2017-02-09 64 瀏覽
作為綠茶控,今晚full set green tea meal實在大滿足!還記得京林屋初開幕時,總是人頭湧湧,每次總要排上數十分鐘,所以遲遲未有光顧。今天趁非繁忙時段不用排隊,終於一嚐。抹茶牛奶忌廉 $48先呷一口暖暖胃。奶泡密度細而綿滑,奶香與抹茶甘香的味道混合,微甜又順喉,值得一試。抹茶蕎麥麵 $78未吃前先聞一聞,蕎麥麵滲着香郁的綠茶味,不過一入口,反而綠茶味很淡。麵身軟中帶點韌度,湯底似醬汁味,不太咸,味道還不錯。暖完胃後,少不今晚主角-甜品啦!香港限定芭菲 $98既然只屬香港限定,當然一試。滿滿一杯芭菲,大概有近10層,除了抹茶雪糕、抺茶蕨餅、白玉外,還加入脆米、紅桑苺等增加口感。抹茶雪糕味濃,帶少少抹茶甘味,令人一試愛上。抹茶蕨餅口感帶點煙韌,基本上吃完這兩款後,口腔已充滿濃濃的茶香味。---------------------餐牌
抹茶牛奶忌廉 $48
抹茶蕎麥麵 $78
暖完胃後,少不今晚主角-甜品啦!
香港限定芭菲 $98
既然只屬香港限定,當然一試。

---------------------

餐牌
2017-02-09 436 瀏覽
終於有機會寫寫這家品評似乎甚佳,卻讓我一嚐後提不起勁為其撰文的店子 當初頂著日本百年老店過江龍之名,席捲香港,不時在店外見到人龍長排 一向不喜歡湊熱鬧,一拖再拖,唯友人們對其好奇心爆棚,嚷著要嚐嚐 奉獻我們晚餐過後的甜點時間,等一陣位當消化正餐,入座落單直到奉桌,結果又如何? 香港限定芭菲 $98以抹茶軟雪糕為重,雪糕確是滑順潤口,奶感十足,然而抹茶何在? 十分淡薄的茶香瞬間比下去,唯有寄望於軟嫩微爽的蕨餅,總算多了點點清幽茶味 其後的重奶膩忌廉,配上不太搭軋的酸甜水果,討喜的獨有那雪白小球--白玉 抹茶芝士蛋糕 $88(加$20配自選茶)稱為日本製作後直送到港,讓我們放心些少 芝士蛋糕實身而豐厚,芝士奶潤十足,餅底比較硬身,不覺過份油膩 至於其茶香則普普,而雪糕球的茶味比軟雪糕明顯一點,果然比較正路 最後再戰星期五至日限定的焙茶啫喱雪糕 $58,除了紥實,還是紥實 不是說軟雪糕嗎?本來認為焙茶茶味濃實冇死,一個問題消失時就是另一個問題的出現 因為太冰太稠,只可以少少地片住圍住外面一層慢食,茶味固然存在,但已經不出彩 啫喱就是啫喱,幸好味帶清爽,才不至於因雪糕甜得過火而致膩 結

