2018-08-08 1370 瀏覽
平常光顧一般的中式素食齋舗,突然想來點不一樣,留意到功德林主打上海素菜,約好幾個閨密齊腳吹吹水吃吃素。上海素當然要點上海菜,先來個一人一盅酸辣湯然後分別點了糖醋松子黃魚,雪菜冬筍炒年糕,芙蓉桂花翅,擔擔麵味道有比平常素菜較多層次,更估不到的是上海素菜都不比上海葷菜遜色,擔擔麵,炒年糕,糖醋魚都很有上海菜的濃郁味道吃飽主菜,同閨蜜吃飯,當然要吃過甜品才圓滿竟然發現有即做豆腐花,因為是即做關係,要等二十分鐘,但可以告訴比大家知⋯⋯絕對值得等豆腐花是原桶上,伴有傳統黃糖及桂花糖水(雖然桂花在糖水中載浮載沉有點像小昆蟲,味道是清甜可口有驚喜),熱騰騰即做豆腐花,豆味香濃,豆花入口幼滑,是不可錯過的甜品

上海素當然要點上海菜,先來個一人一盅酸辣湯

擔擔麵,炒年糕,糖醋魚都很有上海菜的濃郁味道

吃飽主菜,同閨蜜吃飯,當然要吃過甜品才圓滿

糖醋松子黃魚
芙蓉桂花翅
即做豆腐花
糖醋松子黃魚
即做豆腐花
2018-08-08 762 瀏覽
我本身沒有吃素的習慣但今天我們約了一位長輩她是長期吃素的各位朋友都很好因為就近我公司我們挑選了功德林素的咕嚕肉好特別外在是真正咕嚕肉的味道但口感有點像東菇素菜餐廳中味道比較濃的一家
我本身沒有吃素的習慣
但今天我們約了一位長輩她是長期吃素的

各位朋友都很好因為就近我公司我們挑選了功德林

素的咕嚕肉好特別
外在是真正咕嚕肉的味道
但口感有點像東菇

素菜餐廳中味道比較濃的一家
2018-08-06 538 瀏覽
This restaurant offers vegetarian food in shanghai style serving in a more conservative style. The shanghai platter is definitely a try and the dan dan noodle is very similar to the taste of the original version making it an excellent dish for non-vegan.

2018-07-24 896 瀏覽
星期六晏奏十二點半去到餐廳 唔知系太早定素食系呢個時代真係冇咁吃香 所以餐廳冇乜人餐牌有好多頁 有好多款唔同既素食 菇類同豆腐比較多脆皮素鵝 $88素鵝入面有好多菇 素鵝好脆口 幾香雞絲粉皮 $78撈左幾好味既芝麻醬 除左有素雞絲之外 仲有素火腿系入面 幾似真雞絲野羊肚菌竹笙燉百合盅 $128呢個系一位用 但係覺得價錢有d貴湯上台時系凍既 會影響味道而且唔香菇味牛肝菌燜豆腐 $88醬汁好香 除左牛肝菌之外 仲有幾舊冬菇牛肝菌幾好味咕嚕肉 $108咕嚕肉系素食入面算系特別既味道 上面有菠蘿 青椒等 咕嚕肉系炸猴頭菇 口感好特別幾好味三絲炒冷麵 $88朋友話呢個只係普通炒面 唔系冷麵黎不過系一個好食又比較飽肚既菜式有d素肉絲系入面冬菇毛豆燒素雞 $88同上面幾個菜式一樣都系個個味道既醬汁冬菇有好多只 唔敢食咁多 驚會頂胃素雞質感幾好蒸素餃 (4件) $28呢個系點心餐牌既菜式餃子入面真係有好多菜 但係1味道比較淡苔菜花生 $12呢個系小食其實幾特別 有別於酒樓既花生 佢上面有d紫菜咁食落比較香 我地成蝶食曬整體系好食既素食 但係價錢比較貴 好間唔中食一次系ok 既
餐牌有好多頁 有好多款唔同既素食 菇類同豆腐比較多
食落比較香 我地成蝶食曬

