2020-04-29 88 瀏覽
最近公司要OT,整個人都會比較醋熱,想食健康一點令身體更好。所以一放工之後,就同同事一齊收工撐擡腳~~~目標就是要尋找健康美食^^所以我們在附近閒逛見到呢間點,一見到粥店已經覺得是我們想要去的著落點一坐下,餐廳服務員就送上店鋪專門的口罩紙袋,對現在疫情時期,真的很貼心。睇完餐牌後,我們一共order:冷盆前菜 + 一款粥類 +最愛叉燒腸粉+ 小炒一碟。在等待期間,店内飃著香噴噴的粥味原來是附近有其他客人order,真是令人垂涎三尺呀~^^ 1. 餐前小食:海蜇燻豬蹄片是一款冷盤的菜色,非常適合食飯前的開胃小菜,海蜇是由蒜香來拌酸辣醬油的,食落幾酸酸辣辣,很是刺激。煙燻的豬蹄,肉質口感彈牙爽口~~~~2. XO醬炒蘿蔔糕外面表層 炒到脆卜卜~入面軟淋淋,熱辣辣,非常討人喜歡。除了Xo醬,仲有青椒,紅椒同洋蔥等令到顏色更加七彩豐富,色香味俱全。3. 叉燒拉腸粉價錢算很公道,只是 $24蚊^^最緊要塊腸粉皮夠薄👍 晶瑩剔透的小透明,睇到入面又有一粒粒碎叉燒,每一啖都食到叉燒的香味~~4. 牛肉粥+瑤柱入口是軟綿綿的,瑤柱溶左落啲粥裏面~~我和同事都很喜歡這口感^^而且牛肉好嫩滑,剛剛熟的感覺
最近公司要OT,整個人都會比較醋熱,
想食健康一點令身體更好。
所以一放工之後,就同同事一齊收工撐擡腳~~~
目標就是要尋找健康美食^^

