利申,我係嚟食沾麵,但有原板海膽「加餸」,冇理由唔叫㗎嘛!呢個價位食到呢個組合,其實真係黃店良心價🙌🏻 #極上芝士海膽沾麵,個芝士沾麵底坦白講係介乎日式沾醬與港式芝士撈丁之間嘅fusion口味,如果你好追求日本地道嘅口味呢款就未必最啱你,但鍾情芝士咸香嘅就可以一戰,都有一番風味。記憶中仲食過個龍蝦芝士沾麵,都出色!至放個麵底軟硬度適中,入口有嚼勁,咬口昝嚟又唔會好難消化。值得一讚係佢有得免費追加沾麵汁,店員亦好細心主動提出。
利申,我係嚟食沾麵,但有原板海膽「加餸」,冇理由唔叫㗎嘛!

2022-04-17 56 瀏覽
趁復活節假期去左尖沙咀行街,疫情期間都好少出街,之前聽朋友介紹過呢間邪惡芝士麵,一直都未有機會試,今日經過又唔算多人,放假梗係要食好D。餐廳唔算好大間,入到去好有日式風格,餐牌都好多選擇,除左沾麵,仲有拉麵同飯,不過一場黎到梗係要食最邪惡既芝士湯沾麵。我揀左極上芝士蟹皇沾麵,松葉蟹膏用芝士燒過,好香好濃,蟹膏好鮮甜,沾麵都幾大碗,仲有4塊叉燒,叉燒好甜好軟熟,拉麵爽口彈牙,先將麵浸落芝士湯底,然後D麵就可以掛滿芝士汁,呢個食法真係好邪惡,對於鍾意食芝士既我黎講真係好正,如果唔食芝士,仲可以揀赤海老或龍蝦湯底。

2022-04-16
10 分鐘 (堂食)
1K
2022-04-17 27 瀏覽
今日同朋友去了尖沙咀行街,行到有點餓,大家都想起好耐沒有在厚福街搵食了,於是便行過去,其實這條街都真係有好多唔同嘅選擇,有地鋪有上樓,但今次就係比佢嘅門面吸引了,就係佢嘅極上芝上海膽沾麵吸引,一次過有齊喜歡嘅食就😍落單都係自己在落單紙上面選擇,咁當然唔使多想就係選這裡人氣NO.1之選,極上芝士海膽沾麵(原板海膽),落單後等了一陣,有碗大大嘅沾麵,還有用石鍋上嘅芝士海膽湯底,同埋原板海膽上枱,三樣合理就係今日人氣之選!個湯底芝士味道濃郁,放埋個煙韌嘅麵條落個熱盪盪嘅湯底內,入口個陣香濃芝士味真係十分好味!而個板海膽上嘅海膽大件鮮甜,配埋塊香脆紫菜一齊入口有陣甘香嘅感覺!而麵上還有4塊肥美嘅日式叉燒,同埋半隻香滑流心蛋,爽口嘅竹筍,整體味道十分配合,湯底嘅濃郁另個沾麵沾上了個湯底,喜歡濃味嘅絕對推介,而且還可以再加湯底,而用原板海膽上,呢個大小,其他地方食都已經差不多都係呢個價錢,所以喜歡食海膽又喜歡食沾麵嘅朋友,真係必食推介!
就係佢嘅極上芝上海膽沾麵吸引,一次過有齊喜歡嘅食就😍

個湯底芝士味道濃郁,
而麵上還有4塊肥美嘅日式叉燒,同埋半隻香滑流心蛋,
所以喜歡食海膽又喜歡食沾麵嘅朋友,真係必食推介!
午餐
2022-04-17 98 瀏覽
係尖沙咀行完街想食野,去左呢間厚福街既沾麵店。由於所有沾麵都即叫即整,所以都等左一陣,見到對面有一對情侶食緊龍蝦麵,搞到我都想食。我就叫左海膽主打既味道。極上芝士海膽沾麵 $158呢款麵有原板海膽,極上芝士湯,搭配叉燒沾麵、溏心蛋。個芝士湯入面有煮熟既海膽,芝士味香濃,原本沾麵係好軟身,將沾麵放入仲熱辣辣既芝士湯,會令麵質感更軟,而且好好味。原板海膽好幼滑,入口即溶,幸福感滿分。叉燒都幾肥美。個溏心蛋都幾好食。整個份量都好足料,抵食。
係尖沙咀行完街想食野,去左呢間厚福街既沾麵店。

