2018-11-04 132 瀏覽
今晚約咗親戚嚟尖沙咀呢呢邊食飯,聽聞呢一間六公館嘅評價非常高,除左食物質素令人滿意之外,佢嘅環境裝修亦都一流,所以今日決定去朝一朝聖,試下食呢一間中菜。Soup with pork Lung  $256首先我哋叫咗豬肺湯嚟試一試,因為近排天氣都比較乾燥。佢呢一度嘅豬肺湯好香杏仁味,飲落去比較傑身,膠質好高,而且一啲豬臊味都冇,好好飲。Crab Roe Soup $198另外再叫咗一個蟹肉羹,呢一個蟹肉羹飲落去完全冇味精味,飲得出係好鮮甜嘅蟹肉味。Steamed Grouper  $368清蒸魚肉蛋白,首先呢一度嘅魚食得出非常新鮮,因為佢嘅魚肉肉質非常鮮嫩,一啲腥味都冇。而且佢嘅調味簡簡單單,最主要係食佢魚本身嘅鮮味,加埋伴碟嘅蛋白,食落去好滑。King Prawns $298蜜糖芥末醬同鹹蛋黃醬炒蝦球,呢一度蝦球真係超級好食。蝦肉非常大隻,而且好結實,好彈牙,食得出係新鮮貨。另外佢嘅蜜糖芥末醬食落去有嘅有蜜糖嘅甜味,亦都有芥末嗰種嗆鼻嘅刺激感,超級好食。佢嘅鹹蛋黃醬亦都炒得非常惹味。Iberico Pork  $288呢一度嘅叉燒絕對唔係出面普通嘅叉燒可以媲美。 叉燒係肥叉,肥膏嘅比例

Soup with pork Lung  $256

Crab Roe Soup $198

Steamed Grouper  $368

King Prawns $298

Iberico Pork  $288
呢一度嘅叉燒絕對唔係出面普通嘅叉燒可以媲美。 叉燒係肥叉,肥膏嘅比例比瘦肉多,但係咬落去一啲都唔肥膩, 好香好軟淋。

Longjing Chicken $288
龍井雞,因為我哋都未食過龍井雞,所以叫咗一份嚟試下。總括嚟講佢係一種好似豉油蒸雞,但係面頭鋪咗一啲炸咗嘅龍井茶葉,食嘅時候要連埋龍井茶葉一齊食就會食到好香嘅龍井味。而且雞肉嘅肉質嫩滑,不錯。

Tenderloin Cube  $248
呢一個牛柳粒用咗秋葵同芥末醬去炒,所以食落去非常之惹味。秋葵嘅質地本身比較黏,而牛粒亦好濃牛肉味,食落去肉質軟熟。

Chicken Liver  $138
雞肝肉質粉粉嫩嫩, 食落去除咗本身雞肝本身獨嘅味道之外,仲食到少少帶甜嘅口感, 不錯。

Pearl Rice  $288
海膽炒飯,炒飯上面舖了滿滿既海膽,炒飯已經用咗醬汁去調味,但係再撈埋個海膽食,鮮上加鮮,非常好食。

Sauteed Local Fresh Lobster Tofu  $438
呢個麻婆豆腐係連埋龍蝦肉一齊煮,所以食落去除咗麻麻辣辣嘅豆腐之外,仲有非常鮮甜美味嘅龍蝦肉,而且份量都唔少。

Tea  $84
2018-10-21
2018-11-04 138 瀏覽
今次來到尖沙咀,約了我最愛的母親一同共進晚餐。 與媽媽吃飯,當然希望給他一個愉快的晚上,浪漫的回憶。餐廳裝潢以黑色為主調,位於維多利亞港旁邊,晚上看的海景一流,相信如果煙花晚上,更是座無虛席。另外餐具以中式瓷器,為主看起來像江南瓷器,高貴帶點簡潔。但最可惜的是沒有飲用水或茶供應,需要另外購買。菜單分兩個顏色,分別是紅色和綠色,一個為食物的,另一個則是飲品。前菜方面是鹹酸菜,味道開胃,醒神,但個人認為不宜多食,始終都是醃製食物。對身體未必有益。食物方面,點了麻醬雞絲粉皮及上湯菜苗。 兩個菜,外表精緻, 份量剛剛好。雞絲粉皮雞絲嫩滑,味道十足。菜苗以魚湯做底, 味道更加出色, 最重要菜苗嫩滑,完全沒有渣宰。環境上已經完勝,一定會再來。因為最重要的媽咪十分喜歡。

