2021-08-01 216 瀏覽
/ /黃店之選 — 蟹皇沾麵🤩次次經過呢間都超長龍,今日特登早少少過嚟,都等咗一陣!好開心今日終於試到啦( ´▽`)成間店舖都貼滿左為香港打氣嘅字句見到真係好有感觸!之前一直都好想試呢度嘅蟹皇沾麵,好少地方有得食!於是就叫咗呢兩個麵!極上芝士蟹皇沾麵呢個湯底超濃芝士味,超creamy!仲有海膽係芝士湯上面,好幸福麵質好彈牙煙韌,仲好掛湯燒蟹蓋撈住嚟食,特別鮮甜😝豚肉魚介拉麵湯底好濃郁,唔會好腥仲有三至四塊豚肉,肉質好淋仲配埋半熟溏心蛋🍳
/ /
黃店之選 — 蟹皇沾麵🤩

成間店舖都貼滿左為香港打氣嘅字句
見到真係好有感觸!

極上芝士蟹皇沾麵
呢個湯底超濃芝士味,超creamy!
仲有海膽係芝士湯上面,好幸福
麵質好彈牙煙韌,仲好掛湯
燒蟹蓋撈住嚟食,特別鮮甜😝

豚肉魚介拉麵
湯底好濃郁,唔會好腥
仲有三至四塊豚肉,肉質好淋
仲配埋半熟溏心蛋🍳
2021-07-31 209 瀏覽
黎到尖沙咀,試一試呢間出名既日本沾麵同拉麵都咁出色既店。一入到黎,店員十分有青春活力,好有禮貌。牆身貼滿哂為香港打氣嘅memo紙,遠睇一望覺得店內充實香港人既熱血,食野都開心d。極上Raclette芝士龍蝦沾麵 168蚊超滾熱既沾麵濃湯,香噴噴,聞到都食指大動。將d拉麵沾落d汁果到,非常好食,汁入面仲會有d大大舊既龍蝦肉。大大隻既開邊燒龍蝦,好多龍蝦肉,芝士味亦好香。黑蒜豚骨叉燒拉麵 88蚊湯底好香既黑蒜味,超級濃既湯底,我個人非常鐘意,而且叉燒亦好多好味。
黎到尖沙咀,試一試呢間出名既日本沾麵同拉麵都咁出色既店。
一入到黎,店員十分有青春活力,好有禮貌。

極上Raclette芝士龍蝦沾麵 168蚊
超滾熱既沾麵濃湯,香噴噴,聞到都食指大動。
大大隻既開邊燒龍蝦,好多龍蝦肉,芝士味亦好香。

黑蒜豚骨叉燒拉麵 88蚊

黑蒜豚骨叉燒拉麵
極上Ractelle芝士龍蝦拉麵
黑蒜豚骨叉燒拉麵
極上Ractelle芝士龍蝦拉麵
  • 極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵
2021-07-30 197 瀏覽
麵質口感差,味道完全冇日本麵味道,沾麵湯底完全不是湯,只是用生粉做出來的献汁。地方環境差,有味,冷氣直吹到頭暈,價錢貴,收茶錢,只收現金,唯一好是大大碗,但好努力也只吃了三分一,實在難吃。
2021-07-30
2021-07-29 121 瀏覽
兩個沾麵湯底上枱時都bubububu ~ 好活躍嘅火山🌋😂極上芝士海膽沾麵 跟 原板海膽芝士湯本身撈左海膽(可惜我食到最尾先睇到⋯)同埋有啲雞肉/豬肉咁。豚肉魚介沾麵感覺就less sticky and heavy 兩個湯底互換taste下都算幾好。兩個麵都有4塊豚肉左右,灸燒過豚肉嘅邊😋 薄薄地,都好嘅。麵條係有pasta geh Al dente Level 。份量都細,食到最尾係會有啲飽⋯ 兩杯綠茶🍵都幾重要,為濃味嘅沾麵帶嚟咗balance
兩個沾麵湯底上枱時都bubububu ~ 好活躍嘅火山🌋😂

