2023-12-08 999 瀏覽
其實…大鄉里嘅我都係第一次食Omakase,所以當靚媽約我去食好嘢,我就緊係話好,要去見識見識一下嘛!我地去左位於渣打銀行大廈ODDS內嘅今鮨,我地由店員引路下到詳二樓VIP房間嘅今鮨。入內係木系裝修,整體上都係舒適嘅,有一種自成一角嘅感覺。我地揀咗發辦嘅13件,當準備開始時,佢都會問我地有冇食物敏感..等等,好貼心呢!先嚟前菜,有什菜沙律同埋日式蟹肉蒸蛋。不得不提下個蒸蛋,滑溜溜的嚟又超香蛋味,而且仲有好多蟹肉添。之後就睇住開始為我地準備13件,其實每一件魚肉都好新鮮,而所用嘅赤醋飯比例恰到好處,所以飯團同魚生兩者的味道可以更加夾。深海池魚 - 肉質鮮嫩肥美,而且魚油甘香,味道都好濃厚。地金目鯛 - 質地柔軟細膩,口感細膩甘甜,添加食用花令口感更加豐富。赤貝 - 口感脆嫩,而且入口會帶點點柑吉味。白蝦 - 由多隻細細嘅蝦仔團放在一齊,與平日食的蝦壽司口感非常唔同,感覺都好得意。獅魚 - 肉質緊實而且口感肥潤,最特別係加上柚子胡椒作調味,所以食後會有陣陣酸酸辣辣嘅感覺,絕對係驚喜之作。鯖魚 - 魚肉厚身但都好有彈性,加上帶有少少蔥花,所以入口就會由蔥香帶出鯖魚嘅香味。拖羅 - 來自青森

