2016-11-19 311 瀏覽
今日工作路經這兒,因為要用洗手間,順便入嚟幫襯食下午茶,叫咗奶油豬加熱檸檬茶下午茶餐:-1)熱檸檬茶質素好好2)奶油豬的麵包密度太高,不鬆化,而且缺水,所以硬嗰個洗手間污糟得很駭人。埋單$22,算係抵!

1)熱檸檬茶質素好好

2)奶油豬的麵包密度太高,不鬆化,而且缺水,所以硬

嗰個洗手間污糟得很駭人。

埋單$22,算係抵!
2016-11-16
  • 熱檸檬茶
2016-11-15 291 瀏覽
慕名而來,以為真係好正,但真係有驚喜,千祈唔好誤會係$198係任食,明碼實價,絕無搵丁,清水白烚海鮮打邊爐,食盡其食物本身嘅鮮味,慶幸免費提供蒜蓉,蔥花,辣椒及豉油點綴,還奉上汽水涼茶任飲(回本位),其後食完再落杰撻撻嘅米飯來倒進湯底,索盡海水味同血泡鮮味,略嫌唔夠食嘅朋友,請order以下嘅收費增值佳餚,喜歡重口味同食量細嘅朋友必食推介⋯⋯唯一一樣值得稱讚就係店員服務的確係唔錯,收搭食物殘渣幾有效率👍🏻
2016-10-29
30 分鐘 (堂食)
2016-11-12 356 瀏覽
火鍋簡直是天氣轉冷的恩物 ,天氣難得有一天凍少少 ,即刻打過火鍋先,同一大班朋友一路打一路嘻嘻哈哈 ,超爽我地約了6點半,放工即刻飛去。一入去人不是太多 ,但已經有人開緊餐 ,枱與枱之間比較窄 坐得不是太舒服我地有5個人 就可以試到8款海鮮啦但早兩個月見到open rice 仲係198 而家已經218每位 汽水依然係任飲 汽水任你拎 種類除了有可樂 雪碧之外 仲有清涼茶 竹蔗水 菊花茶先黎過粥水湯底 但感覺是清湯等左15分鐘 主角終於上場8款海鮮分別有蝦 不是太大隻 鮮甜 有蝦味 每人食到2隻蟹 每隻蟹都有膏 細細隻易入口 聖子 巨型聖子 爽口 元貝 不是太新鮮 熟後好細粒 鮑魚 味道只是一般象拔蚌 口感有些韌兩款硯 唔識分 有些硯未吐清晒沙 食落口沙沙聲 海鮮有d失望 沒有一隻海鮮黎到是識郁! 味味道都是普通另外6款 牛肉 普通牛肉 唔多夠肥豬肉 有豬肉味道 少少肥肉魚頭 沒有味道魚頭魚片頭 豬肉丸 - 手打 充滿麻油油炸鬼 這個海鮮粥底火鍋失望了 。 雖然是這樣 但都需要先book 枱呀!
枱與枱之間比較窄 坐得不是太舒服

魚片頭 豬肉丸 - 手打 充滿麻油
油炸鬼

2016-11-10
2016-11-10 313 瀏覽
又跟fd去食好野今次試粥底火鍋 我都係第一次係香港試粥底火鍋粥水個海鮮盤真係好震撼4人以上就會有8種海鮮因為我地有6個人 所以都有8種有蟹 蜆 沙白 聖子 帶子 鮑魚 蝦 蚌蝦好鮮甜 夠晒彈牙沙白都鮮甜 可惜有d沙 扣分鮑魚好爽彈牛丸雖然唔係手打 但係都彈牛爆汁蟹睇相就知多羔d蟹肉好實正 所以一定係好新鮮下面個粒係魚皮餃 似係手整個種 所以個皮比平時買既較薄更彈牙重有d火鍋料唔記得影相 但係都好好食個芝心獅子狗,真手打墨魚同貢丸都好值得推介粥底食到最尾我地煲左個蟹粥個粥好綿 超重海鮮味加埋d冬菜大頭菜 再吊起成個海鮮粥既味有圖有真相第一次打邊爐食到甘乾淨所以證明呢到個火鍋有幾好食
又跟fd去食好野

