早早在京林屋裝修的時候已經好期待終於同同事夾到lunch過黎食京林屋平時係太古站,EAST HOTEL出口,行過對面就係(係住宅樓下)先ORDER了 玫瑰蘋果煎茶 店員會教沖茶的方法,MISS左都唔緊要因為會附上圖文並茂的指示!再ORDER了主食同事揀左: 林屋和食料理 紫菜絲日本飯,仲有 4 款菜式。最惹味的是那兩舊魚,其他味道都偏淡,啱晒健康的人食!我就ORDER了 京式鰻魚飯 鰻魚飯都幾好食!飯面鋪滿左蛋絲再加上日本糙米,有D黏的口感,而鰻魚既份量都幾多~ 加埋鰻魚汁,真係幾好食!到甜品了!特製林屋抹茶餡蜜香港限定芭菲個人比較鐘意呢個因為有晒抺茶雪糕,小丸子,抺茶啫喱,麥片,玉米脆脆,紅豆蓉,奶凍等等一次過試晒,而最鏗意就係抺茶雪糕,夠濃夠香!抹茶控一定要黎試試!

平時係太古站,EAST HOTEL出口,行過對面就係
(係住宅樓下)

先ORDER了 玫瑰蘋果煎茶
店員會教沖茶的方法,MISS左都唔緊要
因為會附上圖文並茂的指示!
玫瑰蘋果煎茶

再ORDER了主食
同事揀左: 林屋和食料理
紫菜絲日本飯,仲有 4 款菜式。
最惹味的是那兩舊魚,其他味道都偏淡,啱晒健康的人食!

我就ORDER了 京式鰻魚飯
鰻魚飯都幾好食!飯面鋪滿左蛋絲
再加上日本糙米,有D黏的口感,而鰻魚既份量都幾多~
加埋鰻魚汁,真係幾好食!

甜品了!

個人比較鐘意呢個
一次過試晒,而最鏗意就係抺茶雪糕,夠濃夠香!
香港限定芭菲

抹茶控一定要黎試試!
2017-11-14
2017-11-29 33 瀏覽
超級抹茶控, 出去同肥仔搵野食!去左太古食京林屋,又有甜品又有咸食。裝修以木為主,幾有和風感覺。京林屋和食料理$88一set買樣野食,有鯖魚,魚乾,八爪魚沙律,帆立貝。鯖魚兩大片。幾有魚香味。而八爪魚沙律很開胃。另配有麵豉湯,酸蘿蔔。京式鰻魚飯$98新推出的飯,鰻魚切成一片片,幾很厚身,沾滿鰻魚汁。有勁多紫菜絲同蛋絲!!推介!黑蜜牛乳芭菲$98牛乳雪糕味道好濃,而且雪糕好滑。宇治茶冰$98勁重綠茶味! 份量很大很吸睛!抹茶沙冰雪糕$58唔算好冰,唔會得個甜字,奶味和抹茶味都好香濃,淨係個雪糕都抵番晒!環境幾靜,抹茶控必食。
超級抹茶控, 出去同肥仔搵野食!
去左太古食京林屋,又有甜品又有咸食。

裝修以木為主,幾有和風感覺。

京林屋和食料理$88

一set買樣野食,有鯖魚,魚乾,八爪魚沙律,帆立貝。

黑蜜牛乳芭菲$98

牛乳雪糕味道好濃,而且雪糕好滑。

宇治茶冰$98

勁重綠茶味! 份量很大很吸睛!

