2006-10-18 8 瀏覽
阿A閒請地約阿M飲吓茶,同人搭枱,真係唔係咁好.哩間係食客家菜,有好多人幫襯,夜晚八點半後點心平平,下次再去先.前菜:花生雜豆,茶:香片帶子腸粉,細細粒,無咩特別.燒賣,點辣醬,正.鳳爪,一般,有d芋頭伴碟.炸蝦腐皮卷,幾好食.流沙包,凍咗少少先至食,都唔錯.埋單:HK$108
前菜:花生雜豆,茶:香片
帶子腸粉,細細粒,無咩特別.
燒賣,點辣醬,正.
鳳爪,一般,有d芋頭伴碟.
炸蝦腐皮卷,幾好食.
流沙包,凍咗少少先至食,都唔錯.
埋單:HK$108
2006-10-13 15 瀏覽
我都經常去二宜樓,它係免茶的。服務無問題。食品不差,坐位都舒適。不會要客人搭檯,灣仔區咁價錢,算難得。它下午茶時間的特價粉麵很大碟,抵食!
我都經常去二宜樓,它係免茶的。服務無問題。

它下午茶時間的特價粉麵很大碟,抵食!
辣椒仔所說的差.然過期實,辣椒仔於8月29日同一天寫2篇東園金閣海鮮酒家(灣仔) 好.一篇二宜樓(灣仔) 差,好有鱔稿味.我替二宜樓(灣仔)平反,二宜樓是全日免茶的,何來收多茶錢.我在灣仔番工.一個禮拜都會去1,2次LUNCH.食物點心都過得去.服務可能LUNCH TIME.應接不暇,也不過不失.整體而言, 餸菜夠份量, 特別午市198餐,這價錢很抵吃。各款餸菜味道都頗佳, 有水準。待應服務亦不錯, 有求必應, 笑容足夠。此處裝修古色古香, 很特別。燈光稍暗要改善
此處裝修古色古香, 很特別。燈光稍暗要改善
(非會員)
2006-09-28 11 瀏覽
This restaurant's worth visiting. Prices are reasonable and food quality is above average. Try their chicken in rice wine pot. Comes in a huge pot but the concoction is fantastic, especially on a cold winter's night.
2006-09-03 7 瀏覽
晚餐和我媽去試了二宜樓的魚翅餐.套餐蠻豐富的,有魚翅,河鮮,蔬菜,小菜一款,同埋香口小吃一款.(還有白飯/番薯白粥,糖水和紅酒/橙汁一杯.)魚翅確實是麻麻.像塑膠一樣的翅,伴著有些生生地的小唐菜,泡在一碗醬油+芡汁裏,頓時後悔應該散叫好了(原本是想點客家煨翅的),以及有點懷疑以下的菜會是怎樣的.香口小吃我們選了蝦糕骨,是用蝦糕醃過的排骨然後再炸一下.排骨醃得入味,好香好香!而且粉沾得薄薄的不會覺得很熱氣.全晚最好吃的就是這一味啦.小菜我們挑了鹽水雞,平平穩穩的,沒啥特別.至於其他的菜也都不過不失,稍嫌菜心炒得生了點.其實還算幾抵食,因為有這麼多東西.不過下次去的話,可能會散叫囉.

2006-08-29 1 瀏覽
四個人黎食lunch。呢度好煩,book 左位都要等。但最煩都係佢d waiter,同reception 好唔惦,好無禮貌,又唔識做野(e.g. 用眼"bear" 下我叫我玀開d碟野同接佢手上碟新野)。d 野食麻麻,服務很差。最唔抵既係佢朽留左唔記得比碟花生我地,反而要收多10 蚊茶錢。chi sin ga...我都好少咁care d waiter 服務,但食物差,態度差,叫我點黎多次。
四個人黎食lunch。

