2021-11-26 1569 瀏覽
人少少食中菜選擇會比較多, 揀咗中高檔嘅「凱日精品粵菜館」, 貪佢地點就腳, 中菜廳裝修新淨, 枱同枱之間夠哂闊落。仲有數間獨立VIP房, 有齊電視,音響設備, 好友聚會夠曬私密~ 就連卡座也設趟門~菜式賣點一般傳統巧手粵菜, 與長輩同行適合不過。前菜:涼拌木耳,萵筍絲, 爽口清甜。茗茶: 香片, 以小蠟燭助暖保溫, 茶具餐具自家設計, 優雅細緻。蛋白蒸龍躉件(例)$168龍躉件有六件左右,矜貴體面!絕對原汁原味, 沒有放蔥,薑,蒜蓉, 醬油 。完全突顯龍躉嘅魚味, 肉質結實魚香十足, 底層嘅蛋白滑溜溜, 入口即溶, 亦充滿蛋白香!魚塊無骨, 大人細路都啱食。濃湯雞煲仔翅$68非常講究, 店員在旁邊即席烹調, 熱辣辣煲仔翅, 味道濃郁得來好清甜, 接近奶白色, 雞湯濃厚而不油膩。 魚翅幼身非常爽口,唔腥。秘製欖角一口骨$138大師級水準, 喜歡吃京都骨,咕嚕肉排都必定喜歡這道菜式。肉排本身略炸帶來外脆內軟的口感, 肉質酥香, 肥瘦適中。 配上鹹香的欖角, 玻璃芡酸酸甜甜調教得恰到好處!最後送了薑汁蕃薯糖水, 薑汁超辛辣~ 刺激暖胃 的飯後甜點。服務招呼到位, 有令人賓至如歸嘅感覺~

菜式賣點一般傳統巧手粵菜, 與長輩同行適合不過。

前菜:涼拌木耳,萵筍絲, 爽口清甜。

蛋白蒸龍躉件(例)

蛋白蒸龍躉件(例)$168
龍躉件有六件左右,矜貴體面!

魚塊無骨, 大人細路都啱食。

濃湯雞煲仔翅$68
非常講究, 店員在旁邊即席烹調, 熱辣辣煲仔翅

秘製欖角一口骨

秘製欖角一口骨$138
配上鹹香的欖角, 玻璃芡酸酸甜甜調教得恰到好處!

服務招呼到位, 有令人賓至如歸嘅感覺~

蛋白蒸龍躉件(例)
秘製欖角一口骨
My families and I went to a restaurant called "Heyday Cuisine" (凱日精品粤菜館 )located in 3/F, JD Mall, 233-239 Nathan Road, Jordan(佐敦彌敦道233-239號佐敦薈3樓).The restaurant is spacious.The decor is elegant.We ordered the "grouper in 2 ways"(龍躉兩食) which costs HKD$388!!"Stir fried Grouper with lily,black fungi abd veggie"翡翠雲耳百合煎球The grouper is sweetvand fresh,incredibly moist,soft and flaky...The celery is crunchy!..Wholesome yet delish!!Highly recommended!"Steamed grouper with garlic"金蒜銀絲蒸頭腩..The grouper is

(佐敦彌敦道233-239號佐敦薈3樓).

翡翠雲耳百合煎球

The celery is crunchy!

"Steamed grouper with garlic"
金蒜銀絲蒸頭腩

The grouper is tender abd delicate.

light, bright and healthy!

"Peach Resin Mango Pamelo sago"
桃膠楊枝甘露

Sweet nourishing end note for the dinner.

The young male manager is very attentive!

5 分鐘 (堂食)
  • "StirfriedGrouperwithlily,blackfungiabdveggie" 翡翠雲耳百合煎球
2021-11-13 766 瀏覽
今日中午約了媽媽飲茶,選擇了下午茶時段,2:00開始,價錢相對優惠點。坐了卡位,十分舒服,茶亦用了蠟燭加熱,很不錯。媽媽最喜歡榴槤,所以點了榴槤包,外面鬆化,裏面像蓮蓉餡,但有榴槤香。千層薑汁糕則是我的最愛,十分煙韌,熱辣辣,有薑的香氣。櫻花蝦銀蘿脆皮腸亦是我的至愛,中間是有感的蘿蔔, 夾住一層脆底,外層是柔軟腸粉,再鋪上櫻花蝦,層次分明,口感豐富。蝦餃皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙,而鮮蝦芥菜餃皮煙韌,味道不過不失。

