2008-06-02 24 瀏覽
好耐以前來幫襯過,之前d野食就真係唔得,仲記得(以前)個假天花四圍都滴水地方污糟,估唔到依家裝修左,雖然好茶餐廳feel,....but覺得好醒神,成間白雪雪咁就連d食物都好左好多,order左兩個lunch雞扒意粉和雪菜肉c炆米~ok有水準,而我覺得佢地餐湯羅宋湯夠料夠色,唔似得有d餐廳個湯好似垃圾水咁連燒鵝頸都有~仲有杯檸茶都好ok有茶味,價錢是同茶餐廳差唔多,勝在舒適&clean,仲有電視睇.....其實一碗湯都好仲要唔好以為好簡單,因為基本野要做得好才可能做好菜色,給人信心,好高興見到佢地一番新境象!!唉~!!見到四川d人咁慘,好想借<開飯啦>講:要真惜食物,世界上有好多人冇野食,我哋好幸運在香港仲能夠<開飯>

• 羅宋湯
2008-03-10 28 瀏覽
野食係平, 都唔算太差,問題係污糟!啲湯度有強仔添
2008-02-19 11 瀏覽
少去九龍,行經'世華'男友見到有扒据咪試下!我地上樓時聽到下樓的女仔話'咁都要百幾蚊?'上到去好有懷舊feel..我同侍應講要'泰色蟹肉炒飯"佢話冇蟹肉轉蟹柳"我當然唔制啦之後改左"泰色蝦球炒飯"到我男友問佢叫咩牛扒好食?個侍應一手搶左個餐牌(勁冇禮貌)係咁望望左一陣都冇覆咁我話要牛柳啦之後再加多個"馬拉盞炒生菜'...食物係勁之失望...炒飯係有蛋同生菜加上蝦球冇任何泰色的野..牛柳好細加勁仲黑椒味(我隻手仲大過件扒)..個菜又多酒又冇馬拉盞(食出有少少蝦膏味)你話叫咩就唔係咩你估我仲會不再去>.<p.s :走的時間(下樓)先林起上黎的時間個女仔講'咁都百幾蚊?'我立即明白曬!!!
2008-01-06 6 瀏覽
其實係扮西既茶餐廳~haha逛完尖沙咀突然間想鋸扒喎~見呢間價錢十分相宜所以便上了來~食咗個牛扒拼羊扒+黑椒汁既餐~餐湯:羅宋湯幾好飲喎~又唔太辣包:很熱~抵讚呀~d牛油放入去即刻溶晒主菜:牛扒很薄~味道還可以~羊扒有點過肥~但又幾好食喎!d薯菜都幾好食~飲品:凍朱古力~雖然我無叫少甜~但阿姐放低杯飲既時候話係少甜的~但飲落完全唔講係少甜咯~服務:ok喎~俾茶唔係俾水~阿姐仲會幫你加水@@~無乜人+無人食煙~多卡位~菜單上最平既一份扒(乜都無得個扒果d)都係$30~就係局格較殘舊~都幾好呀~咁既價錢也不要求甚麼啦~
其實係扮西既茶餐廳~haha
餐湯:羅宋湯幾好飲喎~又唔太辣
包:很熱~抵讚呀~d牛油放入去即刻溶晒
2007-02-01 25 瀏覽
充滿著茶記、麵檔的小街,再加上賣扒、海南雞及小炒的豉油扒房,感覺幾特別的小巷。點半來到大部分客差不多買單,新入的客無幾,看來附近工作的午飯時間幾早。來這裡唔多唔少是被正宗雞油飯吸引,且看看雞、飯、醬、湯四方面邊樣掂。落單後兩分鐘即上,阿姐知偶肚餓所以加快速度上,是「她說的」。泰式酸辣汁再配燒味用薑蓉,幾「地道」、又是修長的絲苗米,近來吃過的海南雞全都是這類米,帶微微「雞汁」香,只嫌太油太膩,吃了兩口可以收工、海南雞,雞胸皮乾而微脆,帶少少油脂,吃得過,其他的部分,撇除皮奀肉韌的位置,可取的不多、湯,味精湯也。豉油西餐廳收$42個餐,幾貴的,但阿姐招呼周到效率亦高,替餐廳爭回不少分數。

