2021-10-07
每次經過呢間餐廳,都見到門口排滿長長既人龍。難得今日人流不多,即刻決定入去試試餐廳主打食沾麵,款式非常多,心大心細既我最後決定問問職員有咩好介紹。職員一開口,就問我鍾唔鍾意芝士,老實說,芝士簡直係我最愛!!!於是,職員就推介我試試極上芝士蟹皇沾麵,仲話保證我有驚喜添!等左約十分鐘,芝士蟹皇沾麵就送上了!起初仲以為得幾舊蟹肉碎加一小碗的芝士湯,點知原來係大大隻蟹蓋,蟹蓋上鋪滿了芝士,蟹膏同蟹肉。味道方面,香濃既芝士再配上鮮甜蟹膏同蟹肉,整體味道非常地夾,令我愈食愈開胃,真的很有衝動另外叫多幾隻蟹蓋呢!另外,沾麵既芝士湯底由石頭鍋另外盛著,仲記得一上菜時,芝士湯底還在熱騰騰地滾動,證明新鮮製造,而味道方面,果然沒有令我失望,芝士份量比想像中的多,而芝士味道亦非常濃郁,即使吃得多,亦沒有任何油膩的感覺。另外,沾麵上仲有四塊豚肉,肉質嫩滑,容易入口,而沾麵既麵質亦非常彈牙,整碗沾麵既味道配合得天衣無縫職員果然無介紹錯《極上芝士蟹皇沾麵》,食完後令我諗起日本旅行既感覺,係幸福既滋味