比今天都嚷著要吃~但這裡的雞煨麵雖然也是即拉的~但似乎為求快速待客~沒有用慢火煨煨麵條都沒有吸收高湯的味兒呢~但本身湯底ge味並不遜色~小籠包外型都幾骨子的~
六點未到~亦唔太餓~但都無乜舖頭開~
開左咁耐都無幫襯過~因為實在係要等三個鐘先入得個d~

大頭B掛畫成為了上海婆婆ge特色~
大概是因為開店以來就習慣了這等速度~
督見拉麵的師傅還真年輕~但手藝也見得大場面的~

其實向來食上海野都有幾款喜用以比較ge菜式~
是晚在Limited Quota情況下先點了雞絲水晶粉皮~
剛開始晚市的關係~材料都頗新鮮的~雞應該是剛撕的~
麻醬乃是此小吃的靈魂~這裡又做得不錯的~至少不糊口不嗆喉~
粉皮有別於平常吃到的扁平狀而是捲曲的~幾得意
Surface area少了~不會吃醬多過吃粉皮~反而不錯

涼拌黃瓜是真的有拍過的~所以也較為之入味~
最討厭平常吃到的那種切黃瓜~蒜蓉配上白醋~也是開胃之選
在四川樓吃過有水準的雞煨麵之後~大比今天都嚷著要吃~
麵條都沒有吸收高湯的味兒呢~但本身湯底ge味並不遜色~

小籠包外型都幾骨子的~是傳統一點皮厚肉大的貨色
當然要夾起來只少不要穿掉了吧~也做到了
因為肉粒較大~相對地湯汁較少~可愛的青蘿蔔片就成了墊底的一角~

最後少不了以甜品劃上句號~就要了高力豆沙香蕉與黃金南瓜餅
高力先來~嚇了一跳~因為每個都有如網球大小~
幸好用上的是糖粉而非砂糖~放心了一點點
真係好大粒~~
一咬之下~
咦~~~~發生咩事~?!跌左乜野?
笑死左我~點解會咁ge?
因為夠大份~用上的蛋白份量也相對地多~中層竟然做到有如疏乎里的口感~還是第一趟
但始終size真的太大了~還是喜歡一口一口的小粒裝

再來是南瓜餅~碟中也有小撮椰絲砂糖~賣相真的不錯
一如預期之內~大多南瓜糕點都吃不出太多南瓜的香味
但十分似蔗糖年糕~煎得兩面脆身中間夾有豆沙餡~高力來得更出色 ~

隨著樓下的流金歲月質素輕微下滑後~算起來確實這兒更實惠~
但若要等三小時才吃到就免了~偶然吃到第一輪的話都是不錯的~
而且因這店的瘋狂程度~翡翠拉麵小籠包也即將在附近開業~
還看到時的情況再定吧~
前菜皆不錯
麵沒有煨過
甜點尚可
Oops...
前菜皆不錯
  • 雞絲水晶粉皮
  • 南瓜餅
琴日我係tuen mun補完習肚仔好餓成日見上海婆婆好多人排隊所以一心黎試下個時2點到所以好快就有位叫左糖醋魚塊飯,小龍包同擔擔麵擔擔麵其實味道不錯,不過太辣la!!唔鐘意....糖醋魚塊飯,小龍包就超讚!!!!!呢到價錢唔算貴但又好好食wor,值得推介!!!同埋元朗tuen mun好味ge上海菜實狂太少la!!搵到間好食真係好開心呢~*
琴日我係tuen mun補完習
肚仔好餓
成日見上海婆婆好多人排隊所以一心黎試下
個時2點到所以好快就有位
叫左糖醋魚塊飯,小龍包同擔擔麵
擔擔麵其實味道不錯,不過太辣la!!唔鐘意....
糖醋魚塊飯,小龍包就超讚!!!!!

