2024-02-03 40 瀏覽
朋友兜仔一齊去探咗間位于中環嘅令酒場,擺頭起碗啤酒同飲品,清一清先。嘆咗啲串燒,真係正到爆炸!雞軟骨嘅口感好得嚟又唔會過分硬,啖啖肉嘅香脆令人停唔到口。燒牛肉稻庭烏冬呢碗啱啱好,湯底香濃但不過於油膩,烏冬Q彈充滿口感。而焦糖脆皮菠蘿,簡直係完美收官,滿足咗哂我對甜品嘅所有幻想。唔少得提嘅係佢哋嘅黑豚厚切腩肉串,焦香肉味滿滿,同呢個酒吧嘅氣氛就係完美匹配。食物之間既層次豐富,又能喺味道上相互配合,真係食指大動。重點係店舖嘅服務員會同你介紹啲食物嘅獨特之處,好貼心!整體嚟講,呢度嘅食物令領味蕾享受,環境又舒適,真係一個打卡同享受嘅好地方!下次會約多幾個好友,過嚟輕鬆share食下嘢嘆下茶,夜晚嘆世界觀景嘅feel,簡直就係人間美事!🤤🥢💯

中環嘅🌟令酒場🌟係Decree by T嘅姊妹店,係現代化嘅居酒屋🏮,有唔少🍶佐酒一流嘅菜式可供選擇!🐟胡麻魚生鱈魚卷 $58/件以烤脆烤香嘅鱈魚片,卷住魚生粒粒同埋胡麻醬,係好特別嘅餐前小食!🍜海膽冷稻庭烏冬 $128海膽、三文魚籽嘅鮮味,令滑溜嘅稻庭烏冬更見可口!🐠椒鹽左口魚邊 $58炸到脆嘅左口魚邊,鹹香感滿滿!🦪時令生蠔 $48/pc勁爆多蒜嘅焗生蠔,夠晒惹味!🍢日本免治雞肉串 $58生蛋黃+濃厚嘅醬汁,令免治雞肉串變得更滋味!🌸櫻花蝦炸豆腐 $68豆腐沾滿櫻花蝦再炸,做到外脆內軟嘅口感!🍍焦糖脆皮菠蘿 $48香甜爆汁兼開胃解膩!

🐟胡麻魚生鱈魚卷 $58/件

🍜海膽冷稻庭烏冬 $128

海膽、三文魚籽嘅鮮味,令滑溜嘅稻庭烏冬更見可口!

🐠椒鹽左口魚邊 $58

炸到脆嘅左口魚邊,鹹香感滿滿!

🦪時令生蠔 $48/pc

勁爆多蒜嘅焗生蠔,夠晒惹味!

🍢日本免治雞肉串 $58

生蛋黃+濃厚嘅醬汁,令免治雞肉串變得更滋味!

🌸櫻花蝦炸豆腐 $68

豆腐沾滿櫻花蝦再炸,做到外脆內軟嘅口感!