所以我們在附近閒逛見到呢間點,
一見到粥店已經覺得是我們想要去的著落點

一坐下,餐廳服務員就送上店鋪專門的口罩紙袋,
對現在疫情時期,真的很貼心。

睇完餐牌後,我們一共order:
冷盆前菜 + 一款粥類 +最愛叉燒腸粉+ 小炒一碟。
在等待期間,店内飃著香噴噴的粥味

原來是附近有其他客人order,
真是令人垂涎三尺呀~^^

1. 餐前小食:海蜇燻豬蹄片

是一款冷盤的菜色,非常適合食飯前的開胃小菜,
海蜇是由蒜香來拌酸辣醬油的,食落幾酸酸辣辣,很是刺激。

煙燻的豬蹄,肉質口感彈牙爽口~~~~

2. XO醬炒蘿蔔糕

外面表層 炒到脆卜卜~

入面軟淋淋,熱辣辣,非常討人喜歡。
除了Xo醬,仲有青椒,紅椒同洋蔥等
令到顏色更加七彩豐富,色香味俱全。

3. 叉燒拉腸粉

價錢算很公道,只是 $24蚊^^
最緊要塊腸粉皮夠薄👍 晶瑩剔透的小透明,
睇到入面又有一粒粒碎叉燒,
每一啖都食到叉燒的香味~~

4. 牛肉粥+瑤柱

入口是軟綿綿的,瑤柱溶左落啲粥裏面~~
我和同事都很喜歡這口感^^
而且牛肉好嫩滑,剛剛熟的感覺

飲品方面我地今次order了特飲,很清涼開胃

左邊的是 #七喜龍眼冰
而右邊是我朋友的 #泰式青檸冰
2020-04-25 67 瀏覽
天氣又涼返少少想食碗熱辣辣嘅粥,所以今晚就去咗佐敦吳松街嘅呢間「元朗新記」食晚餐。餐廳環境簡約舒適又潔淨,「新記煲仔雞粥」係呢度嘅招牌菜叉燒腸粉腸粉外皮軟糯有米香,內裏包着半肥瘦叉燒,帶有蜜汁叉燒甜香,非常出色鮮蝦雲吞合共有八粒,大小適中,雲吞皮夠嫩滑且薄身,包着滿滿的鮮蝦及豬肉,爽口彈牙馳名海鮮粥配蠔仔🦪黎到新記又點可以唔食粥呢!叫左碗馳名海鮮粥另外加配蠔仔。粥底本身有蟹、鮮蝦、帶子、魚肉等等海鮮🦞好足料,蠔仔夠鮮味,粥底好鮮甜呢!帶子肉片炒麵麵條比平常一般的炒麵略為粗身,有嚼勁及麵粉香。肉片及帶子的份量都不少呢,充滿肉香,當中仲有唔少韮黃及芽菜,增添口感

叉燒腸粉

鮮蝦雲吞

馳名海鮮粥配蠔仔🦪

帶子肉片炒麵

2020-04-25 102 瀏覽
夜晚想食碗粥,來呢到就啱喇,佢既生滾粥幾出色,價錢亦好合理。豬潤粉腸粥 $39邪惡孖寶粥,豬潤最重要係厚切同緊緊熟,食入口先會感受到果種香滑軟,入口即溶的潤甜味,正到呢~而粉腸就要處理得乾淨,去曬多餘的油脂和豬臊味,食落先會嫰,口感一流。呢檔生滾粥,完全符合到我的要求。炸兩 $20食粥當然要配個油炸鬼,今晚決定 upgrade 了,食炸両。油炸鬼好脆,好好食。燒味拼盤 $85估唔到佢既燒味拼盤都幾大碟,有齊我最喜愛的叉燒、切雞、燻蹄同海蜇,份量好足。切雞夠滑又唔肥,點埋薑蓉真心正。燻蹄肥瘦分明,白色部分爽口,紅色部分惹味,好送粥。海蜇夠多又彈牙,唯獨叉燒比較瘦,如果可以半肥瘦就 perfect 池喇!海蜇同辣蒜醋真係絕配。星洲炒米粉 $54香而不辣,咖哩粉好香又惹味。材料有火腿同蝦仁,蔥段同紅蘿蔔等。鐘意佢炒得夠乾身又入味,幾好鑊氣。凍奶茶 $19味濃,冰唔算多,但亦夠凍。熱奶茶 $16茶膽靚,奶又夠滑,水準之上。枱與枱之間有加隔板,人人食得更安心。

豬潤粉腸粥 $39

呢檔生滾粥,完全符合到我的要求。

炸兩 $20
食粥當然要配個油炸鬼,今晚決定 upgrade 了,食炸両
。油炸鬼好脆,好好食。

燒味拼盤 $85

切雞夠滑又唔肥,點埋薑蓉真心正。
燻蹄肥瘦分明,白色部分爽口,紅色部分惹味,好送粥。

燒味拼盤

海蜇同辣蒜醋真係絕配。

星洲炒米粉 $54

星洲炒米粉

凍奶茶 $19
味濃,冰唔算多,但亦夠凍。
凍奶茶

熱奶茶 $16
茶膽靚,奶又夠滑,水準之上。
奶茶

枱與枱之間有加隔板,人人食得更安心。
星洲炒米粉
凍奶茶
奶茶
2020-04-23 43 瀏覽
MTR A出口行去餐廳好近,兩條就到,而且上菜好快。叫左個雞粥$52, 一小窩,兩個人分量,D雞好入味不會老,而且分量不少,D粥就好綿,雞味入左落D粥度。蝦腸$27,有三條,蝦好彈而且都幾大隻。清蒸盲糟$56,因為即時蒸,要等大約15分鐘,魚SIZE比我想像中大, 蒸的時間剛剛好,魚質滑而嫩。杞子枸杞豬潤湯$50, 個SIZE同個粥一樣, 一小窩上,杞子好清甜, 個湯有淡淡的豬潤同枸杞味。最後叫左個薑汁紅棗糕$16, 有4件,一層層的,口感好煙UN,薑汁味剛剛好,不會太勁,好易入口
MTR A出口行去餐廳好近,兩條就到,
而且上菜好快。

