2020-03-08 48 瀏覽
自己一個人喺觀塘做完嘢,就搵啲嘢食下係呢個時候梗係要繼續支持黃色經濟圈,所以就黎到丼瀛,除咗啲我自己鍾意食日本嘢,另一個原因就係當年佢係黃店啦餐廳有日式便當供應,仲有爆丼系列餐廳都好貼心地擺咗消毒火酒星期六就梗係食好啲,一於叫個丼瀛特選爆丼,有三文魚,劍魚腩,牡丹蝦,三文魚子,仲有海膽,可惜今日海膽賣晒,所以餐廳就改左牡丹蝦一上菜嘅時候嚇咗一嚇,出面普遍都會用碗做丼飯嘅器皿,突然間見到個好大嘅透明玻璃杯喺面前,非常吸睛,滿滿嘅刺身放咗喺面,我就將啲刺身夾起落碟仔度先食飯,個飯仲有加到味素,正!另外仲叫咗個前菜小食拼盤,分別有八爪魚,芥辣八爪魚同埋柚子冰頭漬,起初都唔知道乜嘢叫做冰頭,原來係三文魚頭軟骨,食落去好爽脆,感覺有啲似生蠔嘅味道,都幾特別路經觀塘嘅朋友不妨嚟試吓
自己一個人喺觀塘做完嘢,就搵啲嘢食下

餐廳有日式便當供應,仲有爆丼系列

餐廳都好貼心地擺咗消毒火酒

路經觀塘嘅朋友不妨嚟試吓

2020-02-29
午餐
在觀塘工作的朋友介紹這家位於廠廈的日本餐廳, 話<几正喎>! 今天就帶小米到這邊午餐. 到達之時, 看到店內己客滿一半了! 還有家長們帶著小朋友用餐呢! <家長 & 細路>就是抵食的指標.   雖然餐廳會為枱面消毒, 自己也會要求小米去洗手間清潔雙手. 野菜=沙律淋上胡麻醬  小米不喜歡食蔬菜, 然後這二個沙律菜, 就可以獨吞. 巻物   外表有如越南的米紙卷, 不過換成三文魚甘筍沙律菜伴胡麻醬 味噌湯  很正常的味噌湯.忌廉蟹肉薯餅 以忌廉為主的炸薯餅, 感覺以SHOW ME YOUR LOVE 的炸薯餅版本. 丼瀛特選丼    多個午餐, 花多眼亂, 選擇困難症又發作了!  不過, 看到牆上標示<熱賣中>的圖片, 就有點心動.   赤牡丹蝦1隻&帶子1件     蝦和帶子的味道比較清, 比較適合單獨品嚐!    劍魚腩這二片較淡色的刺身, 本以為是油甘魚, 原來是2片劍魚腩  初初入口時是清甜, 然後那油花的味道就慢慢滲出來. 就因為這個是以甜和魚油為主, 為免影響到劍魚腩的原味, 需要少量醬油就足夠了.   海膽1格 個人覺得, 海
今天就帶小米到這邊午餐.
到達之時, 看到店內己客滿一半了!
還有家長們帶著小朋友用餐呢!
<家長 & 細路>就是抵食的指標.
雖然餐廳會為枱面消毒,
自己也會要求小米去洗手間清潔雙手.
沙律
野菜=沙律淋上胡麻醬
小米不喜歡食蔬菜, 然後這二個沙律菜, 就可以獨吞.
卷物
巻物
外表有如越南的米紙卷,
不過換成三文魚甘筍沙律菜伴胡麻醬
味噌湯
很正常的味噌湯.
忌廉蟹肉薯餅
以忌廉為主的炸薯餅,
感覺以SHOW ME YOUR LOVE 的炸薯餅版本.
丼瀛特選丼
多個午餐, 花多眼亂, 選擇困難症又發作了!
不過, 看到牆上標示<熱賣中>的圖片, 就有點心動.
丼瀛特選丼 - 牡丹蝦
赤牡丹蝦1隻&帶子1件
蝦和帶子的味道比較清, 比較適合單獨品嚐!
丼瀛特選丼 - 劍魚腩
劍魚腩
這二片較淡色的刺身
本以為是油甘魚,
原來是2片劍魚腩
初初入口時是清甜, 然後那油花的味道就慢慢滲出來.
就因為這個是以甜和魚油為主,
為免影響到劍魚腩的原味,
需要少量醬油就足夠了.
丼瀛特選丼 - 海膽
海膽1格
個人覺得, 海膽一定要跟飯一同享用.
海膽軟綿綿, 不用咬就可吞下去.
為了延長海膽留在口裡 / 味蕾的時間,
所以自己偏愛把海膽跟白飯一同享用.
白飯本無明顯的味道,
保証不會影響其他食物的原味,
可說是百搭的食物.
海膽, 我來也!
三文魚2片
三文魚配白飯, 就變成三文魚壽司了!
三文魚籽
鹹鮮的三文魚籽, 單獨享用, 確實偏鹹.
當然, 又是配白飯!
只是多粒魚籽較易跌下來!
不過有餐匙, 可以有儀態地食三文魚籽跟白飯了!
還有那翠綠的紫蘇葉, 包著白飯也不錯.
香蔥牛肉烏冬
香蔥牛肉烏冬
小米看到牛肉, 就忘卻最不喜歡的蔥, 指定要這個烏冬.
但烏冬真身有蛋黃識郁的<流心玉子>半隻.
小米把這個流心玉子交給我,
名義上是<媽媽我請你食雞蛋>,
實際上是<佢自己唔想食就質過來>.
看來小米很喜歡這碗牛肉烏冬, 就連湯底都不放過呢!
最後來一杯凍檸茶做完美的句號.
原來外賣午餐, 低至29蚊起. 實在很吸引!
2020-02-16
丼瀛特選丼 - 牡丹蝦
丼瀛特選丼 - 劍魚腩
  • 流心玉子
2020-03-01 47 瀏覽
幫堂妹買左d化妝品,新年前約左佢食飯加交收,今次同堂妹來食丼瀛。 叫左牛頸脊火鍋加烏冬,三文魚親子丼,日本蕃薯天婦羅,炸南瓜餅,炸牛肉薯餅,牛油焗雜菌。 黑蒜豬骨湯底,牛頸脊好嫩亦有濃郁牛味,好香好味,烏冬煙韌彈牙三文魚親子丼,三文魚肥美有魚油香,三文魚子咸咸甜甜味道都鮮牛油焗雜菌有少少酒味,份量都幾多日式蕃薯香甜,炸得鬆脆炸南瓜餅,牛肉薯餅 2款都唔會好油,外脆內軟棉棉。2個人又叫得多左少少飽到捧住個肚。當晚都幾full,侍應都幾nice

