2020-05-24 1045 瀏覽
星期六的早上11點30前,還有早餐可以選擇,係懶人恩物。沙嗲牛麵,有少量椰菜,蘿蔔絲。半件蒜蓉厚多士,新鮮熱辣。炒蛋的份量就偏少,但都夠食。當日中央冷氣有問題,現場有人維修,用膳期間標哂汗,但無損餐廳係我心中的地位。價錢合理,食物味道又唔差,比起鄰近戲院既茶餐廳,性價比高十倍。
2020-05-23
2020-05-18 655 瀏覽
又到了食tea既時間 去了元朗冰室 佢出名係豬扒 厚切又大大份 之前成日叫焗豬 今日就去食tea 我叫了牛扒all day breakfast 好耐無食 想食牛扒同牛角包 仲有其他配菜 好豐富咁 而另一位叫了 厚豬扒拉麵 我地另加一口西多士 我既all day breakfast個碟好大 放滿晒野食 味道唔錯 最好食係牛扒 而另一位既厚豬扒真係好厚 可以二人食 我地仲可以互相試下大家既食物 之後一口西多士沒有涵 只有朱古力醬同煉奶 另一位佢鍾意食 不過我自己就like 蜜糖花生醬果隻 整體黎講 我覺得好抵食 又大大份
2020-05-17
2020-05-04 528 瀏覽
減少左出街食嘢之後突然好掛住茶餐廳既野食今次就試下呢間元朗冰室睇完個餐牌就知道係出名厚切豬扒啦分別叫左4個餐 而有3個餐都係有厚豬扒咖哩厚豬扒飯🍛豬扒的確係比平時既厚好多 而且份量都非常多 配菜都唔馬虎 有三色椒 洋蔥 椰菜 紅蘿蔔🥕等等 咖哩既味道岩岩好 辣辣地 好惹味 如圖所見 豬扒都係好大塊同厚 但係司華力腸就只係得半條豉油唔係死咸個種焗豬扒飯個賣相非常吸引 芝士好多亦都好香 仲係拉絲個隻 但係個飯好淋 好似粥既質地 如果揀意粉可能會好少少 值得一讚係豬扒有切開食起上泥方便好多 最後係特餐 炒蛋都算幾滑但係麵包就稍嫌唔夠熱同脆 米粉中規中矩 清清地 4個餐都有跟野飲 都係叫左奶茶🤣奶茶幾滑 幾香濃 另外好值得一提既位係服務態度係非常之好 食都好開心😃店員既態度好有禮貌 亦都好熱心幫忙
減少左出街食嘢之後突然好掛住茶餐廳既野食
今次就試下呢間元朗冰室
睇完個餐牌就知道係出名厚切豬扒啦

分別叫左4個餐 而有3個餐都係有厚豬扒

如圖所見 豬扒都係好大塊同厚 但係司華力腸就只係得半條
豉油唔係死咸個種

4個餐都有跟野飲 都係叫左奶茶🤣奶茶幾滑 幾香濃

2020-05-03
10 分鐘 (堂食)
2020-03-02 301 瀏覽
自從住家附近開了家「元朗冰室」,品嚐過後覺得不錯,於是餐廳便成為了咱們的「飯堂」。不過對於小的這有飯家庭來說,所謂的飯堂都只是難得一天廚房不營業,又或是夜歸趕不及燒菜弄飯,才會到樓下尋食去。這樣一個月只有一、兩趟的平均數,若然餐廳依靠咱們支撐業績大概將會入不敷支,不能維持好久。這天與老伴出席活動,疲憊的他希望回到住家區域才找吃的。於是咱們便又來到「元朗冰室」去。過了新廁所的熱潮,兼之沒有地理上的優勢,晚市餐廳之人流不多。疏疏落落的數枱食客,倆小口子可以隨便選擇卡位座。「元朗冰室」之晚市套餐有數款,索價由六十多到九十多不等。餐廳既以馳名厚切豬扒作招倈,豬扒自然屬首選。然而於晚餐的七個表列中居然無一是豬扒,於是老伴與小的合謀,點了一份焗鮮茄雞扒意粉,與及揀了客厚豬扒辛辣麵餐分享共食。一碗純粹的辛辣麵率先出場,湯麵之上放了些蘿蔔絲與椰菜作點綴,然而說好的厚切豬扒卻芳縱杳然。毋須疑惑多久,一碟厚切豬與厚多士隨即奉上。原來餐廳甚講究,居然將餸菜與麵食分開呈獻,讓新鮮煎起的香酥豬扒不會給麵湯放淋了。 然而看看這塊馳名厚切豬卻是有點失望,「厚切」這名目似乎有點名過其實,其份量與小的第一次品嚐時明顯

