2011-06-29 23 瀏覽
當晚係平日同友人去左上海婆婆食飯,星期六、日都會見到大排長龍,所以當晚見到唔洗等位就即刻衝入去。入到去叫左個黃金炒飯、小籠包同賽螃蟹。先講黃金炒飯,每粒飯都十分有「趙」口,而且食落口會伴住一D咸蛋黃GE味道,炒得亦好夠鍋氣,味道相當唔錯。輪到小籠包,皮夠薄,一咬落去熱度剛好,唔會燙口,肉汁濃厚,每人兩粒剛剛夠喉。最後到賽螃蟹,呢味餸就冇乜特別驚喜,蛋白煮得算嫩滑,但味道平平,用黎送飯係一個唔錯GE選擇。MENU中仲有好多唔同GE菜色,有機會會再去嘗試!

入到去叫左個黃金炒飯、小籠包同賽螃蟹。

MENU中仲有好多唔同GE菜色,有機會會再去嘗試!
是次生日飯局由一位朋友作為攪手!壽星女是她的好友,好讓我今次可以輕鬆一下! 實在十分感激! 她特意選了適合大家口味的上海菜館 <上海婆婆>。原來 <上海婆婆> 只有好幾間分店,大多數集中於新界區:屯門、荃灣、葵芳、將軍澳及九龍灣;油尖旺等地區反而沒有分店。由於,不設訂位服務,我們五位分別住在港九新界,只好先到先取籌,我最先到,當時 6:50pm,等 5 張枱,足足等上 25 分鐘,真讓人久等! ( 這裡的籌分三種顏色,代表大、中、細枱。) 請留意,叫位超過五個號碼便取不到枱,要從新取籌。入座時,店員提醒我們:入座起計兩小時用膳時間,限時限刻! 實在感到不快!店內不是很大,環境頗為擠迫! 就算卡位亦很嘈吵! 我們談話時好像在鬥大聲!其實,是迫不得以!食物由大家選擇,最緊要當然一試出名的小籠包及特色食物。皮蛋豆腐 上海菜很著重冷盤,所以一定要試。 皮蛋豆腐以材料取其名,簡單易明! 相信最考師傅刀功非呢道冷盤莫屬! 豆腐切得超薄,每片厚度均勻相當工整! 豆腐既白而滑,我們個個夾起豆腐時,已弄到粉身碎骨!好不容易才夾上! 我一向不太愛吃皮蛋,覺得帶一點怪味! 姑
實在十分感激!
葵芳 <上海婆婆>
入座時,店員提醒我們:入座起計兩小時用膳時間,限時限刻!
實在感到不快!

店內不是很大,環境頗為擠迫!
就算卡位亦很嘈吵!
我們談話時好像在鬥大聲!其實,是迫不得以!

食物由大家選擇,最緊要當然一試出名的小籠包及特色食物。
餐牌設計簡單不太花巧!
皮蛋豆腐
上海菜很著重冷盤,所以一定要試。
皮蛋豆腐以材料取其名,簡單易明!
相信最考師傅刀功非呢道冷盤莫屬!
豆腐切得超薄,每片厚度均勻相當工整!
我一向不太愛吃
皮蛋,覺得帶一點怪味!
姑且一試!幸好伴甜醋汁,別有一番風味!
另有一些肉碎作點綴!
小籠包
一籠四隻,打孖叫了兩籠,起碼人人有得食!
店內有好幾位師傅即席做小籠包,保證新鮮!
每隻小籠包放在薄薄的青蘿蔔片上,而我個人比較喜歡 <鼎泰豐> 做法,竹籠內放上布代替紙,好讓食客夾起小籠包時,避免被紙黏著而弄破小籠包皮,浪費師傅一番心機!如果,要做到皮又薄又靚,並非容易!
搓皮、摺皮、每一個工序要控制恰當。說回<上海婆婆> 的小籠包,皮尚算薄,可惜,筷子一夾便穿破;內裡大部分精華白白跑掉!真走寶!
餡料用上新鮮豬肉,肉汁鮮味十足但不多!