極上芝士海膽沾麵

極上芝士海膽沾麵 $158

極上芝士海膽沾麵
消費券一出,尖沙咀成街都係人,大家出返嚟消費係幾開心😚吃喝玩樂最緊要食,行咗入厚福街,懲罰一下小店。元祖沾麵專門店 ,仍然堅持着的拉麵小店,室內裝修走日本風格,口味正宗,材料極上,性價比超高的,周不時都要排隊,我就揀咗下午茶時段,等一陣就有位。極上芝士蟹皇沾麵 $148睇咗Menu店長推介,決定挑戰一下極上芝士蟹皇沾麵。賣相已經夠晒誠意,而且芝士沾麵好正,份量多,好飽,鍾意食沾麵的朋友仔必試!極上芝士湯底濃郁,麵條非常有彈性,口感爽滑,還有豐富的日式叉燒配料,流心蛋不可少。沾麵其中一個靈魂是湯底,元祖可選 赤海老/龍蝦/芝士海膽 3款湯,石鍋高溫保持新鮮熱辣。芝士海膽味道濃郁的芝士,真的還有叉燒肉粒和海膽,口感豐富有層次,拉麵條掛汁度極高。蟹皇又是另一個驚喜,鮮甜日本🇯🇵松葉蟹膏,真的滋味無窮。想不到可以在小巷子裏吃到久別重逢的日式風情,加上大量飛魚子,粒粒飽滿,入口卜卜聲。能夠成為香港其中一間最受歡迎既日式沾麵餐廳,其中一個原因係有選擇!有選擇!有選擇!下次再見!

極上芝士蟹皇沾麵 $148

• 極上芝士蟹皇沾麵
2022-03-29 152 瀏覽
🍽極上芝士海膽沾麵$165上枱成碗湯都好滾,芝士勁濃厚,質感濃稠。放麵落去上返黎食會覺得太多「醬」咁。湯底可以要求添加。海膽新鮮。🍽極上芝士龍蝦沾麵$198龍蝦入面超多膏,但沾麵湯味道好濃,覺得有點偏鹹。💡 整體黎講,個人比較喜歡食返傳統日式拉麵😊性價比唔太高,試過就好了。💡個現金卷係送20張$5比你😆😋食物:️6.5/10🤵🏽‍♂️服務:7.5/10🍴環境:7/10💰人均消費:$180🤩性價比:6.5/10

🍽極上芝士海膽沾麵$165

🍽極上芝士龍蝦沾麵$198
龍蝦入面超多膏,但沾麵湯味道好濃,覺得有點偏鹹。

💡個現金卷係送20張$5比你😆

😋食物:️6.5/10
🤵🏽‍♂️服務:7.5/10
🍴環境:7/10
💰人均消費:$180
🤩性價比:6.5/10
2022-03-15 172 瀏覽
人客流轉量極高既厚福街沾麵,平時最特別係有超貴既海鮮沾麵,呢樣今日唔講。今日回歸基本步,豚肉魚介沾麵 — 外賣!究竟沾麵點外賣?無左個燒紅左既熱鍋仲抵食咩?唔係抵唔抵食既問題,係無左晚市後,一日得一餐正餐揀野食,都要取捨下既。自取免加一仲有折,係平左好多外賣係一個靚靚紙袋!(一間拉麵店竟然會出logo 紙袋 ...終於返到公司,可以開箱了一打開就排到整整齊齊既原個拉麵,即係平時大碗入面既料而下層就係主角沾麵汁倒出黎,搵隻細細地既碗,無咁易凍然後拎去微波爐叮到滾,叮到出煙,越熱越好個沾麵汁同平時一樣,都係有肉入面而個人建議拉麵可以拎去叮一叮,麵少少暖無咁易整凍個汁當然啦,凍左咪再~叮~過~囉~最後奉勸一句,外賣食完之後係更加懷念堂食,嚴重錯哂 XD呢個時勢,請多多支持小店!再影多張拎走左紫菜既樣
今日回歸基本步,豚肉魚介沾麵 — 外賣!