然而看看這塊馳名厚切豬卻是有點失望,「厚切」這名目似乎有點名過其實,其份量與小的第一次品嚐時明顯減少了,至於旁邊的一片蒜蓉厚多士更是絕不吸引,連愛澱粉的老伴也只是咬了兩口便告放棄。

厚切豬之份量雖然少了,但味道方面則是還可以。豬扒煎得香酥鬆化,鹹鹹的醃料非常開胃。辛辣麵是正宗的韓國泡麵,湯底自告香辛刺激。可是一般茶餐廳的即食麵都是預先灼過半熟到上菜時再加上熱湯,以至麵身總是太硬,不適合小的這個軟飯王。讓老伴先品嚐,並等麵條在熱湯裡多泡一會,這樣吃才叫剛好入口。茶餐廳要做到成本效益,大大碗的辛辣麵當然不會原包奉上,每一客大概只有一半到三份二的份量,如此八個煲七個蓋,虎頭一打五餅二魚,錢就是這樣一點一滴地賺過來。

焗鮮雞扒意之醬汁豐盈,最合小的之脾胃。以鐵盤盛著的食材,賣相彷彿是連鎖快餐點的作品,但至於味道與食品質素則是尤有過之。雞扒之份量相對不少,還有許多的鮮茄洋葱甚至菠蘿作伴。熱騰騰的焗飯出爐,在厚身的醬汁混和下有不錯的演繹。再加上小的至愛的辣椒仔醬油,這簡直是綿上添花,讓食物更見刺激過癮。

晚餐奉送沙律,一碟清淡的沙律菜乏善可陳,沒有小的至愛的芝麻醬或黑醋汁作調味,彷彿就是牛兒啃嫩草。幸好菜款仍是正宗的沙律菜,算是有點時蔬入肚,心理上覺得健康提昇了罷!

是次品嚐雖沒有首回驚艷,卻是不過不失仍屬入流。然而當咱們再接再厲繼續光顧,餐廳之出品卻每下愈況。份量由吃得人甚飽變作緊緊足夠,餸菜之比例更是愈見貧乏。小的是飽餓皆宜,但對於那些大男人與勞工食客,這樣的份量實是填不滿肚子。惡性遁環,「元朗冰室」變得更水靜蛾飛了。連老伴也說要是付這個價錢,咱們不如光顧「翠華」。在這段零售寒冬,小的很懷疑店子的經營能力。
2020-01-17 428 瀏覽
好耐之前已經聽朋友講元朗冰室既豬扒好食,本身鍾意食豬扒既我拖左好耐終於有時間去試試揀咗個連埋蓮藕餅既豬扒套餐豬扒係肥厚軟身嘅,不過軟到冇咩口感同唔知用埋整過,冇咩豬扒味蓮藕餅都一般整體來講味道一般,但價錢合理
揀咗個連埋蓮藕餅既豬扒套餐
蓮藕餅都一般
整體來講味道一般,但價錢合理
2020-01-13 168 瀏覽
「元朗冰室」在開張不久時咱們嚐過一次下午茶,其出品不錯價錢亦不算離地,所以小的預期這將會成為老伴鐘愛的飯堂。沒法子,自從「翠華」、「太興」一個套餐索價七、八十塊錢已屬等閒事,星斗市民在耳濡目染下被逼投降,給洗腦地認為這都是「正常」的價位,於是當別的茶餐廳能提供水位較低的菜式,咱們便都盲目地覺得非常合理。雖云飯堂,實情咱們亦絕不會天天幫襯,皆因小的是個有飯煮婦,閒日晚上若無應酬一般都會簡單地入廚弄兩味。街外食物雖然好吃,始終還是煮家飯健康至上。辛勞了一週,至於週末則通常小休。上回在「元朗冰室」試了下午茶,今天在拜日的下午,咱們便正正經經地來一趟午餐。睡至日上三竿,到達餐廳其實已差不多兩時。熱潮退卻已後,「元朗冰室」的人流明顯疏落了。儘管在這繁忙時段餐廳亦幾乎全院滿座,但門口再見不到昔日的人潮。倆小口子直闖內進,職員也立即可以安排座位。既然餐廳之豬扒遠近馳名,上回吃過亦教咱們讚不絕口,於是老伴決定再接再厲,揀選一客豬扒套餐。「元朗冰室」的菜式林林總總,即便是豬扒也有多項不同的配搭選擇,見到有厚切豬扒辣肉醬飯,老伴欣喜若狂隨即點叫。以為這將會是厚豬扒辣肉醬焗飯?出場的時候始發現那原來是美麗的

