2022-07-07 93 瀏覽
呢間位於尖沙咀厚福街嘅元祖沾麵一直都好出名🌟,特別在有好多款特色沾麵😎,好似芝士海膽、鮑魚龍蝦等等,但係今日我就想試下佢地其他嘅沾麵款色😆,揀左個豚肉魚介沾麵😛.豚肉魚介沾麵🍜 $89首先呢個沾麵嘅湯汁係用石鍋🔥,保持到個湯嘅熱度,唔會怕食食下個湯凍曬而唔好食😗講翻個湯底方面,呢一個湯底都做得好出色🥳,食沾麵最緊要個湯底夠濃郁,而且仲有四片好大片嘅日式叉燒,點落個湯汁到食超級滿足❤️
豚肉魚介沾麵🍜 $89

去到尖沙咀 就梗係要去厚福街搵嘢食 呢度出咗名多平靚正嘅嘢食 仲成條日本街咁樣 今次就試下平時都好多人排隊嘅元祖沾麵 雖然門面細但其實入面都好多位 呢度最出名就係一面三食 我哋叫咗個好多人叫嘅 極上芝士蟹黃沾麵另外再叫咗個 豚肉魚介沾麵來到兩個湯都熱辣辣 碗麵嘅份量都好多 最鍾意麵嘅質地 好彈牙 好煙韌 有少少似手打烏冬嗰種感覺 熱辣辣嘅芝士湯底真係不得了 而且個芝士入面仲有好多海膽同埋肉 而且仲有得免費加湯 我總共加咗三次魚介湯都好特別 入面都有啲肉 味道鹹鹹地 都好好餸麵叫埋兩杯凍可樂啱啱好 滿足嘅一餐

另外再叫咗個 豚肉魚介沾麵

魚介湯都好特別 入面都有啲肉 味道鹹鹹地 都好好餸麵

叫埋兩杯凍可樂啱啱好 滿足嘅一餐
2022-07-01 99 瀏覽
平時幾鍾意食拉麵/沾麵,朋友帶左我黎呢間,佢話佢上次食完好正…👀有幾正呢?今次叫左極上芝士蟹皇沾麵($149)分量好多🤤沾麵好彈牙,叉燒大大塊,芝士汁好邪惡,裡面仲有海膽同豬肉,最不得了係個蟹蓋,揭起芝士成個蟹蓋都係膏🤤另外仲有碗地獄拉麵😛辣辣地,唔會好辣,好多料,原來點埋芝士沾汁,仲正😂,估唔到都幾夾兩碗麵都唔錯,又大大碗,一定夠飽😛另外,店仲有提供免費包裝紙巾👍🏼,員工服務都幾好,不停加茶😆👍🏼
有幾正呢?
今次叫左極上芝士蟹皇沾麵($149)

兩碗麵都唔錯,又大大碗,一定夠飽😛

放假同朋友行尖沙咀,去呢間沾麵專門店提早食早晚餐,我哋叫左一人一個麵一起分享食。一個沾麵一個拉麵。沾麵既食法。極上芝士蟹皇沾麵 $148 沾麵大大份,有四塊肥美既叉燒,蟹籽蟹膏足料,蟹膏上面舖滿芝士,要趁熱食先可以拉出芝士既感覺。芝士汁入面有海膽同豚肉。蟹膏蟹籽份量好多,抵食沾麵極上芝士汁,有熟海膽日本茶元祖秘製地獄拉麵 $89拉麵幼身同軟,汁少辣,糖心蛋好食。個叉燒都保持到水準。竹筍就都算多。兩個人食到飽。
一個沾麵一個拉麵。