三文魚親子丼,三文魚肥美有魚油香,三文魚子咸咸甜甜味道都鮮

牛油焗雜菌有少少酒味,份量都幾多

日式蕃薯香甜,炸得鬆脆

炸南瓜餅,牛肉薯餅 2款都唔會好油,外脆內軟棉棉。

2個人又叫得多左少少飽到捧住個肚。

當晚都幾full,侍應都幾nice

• 三文魚親子丼
  • 牛頸脊火鍋
2020-02-29 103 瀏覽
最近瘟疫流行,人心惶惶,巿況低迷,丼瀛係比較有衛生意識的食店。唔單止每一枱免費提供消毒搓手液,長枱更加要隔位坐,避免同隔離太近,讓人食得比較安心。要堅持,的確唔容易,做少幾枱點都有d影響,可見老闆唔係只為賺錢,仲很有良心。 (埋單先知,而家星期一至三晚巿七折優惠,我們2人食到飽都只係$400,又幾好味,真係抵,一定要撐下!) $88抵食之選,每隻都有肉,味鮮,清酒及葱味適中,更帶出蜆的鮮甜。海膽壽司,鮮甜大隻,比預期中好!抵食!海膽醬?一樣有驚喜,食一隻唔夠海量文宣星期一至三晚巿七折,menu上食物,牆上時令推介未必包,注意啊雖然,民間好多人話黃色經濟,但而家巿況,就算巿民支持,都唔易維持,看見黃店一間間的告急倒閉,如連儂牆一幅幅的倒下....真係好心痛....