極上芝士海膽沾麵 跟 原板海膽

糖心蛋

兩杯綠茶🍵都幾重要,為濃味嘅沾麵帶嚟咗balance
原板海膽
2021-07-29
8 分鐘 (堂食)
糖心蛋
原板海膽
  • 極上芝士海膽沾麵
2021-07-27 206 瀏覽
今日第一次食沾麵,感覺好得特別,沾麵同拉麵唔同既係湯同麵會分開,食時先夾起麵放入湯,等每條麵都沾滿湯就食得。而沾麵的麵一般煮完會先過一過 “冷河”,令麵質更爽滑更有口感,食既時候會更加彈牙。呢間沾麵坐位設計都好似日本既拉麵店,有一部份係排排坐既,而且裝修都好有日本風格。一入坐枱面上面已經放左一包紙巾,真係好貼心呢!今日同朋友分別叫左2款唔同口味既沾麵,一款係芝士蟹皇,另一款係豚肉魚介,2款湯都各有特色,都好好味。而每碗沾麵都有日式义燒、荀同溫泉玉子。極上芝士蟹皇沾麵 : 愛好芝士的一定會好鍾意呢款湯,芝士味非常濃郁,再加上用蟹羔烹煮,芝士味中帶有鮮蟹味。再配一個芝士焗松葉蟹蓋伴飛魚子 : 蟹肉蟹羔上面仲舖左一層滿滿既芝士,本身已經好香濃美味,加埋飛魚子就仲正!豚肉魚介沾麵 : 呢款湯味道都好濃郁,每一啖都充滿魚既鮮味同肉類既甜味,加上煙韌彈牙既麵,同半肥瘦日式义燒,好快就清哂成碗麵!

一入坐枱面上面已經放左一包紙巾,真係好貼心呢!

沾麵配有日式义燒、荀同溫泉玉子。

芝士焗松葉蟹蓋伴飛魚子

2021-07-26
沾麵配有日式义燒、荀同溫泉玉子。
芝士焗松葉蟹蓋伴飛魚子
2021-07-27 89 瀏覽
第一次食有鮑魚及龍蝦湯的海鮮沾滿,真係好味道,鮑魚彈牙又大隻,再配埋濃郁的龍蝦湯真係好好配搭,湯濃郁又唔會油膩及咸,仲跟埋石鍋上夠哂耐熱,唔使因沾得麵多,個湯好快凍。仲要將鮑魚浸喺個湯入面,後食,更加又熱煙韌彈牙。多款味道的波子汽水,跟餐亦有特價,原個日本的冷番茄,都係好食之選,加咗d好味酸汁,入口啖啖肉,今次能夠食到好味的日本沾麵,非常滿足。店内的員工服務態度好,很有禮貌。餐廳上又有乾濕 Tissue (無料)免費供應,很精美
店内的員工服務態度好,很有禮貌。
餐廳上又有乾濕 Tissue (無料)免費供應,很精美
2021-07-26
🍜元祖沾麵專門店✨• 今次嚟到位於尖沙咀厚福街嘅元祖沾麵專門店 以前食過元祖龍蝦沾麵 以新式料理角度嚟講都幾特別🤪同埋出面搵唔到!!於是今次決定試吓其他款式✨————————————————❶ 極上芝士蟹皇沾麵 $148有驚喜!估唔到係招牌菜🙀最出色係日式叉燒!應該經過炙燒 所以有啲燒過嘅香🥳湯底用石鍋上 一嚟到熱辣辣 好吸引🥰但湯底好快就冇咁熱 食入口就唔洗驚會焫親個嘴仔🤣🤣仲有跟個芝士蟹蓋✨撈埋啲麵食都唔錯 蟹皇好重海鮮味🥺所以我有落少少青檸中和下🥺勝在份量都幾多🤩食完好滿足🥰🤰🏼❷ 黑蒜豚骨叉燒拉麵 $88一飲個湯底就覺得有種熟悉嘅味道👻好似細細個食味千拉麵同埋似出前一丁黑蒜油豬骨湯味!!!係一模一樣😚日式叉燒有四大塊 份量夠多 肥瘦都均勻 😋食完唔會餓 男仔都夠食!😙服務方面 店員好似幾有禮貌 會主動行過嚟問洗唔洗收住啲野 原先以為只係拎走我食完嘅拉麵🥺唔知係咪都要就收鋪啦🙀嗰陣冇留意 原來都就黎10點了🤣唔知係唔係太有效率啦!🤣好快好順手咁就收埋埋我地未食完嘅半碗沾麵😶‍🌫️🤣完全係拉麵價錢 但比澳牛更出色嘅待遇🤣🤣😼而環境方面 座位都算闊落😼坐得都算舒服 但係希望冷氣機滴水嘅
🍜元祖沾麵專門店✨