🍍焦糖脆皮菠蘿 $48

香甜爆汁兼開胃解膩!
平安夜快樂🎉🥳唔知大家今年點過平安夜呢~上星期就預先去食左間性價比既居酒屋🏮唔好以為夜晚先岩食居酒屋啊其實lunch食一樣好有feel!!!🤭店內裝潢好日式 仲有小包箱 同朋友慢慢傾計慢慢食就岩晒~見到佢地lunch set 好靚好出色 都忍唔住叫返個先~💕Lunch set 包左前菜小碟 湯品同沙律 另配白飯🍚🍱時令刺身五點盛有極新鮮sashimi包括北海道超甜海膽 拖羅 帆立貝 赤蝦 油甘魚平時食海膽都好怕食到苦同腥既 但呢個海膽真係好甜好正😋一食就有驚喜拖羅都好juicy 入口即溶 油甘魚淡淡甘甜 充斥住魚油香氣👍🏻.當日天氣開始凍 叫左一大碗鯛魚湯share奶白色既魚湯超鮮!! 味道鮮甜濃郁 飲完成個身都暖晒☺️海葡萄豆腐沙律加左胡麻醬 脆口既海葡萄同沙律菜配上幼滑綿密既豆腐🩷估唔到好match!.最後當然不少得串燒🍢免治雞肉串就食得多 手打免治墨魚棒都係第一次食!同樣係點日本蛋汁 手打墨魚棒好彈牙 墨魚味濃郁 仲有啲墨魚粒粒 點埋蛋汁真係好出色!🍍焦糖脆皮菠蘿燒得仲好juicy 酸酸甜甜好開胃 就算當甜品都一流🤩
平安夜快樂🎉🥳唔知大家今年點過平安夜呢~
上星期就預先去食左間性價比既居酒屋🏮
唔好以為夜晚先岩食居酒屋啊
其實lunch食一樣好有feel!!!🤭
店內裝潢好日式 仲有小包箱 同朋友慢慢傾計慢慢食就岩晒~
Lunch set 包左前菜小碟 湯品同沙律 另配白飯🍚

🍱時令刺身五點盛有極新鮮sashimi
包括北海道超甜海膽 拖羅 帆立貝 赤蝦 油甘魚

當日天氣開始凍 叫左一大碗鯛魚湯share
奶白色既魚湯超鮮!! 味道鮮甜濃郁 飲完成個身都暖晒☺️

最後當然不少得串燒🍢
免治雞肉串就食得多 手打免治墨魚棒都係第一次食!

🍍焦糖脆皮菠蘿燒得仲好juicy 酸酸甜甜好開胃
就算當甜品都一流🤩

2023-12-18
午餐
#中環地膽 今次去位於中環嘅令酒場食日式串燒!餐牌主打日式串燒、煮物、炸物、下酒小食、刺身壽司等日式料理!日系裝潢氛圍感十足!🍗日本免治雞肉串 $58 :自家製雞肉串口感軟嫩,肉汁滿滿,配埋日本蛋黃一齊食更香更滑!🍗大蔥雞肉串 $38 :用咗日本雞,雞皮香脆,雞肉嫩滑,大蔥保持水份,唔錯!🥩牛肋肉串 $48:牛肋肉油脂分佈均勻,牛味香濃,油脂豐盈,口感帶點嚼勁,推介!🫔芫茜日本豚肉卷 $38 : 燒到香脆嘅豚肉包住一大扎芫茜,芫茜香氣特出,口感層次豐富!🐟燒油甘魚鮫 $168 : 魚皮燒得焦香薄脆,魚鮫位啖啖肉,口感滑溜!鮮味十足!🍚左口魚邊丼 $148 :一向鐘意食左口魚邊,今次加入丼飯;炙燒後迫出魚油,脂香滿溢!全個飯都好香好好食!🍢櫻花蝦炸豆腐 $68 : 炸至金黃香脆嘅滑豆腐,炸漿輕薄酥脆,滿滿櫻花蝦增添了鮮味同口感!🦀忌廉蟹肉薯餅 $38 :香脆嘅忌廉蟹肉薯餅,忌廉蓬鬆軟糯,香口而不油膩!令酒場 (中環)📍中環閣麟街46-48號FOCO 23樓