抹茶沙冰雪糕$58

環境幾靜,抹茶控必食。
2017-11-28
  • 宇治茶冰
2017-11-26 27 瀏覽
今日心思思好想食抹茶o野於是收工就拉埋朋友o黎京林屋解饞 la依度好在有甜品之餘仲有正餐食而且水準都相當不錯呢~依個係京式鰻魚飯定食, 個餐有酸蘿蔔同麵豉湯沾滿醬汁o既鰻魚好肥美軟熟切成一粒粒可以撈埋 d 飯一啖食落去~金目鯛定食同樣有酸蘿蔔同麵豉湯金目鯛好鮮甜! 定食o既飯係用焙茶去煮 d 珍珠米d 飯充滿茶香, 真係好好食~天氣轉涼要飲杯溫笠笠o既抹茶牛奶忌廉忌廉超級幼滑, 而且抹茶牛奶甜度o岩o岩好~ 飲完暖入心 食完正餐就到甜品 la~我叫 o左抹茶芝士蛋糕仲有一球抹茶雪糕同紅豆蜜丸子 ga 芝士蛋糕口感比較厚實好濃抹茶香, 超好食~另一個就嗌 o左特製林屋抹茶餡蜜抹茶蕨餅配上黑蜜食,味道一流超級滿足
今日心思思好想食抹茶o野
於是收工就拉埋朋友o黎京林屋解饞 la

依度好在有甜品之餘仲有正餐食
而且水準都相當不錯呢~
依個係京式鰻魚飯定食, 個餐有酸蘿蔔同麵豉湯

沾滿醬汁o既鰻魚好肥美軟熟
切成一粒粒可以撈埋 d 飯一啖食落去~

金目鯛定食同樣有酸蘿蔔同麵豉湯
金目鯛好鮮甜!

定食o既飯係用焙茶去煮 d 珍珠米
d 飯充滿茶香, 真係好好食~

天氣轉涼要飲杯溫笠笠o既抹茶牛奶忌廉
忌廉超級幼滑, 而且抹茶牛奶甜度o岩o岩好~ 飲完暖入心

食完正餐就到甜品 la~
我叫 o左抹茶芝士蛋糕
仲有一球抹茶雪糕同紅豆蜜丸子 ga

芝士蛋糕口感比較厚實
好濃抹茶香, 超好食~

另一個就嗌 o左特製林屋抹茶餡蜜
抹茶蕨餅配上黑蜜食,味道一流
超級滿足

2017-11-26 236 瀏覽
今日看了一篇有趣的報導—<香港扮工九式>,其中兩式是「老闆在,扮工」和「老闆不在,不辦工」,看完後莞爾一笑,有此工作文化其中一個原因,因工時太長,將員工榨乾榨剩,工作效率只會拾級下降,令我想起我的一位好友,立刻問候她的近況。她是一向辦事快、狠、準。奈何公司有加班文化,老闆未收工,大家都不敢怠慢。於是相約她公司附近吃一頓晚飯,好讓她分秒必爭,繼續回公司無限加時。今次選擇了日本百年老店京林屋。不得不提,日本有2萬多家「百年老店」,數量全球稱冠,這點令我十分敬佩。創業難,守業更難,堅持百年,賣的更是一份堅持。京林屋在香港開了幾間分店,看來生意不俗。這家餐廳走極簡約的和風,清新簡樸,令人舒服。櫃檯的櫥窗陳列著林林種種食品樣品,足以令我食指大動餐牌有飯類和定食,還有很多抹茶甜品,我們決定今日化悲憤為力量,拼命吃吃吃。稻庭麵除了稻庭麵還有一小碟醃蘿蔔。稻庭麵有一片魚板、兩塊魚餅,一撮海苔絲和蔥花。稻庭麵的湯底是柴魚湯,撒下滿滿的蔥花,湯底濃郁,甘香而不鹹,喝下去很順喉。麵底扁長而幼,質地滑順爽口。魚餅彈牙,豐富了這碗麵的口感,不致單調。京式鰻魚飯附有一碗麵豉湯和醃蘿蔔。焙茶飯上鋪滿

京林屋在香港開了幾間分店,看來生意不俗。

餐牌有飯類定食,還有很多抹茶甜品,我們決定今日化悲憤為力量,拼命吃吃吃。

京式鰻魚飯

附有一碗麵豉湯和醃蘿蔔。

焙茶飯上鋪滿蛋絲,一粒粒鰻魚肥美肉香,油光閃閃的醬汁,鎖入鰻魚肉中,最上面灑了一撮海苔絲。是我想吃的鰻魚飯啊!

