2019-07-29 23 瀏覽
岩岩午飯時間係荔枝角呢邊做完野 經過比入面既日式裝修吸引左我同朋友非常肚餓 於是叫左個lunchset同小食share叉燒拉麵配料足 麵既份量都多 如果有埋我最愛既溏心蛋就更加完滿🤤南瓜薯餅值得一試 新鮮炸好熱辣辣 而且入面好香南瓜蓉!鐵板牛油帶子方面 帶子夠鮮味 旁邊仲有粟米伴碟鐵板雪花牛扒定食份量十足呀😂除左有大大塊牛扒,仲有麵豉湯 沙牛同茶碗蒸 超級抵食👍🏻值得一讚既係牛扒已經幫你切好 岩晒我地呢啲懶人🤣🤣跟餐仲有汽水(加$5)
岩岩午飯時間係荔枝角呢邊做完野 經過比入面既日式裝修吸引左

南瓜薯餅值得一試 新鮮炸好熱辣辣 而且入面好香南瓜蓉!

鐵板牛油帶子方面 帶子夠鮮味 旁邊仲有粟米伴碟

跟餐仲有汽水(加$5)

2019-07-28 18 瀏覽
荔枝角站B4出口扶手電梯直上,推過玻璃門進入晴牽商場,元札幌拉麵就位於商場的左手邊外觀有日本元素的裝潢,很容易辨認。見到都有好多街坊幫襯,地方好大!當日很快就有職員安排入座,四人卡座空間闊綽, Menu上也配了相當多的圖片以作參考,款色豐富。而且選擇好多🥰🥰岩哂鐘意吾同口味既朋友仔!熟食生食都多選擇!一開頭點了炒魷魚鬚和枝豆做頭盤,炒魷魚鬚好多汁入口,枝豆外皮鹽分不高,食起上黎比較清爽,好爽好香!我地另外點了兩客三文魚刺身,每客各五件,估唔到上黎既會係是厚切,好有質感爽口。豬軟骨拉麵作為主食配料充足,當中既糖心蛋都賣相完整,係味道濃郁既豬軟骨拉麵。最為驚喜既係炸南瓜薯餅,外皮金黃香爽,餡料充足,一試難忘。南瓜香味十足🤭🤭蓋過皮既油膩感,令人胃口大開!整體來說,呢間餐廳裝潢有特色,價格亦十分親民,荷包完全負擔得起。地理地理鄰近港鐵站,十分方便。旺中帶靜,亦唔需要好長既等候時間,值得一試再試。
見到都有好多街坊幫襯,地方好大!

2019-07-24
2019-07-28 12 瀏覽
今日因為工作關係黎到荔枝角 ~所以午餐時間都係去荔枝角既餐廳到解決~~荔枝角都幾多嘢食~好快咁行咗一圈之後覺得今日都係想食日式拉麵~行行下黎到呢一間叫做元札幌拉麵嘅餐廳~一睇~裝修都真係好有日本風格~好大個叮噹擺喺餐廳面前超級可愛!!入面座位都唔少㗎,不過可能因為食LUNCH時間~所以都超級多打工仔過嚟食同排隊~每張枱嘅旁邊都有各式各樣的調味料~辣椒粉~七味料~仲印左D說明貼係牆提醒客人,好細心~叫咗雜錦拉麵~再加咗餃子~同埋叫多咗碟牛舌~因為做咗成日嘢真係好肚餓~仲叫咗個無糖可樂~ 好少見到餐廳會畀一支玻璃樽嘅可樂~就咁樣成枝飲真係非常之爽~拉麵好彈牙~豬軟骨入口即溶~非常之夠味~糖心蛋非常之好食~個湯底唔油膩、好夠味、好濃郁~牛舌好入味!!切得夠薄,都幾大彈牙~餃子我鍾意佢夠皮薄餡靚~煎得夠香脆~~!下次再黎開呢頭做野都會再過黎呢間到開餐~