啫喱就是啫喱,幸好味帶清爽,才不至於因雪糕甜得過火而致膩

結果,結果就只有後悔每人上繳幾十蚊中個伏,老老實實睇唔透

其實完全不介意請打手,但,能否在請人吹捧之前,至少做到一個入到口既水平……
2017-02-08 66 瀏覽
我成日都話我唔會偏心的 ~~ 所以上次與囝囝嚟京林屋食了抹茶甜品 今次又帶返囡囡嚟撐枱腳 上次我和囝囝都一試愛上的 焙茶沙冰雪糕 HK$58 當然要推介比囡囡喇 !!! 一家人的口味果然是一樣的 ... 囡囡也超鍾意這杯茶味香濃的焙茶沙冰雪糕 先食個熱騰騰的 稻庭麵 HK$68 暖暖胃 最初以為稻庭麵即是稻庭烏冬,嚟到至知是唔同的 稻庭麵是較粗身的扁麵,食落去很順滑,仲有兩大塊魚餅,不錯 之後,是我們最期待的甜品時間 ... 囡囡的 抹茶啫喱雪糕 HK$58 抹茶軟雪糕下面有很多抹茶啫喱 抹茶啫喱食落去有點軟糯口感,再加埋茶味濃郁又軟滑的抹茶雪糕,真是滿口抹茶香 而愛上了焙茶的我,就點了客 焙茶芝士蛋糕配自選的桃味焙茶 HK$108 有甜品食又有茶飲,一次過滿足我兩個願望 ~ ~ 桃味焙茶可以沖泡 3 次 第一杯店員已經為我們沖泡好,店員一倒出熱茶已經聞到陣陣桃香 呷一口桃味焙茶就嚐到茶味桃味仲有果甜,飲落去很舒服 之後,就要自己動手泡茶,先將熱水倒入茶壺至七成滿,再以小漏斗計時 約半分鐘就有清新桃香的桃味焙茶飲囉 !!! 焙茶芝士蛋糕很少見的口味 甘香濃郁的焙茶和豐厚
我成日都話我唔會偏心的 ~~

所以上次與囝囝嚟京林屋食了抹茶甜品

今次又帶返囡囡嚟撐枱腳

先食個熱騰騰的 稻庭麵 HK$68 暖暖胃

最初以為稻庭麵即是稻庭烏冬,嚟到至知是唔同的

稻庭麵是較粗身的扁麵,食落去很順滑,仲有兩大塊魚餅,不錯

之後,是我們最期待的甜品時間 ...

囡囡的 抹茶啫喱雪糕 HK$58

抹茶軟雪糕下面有很多抹茶啫喱

甜品食又有茶飲,一次過滿足我兩個願望 ~ ~

桃味焙茶可以沖泡 3 次

第一杯店員已經為我們沖泡好,店員一倒出熱茶已經聞到陣陣桃香

呷一口桃味焙茶就嚐到茶味桃味仲有果甜,飲落去很舒服

約半分鐘就有清新桃香的桃味焙茶飲囉 !!!

焙茶芝士蛋糕很少見的口味

甘香濃郁的焙茶和豐厚忌廉芝士很夾

焙茶雪糕配上煙靭的白玉丸子和清甜的紅豆一起食,口感和味道都很豐富

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試或合用與否請自行決定
2017-01-21
午餐
  • 抹茶啫喱雪糕
  • 焙茶沙冰雪糕
2017-02-07 772 瀏覽
如果喺抹茶控,嚟到晌日本京都有二百多年歷史嘅「京林屋」一定驚喜若狂,雖然小弟未喺去到抹茶控嘅境地,但一直想嚟京林屋好耐,因為好想試一試佢個林屋抹茶芭菲,不過,之前兩次都見好多人排隊,就打消幫襯嘅念頭。是夜,因為要落銅鑼灣拎糕,就順便睇睇多唔多人,見難得門口無人排隊,就一圓食佢抹茶芭菲之願。由門面、門口櫃位開始,見到好多京林屋嘅抹茶產品,雖然都喺模型,但就做得栩栩如生,睇見都吸引。上文話門口唔見人排隊,入到去,無論和座定普通座,原來座無虛席咁滯。小弟得一支公,當然好易攝到個位。整間店雖然裝修簡約,但一室木系,加上兩組和座,白色花花天花佈置,簡樸優雅,已夠特別。大大本餐牌,圖文並茂,中英日文有齊,方便遊客。但不得不溫提一句,店家設有最低消費,就喺每位客人需點選一杯飲品或一客食品,用餐時間亦有限制,和座為60分鐘,定普通座為90分鐘,並設有加一服務費。焙茶沙冰雪糕 $58因為一早已目標好林屋抹茶芭菲,所以,飲品就想試試焙茶系,有冷熱焙茶(焙茶朝薰)、桃味焙茶、焙茶牛奶、焙茶沙冰、焙茶牛奶忌廉、焙茶沙冰雪糕等等,因為打算食個熱嘅抹茶蕎麥麵,所以,就揀選焙茶沙冰雪糕,只比焙茶沙冰貴$10,又同時
焙茶沙冰雪糕 $58