但最可惜的是沒有飲用水或茶供應,需要另外購買。

環境上已經完勝,一定會再來。因為最重要的媽咪十分喜歡。
2018-11-04 169 瀏覽
地點位於海港城最盡頭餐廳仲有個露天位置比人飲杯野飽覽中環灣仔一帶嘅維港夜景淨係食個景都值回票價龍眼蜜生煎金蠔 $208用上龍眼蜜做蜜餞金蠔 創意十足金蠔內𥚃甘香 表面煎得香脆外甜內鹹 做得非常岀色水牛奶龍蝦球 $288賣相好吸引 龍蝦頭同尾殼一齊上碟做裝飾水牛奶除香濃之外 仲好幼滑每啖仲食到啖啖龍蝦肉 正酥炸香蝦醬骨 $168用蝦醬黎酥炸排骨 鹹香味濃肉質鬆軟 配白飯一流拍蒜炒津菜心 $118津菜本身清甜 所以用上上湯同蒜兩樣濃味材料煮配搭非常好松茸羊肚菌海膽燴飯 $238賣相似係意大利飯 其實係中式燴飯材料係好補身嘅松茸羊肚菌 加上鮮海膽醬汁掛哂係飯粒上 啖啖都食到避風塘茄子 $138避風塘蒜粒爆得香脆 茄子入面好腍係素食者嘅恩物
地點位於海港城最盡頭

避風塘茄子 $138
避風塘蒜粒爆得香脆 茄子入面好腍
係素食者嘅恩物
2018-11-02 11995 瀏覽
上星期是公公生日,所以我們特登搵中餐餐廳慶祝,經過網上搜尋結果就揀左 “六公館”。見到網上餐廳對住維港,十分期待啊!環境方面,餐廳好大有室外和室內;而且可以慢慢邊食邊望住維港景觀,真的太美了!茶位是28元一位,食客有不同既茶可以比食客選擇啊!杭州胎菊和香片,兩者茶味香濃,可大大減少油膩感覺啊。鴛鴦蝦球:蝦球有兩款煮法,一個是以咸旦黃而炸;另一款是炸後沾上了芒果汁。咸旦黃既蝦球味道比較濃郁,當中帶有香口咸旦黃味道,令蝦球鮮味更加突出!另一款炸後沾上了芒果汁,味道比較清新,芒果汁是甜甜的,我也十分喜歡啊!兩者蝦球好爽口又大隻,很值得推介比大家!花雕醉鴿:家人喜歡食花雕醉,可惜因為我怕酒既苦味,所以初初有點抗拒。但味道正正同我既諗法相反,醉鴿無論放至多久刀吾會變苦,而且還帶點酒香味道。醉鴿肉質好滑,第一次食醉鴿原來比醉雞還要好吃!桂花蟹肉炒新竹米粉:又是令我驚喜既一道菜式。新竹米粉炒得吾乾身,反而帶了濕潤感覺;新竹米粉帶點彈牙,口感也不錯!當中既蟹肉令整碟新竹米粉變得更為帶鮮又不單調,值得推介比大家!竹笙蟹皇羹:蟹皇羹外觀特別,可以熱熱地去食;蟹皇羹味道帶濃郁既鮮味,竹笙增加口感;整碗竹笙蟹

竹笙蟹皇羹:蟹皇羹外觀特別,可以熱熱地去食;蟹皇羹味道帶濃郁既鮮味,竹笙增加口感;整碗竹笙蟹皇羹味道真的很配合,已經慢慢愛上了!