清酒煮蜆

炸牛肉餅
加拿大海膽&三文魚籽壽司

海膽壽司,鮮甜大隻,比預期中好!抵食!

海膽醬燒鬼虎蝦

海膽醬?一樣有驚喜,食一隻唔夠

海量文宣

2020-02-24
3 分鐘 (堂食)
清酒煮蜆
炸牛肉餅
加拿大海膽&三文魚籽壽司
海膽醬燒鬼虎蝦
  • 清酒煮大蜆
2020-02-29 40 瀏覽
係觀塘lunch 唔知食咩好,上網搵完就揀咗工廈入邊嘅餐廳,感覺可以坐耐d未入門口已經見到好多抗爭嘅報章貼係出面,仲有好得意嘅full gear 面包超人一坐底已經有暖暖甜甜的蜂蜜麥茶,之後再慢慢揀餐「大和牛肉」L1 牛肉唔會太老,同炒得幾稔嘅洋蔥一齊煮,會有些少醬汁,又香又甜,令人大快朵頤「鹽燒鯖魚」L10皮香肉嫩,魚皮煎至金黃脆身,魚骨都偏大的,唔怕啃親,即使唔落檸檬我都唔覺得腥麵豉湯唔會太鹹,調校得啱啱好仲叫左士多啤梨(左)&巨峰梳打,都比較偏甜,建議叫少糖佢好似3點幾就會落場

一坐底已經有暖暖甜甜的蜂蜜麥茶,之後再慢慢揀餐
「大和牛肉」L1
「鹽燒鯖魚」L10
麵豉湯唔會太鹹,調校得啱啱好
仲叫左士多啤梨(左)&巨峰梳打,都比較偏甜,建議叫少糖
佢好似3點幾就會落場
🌠🌠樓上餐廳有驚喜,繼續支持香港🇭🇰良心餐廳!..🎡串炸摩天輪: 天婦羅炸物系列👍, 炸到金黃色脆卜卜, 邊食邊轉好得意 😝. . 🍱特上蒲燒鰻魚丼: 分量好巨型, 原條蒲燒鰻魚加上軟綿綿嘅蛋絲飯🍚, 燒汁令到成個飯味道好夾🤸‍♀️,兩個人唔覺唔覺食曬🙊。. . 天龍捲: 🍤炸大蝦配上赤燒三文魚&魚子壽司卷🍙, 呢個係招牌菜, 唔怪得咁好食 啦, 一條有4舊, 手快有手慢冇🤪。~~~~~~~~😋味道: 7/10📸賣相: 8/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 8/10💲人均:$150⏪回頭率:70%~~~~~📍丼瀛觀塘巧明街109號榮昌工業大廈5樓A室~~~~~
🌠🌠樓上餐廳有驚喜,繼續支持香港🇭🇰良心餐廳!
~~~~~~~~
😋味道: 7/10
📍丼瀛
觀塘巧明街109號榮昌工業大廈5樓A室
~~~~~
2020-02-25 69 瀏覽
觀塘工廠區樓上店有好多隱世餐廳,呢間推薦👍🏻#支持黃店 入面環境舒服,又有播歌,氣氛十分好!呢度除左有壽司刺身之除,仲有炸物🍤鍋物🥘見天氣凍凍地就叫左個晚市暖笠笠系列-鍋物🔶松葉蚧海鮮 加烏冬 $128+$20好大隻松葉蚧,齋食蟹都抵除左有蟹,仲有青口、好大粒蜆又有粉絲、什菜、什菇,一個人當晚餐都夠飽🔶刺身:帆立貝2隻、三文魚3片好新鮮好肥美好甜👍🏻🔶脆炸流心粟米餅🍘真係物如其名,好脆,好juice,食過返尋味🔶金菇肥牛卷,好食,夠汁!味道有啲壽喜燒🔶雜錦天婦羅,一樣都係好炸,好厚肉!但本身個味道好淡,醬汁又無乜味,點左=無點!總結:好味、氣氛好!好多熟客!要多啲幫襯!
觀塘工廠區樓上店有好多隱世餐廳,呢間推薦👍🏻
#支持黃店 入面環境舒服,又有播歌,氣氛十分好!
呢度除左有壽司刺身之除,仲有炸物🍤鍋物🥘
見天氣凍凍地就叫左個晚市暖笠笠系列-鍋物
🔶松葉蚧海鮮 加烏冬 $128+$20
好大隻松葉蚧,齋食蟹都抵
除左有蟹,仲有青口、好大粒蜆
又有粉絲、什菜、什菇,一個人當晚餐都夠飽
松葉蚧海鮮 加烏冬
松葉蚧海鮮
鍋物入面既蜆