最特別的地方是它的飯,白飯加入焙茶烹煮,粒粒米飯呈茶色,傳來陣陣茶香,優雅脫俗,味道令人難忘
另外還附了一小顆芥末,新鮮磨的芥末味辛而不嗆,搭著米飯一起吃,是種味覺的享受。

葡萄煎茶
美食當前,友人暫時將工作煩惱拋諸腦後,大家一起繼續吃,根本沒有停下來的意思

這款煎茶也相當有誠意,一壺茶可泡三回。第一回茶已經由師傅沖好,附有漏斗倒數30秒即可飲用,還附有熱水壺,之後自己加水沖泡。

這杯茶既有綠茶的清香做基調,滲透葡萄的果香,入口香醇,令人鬆弛神經,放下工作壓力。

抹茶牛奶忌廉
這杯茶有濃郁的抹茶味,牛奶忌廉中和了抹茶的苦甘,只有絲絲的甜香,甜度不過火,餘韻茶香迷人,可見用「茶」較為上乘。

香港限定芭菲
看到「限定」兩字已經失心瘋,所以已經飽 也要向甜品進發。

這杯芭菲口感層次稱霸,口感至少有十來層。最上面的抹茶軟雪糕茶香和奶香濃郁,兩種味道配搭正好,屬佳品
下一層蕨餅Q彈,抹茶味濃,很喜歡這口感!我最喜歡吃玄米脆粒,即使跟雪糕融在一起,依然香脆
白玉煙煙韌韌,QQ彈彈,不黏牙👍🏻不喜歡紅豆的我,也吃了一口紅豆蓉,跟忌廉搭在一起,不死甜,依然有陣淡淡的奶茶香。啫喱彷彿過冷河,清一清抹茶味,繼續芭菲旅程。餡蜜清甜,不過如果士多啤梨稍微再大顆,就更完美了。

一杯芭菲,已經帶我經過凍、軟,Q彈、脆、滑溜等口感層次,實在太開心了!