叫左個雞粥$52,
一小窩,兩個人分量,D雞好入味不會老,而且分量不少,
D粥就好綿,雞味入左落D粥度。

蝦腸$27,有三條,蝦好彈而且都幾大隻。

清蒸盲糟$56,因為即時蒸,要等大約15分鐘,

魚SIZE比我想像中大, 蒸的時間剛剛好,
魚質滑而嫩。

杞子枸杞豬潤湯$50, 個SIZE同個粥一樣, 一小窩上,
杞子好清甜, 個湯有淡淡的豬潤同枸杞味。

薑汁味剛剛好,不會太勁,好易入口
2020-04-21
2020-04-23 89 瀏覽
突然想食生滾粥,行過元朗新記聽聞雞粥很耍家,朋友又想食炸兩,那就入內開餐吧。先來鯪魚球$49,新鮮炸起,粒粒飽滿,配蜆蚧醬絕對唔少得。望見 menu 有提供燒味拼盤,當中有海蜇燻蹄,非常吸引,改點海鮮粥,再來多一客炸兩 $19。炸両腸粉薄身滑溜,記得快食,否則油炸鬼變腍便浪費師傅心機了。被餐牌的$49 吸引,枸杞味道香濃,豬潤薄切,粉嫩剛熟,湯清甜沒感覺味精。燒味拼盤 $82 份量足,份量十足,海蜇燻蹄爽口,配甜酸醬剛好,叉燒半肥瘦,貴妃雞香滑,隔離枱客人望見也點了一碟。最後店員端上$69 ,以為砂鍋小巧,原來配料非常足,蝦、蟹、魚塊多件,怪不得粥又綿滑又鮮甜。

先來鯪魚球$49,新鮮炸起,粒粒飽滿,配蜆蚧醬絕對唔少得。

鯪魚球

杞子枸杞豬潤湯

海鮮粥

題外話/補充資料: 註:鄰近佐敦港鐵站,附近有咪錶車位
鯪魚球
杞子枸杞豬潤湯
海鮮粥
呢晚同朋友做完運動,就喺佐敦附近食個晚餐,其實都可以話係宵夜,因為已經係夜晚九點幾。部份餐廳都已經關左門,但係呢間元朗新記仲燈光火著,而且好多人喺入面食緊,所以二話不說我哋都入咗。雖然見到好多人食粥,但係我哋都有啲熱,所以今晚就冇叫到,反而想食肉,就叫左貴妃雞同乳鴿,飽肚啲嘅就有炒麵同腸粉。全部食品價格都非常相宜,每人都係百幾蚊就已經食到超豐富,勁飽。金牌貴妃雞 ($65/例牌),食得出雞肉唔係冰鮮雞,有鮮味,而且仲有比到雞脾肉我,正!起碼肉質滑嘟嘟,唔鞋口。紅燒元朗脆皮乳鴿($59/隻),呢隻乳鴿一啲都唔乳,好鬼好肉,而且塊皮仲燒到脆卜卜。有Encore嘅衝動添,不過再食會變肥仔。涼瓜炒蛋($49),朋友好鍾意食苦瓜,所以佢點左呢樣嘢之外,其他就由我發板XD。我比較少食,但覺得呢份炒蛋都唔錯,苦果肉幾多,甘甘地,但又唔會太苦吧。豉油王炒麵($26),炒麵有好多我最中意食嘅芽菜,份量都幾多,麵條又夠入味。香煎蝦米腸 ($33),雖然無叫到粥,但腸粉幾時食都啱食啊。我唔鍾意食蔥,好彩蝦米腸啲蔥都唔算太多。另外如果可以有多啲芝麻會更香口。整體而言,食物味道同價錢都令人滿意,而且食物款式比想