d蟹肉好實正 所以一定係好新鮮

下面個粒係魚皮餃 似係手整個種
所以個皮比平時買既較薄更彈牙

重有d火鍋料唔記得影相 但係都好好食
個芝心獅子狗,真手打墨魚同貢丸都好值得推介
粥底

2016-11-05
  • 海鮮
  • 手打墨魚丸
2016-10-24 411 瀏覽
一行十人來光顧這店,就是被食評的相吸引而來。幸好已訂位便不用等,人少少去,都要等。人多去都幾難有位。因為十人,所以有兩個鍋同兩大盆海鮮;)這盆海鮮真的很吸引,不單是款式、品種及排序都已加分。我覺得蟶子最正,夠大隻,好鮮甜。還有鮑魚仔,真的又爽,又有咬感,你會覺得好好味的。還有要讚蝦,每人只得兩隻實在不夠喉,肉質爽,不霉,很有蝦的鮮甜。海鮮盆還有貴妃蚌、不知道的魚(但只是頭頭尾尾同骨)、蜆、蟹蓋連身等。總之這海鮮盆,你會覺得不錯的👍🏻。隨海鮮盆後,可揀六款食物,我們揀了肥牛,肥瘦適中,明顯的牛鮮味。還有豚肉,夠淋,不鞋。手打花枝丸,很彈牙和新鮮。居然滑牛都很不錯,夠大件,厚但不靭,真的滑。以下的就一般,有滑雞,沒有雞味,份量如二三人😑。魚片,超鹹,所以留到最後滾粥。煮完上述食物,會有一大碗粥,連一碟裝有少量南瓜、芋頭、約半條粟米(分件),煮熟便食埋窩粥便飽了。總括而言,一人$198,海鮮和肉都不錯,汽水任飲。但大食的就一定不夠和欠滿足。還有,我們覺得人少少三四人來好過一大群,起碼粥都是那窩size, 雞件不夠十人分量等。
2016-10-22
2016-10-16 448 瀏覽
之前試過第2間粥底火鍋 一直念念不網近排上網見到呢間粥底火鍋既介紹被當中海鮮吸引 預早兩日book位 都好滿下 得番8點半時段兩個人食 海鮮份量多到咁好鍾食聖子同貝殻類海鮮雖然有一兩件貝殻類有少少沙 但都無影響鮑魚都好大隻其實未食哂海鮮都已經飽飽地之後再自選6樣火鍋配料鹿兒島黑豚肉好香豬味手打既各類丸都唔錯食到最後加粥 南瓜同芋頭溶溶地再配粥 無得頂!好入味有海鮮既咸味 但爭咁少少鮮甜不過都已經好好食汽水仲任飲添啊每人$198抵!我諗我每隔一排就要黎打一次邊爐多幾個人黎食既話碟海鮮仲震撼 係好大碟值得一讚既係服務態度估唔到個場咁忙咁旺 員工都仲好好態度 又有心
之前試過第2間粥底火鍋 一直念念不網

值得一讚既係服務態度
估唔到個場咁忙咁旺 員工都仲好好態度 又有心
2016-10-14
2016-10-15 438 瀏覽
上網睇到有人介紹198免加一海鮮粥底火鍋,當然要試下,2人有6款海鮮,蟶子、蟹、蝦都好新鮮,蜆類不錯,鮑魚一般,帶子有啲腥另外自選配料揀左肥牛,滑牛,雞件,魚片,花枝丸同芝士獅子狗,不過不失意想不到滑牛比肥牛好食,大大片有咬口,牛味濃食完海鮮配料,叫侍應加粥膽煮粥,味道鮮甜原本呢餐係令人滿意的晚餐,但係尾聲的小插曲完全顛覆成晚既印象!當時從入座起計未夠兩個鐘,朋友諗住去一去洗手間,我地亦準備埋單,呢個時候有個身材矮小細眼睛既女侍應拎住我地張單行埋黎:你地夠晒鐘要埋單喇喎!由始至終無人同我地講過有限時,成間舖都無任何字眼講有限時,何來夠鐘?其實我已經拎住左銀包,我同侍應講:無人同我地講有限時喎,你擺低張單先,我等朋友係洗手間返黎我地俾女侍應企正正係張枱隔離:你夠鐘喇你依家俾我從來無講過我唔俾,但係拎住張單迫個客要即刻拎錢出黎?!仲要不停講夠鐘,到底夠鐘即係幾耐?呢個時候朋友返黎,見女侍應企係度,問左句:E,咩事?女侍應只係將張單掉低就走左2人一共$396,朋友拎住$506打算叫人收銀,呢個時候有個著便服既中年女人,拎住個收銀夾過黎,將成個夾塞埋我朋友面前,用非常惡劣的語氣:找左 個收銀夾