牛舌好入味!!切得夠薄,都幾大彈牙~

餃子我鍾意佢夠皮薄餡靚~煎得夠香脆~~!
下次再黎開呢頭做野都會再過黎呢間到開餐~
2019-07-26
2019-07-27 16 瀏覽
想食拉麵但係又唔想再食一蘭,於是就去左呢度試下正宗嘅札幌拉麵!店嘅環境乾淨舒服,紅卜卜嘅環境有日本feel!叫左個北海道櫻花蝦拉麵,落完單5分鐘就到左啦!上菜速度好快阿!一嚟到見到份量就覺得好大碗,好正阿!好味嘅拉麵湯我通常都會飲晒,所以即刻試番啖先。湯底有好濃郁嘅豬骨味!湯又唔會太稀,加埋櫻花蝦嘅香味,但係可能2樣加埋一齊,味道濃郁之餘有少少過咸。麵條都幾彈牙,最重要係掛湯力一流!配料都好多好豐富,想講多次,份量真係好足夠!😂
店嘅環境乾淨舒服,紅卜卜嘅環境有日本feel!
2019-07-26 12 瀏覽
荔枝角站一出就會見到商場,上完電梯望向左手邊就見到哩間日本料理餐廳!出面望落好細,原來入面好大好蛋張台,坐得好舒服,食完仲可以去附近d2 place行下!我地兩個人每人叫左碟3文魚刺身😍$48,大概有4塊度,勁厚切多肉🤗肉質勁嫩勁滑!好有幸福感既味道啊💕💕另外,我地仲叫左個(松梅竹菊)套餐!$188,分別係前菜啊,炸物啊主食啊等等各選一款!選擇好多!我地最後簡左拉面,枝豆,炸魷魚鬚,北海道南瓜炸薯餅!拉面我地簡左醬油,入面有糖心蛋,豚軟骨,好多海帶,栗米等等!味道偏咸小小,豚肉份量都好大!最出色一定係個魷魚鬚,好香好彈牙,鮮味十足!薯餅既外皮都好脆身,南瓜甜甜地,中和左果個油膩感!絕對係意料之外既味道❤️❤️🥰🥰😍岩哂我鐘意食熱氣野既人!食埋個枝豆,扮健康一下!超滿足啊🥰🥰🤭第一次食哩間餐廳,d野食都好新鮮同抵食,食到飽每人都係$150度,誠意推介大家試下❤️❤️坐得舒服岩哂傾計

2019-07-24
2019-07-26 1126 瀏覽
呢日放工接隻佬收工,見到走左架巴士,要成20分鐘之後先有車,就決定係呢頭食埋野先番歸。佢帶我平時佢同同事有食開晏既呢間拉麵店開餐,話價錢抵過旺角尖咀食,味道亦唔錯。門口有隻叮噹唔點既飲都有熱茶叫得拉麵店又點會唔點番碗拉麵呢呢碗係豚軟骨拉麵豚軟骨應該就係豬軟骨,好淋,但咬開唔會一咬即散,豚肉都幾好食,有醃完入味香,肉質都幾軟嫰,塊肉唔會絕對唔會係好寡好淡既白肉味重點個湯底,鹽湯清香,湯頭濃度夠,有豚骨味,無咩油,每食啖拉麵都有索一啖湯汁入口,所以最後湯底深番好少麵份量都幾多下,無煮到淋左,彈彈地身,有下咬口既挺身感熟度剛剛好,正正係食拉麵既精髓麵條係我鐘意食彎曲麵條狀, 有咬口,口感不錯p.s:強烈建議鐘意食重口味即係蒜味既濃友,可以再加枱頭上既蒜蓉,打得好細好蓉,加落去個湯果度更見一流調味架上仲有其他調味選擇單點拉麵無野飲,要另外點夏日炎炎真係唔整番杯凍飲真係好難挨,配番杯凍既抺茶可樂,夠凍爽,味道有d似細過食既汽水可樂糖,有d懷舊既味道,但唔算太甜,氣亦唔算多,味道特別,呢個好飲 另外點既係蒲燒鰻魚定食Set來的,配有麵豉湯、中華沙律沙律+茶碗蒸(即係蒸蛋)呢個餐好飽,兩個人些牙剛好
門口有隻叮噹