秋葵芥茉炒牛柳粒:份量也很多,炒完牛柳粒完全吾硬而是林,當中有點點血水。秋葵好沾濕,是個健康食品,但芥茉味只有淡淡既味道,不用有太辣既感覺。

茉莉花茶味意式奶凍:奶凍味道帶有十分濃郁既茉莉花茶味,奶凍口感很香滑;入口慢慢溶化在口中。另外,有曲奇餅食,大家不仿一試啊!
  • 鴛鴦蝦球
  • 茉莉花茶味意式奶凍
2018-11-01 9826 瀏覽
好開心可以第二次黎依度食飯,仲記得上次黎食晚餐真係無得彈,依度靚景佳餚簡直完美,真係好難忘,所以今次第二次同幾個朋友一齊黎食晚餐,今次叫左之前無食過既菜式,估唔到一樣有驚喜龍井熏太爺雞 半隻店員一上菜, 放底之後, 就攦上炸過的龍井茶葉。雞皮好有光澤, 食落雞肉好滑, 唔乾, 重有少少肉汁。龍井熏的味道不算太重, 所以不會蓋過雞原本的味道。一口氣吃了好多塊, 都唔會覺得咸, 還不錯呢~!48小時慢煮牛肋骨食物一黎到, 我同朋友都「嘩」左一聲, 好巨型呀!牛肉肥瘦適中, 因為慢煮既關係, 肉會帶小小粉紅色, 食落好軟, 一啲都唔硬這個牛肉可以配醬, 或者係鹽, 我同朋友都鍾意點醬多啲, 因為有點似燒烤醬既味道, 好香, 小小甜, 輕微點少少已經夠味了。懷舊鳳梨咕嚕肉果日晚餐已經有雞有牛, 唔差在叫埋豬 甜甜酸酸, 很開胃, 有菠蘿有青椒, 咕嚕肉炸得不算很脆, 但外面包著的醬很好味~份量亦都比較多, 2個人吃都很足夠。班片肉鬆脆米魚湯泡飯我同朋友非常想吃這個, 天氣涼了一點, 好想有D熱湯飯到肚這個飯入面有肉粒, 絲瓜粒, 冬菇粒, 東星班粒, 脆米, 芹菜, 瑤柱絲 同埋 濃魚湯脆米

龍井熏太爺雞 半隻

48小時慢煮牛肋骨
食物一黎到, 我同朋友都「嘩」左一聲, 好巨型呀!

懷舊鳳梨咕嚕肉
果日晚餐已經有雞有牛, 唔差在叫埋豬

班片肉鬆脆米魚湯泡飯
我同朋友非常想吃這個, 天氣涼了一點, 好想有D熱湯飯到肚

脆米同濃魚湯係這個飯的精髓, 一黎到熱騰騰, 店員就攦上了脆米在鍋入面。我搞了一搞, 混埋其他材料一起, 然後放進口內, 感覺好復雜, 又脆, 又爽, 又軟, 個湯飲完好舒服, 我同朋友吃完了一整鍋, 都沒有一點的口渴感, 實在係好耐冇試過咁樣清哂一鍋泡飯, 這個是十分推介, 勁好味~!

這裡服務員很好, 環境亦很好, 向著海景吃飯, 心曠神怡
最緊要係食物質素好, 下次必定再來!
之前一直都聽過呢一度嘅景有好嘢食又好好味所以我就今次同屋企人一齊試吓因為係爸爸嘅生日所以就想帶佢哋去試吓啲唔同嘅嘢食松茸羊肚菌海膽燴飯 $288因為爸爸比較鍾意食海膽所以就叫左一個充滿鮮氣嘅海膽飯望到佢啲汁同埋材料都覺得超正粒粒飯都有海膽味而且燴飯更加容易入口仲唔會覺得口淡淡添加上有松茸有松茸既香味入落毎一粒飯度係味覺既最佳享受呀😍😍香脆黑豚肉絲炒麵 $$248會分開兩碟上先有炒麵一碟就係有香脆嘅黑豚肉同埋有醬汁好香嘅炒麵加上有多汁嘅黑豚肉絲唔會覺得好乾而且黑重肉味好重好香加上有我最鍾意食嘅麵啖啖都係脆趣勁香我超級中意羊肚菌露荀炒象拔蚌 $$398超級爽口嘅象拔蚌再加上有羊肚菌香濃既味道連露荀都有有鮮甜既露荀露荀仲要係勁多纖維好健康所以一碟我係好鍾意腐竹慕絲配山莓啫喱 $$148仲中意食甜品嘅我又點會錯過叫甜品你一個有腐竹味嘅真係好得意整得好滑好香而且面層仲有金箔好香嘅腐竹味再加上有啲酸酸甜甜嘅啫喱勁鍾意食苿莉花茶味意式奶凍 $$148唔只得奶凍架 仲配有兩粒好重味嘅朱古力最啱口我味嘅朱古力呀呢個甜品仲勁有仙氣用嚟打卡一流仲好好味添燕窩鷓鴣羹 $$$298呢一個燕窩超級啱女仔食邊有超級
之前一直都聽過呢一度嘅景有好嘢食又好好味