🔶刺身:帆立貝2隻、三文魚3片
好新鮮好肥美好甜👍🏻
刺身

帆立貝2隻

🔶脆炸流心粟米餅🍘
真係物如其名,好脆,好juice,食過返尋味
脆炸流心粟米餅

🔶金菇肥牛卷,好食,夠汁!味道有啲壽喜燒
金菇肥牛卷

🔶雜錦天婦羅,一樣都係好炸,好厚肉!
但本身個味道好淡,醬汁又無乜味,點左=無點!
雜錦天婦羅

總結:好味、氣氛好!好多熟客!要多啲幫襯!
2020-02-24 29 瀏覽
假日依家最好的節目就是行山,今日約了S行魔鬼山,行完之後緊係要揾地方食lunch la, S提議去觀塘工厦揾嘢食,最後揀左丼瀛。 丼瀛的環境頗開揚,還可以選揀坐户外位置,可以吸番口新鮮空氣,正。士多啤梨梳打$32~飲品的底部有士多啤梨粒和士多啤梨醬,和梳打mixed埋一齊,既清新又冰凉,正!前菜~有車厘茄,粟米和沙律菜,配和風沙律汁,酸酸的好開胃。花刺身丼$98~刺身有吞拿魚, 三文魚,油甘魚,帶子,魚,甜蝦和蟹籽。刺身厚切,滿滿的鋪滿飯面,尤其喜愛肥美爽滑的油甘魚和鮮甜嫩滑的帶子。海鮮烏冬$108~材料非常豐富,海鮮類方面有蝦 ,蟹腳,青口和兩隻大蜆。而配菜方面有豆腐,紅蘿蔔,金菇,日本粉絲,紹菜和小棠菜,還有彈牙的烏冬,湯頭有點像豬骨湯底,頗鮮甜美味。呢個set還有3隻煎餃,外面煎得金黃脆口,裏面是充滿肉汁的豬肉,幾好味!大蜆非常肥美鮮甜,青口也不錯。最後仲送埋 Haagen Dazs朱古力味雪糕和雪米糍給我們作為甜品,真係非常開心。

前菜~有車厘茄,粟米和沙律菜,配和風沙律汁,酸
酸的好開胃。

大蜆非常肥美鮮甜,青口也不錯。

2020-02-22
  • 海鲜烏冬
  • 花刺身丼
店舖充滿住文宣💛💛💛咁有良心要幫襯下🥰午市套餐都好抵食,包麵豉湯、沙律同飲品。.沖繩爆丼 $138超足料!!!刺身份量超多,尤其是海膽,平時一啖就冇,今次食到好多啖😍油甘魚油脂好夠好香🤤.大和牛肉燒便當 $78朋友唔食得生野都有好多其他熟食選擇,呢個牛肉燒係經典日本甜甜地既汁煮成,仲有3隻炸得好脆既餃子😋.甘栗紫薯餅 $16$16就有真係不得了,試過係其他餐廳食要成$68,味道一樣!我真係好鍾意食呢個餅,甜甜地脆脆地再點沙律醬冇得輸.巨峰提子梳打 好香提子味,呢個時候飲杯梳打好爽!
沖繩爆丼 $138

大和牛肉燒便當 $78

甘栗紫薯餅 $16

巨峰提子梳打
好香提子味,呢個時候飲杯梳打好爽!
2020-02-23 31 瀏覽
今日同朋友在「丼瀛」吃lunch,環境闊落,有outdoor 位。朋友一向愛吃剌身,她選了「海之幸丼」。 有三文魚兩片、 赤身兩片、油甘魚一片、赤蝦一隻、蟹肉和三文魚籽。刺身好新鮮,三文魚,吞拿魚好厚切,比較欣賞蟹肉,十分鮮甜。三文魚䰵選用細粒嘅就更鮮甜味美。這個set lunch值得推介。我今日較肚餓,點了「大和牛肉燒。飯夠鬆軟,牛肉炒得夠香口,加埋洋蔥好夠香,重點係加左芝麻更可增加肉味,真係唔係好多餐廳識加芝麻㗎,好好味,我很滿足。