意想不到滑牛比肥牛好食,大大片有咬口,牛味濃

食完海鮮配料,叫侍應加粥膽煮粥,味道鮮甜

侍應企正正係張枱隔離:你夠鐘喇你依家俾

呢個時候朋友返黎,見女侍應企係度,問左句:E,咩事?

侍應只係將張單掉低就走左

個收銀夾入面係我地張單同$104,朋友:但係我俾$506喎,個便服女人只係完全無尾音講多次:找左,跟住再將個收銀夾伸前用行動催促我地拎左啲錢

我地用餐時間加埋絕對無兩個鐘,食完粥朋友去洗手間再返位亦只係用左5分鐘左右,但係女侍應同便服中年女人(我估係老闆?長期企係收銀)既態度完全趕客

我地並唔係要求咩服務,但係呢個態度行徑完全不能接受,就算野食幾好價錢幾抵都唔會再幫襯!!!
2016-10-09 502 瀏覽
Wtsapp收到呢張野。又約緊食飯。咁不如就食呢間試一試。基榮小學隔黎。坐巴士勁方便。電話要打好幾次先通。卜定黎有著數。例如是日就頭輪滿左要食九點半。粥底火鍋好似已經係好幾年冇食過。除左每年總會食一次既新九記自助生滾粥。一坐低只問你一句係咪粥底。咁當然係啦。而且其實全場都係。傳說中既蕃茄薯仔底未曾見到。九點半都幾餓。睇住煲粥水滾左成三個字。個海鮮盤終於都黎。四人以上係有八款海鮮。重點係堅新鮮。蝦蟹鮑魚聖子都係仲識郁既。等得值啦。啲蟹仲要多糕。掂啦。其他配料就合格。手打花枝丸夠彈可惜唔夠鮮。不過埋尾加埋個粥膽果碗粥真係好正。二舊水。絕對值得推介!

