2008-01-07 19 瀏覽
放自己一天假,跟太座好好休息一下...朝早响灣仔揾個好坐D嘅地方飲茶。叫個三五七碟點心,一壺茶,慢慢嘆...點心水準普通,只有豆苗餃及牛肉腸粉較好。原因好簡單,叫嘅全部係早茶特價點心ma...食咗六碟嘢加埋一盅飯,連茶芥加一都係六十大洋有找,抵到暈...
放自己一天假,跟太座好好休息一下...

2007-10-05 3 瀏覽
前幾日同友人食dinner.放工已經好夜了,搵下搵下,都唔知食咩,就去0左依間成日經過但係未食過的店子. 3個人,叫0左好多野食. 黃酒煮雞–連住火上,煮呀煮,好有酒味,幾好食.雜菌牛肉煲–d牛肉走過油先去煮同d菌炒,幾有牛味,好香口.朱油撈飯–真係太油喇,佢連埋d炸0左一粒粒的朱油渣上,3個人share一碗都食到好飽呀.油爆朱肚–唔好食既>_< d朱肚好un.涼瓜煮蝦乾–幾好食ga,清清地,d蝦乾幾夠味.椰皇燉魚翅–每人一盅,只係28蚊! 好好食呀! 好清,燉得夠火. Highly recommended!埋尾食0左個流沙包,無想像中咁好食呀..食0左咁多野,先每人140蚊,好平呀!!!!!!!!!! d野幾好食,又唔貴,都唔知點解唔多人去食既...

黃酒煮雞–連住火上,煮呀煮,好有酒味,幾好食.
雜菌牛肉煲–d牛肉走過油先去煮同d菌炒,幾有牛味,好香口.
油爆朱肚–唔好食既>_< d朱肚好un.
涼瓜煮蝦乾–幾好食ga,清清地,d蝦乾幾夠味.

埋尾食0左個流沙包,無想像中咁好食呀..

2007-08-27 4 瀏覽
之前嚟過呢間酒樓食lunch,覺得點心同價錢ok,咪諗住同屋企人响呢度食晚飯咯,點知原來小菜係麻麻......碟碟餸份量比較小,覺得唔係咁抵食東寶牛肉西蘭花炒帶子沙薑雞:賣相唔靚金銀蛋莧菜:阿爸阿媽話啲菜"鞋",唔好食。而我因為一向唔食莧菜,所以冇試珊瑚豆腐:阿媽話豆腐幾滑,而我就覺得啲汁唔能夠令佢入味,幾"寡"幾淡芒果炒飯:啲芒果甜喎!加入飯中令個飯都帶甜,尚可!楊枝甘露:竟然用透明膠杯加飲管上,唔係用甜品盅上,似許留山一樣。呢款甜品夠甜,唔會偏苦或偏酸,好幾好"飲"夏威夷果凍:只不過係什果大菜糕,非常普通紫貝天葵糕:原來係椰汁糕加紫色糕是也!

碟碟餸份量比較小,覺得唔係咁抵食

東寶牛肉
西蘭花炒帶子
沙薑雞:賣相唔靚
芒果炒飯:啲芒果甜喎!加入飯中令個飯都帶甜,尚可!

夏威夷果凍:只不過係什果大菜糕,非常普通
紫貝天葵糕:原來係椰汁糕加紫色糕是也!
2007-08-09 6 瀏覽
中午時段很大油煙味,招呼一般,前菜NUTS難食很浪費,但腸粉好味,有特價都會再去.
中午時段很大油煙味,招呼一般,前菜NUTS難食很浪費,但
腸粉好味,有特價都會再去.