,又同時試到佢嘅焙茶沙冰及焙茶雪糕,一舉兩得。
杯沙冰打得算幾幼細,焙茶味又甘香、又有餘韻,夠晒冰涼,真喺一啖熱辣辣嘅蕎麥麵,一啖冰冰凍嘅焙茶沙冰,感覺好爽
;而個焙茶雪糕既有奶香,口感柔滑細膩,唔太甜,抵飲。去到臨尾,留番少少雪糕,打溶入啲沙冰度,變成奶昔,又會有唔同嘅感覺
抹茶蕎麥麵 $78

抹茶蕎麥麵有熱食,有冷食,同樣都喺賣$78,其實,京林屋嘅食事選擇唔太多,除兩款蕎麥麵,剩低嘅選擇就只有冷或熱食嘅讚岐烏冬及稻庭麵。
熱湯嘅抹茶蕎麥麵佐以一小碟醃蘿蔔,好爽脆,而麵內伴有本菇、蘿蔔蓉及紫菜,配以淡味嘅醬油湯底,令個蕎麥麵顯得更翠綠。蕎麥麵食得出抹茶味輕輕滲出,唔會話好強,但勝在有咬口,沾上蘿蔔蓉引出蘿蔔嘅清甜。
林屋抹茶芭菲 $88

甜點絕對喺京林屋嘅強項,嚟到唔食甜點,好似枉你嚟過咁。由冬日限定、甜湯、布丁、蕨餅、雪糕、冰品、芭菲、蛋糕、卷蛋……等等,一應俱全。
芭菲吸引之處,就喺將(由下而上)抹茶蕨餅、糖漬白桃、忌廉、抹茶軟雪糕、紅豆蓉、抹茶啫喱、白玉丸子及抹茶雪糕一層又一層放埋一齊,好睇就唔在講,一次過試到咁多嘢食,對甜品迷嘅小弟就實滿足死啦
。抹茶雪糕甘苦細緻,白玉丸子軟糯煙韌,抹茶啫喱口感QQ,紅豆蓉清香不膩,抹茶軟雪糕香濃軟滑,糖漬白桃清甜軟腍,抹茶蕨餅柔滑不澀,真不愧為店家最受歡迎嘅甜點
林屋抹茶芭菲
老店即喺老店,京林屋自有其個人之處,抹茶菜式,無論食事、甜點、飲品都層出不窮,睇完一次餐牌,我都講唔到咁多,今晚所品嚐嘅幾樣嘢,就算唔喺一鳴「京」人,都絕對有「京」喜。
2017-02-06 85 瀏覽
喺京都有二百幾年歷史嘅老店,香港開咗分店咁耐我終於嚟朝聖喇[熱玄米茶,$42]其實我好想試呢度出名嘅朝薰焙茶,但怕茶太濃,夜晚會瞓唔著,所以揀咗比較淡嘅玄米茶。綠茶幽香而唔苦,茶湯清澈鮮亮,滲住烘焙過嘅玄米味,好香呀第一杯師傅已經幫我沖好,第二、第三杯就要自己嚟喇。加水,用漏斗計時半分鐘,跟住就可以倒出嚟飲喇,好易[讚岐烏冬,$68]份量不多,但醬油湯底香咪撲鼻,烏冬亦爽口彈牙熱辣辣,冬天食最好不過!魚餅鮮甜,味道不錯側邊嘅醃蘿蔔好酸好開胃[秘製抹茶蕨餅,$88]想試好耐嘅蕨餅,餐廳每日新鮮製作,成塊玉咁樣好靚呀!食之前自己撒上抹茶黃豆粉再淋上黑蜜軟腍腍得嚟帶點煙韌,抹茶味亦濃得很,混咗抹茶嘅黃豆粉帶有少少甘澀味,令整體唔會太甜。原來傳說中嘅抹茶蕨餅係咁嘅冇失望[香港限定芭菲,$98]據說芭菲係京林屋首創,所以既然嚟到當然非試芭菲不可!呢個香港限定版本,幾乎係京林屋嘅所有甜品集於一身,除咗有招牌抹茶雪糕,仲有白玉、抹茶蕨餅、脆米、抹茶啫喱、寒天同紅豆等等,絕對係必點雖然舖面細細,但感覺唔會迫。如果兩個人嚟坐到屏風位都應該係幾有趣嘅經驗
喺京都有二百幾年歷史嘅老店,香港開咗分店咁耐我終於嚟朝聖喇
[熱玄米茶,$42]