入內係木系裝修,整體上都係舒適嘅,有一種自成一角嘅感覺。

深海池魚 - 肉質鮮嫩肥美,而且魚油甘香,味道都好濃厚。

赤貝 - 口感脆嫩,而且入口會帶點點柑吉味。

拖羅 - 來自青森縣大間嘅拖羅,佢嘅魚味濃郁,而且油分適中,所以有入口即溶感覺,超級喜愛…大讚呀。

鮟康魚肝 - 有「海底鵝肝」之稱美譽嘅珍貴食材,而且係秋冬季時令食物,肥美濃厚嘅口感,真係充滿驚喜。

海膽 – 超級鮮嫩而且味道濃郁甘甜,口感細膩絕對可以用入口即化嚟形容。

剝皮魚 -肉質爽彈煙韌,再加入魚肝作為醬汁,所以口感更加香濃綿密,鮮味十足。

喜之次 - 火炙過嘅喜之次迫出部份油脂,所以入口帶一點油脂令到肉質更滑,好甘香。

筋子 - 時令嘅筋子粒粒都晶瑩通透,鮮甜得嚟又帶咸香嘅味道,而且仲超級爽彈添。

拖羅手卷 - 紫菜食落仍夠爽脆,吞拿魚腩蓉打得綿密而且份量十足。

之後就嚟個麵豉湯

最後就來一客超甜嘅日本柿為今餐劃上完美嘅句號

今餐享受左一個超水準嘅日本料理,真係超級滿足呀!
2023-11-27
午餐
2023-12-06 860 瀏覽
Sushi IMA精心挑選日本當季最新鮮、優質的魚類和海鮮,今晚能夠品嚐到最頂級、口感鮮美的Omakase走入ODDS,再由店員帶領,好像踏上一場令人垂涎欲滴的美食之旅,廚師吧枱,一個舒適而私密的環境,見證大廚的烹飪藝術。每一款菜式都展示了日本料理的精髓,最新鮮的食材,從日本直接空運,不時不食,今晚絕對品味到秋冬季節的豐盛風味。先品嚐自家製的漬物日本燒白果、地甲、稻穗和蜜粟,每一口都是獨特的口感和香氣。擺盤的用心,絕對能感覺到 時令白子,搭配薑蔥和燒汁,絹豆腐口感絕佳,入口即溶,極為美味;而燒汁則帶有清酒的風味,感覺完全不腥。晶瑩剔透的大粒筋子,香甜爽脆鮟鱇魚肝,有人稱之為「海中的鵝肝」,油脂柔嫩,口感滑順多汁。在秋冬季節更是時令之選。秋刀魚刺身,肥美多汁,魚味濃郁。蟹真丈,內部有蟹肉,鮮嫩,美味無比。日本黑鮑搭配肝醬,鮑魚和肝醬的最佳組合,柔韌豐滿的口感,味道濃郁。吞拿魚蓉手卷,魚蓉豐富,海苔極脆。另一驚喜,剝皮魚與肝醬相融,肥美且甜美,牙蔥散發著香氣,帶來豐富的層次。鰤魚壽司,配上柚子胡椒,選用鰤魚腩位,更加肥美,沾上醬油和柚子胡椒,成功提升了風味。眾多食材未夠篇幅一一盡錄,畢竟

廚師吧枱,一個舒適而私密的環境,見證大廚的烹飪藝術。

先品嚐自家製的漬物
日本燒白果、地甲、稻穗和蜜粟,每一口都是獨特的口感和香氣。
擺盤的用心,絕對能感覺到

晶瑩剔透的大粒筋子,香甜爽脆

在秋冬季節更是時令之選。

秋刀魚刺身,肥美多汁,魚味濃郁。

蟹真丈,內部有蟹肉,鮮嫩,美味無比。

吞拿魚蓉手卷,魚蓉豐富,海苔極脆。

另一驚喜,

眾多食材未夠篇幅一一盡錄,畢竟Omakase是不時不食,我今晚吃到的和各位下次來也可能不一樣,但今晚確是一場美食盛宴,無盡的享受,味蕾陶醉其中,成為美好回憶,絕對推薦。
$1980 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日
2023-12-05 599 瀏覽
Sushi IMA搬到渣打銀行大廈ODDS後今日中午約同好友到訪,於餐廳內的VIP room享用廚師發辦,房間一共10個位,午餐時段全滿!我們選了sushi 13件的套餐,還有蒸蛋、前菜、味噌湯及甜品。先談服務,服務員態度殷勤,不時為客人可熱茶,而且也查問每位客人的食物喜好。最先送上了蟹肉蒸蛋及野菜沙律,兩款都好味。及後師傅送上的13件包括深海池魚、地金目鯛、赤貝、白蝦、獅魚、鯖魚、拖羅、鮟康肝、海膽、剝皮魚、喜之次、筋子、拖羅手卷。深海池魚𠝹上花紋,掃上少許醬油味道剛好,肥美甘甜。地金目鯛師傅炙燒表面,魚肉鮮甜,配上紫蘇花味道更提升。赤貝相當大件,鮮甜爽口,非常滿足。白蝦甜美香濃,獅魚加上柚子胡椒,刺激味蕾,同時也很夾。鯖魚香甜口感相當豐富,是我最喜歡之一。拖羅肥美油份剛好,味道鮮甜。鮟康魚肝口感豐富甜美,配上紫菜、香蔥及jelly,也是我最愛之一。海膽份量超多,甘甜好味。剝皮魚也相當出色,加上剝皮魚肝層次更提升。喜之次輕輕燒過帶有油香,肉質肥美,醬油亦好味。筋子一粒粒分明晶瑩通透,濃郁甘香美味。拖羅手卷豐盛美味,加上醃蘿蔔粒多重口感,也帶點清新。

