2009-01-04 19 瀏覽
之前在'菜栏'的节目中看见他推介此铺, 更在节目中狂踩广州的云吞(的确广州的云吞已经失传). 今日专门从广州走过来试这里吃. 一试之下, 难吃都想呕. D面又碱水味又重, 又硬又无弹性. D汤仲一阵怪味. D虾又唔新鲜. 都唔知道凭咩话系最好吃的云吞面. 跟住再去佐池记一试, 结果除佐D虾一样都唔系甘新鲜外, 其他都OK. 睇黎, 汤底还是广州某些面档的好, 讲到面同云吞,都系澳门好. 想吃好云吞面, 都系去翻澳门啦.
). 今日专门从广州走过来试这里吃. 一试之下,
难吃都想呕.
2008-12-30 27 瀏覽
在長輩身上得知何洪記的麵粥好吃,於是便特地前來見識一番。先來了一碗雲吞麵,四粒雲吞在底,麵放在上,避免湯使麵淋掉了,而且細細碗,真正宗。湯方面有蝦的味道,清甜而鮮,湯底下沉了一些蝦子,蝦子使湯添了一份鮮香。雲吞的形狀剛剛是一口,它裏面的材料有蝦和少量瘦豬肉,味道一般。麵爽身彈牙,沒有半點的鹼水味,而麵本身散發出一種獨特的味道,猜不出加了什麼材料,這味道雖然對我來說不是出色的好吃,但有一份獨特性,別的麵店吃不到。接著來了一碗豬膶肉丸粥,只吃了一口便微笑起來,說聲"正''!一試難忘,粥煮得綿綿,有米的香味、膶的甜味,他們調和起來使粥更美味。豬膶煮得剛剛好,肉質嫩嫩,是新鮮的貨式,不過唯一的缺點是肉丸,它不太新鮮,味道尚可,如果配上尖沙咀糖朝的肉丸便是一絕!下次我一定會為了這碗粥而來,這是我喜歡的味道。
愛上了
愛上了
  • 豬膶粥
十月三日, 收工去做完 facial, 有少少肚餓, 上堂前決定嚟呢間《何洪記》試吓!之前一直都知呢間嘢勁出名, 又係老字號, 但喺銅記返工咁耐都冇機會試,襯今晚有少少時間就盡管自己一個走入去試試, 我已經好耐冇試過自己一個行入間餐廳到食嘢啦!Lucky, 啱啱仲有幾個位, 唔駛等位又有卡位坐, 因為呢度地方真係幾細, 如果係大肥佬真係可能行唔到入嚟同坐底食嘢...諗都唔駛諗, 就試佢既招牌雲吞麵 ($27), 等咗一段仔時間, 嚟到發現原來勁細碗, 嘩! 咁真係幾貴喎!!呢個份量男士一定唔夠飽啦!! 食三碗就差唔多!味道確係同普通十蚊多啲既雲吞麵好唔同, 比較正宗, 啲麵係幾彈牙, 啲雲吞都幾香, 裡面既蝦肉幾爽口, 湯底算清甜,但老實, 真係唔算特別好好食囉! 咁既價錢, 我諗都冇乜興趣再幫襯喇...不過呢度啲亞姐既服務就出奇地唔錯, 仲以為呢啲又出名又老字號既亞姐會好串既添!順帶一提, 呢次食嘢有個有趣經歷, 坐我對面有對韓國情侶嚟食嘢, 見佢哋係拎住本旅遊書特登搵到嚟呢間食嘢,不過好明顯佢哋果邊真係冇雲吞麵呢樣嘢食, 因為碗麵嚟到後, 佢哋研究咗啲醬油醋好耐, 都唔知係乜, 亦
襯今晚有少少時間就盡管自己一個走入去試試,
我已經好耐冇試過自己一個行入間餐廳到食嘢啦!

如果係大肥佬真係可能行唔到入嚟同坐底食嘢...

諗都唔駛諗, 就試佢既招牌雲吞麵 ($27),
呢個份量男士一定唔夠飽啦!! 食三碗就差唔多!