沾麵既食法。

極上芝士蟹皇沾麵 $148

蟹膏蟹籽份量好多,抵食

沾麵

極上芝士汁,有熟海膽

日本茶

元祖秘製地獄拉麵 $89

兩個人食到飽。

• 元祖秘製地獄拉麵
  • 極上芝士蟹皇沾麵
2022-07-01 120 瀏覽
🍴豚肉魚介沾麵魚介汁好濃厚,麵質好彈咬同大大碗,點落魚介汁味道好豐富,豚肉片好厚同埋好入味,唔乾唔柴,溏心蛋都好好味,同埋好多筍,食完超飽。🍴極試芝士海膽沾麵+芝士焗蟹蓋呢個豚肉叉燒麵同上面係同款,芝士海膽汁勁好味,海膽好鮮甜,芝士汁好厚身但不會咸,味道剛剛好,點完汁的麵變得好creamy.最緊要係d汁(芝士汁,魚介汁,蝦汁)都可以任添,芝士汁我係一加再加,因為太好味了😋芝士焗蟹蓋爆多芝士同蟹糕,好新鮮!

🍴豚肉魚介沾麵

豚肉魚介沾麵

🍴極試芝士海膽沾麵+芝士焗蟹蓋

芝士焗蟹蓋爆多芝士同蟹糕,好新鮮!
芝士海膽沾麵

2022-06-27
15 分鐘 (堂食)
芝士海膽沾麵
2022-06-17 227 瀏覽
呢間沾麵應該好多人食過但今次真係我第一次食👅食過一次真係不得了好好食‼️食完已經好想快出post 介紹比大家😍一路打同整圖已經想再食🤭🔸極上芝士蟹皇沾麵(龍蝦湯)🦞$159+$8芝士蟹皇係蟹膏加芝士,個蟹膏真係不得了🤩超多😙而芝士份量超多仲可以拉絲🧀兩樣嘢夾埋一齊食超正😚龍蝦湯加咗$8🦞岩岩黎到出哂煙超熱🔥龍蝦味好夠,唔會好咸🙌🏻而湯裡面有好多豬肉但就柴🐷而拉麵火灸叉燒係MVP‼️應該係上面有焦糖再燒,甜甜地🤪叉燒都好淋,超級好食🤤而溏心蛋就冇咩味🥚拉麵份量好多,拉麵係涷嘅但沾落湯就好熱🥵加埋一齊就中和返😆🔸特製八代海赤老沾麵🦐$99海赤老湯蝦味好重💫但偏鹹🫢朋友要加七味粉都話湯覆蓋咗七味粉🫣但我覺得個湯係ok嘅😙湯裡面同樣有豬肉但都係柴🫠而拉麵叉燒同上面一樣🙌🏻而最後都加咗湯,飲落都Ok😜🔸餐廳有個promotion係ig story tag佢地ig 就有$100 coupon,但就係20張5蚊 coupon, 1次用一張😹

🔸極上芝士蟹皇沾麵(龍蝦湯)🦞$159+$8

🔸特製八代海赤老沾麵🦐$99

• 極上芝士海膽沾麵
  • 極上芝士蟹皇沾麵
2022-06-16 111 瀏覽
厚福街食肆林立 今次去食沾麵🍜餐牌選擇都幾多 每款都好吸引🔸極上芝士海膽沾麵 $158石鍋芝士一路滾住 熱辣辣初時以為剩係得醬汁 點知食食吓見到入邊有料 有豚角煮同海膽芝士汁好濃郁 質感濃稠麵條較粗身 食落有口感 亦好掛汁每啖都食到濃郁芝士味🤩芝士海膽真係第一次食 幾有驚喜另一重點❕附有原板海膽❕認真誇張 海膽好鮮甜 入口即溶包埋落紫菜食真係冇得頂沾麵仲有其他配料包括 叉燒 竹荀 流心蛋 紫菜 真係大滿足 $158真係超值👍🏻
厚福街食肆林立 今次去食沾麵🍜