究竟沾麵點外賣?無左個燒紅左既熱鍋仲抵食咩?

自取免加一仲有折,係平左好多

終於返到公司,可以開箱了
一打開就排到整整齊齊既原個拉麵,即係平時大碗入面既料
而下層就係主角沾麵汁

倒出黎,搵隻細細地既碗,無咁易凍
然後拎去微波爐叮到滾,叮到出煙,越熱越好
個沾麵汁同平時一樣,都係有肉入面
而個人建議拉麵可以拎去叮一叮,麵少少暖無咁易整凍個汁
當然啦,凍左咪再~叮~過~囉~

最後奉勸一句,外賣食完之後係更加懷念堂食,嚴重錯哂 XD

呢個時勢,請多多支持小店!

再影多張拎走左紫菜既樣

2022-03-08
5 分鐘 (外賣自取)
2022-03-13 149 瀏覽
💕個人分享😋🦐特製八代海赤海老沾麵 $99🧀芝士海膽沾麵 $99👅沾麵湯選用石鍋盛載,上枱時沾汁仍會冒煙,而且為了沾汁保持熱度,客人可以隨時叫店員為我們加熱湯😍💯因為平常很多舖頭都只會為我們加熱水,會令沾汁變淡,失卻原有的味道,這個太棒了!🤤👅麵條是粗麵,質地彈牙,而且掛汁~——🦐八代海赤:上枱時,看見一粒粒蝦乾在沾汁表面,沾汁很濃郁,配豚肉、半熟蛋,材料超豐富🤤😍🧀芝士海膽:相較之下,這個湯底更濃郁,芝士味很香而且很重,海膽相信是已經溶於湯底裡,這個湯熱食很好吃,但凍了就會感到有點膩,可以請店員加熱湯實在太好了!😆☺️(太餓~忘了拍照🤪)=======================🍖瑞士芝士雞翼(3只) $78瑞士汁超濃~配搭芝士非常邪惡但好好吃😋😻👍🏼=======================💛已經不是第一次光顧這店,店員很有禮貌,進店內前會替你消毒雙手,並且送一個口罩夾,絕對要再去光顧💛~~~~~~~~~😋美味指數:8.5/10🧼環境衛生:7/10👼🏻服務態度:7.5/10💎性價比:7.5/10💰人均消費:~$151.8 (已加一)
💕個人分享😋
🦐特製八代海赤海老沾麵 $99
🧀芝士海膽沾麵 $99
👅麵條是粗麵,質地彈牙,而且掛汁~
——
=======================
🍖瑞士芝士雞翼(3只) $78
瑞士汁超濃~配搭芝士非常邪惡但好好吃😋😻👍🏼
=======================
~~~~~~~~~
😋美味指數:8.5/10
🧼環境衛生:7/10
👼🏻服務態度:7.5/10
💎性價比:7.5/10
💰人均消費:~$151.8 (已加一)

2022-02-19 131 瀏覽