<鼎泰豐>
店內有好幾位師傅即席做小籠包,保證新鮮!
搓皮、摺皮、每一個工序要控制恰當。
葱油薄餅
一碟四塊,厚薄恰到好處!剛剛煎起熱辣辣!
未食已經聞到好香,香脆得來夠鬆化,真係食得好滋味。
不過,蔥粒不夠多!煎得過火有點燶及乾了一點!經高溫油煎,實在油膩!食一塊已感覺飽餾!
葱油薄餅
蔥粒不夠多!煎得過火有點燶及乾了一點!
擔擔面 ( 少辣 )
忍不住先把湯喝一羹!湯底也能喝到的香甜麻醬香味,少辣程度可以接受!
惹味非常!麵條幼滑帶咬勁,配合香濃花生味湯底,做成絕配!加上蔥粒及碎花生,可提升香味!
擔擔面 ( 少辣 )
婆婆炒飯 ( 不太記得名稱 )
食了不少濃味食物,婆婆炒飯以清淡為主,可中和一下!
材料為白米、炒蛋、菜芯莖切片、火腿切成小粒、崧子!顏色奪目!令我好驚喜!
炒飯大約二人份量,確實不多!
炒得乾身!粒粒分明!加上崧子,很有口感!
始終味道較為清淡!
婆婆炒飯
奶黃鍋餅
有別於平時食慣的豆沙鍋餅,換來奶黃餡,感覺特別一點!
一碟分成八塊,外層煎得金黃香脆,熱辣辣!奶黃餡不是太甜!外脆內軟!
作為飯後甜品的一個不錯選擇!
奶黃鍋餅
外層煎得金黃香脆,熱辣辣!奶黃餡不是太甜!
後記:
1) 地點好就腳:巴士、地鐡、的士、小巴可到。

2) 服務方面:店員服務都不錯,儘管全場食客,店員很忙碌;不時殷勤地為食客加茶。效率高,反應快!

3) 食物方面:上菜算尚快!整頓飯是水準之作!

4) 價錢方面:好抵食!
5 人食飯,4 人夾錢,每人夾 $65!

2011-05-29
25 分鐘 (堂食)
生日
葵芳 <上海婆婆>
搓皮、摺皮、每一個工序要控制恰當。
擔擔面 ( 少辣 )
餐牌設計簡單不太花巧!
婆婆炒飯
皮蛋豆腐
蔥粒不夠多!煎得過火有點燶及乾了一點!
奶黃鍋餅
外層煎得金黃香脆,熱辣辣!奶黃餡不是太甜!
2011-06-10 4 瀏覽
今日1:30 先放lunch,搭車去到葵芳都1:45。去咗上海婆婆度食,1:50入座,仲係午市時段,入座之後先發現原來2點開始下午茶,有少少唔抵添!算啦,要等成10 mins。要了一麵一點套餐,$51。要咗蕃茄牛肉湯麵 + 韭菜鍋貼。蕃茄牛肉湯麵先來,超大碗,顏色對牌,紅紅的,有蛋、蕃茄同牛肉。湯底算濃,不過可能調味時落糖落得重手咗少少,所以比較甜。牛肉不錯,幾淋。麵條偏硬,而且粗幼不一,可能係因為手打的原因。韭菜鍋貼,嘩,超大隻。隔離枱形容為「潛水艇」鍋貼,可想而知幾咁大。底部煎得香脆,超juicy,一咬下去,肉汁豐富,味道香口。肉多菜少,如果韮菜多d會香d。
今日1:30 先放lunch,搭車去到葵芳都1:45。
要了一麵一點套餐,$51。要咗蕃茄牛肉湯麵 + 韭菜鍋貼。
湯底算濃,不過可能調味時落糖落得重手咗少少,所以比較甜。
蕃茄牛肉湯麵
好大隻鍋貼
好大隻鍋貼
蕃茄牛肉湯麵
  • 韭菜鍋貼
2011-05-22 6 瀏覽
又有新人返工,一組人又外去吃welcome lunch,這次選了上海婆婆。也是個不錯主意,反正葵芳店開了一排我還是首次去試! 與屯門/荃灣店一樣,葵芳店內都是以大頭公仔作裝演,看來這款詭秘的公仔也頗受歡迎!  星期一至五店內供應$45-72的小菜連飯連湯的客飯套餐,並不收茶錢加一,幾抵食的,不過大家都更情傾$51的一麵一點套餐。一麵一點,換名之就是一款自選麵類與一款自選點心的配搭,由於選擇都幾多,是日七人共點了五份,另加一些散叫。 先講當日吃的點心,多款選擇中,最吸引要數小籠包,一客仍然有四件,是日一共要了兩客。要讚小籠包成品皮薄汁多,味道也算鮮美,後來多出的一隻,我也不客氣交阿B處理了! 另一款點心選擇是韭菜煎餃,一客有三隻,是日又是要了兩客。估不到煎餃除了身量巨大,中間又內含超豐富肉汁,吃時一度搞到我十分狼狽! 而以味道計也是不錯的,但相比小籠包始終是油了點。最後一個點心配額就選了菜肉雲吞,份量頗多呢,不過以清湯烹煮口味道很淡,令人留不下甚麼印象。在上麵食以先,還有一些散叫的小食/主食,首先有鎮江肴肉。此肉鮮香度一度,而且當中膠質太多了,個人不太喜歡。 雞絲粉皮是濃醬貨色,賣相與味