14-10-2005 2058係碼頭食完雪糕後,搭11號到達目的地。我也是第1次來,格局十足十幾廿年前豉油鐵板餐廳格局,上到去都幾熱鬧,不但止係食客,還有一班後生及充滿希望的人正在努力工作中,真係少見。我朋友推薦我食燒春雞,因為份量夠大,而佢自己就叫黑椒牛扒加黑椒汁。上到檯後果然冇講錯,份量係平時茶記或豉油西餐廳既double,同時陪襯既沙律在個人而言也不差,好可惜殘殘地既環境及待應應有既基本服務態度都冇囉,整體上只可以俾ok!
14-10-2005 2058

2006-01-23 9 瀏覽
係尖沙咀食飯既我地,每日都可以選擇不同既餐廳食lunch... 但好不幸地今日去左呢個"世華餐廳"。一座底,已經feel到煙霧迷漫(係極多人食煙既臭煙),都唔明d人黎食煙定係食飯,十抬有八抬都食既...所以我地打算快快趣食完就走...我兩個同事叫左個西冷牛扒餐...點知兩件牛扒硬到切唔入...原因竟然一碟生到切唔入,另一碟竟熟到把刀都切唔到... 最不幸都係我啦... 我既童子雞飯竟然有隻唔知咩既昆蟲!!! 非常恐怖! 有好多隻腳.... 嚇到我同事即刻想嘔,跟住叫經理過黎睇~ 佢只係即刻收左碟話唔好意思,取消佢。之後就走左...... 仲無黎我地去左執抬!! 因我只係食左二啖飯... 所以我叫返個經理過黎問"甘點?" 跟住個經理竟然反問我"你未食飽咩?"... 下!!!!有無搞錯呀...完全無打算有行動! 最後我話我乜都無食過,一係比碗"朱扒米線"我,最後...我地三個分別剩左大半個餐無食....埋單仲要每人比$35,都唔知食左D乜!!! 仲搞到成身成頭都係煙味..好似入左間黑店甘!
一座底,已經feel到煙霧迷漫(係極多人食煙既臭煙),
2004-11-07 13 瀏覽
唔經唔覺, 原來我已經三年半冇黎呢間餐廳. 今日再去, 就好似去探一下老朋友.世華的設計很懷舊, 而且有好多卡位. 食物款式非常多, 連小菜如滑蛋蝦仁都有. 另外, 食物的份量好勁, D扒好大塊好厚. 至於價錢亦大眾化, 今日我order左個海南雞飯餐, 有湯飲加奶茶連加一都係$50.食物質素我覺得係中等, 冇驚喜. 另外, 煙味較大同侍應多講粗口係這餐館的缺點.不過我覺得世華坐位舒服(多卡位), 食物款式多而不貴, 而且坐幾好耐都得, 好適合幾個朋友(尤其係男仔)食飯兼吹水.我就試過同朋友嚮度食飯, 足足食左幾個鐘.

我就試過同朋友嚮度食飯, 足足食左幾個鐘.

2004-07-23 18 瀏覽
見d鐵板做特價($25), 同男朋友去試下. 其實$25係咩都唔包, 如果要跟飯或者意粉,要加$5, 飲品同湯都要加入$5.我地叫左個鐵板軟骨鴿同鐵板牛扒.鐵板軟骨鴿(見圖):我冇點食過, 男朋友話幾好食, 但係d骨一d都唔軟.鐵板牛扒: 跟黑椒汁, 好夠味. 有三四塊扒. d 扒好"林", 好易咬, 讚! 美中不足的係個意粉, 好淡同埋凍的.
我地叫左個鐵板軟骨鴿同鐵板牛扒.
(非會員)
2002-12-20 21 瀏覽
There are lots of choices in this restaurant. Environment is fine but not so clean. Food is quite good. But is smoky, cos they don't seperate smoking and non-smoking area. Prices are acceptable.