整體而言,食物味道同價錢都令人滿意,而且食物款式比想像中多好多,唔止得粥,仲有好多小菜等等。
2020-04-16 49 瀏覽
今晚黎到佐敦食個 Quick Dinner, 入左去呢間專門食雞粥嘅餐廳貴妃雞粥個粥煲到夠綿, 而且食落仲有陣淡淡嘅雞油香味。 雞嘅份量亦唔少, 肉質嫩滑, 一 D 都唔鞋口, 果然係招牌菜香脆炸兩腸粉腸粉皮夠薄身, 中間嘅炸兩口感非常香脆, 加埋甜醬同麻醬簡直係冇得彈呀蒜泥汁脆皮豆腐豆腐炸到外脆內滑, 而且仲好熱辣辣, 個蒜泥汁味道一般, 可能配喼汁會仲好味 DXO 醬叉燒炒蛋飯個蛋炒到好滑, 仲保留住 D 蛋汁, 半肥瘦嘅叉燒增加左唔少口感, 表面放上 XO 醬令味道更加惹味例湯每日都有唔同款式嘅例湯, 而是日例湯係粉葛赤小豆豬骨湯, 味濃零味精, 絕對係出色嘅老火湯

貴妃雞粥

香脆炸兩腸粉

蒜泥汁脆皮豆腐

XO 醬叉燒炒蛋飯

例湯
2020-04-15
2020-04-14 52 瀏覽
本來諗住食澳牛,但無留意原來佢因為疫情閂左門。行多幾步路發現有間茶記有類似澳牛嘅炒滑蛋食,頂住個癮先!我叫左個叉燒炒滑蛋飯,太太就叫左個淨雲吞share我餸。個滑蛋炒得唔錯!睇得出佢用左around三隻蛋,然後加左雞湯炒,加埋叉燒的確幾香!如果少d油就更健康。太太個淨雲吞都幾足料,39蚊竟然有8粒!我諗其他粉麵店可能差不多價錢比5-6粒你就收檔。後尾先發現原來呢間鋪出名食粥、貴妃雞同腸粉,老婆話下次早餐黎試下。
我叫左個叉燒炒滑蛋飯,太太就叫左個淨雲吞share我餸。
2020-04-14
2020-04-10 491 瀏覽
今次想介紹一下我昨日下午到的元朗新記, 位於佐敦吳松街123號地舖, 經過附近剛好午飯時間,所以入去試下。餐牌食物種類非常多, 我點了以下菜式,雞粥$52, 脆皮乳鴿$65, 煎蝦米腸$34, 豬潤炒麵$51, 七喜話梅柑桔冰$23, 泰式青檸冰$23。七喜話梅柑桔冰~ 話梅酸酸甜甜, 柑桔清香, 配上七喜解渴好飲。泰式青檸冰~ 個人感覺這杯味道偏酸了一點,如果喜歡比較酸味的, 可以試下。豬潤炒麵~麵質爽口及惹味, 豬潤嫩滑有口感。煎蝦米腸~ 煎得香口好味, 配上我最喜歡的甜醬,好味!雞粥~ 雞肉嫩滑入味, 粥底綿綿的, 還滲出雞油的香味。脆皮乳鴿~ 口感爽嫩, 外脆內嫩, 啖啖肉,肥厚又多汁,正!近期疫情之下, 很多餐廳都受影響, 難得見到元朗新記依舊有很多顧客, 加上防疫功夫做得足夠, 除了量體溫, 座位有圍板, 還供給信封以便放置口罩, 令到客人食得安心。
今次想介紹一下我昨日下午到的元朗新記