抹茶芝士蛋糕

抹茶芝士蛋糕

吃了那麼多抹茶,這款蛋糕的以芝士為基調,蛋糕口感紮實,奶味較抹茶味突出,只嚐了輕輕的抹茶味,抹茶和芝士都屬濃味,看來只可以取其一。

白玉、紅豆蓉和雪糕混在一起吃層次豐富,令人飽足

今天大家放下工作,來了一片「綠」林,美食當前,繁重的工作即時拋諸腦後,盼望大家天天不用「扮」工,準時上班準時下班,繼續發掘美食

不要以為京林屋只有抹茶甜品餐廳從品茶到焙茶飯,多了一分對烹飪的認真對食材處理的執著,讓客人吃得最好,實在令人欣賞。

過江龍經營餐廳不易,更要同時維繫過百年的招牌,盼餐廳能繼續堅持,將京林屋百年歷史傳承下去
2017-11-23
2017-11-24 88 瀏覽
中午放飯,跟同事二人去了太古城的京林屋。一入去就見到甜品櫃,非常吸引,還有外賣雪糕。主菜只有十款,三款飯加幾款麵食。甜品就琳瑯滿目,望到眼花瞭亂。另外還有飲品,主要是茶類為主。跟餐的焙茶朝薰,上來之後店員會放一張卡紙,簡單介紹用茶的方法。茶壺旁邊是漏斗,倒入熱水後焗約30秒,以漏斗計時,之後就可以飲用,最多三次。焙茶味道比較清淡,有淡淡的茶香。金目鯛定食金目鯛份量都頗多,有三件,以竹葉墊底,放上金目鯛,表面的醃過的葱,味道似酸薑味。飯帶點茶香,應該是用茶來煮過,味道清新,表面灑上些紫菜碎。醃酸蘿蔔酸甜開胃爽脆。麵鼓湯不過太咸。金目鯛完全無骨,充滿魚油,有油份甘香,魚肉嫩滑而且完全唔腥,送飯一流。焙茶卷蛋果然甜品才是主菜,份量十足,卷蛋有淡淡的茶香,中間的是茶味忌廉,甜度較低,適合我這些不喜太甜的人,卷蛋鬆軟,但幾飽滯。焙茶雪糕配紅豆及小丸子,雪糕有淡淡的茶香及奶香,小丸子煙韌有咬口,紅豆煲得軟腍,而且不會太甜。同事吃的香港限定芭菲,雪糕份量十足,幾乎有二至三杯外面的份量,還有些小丸子、布丁及紅豆,足夠二人份量,綠茶雪糕有濃郁的茶香,而且不會太甜,味道討好。餐廳主要都是賣茶類甜品,價錢比
中午放飯,跟同事二人去了太古城的京林屋。

一入去就見到甜品櫃,非常吸引,還有外賣雪糕。

主菜只有十款,三款飯加幾款麵食。

甜品就琳瑯滿目,望到眼花瞭亂。

另外還有飲品,主要是茶類為主。

焙茶朝薰

金目鯛定食

飯帶點茶香,應該是用茶來煮過,味道清新,表面灑上些紫菜碎。
金目鯛定食

醃酸蘿蔔酸甜開胃爽脆。
金目鯛定食

麵鼓湯不過太咸。

香港限定芭菲

餐廳主要都是賣茶類甜品,價錢比較貴,但份量十足,足二人用享,味道不俗,會再幫襯。
午餐
2017-11-24 34 瀏覽
今日去左試出名既京林局,一去到見到環境清靜,坐位寬鬆,燈光柔和,令人十分舒服,同朋友一人點左個鰻魚飯, 個飯既鰻魚好多,夠送晒成碗飯。之後重頭戲甜品就叫左香港限定芭菲同抺茶芝士蛋糕,比較特別既就無個抺茶芝士蛋白糕,好軟滑又唔會太"漏", 一食就停唔到口,正!
2017-11-24 243 瀏覽
看過森美的曰本旅遊節目,心思思想食和食,今晩一於同honey去試試新開張的曰式餐廳。這家餐廳的裝潢和風味道十足,而且十分光亮簡潔,座位與座位間有著適當距離,完全沒有局促的感覺。而餐點則有飯、麵、定食同甜品等,還有許多款式的茶是我比較少見的。金目鯛定食$88這定食賣相吸引,份量十足,有三件金目鯛: 魚塊大大件,無骨,仲啖啖魚肉。魚的表面焦香,赤色的顏色叫人垂涎三尺。細嚐之下,魚肉十分嫩滑,油份十足,魚脂帶甘香而沒有腥味,加上西京燒的甜味,令人食指大動,真的是下飯菜。而跟餐的焙飯用上的是細細粒的珍珠米,飯味中隱約有茶味,用這飯配油份十足的金目鯛一流!估唔到這金目鯛有京燒銀鱈魚咁好食,有著異曲同工之妙。正!京式鰻魚飯$98鰻魚的份量正合女士的胃口,一撮撮切成條狀的鰻魚放在鮮黃色的旦絲上,加上綠色的紫菜,賣相真的十分吸引!鰻魚燒得軟稔,完全沒有細骨,拌以旦𢇁同焙茶飯同食,既香又惹味。再添wasabi 拌之,芥辣的味道突出左鰻魚的甘香,一點點的辛令味道變得更為豐富,不錯!特製林屋抹茶餡蜜$98嘩啦!真的大堆頭!材料十分豐富!一碗滿滿的,有蕨餅,寒天,綠茶啫喱,小丸子,紅豆蓉同綠茶雪糕,起碼有六種

