2023.08.18【8.18  沾沾自喜 @ 尖沙咀 元祖沾麵】今天到客人尖沙咀辦公室老闆和客人喝酒晚飯因為不會喝酒我就老實避席之前都有聽說有一家沾麵店很受歡迎常常有長長人龍等候朝聖難得我在附近下班又是星期五就算夜,也可以比平日晚1小時回家要等,還是不等我可以選擇看到店了人還蠻多正在考慮要不要時店員問我多少人就靈活地安排我入座一邊走進座位一邊看看別人吃什麽看到人家正在吃芝士也在吃蟹蓋就直接跟店員說要一個一樣的來了來了石鍋內的滾滾芝士沾麵湯汁上枱時還是熱情滾燙的同時奉上沾麵碗內還有紫菜、半隻溏心蛋、日式叉燒 和 筍日式叉燒 蘸過醬汁 來 火炙特別香口好吃凍麵沾在熱騰騰的芝士湯汁溫度恰到好處適合入口滿滿芝士香但味道好似還有糅合其他東西用勺子查看一下裡面還有海膽 和 叉燒粒難怪這麼香和鮮一口叉燒一口麵點著芝士沾麵湯汁吃很好的配搭鮮甜日本松葉蟹膏由厚芝士覆蓋放在蟹蓋內烤焗伴著沙律菜和飛魚子先試原味一口就想念吃蟹季節再加飛魚子和拉麵又是一種創新好吃我就是愛在安全的情況下創新求變吃好蟹蓋和日式叉燒將餘下的飛魚子,沙律菜 及 拉麵同放在芝士沾麵湯汁內一塊吃很快就清光石鍋很滿足就回家好好休息沾麵好吃
今天到客人尖沙咀辦公室

來了來了
石鍋內的滾滾芝士沾麵湯汁
上枱時還是熱情滾燙的
同時奉上沾麵
碗內還有紫菜、半隻溏心蛋、日式叉燒 和 筍
日式叉燒 蘸過醬汁 來 火炙
再加飛魚子和拉麵
又是一種創新好吃
我就是愛在安全的情況下創新求變
吃好蟹蓋和日式叉燒
將餘下的飛魚子,沙律菜 及 拉麵
同放在芝士沾麵湯汁內一塊吃
很快就清光石鍋
很滿足就回家好好休息
沾麵好吃,就會歡喜

離開餐廳
看到其他食客試著不同的沾麵、餃子
也有加湯的

味道 ★★★

♡元祖沾麵專門店♡
♡尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖♡
2023-08-18
3 分鐘 (堂食)
  • 極上芝士蟹皇沾麵
2023-08-17 136 瀏覽
暑假與Hailiah外出就決定在尖沙咀午餐這是陳奕迅最喜歡的拉麵店元祖沾麵專門店是一家以沾麵為主的餐廳店裡全是採用日本食材 第一道黑蒜豚骨叉燒拉麵味道真是香香誘人!厚叉燒很多,肉質鬆化還有糖心蛋點綴但我更喜歡紫菜和竹筍🤭每一口都有香蒜湯底但不會口渴我一個人吃不完 幸好有一個小幫手真是太好了Hailiah都幫我吃光另一個是極上芝士蟹皇沾麵煙靭的麵條 沾上熱辣辣嘅龍蝦湯使用石鍋可恆速使用而且龍蝦湯有蝦肉,沒有味精。更可免費添加木魚湯。而且芝士蟹王很香,十分燶郁的芝士。含有大量的蟹肉。非常豐富
暑假與Hailiah外出
就決定在尖沙咀午餐
這是陳奕迅最喜歡的拉麵店
元祖沾麵專門店是一家以沾麵為主的餐廳
店裡全是採用日本食材

第一道
黑蒜豚骨叉燒拉麵
味道真是香香誘人!
厚叉燒很多,肉質鬆化
還有糖心蛋點綴
Hailiah都幫我吃光

另一個是極上芝士蟹皇沾麵
煙靭的麵條 沾上熱辣辣嘅龍蝦湯
使用石鍋可恆速使用
而且龍蝦湯有蝦肉,沒有味精。
更可免費添加木魚湯。
而且芝士蟹王很香,十分燶郁的芝士。
含有大量的蟹肉。
非常豐富
 : If you're looking for a delicious and satisfying meal, you have to try the Ganso Tsukemen at Tsim Sha Tsui. 😍ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ - 🍽 Fish broth Tsukemen with BBQ PorkFirstly, the broth itself was simply outstanding. It had a rich, savory flavor that was enhanced by the subtle sweetness of the fish. The broth was thick and creamy, with just the right amount of umami flavor, which made it perfect for dipping the noodles in.🔥🔥The noodles were cooked to perfection and had a firm texture that held up

ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -

The noodles were cooked to perfection and had a firm texture that held up well in the broth. They were also generously portioned, making it a filling meal. The BBQ pork added a delicious smoky flavor to the dish and was cooked to perfection, with a nice caramelized glaze on the outside. The pork was tender, juicy, and packed with flavor, and it complemented the broth and noodles perfectly.🔥
Also, it is served in a stone pot to keep it piping hot 🔥 keeping the broth hot and sizzling until the very last bite. It's the perfect meal for when you're craving something hearty and comforting. 🤤

🍴 Ganso Tsukemen  元祖沾麵專門店📍 Shop 5, G/F, Dorfu Court, 5-6 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui
✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓐𝓿𝓲𝓼
🌖

#GansoTsukemen #TsimShaTsui #foodie #BBQPork #FishBroth #stonepot #yum #comfortfood #Foodie #RestaurantReview #HongKongFoodie"#foodblogger #hkfoodloverv#foodphotography #尖沙咀美食 #沾麵 #週末好去處 #ahmoontt_food
2023-07-18 210 瀏覽
心血來潮 想食沾麵厚福街呢間沾麵專門店大大碗好有份量.有驚喜無論麵質同湯底都超正難怪「陳奕迅最愛嘅沾麵」長期都咁多食客追捧✨原隻極尚芝士蟹皇豚肉沾麵選用石鍋放滿熱辣辣的龍蝦湯味道濃郁,裡面仲有新鮮爽口龍蝦肉粗身的沾麵好有嚼勁將麵條加入沾上湯底,掛湯又惹味蟹皇嘅面層舖上香濃芝士裡面大量蟹膏非常濃郁旁邊仲有大量爽口蟹籽一試難忘✨黑蒜豚骨叉燒拉麵除咗沾麵之外.拉麵同樣出色豚骨湯底,加入黑蒜味道配上口感軟滑嘅叉燒 同流心蛋$49/碗 超平好抵食

心血來潮 想食沾麵

厚福街呢間沾麵專門店
大大碗好有份量.有驚喜

無論麵質同湯底都超正
難怪「陳奕迅最愛嘅沾麵」
長期都咁多食客追捧

✨原隻極尚芝士蟹皇豚肉沾麵
選用石鍋放滿熱辣辣的龍蝦湯
味道濃郁,裡面仲有新鮮爽口龍蝦肉

粗身的沾麵好有嚼勁
將麵條加入沾上湯底,掛湯又惹味
蟹皇嘅面層舖上香濃芝士
裡面大量蟹膏非常濃郁
旁邊仲有大量爽口蟹籽
一試難忘

✨黑蒜豚骨叉燒拉麵
除咗沾麵之外.拉麵同樣出色
豚骨湯底,加入黑蒜味道
配上口感軟滑嘅叉燒 同流心蛋
$49/碗 超平好抵食
2023-07-18
午餐
2023-07-18 430 瀏覽
終於有機會品嚐這家人氣十足的沾麵店,聞說是陳奕迅最愛的拉麵店呢!長長的巷子深深處有數張枱而已,坐位不多,店子地方雖小,但就不減食物的美味。熱湯沾麵給人驚喜,石頭鍋的熱力足以令熱湯滾瀉,全因夠熱食起麵來份外好食。而且湯喝完後,可免費再添木魚湯,讓人感到滿足。極上芝士海膽沾麵 $168金黃色的芝士熱湯濃稠適中,芝士味道濃郁,加上原板鮮甜的海膽,令人倍感幸福。芝士味和海膽味道原來好夾的,口感creamy,一食下去,就會愛上這款沾麵,實在超好味。配上日式叉燒拉麵,麵條粗身有嚼勁,浸泡在熱湯裡,完美地吸收了湯汁的美味,配上半肥瘦叉燒和溏心蛋都好有水準的。元祖龍蝦沾麵 $99同樣是日式叉燒拉麵,熱湯換成了龍蝦湯底。另一番味道比前者毫不遜色,湯底質感濃稠,濃郁蝦味,啖啖充滿鮮味,湯中有清爽的龍蝦肉相當好足料,百元之下的拉麵相當抵食。以上兩款沾麵名有千秋,二擇其一的確難以取捨,兩款同樣出色,平民價錢享用如此美味,此乃厚福街之口福也。