七喜話梅柑桔冰

泰式青檸冰

豬潤炒麵~麵質爽口及惹味
, 豬潤嫩滑有口感。
豬潤炒麵

煎蝦米腸~ 煎得香口好味
, 配上我最喜歡的甜醬,好味!
煎蝦米腸

雞粥~ 雞肉嫩滑入味
, 粥底綿綿的, 還滲出雞油的香味。

脆皮乳鴿

2020-04-09
七喜話梅柑桔冰
豬潤炒麵
煎蝦米腸
脆皮乳鴿
點解我話非一般既雞粥店呢?因為呢度徐左雞粥外仲有好多其他選擇眼闊肚窄既我當然唔會放過呢個機會叫多的野食啦淨係睇呢張紙都見到好多野食但黎到雞粥店當然要叫番碗食下啦黎到既賣相係甘既但入面係好多料架我叫左蠔+雞粥粥底鮮甜料多必叫再黎就係海蜇燻蹄海蜇爽口燻蹄肥瘦適中而且價錢相宜最岩眼闊肚窄既我朋友話想食菜類所以就叫左涼瓜炒蛋啦呢個個蛋有驚喜調味好味夠滑苦瓜不太苦完全係我想要既味道最後叫左個牛腸皮薄牛嫩送粥一流仲叫左兩杯充滿豆味既豆漿臨走前覺得好開心滿足
點解我話非一般既雞粥店呢?
因為呢度徐左雞粥外

送粥一流
仲叫左兩杯充滿豆味既豆漿
臨走前覺得好開心滿足
2020-04-06 61 瀏覽
網上介紹呢,這店子之雞粥是逐煲煮的,吸引了我來一吃這個作品喔。自主雞粥原來一有柯打,師傅才加雞煮粥,新鮮熱辣。即叫即煮,粥底滲著雞油。因此,吃的時候雞肉很嫩滑,入味之餘又有鮮味,帶陣陣的藥材香,粥底吃得出頂級米,混合了調味來煮,稠身綿滑。酥炸魷魚鬚略炸至淺金黃色~前菜來說的份量很多,盛起很多!一陣邪惡感,這店子酥炸魷魚鬚炒至香惹味呢,棒。薑汁紅棗糕紅棗糕,一款香港點心,好味之餘,還有補身作用。加入之薑汁及紅棗,適合女士食用。味道很好吃,咬口亦足~豬潤腸皮薄餡靚!「薑汁豬潤腸」質素新鮮爽口,沒有內臟的臭味,蒸製之火喉控製棒棒喔,豬潤是剛剛熟透,吃落很棒,用鮮嫩來形容此碟「薑汁豬潤腸」很棒喔。更重要的,這店子的小菜也有很多選擇呢,增加之炒粉麵飯、小食一試喔~

自主雞粥

酥炸魷魚鬚

薑汁紅棗糕

豬潤腸

2020-04-04 56 瀏覽
唔好以為依家係茶餐廳, 其實佢係食雞粥出名嘅舖頭 ,裏面有好多款式 ,同一般嘅粥舖與別不同 如果你唔鍾意食粥仲有其他選擇尤其是食飯,港式嘅炒飯, 我尤其會介紹呢一度嘅蜆介炸鯪魚球, 呢度嘅鯪魚球超大粒 ,佢哋嘅炸魷魚腳都好好味十足十街邊嗰啲!好野味!呢度嘅嘢食一啲都唔貴 服務亦都好好 職員提供咗一個信封畀我哋,放口罩,乾淨衛生,好少店舖有咁樣做! 呢度嘅雞粥味道好豐富, 而且雞味濃沃, 雞質嫩滑 ,呢度嘅炒麵好有鑊氣十足十大排檔嘅一樣, 我會推介畀大家!

• 蜆介鯪魚球
2020-04-03 69 瀏覽
嚟到佐敦,要去廟街買嘢,於是就係附近到食啲嘢填下肚。見到呢間就係前一條街嘅元朗新記,好似都有名氣,一於就試下啦!除左有粥食之外,仲有唔少小菜架,好多選擇。撞正下午茶時間,見到價錢都非常合理,抵食。生滾貴妃雞粥配炸倆 下午茶$55一定要叫佢哋嘅招牌生滾貴妃雞粥呀,超多雞件,非常之滑呀,一啖雞一啖粥,好滿足呀!跟餐嘅炸倆都好脆呀,加埋豉油真係好正。海蜇手撕雞 $52少少麻辣味,令人食完又食,停唔到口,份量都好多呀泰式鳳爪 $47鳳爪爽口,帶有酸辣味,好好送粥呀,夠晒開胃!紅棗糕不算太甜,又煙韌,真係超級好味!