這家餐廳的裝潢和風味道十足,
而且十分光亮簡潔,座位與座位間有著適當距離,

金目鯛定食$88

這定食賣相吸引,份量十足,有三件金目鯛:

特製林屋抹茶餡蜜$98

嘩啦!真的大堆頭!材料十分豐富!一碗滿滿的,有蕨餅,寒天,綠茶啫喱,小丸子,紅豆蓉同綠茶雪糕,起碼有六種材料!蕨餅有黃豆粉點綴,幾香口;綠茶啫喱綠茶味十足;寒天配上綠茶雪糕,既有滑溜的再加上餡蜜,平平無奇的寒天有點甜美的感覺;尤其那綠茶雪糕,十分軟滑,綠茶味很濃,還有回甘的味道;口感煙韌的丸子加上紅豆蓉,味道香甜,整個甜品有著強烈的和風感覺,唯個人覺得寒天太多了,淡化了綠茶的味道,否則綠茶味應該更為突出。

焙茶芝士旦糕$108 配自選茶

這芝士蛋糕質地幼滑,味道比一般美式的芝士旦糕為淡,細嚐之下,除了芝士味以外,隱約的有陣茶香;再伴以紅豆蓉就丸子同雪糕,味道更為日式,口感多了層次。

桃味焙茶$42

足足有三杯,淡雅的茶透著桃香,入口順滑,感覺甜香,不錯!

玫瑰蘋果煎茶

這煎茶十分清香,帯玫瑰香,有淡淡的蘋果味,綠茶的味道都幾突出。

估唔到甜點出名的餐廳,連主食都煮得十分不錯,尤其那金目鯛定食真的十分好。整頓飯既有主食,又有甜品,仲有焙茶,感覺圓滿,和風100%, 正!
2017-11-23
2017-11-23 25 瀏覽
老牌綠茶店京林屋一直係綠茶控嘅我嘅至愛,不過今次我主打嘗試嘅嘢,係「焙茶」!京式鰻魚飯 $98附有前菜的酸蘿白和味噌湯,酸蘿白不是很酸,味噌湯都好多料。鰻魚的份量不少,還放滿了蛋絲在飯面,鰻魚肥美,啖啖魚油香,鰻魚醬汁香濃,撈埋蛋絲餸飯,正!焙茶沙冰雪糕 $58沙冰好滑,又唔會好奶味,大大球雪糕,好重焙茶味。抹茶半月布丁 $56咁嚟得京林屋,點都要叫啲抹茶野嘅。布丁超濃抹茶味,一啲都唔算太甜,夠甘,食一啖之後,啲布丁會「漿」住個口,真材實料!焙茶芭菲 $88芭菲永遠都係必點嘅,因為材料很多,很豐富,每一層都有驚喜,焙茶甘香而不澀,雪糕味道好濃郁,帶點微苦甘,裏面仲有小丸子,焙茶啫喱等等...大滿足呀!

