2022-05-08 201 瀏覽
尖沙咀"人氣沾麵店早兩日同好友行開尖沙咀,見到呢間沾麵店《元祖沾麵專門店》好多人排隊啊,咁有人氣,入去試下先😋! 好鍾意餐廳裝潢好似日本地道拉麵店咁啊!🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵 $88🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵拉麵湯底黑蒜味濃郁,拉麵唔太淋,軟硬度適中,配上濃郁嘅黑蒜湯底,拉麵好入味啊!裡會有幾件叉燒和流心蛋,叉燒肉質好嫰滑,軟腍多汁,口感一流!配上流心蛋黃一 齊食,份外惹味!地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
尖沙咀"人氣沾麵店

早兩日同好友行開尖沙咀,見到呢間沾麵店
《元祖沾麵專門店》
好多人排隊啊,咁有人氣,入去試下先😋!
好鍾意
餐廳裝潢
好似日本地道拉麵店咁啊!

🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵 $88

🍜黑蒜豚肉叉燒拉麵
拉麵湯底黑蒜味濃郁,
拉麵唔太淋,軟硬度適中,配上濃郁嘅黑蒜湯底,拉麵好入味啊!
齊食,份外惹味!

地址:
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

2022-05-07 119 瀏覽
⚠️極度邪惡⚠️極上海膽芝士沾麵😈 $𝟙𝟟𝟠呢間不停encore !!!!之前可以加湯,但而加無左🫢不過味道依然好正🤤🤤今次仲叫左個吉烈炸豪 $𝟜𝟝 🤓😎.會定期encore 幫襯🤩仲有一大堆$5現金卷😎Po 食物相係ig story就會送一大張比你。不過每次只可以用一張🙂邪惡指數: 🌕🌕🌕🌕回頭指數: 🌕🌕🌕🌕🌕📍𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟:元祖沾麵專門店 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
⚠️極度邪惡⚠️
極上海膽芝士沾麵😈 $𝟙𝟟𝟠
呢間不停encore !!!!
之前可以加湯,但而加無左🫢
不過味道依然好正🤤🤤
今次仲叫左個吉烈炸豪 $𝟜𝟝 🤓😎

會定期encore 幫襯🤩
仲有一大堆$5現金卷😎

邪惡指數: 🌕🌕🌕🌕
回頭指數: 🌕🌕🌕🌕🌕

📍𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟:
元祖沾麵專門店 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
2022-05-07 81 瀏覽
同朋友係尖沙咀行街,肚仔餓搵野食,厚福街當然係有「口福」啦,成條街都係食肆,於是入左一間食日本沾麵,佢啲湯底好特別,係用石頭鍋上,煮到滾晒,再夾沾麵撈啲芝士汁一齊食。我地叫左一個極上芝士海膽沾麵,同埋一個元祖龍蝦沾麵,首先講下果個龍蝦沾麵,啲龍蝦味好濃郁,撈沾麵食好開胃,但我覺得個龍蝦汁偏咸左啲,另外必講果個芝士海膽沾麵,海膽撈埋啲芝士汁度,再撈埋沾麵食,好好味😍我地兩個都超愛芝士,所以我地再refill左一次,係免費refill架!我覺得芝士海膽沾麵比龍蝦沾麵高分,下次行開果邊都會再食😋
2022-05-06 79 瀏覽
Ganso Tsukemen was a ramen restaurant specialized in Tsukemen. They were located at Hau Fook Street, few minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.They served a wide range of tsukemen, with seafood ingredients as their signature. They have instructions on the wall teaching us how to dip the ramen into the soup. The serving was huge, covering the whole bowl, with 1 lobster cut into half. Lobster was cooked with melted cheese, thus making it cheesy and juicy, chewy as well. It consisted of bamboo shoots

The serving was huge, covering the whole bowl, with 1 lobster cut into half. Lobster was cooked with melted cheese, thus making it cheesy and juicy, chewy as well. It consisted of bamboo shoots, soft boiled eggs and seaweed as well.

Soup was very flavourful and thick in texture, able to refill for free if needed.