沾麵仲有其他配料
包括 叉燒 竹荀 流心蛋 紫菜
真係大滿足 $158真係超值👍🏻

2022-06-05 194 瀏覽
呢日去咗元祖沾麵食early dinner,早去嘅鳥兒唔洗排隊🤭元祖沾麵嘅款式都幾多,肚餓嘅我決定要好好享受下,叫咗個勁邪惡嘅極上芝士蟹皇沾麵😎🎈極上芝士蟹皇沾麵 $148✨松葉蟹膏味道鮮美,芝士蓋面,燒過嘅芝味更香濃…✨沾麵大大碗,份量十足,配有叉燒、紫菜、溏心蛋… 蛋黃油亮順滑,好誘人😍 ✨沾麵爽口彈牙,放入石鍋裡滾熱嘅芝士當中,微微加熱,及掛滿芝士湯汁後,沾麵更邪惡美味呀🤤食完呢個咁豐富嘅沾麵,又飽又滿足!

🎈極上芝士蟹皇沾麵 $148

✨松葉蟹膏味道鮮美,芝士蓋面,燒過嘅芝味更香濃…

食完呢個咁豐富嘅沾麵,又飽又滿足!
2022-05-30 170 瀏覽
放lunch 諗唔到食咩好,行下行下就走左去厚福街,望到餐廳門外的大電視播住好多款唔同既沾麵,就行左入去食沾麵醫肚啦~ 餐牌有好多唔同款既沾麵,望左好耐決定左叫魚介湯沾麵~ 感覺配魚湯暖胃係一個好選擇😍魚介湯同沾麵神奇地Match! 有神奇既魔力~沾麵仲有叉燒,筍,紫菜同埋蛋~ 一啖麵一啖湯真係好正~ 魚介湯味道適中,非常開胃,一下子就食曬成碗麵~ 朋友叫左極上芝士蟹黃沾麵,濃濃既芝士加埋原隻蟹黃都神奇地夾,同魚介麵對又形成了一個有趣又新奇的口感。沾麵爽口彈牙~ 好有咬口!

魚介湯同沾麵神奇地Match! 有神奇既魔力~

2022-05-30 99 瀏覽
喺仲有得去旅行嘅時候,去親日本都要食返一次沾麵先有去左旅行嘅感覺~ 試過元祖沾麵既沾麵之後真係感覺去親食好有喺日本食緊沾麵既感覺!因為元祖沾麵真爽口又彈牙!今次我叫左極上芝士蟹黃沾麵~ 沾麵加埋檸檬汁落去令到個面更加爽口清新!口感真係一流!沾麵仲有叉燒,流心多同埋紫菜!叉燒真係燒得好好味!第一次食芝士海膽既沾麵真係無諗過芝士海膽居然同沾麵都咁match! 好似食緊濃濃但又爽口嘅意大利粉咁!海膽仲要好多!芝士醬內仲要有肉可以一齊~ 份量好大!芝士蟹黃真係原隻蟹黃咁上,足料又大件!同埋沾麵一齊食,好味感增倍!

沾麵仲有叉燒,流心多同埋紫菜!叉燒真係燒得好好味!

海膽仲要好多!芝士醬內仲要有肉可以一齊~
份量好大!

今日約左係尖沙咀整眉仔, 見未夠鐘就睇下附近有咩食醫個肚仔先🤭, 見到E間沾麵好多人食, 諗起好耐都無食過😯, 於是就入去試下, 沾麵款式幾多, 好多都好吸引, 最後車車就點左個極上芝士蟹皇沾麵試下😋🌟極上芝士蟹皇沾麵沾麵份量好多, 湯汁質感濃稠掛到麵, 蟹蓋🦀單食食落味道鮮甜, 芝士🧀拉哂絲咁極邪惡, 蟹加入沾麵湯入面令湯汁更惹味, 叉燒口感軟腍入味, 整體味道不錯而且份量幾多, 價錢相宜, 下次再試下其他沾麵先