以為這將會是厚豬扒辣肉醬焗飯?出場的時候始發現那原來是美麗的誤會,一大隻碟子上檯,上面分別放有一塊豬扒、一碗從飯碗裡倒模出來的半圓白飯,旁邊有小束的粟米生菜蘿蔔絲,然後另一邊便是一片辣肉醬。所有的食材都孤伶伶地各據一方,獨立分離。

看到這樣的佈置令老伴有點突几兼失望,幸好辣肉醬的味道端的辛辣刺激,非常開胃醒神。吃辣品老伴必然要汽水降溫,「元朗冰室」之罐裝汽水居然都與凍飲一同地只加三蚊,而且還附有冰杯,完全地附合老伴的心意。一口辣飯再一啖汽水,整個人立即爽起來!

厚切豬扒水準依然,雖則感覺上彷彿比之前細了點,但豬扒之質材仍屬優良。老伴吃豬扒最怕就是裡頭厚厚的一層肥膏。如今連鎖快餐濫竽充數,出品都是利用炸粉包裹肥膏地魚目混珠,看上來以為大大塊,吃起來大概只得一半的肉食,而且弄得又實又鞋不堪入目。這兒的豬扒則造得鬆厚爽快,切開後不見重重的肥膏。

既然老伴揀了豬扒,小的還是點雞脾。不過這次非是茶餐的雞脾薯條,卻選了辛辣麵餐配雞脾。為了保留炸脾的香脆,辛辣麵與雞脾分開上,而雞脾旁邊尚有一塊多士。小的不好包、飯,其實這塊多士便省了罷!雞脾依舊外脆內軟,調味濃重香口滋味無窮。

辛辣麵貨真價實,麵餅則似乎是原個的一半或三分二之份量,這樣煮出來兩包麵三個餐,生意難做唯有靈活變通。

小的之辛辣麵套餐亦配有飲料,不過老套的小的只愛熱茶滾水,既然餐廳有清水供應,還是將配額留給老伴,讓他吃到一半時可以再叫一杯罐裝汽水,爽足全餐!