千層薑汁糕則是我的最愛,十分煙韌,熱辣辣,有薑的香氣。

2021-11-13 463 瀏覽
在九龍水塘行過一圈後,乘巴士往九龍鬧市揾食肆果腹。在「凱日精品粤菜館」下午茶,安排在小小VIP房間,把門趟上,讓我們有個安靜空間,行累了可以好好休息!往昔上茶樓一盅兩件,現今上酒樓滿桌佳餚。菜遠肉片炒河、鮮蝦燒賣皇、桂花糖雞蛋散、蘆薈同教甘露、雪山叉燒包、煎黑芝麻馬蹄糕、燒腩仔湯檬粉、石岐紅燒乳鴿!菜遠肉片炒河~獻汁味道沒有過濃,伴河粉吃與肉片味道去不錯,除了菜心還有菇與芽菜。燒腩仔湯檬粉~很開心吃全瘦肉脆皮燒腩仔,清湯檬粉很爽滑。石岐紅燒乳鴿~肉質很嫩滑,皮脆香酥,很棒!一籠兩隻的鮮蝦燒賣皇,一人一隻,又可以楝多一款點心,燒賣皇鮮味又爽彈。雪山叉燒包~很少酒樓有提供,今次遇上一定要試試,比傳統叉燒包更有美味口感。煎黑芝麻馬蹄糕~兩款我喜歡的食材融合一起煎香,不可不試,麻香又爽甜,我喜歡喔!蘆薈同教甘露~吃到桃膠、蘆薈、爆珠、西米、雪耳、柚子肉十分豐富,椰奶汁清甜可口 。桂花糖雞蛋散~雞蛋散很鬆脆,做得很好,但桂花糖略甜。
在九龍水塘行過一圈後,乘巴士往九龍鬧市揾食肆果腹。

在「凱日精品粤菜館」下午茶,安排在小小VIP房間,
把門趟上,讓我們有個安靜空間,行累了可以好好休息!

往昔上茶樓一盅兩件,現今上酒樓滿桌佳餚。
菜遠肉片炒河、鮮蝦燒賣皇、桂花糖雞蛋散、蘆薈同教甘露、
雪山叉燒包、煎黑芝麻馬蹄糕、燒腩仔湯檬粉、石岐紅燒乳鴿!

菜遠肉片炒河

燒腩仔湯檬粉~很開心吃全瘦肉脆皮燒腩仔,清湯檬粉很爽滑。
燒腩仔湯檬粉

石岐紅燒乳鴿~肉質很嫩滑,皮脆香酥,很棒!

鮮蝦燒賣皇

桂花糖雞蛋散、 雪山叉燒包

煎黑芝麻馬蹄糕

蘆薈同教甘露

桂花糖雞蛋散~雞蛋散很鬆脆,做得很好,但桂花糖略甜。
桂花糖雞蛋散
桂花糖雞蛋散、 雪山叉燒包
煎黑芝麻馬蹄糕
桂花糖雞蛋散
2021-11-13 415 瀏覽
今日朋友請客食飯,食品精緻特別。前菜四拼十分特別:煙燻日本樱花蝦流心蛋  蒜香螺旋小黃瓜  蔥香紅海蟄頭  回味丁香鴨舌煙燻味道足夠前菜 龍騰四海霸氣十足,蛋白夠滑,脆盞爽脆第一道菜 鱘魚子醬脆皮乳豬件十分脆薄香口 米通加京蔥,乳豬皮和魚子醬。另外有花伴碟,十分好看好食第二來到湯了 原盅火瞳鴿燉翅魚翅釀在乳鴿肚裏,再加上非常吸引味雷的火瞳燉湯第三道菜 蠔皇三頭南非鮮鮑魚鵝掌夠唸夠大,汁非常夠味第四道菜 清蒸老鼠班老鼠班不用特別說了第五道菜 生炸有米黃油雞👍👍👍👍又脆又香之後是 龍蝦湯水餃天使麵真的有啖啖龍蝦肉😂😂最後是一個會開花的甜品
今日朋友請客食飯,食品精緻特別。