2007-07-22 5 瀏覽
蕃茄豬肋骨:呢碟係我覺得全晚最好味的菜,蕃茄同豬肋骨配合得天衣無縫;肋骨又夠‘林’。香芋南瓜煲:D芋頭炸過才與南瓜兜埋一齊,很香。二宜小炒王:韮菜花好鮮甜&爽,加埋菜圃一齊炒,正上加正。O者O者通菜煲:香就幾香,可惜是全晚最油膩的一道菜;又難怪,因為通菜唔加油就好易變黃變黑呢!流沙奶皇包:有進步!因之前去食,流出O黎O個D,絕大部分油;而今次流的‘杰’O既程度適中,所以,我覺得好好味。
香芋南瓜煲:D芋頭炸過才與南瓜兜埋一齊,很香。
二宜小炒王:韮菜花好鮮甜&爽,加埋菜圃一齊炒,正上加正。
2007-07-20 1 瀏覽
老闆話請食飯,原本打算去食西餐,點知有人建議不如去飲茶,所以就決定咗去二宜樓嘞,有同事一早就去霸定位,一去到就有位,真係好嘞。同事們一行八人,點咗好多點心,有蝦餃、煎腸粉、流沙奶皇包、懷舊馬拉糕、鮑汁鳳爪、豉汁鳳爪、碧綠帶子餃、芝麻鹹水角、椒絲腐乳通菜等等。仲點咗兩個荷葉飯,所以都好飽肚。所有點心水準都唔錯,唯一差d既就係鳳爪太瘦,鮑汁味道又唔夠濃,唔好食。最後d女同事們就梗係要叫甜品嫁啦,要咗紅豆沙一碗、楊枝甘露兩杯、紫貝天葵糕及桂花杞子糕各一碟,我試過兩款糕點,味道麻麻地啫。埋計六百幾蚊,仲計多咗我地兩個茶錢,不過佢地話算數喎,費事又要等再計過。

2007-07-17 13 瀏覽
上個星期日一行12人食生日飯, 叫o左好o野, 整體上都ok, 最有印象o既就係好多南瓜煮o既菜式, 個人不太喜歡南瓜o野食, 所以俾唔到意見. 最好味o既就係個牛腩, 入口即溶, 好香肉味.服務麻麻o地, 有其中一個伙計講埋o的唔好笑o野笑話, 悶. 仲有, 因為要切生日蛋糕, 叫拎o的碟o黎就拎碟, 完全唔醒目要拎埋叉, 唔通要我o地用手食?!?!
2007-07-11 5 瀏覽
考完試, 同同學一齊食飯, 最近就係呢間, 就走左入去食!之前已聽過朋友講呢間都幾好架, 又唔太貴.入到去, 裝修得唔錯喎, 好中國feel, 感覺都好舒服.餐牌上既野食都幾特別, 我地4個人去, 點左:- 黃酒煮雞- 有雞, 紅棗, 雞蛋花, 黃酒, 非常保,好香, d雞吸晒紅棗既甜味和黃酒既酒味, 飲埋d湯更正, 一路煲一路食, 感覺唔錯 - 香芋南瓜煲- 芋頭好粉, 正, 但南瓜一般, 唔知點解唔"淋", 仲爽的, 可能本身南瓜唔靚- 米鴨煲- 有鴨, 豬皮, 菇, 個汁好野味, 所有野都入晒味, 正.流沙奶皇包- 因為有另一張餐牌特別介紹此包, 令我地覺得一定會好味, 於是咪試下囉.. 好流, 真係好流, 但太流了, 好易流晒出來, 同埋蒸得唔夠奈, 搞到包唔夠軟, 裡面亦唔夠熱, 未食過一間係唔夠熱既奶皇包囉!>.< 其他的都會熱到辣口的, 所以出奇地失望...因為估唔到不過, 其他餸都ok的.
入到去, 裝修得唔錯喎, 好中國feel, 感覺都好舒服.

餐牌上既野食都幾特別, 我地4個人去, 點左:

- 黃酒煮雞- 有雞, 紅棗, 雞蛋花, 黃酒, 非常保,

不過, 其他餸都ok的.
2007-07-01 8 瀏覽
那天很熱,唱完K同屋企人在二宜樓食飯,以前在灣你返工有時都會來呢度食LUNCH,印象都唔錯,流沙包最好食。7時入座,星期日都無係滿晒座,可能因為灣仔始終無銅鑼灣就腳的關係吧。要了很多菜:冬瓜盅有好多料,包括帶子、珊瑚螃、瘦肉等等、等等,平時我都唔係好鍾意飲湯,尤其大熱天時,不過呢個湯真係好甜,飲左2碗,雖然鍾意加胡椒粉食,但第1碗無加,因為想試真D個原味,果然無決定錯。炸豬大腸,平時大排檔的豬大腸或會洗得唔夠乾淨,雖然炸得好味,但係都會好仔細咁,研究會唔會仲有D唔乾淨的物體在腸內先食,至於一般酒家的,則會洗得好乾淨,乾淨到連膏都無埋,好乾;而呢度的,既能放心食,又唔會乾,正。醬油雞腳,嘩,雞腳係新鮮雞的腳,好有鮮味哦!餐飯食得好開心,好滿足。

要了很多菜:

醬油雞腳,嘩,雞腳係新鮮雞的腳,好有鮮味哦!