生滾貴妃雞粥配炸倆 下午茶$55

海蜇手撕雞 $52

少少麻辣味,令人食完又食,停唔到口,份量都好多呀

泰式鳳爪 $47

鳳爪爽口,帶有酸辣味,好好送粥呀,夠晒開胃!

紅棗糕

不算太甜,又煙韌,真係超級好味!
2020-04-03 67 瀏覽
今日去了佐敦!我們日叻啦!🤣😂帶朋友去食傳統美食!新記雞粥!這一間之前食過有好多傳統美食豬潤粥,腸粉,炸大腸,炸乳鴿......疫情之下一入餐廳店員好緊張,要在門口等,店員安排位置,度體温,酒精擦手!我們點了豬潤粥豬潤煮得剛剛好!粥好滑!😋😋雲吞撈麵雲吞爽口彈牙,麵質彈牙!👍🏻👍🏻干炒牛河牛肉入味,牛河炒得好有鑊氣豬潤腸粉腸粉好滑,豬潤料好多!炸乳鴿脆脆的鴿皮!👍🏻👍🏻鴿肉又嫩又香!炸魷魚炸得香香脆脆
今日去了佐敦!
我們日叻啦!🤣😂帶朋友去食傳統美食!
新記雞粥!
這一間之前食過有好多傳統美食
豬潤粥,腸粉,炸大腸,炸乳鴿......
我們點了
豬潤粥
豬潤煮得剛剛好!粥好滑!😋😋

雲吞撈麵
雲吞爽口彈牙,麵質彈牙!👍🏻👍🏻

干炒牛河
牛肉入味,牛河炒得好有鑊氣

豬潤腸粉
腸粉好滑,豬潤料好多!

炸乳鴿
脆脆的鴿皮!👍🏻👍🏻鴿肉又嫩又香!

炸魷魚
炸得香香脆脆
餐廳:元朗新記 (佐敦)地址:佐敦吳松街123號地鋪最近受到疫情影響,通常都留係屋企食飯🍚,就算出外食有時都想食清啲🙈,今次就同朋友去到佐敦間新記食下粥清腸胃我叫左個午餐套餐,生滾貴妃雞粥配炸倆 ($58),粥底充滿住貴妃雞香😋,口感綿滑,仲食到啖啖雞肉🐓, 完全冇覺得好油膩嘅感覺講埋個炸倆,我本身係個炸倆愛好者,好多店舖都會加好多唔同類型嘅調味料或者好鹹嘅豉油,令炸倆口感變得軟淋淋😤,但呢到嘅炸倆冇呢種情況出現,脆口又夠味😍!非常推薦大家去試下而我朋友就叫左個牛肉粥配叉燒腸 ($45),粥裏面既牛肉不但多,而且仲大大塊,充滿口感😆,吾想齋食腸粉嘅朋友都可以試下叉燒腸,叉燒舊舊都好甜架每碗粥品都大大碗,價錢實惠!但唔鍾意食粥嘅朋友都唔需要擔心😎,因為餐牌裏面仲有好多唔同類型嘅小食同餸菜選擇,除左粥仲有其他選擇👍🏼。而除左佐敦店之外,元朗新記仲喺唔同地方都有分店,大家不妨去試一試
餐廳:元朗新記 (佐敦)
地址:佐敦吳松街123號地鋪

吾想齋食腸粉嘅朋友都可以試下叉燒腸,
叉燒舊舊都好甜架

2020-04-01
10 分鐘 (堂食)