仲要好足料
我估下次嚟到都會叫呢個嘢食
真係齒頰留香

2018-10-31 357 瀏覽
難得同老豆撐枱腳,帶佢去高級中餐廳好好享受一下美食一落電梯見到餐廳既感覺同海港城係兩回事黎好有氣氛啊被安排坐到右邊既枱,對住個海仲可以見到郵輪響號開出haha野食方面,首先揀左個沙薑手絲雞份量的確比我想像中小左啲啲不過勝左好好食夠凍 沙薑夠香 每件雞肉都入哂味 唔會靜係我面層有味係正既之後叫個推介既鴛鴦蝦球一味係好香蛋黃味炸出黎,一味係沙拉撈出來個人比較中意蛋黃味炸蝦球夠香口 入口就係重重既蛋黃味再啖啖蝦肉,好岩口味老豆就好中意沙拉個款,冇咁熱氣之餘濕濕地一樣係啖啖蝦肉再來一個椒鹽豆腐哇!入口即溶呀個人真係好中意好中意食豆腐,更加中意外脆內軟,外層脆得黎入口即溶既豆腐真係要推介推介我忍唔住食左四件再黎炒個干扁四季豆比我想像中更夠鑊氣地炒左出來個人認為高級餐廳/酒樓應該唔夠大排檔夠鑊氣味但呢碟既味道係出色的,唔咸而好香好難得最後係辣聖子王凍食既 唔算好辣 但好爽口仲有啲涼皮係底拌起來都好好味最後叫左一個蟹王羹同埋花膠竹絲雞燉湯兩個都好好好好足料呀我爸特別中意個羹,熱住食更香唔稀而好濃香好似好多精華係碗湯到咁而我比較中意燉湯(由細到大都係)細細碗但好足料,有花膠竹絲雞瑤柱燉到好甜比我飲哂總
難得同老豆撐枱腳,帶佢去高級中餐廳好好享受一下美食

一落電梯見到餐廳既感覺同海港城係兩回事黎
好有氣氛啊

被安排坐到右邊既枱,對住個海
仲可以見到郵輪響號開出
haha

野食方面,首先揀左個沙薑手絲雞

份量的確比我想像中小左啲啲
不過勝左好好食
夠凍 沙薑夠香 每件雞肉都入哂味 唔會靜係我面層有味
係正既

之後叫個推介既鴛鴦蝦球
一味係好香蛋黃味炸出黎,一味係沙拉撈出來

個人比較中意蛋黃味炸蝦球
夠香口 入口就係重重既蛋黃味
再啖啖蝦肉,好岩口味
老豆就好中意沙拉個款,冇咁熱氣之餘濕濕地
一樣係啖啖蝦肉

再來一個椒鹽豆腐
哇!入口即溶呀

真係要推介推介
我忍唔住食左四件

再黎炒個干扁四季豆
比我想像中更夠鑊氣地炒左出來
個人認為高級餐廳/酒樓應該唔夠大排檔夠鑊氣味
但呢碟既味道係出色的,唔咸而好香
好難得

最後係辣聖子王
凍食既 唔算好辣 但好爽口
仲有啲涼皮係底
拌起來都好好味

最後叫左一個蟹王羹同埋花膠竹絲雞燉湯
兩個都好好好好足料呀
我爸特別中意個羹,熱住食更香
唔稀而好濃香
好似好多精華係碗湯到咁
燉到好甜
比我飲哂
總括來說,價值認真唔平
不過唔止係食景既餐廳
除左海景外,野食更好味
夜晚來食更勝一籌

臨走前不忘出去吹左陣海風
真係perfect!
  • 鴛鴦蝦球
  • 八味金磚豆腐
  • 沙薑手撕雞
2018-10-31 269 瀏覽
鴛鴦蝦球(8/10)($288)六公館飽覽無敵維港景色,景色真係中菜之霸!好好好好靚!出面仲有個草地可以搞婚禮,無得輸!蝦球炸得超酥脆,又唔油,大大隻蝦肉超彈牙新鮮。鹹蛋黃蝦球,鹹蛋香好重。另一款芒果醬汁食落清新醒胃,好岩夏天食!揚州炒米型意粉都非常美味,炒到粒粒分明,望落去好似炒飯咁,但事實上佢唔炒飯,而係比較細粒少少既粉!辣子雞質素都非常高,份量唔會好似其他中餐廳咁細粒,粒粒都係肉,炸到表面超香脆!