依間係厚福街相當耐歷史既拉麵店💛 一直都好有興趣試 。 惟一係就唔岩時間,一係就大排長龍,一直錯過左試佢既機會。 今次趁係附近又唔係食飯時間 就黎試下。 可能因為疫情關係 ,加上過哂放飯時間,入到去都冇乜人。 不過臨近5點,都開始陸續多人入座,趕上完堂食既尾巴。應該最近疫情關係,店舖既午餐set menu更改左為11:30am至5:30pm。而價錢方面絕對係尖沙咀區買少見少。 今次就order左最愛既「滑蛋吉列豬扒丼」($49) 。 值得留意,如果唔加點飲品,店舖會自動另收$5茶錢同送上一林綠茶。等左大概20分鐘, 食物登場。 同想像中唔同, 本身以為豬扒會同飯放埋一齊,點知原來係分開上。 價錢同食物唔成正比架, 塊豬扒比想像中大塊,新鮮出爐熱辣辣超吸引吉列豬扒岩岩炸起外表超脆, 配搭醬汁絕對一流豬扒相當juicy, 唔會硬屈屈而滑蛋飯, 滑蛋滑度岩岩好。 絕對係一流

等左大概20分鐘, 食物登場

吉列豬扒岩岩炸起外表超脆, 配搭醬汁絕對一流
豬扒相當juicy, 唔會硬屈屈
而滑蛋飯, 滑蛋滑度岩岩好。 絕對係一流
吉列豬扒丼
20 分鐘 (堂食)
吉列豬扒丼
  • 吉列豬扒丼飯
2022-02-16 109 瀏覽
今日食咗呢個名叫:極上芝士蟹皇沾麵。真係好豐富,先黎一個熱騰騰嘅芝士湯底(芝士控至愛)然後送上一個蟹籽(超多蟹籽)沙律菜配以芝士蟹蓋(打開芝士見到蟹糕)跟住黎一碗叉燒拉麵,只需將麵放入芝士湯夾上黎食,嘩!好好食😋⋯⋯發現湯入面除咗有肉重有一舊海膽😍正呀!叉燒又多又大塊,但我都食晒叉燒。。哈哈
係TST #厚福街 嘅呢間 沾麵面相信大家麵唔陌生以前初踏足香港嘅 #龍蝦沾麵 已儲落不少粉絲之後再有 #芝士海膽沾麵 可惜當時係 #期間限定不過依家可以放心啦😋已經成為咗 #必食 之選😍而且多咗好多組合😎#極上芝士蟹皇沾麵 $149沾麵湯底有3款可以選擇 #赤海老 #龍蝦 #芝士海膽 今次揀咗芝士海膽 🧀佢地嘅沾麵湯底真係款款都冇得輸🤣🤣一方面用石窩碗上 可以keep 到湯底溫度 最重要係夠哂濃郁 又夠掛麵👍🏻👍🏻大家記得沾麵均可免費🆓加湯 至於個沾麵 份量都幾多麵條較粗 質地唔錯 配有成4️⃣塊叉燒 肥瘦適中 唔沾湯 本身味道都好好食👍🏻個蟹皇🦀就另上蟹籽沙律+芝士焗蟹羔蟹蓋個沙律啲蟹籽簡直超誇張(可能我影相角度唔好啦😅)我有理由相信啲蟹籽係咪唔駛錢😅😅份量係超多絕對可以裝得滿旁邊嘅蟹蓋當然,個重點係蟹膏🤤🤤雖然係芝士焗 但蟹膏絕對冇俾芝士掩蓋咗佢本身味道🤩🤩大大啖蟹羔放入口嘅感覺真好🥰$149 又有海膽 又有蟹羔 真係超超超抵 仲要份量係超多 今次盡哂力都食唔哂😅😅好在有返杯熱茶飲 可以消消膩😅😅=====================
係TST #厚福街 嘅呢間 沾麵面相信大家麵唔陌生

肥瘦適中 唔沾湯 本身味道都好好食👍🏻

個蟹皇🦀就另上
蟹籽沙律+芝士焗蟹羔蟹蓋
個沙律啲蟹籽簡直超誇張
(可能我影相角度唔好啦😅)
我有理由相信啲蟹籽係咪唔駛錢😅😅份量係超多
絕對可以裝得滿旁邊嘅蟹蓋
當然,個重點係蟹膏🤤🤤
雖然係芝士焗 但蟹膏絕對冇俾芝士掩蓋咗佢本身味道🤩🤩

2022-02-10
芝士海膽湯底
芝士焗蟹羔+蟹籽沙律
芝士焗蟹羔