唔點既飲都有熱茶
叫得拉麵店又點會唔點番碗拉麵呢
呢碗係豚軟骨拉麵
重點個湯底,鹽湯清香,湯頭濃度夠,有豚骨味,無咩油,
每食啖拉麵都有索一啖湯汁入口,所以最後湯底深番好少
麵份量都幾多下,無煮到淋左,彈彈地身,有下咬口既挺身感
熟度剛剛好,正正係食拉麵既精髓
麵條係我鐘意食彎曲麵條狀, 有咬口,口感不錯
調味架上仲有其他調味選擇

單點拉麵無野飲,要另外點
另外點既係蒲燒鰻魚定食
Set來的,配有麵豉湯、中華沙律沙律+茶碗蒸(即係蒸蛋)

呢個餐好飽,兩個人些牙剛好
蒲燒鰻魚定食,鰻魚肥美肉厚,唔使另外要求多醬入面經已爆晒醬
燒得好均勻,鰻魚真係好食,難怪定價相對會高一d,物有所值
跟餐送飲品,揀左分達

總括黎講,相比起一般拉麵店價位黎講價錢抵,食物水準絕對得住個價錢,份量亦都有番咁上下既多,味道亦唔錯。
2019-07-26 20 瀏覽
放咗學同朋友喺附近商場食午飯🤓由於呢間餐廳喺住宅區,多數做附近嘅住客同返工人士生意,所以價錢都唔會話太貴👍🏻提供左唔同調味料比客人任意調校我哋總共嗌咗兩個套餐同一個小食。第一個係叉燒拉麵配南瓜炸薯餅。叉燒肥瘦均勻,拉麵配料亦都好多。我就鍾意加七味粉喺拉麵度,辣辣地更加好味。薯餅熱辣辣,外脆內軟,南瓜嘅天然甜味好好味!鐵板雪花牛扒定食,份量相當巨大😂有齊醃漬物,味增湯,沙律同茶碗蒸。牛扒嘅油脂味好似足☺️而且又唔會燒得過老,入邊仲帶有粉嫩色㗎🤤鐵板牛油帶子,每粒帶子都好肥滿,帶子裙都唔會話un,粟米就索哂帶子同牛油嘅精華☺️
提供左唔同調味料比客人任意調校
成日諗唔到食咩就會去食拉麵解決🤣今日放工同朋友去左試一間拉麵,今次我地叫左2款拉麵🍜〰️👉🏻雜錦拉麵 $72🍥👉🏻牛油拉麵 $78🐮叫左雜錦拉麵🍜揀左鹽味湯底,麵質揀左正常😗雜錦拉麵有蟹棒、豬軟骨、叉燒同溏心蛋,可以一次過食到幾款餸😋岩曬同小編一樣有選擇困難症嘅人🤫小編覺得最正係個豬軟骨,好淋好入味🤤塊叉燒係比較瘦,相對健康啲但就無一般有肥肉嘅叉燒咁香咁淋🤔如果唔怕肥可以叫牛油拉麵,啲牛油溶左之後令個湯更香滑🥰〰️整體來講拉麵味道正常發揮,勝在餐廳環境好大,舒服過平時嘅拉麵店好多~
〰️
👉🏻雜錦拉麵 $72🍥

👉🏻牛油拉麵 $78🐮

〰️
2019-07-14 34 瀏覽
今晚無人煮飯,惟有一家大細落樓下食飯。樓下其實都好幾間餐廳,不過呢間門口擺咗個夾公仔機,有個細路就忍唔住行咗入去。餐廳入面座位都幾闊,我哋六點左右去到,仲有好多空位。餐牌選擇好多,而且order可以好有彈性。天氣咁熱,大家都唔太餓,就叫咗啲小食加個麵。薯仔沙律係我嘅至愛,好味又飽肚!拉麵份量都多,湯底略為鹹咗少少,溏心蛋最受歡迎,一上枱就俾人食咗我哋仲叫咗雞肉串,一份有兩串,味道都唔錯,燒雞翼有少少乾身,不過味道幾好。最後仲要咗炸雞,因為見隔離枱食,好似好吸引炸雞果然唔錯,好味過燒雞翼,皮脆肉嫩!!臨走先發現原來有廚師推介,下次要食飯團!!
今晚無人煮飯,惟有一家大細落樓下食飯。

