2019-11-20 2937 瀏覽
奇怪的餐廳,昨晚第一次去試呢間野,我一個女仔先到餐廳攞位,同門口個帥哥講3位,佢話要齊人先入得,咁我唯有企門口等打住機等,等等下佢走出黎問,你朋友幾時到?我說~應該10分鐘左右,佢叫我問下老闆娘比唔比入,咁咪問囉,入到去戰戰兢兢咁問,老闆娘又話:「我哋唔比係餐廳坐住等架,你朋友10分鐘到?只可比10分鐘你等」心諗10分鐘唔到你會唔會趕我走?於事硬著頭皮坐低,通知朋友快d到。坐低後好有壓迫感,完全被監視住。好彩朋友10分鐘內到齊,馬上叫野食,那帥哥覆單超冇禮貌,我叫鎮江肴肉,佢覆我粗炒肴肉,同佢講咗3次係鎮江肴肉,佢都話係粗炒肴肉,如果粗炒肴肉係上海正宗叫法唔該你哋餐牌寫粗炒肴肉啦~仲要唔憤氣地反白眼!! 算,我忍因為我黎食食唔係黎嘈交的,試下食物嘅味道先講,食物味道一般,不是特別出色,大家去幫親要有心埋預備先好去。
2019-11-20
20 分鐘 (堂食)
2019-10-13 2341 瀏覽
友人今天開車與我們遊了一轉,交通雖然有點阻滯,仍覺不是問題,香港是熱鬧城市,怎不出來走走支持老店小店。友人年輕時姊姊住處(已搬走很久) 附近,間中會幫襯的上海館,因位處土瓜灣區,對我來說略為隔涉。惜日的上海食店以簡單實際為主,慣常設卡位加圓桌,上至一家大小,下至一兩人也很適合。門面是熟識的,只是有些地方用上了不銹鋼,店內也曾修飾過。牆上的菜式名稱沒有顯示價錢,這是長久以來慣常的做法,如價錢有變,只需修改餐牌便可!由友人發辦,尋回他想找的味道。小籠包傳統外皮,沒現今新食店追求的薄,軟腍的碎肉,點點肉汁,蘸點薑絲浙醋,也開始拾回年少時吃過的回憶。炸銀絲卷上面的皮真的炸得很酥脆,熱燙燙,雖沒太多卷卷的絲,但很軟熟。酸辣湯微辣少酸,有豬紅的,大家分析這是真豬紅,現時香港不多的地方有真的吃了,不易散開,入口有輕韌力,軟滑,Q 彈,木耳絲,豆腐絲,蛋花,還有少少蝦,就是這個味道,可能現時人們感他不外如是,但從拾味道是很個人的,就像吃雞蛋仔一樣,現在用電挾子,想當年用炭燒,香味確與現在有所不同。上海粗炒椰菜絲與豬肉絲略有不足,中粗麵條帶點煙韌,加上老抽醬油的顏色,油沒減,就是回憶的終結。大家吃過後,
門面是熟識的,只是有些地方用上了不銹鋼,店內也曾修飾過。

由友人發辦,尋回他想找的味道。

炸銀絲卷

上海粗炒

大家吃過後,十分滿足地離開。
2019-10-13
2019-09-27 1550 瀏覽
每逢每個月的26號,都是我們的拍拖紀念日。我們記得的話,都會去做一些特別的事去簡單慶祝一下。這次就打算早點起來吃一個上海早點!一直都想去土瓜灣這家上海菜館試試早點,這天終於到了!早上10點,店裡也有不少食客在吃著早點。我們點了出名的粢飯,鍋貼和甜豆漿。這裡有不少人也吃著咸豆漿,對我來說有點古怪,所以還是點了甜的。粢飯裡面有炸菜粒,肉鬆,油炸鬼,加起來真的很好吃又實淨。油炸鬼超級脆口。鍋貼很飽滿,熱辣辣的。甜豆漿也不過不失,就是正常的豆漿。整體都不錯,很有特式,希望找天來試試晚餐!

一直都想去土瓜灣這家上海菜館試試早點,這天終於到了!

2019-07-24 2016 瀏覽
好少早餐會食飯,仲要係糯米飯。但見到報到話出名,而剛好朝早有啲時間,就行過黎試下。呢個咸粢飯用新鮮蒸好既糯米包住炸菜碎,肉鬆,炸過兩次好脆既油炸鬼,糯米痴得黎放落口又唔會槳住,但食完飲埋熱甜豆漿,好滿足而且飽左半日。 而且老闆同老闆娘恩愛又好禮貌,如果可以我都想待你更好 。........ #foodreview #foodhunt  #travelhk #eatlife #life #taste #먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #comida  #粢飯 #粢飯豆漿 #中式早餐 #test_tokwawan