令酒場 (中環)
📍中環閣麟街46-48號FOCO 23樓
  • 左口魚邊丼
  • 燒油甘魚鮫
  • 日本免治雞肉串
🏮中環樓上日式居酒屋 — 令酒場椒鹽左口魚邊($58)第一次試左口魚以椒鹽風味烹調,外皮鬆脆之餘,左口魚依舊入口即化海葡萄豆腐沙律($68)份量都算多~手打免治墨魚棒($68)墨魚棒爽口彈牙,而且仲有粒粒墨魚肉,另外亦都配上月見汁芫茜日本豚肉卷🫔($38)豚肉卷住大量嘅芫荽,非常適合芫荽愛好者,芫荽獨有嘅香氣令到豚肉卷增色不少櫻花蝦炸豆腐($68)豆腐炸得外脆內軟,令到櫻花蝦香氣提升不少,同時附上蜜糖芥末醬蟹甲羅燒($98)有別於坊間既甲羅燒,廚師用上蟹膏蟹肉以及三文魚子進行配搭,中和蟹膏嘅鹹味,配上法包令到口感十分豐富海膽冷稻庭烏冬($128)擺盤非常精緻,海膽及三文魚子令到鮮味提高 ,加上烏冬口感煙靭,配上鰹魚汁,而且客人可以根據自己嘅喜好落薑同蔥以及鵪鶉蛋汁。
🏮中環樓上日式居酒屋 — 令酒場

椒鹽左口魚邊($58)

海葡萄豆腐沙律($68)
份量都算多~

手打免治墨魚棒($68)
墨魚棒爽口彈牙,而且仲有粒粒墨魚肉,另外亦都配上月見汁

芫茜日本豚肉卷🫔($38)

櫻花蝦炸豆腐($68)

蟹甲羅燒($98)

海膽冷稻庭烏冬($128)
2023-12-22 10 瀏覽
位於中環閣麟街日式居酒屋,比人一種舒適高格調用餐感覺,性價比仲非常高。白子除左餐牌上既菜式,店員都有介紹一啲時令食品,今次就試左白子,口感綿滑,酸汁帶出白子鮮味,口味無窮。令海之幸太卷 吞拿魚蓉卷物,材料好豐富,一啖係食唔哂。大葱雞肉串 雞肉嫩滑,加上大蔥既甜味,食落都唔覺得油膩。味噌燒蠔 醬汁香濃,帶有蟹膏香味,蠔肉飽滿,熱辣辣好好食。蟹甲羅燒 蟹肉澎湃,啖啖蟹肉簡直係幸福既感覺。菠蘿 燒菠蘿本身都已經能夠帶出菠蘿既鮮甜,加上焦糖,層次更加豐富。忌廉蟹肉薯餅滿滿忌廉非常邪惡,但加上蟹肉既薯餅又點樣可以抗拒。牛稻庭烏冬牛肉嫩滑高質,肉味濃厚,作為主食一流。