————————————————

❶ 極上芝士蟹皇沾麵 $148

❷ 黑蒜豚骨叉燒拉麵 $88

服務方面 店員好似幾有禮貌 會主動行過嚟問洗唔洗收住啲野 原先以為只係拎走我食完嘅拉麵🥺唔知係咪都要就收鋪啦🙀嗰陣冇留意 原來都就黎10點了🤣唔知係唔係太有效率啦!🤣好快好順手咁就收埋埋我地未食完嘅半碗沾麵😶‍🌫️🤣完全係拉麵價錢 但比澳牛更出色嘅待遇🤣🤣😼而環境方面 座位都算闊落😼坐得都算舒服 但係希望冷氣機滴水嘅問題會有待改善🤣
————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑🌑🌑| 3.5/10
環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑🌑| 4.5/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑| 5/10
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑🌑| 4.5/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑| 4/10
2021-07-24 79 瀏覽
自從係日本食過沾麵之後就一直念念不忘,大大碗既麵條🙌加上唔同嘅湯底真係好吸引呀!今日就約咗個friend嚟到好多嘢食既厚福街搵食..一入到呢間好有日本風格既「元祖拉麵」店員先上兩杯熱辣辣綠茶🍵值得一提呢度有獨立位可以享用各款沾麵!極上芝士蟹皇沾麵 $148呢度為左保持湯汁熱度以石窩滾熱辣上枱🤗一上枱已經聞到湯底好香😍係我鍾情既蟹🦀裡面仲有蟹肉加上紋到好淋既豬軟骨🐷另上既芝士🧀蟹膏蓋可以比我一啖蟹膏一啖麵😋食到我好滿足🤤豚肉魚介沾麵 $89沾麵使用較為煙韌的粗麵🤩口感很有咬口、配超熱的沾湯好掛麵🐟魚介味好突出既湯頭好濃😋我覺得鹹度、濃郁度對我來說啱啱好👍而且湯頭裡還有附兩豬軟骨夠淋又入味😜整體我覺得唔錯!兩個麵都有4️⃣片肥瘦適中既豚肉片🐷及半隻流心溫泉蛋🥚拉麵分量麵好足夠😎食到我地兩個捧住肚走‼️‼️

極上芝士蟹皇沾麵 $148

豚肉魚介沾麵 $89

2021-07-23 79 瀏覽
•濃厚豚骨湯拉麵• $59今次正呀呢個!湯好有豚骨味!!!個湯底係正既!好濃呀真係!飲曬呀!!!痴線🤣🤣🤣🤣拉麵既量算多!都可以!!但個兩塊叉燒 細舊左小小囉🥲🥲🥲但個兩塊叉燒 又煮得好香 又係好食過大塊既!如果多一塊/大塊小小 咁就prefect喇😆😆😆鋪頭唔算好大!所以繁忙時間都多多地人既!Ps 今次唔伏(●’◡’●)ノ 仲係lunch時間食到 仲有波子汽水飲😆正!波子汽水仲有好多味揀 唔使加錢🥰🥰🥰🥰因為係lunch時間食!

•濃厚豚骨湯拉麵• $59
今次正呀呢個!
湯好有豚骨味!!!
個湯底係正既!
好濃呀真係!
飲曬呀!!!痴線🤣🤣🤣🤣
拉麵既量算多!
都可以!!
但個兩塊叉燒 細舊左小小囉🥲🥲🥲
但個兩塊叉燒 又煮得好香 又係好食過大塊既!
如果多一塊/大塊小小 咁就prefect喇😆😆😆
鋪頭唔算好大!
所以繁忙時間都多多地人既!

👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui呢間沾麵不嬲都好出名,有成廿種選擇,芝士海膽、鮑魚龍蝦、黑松露芝士帆立貝、芝士龍蝦⋯⋯等全部都好名貴🤤睇到餐牌真係口水都流曬出黎!✨🦀極上芝士蟹皇沾麵 (普通180g)$148沾麵個湯用石鍋上,芝士海膽濃湯一路滾呀滾,超級熱辣辣🔥勁吸引🤤🤤海膽因為熱辣辣既石鍋會變左一粒粒好似蟹膏咁,湯入面仲有少少䐁肉粒,當你將每條麵都沾滿呢個芝士濃湯,連帶入面既海膽放入口,真係極邪惡😆~勁!好!食!🥰🥰🧀🦀芝士蟹蓋入面有海量蟹膏,加埋飛魚子落個芝士濃湯到,超惹味!真心勁正呀~!!😋😋😋❤️對我黎講普通麵量都好夠食,仲有4大片油脂分佈平均既叉燒同半粒溏心蛋,真係超級飽同滿足!🥰店員話如果個湯唔夠仲可以叫佢加架😍真係好鬼鍾意呢間沾麵既湯底,可能我本身鍾意芝士,比起出面淨係得豬骨熬成既油膩湯底,我更願意將我既quota俾芝士😆😆真心大推呢間沾麵🥰😋📍 元祖沾麵專門店 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

✨🦀極上芝士蟹皇沾麵 (普通180g)$148

極上芝士蟹皇沾麵

📍 元祖沾麵專門店 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

極上芝士蟹皇沾麵
元祖沾麵本身係TST已經小有名氣,加上發現佢係黃店,一於帶BB嚟懲罰佢XDDD成個牆身都係MEMO,唔知遲啲仲會唔會有⋯⋯所以大家好快啲去了。極上芝士蟹皇沾麵一上枱即刻滿足眼求,熱辣辣「傑TATTAT」,未試都知好濃郁。麵質係我鍾意嘅硬身,每啖麵都沾到芝士蟹皇,夠哂咸香惹味,用哂啲湯仲可以叫職員FILL,所以大大啖沾同食都唔怕。豚骨叉燒拉麵係湯麵嚟嘅,一間好食嘅沾麵相信湯拉麵都唔錯,果然無令我哋失望,湯麵比較淋身,湯底濃郁。每款麵都有4大塊叉燒、糖心蛋、筍,所有配料十分用心!
元祖沾麵本身係TST已經小有名氣,

極上芝士蟹皇沾麵
用哂啲湯仲可以叫職員FILL,所以大大啖沾同食都唔怕。

豚骨叉燒拉麵係湯麵嚟嘅,

每款麵都有4大塊叉燒、糖心蛋、筍,所有配料十分用心!
2021-05-25
2021-07-19 122 瀏覽
終於都試倒呢間好popular嘅拉麵面,每次經過厚福街都見倒佢好多人等位,今次竟然好幸運地等倒。 極上芝士蟹皇沾麵呢個沾麵真係我食過嘅拉麵入面最足料嘅一款,唔止係沾麵入面有好多粒帶子同豬肉,拉麵本身都有4塊豚肉,再加埋蟹蓋入面滿滿芝士、蟹肉同蟹膏。 沾麵湯底係龍蝦湯,好濃厚嘅湯底喺石鍋入面加熱之後,就更濃更入味,好讚! 食左一陣之後,因為石鍋嘅熱力,令到濃底變得更濃,餐廳就offer免費加湯,仲可以選擇4種湯底,加左最淡味嘅魚介湯落龍蝦湯之後,湯底仍然充滿鮮味。另一種食法係將拉麵放入蟹蓋,撈埋蟹膏同芝士一齊食,濃厚嘅蟹膏同拉麵出奇地好夾,仲令到蟹蓋嘅口感更有層次。

2021-07-19 97 瀏覽
有陣時唔知食咩好嘅時候,我會索性去好多食店嘅大街,可能行行下,就會被某一種食物吸引到。一向都知尖沙咀嘅厚福街多野食,今晚同Friend黎到附近行街,到醫肚時間但我兩個又唔知食咩好,最好就係入去厚福街闖盪下啦XD行咗一陣,見到沾麵店門口有人排隊,行近去睇,門口部細電視,播放一隻充滿蟹羔嘅蟹蓋畫面,我同朋友睇到都互相肯定地點頭。好!就食依間!店員幫忙安排完位置後,提醒我地椅子下面有個籃可以擺袋,而且仲有一包紙巾送添!😋 濃厚豚骨叉燒拉麵 $79食拉麵🍜個湯底當然最緊要啦,飲一啖湯試試,有豬骨香味,又唔會太咸同膩。拉麵口感煙韌,好容易就可以連湯咁吸入口!再食一啖叉燒,叉燒係半肥瘦,油脂部分入口即溶,再加下醬油嘅香味,不論味道同口感都好好。配料都好豐富,有筍絲、木耳絲、半粒溏心蛋、紫菜。‼️好食指數7/10‼️推介指數8/10😋 極上芝士蟹王沾麵 $148用石鍋裝住嘅熱溶芝士十分吸睛,即刻試下夾🥢一注麵沾落去,偏粗身而軟綿嘅麵沾到好多芝士湯。而蟹蓋鋪滿好多蟹羔,味道有濃郁嘅羔香,一D都唔會腥。‼️好食指數 8/10‼️推介指數 9/10🍽️ 元祖沾麵專門店📌 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖☎️ 67