京式鰻魚飯 $98
附有前菜的酸蘿白和味噌湯,酸蘿白不是很酸,味噌湯都好多料。

焙茶沙冰雪糕 $58
沙冰好滑,又唔會好奶味,大大球雪糕,好重焙茶味。

抹茶半月布丁 $56
咁嚟得京林屋,點都要叫啲抹茶野嘅。

焙茶芭菲 $88
2017-11-20 54 瀏覽
在太古城吃過晚餐後想來點甜日本綠茶甜品是我們的選擇京林屋在京都擁有超過二百年歷史對於抹茶的品質絕無懷疑焙茶更是他們的招牌出品焙茶卷蛋餐加二十元可配飲品焙茶卷蛋配上焙茶雪糕最合拍卷蛋的焙茶味極濃郁茶香中滲透出淡淡的蛋香味團子和紅豆在旁作陪襯實是一個充滿日本風情的甜品一壺焙茶隨即送上按說明書的指示就能泡出一杯好茶再來是香港限定芭菲綠茶雪糕甘甜帶微苦是經典的老店之味下層有蕨餅紅豆團子那麼壯觀的芭菲還真的需要一些時間食用美好的甜品時光猶如置身於京都的老鋪中
在太古城吃過晚餐後想來點甜
猶如置身於京都的老鋪中
焙茶
焙茶
2017-11-19
$80 (宵夜)
2017-11-19 41 瀏覽
雖然天氣凍,但都無阻食冰既心☺️,夏天又要食冰冬天更加要食冰,同唔同意先😂?京林屋愈開愈多,仲進駐埋太古,住附近既朋友就方便啦,地方比銅鑼灣店寬敞啲,坐得舒服啲。司令又係食佢地既雪山🍧,大大份配埋一球抹茶雪糕同抹茶醬🍵,自己一個食曬都easy job啦。焙茶芝士蛋糕($88)另外仲試左幾款甜品,焙茶既芝士蛋糕都係第一次食,焙茶味幾香。黑蜜牛乳芭菲($88)口味相對其他甜品會偏甜少少,唔食抹茶類既可以一試。

焙茶芝士蛋糕($88)

黑蜜牛乳芭菲($88)
口味相對其他甜品會偏甜少少,唔食抹茶類既可以一試。
2017-11-18 120 瀏覽
忙起上嚟,一餐full lunch都係奢侈。一班女仔同行嘅好處就係甜品當正餐都冇人會異議。金目鯛定食京林屋甜品以抹茶及焙茶為主打,麵類亦有抹茶蕎麥麵這種特色美饌,本以為飯類定食重點只在肉類嘅烹調,估唔到即使係飯類定良都能以茶入饌。Menu並無花一筆一墨介紹。上菜先發現呢碗飯係茶色嘅,而且並唔係得飯粒表面澆上焙茶,而係連茶一齊煮,即使咬開飯粒依然係茶色。賞茶從來都係先睇色澤,再聞茶香,最後細嚼。估唔到呢碗飯都散發住淡淡茶香,以茶煮成嘅飯失去甜味,亦冇平時嘅日本珍珠米咁黏,取而代之嘅係甘苦味。可能設計菜式嘅人都考慮到呢點,MENU上所有配飯嘅主食都係以帶甜、味濃嘅醬汁調味,配合焙茶飯能夠各取所長。金目鯛油脂半溶,以燒嘅方法烹調最適合不過。焙茶.朝薰品茶,而非喝茶。所以茶溫、沖泡時間都好講究。溫水以保溫壼盛住,茶葉可以沖三泡。因為全餐都以茶為主題,所以揀咗兒茶素較少嘅焙茶。微甘,好易入口。甘栗抹茶紅豆白玉甜湯容器恰似聖誔裝飾。少有地揀咗熱嘅甜品。結果冇令我哋失望,熱甜湯更能散發出茶香,偏好茶嘅甘苦味嘅人相信會好鍾意呢個甜品。紅豆蓉份量十足,拌勻後抹茶苦澀味同紅豆甜味就平衡得宜。表層泡沫底下嘅

焙茶飯

金目鯛

金目鯛油脂半溶,以燒嘅方法烹調最適合不過。

甘栗抹茶紅豆白玉甜湯

容器恰似聖誔裝飾。

甘栗抹茶紅豆白玉甜湯

紅豆蓉份量十足,拌勻後抹茶苦澀味同紅豆甜味就平衡得宜。

表層泡沫底下嘅甜湯呈深綠色,可想而知甜湯抹茶味有幾咁香濃。甜湯先苦後甜,茶葉甘香留下餘韻,完全發揮晒抹茶內儉嘅特質。

焙茶芝士蛋糕

蛋糕配雪糕,啱晒貪心一族。

焙茶比抹茶味淡,比較清香。

雪糕軟滑,奶味勝於cream味。

深啡色澤,外觀上不留芝士痕跡。

沒想到蛋糕芝味濃陏。輕芝士蛋糕的幼滑質感,芝士味卻濃厚得有如NY cheesecake,只係冇佢咁酸。茶香隨芝味而來,一定比時間蛋糕喺舌頭上溶化,先能夠細嚐味道層次。