味道確係同普通十蚊多啲既雲吞麵好唔同, 比較正宗,

見佢哋係拎住本旅遊書特登搵到嚟呢間食嘢,
不過好明顯佢哋果邊真係冇雲吞麵呢樣嘢食,
因為碗麵嚟到後, 佢哋研究咗啲醬油醋好耐, 都唔知係乜, 亦唔知要加啲乜落去食,
最後我忍唔住用少少英文加身體語言教佢哋點食,
當男果個跟我既方法食麵時點少少醋食落口個反應好搞笑,
我諗佢第一個表情係覺得好得意, 應該未試過咁樣食麵,
第二個表情佢似乎接受咗, 都覺得咁樣食麵幾好味呀~

同埋喺我心目中既韓國人好大男人, 不過睇嚟新一代既韓國人就已經改善咗好多啦~
見呢對情侶個感覺都好好, 男方仲好照顧女方添~~

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11242
  • 招牌雲吞麵
2008-12-16 4 瀏覽
去完工展會, 同媽媽和姨姨去試下"choi san"推介的雲吞麵.三位女士點了三碗雲吞麵, 一個灼芥蘭及一個裹蒸粽.裹蒸粽用筷子"拑"開時, 中間很硬, 已經覺得有點不對路, 細看下, 中間還是冰 , 向店員反映後, 她說開一隻新的給我們.吃完了那普通又貴的雲吞麵和芥蘭後, 還沒有見到我們的粽, 再三催促下, 店員拿了一碟"擬似裹蒸粽" 的物體給我們.一碟"拑"開了, 有豉油, 有大量"倒汗水"的槳糊粽, 看到也反胃, "choi san"推介的食店竟然拿來侍客, 而且是 HK$ 45. 理論後, 店員也認同"擬似裹蒸粽" 不應該拿來侍客和食用, 但為免我們礙著座位, 所以建議我們取消了事.總結, 免費也不吃!!!!! 永遠沒有下次.

三位女士點了三碗雲吞麵, 一個灼芥蘭及一個裹蒸粽.

, 向店員反映後, 她說開一隻新的給我們.

一碟"拑"開了, 有豉油, 有大量"倒汗水"的槳糊粽

總結, 免費也不吃!!!!!
永遠沒有下次.
小時候就住在何洪記對面的唐樓,一直到高中時代才第一次光顧,畢竟從小已經知道此食品的收費不便宜。媽媽說,她記得以前爸爸在生時一直說有機會要帶她來何洪記吃一頓。可見何洪記的確是多年來薄有名氣的。今天因為到利舞店做 Gym,完了之後經過見有位,忍不住進內吃了一碗粥。豬膶粥煮得很綿,綿之中還能吃得出一粒粒的煮軟了的飯粒,味道很清甜。豬膶切得厚身,朋友也忍不住偷了兩片來吃。我們還 share 了一碗上湯菜心,湯底很重的大地魚味,可惜今天的菜心不如平時,今天的有點硬,扣少少分吧。簡單但不錯的一餐,只是價錢的確貴了一點。(豬膶粥﹕$35;上湯菜心$24)

豬膶粥
豬膶粥
2008-11-13 7 瀏覽
十一月十二日(星期三)今晚時間比較早,因為早點下班,跑步後,就過來了何洪記吃雲吞麵,事原有同事介紹此店,而且它又是我近期喜歡的書籍中150間內之一!當然要試試看呢!之前,我們吃過麥奀記,叫人失望呢!今次希望不會事件重演呢!本人最愛吃麥文記的雲吞麵,可是每次都與它擦身而過!希望下次有機會吃呢!何洪記位置不算偏僻,近時代廣場,可是我們走錯了方向,輾轉後才到達呢!那個五光十色的招牌,很易就可以找到!店子看似少,但是原來有兩層呢!我們坐到了卡位,剛好坐到兩個人的!!!我倆都點了雙拼!分別是雲吞水餃麵以及牛腩雲吞河!我老公不吃麵的!所以每次都吃河粉!麵都算細碗,而且相比它的價錢($38),是昂貴呢!先試麵質,比較硬,是一般的料子!要數彈牙的麵,非麥文記以及劉森記莫屬!今次都叫人失望呢!再試雲吞,不是有魚尾的,而且用料好像不太新鮮,豬肉為多呢!老公仔的牛腩則果皮味比較重,我們都對果皮味怕怕,所以都不太喜歡吃呢!我對老公一面吃一面數說吃過的雲吞麵最好吃的是哪間,我還提過位於九龍灣新開的正斗都不錯!而且價錢與此店差不多,坐得比較舒適呢!最後,走的時候,我們做了一個指定動作,就是拿該店的卡片......
十一月十二日(星期三)

我們坐到了卡位,剛好坐到兩個人的!!!

我倆都點了雙拼!分別是雲吞水餃麵以及牛腩雲吞河!

我老公不吃麵的!所以每次都吃河粉!

麵都算細碗,而且相比它的價錢($38),是昂貴呢!

最後,走的時候,我們做了一個指定動作,就是拿該店的卡片.........原來!正斗是何洪記的......