、海膽、剝皮魚、喜之次、筋子、拖羅手卷。

赤貝相當大件,鮮甜爽口,非常滿足。

拖羅手卷豐盛美味,加上醃蘿蔔粒多重口感,也帶點清新。
2023-12-05 341 瀏覽
經濟不景氣,有很多食肆都關門大吉,能夠係中環仍能keep住實在不容易,這間日本餐廳剛搬進ODDS內,自成一角,私隱度十足,係度用餐,真的寧靜舒適!晚餐只有一款menu 承惠$1980/人+10%燒白果 * 地甲(即大蜆)* 炸稻穗 * 栗子  - 地甲鮮甜, 稻穗口感似食爆谷,栗子就超甜剝皮魚 * 剝皮魚肝 *上面係芽蒽鰤魚腩位壽司;上面係柚子胡椒鱈魚白子 - 酸汁加入小小Sake以提升味道前面係本見貝 - 爽;後面係北寄貝 - 較軟和甜、也較濃味松葉蟹肉紫菜卷 - 蟹子蟹羔好鮮味香箱蟹 - 食到舔舔👅甜蝦昆布漬壽司秋刀魚刺身 - 魚味超濃蟹真丈 - 實際是腐皮包住蟹肉,今晚唯一的和食鮟鱇魚肝 - 軟熟又creamy吞拿魚醬油漬壽司 - 來自清森大間拖羅壽司北海道馬糞海膽壽司 - 我至愛之一黑鮑魚配鮑魚肝醬喜知次 * 上面有魚肝 - 因炙燒過,魚油香味更突出根子壽司吞拿魚蓉手卷豆腐魚湯 - 鮮甜蜜瓜 * 士多啤梨吃完不難明白能夠在中環圪立不倒,全因有上乘食材,師傅用心製作,服務態度一流所致!
晚餐只有一款menu 承惠$1980/人+10%
剝皮魚 * 剝皮魚肝 *上面係芽蒽
鰤魚腩位壽司;上面係柚子胡椒

鱈魚白子 - 酸汁加入小小Sake以提升味道
前面係本見貝 - 爽;後面係北寄貝 - 較軟和甜、也較濃味
松葉蟹肉紫菜卷 - 蟹子蟹羔好鮮味
香箱蟹 - 食到舔舔👅
甜蝦昆布漬壽司
秋刀魚刺身 - 魚味超濃
蟹真丈 - 實際是腐皮包住蟹肉,今晚唯一的和食
鮟鱇魚肝 - 軟熟又creamy
吞拿魚醬油漬壽司 - 來自清森大間
北海道馬糞海膽壽司 - 我至愛之一

黑鮑魚配鮑魚肝醬
喜知次 * 上面有魚肝 - 因炙燒過,魚油香味更突出

豆腐魚湯 - 鮮甜
蜜瓜 * 士多啤梨
2023-11-30
2023-12-03 339 瀏覽
經濟下行再加上日圓大貶值,不少壽司料理店已告別戰場,留下來的自有實力,立足中環歷史悠久的「今鮨 Sushi Ima」遇上租約期滿,搬到集團旗下的大舖內,渣打銀行大廈 ODDS 𥚃面,位於二樓自成一角。難得繼續供應上乘食材,晚市廚師發辦減價$200,現收每位$1980。流程是刺身與壽司不定量交替出場,全部是肥美及魚味濃郁的品種,採用赤醋飯,師傅拿捏得剛好,酸度不高,恰到好處!自家製漬物日本燒白果.地甲.稻穗.蜜粟組合有心思,次序由左方甘香的燒白果開始;然後打開右方鹽焗地甲,即大蜆,殻內有湯汁,非常鮮甜。稻穗只吃白色的果子,口感似爆谷,味淡但香;蜜粟超甜極討好。剝皮魚.剝皮魚肝.牙蔥剝皮魚早與肝醬混合了,口感豐腴,非常甜美;牙蔥有非常香的蔥香,帶出變化。鰤魚壽司.柚子胡椒選用鰤魚腩位,更加肥美,沾上醬油及柚子胡椒,成功提味。白子.燒汁 時令白子,配薑蔥及燒汁,絹豆腐口感,入口即溶,非常美味;燒汁有清酒味道。本見貝.北寄貝全只黑色的本見貝,是日本象拔最高級別,相比常吃到的白見貝更爽、更有咬口、更冇腥味,所以貴一倍。咬落果然極爽很甜,口中嗦嗦聲,而且耐嚼,的確上乘。之後吃北寄貝,口感突變,因為