2018-10-31 200 瀏覽
六公館今日老細帶咗我去六公館道同客人傾生意 對住維港美景 邊食飯邊傾計真係人生一大樂事餐廳燈光唔算明亮 以中餐嚟講裝修非常 用上雲石木條等去配搭 高貴得嚟有格調法國邊豆配雞蓯菌 以涼拌方法去整嘅法國邊豆 爽脆得嚟夠曬清新 而且用嘅調味料非常清淡 完全可以食到蔬菜嘅鮮甜味水牛奶 配 波士頓龍蝦件 本身唔知咩呢 原來係水牛奶加蛋白加上龍蝦肉去炒 口感非常嫩滑鮮味 味道清淡但係食材味道 非常突出蜜汁黑豚叉燒 本身諗唔明點解區區一個叉燒可以賣得咁貴 但食落完全覺得值得 外皮有蜜汁掛上 而且入味 肉質軟淋 人間極品 送飯一流香煎中式澳洲和牛柳 用上矜貴嘅澳洲和牛柳去做成嘅中式牛柳 汁醬方面同茶樓食嘅分別唔大 但牛味更加濃郁 而且一啲都唔韌桂花桃膠糖水 糖水味道唔太甜 桂花味清香 飲落口好清潤 桃膠有咬口 感覺滋陰養顏
六公館

2018-10-30 199 瀏覽
同老公大人拍拖6666日記念(真的!無吹水!)決定搵間特別嘅餐廳食好啲!為咗配合返呢個咁特別既日子,所以揀咗呢度--六公館!六公館位置位於海港城嘅邊緣,飽覽維港景色,佢仲設有戶外嘅位置,如果秋涼嘅時候,坐室外,欣賞住維港景色去食晚飯都係個唔錯嘅選擇!但今日我哋選擇咗坐室內,不過都好彩,被安排左喺窗邊嘅位置!你之前已經參考過究竟有啲乜嘢係必食,所以一嚟就叫咗個蜜汁黑豚叉燒,燉湯方面,椰子鹹桔燉鮮鮑似乎係必飲之選,另外再叫多個天子蘭花膠響螺竹絲雞,前菜嗰度見到一個龍眼蜜生煎金蠔,好吸引, 冇理由唔叫嘅啫~主菜方面,叫咗個水牛奶龍蝦球同埋龍井薰太爺雞,仲有個桂花蟹肉炒新竹米粉,應該夠食喇~先來個蜜汁黑豚叉燒,的確係好食嘅,肉質鬆化,佢用咗梅頭最靚嘅位置去做,所以肥瘦均勻,加上蜜汁,燒到有少少濃邊嘅效果,的個係必食推介嚟嘅!椰子,鹹桔,鮮鮑,三樣似乎冇乜關係嘅,放埋一齊變咗一個燉湯,估唔到味道有幾夾喎,清甜嘅椰子味,加上鮮鮑魚同埋瑤柱,飲真啲就有少少鹹桔嘅味道,有趣有趣!我既天子蘭花膠響螺竹絲雞,花膠又厚又大塊,正到暈,天子蘭應該係蘭花嘅一種,係個湯上面浮下浮下咁,都幾靚㗎,超甜嘅響螺燉湯,我
同老公大人拍拖6666日記念(真的!無吹水!)
決定搵間特別嘅餐廳食好啲!
為咗配合返呢個咁特別既日子,所以揀咗呢度--六公館!

但今日我哋選擇咗坐室內,不過都好彩,被安排左喺窗邊嘅位置!
先來個蜜汁黑豚叉燒,
我既天子蘭花膠響螺竹絲雞,
花膠又厚又大塊,正到暈,天子蘭應該係蘭花嘅一種,係個湯上面浮下浮下咁,都幾靚㗎,超甜嘅響螺燉湯,我覺得呢一個都係推介!
最貼心嘅係佢個燉湯會用個蠟燭座熱住俾你飲,咁就一路飲一路都keep得住個溫度~
龍眼蜜生煎金蠔,
三大件,金蠔本質應該不錯,加埋龍眼蜜微微煎香,好味!
龍井薰太爺雞,
一上枱已經聞到好濃郁嘅煙熏味,侍應再將處理過嘅龍井茶葉放上雞上面,真係不得了!隻雞嘅每一啖都充滿着煙燻嘅味道,連雞胸嘅部份都非常之滑溜,三兩下手勢已經K.O.左呢半隻雞 lol
水牛奶龍蝦球,
賣相一百分,又白又滑嘅水牛奶,下面有龍蝦球,最神奇嘅地方係佢啲龍蝦球滑到好似魚咁樣,究竟點樣可以做到?
桂花蟹肉炒新竹米粉,
呢一個明顯係手工菜,炒桂花即係將蛋炒到好碎,要快手,又要夠乾身,加埋佢要炒米粉,所需要既技巧就更高,事實證明,佢真係炒得幾好,蟹肉用上蟹腿肉,夠大粒,米粉夠乾身,又唔會一舊舊,讚!
其實甜品都有d想試
但真係飽,所以今次無緣試了,留待下次~