🌟極上芝士蟹皇沾麵

2022-05-21
午餐
2022-05-26 109 瀏覽
前牌同朋友去開尖沙咀行街,夜晚搵咗呢間好多人排隊嘅拉麵諗住試吓~🦦極上芝士蟹皇沾面超級邪惡!❤️‍🔥濃郁嘅芝士同海膽喺芝士濃湯入面,粗身麵條掛汁能力相當高,充份沾上香濃湯底,另外仲有飛魚子同原個蟹蓋,溶化嘅芝士同鮮甜蟹肉好夾,夾起有邪惡到癲嘅芝士拉絲,鹹香十足!濃郁嘅湯底由石鍋端上,熱辣辣好保溫,仲可以免費可以加湯正!!作為配料,拉麵本身仲跟埋火炙叉燒,糖心蛋,紫菜仲有筍,叉燒肥瘦適中,燒過之後更加香,令整個拉麵昇華去另一個層次🫶🏻

極上芝士蟹皇沾面
琴日傍晚喺尖沙咀行到餓餓哋,突然想起好耐冇食嘅沾麵,所以隨即喺 openrice 搜索一吓,就選擇咗一間喺附近,兼有好多正評嘅元祖沾麵專門店食晚餐。踏入食店嘅第一感覺,係店舖size唔大但都擠滿咗七、八成人,加上睇完manual 後發覺沾麵款式非常多,而且配搭吸晴海鮮例如龍蝦或者海膽,所以揀選食乜嘅時候我同另一半都蠻興奮,最終我哋點選咗兩客沾麵加一客小食,包括一客極上芝士海膽沾麵、一客元祖終極龍蝦沾麵及一客唐揚魷魚,記得完成點餐後,我自己就非常期待食物快啲上菜,等我可以飽嚐美食。 食物逐一上枱後,視覺畫面令人感到興奮,加上呢次係我哋第一次嚟呢度食嘢,眼見兩碗熱騰騰並色彩繽紛嘅浸湯,更差唔多相信呢一餐必定為美食,可惜呢種想方法只能維持喺我用餐嘅首五分鐘,即食咗三啖沾麵左右嘅時間,之後呢⋯⋯⋯不對勁嘅食感陸續湧現腦袋!首先係麵嘅質地,個人越食越覺得似烏冬多過似麵,尤其回想多年喺香港或日本多地嚐過嘅不同沾麵,都從來未食過呢種麵質,所以不禁懷疑呢度嘅沾麵究竟算唔算屬日本正統? 另外叉燒嘅質素不論係原塊或者切粒款式,我都覺得肉味欠奉,反而嚐肉期間不時食到一點點嘅雪肉和硬實感,相信食過質高正統拉麵

首先係麵嘅質地,個人越食越覺得似烏冬多過似麵,尤其回想多年喺香港或日本多地嚐過嘅不同沾麵,都從來未食過呢種麵質,所以不禁懷疑呢度嘅沾麵究竟算唔算屬日本正統? 另外叉燒嘅質素不論係原塊或者切粒款式,我都覺得肉味欠奉,反而嚐肉期間不時食到一點點嘅雪肉和硬實感,相信食過質高正統拉麵或沾麵嘅朋友就懂分辨靚嘅叉燒同差嘅叉燒分別喺點,而我對呢度嘅叉燒評價就屬後者。

之後輪到原板送上四顆海膽,唔知道食材係變壞咗定過期,今次食到嘅四顆海膽都係又臭又苦嘅,相對我喺呢度食評見到一啲朋友講佢哋食到嘅海膽係味道鮮甜,我頓時有一種天堂同地獄嘅分別感,可恨嘅係我今次唔夠運食咗啲劣食海膽,希望今次只屬個別事件啦,但食店負責人或廚師喺入貨時應該要多加留意呀,特別而家已經踏入天氣熱嘅月份。