前菜四拼十分特別:
煙燻日本樱花蝦流心蛋
蒜香螺旋小黃瓜
蔥香紅海蟄頭
回味丁香鴨舌

煙燻味道足夠

前菜 龍騰四海
霸氣十足,蛋白夠滑,脆盞爽脆

第一道菜 鱘魚子醬脆皮乳豬件
十分脆薄香口 米通加京蔥,乳豬皮和魚子醬。
另外有花伴碟,十分好看好食

第二來到湯了 原盅火瞳鴿燉翅
魚翅釀在乳鴿肚裏,再加上非常吸引味雷的火瞳燉湯

第三道菜 蠔皇三頭南非鮮鮑魚鵝掌
夠唸夠大,汁非常夠味

第四道菜 清蒸老鼠班

清蒸老鼠班
前菜拼盤
鱘魚子醬脆皮乳豬件
2021-11-12 336 瀏覽
💁🏻‍♀️星期六同男朋友出去飲茶‼️真係好耐未飲過茶食個包啦👍🏻平時工作嘅關係,經常都會去到尖沙咀佐敦地區,經過呢一間凱逸精品粵菜館都想試吓佢哋嘅質素好唔好食,點知有驚喜😝🥰以下係詳細嘅食評...▫️肉骨茶鮮竹卷 ⭐️ 強烈推介⭐️同男朋友一樣都好鍾意食呢一款點心,味道非常有驚喜!而且配搭好特別,真係好少見到有鮮竹卷係配埋肉骨茶🥳肉骨茶有藥材當歸嘅味道,再配上鮮竹卷非常之夾,腐皮索晒啲汁☺️真係連啲湯汁都飲埋,藥材味唔會話勁濃郁搶咗鮮竹卷嘅味道,所以我覺得兩隻味道配搭得宜!連湯汁都飲晒,下次一定再encore🥰.▫️櫻花蝦銀蘿脆皮腸⭐️ 強烈推介⭐️賣相非常之精緻🥳每一件腸粉上面都有粉嫩嘅櫻花作點綴,而且分別有粉紅色、綠色嘅炸脆漿俾腸粉包住😋呃落去脆卜卜,加上腸粉嘅滑嫩既皮,識落好有層次感👍🏻值得一試.▫️鮮百合野菌餃⭐️ 強烈推介⭐️鮮百合野菌餃😍入邊非常之多材料,分別係百合、香菇、木耳、豬肉、蘿蔔等等材料,食落去非常之爽口,材料亦都切到好細粒,每一口都食到唔同嘅材料🥰好味.▫️魚肚棉花雞呢度嘅魚肚棉花雞份量真係好多,估唔到仲有一條蟹棒添😂除咗蟹棒之外,仲有冬菇、芋頭配料,味道不俗,份量取勝!🤓.▫️太極鴛鴦飯

▫️肉骨茶鮮竹卷

▫️櫻花蝦銀蘿脆皮腸

▫️鮮百合野菌餃

▫️魚肚棉花雞

▫️太極鴛鴦飯
相信好多人細個嘅時候都好鍾意食太極鴛鴦炒飯,呢一間嘅鴛鴦炒飯,味道都唔錯,同樣都係分量取勝,大大碟,個人來講比較喜歡食紅色嗰邊,甜甜酸酸,而且大量肉絲同洋蔥絲做配搭,越食越開胃!
2021-11-09 356 瀏覽
老公一向喜歡食中菜,最近同事介紹我去佐敦薈,三樓有間凱日精品粤菜館,主打高質傳統功夫粤菜,今晚就同老公去試吓!酒樓採用中式時尚典雅裝修,設有卡位包廂、屏風間房,更設有多間VIP房供客人用,好適合開派對聚餐。用小火熱住茶壼可保溫,好少中式酒樓有。北京片皮鴨半隻:北京填鴨 用傳統掛爐法烤製,即叫即烤,烤鴨出爐時呈深棗紅色,皮脆有光澤,上枱前由廚師在客人面前將烤鴨皮一片一片切出來。配合埋薄薄的餅皮包裹著青瓜條、酸薑絲和烤至香氣十足的鴨片,再配上濃郁海鮮醬,滿口油脂酥香鬆脆,美味!鮮蝦福建炒飯:非一般的炒飯,用料特別豐富,鮮蝦、瑤柱、雞肉、冬菇、菜粒配埋濃郁的獻汁,已經鋪滿用蛋炒過的飯,啖啖都既香口又惹味!
用小火熱住茶壼可保溫,好少中式酒樓有。