先講當日吃的點心,多款選擇中,最吸引要數
另一款點心選擇是
在上麵食以先,還有一些散叫的小食/主食,首先有

雞絲粉皮是濃醬貨色,賣相與味道都不俗,但$45一份卻份量超小,比前面幾款點心還小很多,感覺不太抵食。
上海炒年糕也是再度重溫的菜式,醬的濃度、多少可以,不過年糕不是很煙韌有咬口的貨色,拉均來計只是普通可收貨。

套餐的麵食就只選了四款,因為其中的
婆婆擔擔麵是打孖叫,可惜成品一望而知味道不夠濃郁吸引,質素只是一般。後來聽食友講起,原來可以點多醬,這樣成日會美味得多,以後大家都要醒目了!
另一款是
雪菜肉絲湯麵,是款味道非常清淡的湯麵,中間的配料又少得可憐,可以說看賣相也一點不開胃吸引.. 結果除我幫襯了少量,其他同事根本沒有動過.... 還有一款
無錫骨湯麵,豬肉以外的麵底又是極之清淡無味,而且無錫骨本身雖鬆化,但甜得好怪味,又是令人不懂欣賞。
最後一款麵食是
蔥油開洋拌麵,雖然麵身實在硬了些少,但相比上述幾款湯麵,這個的至少有味道,又有變化、食味較豐富,個人認為算是較好的一款。
惠顧午餐可以加$8換購甜品,是日又加了三款甜品,最先上檯是
擂沙湯圓,要講外面的黃豆粉,幾乎還甜過湯圓中的芝麻夾心,幾驚人的!

同事的
合桃露丸子,我也不客氣試了一口合桃露,水準很普通,以其收費計只可說是合理。另外如留心看看,就會發現匙子上就然有一小條菜,看來店員要加倍留意改進衛生度!

最後是幾乎由我獨享的
酒釀湯圓,其實當中的湯圓只得兩粒,吃完也不會超標;當中湯圓不香甜不糯口,桂花酒釀糖水質素也是一般,又是那句,才$8碗旨在過癮,不會要求太多了,但若晚市廿多元也是這水準,就會令人有點失望。
最後套餐+$3可享用
鮮豆漿,我分享了同事的一口,感覺幾清香好飲,不過一杯下來就怕太寒,沒有多要了。

這頓埋單$451,算是中規中矩,不過要吃還得注意:此人氣食店無論午晚市,並不設訂位服務,要吃它還要請早到拿位,不然又要排隊了!
2011-05-12
2011-05-01 11 瀏覽
整體來說食物只是普普通通,獅子頭好咸,但炒矮瓜又好淡。有啲餸好細碟,水煮牛肉唔辣,唯一好味啲係黃金炒飯另外,叫了煎鍋貼,上菜時有條好長的頭髮橫跨响三隻餃上面><總括而言,如果門口太多人的話,食唔到都無損失
2011-01-07 10 瀏覽
出左城唔知有咩好食, 行行下見到上海婆婆, 見幾多人, 又等一陣食下先!!! 好快有位喇, 仲要係卡位, 真開心!! 男友叫左好多嘢食, 我都唔記得哂叫左咩, 但係....牛肉煎餅真係好好食, 一碟 3 個, 都大個咖, 又 juicy 又熱, 係新鮮煎既, 真係好食!!!可惜係已經食唔到叮喇, menu 又小炒又點心, 要去多幾次先可以食哂所有嘢....婆婆等我呀, 開間係大埔啦快 d~~~~

好快有位喇, 仲要係卡位, 真開心!!

2011-01-03
5 分鐘 (堂食)
2010-12-28 3 瀏覽
同朋友共四人又在新都會搵嘢食, 最後決定在這裡開餐. 時間尚早, 所以不用等位. 不過走的時候, 門口已經有不少人在等候. 大家都不是太肚餓, 點了三樣食物.鍋貼有三大隻, 皮薄饀足, 但沒有肉汁, 亦未夠熱. 我寧願細隻些少, 以4隻奉客, share食較方便. 炒飯不記得炒飯個名, 材料有火腿粒, 菜粒及籽粒, 份量偏少, 未夠豐富, 不過飯炒得幾乾身, 不油.鍋巴我第一次食, 蕃茄湯底內混著蝦仁, 菇類及豆, 味道不太濃, 配以幾件不太脆口的米通, 似食隔夜飯焦.這裡的食具有輕微崩口, 水杯有點舊. 另外, 食畢不久, 侍應就收碗碟筷子, 有點催人走的感覺.