白子

令海之幸太卷
吞拿魚蓉卷物,材料好豐富,一啖係食唔哂。

大葱雞肉串
雞肉嫩滑,加上大蔥既甜味,食落都唔覺得油膩。

味噌燒蠔
醬汁香濃,帶有蟹膏香味,蠔肉飽滿,熱辣辣好好食。

蟹甲羅燒
蟹肉澎湃,啖啖蟹肉簡直係幸福既感覺。

菠蘿

忌廉蟹肉薯餅
滿滿忌廉非常邪惡,但加上蟹肉既薯餅又點樣可以抗拒。

牛稻庭烏冬
牛肉嫩滑高質,肉味濃厚,作為主食一流。
♡ 中環高質日式居酒屋🏮|令酒場 ♡-中環一向都有好多日式料理呢間居酒屋🏮一向都好評如潮👍 @decree_izakayabyt 一直都bookmark咗終於今日有機會嚟食啦🥰- ♡ 蟹甲羅燒 ♡ $98呢個蟹甲羅燒好正!佢嘅口感好脆身,每一口都好香口。蟹肉鮮甜多汁,唔會太乾或者太軟。上面仲有魚子,一定要加埋脆卜卜嘅多士一齊食呀~-♡ 左口魚邊丼 ♡ $148左口魚🐟嘅愛好者不能錯過‼️魚肉鮮嫩滑口,入口即溶。味道好鮮美,食完真係飽足又滿足!-♡ 鯛魚湯 ♡ $68鯛魚湯好清甜,鮮美可口。湯裡面仲有啲蔬菜🥬、菇、豆腐等等~ 呢個湯真係好暖胃同埋好滋補!-♡ 日本免治雞肉串 ♡ $58入口好juicy!肉質鮮嫩多汁,炭燒烤得啱啱好,香氣撲鼻。加左醬汁同埋微微嘅炭燒味,連埋蛋汁一齊食 真係勁正❤️-♡ 手打免治墨魚棒 ♡ $68口感好彈牙,墨魚肉質鮮嫩有嚼勁表面香脆,內裡仲有啲魚汁,好入味呢個小吃好適合作為下酒菜。-♡ 蒜片牛舌粒 ♡ $148 牛舌粒一啲都唔乾爭爭口感軟林林 加埋黃芥末醬 真係好惹味~ 真係必食推介🌟❥#⇢店鋪資料:令酒場 (中環)中環閣麟街46-48號FOCO
♡ 中環高質日式居酒屋🏮|令酒場 ♡
中環一向都有好多日式料理
一直都bookmark咗
終於今日有機會嚟食啦🥰
♡ 蟹甲羅燒 ♡ $98

呢個蟹甲羅燒好正!
佢嘅口感好脆身,每一口都好香口。
蟹肉鮮甜多汁,唔會太乾或者太軟。

上面仲有魚子,
一定要加埋脆卜卜嘅多士一齊食呀~

♡ 左口魚邊丼 ♡ $148

左口魚🐟嘅愛好者不能錯過‼️
魚肉鮮嫩滑口,入口即溶。
味道好鮮美,食完真係飽足又滿足!
♡ 鯛魚湯 ♡ $68

鯛魚湯好清甜,鮮美可口。
湯裡面仲有啲蔬菜🥬、菇、豆腐等等~
呢個湯真係好暖胃同埋好滋補!
♡ 日本免治雞肉串 ♡ $58

入口好juicy!肉質鮮嫩多汁,
炭燒烤得啱啱好,香氣撲鼻。
加左醬汁同埋微微嘅炭燒味,
連埋蛋汁一齊食 真係勁正❤️
♡ 手打免治墨魚棒 ♡ $68

口感好彈牙,墨魚肉質鮮嫩有嚼勁
表面香脆,內裡仲有啲魚汁,好入味

呢個小吃好適合作為下酒菜。
♡ 蒜片牛舌粒 ♡ $148
牛舌粒一啲都唔乾爭爭
口感軟林林 加埋黃芥末醬
真係好惹味~ 真係必食推介🌟

⇢店鋪資料:

令酒場 (中環)
中環閣麟街46-48號FOCO 23樓

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X中環
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南
#中環美食 #中環好去處 #中環餐廳 #中環居酒屋 #香港居酒屋

• 蟹甲羅燒
  • 日本免治雞肉串
  • 左口魚邊丼
  • 手打免治墨魚棒
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 食個lunch都得嘅~ 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 胡麻魚生鱈魚卷 116✨ 芫茜日本豚肉卷 38✨ 手打免治墨魚棒 68✨ 肌立貝焗雜菌 128✨ 月見火山牛丼 238唔知大家中唔中意沙拉菜放落熱食到呢?ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 令酒場 📍 中環閣麟街46-48號Foco23樓🔎 #cass_japanese🔎 #cass_日本菜🔎 #cass_central🔎 #cass_中環🔎 #eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

食個lunch都得嘅~

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 胡麻魚生鱈魚卷 116

✨ 芫茜日本豚肉卷 38

✨ 手打免治墨魚棒 68

✨ 肌立貝焗雜菌 128

✨ 月見火山牛丼 238

唔知大家中唔中意沙拉菜放落熱食到呢?