香港地寸金尺土,舖租更是冠絕全球,但可能因競爭激烈關係,雖然物價已比多年前倍數飄升,出奇地一般食市的價格都不會太高昂,而最近筆者和朋友行經太子,竟然在鬧市中發現一間餐廳以$198的海鮮粥底火鍋作招徠, 而且是免加一收費,十分吸引,我們一行四人遂浩浩蕩蕩入內試一下。入到店内,完全是靚靚版茶餐廳格局,卡位設計挺舒服,座位之間未算擠迫但略欠私人空間,平日的夜晚也差不多坐滿客人,相信不會太“伏”吧?!打邊爐就時時都食,粥底火鍋還是首次,一直都以為粥底火鍋係真係用粥打邊爐,原來這處是以粥水入窩讓我們烚下烚下先品嘗海鮮滋味,然後加入粟米及南瓜芋頭粒打邊爐,到最後才在充滿着食物精華的湯汁中放入粥膽混煮成綿滑米粥,盡享配料的鮮甜精華,類似日式Shabu Shabu結尾湯飯的變奏版,實在令人驚喜回味!而不得不提的是這裡的海鮮,原本以每人$198不設加一的收費,雖然是半自助,海鮮只上一次,筆者完全不寄予厚望,但想不到當那海鮮拼盤端上來時,實在嚇人一跳,然後由心裡笑出來,想不到我們4位可享8款海鮮(2-3位可配6款, 4位以上可配8款海鮮),居然有齊蟶子皇,大蝦,斑片、鮑魚、膏蟹、魷魚、沙白和花甲,而且用料
海鮮拼盤
而不得不提的是這裡的海鮮,原本以每人$198不設加一的收費,雖然是半自助,海鮮只上一次,筆者完全不寄予厚望,但想不到當那海鮮拼盤端上來時,實在嚇人一跳,然後由心裡笑出來,想不到我們4位可享8款海鮮(2-3位可配6款, 4位以上可配8款海鮮),居然有齊蟶子皇,大蝦,斑片、鮑魚、膏蟹、魷魚、沙白和花甲,而且用料好新鮮,鮑魚大大隻,大蝦生猛新鮮,膏蟹爆滿鮮橙色的蟹膏,貨真價實,完完全全把我們的目光俘虜了。
大蝦
魷魚,鮑魚
鮑魚
鮑魚,蟶子皇
海鮮
據店員透露,原來這店的老闆是經營海鮮批發的,難怪能有這樣的高質,而只以粥水白烚海鮮,據說能讓米香滲透裹著海鮮,食起來多了一份米香滑溜,襯托下帶出鮮味。食落每樣海鮮都十分對辦,大蝦爽口彈牙,蟶子皇肉質鮮甜煙韌,鮑魚魷魚Q彈鮮味,花甲沙白很乾淨沒有沙,粒粒清甜爆汁,斑片軟滑肉質飽滿;而最正的是膏蟹,口感結實,蟹膏多到爆出來,甘香美味。渌完這麼多海鮮後整個湯汁變得勁鮮甜,充滿海洋氣息,味道層次立即倍升。
除了海鮮外,其他配料在優惠期內都是任點的,雖然選擇不算多但質素尚可,以價評質合格有餘。美國肥牛色澤紅潤油脂分佈尚算均稱,牛味頗香,鬆軟不韌;清遠雞件份量很足一點也不小器,嫩滑有雞味;鹿兒島黑豚肉切得薄身,肉質香嫩。魚片頭爽口軟彈,丸類部分是新鮮手打,部分是街市行貨,雖然是這樣但仍十分彈牙,味道口感均佳。午餐肉件件厚切口感滿足,自從升格貴價罐頭後已很少見食店這麼闊氣。
最後店員加進粥膽落湯汁撈匀,還可以加點菜脯去提味,原本已經有點飽意,但見這個粥綿密細緻,所有精華盡收粥內,只看粥底的顏色已知道有多濃郁了,非常鮮甜好食,絕對不能錯過,在打邊爐之餘還可吃盡食材精華,實在難得及盡慶!

以$198免加一的價錢食到這麼新鮮高質的海鮮,說實話只是海鮮已是超值回本,加上還有那麼美味的精華粥結尾,實在是很難抗拒不再Encore…
2016-08-31
5 分鐘 (堂食)
大蝦
魷魚,鮑魚
鮑魚
鮑魚,蟶子皇
海鮮
2016-09-26 456 瀏覽
約左朋友食飯, 大家想傾耐D就諗住去打邊爐, 朋友帶我去呢間粥底火鍋, 價錢平又就腳.餐廳外表好茶記FEEL, 相信日頭係茶記, 夜晚做火鍋.因為我未食過咩係粥底火鍋, 呢個教學可以明白晒. 起初我以為一開始就有一鍋粥, 原來係先用粥水食海鮮, 粥水真係一兜水, 咩都無.之後可以開始食海鮮, 係一個大拼盤, 有蜆, 鮑魚, 蟶子, 海蝦, 膏蟹, 鮮魚片等等.膏蟹真係好多膏, 鮮甜蟹味濃, 肉質軟熟. 鮮魚片滑溜唔腥, 唔會一淥就散晒. 海蝦亦好爽口, 好濃蝦味.鮑魚淥完都仲好大隻, 夠彈牙鮮味. 蟶子同蜆都爽口, 乾淨無沙. 整體個海鮮拼盤豐富又新鮮.仲有另外既邊爐配料黑豚肉, 肥瘦平均, 肉質軟嫩, 淥完無起渣, 味道不俗.食到咁上下就可以落材料煲粥, 除左粥之外, 仲加埋粟米, 南瓜, 芋頭等. 由於之前打邊爐滾到好多水, 侍應幫忙"不"番多餘既水上黎, 我仲諗住"不"走晒D水點煲, 但原來滾滾下就煲到一鍋好綿既粥, 好神奇. 碗粥好鮮甜, 好原汁原味, 唔咸又唔淡, 應該係海鮮同南瓜結合既精髓, 呢D粥底健康過平時其他既火鍋湯底. 唔夠味仲可以加少少菜圃吊味.好味到成鍋KO晒,

餐廳外表好茶記FEEL, 相信日頭係茶記, 夜晚做火鍋.