大家都不是太肚餓, 點了三樣食物.

鍋貼

炒飯

鍋巴

2010-12-26
2010-12-08 12 瀏覽
因為前兩日食過上海菜,但無食到酸辣麵,於是我一個人俾上海婆婆吸引入去。相比起其他餐廳,呢度下午茶餐算多選擇又抵食,當日兩點半差不多全場坐滿人。點左一碗酸辣麵,小食選京蔥牛肉包(兩小個) 配豆漿。酸辣麵味道略淡,反而兩個包即煎好味道。食左大約三十蚊,價錢中等。不過葵芳分店某位職員服務態度有待改善。落單職員很好,提醒拉麵要等約二十分鐘,京蔥牛肉包即煎等約二十五分鐘。(幸好拉麵等左十分鐘左右就有得食) 相反,帶位o既年青女侍應幫我斟熱茶時,係表演拉茶。彈到枱面好多水,仲彈左落我塊面....佢記錯隔離位女士係得一位,將女士對面份餐具收起時問人係咪兩位,到女士答佢有兩位,年青女侍應係掟返套餐具o係枱面。希望上海婆婆轉用膠/ 較輕身餐具,眼見碗碗碟碟都難哂角,一來待應傳菜都拎得好辛苦,二來侍應掟碗時食客唔駛受罪。

2010-11-29
2010-11-22 2 瀏覽
星期日晚飯時間,都知道難揾位,見差一個冧把就到,就放棄隔離張紅螞蟻張飛。入到去,菜牌同翡翠差不多,價錢好似平少少。好,叫個担担麵、炒年糕、醉雞、炒菜飯同烤麩。担担麵,合格,夠爽吾諗炒年糕,正,中上之作醉雞,吾合格,用雪雞,而旦未入酒味炒菜飯,合格,如果再多D菜就更正烤麩,吾合格,冇色水,未入味。如果真係要比,始終翡翠好D。
入到去,菜牌同翡翠差不多,價錢好似平少少。
好,叫個担担麵、炒年糕、醉雞、炒菜飯同烤麩。
担担麵,合格,夠爽吾諗
炒年糕,正,中上之作
醉雞,吾合格,用雪雞,而旦未入酒味
炒菜飯,合格,如果再多D菜就更正
烤麩,吾合格,冇色水,未入味。
如果真係要比,始終翡翠好D。
2010-11-21
20 分鐘 (堂食)
OK
2010-09-27 5 瀏覽
雞絲粉皮幾好味三鮮炒年糕夠味不過鹹咗啲酸辣湯太多粉太厚有啲假椰香饅頭 OK 啦炸銀絲卷我嫌佢唔夠多絲喎雞絲粉皮幾好味三鮮炒年糕夠味不過鹹咗啲酸辣湯太多粉太厚有啲假椰香饅頭 OK 啦炸銀絲卷我嫌佢唔夠多絲喎
雞絲粉皮幾好味
酸辣湯太多粉太厚有啲假
椰香饅頭 OK 啦
炸銀絲卷我嫌佢唔夠多絲喎
2010-09-25
5 分鐘 (堂食)
聖誕節
2010-08-24 39 瀏覽
中式,我最鐘意上海菜,對上海菜情有獨鐘,同朋友出去食飯,時常都食上海菜,不過其實上海菜都算幾唔健康,因為都幾重味及油膩 ~.~。鬼咩,我又鬼咩鐘意呢d野食,但係為咗自己健康,近來都食少左好多,食時都盡量要揀飲擇食。是日同朋友一齊黎食個quick lunch^^。叫左兩個lunch set,我要咗呢個酸辣湯,無錯,我係:辣妹子。嘻嘻。其實呢個酸辣湯對我黎講唔辣,因為我真係超勁食得辣。炒鱔糊,我朋友叫的,其實我對呢d無咩興趣,一黎唔靚仔,二黎唔鐘意個口感,唔知點解,我唔太鐘意D滑 "傘傘" 既口感。