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🔎 #cass_central
🔎 #cass_中環
🔎 #eatwccinhk

2023-12-12 13 瀏覽
💁🏻‍♀️睇見近期有唔少中環飲食達人都有介紹過呢間, 所以今次就過嚟一探究竟😌 🔸️原條沙甸魚刺身 $198新鮮, 肥美~ 🔸️手打免治墨魚棒 $68嘩好大嚿!免治雞肉棒就食得多, 墨魚棒就較少見!墨魚彈牙, 沾上蛋黃醬油, おいしい🍗 🔸️櫻花蝦炸豆腐 $68熱辣辣炸完上枱, 櫻花蝦加添多重味道及口感!配上甜mustard sauce~ 我自己就喜歡加上餐廳提供嘅特色海鹽, 有紫蘇味、柚子味同竹炭味! 🔸️炙燒左口魚邊丼 $148丼飯嚟講都幾大碗!撈埋溫泉蛋... 飽肚之選~ 🔸️燒三文魚頭 $98製作需時但值得等待!大大個三文魚頭, 燒到外皮香脆, 內裏肉質嫩滑~ 配埋蘿蔔用及酸汁~

🔸️原條沙甸魚刺身 $198
新鮮, 肥美~

🔸️手打免治墨魚棒 $68

🔸️櫻花蝦炸豆腐 $68

🔸️炙燒左口魚邊丼 $148
丼飯嚟講都幾大碗!撈埋溫泉蛋... 飽肚之選~

🔸️燒三文魚頭 $98

2023-12-10
餐廳位於中環閣麟街46-48號FOCO 23樓,酒場裝潢時尚,店內提供一系列傳統居酒屋日式料理、串燒、燒海鮮等。今日午市到訪亦有多款性價比話的套餐,美味程度令人再想回訪-🔸月見火山牛丼語款招牌火山牛丼,賣相相當吸引🤩 把烤牛肉弄成火山造型,再上面放上生蛋黃(月見);再加上白色的乳酪醬,模擬火山溶岩,作用是平衡油膩。 低溫慢煮牛板腱肉質相當軟嫩,牛味濃郁;伴上蛋黃醬汁一起吃,口感更添滑溜而丼飯套餐附上漬物、沙律及麵豉湯-🔸椒鹽左囗魚邊左口魚一向是我的最愛! 平時常常點火炙左口魚,而今次這款左口魚以椒鹽方式,甚有驚喜,亦很香口;左口魚入口軟嫩,近乎入口即溶-🔸手打免治墨魚棒墨魚棒有彈牙口感,配合蛋黃醬油,令口感更滑順香濃-🔸明太子燒豆腐豆腐燒得外層脆香金黃,最正是一口咬下去,有爆漿的明太子醬,超級滋味-🔸芫茜日本豚肉卷以芫茜入饌,及加上檸檬汁,可以平衡豚肉的脂香油豐-🔸芝心吉列免治雞切開脆香的吉列免治雞,就看到澎湃近乎流心的芝士。滋味程度令人難忘! 下次再來必得encore -🔸焦糖脆皮菠蘿爆甜多汁的菠蘿🍍配上焦糖的脆香,口感極富層次!

🔸月見火山牛丼
而丼飯套餐附上漬物、沙律及麵豉湯

🔸椒鹽左囗魚邊

🔸手打免治墨魚棒
墨魚棒有彈牙口感,配合蛋黃醬油,令口感更滑順香濃

🔸明太子燒豆腐

🔸芫茜日本豚肉卷
以芫茜入饌,及加上檸檬汁,可以平衡豚肉的脂香油豐

🔸芝心吉列免治雞

🔸焦糖脆皮菠蘿
爆甜多汁的菠蘿🍍配上焦糖的脆香,口感極富層次!