極上芝士海膽沾麵 $168

元祖龍蝦沾麵 $99
元祖龍蝦沾麵

2023-07-13
5 分鐘 (堂食)
元祖龍蝦沾麵
2023-07-15 158 瀏覽
成日聽朋友話食沾麵,一直好奇😯沾麵,上網Google下發現有得食沾麵的餐廳唔多,今日就揀左尖沙咀人氣爆燈的元祖沾麵專門店試下。朋友話要早D去,因為好受歡迎,去到門口,店面不算大,要細心少少先留意到。入去見到裝潢係日本簡約木系風格,環境舒適,座位都算多。麵款花樣極多,單是沾麵已有19款。湯底有魚介湯、赤蝦湯、龍蝦湯及芝士海膽湯,再配搭多款名貴海鮮食材如海膽、龍蝦、鮑魚等,想食咩都可以豐儉由人,令人心花怒放。見到有沾麵簡介及食法,即其熱湯冷麵,採用日本產麵粉自家製作新鮮麵條。我地揀左極上芝士海膽沾麵(原板海膽)及特制八代海赤海老沾麵:🌟極上芝士海膽沾麵(原板海膽)排列整齊及光澤而乾身的原板海膽,賣相十分吸引,打卡一流!味道之鮮,入口嫩滑,好好食,必試之選!海膽芝士湯上枱時熱辣燙口,吃到芝士奶香和海膽的鮮味。 濃而不鹹,鮮味濃郁,正宗日本風味。叉燒大大片,每碗三片,肥瘦分明,入口柔軟,有淡淡肉香。溏心蛋靚,非常入味,好食,筍絲爽甜可口,配上大葱,增加爽脆感。麵夠彈牙,麥香味重,而夠凍、湯夠熱,吃得很爽。店員會留意人客差不多吃完,主動幫忙加湯,很細心。🌟特制八代海赤海老沾麵龍蝦湯底蝦味濃,熱湯

🌟極上芝士海膽沾麵(原板海膽)

店員會留意人客差不多吃完,主動幫忙加湯,很細心。

🌟特制八代海赤海老沾麵
龍蝦湯底蝦味濃,熱湯上仲有唔少櫻花🌸蝦,吃沾麵時可以盡情蘸汁,石鍋上枱,存熱極好,上枱時湯汁仍然吱吱作響,很有氣氛。麵條清爽分明較粗身,乾爽,條條分明,掛湯力強,彈牙以外,更多了一份煙韌。

整體而言,食物質素佳,服務員亦好細心,值得推介。想食沾麵的朋友,不要錯過👏🏻👏🏻
  • 元祖龍蝦沾麵
  • 極上芝士海膽沾麵
元祖沾麵專門店是陳奕迅最愛的拉麵店,位於尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖。味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:極上芝士海膽沾麵 (原板海膽) $168,特製八代海赤老拉麵 $49等候時間:0分鐘極上芝士海膽沾麵 (原板海膽):有海膽一板、芝士麵湯一缽、沾麵一碟、醬油叉燒三塊、溫泉蛋半隻!😋😋😋原板海膽:海膽勁多,目測有五排,每排有五塊,所以是二十五大塊,每塊有濃香海膽味,鮮甜多汁,將海膽直放拉近一看,海膽猶如滔滔黃河之水,翻滾而來,壯觀!👍👍👍芝士沾麵:估不到芝士麵湯裏另有數塊海膽,再加上叉燒粒,剛上枱時整缽芝士麵湯熱騰騰地冒著氣泡,將麵條沾上芝士麵湯後放入口,惹味非常!😍😍😍醬油叉燒:醬油非常入味,叉燒肥瘦適中,帶來啖啖滋味!👏🏻👏🏻👏🏻溫泉蛋:蛋白吸收了醬油,煮至剛熟,蛋黃卻依然是半固體狀態,邊食邊漏出蛋汁,好味!😄😄😄特製八代海赤老拉麵:海赤老特多,還有肥厚醬油叉燒三大塊,半熟流心溫泉蛋一隻,香濃醬汁湯底,煙靭麵條,竟然只賣49圓正,抵!❤️❤️❤️