是日倆小口子午市埋單百元多,街坊平民算是差不多。

2020-01-02 702 瀏覽
將軍澳站沿海濱一帶的新樓盤不斷地落成, 雖然都有些許的小商場,但消費購物,居民還是喜歡回到地鐵站上蓋之PopCorn。PopCorn毗鄰君傲灣與將軍澳廣場之PopCorn 2並在另一邊連接著將軍澳中心最近翻新了的商場,在高檔的裝修與大型連鎖店的陳列下,這區域給提升了身價,變得高端時尚。然而,優質的背後當然須付出代價。住在這一帶的舊鄰居表示樓下的餐廳美是美,但每每人均消費由一百到五百不等。對於他們這「無飯」家庭,這些店子好是好,卻不能天天品嚐。想找一家茶餐廳嗎?對不起!搜括枯腸遍尋不獲,「翠河」結業之後變了一間更貴更難食的,要不然唯有走遠一點,去將軍澳廣場或彩明一帶。從將軍澳搬進寶琳,老伴對街坊平民的生態不甚了了。小的卻欣賞這兒的方便貼地。街市超市一應俱全,良心的四叔除了大品牌,在轄心外圍仍保留許多的小商戶。至於平民食肆麥當勞、肯德基、大家樂、大快活、一粥麵如數家珍。最重要的當然是有小的至愛的港式地道茶餐廳,在眾多的競爭底下,她們的出品均有不錯的演繹。之前小的與老伴一直鐘情「永發」,但自從街市開了一家出色的牛雜粉麵,小的已毋須於茶餐廳品嚐此一菜式,而且「永發」場內總透出陣陣嗅味,未知是否

之前小的與老伴一直鐘情「永發」,但自從街市開了一家出色的牛雜粉麵,小的已毋須於茶餐廳品嚐此一菜式,而且「永發」場內總透出陣陣嗅味,未知是否與廁所渠喉位置有關。

然後咱們發現商場的另一邊地下開了一間新的茶記,遂於一個閒暇的週末專誠一試。

「元朗冰室」之地段在三期商場背面的地下,對面就是茵怡花園。就位置而言由於餐廳之左右兩邊均無食肆,偏處一隅非是有心一訪平常便難以經過。但由於「新廁所」的效應,在餐廳開業之初,咱們仍可見到不絕的人流。

下午茶時段依舊人頭湧湧,麻雀雖小,其實裡面也有頗多的座位。倆小口子順利入座,茶餐三、四十元,午餐、特餐、全日早餐五、六十元。

結果小的揀了下午茶至愛的雞脾薯條,至於老伴發覺餐廳主打馳名厚切豬扒,於是便點了個焗鮮茄厚豬扒意粉。

雞脾出場顯得大大隻,實情是於中間切開將內肉反出來的效果。這樣的佈置餐廳常有,既可讓食物顯得更有觀賞價值,炸雞脾時亦容易煮透。

雞脾之火喉弄得恰到好處,保持外脆內軟。茶記之雞脾一定要弄得夠鹹,食落才覺香口惹味。而且在香脆的外皮上仍能見到點點的香草,證明出品絕無欺場。

不過對於小的這醬怪來說,兩包獨立包裝的茄汁實不夠小的沾唇。何解這兒沒有傳統一樽樽讓客人自行添加的茄醬?幸好這裡的薯條是高質的有味薯條,即在餐廳入貨時食材已早經調味,炸出來鹹鹹辣辣非常香口,毋須配以濃重的醬料仍可突出其獨有的滋味。

老伴之焗豬扒意也甚吸引,賣相比連鎖快餐要出色。這客厚切豬果然名不虛傳,食材厚實,入口鬆化,卻沒有粗製濫造地附上一層肥膏,出品甚有驚喜。配料尚有蕃茄、洋葱與菠蘿,在意粉裡加一點小的至愛的辣椒仔醬汁,頓覺滋味無窮。

試過「元朗冰室」老伴甚感滿意,相信咱們將會成為餐廳的常客!

2019-12-28 279 瀏覽
元朗冰室黎到將軍澳緊係試一試。餐廳入面幾寬闊,有卡位,同4人枱,餐牌都有唔同種類嘅食物,我地去嘅時候係下午茶嘅時間,揀左一個茶餐同一個豬扒飯。茶餐都有唔少抵食嘅套餐。Double 厚豬扒飯,豬扒唔算肥,都係厚切😍加埋佢地嘅豉油拌埋飯都好好食,好滿足🤓另一個係豬軟骨拉麵,豬軟骨好入味,拉麵就係普通款嘅拉麵🍜,個份量都好足料。湯底就係豬骨湯。下次會打算試佢地嘅西多士,因為隔離好香。值得一讚,係店員都好nice ☺️