2023-12-05 18 瀏覽
呢晚來到中環區同新朋友仔傾小生意要想有個寧靜空間又唔失禮嘅用餐時間,而且11月餐廳做梗晚市限定8折! 即刻book 位去左先🎉📍位於中環FOCO 23/F令酒場就係不二之選。沿住中環半山電梯未到大館的前段出口就到。高料理餐廳Decree by T的姊妹店,Decree Izakaya by T令酒場裝潢簡約有兩個包箱方便傾計用餐。飲酒吹下水嘅話亦有吧枱座位。品牌將東京現代居酒屋酒食文化引入香港,提供刺身、串燒、海鮮、煮物等70款美食。🆕新菜品 • 有營豆乳系列11月正式登場❕呢個系列分別有4款以豆腐為主題的菜式: 豆腐海葡萄沙律、明太子燒豆腐、野菜豆腐鯛魚湯、櫻花蝦炸豆腐。🍲野菜豆腐鯛魚湯 $68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冬天必選天氣涼快暖肚一流😋 上檯份魚湯甜香吸引,豆腐滑溜配野菜菇類等豐富美味。🥠櫻花蝦炸豆腐 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️值得試廚師將豆腐沾滿櫻花蝦再炸,外脆內軟的豆腐充滿香味的櫻花蝦口感十分好,可隨心沾上芥末蜜糖醬增加豐富惹味。另外幾款必點嘅有:🍣三文魚籽海膽和牛卷 $198/2件🦀蟹甲羅燒 $ 98🍱迷你三色丼 $ 188🍜海膽冷稻庭烏冬 $128每款鮮味十足,尤其係海膽迷一定要

呢晚來到中環區同新朋友仔傾小生意
要想有個寧靜空間又唔失禮嘅用餐時間,
而且11月餐廳做梗晚市限定8折! 即刻book 位去左先🎉

📍位於中環FOCO 23/F令酒場就係不二之選。
沿住中環半山電梯未到大館的前段出口就到。
高料理餐廳Decree by T的姊妹店,
Decree Izakaya by T令酒場
裝潢簡約有兩個包箱方便傾計用餐。
飲酒吹下水嘅話亦有吧枱座位。

🆕新菜品 • 有營豆乳系列
11月正式登場❕呢個系列分別有4款以豆腐為主題的菜式:
豆腐海葡萄沙律、明太子燒豆腐、
野菜豆腐鯛魚湯、櫻花蝦炸豆腐。

🍲野菜豆腐鯛魚湯 $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冬天必選
天氣涼快暖肚一流😋 上檯份魚湯甜香吸引,
豆腐滑溜配野菜菇類等豐富美味。

🥠櫻花蝦炸豆腐 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️值得試
廚師將豆腐沾滿櫻花蝦再炸,
外脆內軟的豆腐充滿香味的櫻花蝦
口感十分好,可隨心沾上芥末蜜糖醬增加豐富惹味。

另外幾款必點嘅有:
🍣三文魚籽海膽和牛卷 $198/2件
🦀蟹甲羅燒 $ 98
🍱迷你三色丼 $ 188

🍜海膽冷稻庭烏冬 $128
每款鮮味十足,尤其係海膽迷一定要點,每款都有海膽鮮美襯托著。
而蟹甲羅燒份量更加有驚喜,
足料到食哂幾塊多士還有剩😆👍🏼

最後要一讚店員服務周到,上菜快手,擺盤精緻。
推介比情侶或中西區放工來嘆返餐嘅朋友仔。
2023-11-30 27 瀏覽
日本嘢長期都想吃吧🥹位於中環嘅居酒屋 @decree_izakayabyt 令酒場最近太多人讚了吧? 所以我都去咗吃吃看🤤螢光魷魚漬🦑免治雞肉卷🍗味增燒蠔鱈魚白子大啡菇🥙茄子🍆秋葵🥬甜薯🥔另外我特別喜歡以下菜式🥰蟹甲羅燒🦀淡淡份量嘅蟹肉蟹膏蟹籽😍啱晒我呢個蟹粉😆🙌🏻呢個真係超抵食配埋脆多士 口感一流🤤法式鵝肝🍴鵝肝嘅份量好大😍煎到外脆內軟 肉汁香口性價比太高了☺️又幫你哋搵到個聖誕大餐好去處😆快啲book mark🙌🏻令酒場📍中環閣麟街46-48號Foco23樓
日本嘢長期都想吃吧🥹