餐廳入面座位都幾闊,我哋六點左右去到,仲有好多空位。

餐牌選擇好多,而且order可以好有彈性。

天氣咁熱,大家都唔太餓,就叫咗啲小食加個麵。

薯仔沙律係我嘅至愛,好味又飽肚!

我哋仲叫咗雞肉串,一份有兩串,味道都唔錯,

燒雞翼有少少乾身,不過味道幾好。

最後仲要咗炸雞,因為見隔離枱食,好似好吸引

炸雞果然唔錯,好味過燒雞翼,皮脆肉嫩!!

臨走先發現原來有廚師推介,下次要食飯團!!
2019-07-13
  • 炸雞肉
2019-07-13 22 瀏覽
契女住荔枝角昇悅居,每次去探佢,會經過昇悅商場,都唔發覺有呢間日本料理餐廳,直至契女阿媽介紹話好食,我至發現佢嘅存在😆,鬼咩俾前面東X堂遮咗我視線,食過之後我一定要揚佢出嚟俾大家知📢餐牌有好多嘢食揀,我見自選套餐可以自由配搭,有松、梅、竹、菊組合,松+梅=$98,松+梅+竹=$145,松+梅+竹+菊=$188,加$5可配飲品,招牌牛油拉麵,厚身牛油配拉麵真係超好味,麵質煙韌,湯底唔會太濃味而蓋過每種配料嘅原味,最重要食後唔口渴,整碗麵諗返起都好想再食👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼迷你咖哩飯,其實都唔迷你,諗住平平無奇嘅咖喱,竟然可以帶咗我去日本嘅感覺👍🏼👍🏼👍🏼吉列豬扒,新鮮、份量多嘅蔬菜,配搭大大塊炸得香口嘅吉列豬扒,單係呢份都已經值回票價👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼+五蚊

+五蚊
2019-07-11 22 瀏覽
今天,難得和中學同學和他的女朋友吃飯,當然不可馬虎。剛在荔枝角放工,找了一間門面裝飾十分分漂亮的餐廳,即管入走試試。環境還算闊落,聊天也不怕旁人聽到不錯。服務員禮貌也不錯,不斷加水,讓我們這些多口水的人有足夠水份吹水。選餐時間,性價比還不錯,餐牌分為松、竹、梅、菊,不同組合讓不同胃口的人也可以選擇合適嘅份量。拉麵加兩個小食也只是$140。拉麵方面有湯底和軟硬度選擇,我選擇了雜錦拉麵,醬油湯及較硬的面。分量還算足夠,以我一個成年男士來說晚上已經足夠。豚軟骨拉麵,正呀其中一樣最吸引的是這個豆腐,醬汁很不錯。蟹子沙律唔錯。總括而言,價錢合理,味道中上,是一間值得推薦的餐廳。
今天,難得和中學同學和他的女朋友吃飯,當然不可馬虎。