環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2023-07-12
5 分鐘 (堂食)
2023-07-12 74 瀏覽
經過厚福街這沾麵專門店,店外放著餐牌,稱得專門店,我同朋友就入去試吓。極上芝士蟹皇沾麵先黎焗芝士蟹蓋,焗出香濃芝士,入面就係蟹膏,好滋味。石煱上的滾湯,係赤海老湯,入面有櫻花蝦同豚肉。大碗上放了麵條,還有叉燒、京葱、紫菜、筍絲、溏心蛋,真係好豐富。海老湯鮮甜,麵條掛滿湯汁,咬落麵條煙韌。特製八代海赤海老沾麵石煱上的滾湯係龍蝦湯,入面有龍蝦肉同豚肉。大碗上放了麵條,還有叉燒、京葱、紫菜、筍絲、溏心蛋。麵條掛滿龍蝦湯,食落感到香濃,龍蝦肉彈牙,豚肉我都食晒。

極上芝士蟹皇沾麵
先黎焗芝士蟹蓋,焗出香濃芝士,入面就係蟹膏,好滋味。
石煱上的滾湯,係赤海老湯,入面有櫻花蝦同豚肉。
海老湯鮮甜,麵條掛滿湯汁,咬落麵條煙韌。

特製八代海赤海老沾麵
石煱上的滾湯係龍蝦湯,入面有龍蝦肉同豚肉。
大碗上放了麵條,還有叉燒、京葱、紫菜、筍絲、溏心蛋。
麵條掛滿龍蝦湯,食落感到香濃,龍蝦肉彈牙,豚肉我都食晒。
元祖沾麵專門店地址 : 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:極上芝士蟹皇沾麵-龍蝦湯、黑蒜豚骨湯拉麵骨湯拉麵等候時間:0分鐘最近發現,香港有一間很受歡迎的沾麵店-元祖沾麵專門店性價比高,分量十足,而且材料全部都非常名貴,真係食完一次要再次幫襯!非常推介!嘩!聽店員說這是陳奕迅最鍾意的拉麵店!餐廳地理位置方便,尖沙咀地鐵站行三分鐘便到厚福街。沾麵享用方法:1.可將青檸汁或黑七味粉加入麵中調味。2.夾起一口涼麵放入熱辣辣的沾麵湯中浸一會,然後食用,更加美味!3. 任何沾麵均可免費加湯。4.最後請店員在沾麵湯中加入木魚湯,一口渴完便完成整個麵!極上芝士蟹皇沾麵-龍蝦湯 $148鮮甜日本松葉蟹膏蟹蓋裝滿松葉蟹膏,上面鋪滿芝士。松葉蟹膏鮮甜可口,加上芝士焗,非常惹味,整個口腔好像被海水包圍著,極之享受!蟹蓋旁邊還有蟹子沙律,真的吃到飽一飽!沾麵湯底是龍蝦湯底,用石鍋盛載,滾滾下,有視覺享受之餘,還有味覺享受。另外還有四大塊日本叉燒和半隻溫泉蛋!正!黑蒜豚骨湯拉麵骨湯拉麵 $49原來午市有特價拉麵,$49有一大碗

地址 : 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐
食物推介:極上芝士蟹皇沾麵-龍蝦湯、黑蒜豚骨湯拉麵骨湯拉麵
等候時間:0分鐘

嘩!聽店員說這是陳奕迅最鍾意的拉麵店!

餐廳地理位置方便,尖沙咀地鐵站行三分鐘便到厚福街。

沾麵享用方法:

1.可將青檸汁或黑七味粉加入麵中調味。

3. 任何沾麵均可免費加湯。

4.最後請店員在沾麵湯中加入木魚湯,一口渴完便完成整個麵!

極上芝士蟹皇沾麵-龍蝦湯 $148

鮮甜日本松葉蟹膏

蟹蓋旁邊還有蟹子沙律,真的吃到飽一飽!

黑蒜豚骨湯拉麵骨湯拉麵 $49

原來午市有特價拉麵,$49有一大碗拉麵,湯底香濃,有強烈的蒜味,配料還有三大便肥厚的叉燒和一隻流心蛋,拉麵軟硬適中,非常容易入口!極力推介!