難得繼續供應上乘食材,晚市廚師發辦減價$200,現收每位$1980。流程是刺身壽司不定量交替出場,全部是肥美及魚味濃郁的品種,採用赤醋飯,師傅拿捏得剛好,酸度不高,恰到好處!
自家製漬物
自家製漬物

日本燒白果.地甲.稻穗.蜜粟
組合有心思,次序由左方甘香的燒白果開始;
日本燒白果
然後打開右方鹽焗地甲,即大蜆,殻內有湯汁,非常鮮甜。
鹽焗地甲
稻穗只吃白色的果子,口感似爆谷,味淡但香;蜜粟超甜極討好。
鰤魚壽司.柚子胡椒
選用鰤魚腩位,更加肥美,沾上醬油及柚子胡椒,成功提味。
本見貝
本見貝.北寄貝
之後吃北寄貝,口感突變,因為相比之下北寄貝很軟熟,喜歡它味道更甜。
香箱蟹
松葉蟹乸,時令矜貴,豐富的蟹柳下層有寶藏-蟹子蟹肉與蟹汁,滿嘴鮮甜,盡在不言中。
松葉蟹肉紫菜卷
轉轉口味,來一個壽司紫菜卷,松葉蟹肉同様鮮甜,冬天是吃蟹的季節。
味道豐富甜美。
秋刀魚刺身
我的至愛,供應期快完,幸好依然肥美,魚味濃郁。
蟹真丈
炸腐皮內有蟹肉,外層煙靭,內心鮮嫩,好吃。
鞍鱇魚肝
再來一道我從來不會投訴的鞍鱇魚肝,油脂柔嫩,口感棉密滑順又多汁。
鞍鱇魚肝
題外話,原來吃到硬的有機會是不新鮮或食材來自中國不同品種。
吞拿魚醬油漬
青森大間出場,先來赤身,吞拿魚醬油漬,肥美軟滑味道好。
拖羅壽司
油脂豐富,拖羅自然更勝一籌,極品!
濃厚甘甜。
日本黑鮑.肝醬
鮑魚與肝醬最最佳配搭,柔韌味濃。
喜知次.魚肝壽司
本來已經肥美的喜知次,炙燒迫出魚油,再配搭炙熱魚肝,脂香惹味之最;米飯有助減膩,壽司之極品。
根子壽司
新鮮所以脆卜卜,好好味。
吞拿魚蓉手卷
魚蓉豐富,紫菜極脆。
豆腐魚湯
味道濃醇,鮮甜無比。
甜點-蜜瓜.士多啤梨
新鮮甜美。
蜜瓜.士多啤梨
這晚遇上鮨店的熟客、星級女中醫師,相聚是緣,感謝賜酒,大家打成一片,盡興而歸!
2023-12-01
日本燒白果
鹽焗地甲
本見貝
吞拿魚醬油漬
蜜瓜.士多啤梨
2023-11-26 148 瀏覽
閨蜜接咗單大生意,請我食好嘢😌帶咗我嚟🕋呢間好隱蔽嘅日式餐廳請我食咗餐Lunch 🥢 Omakase🍣おまかせ寿司セット(13貫)廚師發辦壽司(13件)ღ前菜沙律|蟹肉茶碗蒸茶碗蒸有絲絲蟹肉,入口嫩滑幼細ღ石坦鯛肉質細膩,魚肉帶紅色紋理,油脂豐富ღ金目鯛顏色白裏透紅🤤魚味鮮甜濃郁,口感爽滑ღ鰤魚肉質緊實,體肥脂豐,入口香濃醇厚ღ赤貝色彩鮮豔,口感爽脆,帶著獨有嘅鮮甜味ღ白蝦蝦味濃郁,口感爽脆軟嫩ღ松葉蟹軍艦軍艦鋪滿鮮中帶甜嘅松葉蟹,蟹香十足 !ღ 鮟鱇魚肝軍艦口感滑嫩,入口好creamy🤤ღ秋刀魚脂肪肥厚嘅秋刀魚,魚香滿溢口腔,鮮味突出ღ拖羅口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃ღ特根生雲丹海膽海膽口感好滑好濃郁,鮮甜到爆😍ღ喜之次炙燒後釋出油脂,肉質鮮嫩,鮮味帶魚油香ღ筋子一簇簇串連嘅新鮮筋子當造產期,入口圓潤飽滿,口感充滿彈性ღ燒大拖羅大拖羅炙燒後,魚肉油脂極豐富,油脂滿滿😍ღ麵豉湯|哈密瓜哈密瓜果肉柔嫩又多汁,帶豐富同有層次嘅甜味,好滿足😌
閨蜜接咗單大生意,請我食好嘢😌