2020-02-20 28 瀏覽
呢間日本料理位置喺觀塘工業大廈見呢間餐廳都有幾多好評有壽司、丼飯、串燒、卷物、烏冬、炒飯等等可選擇款式都幾多大惹雞肉串同厚燒牛舌厚燒牛舌唔韌又夠淋因為夠厚,口感非常好流心芝士漢堡扒一啲都唔乾身,而且好厚 中間夾住溶咗既芝士天龍卷中間係炸蝦肉 醋飯上有火炙三文魚同三文魚籽橙色醬帶點微辣蟹味增胡瓜卷呢個感覺幾健康用一塊薄既青瓜卷住蟹肉同青瓜絲加小小沙律醬係一道健康既沙律松葉蟹肉海膽甜蝦丼呢個丼飯勁正,醋飯味岩岩好個海膽超大件,而且味道好甜最近仲鐘意咗三文魚籽,咸鮮味十足仲有原隻蟹鉗,同蟹肉,清甜蟹肉👍🏻👍🏻仲有三隻大甜蝦估唔到又遇到間好食既餐廳👍🏻👍🏻
呢間日本料理位置喺觀塘工業大廈
見呢間餐廳都有幾多好評

壽司、丼飯、串燒、卷物、烏冬、炒飯等等可選擇
款式都幾多

大惹雞肉串同厚燒牛舌
厚燒牛舌唔韌又夠淋
因為夠厚,口感非常好

流心芝士漢堡扒
一啲都唔乾身,而且好厚
中間夾住溶咗既芝士

呢個感覺幾健康
用一塊薄既青瓜卷住蟹肉同青瓜絲加小小沙律醬
係一道健康既沙律

松葉蟹肉海膽甜蝦丼
呢個丼飯勁正,醋飯味岩岩好
個海膽超大件,而且味道好甜
最近仲鐘意咗三文魚籽,咸鮮味十足
仲有原隻蟹鉗,同蟹肉,清甜蟹肉👍🏻👍🏻
仲有三隻大甜蝦

估唔到又遇到間好食既餐廳👍🏻👍🏻
2020-02-19 28 瀏覽
🧡 一去到門口已經比黃店decoration吸引😍 入到去仲見到好多文宣,正!💛 流心芝士漢堡扒 $48,入面好多芝士呀🥰🧡 脆炸流心粟米餅🌽 $28,呢個都炸得好脆口!💛 蜜桃三文魚米紙卷🍑 $68,平時越式米紙卷就食得多,呢個配搭真係第一次食~ 又出奇地好食wor! 入面仲夾左生菜同飛魚子,食落好新鮮!🧡 串燒: 牛舌 $48, 一口豚肉 $28,我好鐘意食牛舌串燒☺️ 加啲檸檬汁仲好味!💛 松葉蟹肉海膽甜蝦丼 $158,包肚首選😊超多三文魚子!🧡 木魚絲吉列蠔卷 $58,食到落入面脆脆的,口感豐富👍🏼

💛 流心芝士漢堡扒 $48,入面好多芝士呀🥰

🧡 脆炸流心粟米餅🌽 $28,呢個都炸得好脆口!

💛 松葉蟹肉海膽甜蝦丼 $158,包肚首選😊超多三文魚子!