😋 濃厚豚骨叉燒拉麵 $79

拉麵口感煙韌,好容易就可以連湯咁吸入口!

配料都好豐富,有筍絲、木耳絲、半粒溏心蛋、紫菜。

‼️好食指數7/10
‼️推介指數8/10

😋 極上芝士蟹王沾麵 $148

而蟹蓋鋪滿好多蟹羔,味道有濃郁嘅羔香,一D都唔會腥。

‼️好食指數 8/10
‼️推介指數 9/10

🍽️ 元祖沾麵專門店
📌 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
☎️ 67999663 / 37098140
⏰ 星期一至五11:45 - 00:00
星期六至日11:15 - 00:00
2021-07-14 112 瀏覽
🐻小編餐單1️⃣ 極上芝士海膽沾麵 (原板海膽) 💲178🔹好味度: 4.5/52️⃣ 極上芝士蟹皇沾麵 (配龍蝦湯) 💲165🔹好味度: 4/53️⃣ 元祖鰻魚芝士蛋包飯 💲129🔹好味度: 4/5💙🤍💙🤍💙🤍🙊小編✅海膽愛好者必試!芝士加海膽超邪惡,超級推介!✅同行友人(龍蝦湯愛好者)表示龍蝦湯好入味,仲添完再添✅鰻魚芝士蛋包飯亦有驚喜,鰻魚好大條,蛋亦都好滑!💙🤍💙🤍💙🤍小編評分👅食物 🐻 4.5/5👀環境 🐻 2/5📸打卡指數 🐻 2/5總評分 🐻 4/5

🐻小編餐單
3️⃣ 元祖鰻魚芝士蛋包飯 💲129
🔹好味度: 4/5

💙🤍💙🤍💙🤍

🙊小編
✅海膽愛好者必試!芝士加海膽超邪惡,超級推介!
✅同行友人(龍蝦湯愛好者)表示龍蝦湯好入味,仲添完再添
✅鰻魚芝士蛋包飯亦有驚喜,鰻魚好大條,蛋亦都好滑!

💙🤍💙🤍💙🤍

小編評分
👅食物 🐻 4.5/5
👀環境 🐻 2/5
📸打卡指數 🐻 2/5
總評分 🐻 4/5

2021-07-08 140 瀏覽
八代海赤老沾麵 $83個麵正常,彈牙 個湯濃味 夠蝦味 偏重口味(咸啲 ,味道ok加左海膽底 送左兩塊有啲薄既叉燒🤣特製八代海赤老叉燒拉麵 $88又是偏濃口味,麵正常普通叉燒比較薄片炸雞 $46普普通通正常 ,粉有點兒厚份量足夠 熱辣辣牛肉可樂餅 ($ ?46 )有3塊大塊 抵食 (鐘意食可樂餅既一定要嗌 😋😋😋 都是岩岩炸出黎 鬆脆💛支持 位於厚福街 地理位置方便多選擇 如果諗唔到想食咩 都可以去食水準有特提高會更加好😇👍🏻💪🏻

八代海赤老沾麵 $83

個麵正常,彈牙
個湯濃味 夠蝦味 偏重口味(咸啲 ,味道ok
加左海膽底 送左兩塊有啲薄既叉燒🤣

特製八代海赤老叉燒拉麵 $88

又是偏濃口味,麵正常普通
叉燒比較薄片

炸雞 $46

普普通通正常 ,粉有點兒厚
份量足夠 熱辣辣

牛肉可樂餅 ($ ?46 )有3塊