帶咗我嚟🕋呢間好隱蔽嘅日式餐廳
請我食咗餐Lunch 🥢 Omakase🍣

おまかせ寿司セット(13貫)
廚師發辦壽司(13件)

ღ前菜

沙律|蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸有絲絲蟹肉,入口嫩滑幼細

ღ石坦鯛
肉質細膩,魚肉帶紅色紋理,油脂豐富

ღ金目鯛
顏色白裏透紅🤤魚味鮮甜濃郁,口感爽滑

ღ鰤魚
肉質緊實,體肥脂豐,入口香濃醇厚

ღ赤貝
色彩鮮豔,口感爽脆,帶著獨有嘅鮮甜味

ღ白蝦
蝦味濃郁,口感爽脆軟嫩

ღ松葉蟹軍艦
軍艦鋪滿鮮中帶甜嘅松葉蟹,蟹香十足 !

ღ 鮟鱇魚肝軍艦
口感滑嫩,入口好creamy🤤

ღ秋刀魚
脂肪肥厚嘅秋刀魚,魚香滿溢口腔,鮮味突出

ღ拖羅
口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃

ღ特根生雲丹海膽
海膽口感好滑好濃郁,鮮甜到爆😍

ღ喜之次
炙燒後釋出油脂,肉質鮮嫩,鮮味帶魚油香

ღ筋子
一簇簇串連嘅新鮮筋子當造產期,入口圓潤飽滿,口感充滿彈性

ღ燒大拖羅
大拖羅炙燒後,魚肉油脂極豐富,油脂滿滿😍

ღ麵豉湯|哈密瓜

哈密瓜果肉柔嫩又多汁,帶豐富同有層次嘅甜味,好滿足😌
中環隱藏咗好多超水準嘅日本料理當中呢間keep到好多熟客嘅Omakase剛搬遷過嚟ODDS裡面餐廳採用深色嘅設計,帶出一種神秘嘅感覺仲有VIP房間而今鮨嘅木系嘅裝修顯得柔和舒適我地揀咗💥廚師發辦壽司(13件)✨前菜有沙律.蟹肉蒸蛋滑溜溜嘅蒸蛋.添上蟹肉同冬菇✨石垣鯛肉質爽脆有彈性油脂豐富✨金目鯛面層添加食用花口感細膩甘甜.鮮味十足✨鰤魚肉質緊實.口感肥潤加上調味 帶出酸酸辣辣嘅味道✨白蝦細細隻蝦仔堆在壽司飯上同牡丹蝦等的口感與別不同✨松葉蟹松葉蟹比起其他蟹肉味道更鮮甜先夾少許蟹肉品嚐一下再整件放入口中...滿足✨秋刀魚帶著閃亮銀色的魚身正是秋刀魚最美肥嘅季節✨拖羅最愛拖羅 油分適中入口即溶.魚味濃郁✨赤貝橙紅色嘅赤貝口感脆嫩.吃起來好有嚼勁✨海膽好鮮甜,口感細膩✨筋子時令嘅筋子比起一般魚籽同蟹籽好吃得多大大粒晶瑩通透,香甜好爽彈✨鮟鱇魚肝有人稱之為「海中鵝肝」現踏入秋冬季.更是時令季節✨喜之次係北海道嘅深海魚王日本人認為頂級而珍貴嘅魚類上面添上燴魚籽味道更香✨燒大拖羅脂肪豐富嘅大拖羅漏出滴滴油脂加上香蔥同紫菜墊底,既可中和一下不可缺少作結尾嘅✨麵豉湯✨日本蜜瓜為今餐劃上完美嘅句號