Ramen was chewy and smooth, flavourful as it absorbed the essence of the soup broth.

Soup came with cut lobster meat and pork as well, which were chewy and juicy.
2022-05-01 91 瀏覽
💛 尖沙咀 元祖沾麵今日同朋友喺尖沙嘴食飯行街,嚟到好多嘢食嘅厚福街😚 想食拉麵沾麵就揀咗呢間「元祖沾麵」喇🥰 沾麵嘅湯全部都可以免費添食㗎~🦞 極上Raclette芝士龍蝦沾麵原來Raclette芝士係「芝士中嘅貴族」,一上枱已經聞到超香😚 龍蝦湯上枱熱到有氣泡,龍蝦味超濃,裏面仲有龍蝦肉同豚肉🥰 店員好細心比埋個鉗我哋食龍蝦,仲有紙巾同濕紙巾提供,非常貼心~ 芝士龍蝦啖啖肉好好味😋🦀 極上芝士蟹皇沾麵呢個沾麵嘅湯有香濃嘅芝士味,裏面仲有啲豚肉㗎,超邪惡呀😆 蟹膏超級多,配埋飛魚子就冇咁膩喇😚 拉麵裏面仲有叉燒、温泉蛋等等💛 個麵煙煙韌韌,浸一浸熱到滾嘅芝士湯食,超正😆
💛 尖沙咀 元祖沾麵

🦞 極上Raclette芝士龍蝦沾麵

🦀 極上芝士蟹皇沾麵
2022-04-30
  • 極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵
2022-04-29 64 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp:$150-200+📍Address: Ganso Tsukemen, Tsim Sha Tsui香港有好多拉麵店,好難得有一間拉麵店有芝士做湯底,我哋一見到就入去試,果然唔錯😂極上芝士海膽沾麵($178)我哋特別中意呢個拉麵粗身得黎又好滑嘅質地,汲索芝士湯汁,真係好正。叉燒本身都幾軟腍。同埋你哋見唔到個流心蛋黃😱海膽方面都幾新鮮,性價比算幾高喇,尤其是以呢個價錢黎講。如果食到一半,仲可以叫店員為你地加鰹魚湯底,可以保持麵既熱度,同埋可以一解芝士的油膩感。唐揚魷魚($48)呢個小食意外地好食,剛剛炸好店員就端上枱,份量慷慨,外皮炸至金黃色,魷魚新鮮,脆香程度適中,可以食多一碟!
🇭🇰Hong Kong

Average expense pp:$150-200+

極上芝士海膽沾麵($178)

唐揚魷魚($48)
📌 元祖沾麵專門店📍尖沙咀 Tsim Sha Tsui📎 @gansohk 今日黎食日式沾麵餐廳🥢, 有芝士海膽、鮑魚龍蝦、黑松露芝士帆立貝、芝士龍蝦🦞🤪 原材料每日有日本🇯🇵空運到港, 再由日籍大廚🇯🇵烹煮 今次經過再食多次🥰 之前覺得好好食!! 依家都係咁好食😋-🥢 極上芝士蟹黃沾麵 $148🥢 極上芝士海膽沾麵 $158-❥ ❥ 極上芝士蟹黃沾麵🦀🍜呢碗沾麵有好多肉!!!!! 首先叉燒好大片,有四大塊😍 而且蟹黃龍蝦湯超級濃郁,送上嚟嗰陣新鮮滾熱辣,入面仲有好多叉燒粒,唔夠仲可以添湯😆👍🏻 所以一口氣食完一大碗真係會好飽~ 溏心蛋蛋黃仲要係流心的🤤 麵比較粗身,ok彈牙,配埋沾湯一齊食真係好match!!!❥ ❥ 極上芝士海膽沾麵🧀🍜呢個湯底更加濃郁,芝士味超級重,超濃郁😋 沾麵本身比較淡,我覺得配啲濃啲嘅湯底會更加突出到麵條嘅香味同口感!最特別嘅係我未食之前expect湯底只係用咗芝士同少少海膽,餐廳點會咁揼本俾咁多海膽我地🥺 點知我越食到底竟然搵到越嚟越多煮熟咗嘅海膽!OMG 原來係真係有好多海膽架!😍-📎服務: 侍應態度十分友善,一入去已經招呼坐低,仲送上茶同印上自家製