2006-08-27 0 瀏覽
星期六嚟飲茶。標明係客家菜,但係點心紙上絕大多數係普通嘅廣東點心,客家點心得兩、三款。點都要試吓,就點了客家眉豆茶粿(中點$11.8)。可惜茶粿整得太實,差過客家好棧。這裏是新星集團的,所以流沙包(大點$14.8)是招牌點心,。一籠三個,夾開啲餡料流出嚟,都算做到流沙效果,不過食落不覺得特別出色,可能期望太高吧。另外食了叉燒餐包(中點)和叉燒腸(大點),均屬一般,其中尤以腸粉較差,粉厚偏實,啲叉燒餡又唔好味。點心麻麻,就叫碟家鄉特色炒麵($50)填肚。材料有雞肉、豬肚和蝦等,可惜水準重差,「獻」汁太多太杰,啲料本身又冇味。服務方面亦令人失望,侍應大多懶懶閒,已經冇乜客,還不會快手收碟收籠,另外又見到有幾批客攞住門口知客俾嘅飛仔入嚟,但係冇侍應理佢哋,要佢哋自己搵檯。最後要彈嘅係佢哋嘅抽風系統,由於隔開廚房和我哋用餐地方嘅牆唔係到頂,所以廚房啲油煙攻哂出嚟,認真唔掂。
2006-07-21 28 瀏覽
與老闆&老闆娘到客到作了最後一次presentation,究竟個客啋唔啋佢地已經唔係我能力範圍之內,一切還看老闆娘的做化。係仲未有乜做化前,當然要做有益身心o既事---食晏。相信老闆娘都知道自己有d唔妥佢,今次無去公司canteen黃珍珍or 飛的落去北角咁癲,近近地就去二宜樓。(Oh ! Thank God!) 拒絕幫老闆娘剔點心紙下,拋番個波俾老闆,點o岩佢老婆食個d,咪又係叫個幾樣,盞搞。好彩,都仲有流沙包食下。名不虛傳的流沙包果然真材實料,熱辣辣的蛋黃奶黃如岩漿般湧出來,勝過固體狀的多多聲。跟住上的蝦醬鮮魷,食得出非常新鮮,最愛魷魚用來游水個兩塊瓣,勁爽口!跟住o既糯米卷同燒賣,都只係一般。另外仲有小籠包,相信都係為o左迎合港人需求先至有。皮薄,但易爛係我試過後o既評語,而語不驚人誓不休o既老闆娘竟然話:「D皮未熟呀!仲成舊都係白色!唔好食!」.........無o野講!之前都領教過呢到咸到嘔o既滋味,但係今次好有驚喜,似乎換o左師傅o番。先有鑊氣十足o既紅腰豆炒飯,飯炒得乾身,粒粒飯都係單身貴族分開o既,有d仲微微帶焦,仲有白果tim!嘩!接近炒飯最高境界。呢個炒飯差少少就可
之前都領教過呢到咸到嘔o既滋味,但係今次好有驚喜,似乎換o左師傅o番。先有鑊氣十足o既紅腰豆炒飯,飯炒得乾身,粒粒飯都係單身貴族分開o既,有d仲微微帶焦,仲有白果tim!嘩!接近炒飯最高境界。呢個炒飯差少少就可以問鼎皇者之位,唯見飯粒未有沾上蛋漿成金鑲銀炒飯,唔係就無敵囉!講到咁誇,炒飯只不過四廿零蚊姐。
仲有要提o既就係南乳齌煲。齌煲用沙煲上,熱力逼人,上檯時仲滋滋聲。入面有翠玉瓜白菜仔同埋好多姑姑(菇菇),南乳味則略遜,簡單d用蠔油都好鮮味,唔洗搞咁多野。
甜品係呢度o既弱項,楊枝甘露都係太甜,西米一樣有米銀,大可不吃。
2006-07-09 6 瀏覽
為公司五位七月生日同事搞生日飯局。一行廿六人開兩席。選了$1880 的全包宴再訂了壽包,每個菜的份量足,味道奕佳。當中最impressive 是拼盆的炸大腸,好香口。另外個豬手都好好,夠淋又夠味。因為太飽,無食到荷葉飯及伊麵,不過同事說好食。另個子母壽包真的很巨型﹗都好味。
為公司五位七月生日同事搞生日飯局。一行廿六人開兩席。