而且老闆同老闆娘恩愛又好禮貌,如果可以我都想待你更好 。
  • 豆漿
  • 粢飯
朋友童年成日嚟食,我今日喺附近,佢就諗起貢過嚟帶我嚟食。朋友早到,入座已令朋友燥底,落order叫野食原來係要一次過叫晒的,真係聞所未聞. 反而朋友好燥的情況下,我又一啲都唔燥。本人鐘意隱世小店,因為總覺得係卧虎藏龍,食物質素好,我可以將服務態度暫時拋底。但呢間真係絕對唔係咁,個小籠包稍大粒,皮厚少肉汁,只能怪我見識少。酸辣湯唔夠酸唔夠辣,只能講佢有自己風味,唔夾我呢個鐘意”一般質素"酸辣湯嘅人嘅口味。另外两樣雪菜炒年糕同薰魚幾好食,但又真係唔會專登搭車嚟食呢两味。最後仲有,唔知係張枱面爛左定乜鬼,個圓枱面再加多張黑色厚圓枱面喺上面,搞到枱面距離同塊面近左,即刻好似張櫈矮左咁食得好唔舒服,其實呢間舖真係唔會令我心甘命抵忍你呢啲小事再幫襯。今次完全無醒起影相 ,可能個位係風口位,太凍,下次補影返。。。呀,不過應該唔會有下次。
朋友童年成日嚟食,我今日喺附近,佢就諗起貢過嚟帶我嚟食。

2019-06-02
  • 燻魚
2019-05-27 2528 瀏覽
這是第一間,我會給五星的上海飯店!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這家店,我已經吃過了五次以上,而且還覺得他水準能夠保持,我才會給上我的五星推薦喔!👍🏼這店是傳統的家庭式經營的上海飯店,味道完全是我在兒時吃到的老上海的味道的,這麼多年都沒有變!炒鱔糊、上海粗炒、小籠包也是我每次都必必吃的,因為這個老味道是在其他店完全吃不到的。小籠包雖然並不是現在流行的超薄皮,但是這才真是從量魚蓉的,酸和辣味比例剛好,不多也不少完美的搭配!炒鱔糊、上海粗炒、小籠包也是我每次都必必吃的,因為這個老味道是在其他店完全吃不到的。小籠包雖然並不是現在流行的超薄皮,但是我覺得這才是真正傳統的小籠包,大大的肉餡、鮮美的湯汁,真的十分好吃!
這是第一間,我會給五星的上海飯店!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

沙鱔糊
沙鱔糊
  • 炒鱔糊
2019-05-05 1907 瀏覽
老板娘服務態度甚惡劣,唔知以為入去係乞食,眼見晚市得一半滿坐,新客二人入來指定坐單邊位,新客眼見未滿坐,於是坐對家,登時老板娘即時指責,我話咗咁坐就咁坐,同時指責老伙計客人唔聽話就唔應該幫他落單,好彩客人品好即時對老伙計說對不起,乖乖坐回原位,另外食物質素極之一般,加上以上服務態度,就算免費亦不會光顧
2019-05-02 1658 瀏覽
呢間位於土瓜灣內街嘅餐館,如果唔係街坊或者專登到訪嘅人一般係唔會發現佢嘅位置,話雖如此,星期日早上八點鐘🕗未夠已經有唔少人嚟食早餐。而我呢日全日(晨早開始...)都要出土瓜灣做嘢,所以順便嚟一嚐上海早餐。由於得自己一條友,所以唔可以嗌好多嘢食,考慮咗好耐要甜豆漿定鹹豆漿,但係最終要咗甜嘅,無乜特別,早知試吓鹹嘅好過,因為比較罕見。另外我叫咗個鹹甜粢飯,粢飯真係好飽因為有好多飯🤣,而且好大嚿,入邊有唔少肉鬆同菜譜,仲有少少砂糖都幾得意,但係我嫌佢啲飯比較硬,食到尾有少少唔想食。整體來講,我覺得唔算非常好食,之前喺台灣食過啲有埋成條油炸鬼係入邊嘅好食啲,飯都比較易入口。可能我叫錯嘢食啦,有機會都仲想試吓佢個鹹豆漿嘅。
$25 (早餐)
2019-04-20 1366 瀏覽
晨早流流,同事話好想出去食個有力量嘅早餐。於是我哋就去咗公司附近呢間上海美華餐廳。同事同我分別每人叫了一個粢飯,佢要鹹豆漿,以我叫了一杯凍豆漿。粢飯真係好多了好多材料,條油炸鬼仲好脆下,入入面除咗有油炸鬼仲有榨菜同肉鬆。材料真係好夠㗎 !我覺得食完之後真係充滿力量啊。至於鹹豆漿我同事話好好味喎,好夠味,但我個人就覺得怪怪地(利申:我無試!),凍豆漿都算有豆味嘅,不太甜,普普通通中規中矩嘅一杯豆漿啦!耐唔耐食下上海食上海式早餐都唔錯㗎 !好過成日食西餐早餐咁悶啊!