2021-10-21
2021-11-06 271 瀏覽
間唔中都會嚟佐敦薈呢棟building度搵食. 剛收到了新一輪消費券,便和家人出外食餐好。這間凱日精品粵菜,應該新開無耐,開業期間好多優惠. 位於佐敦薈 3 樓,佐敦地鐵站幾分鐘路程,交通方便,電梯可以直達酒家, 就算帶2位長者來晚膳都沒有問題。門面光潔明亮,走中上價位,地方闊落坐得舒服,沒有一般中式餐廳的壓迫感,多人嘅話仲可以book房添,更加有私隱度.  冷氣適中不太凍,加上裝潢簇新,整體感覺雅緻又舒適。 餐廳枱與枱之間的距離足夠,不用膠板分隔,感覺良好。看見大大魚缸多個, 海產海鮮好生猛.所用茶具及餐具都好精美好靚,印有花鳥圖案. 開了茶,茶底有個蠟燭底幫手坐熱,給人一種高貴的感覺, 呢個是加分位。水滾茶靚, 對喜歡中國茶的我們, 十分欣賞.我們叫左個湯飲下先,見咁抵$68有翅食,就叫左做緊優惠既濃湯雞煲仔翅十分鐘 送到. 非常夠熱地上到你面前. 個翅有睇頭,  一疏疏份量好足唔吝嗇,啖啖都是爽口的魚翅,呢個價錢絕對抵飲! 料足,  火喉夠,奶白色的湯啖啖精華, 不需要其他的配料來搶味。真係好令人驚嘉,即使是老饕也讚口不絕。冇叫錯😍澳洲龙虾等既時間比較耐, 但係當你見到佢熱辣辣咁

冷氣適中不太凍,加上裝潢簇新,整體感覺雅緻又舒適。
 餐廳枱與枱之間的距離足夠,不用膠板分隔,感覺良好。

看見大大魚缸多個, 海產海鮮好生猛.
水滾茶靚, 對喜歡中國茶的我們, 十分欣賞.

煲雞翅

澳洲龙虾
等既時間比較耐, 但係當你見到佢熱辣辣咁出現係你面前你就會覺得值得等待⌛️ 鮮甜開邊龍蝦啖啖肉又容易食😈龍蝦肉質彈牙, 真係超正, 而且食得出龍蝦好新鮮🤩而家天氣涼左黎食就最適合不過🤗

吃完還有糖水送呢

雖然呢度嘅小菜單價都唔算平 但出品唔錯. 無論烹法或擺盤都有驚喜,外表到味道亦一樣高質素。

食後感:
從門面以至內部裝潢都甚有氣派, 高雅大方, 適合晚飯宴會.
位置方便,餸菜質素不俗, 份量足, 菜式選擇多. 整體食材高質,當然如果可以平多少少就更好
職員好有禮貌。同埋手腳快。 這間餐廳值得回頭同推介俾朋友🤗

~~~~~~~~~~~~~
#凱日精品粤菜館
佐敦彌敦道233 至239 號佐敦薈3 樓
~~~~~~~~~~~~~~
2021-11-03
5 分鐘 (堂食)
煲雞翅
  • 澳洲龙虾
2021-11-06 265 瀏覽
今日要去佐敦出out job ,企咗整整一日非常之累,估唔到老公突然間出現接我收工去食飯😍😍酒樓格局非常乾淨,細問原來新開差不多一個月左右,茶壼啞黑色感覺高貴,而且還有爐火加熱,保證每一口都熱辣辣。風味胡椒豬手原以為是冷盤,估唔到係熱食,胡椒味香濃,豬手入口即溶,輕輕一咬已經骨肉分離,胡椒味辛辣刺激,食完整個人都溫暖起來。濃湯雞煲仔翅酒樓做緊特價$68-1客,但翅份量超多,一梳梳的魚翅非常有口感,湯頭雞味濃郁,雞件嫩滑可口,超值!蛋白蒸龍躉件龍躉件厚肉嫩滑,魚味鮮甜,底層蒸蛋白鮮嫩滑溜,蛋味清甜,2者配合在一起,味道非常之夾,味道清新。鳳梨咕嚕黑豚肉黑豚肉外皮脆漿做得非常好,入口鬆脆可口,黑豚肉爽嫩彈牙,肉汁豐富,超級喜愛。