快啲book mark🙌🏻
令酒場
📍中環閣麟街46-48號Foco23樓
2023-11-30 15 瀏覽
放工約咗好友公司附近見面聚下☺️聽佢講平時Lunch佢都會去呢間「令酒場 」食晏😊佢知道我鍾意去居酒屋🏮所以就直接入咗嚟呢度食飯🤣餐廳既格局環境不錯😬這裡仲有VIP Room👍可以提升私隱度🤩我地點左串燒雞肝以醬燒至呈半熟滑嫩口感😬入口味道濃郁🤤白鱔厚切食落啖啖肉🤤魚皮燒至焦香薄脆😋每一口都非常滿足!黑豚厚切腩肉串厚實有嚼勁😬油脂帶香🤤口感正常彈牙🥰甲蘿燒蟹蓋🦀上蓋有滿滿的蟹膏🤤蟹膏上面再加埋鮮甜蟹肉拌勻🥰放上脆多士食落味道濃郁滋味非常☺️豚稻庭烏冬黑豚肉質嫩滑😬油脂均勻☺️配上濃郁的湯底及彈牙口感稻庭烏冬😊飲埋淡湯真係夠哂暖胃😌季節魚薄切以當造魚切成薄片😌入口魚油甘香細膩😊配埋柚子胡椒汁令味道昇華不少🤩令迷李三色丼迷李三色丼唔好睇佢細細碗😂面頭佈滿有我最愛嘅海膽三文魚子及拖羅魚蓉🤩全部新鮮美味🤤特別鍾意超鮮甜海膽🤩脹卜卜三文魚子🥰食埋呢三個迷李丼真係飽到上心口😬飲品🥃梅酒及白桃果酒都勁好飲☺️🥰

我地點左串燒雞肝以醬燒至呈半熟滑嫩口感😬入口味道濃郁🤤

白鱔厚切食落啖啖肉🤤魚皮燒至焦香薄脆😋每一口都非常滿足!