下次會打算試佢地嘅西多士,因為隔離好香。
值得一讚,係店員都好nice ☺️
下午茶
2019-11-02 243 瀏覽
燒春雞配薯條賣相幾好唔錯,有4分1隻燒春雞,薯條係實淨果種,茶記黎講算係出色。隻雞略嫌太咸。芝士焗厚豬扒意粉🍝豬扒真係好厚切,又大件厚豬扒蓮藕肉餅飯,厚豬扒係呢度既賣點,冇得輸。有兩小塊蓮藕肉餅,但唔見有蓮藕...肉又唔知咩肉,都係食返豬扒得喇!
燒春雞配薯條

芝士焗厚豬扒意粉🍝豬扒真係好厚切,又大件

2019-09-21 214 瀏覽
呢間冰室門口就有大大隻字寫住大件厚豬扒當然就要入到去試過先知係咪真係大件啦結果冇令我失望豬扒真係又厚又大件我叫呢一個double豬扒餐 對我嚟講絕對係兩人份量另外我哋仲點咗一份情“脆”咸豬手 聽店員講咸豬手唔係日日都一定有貨㗎 雖然呢一個鹹豬手嘅份量比起個豬扒冇咁豪華 但係個皮係超級脆 仲好好好味道除咗嘢食之外都好想講下呢度嘅服務 呢度嘅店員全部都好有禮貌你會feel到佢哋係好用心工作 我哋帶住bb車店員專登安排我哋去一個闊落嘅地方所以我一定會再嚟呢度食!
呢間冰室門口就有大大隻字寫住大件厚豬扒
呢度嘅店員全部都好有禮貌
你會feel到佢哋係好用心工作
我哋帶住bb車
店員專登安排我哋去一個闊落嘅地方
所以我一定會再嚟呢度食!
2019-09-20
2019-08-29 163 瀏覽
Went here randomly.Unfortunately I didn't see the a la carte so got the tea sets The fish and chips came with strange Chinese style salad cream.It wasn't memorable and the fries were overdone but just right in Chinese terms.The instant noodles were the usual with sweet satay beef.
Went here randomly.

2019-08-22 156 瀏覽
呢間茶餐廳開咗一段時候,我哋始終冇試過,但係就聽到好多人嘅意見,好壞參半,我哋都係相信自己要去食一次 誓不做人云亦云 , 畀人問起呢間餐廳唔做口啞啞。 呢間餐廳係其他位置嘅分店我哋都食過,畀我哋嘅感覺係一般。今次係抱住試伏模式都算有突圍而出嘅驚喜。 人人都讚嘅豬扒-焗豬扒飯, 排場好大堆頭,份量算多, 豬扒仍保留肉汁, 不過味道就淡口啲。另一份係全日早餐, 大部分食材都係啲手板眼見功夫, 翻熱即成的食品。 所以呢份餐嘅評價都好高, 但不能以這套餐來作好食的標準。食完呢間分店仍保持一般評分,食味可接受, 對於個人來說如非沒有選擇應該不再光顧,除非換換空氣劑味道,接受唔到店內的味道,如你喜歡或許覺得是香味😂