因為太飽,無食到荷葉飯及伊麵,不過同事說好食。

另個子母壽包真的很巨型﹗都好味。
2006-06-28 4 瀏覽
朋友遠行前的餐聚,祝你一路順風.六個人點了五道菜:魚香茄子煲,東江豆腐煲,糖醋魚塊,扁干四季豆,蕃茄肉排,每樣都材料新鮮,醬汁惹味.甜品嚐了木瓜雪耳糖水,很清甜.環境很舒適,不太吵鬧,適合和朋友聚舊.
朋友遠行前的餐聚,祝你一路順風.
環境很舒適,不太吵鬧,適合和朋友聚舊.
2006-06-18 3 瀏覽
我講嘅係屯門海翠坊嘅二宜樓~潮州客家菜。喺海翠坊開業嘅食肆,終於試勻晒啦,呢間最遲開業,而我到而家先有機會幫趁。今日係星期五,有下午茶供應﹙星期六日欠奉﹚,大中小點一律7.80,認真底食,我地都係凈叫點心。有花生雞脚﹑墨鱼卷﹑芋蓉粿﹑春菜餃﹑同埋流沙飽。除咗流沙飽,其他都係潮式點心。要講嘅係:墨魚卷~蒸嘅,賣相簡單得嚟又幾受落,一碟四件,好多墨鱼粒在內,清淡好食,又有趙頭。芋蓉粿~煎嘅糯米糍,少少甜,不過要趁熱食,凍咗就煙韌D。春菜餃~春菜係潮州特產,不過所食倒嘅唔似以前食過果種,但係都幾清爽,配以蝦仁,清清地,可惜外皮掃得太多油,扣咗分。流沙飽~最流沙的一次,食果陣都己經好小心,但係都唧到碗碟都係晒,好彩冇沾污件衫,好失禮。因為試過《潮樓》一役,唔敢抱太大期望,點知呢間冇打正潮菜招牌,反而食倒潮﹑客和廣東點心,所以呢餐都好滿意,加上呢度裝修幾特別,以圓型來設計,外圍二人枱及卡位,燈光柔和,似餐廳或日式餐廳,中間係多人枱,較為光猛,適合一家大細。服務效律唔錯,可惜我地一連幾張枱頭頂都耐唔中有水滴落嚟,可能係冷氣喉嘅問題,領導人真係要跟跟啦。
我講嘅係屯門海翠坊嘅二宜樓~潮州客家菜。
有花生雞脚﹑墨鱼卷﹑芋蓉粿﹑春菜餃﹑同埋流沙飽。
除咗流沙飽,其他都係潮式點心。要講嘅係:
芋蓉粿~煎嘅糯米糍,少少甜,不過要趁熱食,凍咗就煙韌D。
2006-06-07 0 瀏覽
與朋友聚餐\,我提議試新地方。有一次經過這餐\廳附近,便上網找找食評;而且也在雜誌見過介紹,相中的餐\廳環境好像不錯。於是大伙兒便決定試下。最近這餐\廳有推廣,$88有冬瓜盅及半隻鹽水雞。另我們叫了食評中推介的南瓜芋頭煲和梅菜扣肉外,亦點了鹽燒豬肚、竹時菜及荷葉飯。*冬瓜盅一般,冇夜香花。*鹽水雞正,肉質唔”鞋”,又唔會咸。*南瓜芋頭煲,最正係個汁囉,顏色好似葡汁架。*梅菜扣肉,自家製,唔咸重甜的,不過d扣肉真係幾肥。*鹽燒豬肚,好正,用錫紙包住上,質感爽唔粉,乾身得來不會硬,不咸,值得推介。*竹時菜,一般,不特別建議。*荷葉飯,有濃濃的五香粉製,所以香口,餡汁豐富,原來加了肥豬肉在內,所以軟綿綿的。好好味。總括而言,大家都好滿意食物的水準。
*冬瓜盅一般,冇夜香花。
*鹽水雞正,肉質唔”鞋”,又唔會咸。
*南瓜芋頭煲,最正係個汁囉,顏色好似葡汁架。
*梅菜扣肉,自家製,唔咸重甜的,不過d扣肉真係幾肥。
*竹時菜,一般,不特別建議。
總括而言,大家都好滿意食物的水準。
2006-05-25 3 瀏覽
7個人lunch來飲荼,叫了頗多點心,質素一般,價錢OK.但勝在環境夠privacy,每張枱都有屏風隔開.
7個人lunch來飲荼,叫了頗多點心,質素一般,價錢OK.
但勝在環境夠privacy,每張枱都有屏風隔開.
2006-05-18 11 瀏覽
生日飯局, 1 行13 人, 要了$1880 的全包宴. 送汽水6罐或啤酒3枝, 茶芥加一全免。餸菜有7餸一翅、飯、伊麵及糖水:客家三式拼盆,8 分- 炸大腸, 炸得頗香口, 咬落有少少油, 可以說是皮脆"低"嫩滑; 南乳排骨, 味道夠, 肉亦軟滑, 半肥瘦, 咬茖口感一流; 另一樣不知名堂, 免治豬肉混內馬蹄, 外圍沾粉炸切大件上, 炸得剛好, 外皮脆, 肉不乾, 吃落還有肉汁, 不錯。百醬珍菌蝦球花枝, 6 分- 蝦球,花枝爽口彈牙, 珍菌油了點, 蜜糖豆炒得不夠熟, 差了點。二宜小炒皇, 7 分- 韮菜花炒蝦乾及螺仔。蝦乾味道適中, 不鹹不乾, 有鮮味。迷你螺仔很易入口, 不韌。但韮菜花沾了不少油, 不敢多吃。高湯泡芥蘭, 6 分- 芥蘭頗嫩, 夠腍。湯應該是加了味精, 食後有點頭痛。紅燒竹笙雞絲翅, 7 分- 很多料, 竹笙, 雞絲很多, 雞絲很滑; 翅雖不多, 但整體來說, 水準尚可接受。鮑汁金錢豬手, 8 分–很大件, 我沒吃, 只吃了墊低的生菜。鮑汁夠味, 很香。朋友們說豬手味道不俗, 入味, 大大件, 吃得很滿足。清蒸雙桂魚, 7 分–夠滑, 如用果皮蒸更好。他們只用上