不得不說"青出於藍"了!
雲吞水餃麵
牛腩雲吞河
2008-09-26 5 瀏覽
少吃粥, 不過哥哥講到很好食, 就買了一碗豬膶粥返去試試買野時店員態度都ok, 唔係咁差遮望落地方都唔錯, 幾寬敞粥方面, 又真係幾綿喎, 豬膶亦鮮味不過價錢就真係貴, 份量就一般雖然話就話幾好食, 但咁貴食碗粥, 唔抵, 一試無妨, 但下次寧願去第二度食其他野
少吃粥, 不過哥哥講到很好食, 就買了一碗豬膶粥返去試試

買野時店員態度都ok, 唔係咁差遮
望落地方都唔錯, 幾寬敞

粥方面, 又真係幾綿喎, 豬膶亦鮮味
不過價錢就真係貴, 份量就一般

2008-09-10 13 瀏覽
皮蛋瘦肉粥($31) ~料不是特別多,味道也不是特別好,粥底也沒有甚麼特別, 一碗好普通的粥,和海皇粥店差不多,完全不值$31油炸鬼($10) ~ 落單的阿姐說是新鮮炸起的,但一點也不熱,只有少許脆豐料瑤柱裹蒸粽($45) ~ 粽裡有完粒瑤柱、冬菇一隻、瘦肉、肥豬肉(小量)、蓮子,真的是豐料,味道是不錯的,只是$45好像貴了一點整體感覺就是一個”貴”字,若不是有家人喜歡吃,單是自己一人絕對不會有興趣走進來

皮蛋瘦肉粥、油炸鬼
豐料瑤柱裹蒸粽
豐料瑤柱裹蒸粽
2008-09-01 6 瀏覽
那天下午和女朋友準備去淺水灣,赤柱,石澳及西貢視察環境,我們相約在灣仔坐電車到銅鑼灣。可能天氣太熱,加上早餐吃得很豐富,女朋友沒什麼胃口,只想普普通通吃一丁點東西云云。(因為不太肚餓)靈機一動,我想到了何洪記。經過電視媒體的介紹,相信很多人都對何洪記並不陌生,我其實一早聽過其風評,不過一直沒「的起心肝」來試,今次順路經過,加上女朋友要吃「一丁點東西」的要求,何洪記應該是一個不錯的選擇。當時約1點半左右,店內客人不多,我們兩人無需等位,侍應已安排我們坐到卡位了。看看餐牌,雲吞麵,27個大洋,雖貴但亦心裡有底(銅鑼灣,有名氣食肆另加媒體介紹)。其實來到就想著吃雲吞麵,也沒多留意其他食品的價錢。我們叫了兩碗雲吞麵,不多久,麵到了。麵的大小跟我想像的差不多,可女朋友則有點錯愕(可能細小程度有點出乎意料吧!)先吃麵,吃不出有任何鹼水味,麵爽口而有蛋味,食味很不錯。雲吞絕對是一口雲吞,新鮮,很鮮味,吃得出材料很新鮮。湯底方面,很鮮味,是我吃過的雲吞麵中最好的湯底之一。我罕有地喝光了湯,而且沒一點口渴的感覺,相信應該沒加味精。女朋友的反應則相對平淡,首先她覺得麵質不錯,雲吞也新鮮,而湯底她反而覺得普

麵的大小跟我想像的差不多,可女朋友則有點錯愕(可能細小程度有點出乎意料吧!)先吃麵,吃不出有任何鹼水味,麵爽口而有蛋味,食味很不錯。雲吞絕對是一口雲吞,新鮮,很鮮味,吃得出材料很新鮮。湯底方面,很鮮味,是我吃過的雲吞麵中最好的湯底之一。我罕有地喝光了湯,而且沒一點口渴的感覺,相信應該沒加味精。女朋友的反應則相對平淡,首先她覺得麵質不錯,雲吞也新鮮,而湯底她反而覺得普通(可能會煮飯的人要求是有點不同的)

整體環境較一般粥麵店光潔,而且坐位相對闊落,侍應其實人數頗多,我們時值中午時份光顧,也安排我們兩人坐卡位,雖有客等候及知道我們已吃飽,但也沒有催促我們結帳,我覺得服務在同類食肆中算不錯的了。當然份量的確是少了一點,坦白說女朋友說要吃一丁點東西才剛剛好,男士相信一碗作為午餐就太勉強了一點,可我當天胃口也不甚佳,一碗就夠了。整體來說,以食味來說是真的不錯,大家以吃下午茶或吃丁點東西,又想冒名朝聖均一試無妨,但假若要飽餐一頓,這裡不會是我的首選,加上女朋友看似不太感冒,會再光顧的機會......哈哈!