[讚岐烏冬,$68]

份量不多,但醬油湯底香咪撲鼻,烏冬亦爽口彈牙
熱辣辣,冬天食最好不過!
魚餅鮮甜,味道不錯
側邊嘅醃蘿蔔好酸好開胃
[秘製抹茶蕨餅,$88]

想試好耐嘅蕨餅,餐廳每日新鮮製作,成塊玉咁樣好靚呀!
食之前自己撒上抹茶黃豆粉
再淋上黑蜜
冇失望
[香港限定芭菲,$98]

2017-02-05 514 瀏覽
今天與朋友到銅鑼灣辦完年貨,於附近覓食,身邊這位抹茶控,即時提議到京林屋午餐。

午後二時多,最愛這個時分的京林屋,人聲鼎沸的午飯時段已過,店內回復一室的清雅恬靜,尤其我們置身於獨立廂座,份外悠閒自在。

點了讚岐冷烏冬,口感煙靭,沒半點油膩,蘸上蘿蔔泥及烏冬醬汁,就是喜歡這種清淡柔和的滋味。

朋友的讚岐熱湯烏冬,日式魚餅、天婦羅碎及紫菜,經典組合,美味可口。

甘栗抹茶紅豆白玉甜湯,溫潤香甜的原粒甘栗、滋味單純的白玉丸子,加上口感綿密細膩的紅豆蓉,泡浸於抺茶甜湯之中,那份圓融的甜蜜口感,實在令人心情暖和舒暢。

焙茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶,先吃一口海綿質感的焙茶卷蛋,接著一口焙茶雪糕,令茶香更立體,再呷一啖玫瑰蘋果煎茶,口中即時縈繞著濃濃的茶香。