中環隱藏咗好多超水準嘅日本料理

當中呢間keep到好多熟客嘅Omakase
剛搬遷過嚟ODDS裡面

餐廳採用深色嘅設計,帶出一種神秘嘅感覺
仲有VIP房間
而今鮨嘅木系嘅裝修顯得柔和舒適

我地揀咗
💥廚師發辦壽司(13件)

✨前菜

✨海膽
好鮮甜,口感細膩

✨筋子
時令嘅筋子比起一般魚籽同蟹籽好吃得多
大大粒晶瑩通透,香甜好爽彈

✨鮟鱇魚肝
有人稱之為「海中鵝肝」
現踏入秋冬季.更是時令季節

✨喜之次
係北海道嘅深海魚王
日本人認為頂級而珍貴嘅魚類
上面添上燴魚籽味道更香

✨燒大拖羅
脂肪豐富嘅大拖羅
漏出滴滴油脂
加上香蔥同紫菜墊底,既可中和一下

不可缺少作結尾嘅
✨麵豉湯
✨日本蜜瓜
為今餐劃上完美嘅句號
2023-11-24
午餐
2023-11-16 201 瀏覽
Located right behind the poker face door inside ODDS, you can find Sushi IMA , an Edomae Omakase restaurant, serving only premium class seafood freshly imported from Japan. Diners can explore an indulgent experience in an array of dishes, tasting only the chef’s selection of seasonal and freshest ingredients of the day. Deluxe Omakase Sushi & Sashimi$1,980 /pax-appetiser Ginkgo , lightly seasoned with salt to bring out the true flavour , rich nutty flavor , sweet with a pleasant bitter undertone

$1,980 /pax

-appetiser
Ginkgo , lightly seasoned with salt to bring out the true flavour , rich nutty flavor , sweet with a pleasant bitter undertone.

Hamaguri clam, huge clams best from winter to spring, powerful flavour, full of umami

Fried Ear of rice, just another way to enjoy popcorn ! Very interesting flavour

-Unicorn leatherjacket sashimi in its liver sauce , topped with 芽ねぎ, light sweet flavour, crunchy and not overwhelming

-in season yellowtail belly , topped with yuzu pepper, full of fatty clean flavor with a melty, buttery texture

-Cod Fish Sperm (milt) with spicy radish , subtle sweetness and just the faintest hint of its oceanic roots

-Hokkigai Clam x 本見貝 (a rare black shell geoduck, very chewy and crunchy with no fishy flavour at all)

-Kobako crab,female version of the snow crab,it’s crab roe and brown paste are mixed into a broth , overall rich yet delicate in flavour , portion is insanely generous

-morotoge shrimp, flesh has a well-balanced sweetness and fine flavour

-hidden menu: raw soy sauce crab, a guaranteed joy simply by sucking the flavor-packed crab meat out of the shell!

-saury , literally means "autumn sword fish", a smooth, light flavor that even those who aren't fans of strong hikarimono fish will appreciate

-monkfish liver very rich, less like fish, creamy velvet texture but at the same time very light and tender that melt in the mouth.