2018-10-16
慶祝紀念
紀念日
  • 桂花蟹肉炒新竹米粉
  • 龍眼蜜生煎金蠔
  • 龍井熏太爺雞
2018-10-29 186 瀏覽
再黎哩到食晚飯, 因為環境同氣氛都真係太好啦✨ 驚喜既係, 野食比係之前第1次黎既時候更加好食左😛😛平時唔食豆腐既我都忍唔住要試下哩個豆腐, 外面炸得好脆好香, 裡面既豆腐好滑同埋好香既豆味.. 而且係一D都唔油👍🏻浸上湯既菜真係永遠冇死錯人🤪 個湯好甜 撈飯真係好正, 冇得頂😳又再食多次上次都試過既松露海膽飯, 同樣都係好勁香既松露再加好正既海膽😺 中意食海膽既一定要試下哩個新食法~另外仲有煎蠔同雞🐔~

另外仲有煎蠔同雞🐔~
2018-10-27 231 瀏覽
Nice seats and open space. Food is reasonably good, we like the crispy rice in fish broth most. All other dishes are great too. We ordered Ha Gau, shredded chicken in ginger, wavy beef pastry, Cheung fun, and sorbet desserts in Yuzu and coconut pineapple flavours. Seating time is just 1.5 hour which is slightly too short for dim sum lunch.

2018-10-26 779 瀏覽
今日和男朋友慶祝週年紀念日,決定去一個海景餐廳豪一次, 這間位於海港城盡頭的餐廳有室內及室外,無論室內定室外,裝修佈置都很豪華有格調,十分有氣氛,無論和情人來獨光晚餐或三五知己吃飯聊天,都很適合,特別喜歡室外的位置,享受微微自然風,呼吸新鮮空氣,也特別relax,說到海景更是無敵,無遮無檔的無敵海景,加上高樓大廈的繁華璀璨,東方之珠的美景盡收眼底。每一樣菜式好像有點普通,來到卻發現有點小心思,原以為是吃中菜,原來是中西fusion菜。瑰荔堂煌$30平常出外吃飯, 喝的多數是甜和冷的飲品, 難得在這可以沖一壺茶, 兩個人一起喝, 茶越喝越濃啊, 玫瑰荔枝味就不太重, 清香的茶味為主。松茸竹笙金柱燉雞湯$178 首先來了一個燉湯,特別的是以小燭火座熱燉湯,燉湯價錢不算便宜每一個燉湯要100至200之間,來到是雖然看到燉湯的分量不多,只有淺嚐,但是一試之後我和男朋友也露出了驚訝的樣子,如此一個小小的燉湯竟然帶有這樣的鮮味,極之出色及意想不到,內裡有一些竹笙、雞肉、豬肉粒可以吃。鴛鴦蝦球$298之後是openrice最多推介的鴛鴦大蝦,鴛鴦大蝦包括了三隻芥末蛋黃醬的炸大蝦及三隻咸蛋黃炸大蝦,炸

瑰荔堂煌$30

松茸竹笙金柱燉雞湯$178
,內裡有一些竹笙、雞肉、豬肉粒可以吃。
松茸竹笙金柱燉雞湯
鴛鴦蝦球$298
之後是openrice最多推介的鴛鴦大蝦,鴛鴦大蝦包括了三隻芥末蛋黃醬的炸大蝦及三隻咸蛋黃炸大蝦,炸的外皮不脆。 現在我才知道原來芥末醬跟炸大蝦也如此的夾味,那醬汁十分惹味。除此之外,他應該是用了一些新鮮大蝦,蝦肉非常之彈牙,又有蝦味
,但是每人吃三隻有點膩,如果三個人來吃應該剛剛好。
鴛鴦蝦球
八味金磚豆腐$118
另外叫了一個金磚豆腐,平平無奇的炸豆腐,加了番紅花(藏紅花)這矜貴的調味料,令它與別不同,原來番紅花有養顏活血的營養功效,女士多吃就最適宜。說回豆腐,炸得外皮薄薄的,香香的,豆腐也滑,只是豆味較弱。
秋葵芥苿炒牛柳粒$248
另外要了一個秋葵芥末牛柳粒,牛柳粒生熟度煮得剛好,而且牛肉非常的淋身,但是不像是用鬆肉粉做成的,牛柳粒配上微微的芥末味很合襯,秋葵亦都有非常新鮮的感覺,其黏液十分健康,這樣配搭吃起來,調味剛好。