(29.8.2008)
2008-08-19 8 瀏覽
撞彩唔洗等位, 即入. 坐低睇睇餐牌, 價錢同麥奀有得fight. 叫左個豬手吞撈, 正常時間, 五分鐘多D送到. 但係食落就唔多OK, 個湯普通到無可再普通, 有人話可以同麥奀比我完全飲唔出. 自誇好掂既雲吞, 除左夠細粒, 食落只係一舊包左雲吞皮既肉! 咬開係見到有蝦但完全食唔到, 豬肉好瘦無肥. 豬手炆得還算可以, 膠質好夠, 味道係淡D, 但係得一樣OK時, 要珍惜囉. 面一般般, 有咬勁, 合格. 出門口見大排人龍, 真係oh my god. 咁樣收我49蚊? 咪玩啦! PS: 聽聞佢個牛河唔錯, 但我諗我唔會再俾機會佢.

PS: 聽聞佢個牛河唔錯, 但我諗我唔會再俾機會佢.
2008-07-18 3 瀏覽
老實講,本人從未食過如此差的水餃,啲蝦雪到死實實,一大陣雪味,收30元一碗得3粒如此質素又細碗的水餃麵,枉何洪記自稱雲吞水餃有幾了得,但他也不是沒有可取之處,豈碼個湯底和麵條是不錯的,老實講我不知道為什麼有食客吹噓得咁誇張,是否明星效應?以這個價錢我寧願食麥奀記或羅富記,但如果食得雲吞麵,無理由未試過以上所講嗰兩間?!唔通依家啲人嘅口味特別咗?!!!
2008-07-17 6 瀏覽
叫了白灼腰潤, 亁炒牛河食物等了良久才到, 知道亁炒牛河要跟別枱'儲單'一起炒, 這亦無可厚非. 終於所有食物來到, 才不過吃到一半, 老板娘竟將'留座'的牌呯的一聲放在我桌上! 不是吧! 我已沒有傾偈的餘暇只不停地在吃, 這算什麼? 匆匆把食物吃過, 埋單時老板娘更晦氣地找逐, 別說是多謝, 換來的是黑面送客. 相比之前眼見她對熟客的面口是完全兩回事, 令這個下雨的午餐十分之不快.出門口的時候, 門口原來沒人等位! 幹嗎這樣催促食客?!
叫了白灼腰潤, 亁炒牛河

出門口的時候, 門口原來沒人等位! 幹嗎這樣催促食客?!
  • 白灼腰潤 (HK$68)
2008-07-15 2 瀏覽
兩星期前路過何洪記, 我見蔡生最近於電視節目中推介此店, 於是進去試試。我點了個雲吞撈麵, $42!!! 我當然希望物有所值, 先說份量: 只屬一般, 我認為略細; 重要的是我吃不出那個麵和雲吞有何特別, 雲吞無鮮味, 蝦的份量少之極少; 唯一可取的是那個蝦子湯, 頗鮮甜。

2008-07-06 2 瀏覽
以前都有幫襯何洪記, 印象中佢d雲吞麵好好食, 但今日再幫襯, 只能話永永永冇下次!甫坐低, d 阿姐已經好唔客氣, 話一陣會好多人, 叫我們唔好坐咁多凳. 有幾多呀? 2個人坐3張凳, 其中一張用黎擺野. 我地攞住5袋野, 唔通要攬晒上身?個地下又咁 dirt......我地叫左一個雲吞麵一個牛腩麵. d 雲吞完全唔得, d蝦唔新鮮, 豬肉有 so味, 好難食下. 碗麵好細碗, 2啖食完, 但就索價$26. 牛腩算幾入味, 可以. 2碗麵食左$54, 但一d 都唔飽, 嬲嬲地轉戰美心算數.d 阿姐粗聲粗氣, 咁既服務態度, 就算請都冇下次.
d 阿姐粗聲粗氣, 咁既服務態度, 就算請都冇下次.
2008-06-27 5 瀏覽
昨天晚上只是想吃小小嘢做晚餐, 朋友說這裡雲吞麵幾好味, 但份量小. 到了何洪記, 地方都算乾淨企理, 一看餐牌, 所有麵都在30元以上, 雲吞麵最平, 26元. 先叫雲吞麵, 一吃之下, 果然名不虛傳, 麵彈牙, 湯清, 雲吞細細粒, 好味, 再加上傳統既橙紅色的辣椒醬, 正.. 價錢確實有點貴, 且男士一豌麵應該就不夠飽, 吃兩碗就差不多.
  • 雲舌麵