-fried crab meat in bean curd, first time trying this combination, am not gonna tell you how it tastes like but do come for a surprise !

-Akami ,marinated with soya sauce, part with almost no fat , rich and full of layers

-Chūtoro ,perfect balance between the lean Akami and the softer O-toro. This elegant piece of tuna is perfect for sushi

More highlights of the night
-otoro
-sea urchin
-steam abalone

2023-11-12 611 瀏覽
這間高級日本餐廳位於中環,由萬年大廈搬到渣打銀行大廈,於高級餐廳ODDS內,別有洞天。店內環境採用型格的黑色為主調,廚師吧枱能欣賞師傅的手藝,亦有獨立房間,具備私隱度。菜式方面設有三款套餐。每日嚴選日本當季最鮮活魚海產空運到港,細嘗日本料理最佳風味。今鮨廚師發辦御膳 - $1,288/位前菜和風沙律新鮮翠綠的沙律菜伴上清新的柚子醋。蟹肉蒸蛋日式蒸蛋軟滑彈嫩,鋪滿絲絲香甜的松葉蟹肉,裡面更有雞肉、冬菇及蝦。刺身剝皮魚一條條紮實的魚肉煙韌彈牙,魚肝醬充滿油香,芽蔥平衡膩感。北海道真蠔海中牛奶之稱,肥美的蠔身嫩滑鮮甜,伴以土佐啫喱、柚子皮及青檸汁更清新。北海道噴火灣香箱蟹拆出大量鮮甜的蟹肉絲,拌以豐富的蟹黃等調味,更有多條原條蟹柳,再淋上由蟹殼及蟹籽煮成的汁,蟹味十足。中拖羅及大拖羅取自青森縣三厩野生天然吞拿魚,中拖羅脂肪比例雖不及大拖羅多,但勝在沒有肉筋,而大拖羅則有著入口即化的甘甜。秋刀魚秋季當造,銀灰色魚皮紅潤魚肉特別肥美,魚油油香及濃郁魚味交錯,可蘸香蔥豉油。季節料理甘鯛立鱗燒魚鱗一片片豎起,香脆而不膩,魚肉細滑鮮美好甘香,對比強烈,軟糯的蜜糖栗子平衡膩感。壽司春子鯛極嫩滑又不失爽彈

今鮨廚師發辦御膳 - $1,288/位
和風沙律

前菜
和風沙律
新鮮翠綠的沙律菜伴上清新的柚子醋。
蟹肉蒸蛋

蟹肉蒸蛋
剝皮魚

刺身
剝皮魚
一條條紮實的魚肉煙韌彈牙,魚肝醬充滿油香,芽蔥平衡膩感。
北海道真蠔

季節料理
春子鯛

壽司
春子鯛
極嫩滑又不失爽彈,鮮味尤其突出。
墨魚

墨魚
柔軟帶點彈性,有淡淡的海洋風味。
北海道縞蝦

北海道縞蝦
蝦肉豐實飽滿,嫩滑而充滿彈性,獨有的鮮甜更勝甜蝦。
鰤魚腩

鰤魚腩
秋冬特別肥美,澎湃的魚油甘香又爽甜,柚子胡椒微辣。

黑鯥魚
油份重而無渣,火炙逼出魚脂,魚皮更脆口, 烏魚籽粉更突出魚味。
北寄貝

北寄貝
新鮮的特別爽滑彈牙,火炙逼出貝的鮮甜。

北海道馬糞海膽
有號碼的高級貨,橙黃色幼滑中略帶黏稠,鮮甜有明顯回甘,入口即化。
麵豉湯

麵豉湯
豆香味濃郁,有昆布及腐皮卷。
福岡縣甜柿

福岡縣甜柿
甜味濃郁優雅,順滑不苦澀。
漬物
2023-11-11