風味胡椒豬手

蛋白蒸龍躉件

鳳梨咕嚕黑豚肉

• 鳳梨咕嚕黑豚肉
老朋友相约我到佐敦新盟凱日精品粤菜館 ,食晚飯聚舊。菜館是中式裝潢乾淨,光猛舒服寬敞。.店好細心茶壺用火烘,可以防止茶水變涼。...【濃湯雞煲仔翅】 $68 /位煲翅足料,大大份有口感的翅,湯呈金黃色,非常香濃鮮味美味鷄湯,不用另加紅醋,都夠味了,回味無窮。..【川味乾坤皮蛋】 $58川味乾坤皮蛋是 涼拌菜, 分別有兩款皮蛋,香辣入味開啟大家的味蕾,與子薑同食更美味。..【鎮江水晶餚肉】 $58肴肉皮白光滑晶瑩,鹵凍透明似水晶,肉質肥而不膩,清香而甜香,想不到中間是醋酸味的珍珠粉圓。..【風味胡椒豬手】 $78胡椒豬手肉質軟腍,皮脆肉滑,充滿濃郁胡椒味,帶點少少胡椒辛辣惹味,沒有肥膩感,是不錯開胃前菜或小食。 ..【鍋燒龍躉件】 $168龍躉煎至金黄後放入鍋配薑蔥乾炒香調味,龍躉有點脆口,啖啖肉沒有骨,魚肉挺嫩滑,非常惹味,好有大排檔風味。..最後免費送蕃薯糖水,為晚餐上圓滿的句號。
老朋友相约我到佐敦新盟凱日精品粤菜館 ,食晚飯聚舊。
菜館是中式裝潢乾淨,光猛舒服寬敞。
店好細心茶壺用火烘,可以防止茶水變涼。

濃湯雞煲仔翅】 $68 /位
煲翅足料,大大份有口感的翅,
湯呈金黃色,非常香濃鮮味美味鷄湯,
不用另加紅醋,都夠味了,回味無窮。
【川味乾坤皮蛋】 $58
川味乾坤皮蛋是 涼拌菜,
分別有兩款皮蛋,香辣入味開啟大家的味蕾,
與子薑同食更美味。
鎮江水晶餚肉】 $58
肴肉皮白光滑晶瑩,鹵凍透明似水晶,肉質肥而不膩,
清香而甜香,想不到中間是醋酸味的珍珠粉圓。
風味胡椒豬手】 $78
胡椒豬手肉質軟腍,皮脆肉滑,
充滿濃郁胡椒味,帶點少少胡椒辛辣惹味,
沒有肥膩感,是不錯開胃前菜或小食。
鍋燒龍躉件】 $168
龍躉煎至金黄後放入鍋配薑蔥乾炒香調味,
龍躉有點脆口,啖啖肉沒有骨,
魚肉挺嫩滑,非常惹味,好有大排檔風味。
最後免費送蕃薯糖水,為晚餐上圓滿的句號。
2021-11-03 176 瀏覽
放假最好享受一下人生,過一個慢活的下午,去完尖沙咀日式超市逛完,之後最好不過就是,享受一下一個假日下午茶.酒樓的環境佈置十分之舒服,加上座位與座位之間的距離也足夠,在疫情之下十分之重要.茶樓也十分之有心思,在茶壺下有一個加熱功能,能夠保持水滾茶靚.相信大家也十分之清楚,焗叉燒包,也是巧手工的點心之一,炒飯十分至乾身好味道.山竹牛肉十分之香滑.生滾粥也是水準之作.至於飲茶必要的蝦餃燒賣也十分有水準,新鮮好味道.

相信大家也十分之清楚,焗叉燒包,也是巧手工的點心之一,

炒飯十分至乾身好味道.

山竹牛肉十分之香滑.

生滾粥也是水準之作.

至於飲茶必要的蝦餃燒賣也十分有水準,新鮮好味道.