整體系好食既素食 但係價錢比較貴 好間唔中食一次系ok 既
2018-07-22
2018-07-22 906 瀏覽
好多香港人出外食飯都喜歡有魚有肉,對於食齋都感覺麻麻,除非一啲素食者或者佛教徒。今次因為有五折優惠,就上嚟試吓,打開功德林上海素食嘅餐牌,其實同普通嘅上海菜館餐牌差唔多,所唔同嘅係佢哋餸菜名有肉,裏邊其實無肉,今次叫咗四味菜,味道都相當唔錯,亦都忘記咗有魚有肉先好味嘅常態心理,特別係無錫脆鱔做得相當神似。至於地方相當企理,而景觀更係無懈可擊,面對住大大個維港靚景,如果係晚飯的話,應該會更加靚更加開胃。
無錫脆鱔
無錫脆鱔
宫爆猴頭菇
枝竹花菇栗子煲
2018-06-08 773 瀏覽
通常出黎食飯嘅朋友,如果有人唔食肉嘅話,我都建議去食齋,上open rice睇到喱間,全落地玻璃,有靚景送飯,我諗應該都幾good,咁就試左喇,唔錯,各方面都幾好,等我d食肉獸間唔中都可以清清地
2018-05-07
2018-06-05 762 瀏覽
今日放假同老婆行尖沙嘴,最後想食齋菜,之前同區食過一間好正既fusion素食,今次想食返傳統既,景靚又老牌既就係呢間望下景,環境一定一流,裡面格局係傳統中式酒樓格局有小菜煲有一盅兩件點心先推介個前菜,酥炸花生,用左糖同紫菜調味,食到停唔到呢個係凍茄子,酸甜多汁,好味仲好有油香,可能用油過一過去走草青味炒腸粉好有鍋氣,粉好qq,芽菜好多但爽口,但唯一美中不足係太肥回鍋肉反而失色,太鹹太肥,可能落醬太多,有違大路齋菜既清而不膩特色呢個有驚喜,黑松露野菌餃,d菇🍄本身好鮮,加埋黑松露,香濃惹味最後獅子頭鍋,個鍋好熱好有風味,亦都好多菜,爽甜,個肉由豆類製品(非猴頭菇)做成,不過不失,肉味就唔太似,相反係形似非味似!但整體價錢有d唔抵食,價錢相約但更青新好味既大有舖在

望下景,環境一定一流,裡面格局係傳統中式酒樓格局

有小菜煲

有一盅兩件點心

先推介個前菜,酥炸花生,用左糖同紫菜調味,食到停唔到

呢個係凍茄子,酸甜多汁,好味
仲好有油香,可能用油過一過去走草青味

呢個有驚喜,黑松露野菌餃,

d菇🍄本身好鮮,加埋黑松露,香濃惹味

但整體價錢有d唔抵食,價錢相約但更青新好味既大有舖在
2018-05-13 568 瀏覽
個名叫做功德林。又係米芝蓮推介就去試下啦。但係佢地係一啲功德都冇。叫左個套餐又貴,份量又少。重點係唔好食。明明叫套餐係免茶免加一。佢就計到足。冇睇單趕住走就俾左錢。再計返唔對路。俾多左百幾二百蚊,第一次也是最後一次。人手極度不足叫極冇人理。呃錢功德。如果唔係一定要食素我都路會選擇佢。唯一一樣可取嘅係佢地個景。俾左咁多錢就係為個景。食物質素真係好一般。同平時寺廟食嗰啲,冇乜太大分別。下次寧願去拜神地方順便食埋。
2018-05-13
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
  • 上海冷麵
Please save your money. Its not good food at any rate and I ordered 4 dishes. I was trying so hard to be nice to that old lady but she wasnt having it. I was asking questions that remained unanswered, the woman just waved me away. Ive never been treated so mean. The food was so expensive. I paid 350 for one person. When my card got declined they didnt let me go get cash even when i said id leave my drivers licence. The waiter actually followed me to my airbnb so I could get money. They also charged me for peanuts I didnt ask for, want or ate and then the tea charge. Save your money and go to Bottisava in Mong Kok their food is out of this world and the servers are friendly.
2018-03-18
2018-02-28 573 瀏覽
新年,要和姐妹們相聚,又想食好野,又想窈窕好出名素食店要左個四人套餐五福臨門拼盤先上,嘩,幾靚,勁想食,好意頭每人一碗魚翅最喜歡這個咕嚕肉,酸甜度適中聽名以為好辣,但這個宮保雞丁不辣最粒粒香竽,好綿栗子好鬆軟,排骨好入味,好吃個飯的顏色好特別,好香海苔味,炒得好香口的飯豆沙窩餅好薄身,多些紅豆會更好一桶豆腐花,超級誇張,好好食,可以加桂花糖水或者紅糖粉,第一次試桂花味,好純好香新年快樂,身體健康,衣食無憂
新年,要和姐妹們相聚,又想食好野,又想窈窕