尖沙咀呢間沾麵都幾出名,見佢午市有lunch set,套餐只限星期一至五,好抵食,有飯有拉麵都係$45起,如果唔加嘢飲要加$5茶錢,餐廳入邊有紙巾同濕紙巾非常貼心!🍜特製八代海赤海老拉麵 $49 另收加一 (8/10)冇諗過$50一碗食拉麵可以咁足料,真心一啲都冇偷工減料同hea,有兩片叉燒,半隻糖心蛋,木耳,蔥花,筍片同埋櫻花蝦!湯底係豬骨湯,都幾濃,唔會太鹹,麵係幼麵,鹼水味太重,煮得比較淋😂叉燒正正常常,有燒過,切得比較薄,木耳葱花筍片都正常,櫻花蝦都幾香,整體來講都幾唔錯,除咗麵太重鹼水味,但$50呢個質素真係冇得輸,真係極高CP值!🫖烏龍茶 +$10 (7/10)正常支裝烏龍茶。推薦指數: 9/10午市套餐真係好抵食,係邊度食到$60一個拉麵,個湯同埋材料都有誠意,仲有埋嘢飲,快啲一齊去懲罰佢!

🍜特製八代海赤海老拉麵 $49 另收加一 (8/10)

🫖烏龍茶 +$10 (7/10)
正常支裝烏龍茶。

推薦指數: 9/10
2022-02-07 79 瀏覽
極上黑松露芝士海膽沾麵🧀一上枱,真係哇出聲!超級濃郁嘅芝士湯,仲有一片片嘅黑松露鋪喺上面,飲晒可以再添,但食耐咗會覺得好漏,而麵嘅份量都頗大,幾乎食唔晒🤣。另外仲叫咗個芝士蟹蓋,不過芝士嘅份量仲多過蟹膏😂唔算好抵食,但蟹膏係鮮甜嘅。
極上黑松露芝士海膽沾麵🧀

2021-12-24
30 分鐘 (堂食)
2022-02-01 101 瀏覽
呢間好耐之前就已經bookmark左 個陣喺ig見佢老是常出現又好似好邪惡咁就好想試👉🏻芝士海膽沾麵 $116嗌左個普通款諗住加45蚊嘅海膽會開心d點知佢d海膽係加落湯到...黎到嘅時候發現同朋友冇加果個真係冇咩分別🤣🤣🥲🥲麵條都比較普通不過個湯真係好濃芝士味🤤🧀🧀👍🏻⭐️ 6.5/10
👉🏻芝士海膽沾麵 $116
嗌左個普通款諗住加45蚊嘅海膽會開心d
點知佢d海膽係加落湯到...
黎到嘅時候發現同朋友冇加果個真係冇咩分別🤣🤣🥲🥲
麵條都比較普通
不過個湯真係好濃芝士味🤤🧀🧀👍🏻
⭐️ 6.5/10

呢日做做下嘢,發現已經9 p.m…. 要去食啲嘢,維持下生命❤️‍🩹 成條厚福街都係我飯堂😂 當見到平時(尾圖)門庭若市嘅元祖沾麵唔洗排隊,即刻9衝🐶▪️極上Raclette芝士龍蝦沾麵 $168✨Raclette cheese有芝士中嘅貴族之稱,果然不同凡響😳 一上檯,即嗅到芝士散發住濃郁又強烈嘅氣味,好似臭豆腐咁😂 食落味道溫和,有其獨特嘅鹹味與微酸,夾埋龍蝦肉黎食,好正❣️龍蝦好大隻,糖心蛋亦出色。✨涼麵軟硬適中,有咬口,放入熱辣辣嘅湯中一陣就食得,好掛湯😋 沾麵湯底亦唔野少,入面有龍蝦肉、豬骨肉🤩 而且湯汁香濃,好鬼正!另外,呢度嘅店員都好親切,好樂意為客人介紹嘢食,好warm💛

▪️極上Raclette芝士龍蝦沾麵 $168