經典之選。

黑蜜甜而不膩,略帶果酸味。

抹茶雪糕一入口就食到茶甘,奶香後繼而來,但論餘香焙茶味則更勝一籌。

抹茶布丁—略嫌太爽口,如果改改比例,質地更creamy就更好

涼粉—爽口,配雪糕/黑蜜一樣咁好
白玉—凍食白玉比熱食更黏韌,糯米甜味更明顯。
2017-11-15
午餐
焙茶飯
2017-11-18 34 瀏覽
京林屋喺京都已經有二百幾年歷史喺香港開嘅分店裝修都好有日本 feel ✨門口同 cashier 都有展示到綠茶甜品模型整到好真,睇見都想食阿!和食料理有四個格仔~排得靚靚連蘿蔔漬都擺成可愛嘅井型 沙律有好多北寄貝粒,好彈牙鯖魚都好入味鰻魚飯都好好味啲鰻魚好綿滑無骨本身調味唔錯,都唔使再點汁抹茶啫喱雪糕個雪糕勁軟滑!!!好有抹茶香味 😍抹茶啫喱嘅抹茶味道更加濃郁係兩種嘅層次宇治茶冰直頭係一座冰山啲冰都幾綿~入面仲有甜蜜蜜嘅紅豆最底都有抹茶啫喱,好豐富 😋

京林屋喺京都已經有二百幾年歷史
喺香港開嘅分店裝修都好有日本 feel ✨
門口同 cashier 都有展示到綠茶甜品模型
整到好真,睇見都想食阿!

和食料理有四個格仔~排得靚靚
連蘿蔔漬都擺成可愛嘅井型
沙律有好多北寄貝粒,好彈牙
鯖魚都好入味

鰻魚飯都好好味
啲鰻魚好綿滑無骨
本身調味唔錯,都唔使再點汁

抹茶啫喱雪糕個雪糕勁軟滑!!!
好有抹茶香味 😍
抹茶啫喱嘅抹茶味道更加濃郁
係兩種嘅層次

宇治茶冰直頭係一座冰山
啲冰都幾綿~
入面仲有甜蜜蜜嘅紅豆
最底都有抹茶啫喱,好豐富 😋
2017-11-18 23 瀏覽
抹茶粉絲的我當然要一試京林屋啦。今天除了要試必食的甜品外,亦試了甜品以外的熱食,同樣很討好的。京式鰻魚飯$98蛋絲鋪滿在飯面,鰻魚切成粒狀,亦很肥美,伴飯一流。林屋和食料理$88一set有好多種餸菜,有鯖魚,魚乾,八爪魚沙律,帆立貝,每種餸菜有不同的味道。鯖魚很香,惹味。八爪魚沙律很開胃,好味。另有麵豉湯,酸蘿蔔。飯是焙茶飯,啡色的。食完熱食,當然不能不試甜品啦。抹茶芝士蛋糕$88抹茶芝士蛋糕質感很實在,軟滑,芝士味亦香濃。旁邊有抹茶雪糕,紅豆和丸子。整體很夾。特製林屋抺茶餡蜜$98有一球抹茶雪糕,蕨餅很煙靱軟糯。另有綠茶啫喱,大菜糕,丸子。丸子沒有味道。要蘸上旁邊的焦糖,才有味道的。熱抹茶牛奶忌廉$48很香滑,飲落去,先飲到牛奶忌廉,很清涼,再飲落去,飲到抹茶,就有種很warm的感覺,很好飲。
抹茶粉絲的我當然要一試京林屋啦。