抺茶沙冰雪糕,香濃冰凍的抺茶沙冰,配著清新的抺茶雪糕,這個就是朋友的最愛。

2017-01-20
2017-02-03 528 瀏覽
準備放長假前,抱著好心情,跟閨蜜到【京林屋】細味抹茶之香濃。餐廳的店面簡樸光鮮,放在門口的食物模型,默默的吸引著"為食鬼"的目光。徐徐步入餐廳,店員提醒用餐時間為60分鐘,並引領我們到舒適的卡座。餐廳環境散發著小京都的氣息,淺木色的傢俱、淡雅的仿瓦頂設計,都令人舒適平靜。極高的樓底有如白色蓮花的吊飾,別緻典雅。餐廳中央的日式迎春擺設,由松枝、紙、裝飾品等組成,充滿喜慶、吉祥的味道。我們仨人都十分貪食,觀摩了周遭的枱上的甜品,我們決定點1款咸食及3款甜食,準備為新年增磅! 店員貼心安排咸食跟飲品先上,再讓我們慢慢品嚐精美甜品。抹茶蕎麥麵 $78在表面紫茶絲的點綴下,抹茶蕎麥麵呈現鮮明綠色。我們把紫茶絲拌勻,夾起一小撮蕎麥麵 ,沾上搭配香蔥與芥末調和的泠醬汁,順滑彈牙的。蕎麥麵冰凍而透心涼,細細品嘗,可以感覺微微的抹茶香在舌尖掠過。蕎麥麵跟配醃蘿蔔,酸甜生津,是開胃的配菜。抹茶牛奶忌廉 $48抹茶牛奶的忌廉佔整杯飲品的1/4,奶白的泡沫呈漩渦形狀,表面灑上的香郁抹茶粉,極為誘惑! 拌勻忌廉,入口奶滑、濃郁,非常Creamy,吞下時有微微茶的甘香,抹茶忌廉會是"牛奶控"的熱捧,奶味跟抹茶的比
抹茶牛奶忌廉
抹茶牛奶忌廉 $48
抹茶牛奶的忌廉佔整杯飲品的1/4,奶白的泡沫呈漩渦形狀,表面灑上的香郁抹茶粉,極為誘惑! 拌勻忌廉,入口奶滑、濃郁,非常Creamy,吞下時有微微茶的甘香,抹茶忌廉會是"牛奶控"的熱捧,奶味跟抹茶的比例約3:1,但個人較喜歡抹茶份量較重的。
抹茶牛奶忌廉
葡萄煎茶
葡萄煎茶 (焙茶卷蛋Set自選茶)
葡萄煎茶是店員推介的,第一杯煎茶已經預先沖泡,客人把熱水倒入茶壺,再用沙漏計時30秒,便可以享受自己沖製的熱茶。Menu上清晰介紹泡茶的方法,十分細緻。
葡萄煎茶
葡萄味煎茶的確特別,清新帶酸的葡萄味,芳香四溢,入口是香甜的果香,配合寧神熱暖的煎茶,是意想不到的搭配。茶葉的味道濃郁,沖泡4-5杯仍有淡淡的清甜,值得一試!
香港限家芭菲
香港限家芭菲 $98
香港限家芭菲的賣相使我心醉,要趕在雪糕溶化前,相機先食。芭菲的配料豐富,有抹茶軟雪糕、白玉、脆米、忌廉及紅豆蓉等。先吃一口抹茶雪糕,濃甜奶滑,在口中溶化,慢慢沁出抹茶清香。雪糕4分綠茶、6分牛奶味,奶香柔滑,而抹茶清香又不會被蓋過,令人回味。
雪糕下的白玉煙韌;脆米粒粒脆而可口,2者交替跟配抹茶雪糕享用,多重滋味口感,令人傾心! 下層的綠茶忌廉和紅豆蓉,綿滑細膩,想起宇治金時的香氣。
特製抹茶餡蜜 $98
特製抹茶餡蜜是必點推介,抹茶蕨餅以傳統秘方每天新鮮即做,口感煙韌之餘,更是黏糯無比,有日式和果子的影子。清香抹茶味,加上抹茶粉及淋上的黑蜜,更能帶出抹茶的甘香。看著黑蜜緩緩流出,十分治癒! 抹茶啫喱、白玉丸子份量很多,沾上黑蜜糖,蜜甜過癮!
焙茶卷蛋Set $108
焙茶是用火烘焙過的煎茶葉,烘焙過程中後,苦澀的來源(單寧酸)會被揮發,所以味道比起抹茶更清爽。卷蛋Set以焙茶為主角,目光聚焦於卷蛋中厚厚的焙茶忌廉,用叉輕輕按壓,幼滑的忌廉"咇"出。鬆軟的卷蛋空氣感十足,蛋香中滲出香滑的忌廉及焙茶粉的幽香,著實不錯。焙茶雪糕與紅豆、白玉甜椰椰,愛好甜食的朋友切勿錯過。