2019-04-18
$30 (早餐)
  • 豆漿
2019-04-11 1791 瀏覽
自從近日電視台宣傳過上海美華後,我們又來到此店並感受到傳媒的威力。以往來過多次亦不需要排隊等入座,今天竟一反常態,無論堂食或外賣同樣也要排隊。排隊等候的時候,食客議論紛紛,說電視台弄成這樣子的。有人提議外賣應排另一條籠,不應和堂食的長籠一起排。店內甚有霸氣的老板娘隨即反問為什麼要分兩條籠排,並宣示她是老闆喜歡怎樣排就怎樣排。雖然大家心中不憤,但為了女皇的粢飯,也只好忍氣吞聲地耐心等待。十分鐘後終於能坐下叫了兩碗鹹豆漿和兩個粢飯。食物來到的時候已察覺到和以往的分別。粢飯細了,餡料亦少了,味道也不如前。鹹豆漿亦稀了,蝦皮還有點腥味,幸好麻油味還在。還有一段小插曲:有顧客點了小籠包和窩貼,沒想到不久即傳來老闆娘洪亮的聲音,說顧客只可選擇其一!如此限制,實在少聞,亦令食客微言不斷。總言而之,今早的早餐令我有點失望。是否客源突然的增加令店舖應付不了不得而知,但我們應該要等傳媒効應過後才可再來了,期望到時食物的質量和服務也能回復舊觀!成也傳媒,敗也傳媒!上海美華,暫別了!

成也傳媒,敗也傳媒!上海美華,暫別了!
2019-04-06
10 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
  • 鹹豆漿
  • 粢飯
喺土瓜灣附近做完嘢食個午餐就係OpenRice睇到一個幾高人氣嘅食店-美華到嘅時候門口已經貼住粢飯豆漿售罄 小菜供應唔緊要照殺!我哋三個人叫咗成枱都係餸小籠包 8隻皮厚 有咬口 裏面相當多肉汁 味道相當不錯上海炒年糕這個味道一般 特別只吃到有少許咸味酸辣湯跟平時一般的味道不一樣 到幾次就咁用豆瓣醬開稀左黎煮 個人非常不喜歡 只飲了一小碗麻婆豆腐味道偏鹹 而且我覺得整個就是用豆瓣醬煮豆腐 不喜歡黑醋金沙骨味道不錯 味道酸酸甜甜 可是金沙骨沒有香脆的感覺炒菜是最好吃的 味道很香花雕酒炒香味整體我認為食物味道一般 可能還是要吃他的粢飯豆漿才是正確
到嘅時候門口已經貼住粢飯豆漿售罄 小菜供應
整體我認為食物味道一般 可能還是要吃他的粢飯豆漿才是正確
2019-04-01
  • 小籠包
2019-03-30 1299 瀏覽
第一次寫食評,電視報道完,就走去試吓,夜晚去食就出事,完全冇服務態度,落單好混亂,間鋪都唔係好多人,叫完果樣話冇,點知轉頭又有返,永遠blacklist 。總之電視報導得都係有伏
2019-03-29 895 瀏覽
早餐時間諗住去食粢飯蔥油餅,叫了2⃣️件粢飯1件薄蔥餅。 蔥餅1 分鐘唔使送到,一見到我同老公呆了互望。 蔥油餅又乾又硬,蔥已變黃,好明顯是隔夜的,心諗你點都熱返伴餅先啦,點知試一啖,真係超硬又凍,成塊紙皮 😣。放低唔食啦,等瓷飯。 個老板送瓷飯來時口口噏噏話你2⃣️個做乜唔飲野,暗示我地要叫豆漿,我無理佢。 瓷飯是熱的,但飯粒很乾,很硬,不知用的是是什麼米,油炸鬼也是隔!夜!的!又硬又一陣油味 🤦‍♀️。食咗兩啖,我哋即刻埋單走,$47。 我究竟食左D乜

食咗兩啖,
我哋即刻埋單走,$47。 我究竟食左D乜

2019-02-17 1282 瀏覽
情人節食西餐排的長龍,識食就當然食中式野喇,7點幾去到唔使等位,快靚正。二餸一湯套餐,加一客小籠包,都只係二百幾蚊,今時今日唔多地方有。生炒骨,餐廳用豬扒做材料,配菜(青椒,蕃茄)完全唔熟,可能因為又係廣東菜,所以我地唔應該order嘅….Overall,CP值都好高,值得推介。
Overall,CP值都好高,值得推介。
津白肉絲
2019-02-14
津白肉絲
2019-01-22 1253 瀏覽
老闆娘態度極度惡劣老闆娘態度超級惡劣。我們食完主菜想叫甜品,蒸銀絲卷,可能她嫌我們叫平野,就話銀絲卷不設堂食,我說以前幫襯有堂食,她又說吾比賣晒咩?我說妳剛才不是說賣晒。她就說係呀,外賣就有。之後我們叫高力豆沙,她語氣極差的說等下啦!之後我們還未吃完她就叫伙記來收我們的碗筷,我叫她留下筷子因未吃完。老闆娘一見我們把最後一個高力豆沙放落口,就第一時間沖埋嚟大大力咁執碗筷,又粗暴地說了一些上海話。我估應該係嫌我地阻住佢接下一枱客所以想趕我地走。但我們又坐底至走都不到一個鐘。幫襯得少就趕人走。
老闆娘態度極度惡劣
2019-01-19