京式鰻魚飯$98

蛋絲鋪滿在飯面,鰻魚切成粒狀,亦很肥美,伴飯一流。

林屋和食料理$88

另有麵豉湯,酸蘿蔔。飯是焙茶飯,啡色的。
食完熱食,當然不能不試甜品啦。

抹茶芝士蛋糕$88

特製林屋抺茶餡蜜$98

熱抹茶牛奶忌廉$48

2017-11-17
2017-11-14 29 瀏覽
今日又心郁郁想食日本野,同友人逛街後,就嚟左京林屋,因為聽聞呢到的抹茶幾好味。唔知係咪星期六特別忙,雖然入面好多枱都係空,但等好耐都仲未有人叫飛,等左大約20分鐘才能入座。點了一碗讚岐烏冬,烏冬幾煙韌彈牙,配普通日式魚餅,但味道和口感都不錯,而湯底亦好滋味。食完烏冬,就點左個焙茶雪糕,味道好濃郁,帶點微苦甘,雪糕下面仲有蕨餅,味道煙煙韌韌,同雪糕好夾。原來喝茶係十分之講究,點了一份焙茶,而同時附有一個漏斗。茶可分分三成倒,而飲完後放茶於壼中計時,再等漏斗內的沙漏完,就可以沖出來。焙茶味不濃,淡淡帶點香味,真的不錯。

2017-11-04
20 分鐘 (堂食)
2017-11-05 591 瀏覽
話說早前同事帶我到呢度食咗個抹茶系午餐,咁開心的事梗係要話俾老公知啦~ 所以放咗工之後點都要同我去一次。一入門口,就有個玻璃櫃放咗林林總總的抹茶系好物。場內的枱椅唔算好多,坐得都好舒服。而我最喜愛梳化後的一格格玻璃,很有和風的格調。我們各點了一個煎茶,他點的是 葡萄煎茶,而我的就係 玫瑰蘋果煎茶。只要按著指引,把熱水倒入壺內,然後將沙漏倒轉計時,漏完了就可以飲啦~葡萄煎茶 的味道十分清幽而 玫瑰蘋果煎茶 較為甘甜,同樣為我們帶來下班後放鬆定神的感覺。林屋和食料理呢個 SET 除了碗鋪了紫菜絲的日本飯,仲配有 4 款菜式,甜的咸的都有。最惹味的是那兩舊魚,製作得非常入味,令人胃口大開。金目鯛定食我從來未食過金目鯛,所以對它十分好奇。這個魚的肉質很腍身,夾起又唔會好易散開,而醬汁好像鎖住肉面,食落 JUICY 得來很鮮味。特製林屋抹茶餡蜜不同形式的抹茶放在一碟,確是令我心心眼。抹茶的濃度很足夠,充滿了整個口腔,配上不同的口感,有些香滑,有些彈牙,很有層次感。 焙茶餡蜜而焙茶味的餡蜜,茶味很突出,最正就係個雪糕球,食落很有茶味得來又唔會好重奶味。最後,就以一杯 焙茶牛奶 作結。雖然顏色好像一

一入門口,就有個玻璃櫃放咗林林總總的抹茶系好物。

場內的枱椅唔算好多,坐得都好舒服。
而我最喜愛梳化後的一格格玻璃,很有和風的格調。

葡萄煎茶 的味道十分清幽

林屋和食料理
最惹味的是那兩舊魚,製作得非常入味,令人胃口大開。

金目鯛定食
我從來未食過金目鯛,所以對它十分好奇。

特製林屋抹茶餡蜜
不同形式的抹茶放在一碟,確是令我心心眼。

焙茶餡蜜

最後,就以一杯 焙茶牛奶 作結。
雖然顏色好像一杯凍朱古力,茶味和牛奶味很搭配,飲落奶味不會搶了茶的味道,而且滑得來又唔會太膩。
2017-09-07