餐飯食得好開心,好滿足。
2007-03-29 7 瀏覽
20070328與舊同學飯聚,七點鐘,六人台,提前訂了一個客家鮮蝦荷葉飯,其他的就落座再商量。沙薑雞(半隻):是用煲仔上的,有點奇怪,不過倒添了幾分煙火氣,好像更香口一點,雞肉質地很滑;東江豆腐煲:也是煲仔,感覺卻截然,奶白的魚湯,鮮甜得來很清醇,裏面有油菜、鯪魚球、草菇等,主角當然是大大件光潔嫩滑的豆腐,全無調味料的濃妝豔抹,原味質樸;南瓜芋頭煲:又是煲仔,依然不同,芡汁很濃稠,南瓜與芋頭切成手指大小的長條,浸在裏面,一個糯一個粉,與芡汁如水乳交融,拌飯尤其一流;番茄豬筋骨:豬筋骨的數量不多,不過肉質很鮮美,番茄切得大大件,映得整碟都火紅熱鬧:)酸甜的味道完全釋放出來……吃肉也是可以毫無油膩之感的:)客家鮮蝦荷葉飯:很大碟,吃起來不同一般的荷葉飯,反而很像大粽子,只不過飯底比較散,浸透肉香,幾個人都讚不絕口;流沙包半打:一籠三隻,體積不算小,熱氣氤氳的樣子,略嫌太白了一點:)幾個朋友怨它不夠流沙,不過我這只還OK啦,當然比想像之中是差了一點。可能是週三的原因,店裏並不算太多人,裝修風格很典雅,胡桃木色的家私,引有唐詩的柱子,還有造型別致的吊燈,中式得來帶點新意。可惜臨窗都是四人台,多
20070328

可能是週三的原因,店裏並不算太多人,裝修風格很典雅,胡桃木色的家私,引有唐詩的柱子,還有造型別致的吊燈,中式得來帶點新意。可惜臨窗都是四人台,多幾個人就沒辦法俯瞰街景。

從訂位、點菜以至整個過程來看,服務也是不錯的:)

有朋友說認得一些傳統客家人都會常來這裏吃飯,大概也可作為風味地道的一個旁證。
2007-03-25
約了兩位consultant午膳兼傾野,地點由對方選擇,人家揀了我公司附近的二宜樓。平日的十二點幾,客人唔算多,而且地方幾清靜又不太迫,是說話的好地方。點菜由對方發板,他們選了半隻口水雞、粟米魚柳飯、冬菇菜心、牛肉、叉燒腸等等。點菜後,對方便認真地present。吃?已是其次。依稀記得口水雞是幾有雞味,可惜麻辣味道不足,算不上正宗。腸粉就幾好味;粟米魚柳飯應是用雪藏貨,都算是多肉同埋粟米也蓋過魚的雪味,唔差。菜心反而比較硬,是煮的時間唔夠所致。牛肉就一般啦,沒有太大驚喜。公平點來說,今餐主要是為公事來吃,集中力也在於聽對方的present,所以對食物的品嚐方面不是太集中。