#筆記靈感#探店#日常碎片#香港探店#香港打卡#跟我來探店#香港#香港美食#香港必試#香港美食推介#香港生活#美食分享#尖沙咀美食#元祖沾麵專門店

2023-07-09 103 瀏覽
喺尖沙咀行完街 就過嚟厚福街呢條食街搵野食🤤 呢度嘅舖頭都流轉得幾快 不過呢間沾麵店就歷久不衰 所以呢日就入咗去食啦😚原隻極上芝士蟹皇豚肉沾麵呢個芝士海膽湯底真係好香呀 熱辣辣上枱嘅時候啲香味飄晒出黎😍 口湯底入面仲有海膽同豚角燒 真係好吸引🤩 沾麵配芝士真係夠晒邪惡啊👿 除咗有豚肉沾麵之外 呢個麵仲有個燒蟹蓋👍🏻 蟹蓋入面有日本松葉蟹膏同埋芝士 味道鮮甜 我仲加咗錢要埋飛魚子🐟 撈埋蟹膏食更有層次😝豚肉魚介沾麵呢度嘅沾麵湯底仲可以免費添加㗎😍 咁就食到後期都仲可以有熱辣辣嘅沾麵湯喇 呢度嘅豚肉係燒完再上碟 望落幾靚而且有輕微嘅脆口感🐷 沾麵口感彈牙 湯㡳一樣入面有豚角燒 真係好豐富☺️喺呢條美食街搵到呢間人氣沾麵店真係好開心呀 未夠6點已經半滿喇😮 可能下次晏咗嚟就要等位添喇😳

2023-07-02 94 瀏覽
想到此食沾麵很久了!今天終於能到此朝聖。店鋪面積不大,但非常有特色。長型山洞的設計,旁邊一排的座位,牆上貼滿字條裝飾,很有日本拉麵店的氛圍。我們點了元祖龍蝦沾麵。熱滾滾石鍋上的龍蝦湯,非常鮮味,口感濃稠。湯內有粒粒龍蝦肉,令沾麵再提鮮,口感層次豐富。拉麵彈牙爽口,沾著龍蝦湯吃,非常creamy。另外一碗是極上芝士海膽沾麵。芝士濃郁,熱騰騰的沾上拉麵,放入口內那份creamy 和rich的口感滿佈。海膽亦鮮甜好味,海膽的鮮味與芝士的香氣融合在一起,令人吃過不停。最後喝一口宇治抹茶,中和了海膽的咸香。最後是石燒芝士飯,上面撒上濃郁的芝士,完美完成這次日本沾麵之旅。
想到此食沾麵很久了!今天終於能到此朝聖。

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。元祖沾麵專門店.小店中的豪華沾麵。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤ 沾麵一向吸引我這種濃厚的日式口感可以令人彷彿身處日本海邊有一種度假的感覺  和朋友放假去尖沙咀吃元祖沾麵吃到高水準之作 極上芝士蟹皇沾麵($148)極上芝士蟹皇沾麵:滾滾上枱,十分正龍蝦湯龍蝦味鮮濃但又唔會太咸,湯內有令人滿足的大大塊龍蝦肉,仲有粒粒豚肉,好似迷你麻將,大大粒,為沾麵湯底再提鮮,豐富味道層次。拉麵自帶溏心蛋,筍同叉燒,其中叉燒有別於一般拉麵店的日本叉燒,塗上一層燒汁,經過燒烤,比平日沒有燒烤過的日本叉燒更好吃,朋友都說以後吃日本叉燒,只吃這個。 跟餐的芝士焗蟹蓋,厚厚芝士,滿滿蟹膏,多多蟹子,混合吃,已經好正,加上拉麵,又是一種創新食法。 豚肉魚介沾麵($89)豚玉魚介沾麵:有最基本的紫菜,叉燒,半隻溏心蛋,竹筍,大蔥同青檸。這個湯底應該是用豬骨長時間熬煮,然後再加魚介製作而成,所以湯質濃稠, 石鍋上枱時沸騰,當溫度稍降,過一會就見凝結油脂層,

雜感女生   好味日記

可以令人彷彿身處日本海邊

有一種度假的感覺

和朋友放假去尖沙咀吃元祖沾麵

吃到高水準之作

極上芝士蟹皇沾麵($148)

極上芝士蟹皇沾麵:滾滾上枱,十分正
龍蝦湯龍蝦味鮮濃但又唔會太咸,

湯內有令人滿足的大大塊龍蝦肉,仲有粒粒豚肉,

好似迷你麻將,大大粒,

為沾麵湯底再提鮮,豐富味道層次。拉麵自帶溏心蛋,

筍同叉燒,其中叉燒有別於一般拉麵店的日本叉燒,

塗上一層燒汁,

跟餐的芝士焗蟹蓋,厚厚芝士,滿滿蟹膏,多多蟹子,
混合吃,已經好正,加上拉麵,又是一種創新食法。

豚肉魚介沾麵($89)