因為我未食過咩係粥底火鍋, 呢個教學可以明白晒.
好味到成鍋KO晒, 第一次打邊爐可以食到最後見到個鍋係無野.
2016-09-26 7272 瀏覽
約左男朋友同埋佢個同事一齊去佢就近公司食粥底火鍋,佢地話黎食過下午茶唔錯,仲發現夜晚有得打邊爐,$198 免加一,非常經濟實惠,決定黎一試!門面係茶餐廳格局,原來日間做茶記,夜晚轉場做粥底火鍋$198,2-3位有6款生猛海鮮食,另外仲有6款打邊爐配料選擇,飲品仲要係任飲,真係就禁望餐牌都已經流哂口水海鮮因為即叫即劏關係,等左15分鐘左右就上枱海鮮拼盤攞放精美好有心思,蟹黎到時仲識郁,真係好生猛3人份量既海鮮(有蟹,鮑魚,魚,海蝦,聖子,蜆),全部都非常新鮮海蝦 - 真係好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食魚 - 好正,魚質非常滑同厚肉鮑魚 - 碌5分鐘左右食得,好爽甜彈牙蜆 - 有部分蜆肉有小小沙,但都食得出好新鮮最正既當然係聖子同埋蟹蟹- 啖啖膏,蟹味濃郁,蟹肉鮮甜,平時唔拆蟹腳既我今次都爭任食😆聖子 - 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜食完個海鮮已經非常滿足!之後再黎就梗係要食下肉,肥牛同豚肉當然唔小得,肥牛肉質較有咬口,牛味勁濃郁,3人入量非常大方,竟然比2碟我地!丸類食身都係新鮮手打,非常有誠意👍🏻等所有配料都食光之後,店員會加入煮熟既飯落鍋,慢慢攪成粥。粥再吸收左之前的海鮮和肉既
門面係茶餐廳格局,原來日間做茶記,夜晚轉場做粥底火鍋
海鮮因為即叫即劏關係,等左15分鐘左右就上枱

海鮮拼盤攞放精美好有心思,蟹黎到時仲識郁,真係好生猛
海蝦 - 真係好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食
魚 - 好正,魚質非常滑同厚肉

鮑魚 - 碌5分鐘左右食得,好爽甜彈牙
蜆 - 有部分蜆肉有小小沙,但都食得出好新鮮

最正既當然係聖子同埋蟹
聖子 - 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜
食完個海鮮已經非常滿足!

之後再黎就梗係要食下肉,
丸類食身都係新鮮手打,非常有誠意👍🏻
等所有配料都食光之後,店員會加入煮熟既飯落鍋,慢慢攪成粥。粥再吸收左之前的海鮮和肉既鮮味精華
由於有南瓜的關係,粥慢慢變成金黃色,再加入菜甫,芋頭粒增添香味,
令整碗足好鮮甜滑綿👍🏻
2016-09-23 4523 瀏覽
秋風起又係時候打下邊爐,第一次試粥底火鍋,真係要睇埋個餐牌先知點食,但店員都好有心機咁講咗一次。1. 先食海鮮 2. 放入湯底配料 3. 揀6款邊爐配料 4. 食完肉類後加入粥底5. 大火滾就食得粥一來就有好多海鮮!2-3人有6款海鮮,包括鮮蝦,膏蟹,蜆仔,鮑魚,蟶子,魚肉。好豐富呀!最重要既係隻蟹仲郁緊架,超新鮮呀!仲要好有心機咁擺得好靚。超有氣勢,另外同時亦準備好了湯底配料,有南瓜粒,芋頭粒,菜甫粒同埋甜粟米。第一款:先來了點蝦,我們有3人,每人有2隻蝦。就算唔沾醬油都可以食到蝦既鮮甜同埋肉質爽口,係新鮮蝦!第二款:跟住我就忍唔住要落蟹啦,因為見到仲郁下郁下,非常新鮮!仲有好多蟹膏Tim ah, 熟咗之後d蟹膏更香更有口感,每隻蟹都有唔少蟹膏,食左一啖之後都仲有好多膏,甘香!而蟹肉亦都係一梳梳,蟹味十足,鮮甜!第三款:之後陸陸續續食其他海鮮,我覺得蟶子真係超級好味,好肥美,鮮甜,肉質彈牙,每人得一隻,但好大隻,到依家都仲回味緊。第四款:魚肉亦都係有質素之選,睇落平平無奇,食落又滑又厚肉,魚味香濃,正。第五款:蜆要好食最緊要係甜,呢度既蜆唔大隻,但好鮮甜,超正,美中不足都係有少少沙。
1. 先食海鮮
2. 放入湯底配料
3. 揀6款邊爐配料
4. 食完肉類後加入粥底
5. 大火滾就食得粥