焙茶卷蛋Set
總括而言,餐廳的環境舒適寛敞,是與閨蜜享受甜點的好選擇。唯獨餐廳的用餐時間為60分鐘,若然同時點叫咸食和甜食,用餐的速度有點兒急促,女孩子要好好掌握時間,聊天拍照。
題外話/補充資料: 餐廳的用餐時間為60分鐘
2017-01-27
香港限家芭菲
2017-02-03 330 瀏覽
平時好少食沫茶主題嘅菜式,今次同朋友專程黎試下。先點左冷抹茶蕎麥麵,麵質煙韌,非常有口感。將啲小配料加入碗冷麵汁,將麵浸完入口味道唔濃亦唔淡,仲有啲野咬下,配菜中仲有酸蘿蔔令人開胃。雖然沫茶味唔算突出,但麵質同味道都已經抹茶半月布丁,睇落平平無奇,一入口沫茶味好濃厚,布丁質感整得恰到好處,食完都覺得好surprised!抹茶蕨餅,配上沫茶粉同黑糖醬,甜甜地又唔太膩,彈牙口感岩岩好,擺盤上睇得出廚師嘅心機。香港限定芭菲,呢杯甜品分左好多層,每層都各有口感。頂頂係沫茶雪糕,之後陸續會食到湯圓,蕨餅,草莓等配料,食食下會發覺由濃郁綠茶味慢慢轉淡,淡味又返酸酸甜甜嘅配料。飲品點左焙茶牛奶,茶香都好出,加上牛奶令杯飲品好滑。選擇凍飲時建議少冰,因為放耐左啲冰融左可能令茶香淡左。
平時好少食沫茶主題嘅菜式,今次同朋友專程黎試下。
先點左冷抹茶蕎麥麵,麵質煙韌,非常有口感。
沫茶半月布丁
焙茶牛奶
沫茶半月布丁
焙茶牛奶
  • 抹茶蕎麥麵
  • 沫茶布甸
2017-02-03 168 瀏覽
過節油膩野食到個人變得麻木,所以一見到清新嘅日本野就好想入去放鬆下。入到去先知有幾張枱有半屏風分隔開 仲好有空間感 舒服🎋🎍🌸呢度嘅主食選擇不多 原因係俾你品下茶食下日式小點同朋友聚下腳歇一歇🍵🍡黎個熱烏冬先~簡單配有魚餅 紫菜 🍥 旁邊有醃蘿蔔。湯食到尾都仲幾清 不錯🌱天氣凍凍地當然叫暖飲!抹茶牛奶香滑 中間滲透住茶甘 配埋個布丁就perfect 喇睇好似冇乜特別 但佢放喺甜品最高嗰欄 我相信總有佢個人之處。雖然唔平,要56蚊,但呢個質地真係未試過 比西式pudding挺身 比茶凍較綿較軟 超濃厚茶香 放喺葉上面唔會黏著👍🏻唔會過甜 really worth to have a try😋入門擺設都以抹茶為主
黎個熱烏冬先~
讚歧烏冬
簡單配有魚餅 紫菜 🍥 旁邊有醃蘿蔔。
湯食到尾都仲幾清 不錯🌱
抹茶牛奶
入門擺設都以抹茶為主
2017-02-03 60 瀏覽
知道佢係京都百年老店,當然要一試啦我地抺茶聚會又要出動😋抺茶冰冰,好味,冰夠幼滑細軟,配上濃濃抺茶雪糕👍👍抺茶厥餅夠彈口夠QQ😋😋抺茶芭菲,軟雪糕好味香濃,抺茶啫喱亦好好味👍👍最特別係法式馬克抺茶蛋糕,其他抺茶店少有甚至無,多一樣新嚐試,但食落又沒什麼特別😜抺茶半月布丁,外型可愛滑嘟嘟,抺茶味甘濃香滑,可以一試👍👍另外,佢哋嘅烏冬同湯底好好味,可以再次回食👍👍大致上,京林屋抺茶夠香濃,有回甘味,好味一入餐廳以木裝修為主,感覺舒服,但餐廳不太大,坐位空間感亦不太大,但都舒適
知道佢係京都百年老店,當然要一試啦
我地抺茶聚會又要出動😋
抺茶冰冰,好味,冰夠幼滑細軟,配上濃濃抺茶雪糕👍👍
抺茶厥餅夠彈口夠QQ😋😋
抺茶芭菲,軟雪糕好味香濃,抺茶啫喱亦好好味👍👍
抺茶半月布丁,外型可愛滑嘟嘟,抺茶味甘濃香滑,可以一試👍👍
另外,佢哋嘅烏冬同湯底好好味,可以再次回食👍👍