這個湯底應該是用豬骨長時間熬煮,然後再加魚介製作而成,

所以湯質濃稠, 石鍋上枱時沸騰,
當溫度稍降,過一會就見凝結油脂層,用心之作。

新嘗試吃沾麵的人,我建議由這個開始,再到我朋友味濃沾麵。

其實,沾麵店有教食法,可以免費讓店員在沾湯加入木魚湯,

但由於大家吃好整個麵後已經好飽,

所以都沒有讓店員加木魚湯,下次吧,

大家想下次一試這種食法。

小評:

❤❤❤❤拍個好碼頭!❤❤

❤❤

☀(◕ܫ◕)✿

❤❤❤❤❤❤❤❤
元祖沾麵專門店尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:極上芝士海膽沾麵 (原板海膽) $168等候時間:0分鐘元祖沾麵位於尖沙咀厚福街,可由尖沙咀港鐵站B2出口前往,步行5分鐘即到,交通方便!店內最近推廣極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵及極上芝士海膽沾麵,這次我試了後者,感覺不枉此行,詳情如下:原板海膽海膽數量多,一柀有5排,每排有5塊,味道鮮美,像要滴出汁來,傳來淡淡海膽香,正!😋😋😋芝士鍋芝士醬用石鍋煮滾,有一大鍋,剛上枱時熱氣騰騰,冒著氣泡,醬內放有不少海膽及叉燒粒,惹味!👍👍👍日式叉燒叉燒烤至微焦,用醬油煮得非常入味,不會給芝士醬味道蓋過,不錯!😍😍😍溫泉蛋烏冬溫泉蛋煮得剛熟,蛋汁尚是流質!烏冬尚未完全煮淋,客人可根據喜好調節沾芝士醬的時間,控制烏冬的柔軟程度,有特色!👏🏻👏🏻👏🏻烏冬本身數量已不少,沾上芝士醬後變得更有份量!海膽、烏冬,叉燒輪著吃滋味無窮,吃完更是飽肚非常!🥰🥰🥰
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

芝士鍋

日式叉燒

溫泉蛋烏冬

2023-06-11 129 瀏覽
我今日同frd去咗尖沙咀元祖沾麵專門店食嘢啦!我地試咗佢哋嘅極上芝士蟹皇沾麵同埋元祖龍蝦沾麵,值得一試!先講芝士蟹皇沾麵啦,份量真係十足,啲蟹肉蟹皇超級肥美,仲有佢哋係用蟹蓋釀啲芝士蟹肉蟹皇,超級妙㗎!一口沾麵一啖濃湯配芝士蟹皇同蟹子沙律,真係絕配啊!啲蟹子好清新,同芝士蟹皇嘅濃郁味道相得益彰,堅正!再嚟講元祖龍蝦沾麵啦,佢哋湯底蘊含龍蝦味、魚介味,加埋赤海老點綴,味道超級濃郁,特別想講佢地湯底係用熱石鍋,令湯底溫度可以持久恆溫,細節用心!講番基本野,兩款沾麵麵條做到厚實彈牙,同埋配料叉燒、蔥、溫泉蛋、漬物、紫菜等齊全,個人覺得都符合「元祖」的精髓。而且最感動嘅係佢哋可以無料加湯啊!好貼心呢!總括嚟講,元祖沾麵專門店嘅食物真係好好味,份量又十足,服務貼心,值得一試啊!

2023-05-17 206 瀏覽
Lunch同同事經過呢間拉面鋪, 入去試下門口好細, 但入面鋪頭好長, 比想像中大如果單叫沾面/其他拉面就比較貴, 都要差唔多成80-90蚊反而午餐就平D, $50幾蚊就有主食+湯+野飲我叫左個叉燒拉面, 個湯底都幾濃, , 糖心蛋都幾好食但係份量就比較少, 得2塊叉燒, 味道都係一般同事就食吉列豬扒滑蛋飯, 豬扒即炸幾好食, 唔太油如果睇價錢既就淨係得午餐比較抵食, 但係選擇就比較少都未必會再試

如果單叫沾面/其他拉面就比較貴, 都要差唔多成80-90蚊
反而午餐就平D, $50幾蚊就有主食+湯+野飲

我叫左個叉燒拉面, 個湯底都幾濃, , 糖心蛋都幾好食
但係份量就比較少, 得2塊叉燒, 味道都係一般

同事就食吉列豬扒滑蛋飯, 豬扒即炸幾好食, 唔太油

如果睇價錢既就淨係得午餐比較抵食, 但係選擇就比較少
都未必會再試
2023-05-16