2019-07-30 673 瀏覽
中午時份,來到將軍澳新都城3期樓下的有厚切豬扒專門店之稱的《元朗冰室》吃中午飯,整體午餐價錢都算公道大約$45至$60,款式有中式的蒸蛋、肉餅,再有咖哩類、海南雞飯、pizza、焗飯等....款式都是多元化,我們一家4人各點一款,有馳名厚豬扒全日早餐($59)、焗意式厚豬扒飯($56)、特餐及極品厚豬扒拼冰室沙律($46)。媽媽點了個「特餐」,選擇一款食材再配粉麵,奉送嫩滑炒蛋及蒜茸多士,媽媽選擇火腿通粉,火腿都有兩至三片,而且大大塊,湯通粉都是大大碗,滑蛋真是炒得好香滑,多士方面轉了牛油麵包。阿妹選擇了個焗意式厚豬扒飯($56),芝士份量較偏多,芝士愛好者一定喜歡,蕃茄肉、菠蘿都好足料,飯都好大碟又夠乾身,美中不足是晤夠汁,整體水準一般。爸爸選擇了馳名厚豬扒全日早餐($59),真是非常豐富,有牛角包、火腿、炒蛋、茄汁豆、雜菜沙律、蕃茄片及青瓜片、香草腸仔。牛角包晤熱沒有焗過,雜菜沙律配上了日式芝麻醬,沙律菜都新鮮爽口,帶有芝麻醬香惹。蕃茄片及青瓜片較細片,而且是頭頸尾尾,都讓人感都有些吝嗇感覺。香草腸仔一共有兩條,味道都不錯,都有好的香草味,最正是塊有骨厚豬扒,大大塊又新鮮爽口。我個
中午時份,來到將軍澳新都城3期樓下的有厚切豬扒專門店之稱的《元朗冰室》吃中午飯,整體午餐價錢都算公道大約$45至$60,款式有中式的蒸蛋、肉餅,再有咖哩類、海南雞飯、pizza、焗飯等....款式都是多元化,我們一家4人各點一款,有馳名厚豬扒全日早餐($59)焗意式厚豬扒飯($56)特餐及極品厚豬扒拼冰室沙律($46)。

我個人選擇了極品厚豬扒拼冰室沙律($46),厚切豬扒果然名不虛傳,很新鮮大大塊,鬆化爽口,其次最欣賞是冰室沙律,沒有出水而且夠新鮮,內餡有蘋果)、雜果(菠蘿、椰果),份量十足,
只是飲品水準就一般,奶茶的茶味帶澀口又晤滑,而且晤夠熱

環境都燈光通明,設有不少卡位,上菜速度都好有效率,服務都ok,食物水準就有改善空間。
2019-07-29
  • 極品厚豬扒拼冰室沙律
2019-07-21 136 瀏覽
今時今日香港地茶餐聽多過米舗、要從中突圍而出真係小d心力同魄力都不成。剛下班已經是晩上10點幾、肚餓要祭祭五臟廟、坐低發覺原來係貓頭鷹特價時間。。。~ 厚豬扒飯(小飯)配蓮藕餅厚豬扒份量足、不過入口帶點鬆肉粉嘅澀味、雪藏貨就必然的啦、最難頂嘅係兩片所謂嘅蓮藕餅就帶點創作意味、入口油淋淋、d 肉質又鬆鬆散散。。。蓮藕一d 都唔覺存在,與其叫免治豬肉餅比較貼切,而且肉餅面頭重有點疑似蛋漿嘅物體、天啊、咁大個仔都係第一次試到咁㨾嘅所謂蓮藕餅、真係長知識。。。食食吓問侍應唔該攞杯熱水飲飲、點知問咗第三次先有反應。。。 杯水嚟到見到面頭浮咗層薄薄嘅油係到就真係倒胃口,無計、典型香港茶記嘅服務水平。。。綜合係一間食完唔會令你有返轉頭幫襯嘅普通連鎖茶記小店。

~ 厚豬扒飯(小飯)配蓮藕餅

厚豬扒飯(小飯)配蓮藕餅

綜合係一間食完唔會令你有返轉頭幫襯嘅普通連鎖茶記小店。
2019-06-12
$46 (宵夜)
2019-07-03 177 瀏覽
今次試了依間元朗冰室,感覺好正咁😁需然下午茶都不算平,但全部都偏大份同午市一樣👍🏽魔鬼醬厚豬扒包 $45(堅係好正,豬扒好厚又咬落唔乾同硬😋配搭魔鬼醬有另一返風味👍🏽食一個都飽了。)焗意式厚豬扒飯/意粉 $56(他的焗豬扒飯都比出面多豬扒d,都是好厚的。😋😋反而個飯的豬扒有小小鹹😂)
今次試了依間元朗冰室,感覺好正咁😁
需然下午茶都不算平,但全部都偏大份同午市一樣👍🏽
魔鬼醬厚豬扒包 $45
焗意式厚豬扒飯/意粉 $56