🧡 木魚絲吉列蠔卷 $58,食到落入面脆脆的,口感豐富👍🏼
2020-02-18 25 瀏覽
今日去觀塘有野做, 順便就約埋個靚女食lunch!!日本料理可以話十個有九個女仔都岩, 所以我地都揀左間日本餐廳原來餐廳仲有露天既座位, 玻璃門上面仲貼左好得意既句子大家最近都避免食太多生冷野, 天氣凍凍地最好就係食個鍋物我地叫左個松葉蚧海鮮鍋, 配稻庭烏冬, 仲可以揀配刺身, 餃子, 套餐仲包括左沙律同埋飲品, 仲有5款湯底選擇我地揀左黑蒜油豚骨湯, 湯底好濃味, 裡面有蝦, 蜆, 松葉蚧都幾豐富另外我地仲叫左個吉列豬朳便當, 有刺身4件, 沙律同湯所有餐都係即叫即做, 唔係預先整定, 所以豬朳都唔會好硬2個人埋單都係百零蚊, 都幾抵食
今日去觀塘有野做, 順便就約埋個靚女食lunch!!
原來餐廳仲有露天既座位, 玻璃門上面仲貼左好得意既句子

大家最近都避免食太多生冷野, 天氣凍凍地最好就係食個鍋物

套餐仲包括左沙律同埋飲品, 仲有5款湯底選擇
都幾豐富

另外我地仲叫左個吉列豬朳便當, 有刺身4件, 沙律同湯
所有餐都係即叫即做, 唔係預先整定, 所以豬朳都唔會好硬
2個人埋單都係百零蚊, 都幾抵食
2020-02-01
2020-02-17 18 瀏覽
日本!!日本!!日本!!🔊🔊🔊重要嘅事情講三次!! 準備出發的日本之旅未能出發。。 為咗 散心💛💛( 其實都係為食) 決定去搵新日本餐廳食晚餐!這間餐廳<丼瀛>,平日都聽同事講過好多次,今日終於到我有時間去😝😝流心芝士漢堡扒外表平平,內裏好有料😍😍😍芝士做到拉絲效果丼瀛海膽杯期待左好耐既海膽杯終於品嚐到😋😋高層有大大塊 嘅海膽鋪面, 每一層都好足料金菇牛肉卷平時都5係好食金菇,但朋友叫到點都要陪下,食落又5錯喎,一咬牛肉汁好多,5會燒到好老👍一口豚肉燒得好香木魚花炸豆腐三文魚腩海膽卷軟殼蟹椰菜米紙卷

流心芝士漢堡扒

外表平平,內裏好有料😍😍😍芝士做到拉絲效果

丼瀛海膽杯

期待左好耐既海膽杯終於品嚐到😋😋

高層有大大塊 嘅海膽鋪面, 每一層都好足料

金菇牛肉卷

一口豚肉
燒得好香

木魚花炸豆腐

三文魚腩海膽卷

軟殼蟹椰菜米紙卷
今日黎到觀塘懲罰小店! 不嬲都覺得觀塘雖然鋪頭幾多但冇咩邊間好食估唔到呢間係apm 巧明街出口勁近既小店 都有返咁上下質素 我地叫左 溫室蕃茄胡麻豆腐沙律🥗上面有勁多三文魚籽 勁岩我男朋友好新鮮既蕃茄同沙律菜 食個健康既前菜打下底先兩個卷物 天龍卷 同 木魚然吉烈蠔卷天龍卷係炸蝦🍤卷 個炸蝦頭勁大隻有d青瓜絲係入面唔會太飽!蠔卷都幾推介 鍾意食章魚丸既朋友應該會like因為佢上面既蛋黃醬同木魚絲 好好味! 入面既炸蠔唔會太大舊 完全唔腥怕食蠔既朋友都可以食到金菇牛肉卷 細細舊 煮得岩岩好唔會un燒汁好正👍一口豚肉串燒 燒得好香 吱小小檸檬落去吊味 估唔到佢地既燒物都幾出色海之幸有油甘魚、吞拿魚、松葉蟹肉、三文魚同埋三文魚籽 絕對足料同埋新鮮飯量都好多 入面仲有我最愛既飯素好小可有餐廳會落飯素! 幾驚喜
估唔到呢間係apm 巧明街出口勁近既小店 都有返咁上下質素
好新鮮既蕃茄同沙律菜 食個健康既前菜打下底先

兩個卷物 天龍卷 同 木魚然吉烈蠔卷
天龍卷係炸蝦🍤卷 個炸蝦頭勁大隻
有d青瓜絲係入面唔會太飽!
蠔卷都幾推介 鍾意食章魚丸既朋友應該會like
怕食蠔既朋友都可以食到