好出名素食店

要左個四人套餐

五福臨門拼盤先上,嘩,幾靚,勁想食
,好意頭

每人一碗魚翅

最喜歡這個咕嚕肉,酸甜度適中

聽名以為好辣,但這個宮保雞丁不辣

最粒粒香竽,好綿
栗子好鬆軟,排骨好入味,好吃

海苔松子炒飯

個飯的顏色好特別
,好香海苔味,炒得好香口的飯

豆沙窩餅好薄身,多些紅豆會更好

新年快樂,身體健康,衣食無憂

2018-02-18
海苔松子炒飯
2018-02-13 572 瀏覽
就黎又過年喇!呢個星期都不停搵地方外出食團年飯。之前已經聽過功德林呢個名字,但一直都未試過,事關向來都係冇肉不歡。不過今年同屋企人餐團年飯就選擇左呢間!因為過節關係..唔可以散叫..一定要叫套餐。我地一家有6個人,唔夠12人一圍,侍應就推薦左呢個餐比我地。將12位轉成6位。由於屋企人唔想食羹,亦可以將個魚翅羹轉做蟲草花燉湯。個湯勁大碗,又足料都幾抵飲。蛋白都好滑,呢個幾好食。我反而唔係咁中意食呢個魚,其實唔差..只係我本身唔係好中意食芋頭。拼盤唔錯...粉皮夠薄。四季豆都係我既至愛,有少少辣,令到成碟菜都好香口。清清地有時食下素都唔錯呀!呢間既服務質素亦唔錯..因為我地屋企人有BB,侍應都好幫忙,不時照顧我地既需要。

將12位轉成6位。

蛋白都好滑,呢個幾好食。

拼盤唔錯...粉皮夠薄。

四季豆都係我既至愛,有少少辣,令到成碟菜都好香口。

清清地有時食下素都唔錯呀!
2018-01-06 416 瀏覽
同朋友來個小飯聚朋友吃素的,所以我們選了這間服務態度非常好,美中不足是洗手間出了問題, 污水擁出。在洗手間滿地都是污水,去完洗手間要停一停才可繼續進食。雖然服務態度跟食物也不錯,但真需要扣一扣分對於素菜,對我這個不是常常吃素的人來說,都是菇,豆腐,芽菜的天下。醬料跟味道也是差不多的。直至甜品出場...其實也不是什麼,這個也不是新奇東西,只是突然想想,是!這個也是素來的。熱騰騰送上,外面只是定了形而不是脆。內面柔很軟,糖分也不太多,豆沙不會太甜也夠香。這個真的做得很好
同朋友來個小飯聚
朋友吃素的,所以我們選了這間
雖然服務態度跟食物也不錯,但真需要扣一扣分
2017-09-24 892 瀏覽
成班OL飯聚,想食得健康啲,於是揀左食齋安排左一張近窗既大圓枱比我地,可以一路食一路望住維港景,Like!!我地嗌左個金玉滿堂宴6人餐,12道菜,$2148竹笙百合燉蟲草花湯清同埋甜,竹笙同蟲草花口感好好👍🏻金碧輝煌大拼盤中間嗰格唔知咩黎,好硬咬唔到,格格都好似差唔多味😅鮮菇露笋炒百合炒得好爽口,幾好味,但略為油得滯黃金琵琶豆腐冇影到😛靈芝姑如意卷水蜜桃咕嚕肉十個推介!十個推介!成晚覺得最好味既菜式啲水蜜桃好甜好林,啲咕嚕肉彈牙超好味,忍唔住食左好多粒☺️香煎三絲雞卷鮑片扒有機菜啲鮑片好煙韌好入味苔菜松子炒飯功德林冷麵美點雙輝桂花油釀丸子好香桂花味😌
成班OL飯聚,想食得健康啲,於是揀左食齋