📌 元祖沾麵專門店
📍尖沙咀 Tsim Sha Tsui
📎 @gansohk

今次經過再食多次🥰 之前覺得好好食!! 依家都係咁好食😋
🥢 極上芝士蟹黃沾麵 $148
🥢 極上芝士海膽沾麵 $158

❥ ❥ 極上芝士蟹黃沾麵🦀🍜

❥ ❥ 極上芝士海膽沾麵🧀🍜

📎服務: 侍應態度十分友善,一入去已經招呼坐低,仲送上茶同印上自家製嘅logo嘅紙巾, 超細心❤️!!!
▫️味道: 4.7/5
▪️賣相:4.3/5
▫️環境:4/5
▪️價錢:4.2/5
▫️服務:5/5
▪️推薦度:🌕🌕🌕🌕🌗

🔍 #CY尖沙嘴 #CY沾麵 #CY日本菜
🔗 #尖沙嘴美食 #美食 #香港美食 #香港 #tst #hongkongfood #hkfood #沾麵 #日本 #hkjapanesefood
2022-04-23 80 瀏覽
一個人獨食 搵咗呢間拉麵舖雖然個樣唔算好突出 但入面嘅嘢食真係一流極上芝士海膽沾麵(原版海膽) $158加餐一嚟到嘅時候,真係嚇咗一條,個芝士仲係出緊煙,不斷咁樣冒泡,好熱辣辣!入面有熟咗嘅海膽同埋豬肉,豬肉肥膏多,好多骨膠原,沾麵一齊食係非常正。沾麵配料有叉燒,糖心蛋,紫菜,筍。要讚下嘅係個叉燒,整得好好食,唔會太硬,肥瘦適中!最重盤嘅係海膽,海膽味道新鮮,唔會好聲,份量有多,真係好好嘅享受附送一杯茶同埋一包紙巾#$158真係好抵!大家都支持下小店啦
一個人獨食 搵咗呢間拉麵舖
雖然個樣唔算好突出 但入面嘅嘢食真係一流

極上芝士海膽沾麵(原版海膽) $158

附送一杯茶同埋一包紙巾#$158真係好抵!