大致上,京林屋抺茶夠香濃,有回甘味,好味

• 抹茶蕎麥麵(熱)
  • 抺茶啫喱雪糕
  • 烏東
2017-01-31 95 瀏覽
其實一直都不太喜歡抺茶,嘗試瞭解中😅經常見這麼多人排隊,理應是美味旳。那天不用排隊,所以就去試試吧!店𥚃都坐了9成客人,裝修簡漯。點了抹茶雪糕及秞子抹茶。雪糕味道清香🍦但抹茶則有點難飲,柚子再打豉油(真的很怪,我不會欣賞)真心話不會再去😅
2017-01-29 913 瀏覽
平日七點多到達,不用排隊,不過其實內裏都坐了很多食客。座位有分和座以及普通座位,和座中間有些擺設。主食選擇不多,但又有多款甜點想吃,所以決定了一款主食和三款甜點。抹茶蕎麥麵 ($78)主食一上桌好熱辣辣,配上醃蘿蔔,應該用作開胃用。蕎麥麵聞落有抹茶味,不過入口卻沒有,湯身看似油膩,但入口不覺,麵身彈牙有嚼口,滲進了湯底味很滋味,配上紫菜及小香菇,的確おいしい特製林屋抹茶餡蜜 ($98)有抹茶雪糕,抹茶蕨餅,抹茶啫喱,白玉和寒天,配有紅豆蓉,灑上抹茶粉,材料非常豐富呢。整體感覺較淡,唯獨雪糕味香滑而濃,不過可以澆上黑糖蜜增加口感紅絲絨蛋糕 (單點 $88) 冬日限定!賣相吸引,顏色亮麗,紅白相間,層次分明。基本上雪糕白玉與上述餡蜜一樣,而蛋糕方面,容易切開,質地鬆軟,紅絲絨酸酸甜甜的,輕盈不膩,忌廉芝士濃滑,不錯。香港限定芭菲 ($98)多層口感,有雪糕,白玉,紅豆蓉,蕨餅,水果,忌廉...其實跟特製林屋抹茶餡蜜相近,是多了米通粒更加卜卜脆,吃完整杯大滿足!😋

平日七點多到達,不用排隊,不過其實內裏都坐了很多食客。
座位有分和座以及普通座位,和座中間有些擺設。

抹茶蕎麥麵 ($78)
抹茶蕎麥麵
特製林屋抹茶餡蜜 ($98)
特製林屋抹茶餡蜜
紅絲絨蛋糕 (單點 $88) 冬日限定!
紅絲絨蛋糕
香港限定芭菲 ($98)
2017-01-24
平日放學後都會係誠品打下書釘,上電梯到六樓都會必定見到呢間京都百年抹茶老店,今日心血來潮,既唔想食food court,亦見到唔使排隊,就諗住食清啲,食下麵食同甜品。 熱讚岐烏冬 ($68)讚岐烏冬出曬名又煙韌又滑,端上黎熱烘烘。就好似係日本食嘅烏冬一樣,用料雖然簡單,但味道上就多左一種溫暖,啱哂係冬天食啦!呢碗烏冬亦有兩大塊炸魚餅,魚蓉味濃,麵漿份量恰好。熱抹茶蕎麥麵 ($78)身為抹茶控,當然要點返抹茶的食物!雖然唔係好食得出有抹茶味,但青青綠綠嘅麵條顏色好吸引,口感剛好不太軟又不太硬。個湯係咸咸地既醬油湯加白蘿蔔蓉,清清地唔錯!最得意係啲細細粒菇仔,又滑又香。 香港限定芭菲 ($98)抹茶軟雪糕好厚好滑,而抹茶味道唔係一入口又甘又澀個種,而係aftertaste先有茶味滲出。細心咁睇,原來個芭菲有十層layers(有抺茶蕨餅、白玉、脆米、忌廉、紅桑苺等等)!最鐘意個白玉,超有咬口又唔糊口。 焙茶芝士蛋糕SET ($108)抹茶甜品就食得多,焙茶甜品就相對上比較少見!比起抹茶,焙茶會有一種烘焙味,味較香濃溫純。個焙茶芝士蛋糕夠挺身,唔太甜,重芝士味。雪糕比較有冰感,似飲緊冰凍焙茶!
 熱讚岐烏冬 ($68)

