2023-11-14
假期黎到西九文化區行下,順便即場買飛入去去故宮文化博物館。入去前諗住食少少野,所以揀左呢到。餐廳係博物館入面,係Curator Coffee嘅姊妹店,都係走藝術路線。睇相見到佢地個Tea Set實在係太吸引啦😍😍中式風格正中我心💕🥢皇帝多寶格下午茶套餐 $488 兩位用▪️蝦餃皇 兩件▪️炸蟹鉗 兩件▪️奶皇流沙包 兩件▪️芝麻卷 兩件▪️紫薯糕 兩件▪️金絲香芋酥 兩件▪️橘子包 一件▪️花好月圓 一件▪️老薑茶湯丸▪️鮮雜果鴛鴦涼粉▪️中國茶(烏龍/茉莉/龍井/普洱)成個Set都充滿古典味道,打卡必點📸📸咁靚當然相機食先。Tea Set用上中式層架,加上用埋吉祥紋嘅宮廷風彩碗,成個Set都感覺到好有心思!蝦餃放上古代胭脂盒上面,超靚🩷🩷蟹鉗同香芋酥都炸到金黃色,外層酥脆。橘子包造型可愛,裡面包住吉士餡料,甜度適中。紫薯糕、奶皇流沙包口感鬆軟,奶皇味香濃。特別讚一讚個湯丸,薑茶味道強烈,濃而香醇。花好月圓外型就係一個圓月亮🌕,朱古力力外層入面包住榛子朱古力慕絲蛋糕,甜而不膩
🥢皇帝多寶格下午茶套餐 $488 兩位用
▪️橘子包 一件
▪️花好月圓 一件
▪️老薑茶湯丸
▪️鮮雜果鴛鴦涼粉
▪️中國茶(烏龍/茉莉/龍井/普洱)