涼拌茄子,好味呀,我好鐘意食茄子,煮得夠晒腍,同埋d醬汁好入味呀。
炒鱔糊,
賣飛彿呀,咕嚕肉,超鐘意D酸酸甜甜既食物,但係今日我無食咕嚕咕嚕肉,只係食咗D菠蘿,洋蔥,椒椒
小籠包,我唔鐘意食,另外兩位自己食晒。
靚仔,又係另外兩位KO晒!
核桃小丸子,呢個我只係試左一粒,都係自己搓的好食好多。D核桃糊略為甜左小小。我飲左一半
2010-08-14
10 分鐘 (堂食)
靚仔,又係另外兩位KO晒!
bowl:醉雞:酒味不太濃,容易入ロ,唯一好味的前菜烤夫不是我吃開的味道! 小籠包 : 皮靚,汁可以留起裡面.25蚊4個貴了一點:小雪菜肉絲湯麵: 好清, 好淡,~無乜味!因為婆婆吃的關係.麵身較硬叫他再煮他也很樂意. 擔擔麵:也很淡口不夠濃.醉雞:酒味不太濃,容易入ロ,唯一好味的芋前菜撈麵:個汁暖的,經理話正常的,如果不喜歡不如換個第二碟食物.於是換了上海粗炒抄但都係唔好食,似抄麵味.總括價錢又唔係特平, 但難食過平價食肆.唯一個經理服務十分好,換了二次食物都ok,好好.
bowl:醉雞:酒味不太濃,容易入ロ,唯一好味的前菜
烤夫不是我吃開的味道
! 小籠包 : 皮靚,汁可以留起裡面.25蚊4個貴了一點
擔擔麵:也很淡口不夠濃.
醉雞:酒味不太濃,容易入ロ,唯一好味的芋前菜
於是換了上海粗炒抄但都係唔好食,似抄麵味.

總括價錢又唔係特平, 但難食過平價食肆.
唯一個經理服務十分好,換了二次食物都ok,好好.
2010-08-12
1 分鐘 (堂食)
團年飯
(非會員)
2010-08-11
記得o個日考完 ue oral, 就同屋企人食飯慶祝終於完成高考。幾個月前食, 淨係記得唯一可取的係小蘢包。好記得佢 ge 上海排骨 絕對比 大家樂的上海排骨菜飯難食 n 倍。其他食物亦沒好食之感。價錢又唔係特平, 但難食過好多平價食肆!
幾個月前食, 淨係記得唯一可取的係小蘢包。
2010-05-10
2010-08-07 7 瀏覽
成日見到好多人等位,今日早早哋見到無乜人,終於的起心肝同個朋友仔去食。坐得好逼,侍應感覺上唔多專業,而且態度麻麻,未至於好惡劣,但笑容和禮貎都一般囉~~裝修方面,果四個小朋友大頭的畫背後究竟有乜意思?我見荃灣果間都有,自問唔太識欣賞,感覺仲有 d 恐佈添~酸辣湯 ~ 超酸,所以淨係食到酸味小籠包 ~ 皮靚,汁可以留起裡面,但裡面 d肉梅梅哋,唔新鮮松子肉鬆叉子 ~ 味道普通,炒得唔夠乾身,所以配叉子食太濕,叉子亦非常非常普通冷麵 ~ 汁幾好味,開胃,麵好有口感,可惜麵完全無剪,好辛苦先又用筷子又用匙先切斷,攪咗幾分鐘燻魚 ~ 味道 ok唔算好差,但暫時再幫襯嘅興趣不大。
酸辣湯 ~ 超酸,所以淨係食到酸味

燻魚 ~ 味道 ok

唔算好差,但暫時再幫襯嘅興趣不大。
2010-08-02
2010-08-01 8 瀏覽
呢度午市.下午茶.晚市都幾多人幫襯個日食下午茶時段不過仍然有午市套餐叫2人分別要咗一個下午茶麵餐32蚊嫩雞煨麵送豆槳一杯....要咗一碟醉雞58元一個午市套餐唔記得5拾幾多蚊.有清炒河蝦仁跟白飯酸辣湯...加3元有一杯豆槳先講個嫩雞煨麵比葵涌廣場唯一麵家的更加難食麵超淋湯超勁味精清河蝦仁有D好爽有D又霉霉地算ok啦/酸辣湯先最得人驚酸到飲醋咁有胃病千其唔好叫呢個湯醉雞就係呢餐最好食D雞好滑夠凍皮肉之間有層啫喱我最喜歡豆槳都算夠滑夠凍...食物一D好一D差比個ok評語啦
先講個嫩雞煨麵比葵涌廣場唯一麵家的更加難食麵超淋湯超勁味精

清河蝦仁有D好爽有D又霉霉地算ok啦/