讚岐烏冬(熱)
熱抹茶蕎麥麵 ($78)

抹茶蕎麥麵(熱)
 香港限定芭菲 ($98)

香港限定芭菲
 焙茶芝士蛋糕SET ($108)

焙茶芝士蛋糕SET
配 桃味焙茶(熱)

焙茶配水果味係好特別既配搭,特意點左熱茶,咁先飲得出茶味!侍應同我地講,杯茶可以沖三次,而且還附上一張講解點樣利用沙漏計時泡茶既説明書。沖出黎真係有水蜜桃香味,同溫潤既焙茶都幾夾~
桃味焙茶(熱)
 焙茶沙冰雪糕 ($58)

友人反而點左杯凍既焙茶沙冰,淡淡地少甜,配上雪糕又係另外一種食法。
焙茶沙冰雪糕
值得一提的是,店員係落單時詢問客人甜品後上定係同熱食一齊上,免得雪糕融掉,呢點都幾欣賞。
2017-01-23
午餐
2017-01-27 119 瀏覽
特製抺茶餡蜜 $98入邊有三款唔同嘅餡料,又好似糯米糍咁樣嘅,有白菜糕。 係好大兜嘅糯米糍真係超好食, 而且仲有滿滿嘅抺茶粉😍😍😍😍仲有好大粒嘅小丸子。所以好岩我食夠晒煙銀香港限定芭菲 $98你一句開頭有一個好重綠茶味嘅綠茶雪糕, 下面就有一啲丸子啦同埋士多啤梨醬😍😍而且亦都係好飽嘅可以食到好大兜同埋入邊有唔同嘅餡料都去啱晒時最多元化好多口感嘅人焙茶沙冰雪糕 $58我覺得就會比抺茶淡一點同埋甜一點同埋你都係好大杯嘅個雪糕係都係好足料讚岐烏冬 $68呢個活動都係超好食嘅湯啦真係想飲晒佢入面仲有唔同嘅餡料啦而且呢佢呢都彈牙嘅好有好感
特製抺茶餡蜜 $98
真係想飲晒佢
入面仲有唔同嘅餡料啦
而且呢佢呢都彈牙嘅好有好感
2017-01-26 111 瀏覽
身為一名抹茶控,對所有綠茶食物都好有興趣!京林屋本身都開了一段時間,終於有時間可以一試這間京都抹茶店!陪我去的朋友都是抹茶控!店子充滿京都日式風味,還有包箱座,很有趣!果然是主打抹茶的餐廳!鹹食和甜食都以綠茶為主!抹茶蕎麥麵有冷熱兩款,因為當日天氣幾凍,我想吃點暖胃的,所以點了熱食!抹茶麵很有蕎麥香,反而抹茶味卻是淡淡的,也是的,如果茶味太濃會太甘,作為主食的確不太好!所以這個味道真的剛好!麵條不硬不軟帶微微彈牙,好吃!暖暖醬油湯底,配上紫菜味好香!有一些小香菇和蘿蔔蓉調味,感覺更清新健康!第一次吃抹茶蕨餅,蕨餅是自己灑上抹茶粉,跟據自己喜愛的甜度淋上多少黑糖。軟糯的口感,沒有糯米的韌度,滑滑的qq的,不會太甜,好吃啊!飲品點了熱桃味焙茶,店子會先焗好一杯,另外有圖示會教我們怎樣焗,還有沙漏提供,不會焗過時!很有桃香的茶,吃完甜點可以消消滯!這頓餐真的有種健康的感覺,又不怕肥膩,真的好適合女生!
店子充滿京都日式風味,還有包箱座,很有趣!
果然是主打抹茶的餐廳!鹹食和甜食都以綠茶為主!
所以這個味道真的剛好!麵條不硬不軟帶微微彈牙,好吃!
這頓餐真的有種健康的感覺,又不怕肥膩,真的好適合女生!
2017-01-21
  • 抹茶蕎麥麵(熱)