大家都支持下小店啦

2022-04-22 79 瀏覽
食沾麵食得晒係有辦法。今日呢款:極上芝士海膽沾麵(原版海膽)。當望到放枱上的叉燒涼麵、原版海膽、芝士湯,真係唔講得少,點樣食得曬⋯⋯登登登登😛首先:可將青檸汁或七味粉加入麵中調味。之後:夾起一口涼麵放入熱辣辣的沾麵湯中浸一會,然後食用,更加美味。⭐️任何沾麵均可免費加湯⭐️最後請店員在沾湯中加入木魚湯,一口喝完便完成整個麵。呢碗沾麵放咗幾片大叉燒,又有我至愛嘅流心蛋,令我口水流嘅係原版海膽(芝士湯入面都有啲海膽)食完後就有一種😋幸福的感覺
食沾麵食得晒係有辦法。
首先:可將青檸汁或七味粉加入麵中調味。
元祖沾麵專門店的沾麵湯底選擇超豐富🔥,拿著點餐紙一看,嘩!有芝士龍蝦🦞、芝士海膽、鮑魚、黑松露芝士帆立貝,還有常見的魚介和赤蝦~ 我們選了邪惡的芝士蟹皇🧀🫕和芝士海膽🧀🫕試試看!今次介紹的是:💛 極上芝士蟹皇沾麵 $138💛 極上芝士海膽沾麵 $148極上芝士海膽沾麵 超級驚喜的原板海膽✨✨✨一上菜的時候,湯底在石鍋中沸騰不已。🪨🔥🔥 芝士海膽湯底用了不少海膽熬湯,舀起會看見一粒粒煮熟成蟹膏狀的海膽,真的極邪惡!💥 芝士味十分香濃,湯裡面還有很多豚肉粒🐖,超足料!原本真的沒有expect過會有這麼多肉吃,真的被肉的份量有點嚇到了(超驚喜)🤣!!!重點是可以免費加湯!🥰🥰🥰 日式沾麵的精髓在於麵條,麵質彈牙偏粗身,富有彈性,掛湯力不錯,口感十足!🍖🍖🍖🍖 每一碗都會奉上四片厚身自家製的日式叉燒,叉燒每件肥瘦適中,燒到外層微微焦脆,入口半溶,狀態極佳!🔥 配上荀條、紫菜和半流心的溏心蛋🥚一齊食,超級滿足!極上芝士蟹皇沾麵石鍋恰好保持住湯底的溫度,上菜時蟹膏芝士濃湯仍然在沸騰🤩 🔥這個時候將沾麵放下去拖一拖,將每條冷麵條都沾滿滾燙的芝士濃湯,Oishi~🍜🤤原隻焗芝士蟹蓋好棒,蟹殼裡滿滿的蟹
我們選了邪惡的芝士蟹皇🧀🫕和芝士海膽🧀🫕試試看!
今次介紹的是:
💛 極上芝士蟹皇沾麵 $138
💛 極上芝士海膽沾麵 $148
極上芝士海膽沾麵
超級驚喜的原板海膽✨✨✨
極上芝士蟹皇沾麵
石鍋恰好保持住湯底的溫度,上菜時蟹膏芝士濃湯仍然在沸騰🤩 🔥這個時候將沾麵放下去拖一拖,將每條冷麵條都沾滿滾燙的芝士濃湯,Oishi~🍜🤤原隻焗芝士蟹蓋好棒,蟹殼裡滿滿的蟹膏,碟上的香氣不斷噗吱噗吱而來!🔥🔥🔥 火炙半溶芝士鋪在蟹蓋上,充分帶出蟹膏的香氣。❤️
鹹甜適中的蟹膏搭配著沙律菜,我把金黃色的蟹膏扒出來,輕輕嚥下後,感覺螃蟹的鮮味還在嘴裡餘韻猶存~😂 我先夾起一小撮蟹膏蟹肉,淺嚐一口後再連湯底同沾麵一起吃!
吃完整碗沾麵會覺得有一點點口渴(因為我不知不覺間把湯全都掛上麵條😆),不用擔心!這個時候喝杯熱茶真的剛剛好!侍應服務超好,不時會主動幫我們添熱茶🍵,茶味非常濃郁,所以我一連喝了好幾杯茶~ 👀🥤

元祖沾麵專門店 @gansohk
九龍尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

• 極上芝士海膽沾麵
2022-04-19 184 瀏覽
今日見到好有特色嘅拉麵,係芝士湯底啊😍🌟極上芝士海膽沾麵🌟食沾麵最重要湯底!侍應送上枱面時見到芝士湯滾熱辣,將拉麵放入浸一陣溫度剛剛好。湯底芝味超濃郁,裏面仲有日式叉燒和海膽碎,加上粗身拉麵真係超掛湯,可以食盡芝士既精華!食剩一半時叫店員加木魚湯又可以解一解膩。呢個餐有原板海膽🤤份量好引人注目,連隔離枱都忍唔到問店員個餐叫咩😂海膽好鮮甜,沾豉油反而遮蓋本身的味道,但作為芝士控,將海膽放落芝士湯裏一齊食另有一番「芝」味
今日見到好有特色嘅拉麵,係芝士湯底啊😍

🌟極上芝士海膽沾麵🌟
極上芝士海膽沾麵

2022-04-19 49 瀏覽
有時一個人係尖沙咀行街都唔知都食乜好,通常都人食一d車仔麵、雲吞麵就算,早兩日見到厚福街有間拉麵店都有幾多人幫襯,今次就黎個一人拉麵。點了一份極上芝士海膽沾麵,海膽以原板方式上枱,拉麵裡會有幾件叉燒和流心蛋,芝士海膽汁勁香,一上枱已經刺激我食慾,芝士味勁濃,而且唔夠汁重可以免費添加,完全唔驚食食到最尾會太乾,拉麵入口好彈牙,掛汁力極強,叉燒夠嫰,超正,配埋流心蛋黃一齊食,入口更滑。海膽味道都勁濃,沾一點芥末豉油,入口更鮮甜。