太辣了....(可能我不喜歡太辣的東西..)
2008-08-07 8 瀏覽
昨晚打風,屋企無煮飯,提議去食上海婆婆....我們六點去到,心諗咁早唔駛等位,點知已經有一大班人在門外等食...等了一個小時才有位!我們點了排骨湯面,小籠包,雲炖雞及素菜包..很好味,排骨炸得很香口,湯面清而有口感!不錯!小籠包很好味,皮簿而且有很多湯水包在裡面! 一啖一口,吃時滿口都時湯水!雲炖雞簡直一絕,雞湯味濃,而家不油不膩!服務也不錯,待應都很有笑容,看見坏子沒水都會自動添加!最後,登記的那位妹妹樣子很可愛! 幾靚女!值得加分!
昨晚打風,屋企無煮飯,提議去食上海婆婆....

我們點了排骨湯面,小籠包,雲炖雞及素菜包..

很好味,排骨炸得很香口,湯面清而有口感!不錯!
雲炖雞簡直一絕,雞湯味濃,而家不油不膩!

服務也不錯,待應都很有笑容,看見坏子沒水都會自動添加!

最後,登記的那位妹妹樣子很可愛! 幾靚女!值得加分!
2008-08-04 25 瀏覽
上星期四晚,去了在屯門市廣場開業不久的上海婆婆吃晚飯.每次經過此處,都看見成邨人排隊,所以六時四十分已到門前登記;約等了10分鐘就有位,算快.初時以為這裡是一般中式飯店,可自行點茶;可是原來沒有選擇,一坐下,侍應就送來每人一杯淡茶(可能是壽眉,但真是太淡,不能識別),前菜欠奉.看來,這店應是走大眾化路線.點了幾個小菜:擔擔麵—做得不錯,拍得上詠藜園,阿寶話好食,但我嫌不夠辣.小籠包(一籠四個)—好好食,質素好高,原因(1)個飽夾起不會爛;(2)豬肉新鮮而湯又夠香濃,以呢個價錢來說,好抵食.雪菜毛豆百頁--雪菜炒得不會過老,毛豆翠綠充實爽口,百頁有黃豆香味,整個菜清得來有鹹香豆香,中上之作.獅子頭—有兩大個豬肉球,好夠份量,醬汁乎合海派的神粹,送飯一流.蔥油餅— 太鹹,又炸得太乾此店出品經濟實惠又好吃,服務又很好,有空會再來.難怪有那麼多人來排隊.
上星期四晚,去了在屯門市廣場開業不久的上海婆婆吃晚飯.

點了幾個小菜:

擔擔麵—做得不錯,拍得上詠藜園,阿寶話好食,但我嫌不夠辣.

獅子頭—有兩大個豬肉球,好夠份量,醬汁乎合海派[濃油赤醬]的神粹,送飯一流.

蔥油餅— 太鹹,又炸得太乾

此店出品經濟實惠又好吃,服務又很好,有空會再來.

難怪有那麼多人來排隊.

• 獅子頭
2008-08-03
早兩日,去了食上海菜,.....這店鋪在屯門市廣場熱爆,好多人食架,就係啦我們點了這個店內推介既$38,個醬汁好惹味,唔錯,唔錯,雞絲尚算嫩滑,D白色唔知咩嘢粉,幾好味,幾爽口第二味來啦,都是店內推介既菜式$52個飯無想像中咁好,D金蒜去咗邊呀,諗住好似風沙雞咁,面頭有炸蒜頭,點知無既,個飯炒得幾好,唔太濕又唔太乾,幾好味,還有頗多瑤柱絲架第三味來啦,有我鐘意食既炸菜,$48,原來係炸菜炒肉燥配芝麻包,個芝麻包好香,包裡面有好多(隆)(隆),是用來加入炸菜肉末一齊食,配撘得幾好,炸菜肉燥炒得幾香,唔錯,唔錯第四味是店內推介既菜式$24,皮整得幾好,幾夠薄,內裡湯汁亦很多,見到舊肉,在包內盪漾著,幾好,幾鮮甜,但美中不足的是舊豬肉完全無肉味,可惜,可惜最後食咗一條$12蒸既銀絲卷,味道一般,賣相又一般,故無影下來埋單了,連每位茶芥$2,和加一服務費,Total $196,呢餐算係幾貴,但我一定會再來幫襯,D嘢食整體來說幾好味,又坐得舒服,D服務員,服務態度亦都唔錯,幾有禮貌我誠意向大家推介
早兩日,去了食上海菜,.....這店鋪在屯門市廣場熱爆,好多人食架,就係[上海婆婆]啦
我們點了這個店內推介既$38[婆婆棒棒雞],個醬汁好惹味,唔錯,唔錯,雞絲尚算嫩滑,D白色唔知咩嘢粉,幾好味,幾爽口
第二味來啦,都是店內推介既菜式$52[瑤柱金蒜炒飯]個飯無想像中咁好,D金蒜去咗邊呀,諗住好似風沙雞咁,面頭有炸蒜頭,點知無既,個飯炒得幾好,唔太濕又唔太乾,幾好味,還有頗多瑤柱絲架
第三味來啦,有我鐘意食既炸菜,$48[炸菜肉末 配叉子],原來係炸菜炒肉燥配芝麻包,個芝麻包好香,包裡面有好多(隆)(隆),是用來加入炸菜肉末一齊食,配撘得幾好,炸菜肉燥炒得幾香,唔錯,唔錯
第四味是店內推介既菜式$24[上海小籠包],皮整得幾好,幾夠薄,內裡湯汁亦很多,見到舊肉,在包內盪漾著,幾好,幾鮮甜,但美中不足的是舊豬肉完全無肉味,可惜,可惜
我誠意向大家推介