我地嗌左個金玉滿堂宴6人餐,12道菜,$2148

竹笙百合燉蟲草花
湯清同埋甜,竹笙同蟲草花口感好好👍🏻

金碧輝煌大拼盤
中間嗰格唔知咩黎,好硬咬唔到,格格都好似差唔多味😅

鮮菇露笋炒百合
炒得好爽口,幾好味,但略為油得滯

黃金琵琶豆腐冇影到😛

靈芝姑如意卷

水蜜桃咕嚕肉
十個推介!十個推介!成晚覺得最好味既菜式
啲水蜜桃好甜好林,啲咕嚕肉彈牙超好味,忍唔住食左好多粒☺️

香煎三絲雞卷

好香桂花味😌

2017-08-14
  • 水蜜桃咕嚕肉
2017-08-19 774 瀏覽
今日約左好姊妹食飯,我地都想食得清淡d健康d,就揀左北京道一號呢間功德林食素菜!三人行點左4款野食,望住靚景暢談一番。琵琶豆腐: 感覺入口比較乾身無咩汁,豆腐壓碎左之後無嫩滑ge口感,個人都係prefer食原原本本ge嫩滑都d😅黑松露素菇餃:黑松露香氣撲鼻,啖啖清香好味道,而且好足料,係今餐最鍾意ge食物👍🏻👍🏻👍🏻銀絲卷: 外面炸得金黃,但估唔到入面個包係綠色ge😮😮😮不過味道就無特別,都係一般ge麵包味道。但都算炸得唔錯,外脆內軟,配煉奶就更好。蔬菜素菇炒年糕: 清清淡淡ge炒年糕,感覺好健康,味道都係偏淡的。

三人行點左4款野食,望住靚景暢談一番。

• 黑松露素茹餃
2017-07-30 10163 瀏覽
平日食飯也是多食肉為主, 偶然食餐素食也是不錯選擇, 早前我就去了位於尖沙咀的功德林上海素食食飯. 在店員介紹下, 先點了一個野羊肚菌竹笙燉百合盅. 湯入口幾清甜, 材料以各款菌為主. 但以一個百多蚊的價錢來講, 份量和用料唔算多, 完全不值這個價錢, 唔會再有下次. 小菜點了花菇素雞粟子煲, 砂窩獅子頭和芙蓉炒桂花翅,. 花菇素雞粟子煲. 以麵根, 冬菇和粟子為主. 麵根吸收晒精華, 特別好味. 三款材料幾夾, 調味適中. 砂窩獅子頭. 賣相與肉的獅子頭好相似. 原來是以猴頭菇, 素肉和馬蹄整成丸子, 配上素魚翅和素上湯而成. 質感幾鬆軟, 唔會太乾身和硬, 加上混入馬蹄粒, 多了一份爽口感, 雙重口感. 芙蓉炒桂花翅. 一口氣食了兩款較濃味的菜式. 點了一款較清淡的菜, 用來起中和作用. 蛋白尚算炒得幾滑身, 當中混入了爽身的芽菜., 清新一點. 唯一需要改善是服務, 當晚人流唔算好多, 但仍然留單, 希望這方面可以改善一下.

在店員介紹下, 先點了一個野羊肚菌竹笙燉百合盅.

湯入口幾清甜, 材料以各款菌為主.

小菜點了花菇素雞粟子煲, 砂窩獅子頭和芙蓉炒桂花翅,.

花菇素雞粟子煲.

以麵根, 冬菇和粟子為主.

麵根吸收晒精華, 特別好味. 三款材料幾夾, 調味適中.

砂窩獅子頭.

砂窩獅子頭

賣相與肉的獅子頭好相似.

芙蓉炒桂花翅.

芙蓉炒桂花翅

蛋白尚算炒得幾滑身, 當中混入了爽身的芽菜., 清新一點.

砂窩獅子頭
芙蓉炒桂花翅