黑豚厚切腩肉串厚實有嚼勁😬油脂帶香🤤口感正常彈牙🥰

豚稻庭烏冬

季節魚薄切

令迷李三色丼

飲品🥃梅酒及白桃果酒都勁好飲☺️🥰

• 蟹甲羅燒
2023-11-23 252 瀏覽
今晚走進中環閣麟街FOCO 23樓, 尋找夢想中之美食 💞 一向都喜愛居酒屋, 貪其多元化, 有齊各種日式美食, 來令酒場包準令你滿意, 無論是串燒, 鍋物, 刺身, 壽司等都應有盡有。而且裝潢型格, 極具時代感, 氣氛非常不錯👍🏻 . 打開餐單選擇也非常之多, 隨意點了些心頭好😎 . 🔺清酒煮蠔 $128 一鍋有6隻煮蠔, 鮮甜肥美, 以清酒烹調, 湯底啖啖酒香,蠔厚肉嫩💞 . 🔺帆立貝焗雜菌 $128 帆立貝鮮甜,切粒後份量頗多,伴上雜菌香炒, 鮮香味濃, 面頭放上大蔥及唐辛子絲,味道更見豐富💞 . 🔺甲羅燒 $98 甲羅燒份量不少, 蟹殼裡裝滿蟹膏蟹肉, 烤過後出來香氣滿滿, 將鹹甜適中的蟹膏蟹肉放上多士上, 濃濃的蟹膏令人回味無窮💞 . 🔺海膽冷烏冬 $128冷烏冬入口清爽,面頭放上海膽,食時再倒上鵪鶉蛋,令烏冬口感更滑更香💞 . 🔺厚燒牛舌芯$68 - 厚切牛舌外焦內嫩,肉質粉嫩、口感彈牙爽口💞 🔺大蔥雞肉串$38 - 雞肉帶有微鹹滋味,燒過後肉質仍然細嫩💞 🔺燒白鰻$88 - 燒過後肉質仍然細膩,保留最原始鰻魚本身的濃郁油脂與鮮甜💞🔺日本免治雞肉棒$58 - 雞肉棒混入雞軟
🔺日本免治雞肉棒$58 - 雞肉棒混入雞軟骨,入口口感豐富,食前再沾上日本蛋汁,香滑滋味💞
🔺露筍日本豚肉卷$45 - 豚肉包裹著露筍一起燒,露筍爽口,豚肉燒後蕉香滿滿💞
🥃梅酒 $88
🥃白桃果酒 $78
2023-11-22
Decree lzakaya by T令酒場是餐廳「Decrce byT令」的姊妹店,將東京現代居酒屋酒食文化帶入香港日式美食,佐酒小食、串燒、海鮮、煮物、刺身、壽司等,更備有多款特調雞尾酒及多國美酒,收工就可以去soho 區同同事輕鬆一下蟹甲羅燒基乎每枱必吃,平日甲羅燒吃的蟹膏,而哩間系拆左蟹肉溝上蟹膏,魚子,葱調味不會過咸,配上烘烤過麵包,將其滿滿蟹肉佈滿上多士,蟹肉鮮甜無比🌟店家蟹肉非常之多,足以令你舖滿多士,啖啖蟹肉,啖啖滋味😋A4和牛海膽卷和牛包住面上海膽魚子,極級奢華,一啖入口震懾靈魂,一開始鮮味帶甜海膽加上魚子卜脆汁💦後加上和牛牛味,油脂系口中,非常美味🔥🔥慢煮雞肝薄脆比較少吃得到一款菜式,薄脆上有一件雞肝,雞肝嫩口,亦不會吃到內臟味道椒鹽左囗魚邊以椒鹽白飯魚概念黎,炸左口魚邊,頗特別薄薄日式炸粉,外脆內軟,左口魚邊魚油系口腔中吉列廣島蠔平日食到只系細細粒而佢系比岀面食到大至少1/3,而炸得勁脆口蠔🦪肚漲卜卜,霧煙⚠️小心熱口海膽冷稻庭烏冬性價比高 有海膽,魚子,加上一隻鵪鶉蛋,幼細冷稻烏冬加上冷麵汁,烏冬更滑溜、更彈牙、又不黏口串燒,即叫即燒,黑豚厚切腩肉串,厚燒牛舌芯,

日式美食,佐酒小食、串燒、海鮮、煮物、刺身壽司等,更備有多款特調雞尾酒及多國美酒,收工就可以去soho 區同同事輕鬆一下

蟹甲羅燒
🌟店家蟹肉非常之多,足以令你舖滿多士,啖啖蟹肉,啖啖滋味😋

A4和牛海膽卷
後加上和牛牛味,油脂系口中,非常美味🔥🔥

慢煮雞肝薄脆

椒鹽左囗魚邊
以椒鹽白飯魚概念黎,炸左口魚邊,頗特別
薄薄日式炸粉,外脆內軟,左口魚邊魚油系口腔中

吉列廣島蠔
平日食到只系細細粒
而佢系比岀面食到大至少1/3,而炸得勁脆口
蠔🦪肚漲卜卜,霧煙⚠️小心熱口

海膽冷稻庭烏冬

串燒,即叫即燒,黑豚厚切腩肉串,厚燒牛舌芯,雞尾七里香,雞心
個人最推薦牛舌芯,牛舌芯口感軟嫩,多汁又有嚼,散發燒烤的香氣

📍令酒場 (中環)
中環閣麟街46-48號FOCO 23樓