(非會員)
2007-03-06 5 瀏覽
食咗幾次, 食物幾可口, 坐位舒服. 不過侍應不够, 但總算有人加水(雖然笑容欠奉). 價錢算合理.
2007-02-22
今年年初二,本來年年都會係姨媽屋企拜完年,打完麻雀食飯直落,今年姨媽話唔煮,出去食,所以媽咪就訂位打完麻雀,就開飯!今次我係叫餐,不過全部加大,先個豬肺湯,好甜,又無乜味精,ok喎!豉油皇炒蝦,好香口,我表弟食都停唔到口,發財好市同橫財就手,一聽個名己經知乜料,雖然我只係食少少,但味道都ok!螺片炒雜菌,香口,蒸魚同雞就普通d,最後有炒飯同伊麵,我只係食炒飯,仲食兩碗添,炒飯幾好味,d料夠多,好似d蝦粒咁,都好新鮮同爽口,肥b就食伊麵,佢都話都幾好味,食埋糖水,飽哂!
今年年初二,本來年年都會係姨媽屋企拜完年,
打完麻雀食飯直落,今年姨媽話唔煮,出去食,
所以媽咪就訂位打完麻雀,就開飯!
今次我係叫餐,不過全部加大,先個豬肺湯,
好甜,又無乜味精,ok喎!
豉油皇炒蝦,好香口,我表弟食都停唔到口,
發財好市同橫財就手,一聽個名己經知乜料,
雖然我只係食少少,但味道都ok!
螺片炒雜菌,香口,蒸魚同雞就普通d,
最後有炒飯同伊麵,我只係食炒飯,仲食兩碗添,
炒飯幾好味,d料夠多,好似d蝦粒咁,都好新鮮同爽口,
肥b就食伊麵,佢都話都幾好味,食埋糖水,飽哂!
(非會員)
2006-12-01 0 瀏覽
其實已經幫襯過好其次, 呢度食品水準係OK既, 服務只係不過不失, 午市人多照顧差D可以理解, 不過我就未試過見到'笑容可掬'(笑容不嬲都欠奉就真), 人手其實係非常唔夠, 但係價錢的確實惠所以都唔多要求喇但係今日去食LUNCH態度真係10個差>.< !!! 首先, 尋日已經預訂今日5位檯, 人數無多無少, 帶位小姐居然安排張4人4方檯比我地, 點坐呀? -__-"再同帶位小姐講, 我地係有訂位唔係walk in, 佢居然答'今日booking 好full' <- 咁你可以尋日話無晒檯, 我可以訂第2度, 而唔係求其俾張檯敷衍d客重覆講左好多次我地係尋日訂左5位檯, 個帶位走左去, 另一個女人叫我地'坐住先', 耍人嗎? 後來堅決唔肯坐, 先再帶去另一邊- - - - - - 大把吉檯!! (20%滿都無) -_______-" 不過一如以往, 坐低10分鐘茶都無... 無人serve, 無客...

但係今日去食LUNCH態度真係10個差>.< !!!

2006-11-12 12 瀏覽
最近, 一連兩個星期六的晚上到去了二宜樓食飯。上星期六與男友行完展覽會, 便專登帶他來吃; 因為我之前食過覺得好味。本想叫荷葉飯, 但賣哂~ 所以只叫了2個, 但好飽!!梅菜扣肉($48) - 原來放左d芋頭同梅菜一齊在底, 同出菜非常快, 呢樣一叫就有。南瓜芋頭骨($58) - 好好味, 他們把肉排先炸, 再同芋頭/南瓜一齊煮。一向以來,他們的南瓜芋頭煲都好味,d汁好甜。所以配合了肉排也一樣好味。昨晚, 一早訂了荷葉飯, 所以有得吃。一行5人, 因男友也覺好味, 所以同家人起來, 可以叫多好多。梅菜扣肉($48) - 爸爸說一般,不夠上次在大陸食咁好。w.w"水晶雞- 半隻($58) - 味道ok, 但略嫌熟左d。賣相不夠好, 可以不試。荷葉飯($68) - 嘩, 同上次一樣咁好食。不過今次好似少左d五香粉。媽咪話只係食到好大陣鹹蛋黃味。記住食的時侯, 要將中間的餡拌勻才吃。good 蝦羔骨($58) - 唔.... 爸媽一同讚呢個炸得香口鬆軟,一流!!炸大腸($68) - v.v 不用試了, 一上桌, 爸爸話好臭。媽咪話應該係d豬腸洗得不夠乾淨。流沙飽($36 半打) - d 好流
最近, 一連兩個星期六的晚上到去了二宜樓食飯。
本想叫荷葉飯, 但賣哂~ 所以只叫了2個, 但好飽!!

流沙飽($36 半打) - d 好流, 但我略嫌本身不夠香濃。
客家什菜煲($48) - 好抵。有咸肉,花枝,蝦,... 好多料。
埋單$4xx (免茶芥)

雖然爸爸話價錢算貴, 但我覺得ok~