2021-10-31 1333 瀏覽
本來想在樓下的素菜館食,但限時90分鐘,我們想慢慢聊天,所以改為飲茶。上到3樓見這間凱日精品粵菜,門面光潔明亮,有待應招呼,於是就選了這間。待應帶我們入房,她說價錢和坐大廳一樣,一坐下發現餐具有特色,印有花鳥圖案的杯碟碗筷,給人一種高貴的感覺。不過待應安排我們坐下後就走開,沒有問我們開什麼茶。要我再揮手找另一位待應給我們開茶。要了兩款茶,潽洱和香片,潽洱用深咖色的壺放在熱爐上暖著,而香片只用白陶瓷茶壺放檯上,茶的味道正常。因為聊天為主,所以隨便點了幾款食物。肉骨茶鮮竹卷,以肉骨茶代替普通上湯,以為有點特色。上檯時打開盅蓋,一點肉骨茶的香味也沒有,再喝一口湯也是平平無奇,唯一讚賞是湯夠熱,鮮竹卷厚厚實實,餡料充足,腐皮軟滑。鮮百合野菌餃,三隻一籠,餃呈三角型,內裏的百合和菇菌切得幼細,餃皮不厚不薄,吃時帶點爽口又能咀嚼,味道不錯。香煎金柱淮山榚,這個榚就像蘿蔔榚的外型,長方型一件,兩面煎得帶點微焦,金柱分量不多,口感是普通一件榚點。五柳鮮蝦腐皮卷,原以為有五柳醬料在內帶點酸甜,可惜吃起來和普通腐皮卷一樣,沒有特色。外層炸得香脆,油光亮亮,內裏有蝦肉,味道可以。羅漢齋煎脆麵,底層麵做得十分

因為聊天為主,所以隨便點了幾款食物。

羅漢齋煎脆麵,底層麵做得十分香脆,乾身不油膩,面層鋪上的香菇,木耳爽口香滑,菜心淋甜,分別跟了一碗獻汁和一碟紅醋作伴食醬料。

吃方面沒有驚喜,但滿意地方闊落坐得舒服。
鮮百合野菌餃
2021-10-30
鮮百合野菌餃
羅漢齋煎脆麵
2021-10-30 144 瀏覽
我自己對中菜真係情有獨鍾,所以晚餐都會約下朋友食中菜今日約左個朋友係佐敦食飯,見到呢間新開既中菜,一於試試呢度而家都做緊好多唔同既晚市優惠,價錢都幾抵食我同朋友叫每日叫左個湯飲下先,分別叫左做緊優惠既濃湯雞煲仔翅同埋龍蝦海皇羹個雞煲翅真係好令人驚嘉,魚翅好大舊,個湯味道十分濃郁,冇叫錯龍蝦 海皇羹味道都唔錯,裡面真係有粒粒龍蝦肉小菜我地叫左個咸魚雞粒豆腐煲同埋佢地既招牌鳳梨黑豚肉個黑豚肉外皮脆卜卜,醬汁酸甜度適中咸魚雞粒豆腐煲餸返一流,豆腐油炸過更加香!呢間新開既中菜館的確幾有質素
我自己對中菜真係情有獨鍾,所以晚餐都會約下朋友食中菜
今日約左個朋友係佐敦食飯,見到呢間新開既中菜,一於試試

呢度而家都做緊好多唔同既晚市優惠,價錢都幾抵食
雞煲翅真係好令人驚嘉,魚翅好大舊,個湯味道十分濃郁,冇叫錯
龍蝦 海皇羹味道都唔錯,裡面真係有粒粒龍蝦肉
小菜我地叫左個咸魚雞粒豆腐煲同埋佢地既招牌鳳梨黑豚肉
個黑豚肉外皮脆卜卜,醬汁酸甜度適中
咸魚雞粒豆腐煲餸返一流,豆腐油炸過更加香!

呢間新開既中菜館的確幾有質素

朋友發現左一處飲茶好地方「凱日精品粵菜」佐敦地鐵站幾分鐘路程,交通方便,就算帶長者來嘆茶都沒有問題。這幢大廈基本上有幾層也是酒樓,但「凱日精品粵菜」给我的感覺十分新淨、衛生,所以揀咗下午茶時段去刷餐勁。下午茶時段更抵食,最貴嘅「特點」只係 $30 好期待點心可以一次過上枱,先上枱是各式蒸點心。以下點心以喜樂程度排列陳皮牛肉腸(大$26)腸粉皮稱不上太薄透,較有質感,碎牛份量搭夠吃到陳皮香,加少許豉油調味已經好好吃。薑汁雞包仔(中$22)難得酒樓有鷄包仔,必點!熱度十足,包身軟熟,餡料足,薑汁味點到即止,很香,帶出鷄包仔神粹。黑金麻蓉包($22)外間酒樓來來去去都系流心奶黃,真係吃到悶,所以一見到麻蓉即刻開心晒。黑色再熨金的外型超型,黑麻蓉半流心,略嫌麻蓉不夠多,但仍覺得芝麻味夠香和有少許流心,也是意料之外。水晶蝦餃王(特$30)比想像中細粒,但鮮味十足,餃皮薄、蝦仁爽口,好吃。魚肚棉花雞($30)芋頭、冬菇、蟹柳 、雞肉及兩件大魚肚,真材實料,調味恰到好處,又鮮又香又飽肚。鮮百合野菌餃($30)餃皮煙靭,材料放得漲卜卜,味道較為清談的素餃。豉油王腰蝦炒腸粉 $68正常水準。七味骰子豆腐
朋友發現左一處飲茶好地方「凱日精品粵菜」