2/8/2008,星期六。終於都去到上海婆婆度試下啦!預計放工之後要兩點先入到屯門,所以一早派咗只馬仔大概一點去搵位。點知原來好快就有位,佢地又限時個半鐘既,所以就算有位都要放棄。叫佢點四再拎過一張飛,之後就好似時間停頓咗咁,條龍好耐都冇乜進展,終於真係兩點先剛好有位。我地四個人,見檯面只係放咗大餐牌,於是我就問侍應係咪仲有另一張餐牌有套飯食既。但回應郤是:星期六、日及假期係冇套餐食既。嗄!冇?有d失望,咁唯有散叫啦。叫咗婆婆粒粒炒飯,碟飯係醬油色既,有蝦同好似臘腸咁既材料係入面,濕咗d,味道較為重手。冷氣太大,風又勁,我地坐卡位既,但就個個位都好似係風口咁滯。基本上食物一到就會吹凍晒,就算點快手咁食,都係無補於事。跟住黎碟三絲冷麵,有幾條類似餚肉咁既肉條係上面,汁都好夠。小籠包既皮的確好薄,要好小心咁夾起黎食,裏面仲有肉汁既。要同d風搏鬥,所以第一時間食咗佢。期間都有侍應為我們添茶,好彩d茶夠熱咋。到生煎鍋貼上檯,一客三只,的確唔錯,係全程最夠熱既食物。一籠兩只既素菜包都OK既,但我又唔覺佢值九蚊一只喎。再加碼叫個甜品,原本我想食高力豆沙既,但佢地又話要食豆沙鍋餅,咁好啦。侍應好有禮

到生煎鍋貼上檯,一客三只,的確唔錯,係全程最夠熱既食物。一籠兩只既素菜包都OK既,但我又唔覺佢值九蚊一只喎。再加碼叫個甜品,原本我想食高力豆沙既,但佢地又話要食豆沙鍋餅,咁好啦。侍應好有禮貌咁預先提示:加豆沙鍋餅要等十至十五分鐘。好!等我又即刻睇下錶先。又有侍應幫我地收晒d碟,換過新碟同筷子預備食甜品。牆上既大陸feel小朋友大頭畫唔覺得靚,尤其佢地手上拎住杯唔合比例兼畫得比較差既甜筒,同幅畫好唔協調,就當我唔識欣賞啦。豆沙鍋餅上場啦,咦!真係十分鐘送到喎。唔太甜,合格既。