豚軟骨拉麵,正呀

其中一樣最吸引的是這個豆腐,醬汁很不錯。

蟹子沙律唔錯。

總括而言,價錢合理,味道中上,是一間值得推薦的餐廳。
2019-07-10 25 瀏覽
早放工懶煮飯就同媽媽去附近商場食飯時間尚早 六點半 所以可以舒舒服服咁坐底慢慢食呢間餐廳好易認 認住叮噹就唔會錯地方闊落 仲有好多卡位適合一家人食飯 Menu 有好多食品選擇 最貼心係可以因應自己既胃口 口味揀要單點定set dinner當然仲有傳統日或定食set另外有茶提供 仲有近日最hit既吉列牛而呢間餐廳不嬲足料抵食既我就叫左滑蛋豬扒飯豬扒夠厚身 夠淋 唔會炸到乾晒唔好以為個飯無味白蛇蛇咁其實佢有高湯汁 好夠味 見到有菇就知 夠正宗日本風味媽媽既吉列蠔定食 有齊湯 菜 茶碗蒸 漬物 同汽水吉列蠔好飽滿咬落好juicy 唔會話炸到乾晒水 柴晒咁茶蜿蒸好滑 亦都好足料 入面仲有魚旦片 蟹柳食完呢餐係好夠飽 但每人唔駛$100咁抵食真係其他地方都搵唔到
早放工懶煮飯

食完呢餐係好夠飽 但每人唔駛$100
咁抵食真係其他地方都搵唔到
2019-07-10
2019-07-09 22 瀏覽
放工經過見到間拉麵店門口又叮噹又夾公仔機 懷舊引發作就入左去試下諗住佢專賣拉麵好似一蘭咁啦 但原來拉麵款都好多下 仲有定食同一堆小食基於小弟有選擇困難症 我就叫左佢新推出既魚介叉燒拉麵再加個燒牛油粟米帶子先出黎既係牛油帶子 用鐵板裝住炸炸聲 粟米同帶子都煎到好甘香而唔燶 同埋帶子好大粒下 正😋😋😋食到一半就出場啦拉麵 先講下咩係魚介啦 魚介味係日本既拉麵其實已經興左好耐了 魚介係指魚類同貝殼類 用左魚介粉既湯既味會好似落左貝殼既咪增湯 講返個麵 兩大塊既叉燒完全吸晒魚介粉既味 非常之夾 拉麵冇得揀硬度 感覺偏硬似扁意粉 最後仲有粒流心蛋 overall個拉麵係偏向傳統日式 唔似港式咁多配菜 一個人既話叫一個拉麵加一小菜份量岩岩好

在荔枝角地鐵站有一條長長的通道可以直達這一個四小龍商場,遠遠看到了一個可愛的哆啦A夢大公仔,給它吸引了,就行近看清楚,原來是一家日式料理餐廳,反正到了吃晚餐時間,所以就進去吃一頓晚餐。進去以後,看見裡面的裝飾都很有日本的風味,而且牆壁上,貼了很多明星的照片,我想這麼多明星來吃東西,那食品的質素應該不錯吧。要了一份鹽燒三文魚頭($68),另外也要來一份燒秋葵($48)。先來的是燒秋葵,看到這一道燒秋葵真的很意外,因為上面的鋪滿了很多鰹節,而且也加上了很多椰菜絲,又健康又好吃。十多分鐘以後,鹽燒三文魚頭也來了,三文魚頭燒的很好,外面燒得又乾又脆,但是咬進去裡面卻充滿omega 3,三文魚油的香味兒都充滿了我的口腔,再嚥下去,真的是很高的享受。
2019-07-08 14 瀏覽
好抵食既2人餐($228)😮🥰🥰拉麵飯串燒燒魚炸物樣樣齊😮👍🏻·🍢雜錦串燒 雞翼🐥雞軟骨🐔冬菇🍄雞肉串各一🥰4串都好食⋯尤其雞肉串🐥醬汁野味🤤·🥔北海道南瓜炸薯餅 ·🐟燒鯖魚 🤤👍🏻唔洗多講既美味·🍜雜錦拉麵 本身餐既拉麵定左元拉麵⋯但我又想食糖心蛋🤣問一問 最後加$10轉做雜錦拉麵~豬肉骨🐽叉燒🐖蟹柳;紫菜;芽菜;🥚樣樣有齊😆味噌湯底濃郁⋯大食仔唔愛但我覺得還好~·🍚豬扒蛋飯 份量好多😮味道偏甜 落7味粉/店內激辣粉更好食🤤·📍札幌拉麵元

🥔北海道南瓜炸薯餅

🐟燒鯖魚 🤤👍🏻唔洗多講既美味