松茸羊肚菌海膽燴飯$288
主食選了一個海膽菌燴飯, 燴飯的菌汁非常之香濃,好像在外面吃的鮑魚汁燴飯一樣香,但是有更香的菌味,醬汁濃稠度剛好包著每一粒飯,上面配有一點的海膽,而海膽幾大件,但鮮度屬一般。
桂花蟹肉炒新竹米粉$268
另一個主食也是不少人推介的炒米粉,新竹米粉比較幼身,咬下去較爽彈,調味的醬汁味道很像美極鮮醬油,每口充滿蛋香,加上了爽甜的芽菜,蟹肉份量較少但也吃出了鮮味,原來除了蟹也有不少牛肉絲呢。
桂花蟹肉炒新竹米粉

除了美景外, 餐廳還吸引了不少美女食客前來, 都幾賞心悅目的。雖然食物方面未算很突出,但享受一晚醉人的晚餐,也是十分值得的。
松茸竹笙金柱燉雞湯
鴛鴦蝦球
桂花蟹肉炒新竹米粉
2018-10-26 186 瀏覽
海港城喺 LCX 對出伸延咗 OTE area 都有一定時間漸漸喺度開咗唔少高質餐廳,最重要係呢邊啲餐廳景色都係一流望住個維港美景,食咩都加分啦 🤣呢晚搭電梯落嚟六公館食飯,餐廳嘅靚景靚裝修慢慢映入眼簾~【鮮柚子鱈場蟹腳】我通常都係食日本嘢時食鱈場蟹呢度將鱈場蟹腳拆肉整成沙律拌鮮柚子同日本青瓜絲清爽之餘,有鱈場蟹腳嘅鮮甜同柚子嘅酸甜係個唔錯嘅前菜【龍眼蜜生煎金蠔】金蠔比蠔豉生曬嘅時間短,口感濕潤啲外層嘅龍眼蜜令到金蠔好有光澤愈大隻愈飽滿就愈濃蠔味~係有隻就爭啲,另外兩隻都幾大【天子蘭花膠海螺竹絲雞】事前做過功課話總廚洪師傅出身五星級酒店,好擅長燉湯所以當然要叫盅湯飲返啖而呢度嘅湯用料的確有別於其他地方呢盅天子蘭花膠海螺竹絲雞顏色清澈,味道清甜每一啖都飲到瑤柱同海螺嘅鮮味一盅二百多嘅價錢唔係平,但真係值 👍🏻【水牛奶龍蝦球】賣相都幾型格,哈哈平時食嘅雙皮奶就係用咗水牛奶再加上蛋白去炒,可想而知有幾滑溜龍蝦球喺底,都幾爽彈係個味道較為清淡啲嘅菜式【龍井熏太爺雞(半隻)】上呢鍋太爺雞時煙霧瀰漫,飄來茶香侍應再撒上龍井茶葉,更加增添茶甘味太爺雞砌得圓碌碌,好有團圓意味~雞肉大部分經已去骨,嫩滑
漸漸喺度開咗唔少高質餐廳,最重要係呢邊啲餐廳景色都係一流
望住個維港美景,食咩都加分啦 🤣
呢晚搭電梯落嚟六公館食飯,餐廳嘅靚景靚裝修慢慢映入眼簾~

【鮮柚子鱈場蟹腳】
我通常都係食日本嘢時食鱈場蟹
呢度將鱈場蟹腳拆肉整成沙律
拌鮮柚子同日本青瓜絲

清爽之餘,有鱈場蟹腳嘅鮮甜同柚子嘅酸甜
係個唔錯嘅前菜
【龍眼蜜生煎金蠔】
金蠔比蠔豉生曬嘅時間短,口感濕潤啲
外層嘅龍眼蜜令到金蠔好有光澤
愈大隻愈飽滿就愈濃蠔味~
係有隻就爭啲,另外兩隻都幾大