清蒸雙桂魚, 7 分–夠滑, 如用果皮蒸更好。他們只用上薑蒽蒸, 失了少少桂魚的鮮味。

菜膽上湯雞, 5 分–用了小棠菜, 很生, 食時有點菜青味。雞略為鹹了點, 雞味亦不足。

鮮蝦荷葉飯, 8 分–賣相吸引, 飯炒得乾身, 不像其他酒樓的荷葉飯般, 飯總是濕濕腍腍的。因太飽了, 我沒吃。朋友說做得不錯, 味道特別, 有點五香粉味。

珍菌干伊麵, 7 分–又沒有吃。據朋友說, 麵不腍, 不太油, 不糊口。

甜品, 8 分–足料糖水, 綠豆沙有點海蔕, 豆很多, 煲到起沙的, 很好吃。另有雪耳燉木瓜, 木瓜盛滿一碗, 糖水清甜。朋友們吃完一碗後, 要求多一碗, 待應也應要求做到, 服務態度很好。

整體而言, 餸菜夠份量, 這價錢很抵吃。各款餸菜味道都頗佳, 有水準。待應服務亦不錯, 有求必應, 笑容足夠。

此處裝修古色古香, 很特別。此處值得推介給朋友, 適合大伙兒聚會。
(非會員)
2006-05-02 4 瀏覽
昨晚一行九人到了此間店為朋友慶祝生日,叫了九一羹,每碟都唔算好大碟,但味道就唔錯,我同朋友都覺得南瓜芋頭排骨好好食,好香芋頭味,其他都唔錯.環境幾特別,好中式舊酒樓feel,但與之間空間比較少,員工服務態度都幾好,成班朋友聚會最好不過!