會唔會再幫襯?好難講,其實冇乜特別,名過其實。如果食輕食午餐,拎住二百蚊,係屯門市中心大把選擇。但我情願要等,都好過去茶軒!
  • 生煎鍋貼
2008-08-02 6 瀏覽
去到. 點知門口寫著清潔進行中. 要到6:00先開. 那時大約5:30左右吧已有一對情侶在排隊當時我地諗. 唔駛卦. 6點鐘入去早些食飯應該都唔會多人la. 我們便在附近兜了一圈. 5:45左右番轉頭. 已經突然多了十多人在排了我見都係等10分鐘左右.咪唯有排埋一份law. 誰不知六點前己經有幾十人排咗三行出來了. 真誇張. 而且還要限時個半鐘交枱. 我兩個人當然是大把時間la.如果好多人去便顯得有點急了牆上貼了很多bb 的圖畫. 幾得意而我地就叫咗上海排骨担担麵 (門口很多介紹都係拉麵的. 應該很出名吧)排骨炸得很酥脆 . 又唔覺得油拉麵也很爽.很彈牙. 而湯底又夠辣和香. 好味因為我想飲砂煲雲吞雞. 所以只叫了三款野食但可惜呢個湯很失望. 九十多元. 個湯卻不夠濃味. 沒有雞的味道. 雞肉很鞋. 而且雲呑也不見得特別好吃最後是小籠包. 不過唔知係咪太好味. 我地居然食哂4粒先發現唔記得咗影相. haha皮薄又好多汁啊. 而且不易穿. $24 四粒希望找次和多d朋友去. 可以試多幾款食物la. 不過又要排隊了
已有一對情侶在排隊
如果好多人去便顯得有點急了
牆上貼了很多bb 的圖畫. 幾得意
排骨炸得很酥脆 . 又唔覺得油
拉麵也很爽.很彈牙. 而湯底又夠辣和香. 好味
因為我想飲砂煲雲吞雞. 所以只叫了三款野食
但可惜呢個湯很失望. 九十多元.
皮薄又好多汁啊. 而且不易穿. $24 四粒

排骨担担麵
差. 唔夠味
排骨担担麵
(非會員)
2008-08-01 6 瀏覽
本人昨日(2008/7/31)到上海婆婆吃晚飯,因經常看見外面有很多人在等候,故相信一定不錯,於是我和女朋友等候約40分鐘才進入餐廳。我們選了婆婆炒飯,婆婆燒肉和生煎包。一會兒,婆婆炒飯和婆婆燒肉便送到,我們開始吃飯,兩味餸都好味,吃到一半時,我們問職員生煎包何時會到,職員說生煎包即叫即做,需要一些時間,故我們一邊吃飯,一邊等候;我隔離枱有一對母女,在我們order後才到,但她們遲遲未order,直到我們把兩味餸吃了80%左右,才聽到她們order。不過,奇怪的是,她們order了不久,生煎包已送到她們的枱上,我們連忙問職員為何她們遲order,仍可早得到生煎包,職員只回答生煎包很快到,我們對於他們的服務感到不滿,於是說不要生煎包了,要埋單,過一會兒,我們再叫另一位職員說埋單,不久,一位經理把生煎包送來,我們說不要了,要埋單,並抱怨為何別人遲order,卻可以優先得到食物。最後,我們埋單走了。是晚費用為121元。

。最後,我們埋單走了。

是晚費用為121元。
  • 婆婆燒肉
2008-07-31 4 瀏覽
大佬請食飯 緊係要早d去攞位啦 哈哈 12:00pm完全唔洗等位午巿套餐有一個湯+一個餸+一碗飯 有$36 $4x 和$72 $72係松子魚之類的菜 如果中午食一條松子桂花魚一定好開心講下叫左咩食先:酸辣湯: 唔辣 酸就夠啦 ok啦老火湯(紅青蘿蔔煲豬骨): 好奇怪d紅蘿蔔是橙色的 一度以為係木瓜 大佬話唔好飲雪菜炒粉皮: 叫之前好驚佢會好咸 但menu影張相太靚所以決定一試 結果唔喊喎 都幾好味 好多粉皮 但由於粉皮都幾飽肚 所以食剩好多.....打包番屋企田園獅子頭: 小棠菜好冧 冬菇ok 荀是沒味的 最重要的獅子頭....一般啦 食到少少豬肉"酥"味 我地覺得置樂有間好細間的上海菜好食d湯釀丸子: 偏甜 沒有很大酒味 對於不能喝酒的我是好事 丸子幾好味

講下叫左咩食先:
午巿套餐配的湯: 紅青蘿蔔煲豬骨 & 酸辣湯
雪菜炒粉皮
田園獅子頭
套餐+$8的酒釀丸子
  • 雪菜炒粉皮,湯釀丸子
2008-07-30 10 瀏覽
星期6的中午好多人排隊等左大約15分鐘叫左只愛小籠包排骨擔擔麵小籠包:皮簿,入面d汁好好飲.排骨擔擔麵麵都幾好食;]唔錯.;]係我食咁多間最好食個間.
星期6的中午
好多人排隊
等左大約15分鐘
叫左只愛小籠包
排骨擔擔麵
小籠包:皮簿,入面d汁好好飲.
排骨擔擔麵
麵都幾好食;]
唔錯.;]
係我食咁多間最好食個間.