下午茶時段更抵食,
最貴嘅「特點」只係 $30

好期待點心可以一次過上枱,先上枱是各式蒸點心。

以下點心以喜樂程度排列
陳皮牛肉腸(大$26)

薑汁雞包仔(中$22)

難得酒樓有鷄包仔,必點!

黑金麻蓉包($22)

水晶蝦餃王(特$30)
比想像中細粒,但鮮味十足,餃皮薄、蝦仁爽口,好吃。

魚肚棉花雞($30)

鮮百合野菌餃($30)

餃皮煙靭,材料放得漲卜卜,味道較為清談的素餃。

豉油王腰蝦炒腸粉 $68

正常水準。

七味骰子豆腐$45
豆腐切成細細粒酥炸,再以七味粉取代椒鹽調味,更惹味,更香口,正!
令人食到停唔到口。
2021-10-18
10 分鐘 (堂食)
  • 黑金蔴蓉包
  • 雞包仔
1K
2021-10-20 235 瀏覽
今晚表哥約我去食廣東菜, 他揀了一間好精緻的酒家, 近佐敦地鐵站, 電梯可以直達酒樓,凱日精品粤菜館.  酒家門面闊, 好有氣派.看見大大魚缸多個, 海產海鮮好生猛.從門面以至內部裝潢都甚有氣派, 很迎合酒樓「精品粤菜館」的品牌形象.酒樓的大廳, 地方寬闊,  高雅大方, 適合晚飯宴會.酒樓所用茶具及餐具, 都好精美.  水滾茶靚, 對喜歡中國茶的我們, 十分欣賞.點菜時, 已送上酸蘿蔔, 感覺開胃.晚飯有 散叫, 亦有圍餐, 多款創意食品 , 不落俗套.迎賓 3 響 炮, 看看很吸引.表哥立即落單, 十分鐘 送到 濃湯雞煲仔翅,  夠熱, 湯煲得濃香. 料足,  火喉夠,  雞件及魚翅, 好滑口, 我們食得好滿意.接著 送來 蠔皇扣五頭南非鮑魚.出品熱辣,  溏心鮑魚頗為碩大, 足五頭又夠睇頭.  此菜式必是鎮店食品,   鮑魚味濃, 燘得入味且軟腍, 爽彈鮮美, 多吃有益, 囗感爽清滑, 獻汁濃稠度適中, 配西蘭花伴碟, 入口佳.蜜椒欖角骨,  上桌賣相吸睛, 擺碟優美,  肉骨肥瘦適中. 肉骨炸香了加上蜜糖, 皮脆肉嫩, 配合蜜椒欖角醬汁真係好惹味, 有水準 !我叫了碗 絲苗白飯
凱日精品粤菜館.
酒樓的大廳, 地方寬闊,  高雅大方, 適合晚飯宴會.

點菜時, 已送上酸蘿蔔, 感覺開胃.
晚飯有 散叫, 亦有圍餐, 多款創意食品 , 不落俗套.
迎賓 3 響 炮, 看看很吸引.
接著 送來 蠔皇扣五頭南非鮑魚.
我叫了碗 絲苗白飯, 米飯鬆軟有光澤,  不錯.
紅酒香草燴牛肋條  切得夠厚身,  燴得時間剛好, 肉質鬆軟, 調味不錯,
牛肋條真的好滋味, 充滿酒香, 非常可口.
甜品  送蕃薯糖水
秋風起, 吃碗蕃薯糖水, 有薑味更可驅寒, 蕃薯入口綿綿, 好好食!
整體來說, 食物質素高, 份量足, 菜式選擇多, 即叫即製的, 誠意十足.   價錢合理抵食.
店員有良好的服務態度和有禮貌, 這間餐廳值得再去惠顧.
  • 濃湯雞煲仔翅
  • 蠔皇扣五頭南非鮑魚