【天子蘭花膠海螺竹絲雞】
事前做過功課話總廚洪師傅出身五星級酒店,好擅長燉湯
所以當然要叫盅湯飲返啖
而呢度嘅湯用料的確有別於其他地方
呢盅天子蘭花膠海螺竹絲雞顏色清澈,味道清甜
每一啖都飲到瑤柱同海螺嘅鮮味
一盅二百多嘅價錢唔係平,但真係值 👍🏻

【水牛奶龍蝦球】
賣相都幾型格,哈哈
平時食嘅雙皮奶就係用咗水牛奶
再加上蛋白去炒,可想而知有幾滑溜
龍蝦球喺底,都幾爽彈
係個味道較為清淡啲嘅菜式

【龍井熏太爺雞(半隻)】
上呢鍋太爺雞時煙霧瀰漫,飄來茶香
侍應再撒上龍井茶葉,更加增添茶甘味
太爺雞砌得圓碌碌,好有團圓意味~
雞肉大部分經已去骨,嫩滑又滷得入味
塊雞皮真係無得頂 🤤
對我嚟講,食雞唔食皮係一種罪過,哈哈!

【48 小時慢煮牛肋骨】
招牌菜即是招牌菜,超級好食!👍🏻👍🏻👍🏻
全條嘅牛肋骨慢煮足兩日再焗,保持住肉汁滿滿 💦
牛肉味道濃郁不在話下
而且牛肉半肥瘦,口感一流!
就算咁多肉都無膩嘅感覺

【松茸羊肚菌海膽燴飯】
無論係海膽定係 risotto 都係金光閃閃咁樣
唔止海膽好搶眼,底下嘅松茸同羊肚菌都好香
松茸比較爽挺,羊肚菌柔軟,risotto 就飯粒飽滿有咬口
層次好豐富~

【三式糕點】
糕點切成小巧嘅三角形
通透嘅顏色、白色同黑色相間
三隻不同顏色嘅糕點分別係桂花糕、椰汁糕同芝麻糕
好啱貪心想試多幾款甜品嘅我 😋
2018-10-26 195 瀏覽
今日有外國朋友嚟咗香港旅遊 於是我哋就book更靚中菜館同佢食餐飯 揀咗呢海運大廈嘅呢間六公館 貪佢可以飽覽維港景色之餘仲係食中菜 夠曬特色 開咗壺水仙茶 香味十足 而且用上布袋做茶包 一啲茶葉都冇流入杯內 茶非常清澈 細心位勁加分龍眼蜜香煎金蠔 我哋四個人但原本送菜得三隻 可以加錢加一件 好人性化 金豪足足有三隻手指咁大隻 圓潤飽滿 蠔香十足 配上香甜嘅柚子蜜 可以中和返海鮮嘅鹹味鳶鴦蝦球 大蝦非常巨型 有兩款口味選擇 第一係黃金蝦球 蛋黃味唔算濃郁 但同海鮮味相映成趣 另一種係香炸蝦球再加上千島醬 酸酸甜甜味道豐富 小朋友都啱食龍井燻太爺雞 樣子似豉油雞 其實係煙燻雞 外皮同樣有醬油嘅味道 加上淡淡嘅煙薰味道 更加香口 上面加上炸過嘅龍井茶葉口感更加豐富 雞皮爽脆 肉質嫩滑多汁 好食樟茶鴨 香港餐廳少見嘅菜式 肉質乾身有啲似琵琶鴨 而且個皮脆卜卜 同時有額外嘅煙薰味道 酥炸香蝦醬骨 上菜時已經聞到香氣撲鼻嘅蝦醬味 豬肉醃得入味 而且一啲都唔油膩 加上外皮炸到酥脆 勁邪惡揚州炒飯形意粉 非常足料用上大蝦叉燒等去炒 飯形意粉非常大粒 比一般嘅米巨型 炒得夠乾身 連食意粉大嘅朋友 都唔覺

揚州炒飯形意粉 非常足料用上大蝦叉燒等去炒 飯形意粉非常大粒 比一般嘅米巨型 炒得夠乾身 連食意粉大嘅朋友 都唔覺得佢係意粉

腐竹慕思 用中式材料整西式甜品 夠曬有創意 慕斯口感細滑 腐竹味香濃 加上酥皮餅乾 口感更加豐富