第六款:食到最後一款我都已經6成飽。而鮑魚係十分之彈牙,爽口得黎又唔會韌。
食完海鮮之後就放咗d湯底配料,然後邊爐配料就上啦!

打邊爐又點少得肥牛呢,有2碟!!
肥牛切得比較厚,有d咬口,但牛味濃,而且不會過肥。
另外點了手打牛丸,花枝丸和魚皮餃。花枝滑真係必點!超爽口彈牙,食都索索聲,又滑又牙,正。
由於冇咩菜既選擇,最後揀了比較件康既准山!這裡的准山真係要大讚,鮮甜爽口又冇喳又唔會有一陣鯹味,放喺湯度吸收晒所有精華!
最後就梗係上個養生白粥吸收下火鍋入面既精華啦。用大火滾完之後,所有湯入面既精華同綿綿既白粥混合一體。可見個粥已成金黃色,因為南瓜粒都溶哂,而個味道係超濃,依然有蟹膏既香味,仲好鮮甜,仲有適量既油份,香滑綿,100%滿足😌
  • 手打花枝丸
2016-09-23 459 瀏覽
中秋節近近地揀左太子呢間火鍋店同家人慶團圓,入場費每位$198全包,我地一行4人包一盤海鮮,入面有蝦,蟹,鮑魚,3款魚,2款花甲,超級大盤!然後每枱還可自選6款配菜,有肉有菜任選,火鍋底可選蕃茄湯或粥底,飲品自助形式自取任飲。海鮮盤一上枱大家都嘩一聲!真係好大盤,而且好新鮮,羔蟹就最吸引,多羔到我老豆雙眼發光可惜老人家唔可食咁多,等我幫佢消滅佢地啦先將海鮮續一放入鍋食左先,魚類特別新鮮肥美,肉質夠彈牙,而羔蟹多羔又鮮甜!老豆對於呢度既海鮮非常滿意。湯底不用特別調味,因為已經鮮味十足配料我地揀左肥牛,豬肉,雞,手打墨丸,魚肉同椎山。肥牛最出色,牛味濃又唔會太多肥膏。食到咁上下就可叫店員幫忙加粥同粥既配料入去鍋度,滾一滾食埋啖粥就最滿足喇!
可惜老人家唔可食咁多,等我幫佢消滅佢地啦
湯底不用特別調味,因為已經鮮味十足

2016-09-22 3450 瀏覽
之前一聽到粥底邊爐 心底𥚃喺好很想去 但另一邊就心諗唉唔知又要早幾多個月先book 到嚟食😭 點知今次朋友有好介紹 話食完一次會上癮的-今次就即日打去來發預先book 定枱食粥底海鮮邊爐 都喺咪咁老定 一陣無位/啲海鮮賣哂 不過好好彩因為早咗去到仲可以坐到卡位 之後事不宜遲落咗order 先因為啲海鮮是即叫即劏 所以叫咗都要等大約15-20分鐘先有得食😢不過唔緊要 等待喺有回報的👍🏼 一嚟到呢個海鮮拼盤是有嚇窒咗我地2個排面豐富到呢😭 全部我愛嘅海鮮都喺哂到 有蝦 有蟹 有白蜆 花蜆 小花甲 脆魚滑 蟶子 鮑魚全部都喺不時不食 真喺睇到都流哂口水 啊 有樣重要事情未講 就喺湯底 打邊爐唔只無爐無煲打唔到 無個好湯底都喺唔成事的😟 湯底有兩款任君選擇 分別喺粥底同蕃茄 我見侍應哥哥極力推介粥底 就放棄咗我最愛嘅蕃茄湯底-都喺快快趣趣落啲海鮮先 一嚟緊喺淥咗啲快熟嘢先 嘩 蟶子爽口到呢啲 第一口食落無沙彈牙 第二口加少少豉油 更加帶出蟶子嘅鮮味👅之後就到蝦 蝦配辣豉油又喺無敵👍🏼之後到蜆類 又喺鮮甜無沙 而且隻隻都識開口鮑魚唔韌 點少少豉油就已經帶出到鮑魚嘅鮮味淥到咁上下 啲魚同蟹都差唔多