正 小籠包
正 小籠包
  • 小籠包
今個星期日晚响屯門行完街,去咗上海婆婆度食飯,點咗小籠飽,窩貼,雲吞湯拉麵,京葱回窩肉,魚香茄子,婆婆粗炒,炸曼頭同豆沙窩餅。小籠飽同窩貼嘅皮好怪,似超市D急凍貨。雲吞湯拉麵最正。婆婆粗炒都OK 。京葱回窩肉啲味怪怪地,唔似平時食開嗰D,味道無咁濃。魚香茄子有蕃茄汁味,似意大利菜多D,可改名意式肉絲茄子。炸曼頭個心好乾,豆沙窩餅痳麻。最精彩係結賬嘅時候,我簽Visa單時無簽貼士,位侍應姐姐即刻變面,粒聲唔出,摺起張收據同Visa咭,一嘢飛番我,轉身即走。下次請我都唔去喇 !!!

小籠飽同窩貼嘅皮好怪,似超市D急凍貨。
雲吞湯拉麵最正。
婆婆粗炒都OK 。
京葱回窩肉啲味怪怪地,唔似平時食開嗰D,味道無咁濃。
魚香茄子有蕃茄汁味,似意大利菜多D,可改名意式肉絲茄子。
炸曼頭個心好乾,豆沙窩餅痳麻。

下次請我都唔去喇 !!!

2008-07-26 6 瀏覽
婆婆於屯門市中心開張已久 小弟一直都想試 但幾次都係因為太多人等位而唔成事今次終於較早食飯時間 五點九去到即刻有位 但就被提點要個半鐘完事 一行三人叫左好多野 麻辣豬耳 黃瓜海蜇 奶油津百 鱔鰗 蒸/炸銀絲卷 擔擔面仲有招牌既婆婆紅燒肉野食賣相老實講麻麻 唔係精緻 豬耳大大塊 唔夠爽亦都唔夠咬口 黃瓜又大大舊 婆婆紅燒肉就太的式 同餐牌張相爭好遠奶油津百就咸到飛起 食左兩啖都忍唔住叫經理試試 佢試完都面色一沉 然後即刻提出CANCEL呢道菜 又沙晒LUM 我地又唔係黎搞事 所以接受不過值唔值得大家等咁耐呢 就真係唔建議了~
仲有招牌既婆婆紅燒肉
婆婆紅燒肉就太的式 同餐牌張相爭好遠
不過值唔值得大家等咁耐呢 就真係唔建議了~
餐牌
(非會員)
2008-07-18 1 瀏覽
成日見上海婆婆咁多人等位,前幾日忍唔住去試下啦﹗一行幾人,叫左醉雞、擔擔麵、椰菜回鍋肉、小籠包、炒豆角、糖醋魚塊再加個豆沙鍋餅。小籠包皮薄餡亦不俗,回鍋肉頗及豆角惹味,糖醋魚的味道一般沒有新鮮感,擔擔麵沒有麻醬味,只有辣味,有d失望。個豆沙鍋餅一般啦﹗總括黎講呢間食店的食物只係一般,咁多人等位似乎係羊群心理多於一切,如果要等位等成咁,講真,我就唔會再幫襯,仲要只俾坐個半鐘,真係食都要趕頭趕命d。
成日見上海婆婆咁多人等位,前幾日忍唔住去試下啦﹗

2008-07-15 6 瀏覽
叉子燒餅我次次都會叫 因為佢有四種"咸"選自己 "筆" 落去~ 好好玩架~蔥爆羊肉......普通喇松子桂花魚.....建議選 "松子黃魚"好 d~~~炸得好好食