2022-04-18 56 瀏覽
今日約左人未夠鐘, 突然醒起之前朋友推介過附近間沾麵店, 自己走去試下.店面佈滿日式旗同相片, 仲有電視介紹沾麵, 非常搶眼. 裡面滿座, 好彩可能唔係午膳時間, 只係排左一陣隊.極上芝士海膽沾麵(原板海膽)沾麵送到黎真係嚇一跳, 真係原板海膽 (當然梗係唔係街賣幾佰蚊嗰款原板), 但係份量都唔少, 而且非常鮮甜!! 絕對超值!!沾麵有4塊豚肉, 肉嫩味濃! 仲有流心蛋, 筍及其他配料, 海膽芝士湯味道超超濃, 本身已經有豚肉同海膽, 石鍋上枱, 熱辣辣, 配上爽口彈牙既沾麵, 配搭一流! 店舖最後仲會為你添加鰹魚湯底, 將原本海膽芝士湯帶去另一層次, 好飲到全碗清晒!

極上芝士海膽沾麵(原板海膽)
2022-04-16
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-04-18 30 瀏覽
出左去尖沙咀行街,之後肚餓行左去厚福街附近搵野食,行行下見到間食拉麵既餐廳好似幾吸引咁,食物以海鮮為主,有龍蝦,海膽,魚等等,入左去餐廳坐低左叫左個極上芝士海膽沾麵,呢個沾麵既食法同平時食開拉麵有D唔同,有一板新鮮好滑既海膽,有醬油同紫菜自己,客人可以自己將D海膽包落紫菜入面食,海膽味道鮮甜,之後個沾麵入面加入左冬菜同埋蔥花,侍應會問客人食唔食呢D配料而加唔加,個芝士汁芝士味勁香濃,芝士湯底用石鍋煮熱,而且個湯底入面仲有好多海膽同豬肉,真係好足料,個麵有日式叉燒,好軟淋,將D麵加入青檸汁,再加入七味粉,之後再將麵放落芝士汁度食,拉麵口感好彈牙好似烏冬咁,最正既係食到個湯唔夠可以叫店員加湯唔驚個麵食食下凍左。
2022-04-18 20 瀏覽
復活節第一日,係尖沙咀一連食左兩餐五點鐘趕係停晚市前過來厚福街食拉麵之前一直都好有興趣試排左一陣就到,餐廳主打沾麵多款沾麵入面揀左極上芝士蟹皇沾麵先上沾麵同芝士湯沾麵上有肉香軟腍豚肉叉燒、半隻流心蛋、蔥、紫菜、竹筍而麵條用了日本小麥粉去整,食落麵質好彈牙,而且非常掛湯!湯用上熱辣辣石鍋上,芝士湯勁濃厚,質感濃稠食起來濃郁而唔膩,重點沾麵湯仲無限添加拉絲芝士配上香濃蟹蓋蟹皇再加埋飛魚子一齊食,濃味又好食下次一齊要試埋其他絕對要多多支持小店!!
復活節第一日,係尖沙咀一連食左兩餐

五點鐘趕係停晚市前過來厚福街食拉麵
之前一直都好有興趣試
排左一陣就到,餐廳主打沾麵

多款沾麵入面揀左極上芝士蟹皇沾麵

先上沾麵同芝士湯

沾麵上有肉香軟腍豚肉叉燒、半隻流心蛋、蔥、紫菜、竹筍

而麵條用了日本小麥粉去整,食落麵質好彈牙,而且非常掛湯!

湯用上熱辣辣石鍋上,芝士湯勁濃厚,質感濃稠
食起來濃郁而唔膩,重點沾麵湯仲無限添加

拉絲芝士配上香濃蟹蓋蟹皇
再加埋飛魚子一齊食,濃味又好食
下次一齊要試埋其他

絕對要多多支持小店!