全部都喺不時不食 真喺睇到都流哂口水

之後就到蝦 蝦配辣豉油又喺無敵👍🏼
之後到蜆類 又喺鮮甜無沙 而且隻隻都識開口

鮑魚唔韌 點少少豉油就已經帶出到鮑魚嘅鮮味

淥到咁上下 啲魚同蟹都差唔多得 就食個淡味啲嘅魚先 嘩 非常爽脆 又唔會有太多骨
終於到壓軸出場嘅蟹 你睇下啲膏多啲呢 用爆膏嚟形容呢個蟹蓋真喺當之無愧 橙色嘅蟹膏喺煙韌有咬口 蟹味濃郁而不溜 蟹肉則清甜 兩者互相輝映 真喺好好食
食完海鮮再飲啖湯 鮮甜到呢👍🏼 侍應哥哥果然無介紹錯 粥底湯底清清地 更加食到海鮮嘅鮮甜

食完海鮮之後仲可以揀多6款配料打邊爐 我地就揀咗清遠雞件 黑豚肉 滑牛 魚咀 冬瓜 同 芝士獅子狗

我想講嚟得呢到食 食完海鮮一定要嗌冬瓜 事關淥完海鮮個湯底已經非常鮮甜 再落冬瓜落去 滾下滾下 完全喺嗦哂全部海鮮嘅精華 啖啖冬瓜都好食到飛起😭 包你食完都話無介紹錯啊👍🏼

另外滑牛配埋個用海鮮雞件淆出嚟嘅湯 個啖粥真喺好食到呢 啖啖有海鮮嘅鮮甜 但又有肉嘅香氣 再加小小菜甫粒同冬菜粒 完全再將個粥嘅味道進一步昇華😭

講咁耐 食咗咁多嘢每人都只喺$198 無加一 仲要汽水任飲 雖然唔喺任食 但海鮮新鮮 而且坐得又舒服 真心抵食👍🏼 今次呢個朋友真喺無介紹錯❤️
2016-09-21
2016-09-21 429 瀏覽
中秋佳節對住圓的野開餐會特別啱feel,所以又是火鍋的時間,今次試的是位於太子的來發海鮮粥底火鍋係咪流口水呢?早放工,所以早到,但餐廳都安排我們坐在卡枱等,唔駛爸媽苦企而家做緊海鮮粥底火鍋每位$198,四位,餐廳會準備8款海鮮,另外我們可以再選擇6款配料。而食粥底火鍋都有自家食法一開始 就有盤咁養眼的海鮮拼盤,真係無唸過咁靚仔,而且羔蟹的羔仲好飽滿,而且所有野就好新鮮食完海鮮後位侍應哥哥就加左粟米,金瓜粒同芋頭粒,去個海鮮湯調成粥底至後再加入我們自選的6款配料,好滿足呀最後記得加埋菜甫碎就更添口感啦
中秋佳節對住圓的野開餐會特別啱feel,所以又是火鍋的時間
,今次試的是位於太子的來發海鮮粥底火鍋
係咪流口水呢?
早放工,所以早到,但餐廳都安排我們坐在卡枱等,唔駛爸媽苦企
而食粥底火鍋都有自家食法
一開始 就有盤咁養眼的海鮮拼盤,
真係無唸過咁靚仔,而且羔蟹的羔仲好飽滿,而且所有野就好新鮮
至後再加入我們自選的6款配料,好滿足呀
最後記得加埋菜甫碎就更添口感啦