小食嘅唐揚魷魚,味道就不過不失,算對得起四十幾蚊嘅價錢。 最後埋單找數🈴️共食咗四百幾蚊,價錢唔算貴,但亦唔係便宜。 離開店後好快就諗,4⃣️百幾蚊如果兩個人去食沾麵,喺香港著實仲有好多選擇而且質素肯定更好更高,今次食後感除咗湯底俾我覺得可以之外,其他食物都只屬一般甚至水準以下,相信我唔會再到呢間食店幫襯多一次。
極上芝士海膽沾麵(原板海膽)HKD179極上芝士蟹皇沾麵 HKD159 兩款沾麵都選用了芝士湯底🧀熱辣辣 石鍋裝住極濃郁的芝士湯底  好惹味每一下將麵條放入石鍋中 都會緊緊地掛滿芝士每食一啖都令人拇指大動👍身為芝士控嘅我🤤當然愛不釋手啦超邪惡😈勁好食 原板海膽 大大塊 新鮮甜美呢個價錢有咁多份量 絕對喺抵食之選 芝士蟹皇蟹蓋🦀蟹膏味濃香 但有輕微燶味可能焗得耐左小小 略有點失色蟹蓋焗完比較脆身 微微用力 已經好易有殼碎 進食時需多加小心 。溫馨小提示 現凡將食物相上載到IG STORY然後tag店家 埋單時記得show俾職員睇立即送你100元現金劵 仲可以即時使用一張🤣每張金額為5元😬。食物:8.5/10價錢:8/10環境:6/10。元祖沾麵專門店尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
極上芝士海膽沾麵(原板海膽)HKD179

價錢:8/10
環境:6/10

元祖沾麵專門店
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
話說琴日見到朋友食拉麵,正所謂隔籬飯香,今日即刻諗住去食碗拉麵先,本身唔係諗住你依間嘅但係嗰間6:00先開門唯有試吓呢間啦,其實呢間好耐之前我朋友食咗都話俾我知唔好食,不過男朋友死都話要食拉麵咁唯有照食啦第一次試食,我叫咗個魚介豚肉沾麵,我落深水埗個湯一嚟到用過石鍋裝住熱辣辣睇落好好味😋為咗品嚐佢嘅熱辣辣我嘅代價就係個咀淥左個水泡😅第一啖食落去不過不失,第二啖再食其實佢嘅味道真係十分之一般,而且個汁一啲都唔滑吾香吾濃郁,有好多粉末狀,溶解唔到喺個汁入邊,講緊嗰汁都應該有120度以上,個面嘅質地屬於正常在偏硬身少少🥲🥲🥲我本人比較鍾意食軟身得來又彈牙嘅口感,依間做得比較差,佢嘅豚肉叉燒肥到見唔到瘦肉甘濟,我覺得應該要挑選一下,吾系系肉就得既心態,同日本沾麵既文化同質素差太遠,希望改善一下男朋友嗌咗一碗芝士海膽沾麵,我一開波已經叫佢唔好嗌海膽,都唔知掂唔掂😒不過佢堅持要食海膽咁我就由佢啦,個芝士汁同喺街邊食芝士撈丁差唔多,不過個價錢真係幾倍🥺果汁入邊都係有幾舊好大舊嘅肥豬肉,個汁一樣都係用石鍋上,個汁佢食咗出嚟嘅口感係比較似粟米湯多過芝士汁,終於食完個面啦,個海膽嚟咗,個海膽嗅到不得了勁大

不過佢堅持要食海膽咁我就由佢啦,個芝士汁同喺街邊食芝士撈丁差唔多,不過個價錢真係幾倍🥺果汁入邊都係有幾舊好大舊嘅肥豬肉,個汁一樣都係用石鍋上,個汁佢食咗出嚟嘅口感係比較似粟米湯多過芝士汁,終於食完個面啦,個海膽嚟咗,個海膽嗅到不得了勁大浸了押尾,同日本嗰啲海膽完全爭幾皮野!唔知以為食緊西貢嗰啲船家嘅海膽😅😅😅😅😅😅😅
全間嘢最好食嘅嚟啦就係
牛肉可樂餅
大件夾抵食超級值回票價,新鮮即炸又大舊,雖然入面冇乜牛肉但個調味真係都唔錯,配埋佢俾佢汁OK,呢個真係幾推薦試食!
2022-05-10