2018-04-15 92 瀏覽
因為太夜嘅關係今晚就脆片喺永光中心揀咗依間日本居酒屋。但係我食完之後條脷腫左,明顯食物裏面加了勁多劣質味精!但係其實我今晚又唔可能食咗好多應該有味精嘅食物姐:汁煮田螺蟹子沙律海膽三文魚子豆腐牛脷串燒茶碗蒸劍魚腩刺身巨峰提子梳打苦瓜炒豬肉甲羅燒講真以上嘅食物我真係唔明邊一樣可以加味精!此外個牛脷串燒好似膠咁,我完全咬唔開。話晒我平時係一個珍惜食物嘅人,盡量唔會浪費食物,好可惜今日個牛脷串燒我叫左兩串,只係食左一片都要吐番出嚟。另外一串完全冇郁。同老闆投訴,最後依然冇反應。總之一句超中伏冇下次!另外我想講落單嘅時候係超急速追住我落單,令我覺得壓力好大!以為自己好型,其實就係不停催逼我落單!不停重複一句「仲有呢⋯⋯仲有呢⋯⋯仲有呢⋯⋯」服務不知所謂!
因為太夜嘅關係今晚就脆片喺永光中心揀咗依間日本居酒屋。

但係我食完之後條脷腫左,明顯食物裏面加了勁多劣質味精!
但係其實我今晚又唔可能食咗好多應該有味精嘅食物姐:
劍魚腩刺身
巨峰提子梳打
苦瓜炒豬肉
甲羅燒

講真以上嘅食物我真係唔明邊一樣可以加味精!

總之一句超中伏冇下次!

2018-04-14
2018-04-11 74 瀏覽
約咗朋友食飯,我話想食日本野,佢就帶咗我上黎呢間嗯...門面睇落已經覺得是貴價野了...坐低望望餐牌,選擇困難症,選唔落手,唯有叫朋友決定。佢嗌咗個「三文魚子海膽豆腐」$88,好足料呀!搞到我每啖都是滿滿的海膽同三文魚子,好滿足88蚊有咁足料好抵食呀!第二款嗌咗「軟殼蟹卷」$98,呢個有啲普通。最後嗌咗個「特選刺身盛」$380好厚切好新鮮呀!$380有:吞拿魚腩、油甘魚、三文魚、劍魚、凡立貝 各3片+牡丹蝦、海膽各兩件雖然兩個人食算嗌得唔多野,但已經飽到行唔郁了,大滿足!而且價錢俾想像中平呢,一開始仲俾佢個門面嚇親
約咗朋友食飯,我話想食日本野,佢就帶咗我上黎呢間

嗯...門面睇落已經覺得是貴價野了...

坐低望望餐牌,選擇困難症,選唔落手,唯有叫朋友決定。
三文魚子海膽豆腐

88蚊有咁足料好抵食呀!
軟殼蟹卷

第二款嗌咗「軟殼蟹卷」$98,呢個有啲普通。
特選刺身盛

最後嗌咗個「特選刺身盛」$380

好厚切好新鮮呀!

雖然兩個人食算嗌得唔多野,但已經飽到行唔郁了,大滿足!
而且價錢俾想像中平呢,一開始仲俾佢個門面嚇親
2018-03-11
三文魚子海膽豆腐
軟殼蟹卷
特選刺身盛
2018-04-10 73 瀏覽
識揾好野食的地方,當然去銅鑼的登龍街,今日晚上已早二個星期约好朋友一齊食野啦。由於朋友最近剛剛轉新工,要ot,唯有我先去餐廳啦,而勝八居酒屋在登龍街永光中心11樓。一入到餐廳,一出電梯門口,仿如置身日本的地道居酒屋。平日工作太辛苦,唯有揾好野食,先至令人開心點,又可以輕鬆一下。餐廳的侍應熱情的招待,送上一杯暖暖的綠茶,由于朋友未到,已安排我入座,餐厅的环境舒服,灯光有點陰暗,地方都算好坐,侍應仲介紹餐厅嘅招牌菜给我是選擇。好地道日式居酒屋feel炸白蝦,小小只蝦仔,炸到脆卜卜,好香口最啱配上燒酒。赤依佐木魚,魚生片切切的晶瑩通透,每一片入口,味蕾都被打開了,一食難忘果種味道。魚生片好鮮甜又爽口。炸雞腔軟骨,侍应仲建議加埋泰式胡椒粉一齊食添。原来呢道菜是由食客提議,如此用心的一味小食,可是餐庁老板比較開通敢于創新。呢味雞腔软骨有咬口配清酒最好。清甜野菜豆腐魚湯,魚湯呈白色,而且清甜可以消滞,入口清甜可口。牛油果軟殼蟹卷(六件)一定食下軟殼蟹手卷,賣相已经好得,而且非常有内涵,外軟内脆,一點不油膩感,好滋味餐廳室内的佈置,掛上過百種魚的品種好有特色的招財猫掛畫勝八居酒屋餐廳的門口。呢间餐厅

好地道日式居酒屋feel

炸白蝦,小小只蝦仔,炸到脆卜卜,好香口最啱配上燒酒。

牛油果軟殼蟹卷(六件)

餐廳室内的佈置,掛上過百種魚的品種

好有特色的招財猫掛畫

勝八居酒屋餐廳的門口。
呢间餐厅可以同朋友傾下計,聽下她在公事上的辛酸一二事,我又可以開解下她,不知不覺已经是十時多,急於回家了。
希望下次再带多几個朋友一齊嚟勝生食飯。
2018-03-27
  • 牛油果軟殼蟹
  • 炸白蝦
  • 赤依佐木
  • 炸雞腔軟骨
2018-04-09 1594 瀏覽
銅鑼灣登龍街,是港島區一處重要且持別既飲食地帶,而在云云眾多既日式料理店中,隱身永光中心11樓既呢間居酒屋,一出門看到大大個水牌、暖簾、燈籠……已經感受到濃濃既和式氛圍。基於對大廚既信任,今餐就由他來發辦! 今晚大廚細心安排味道由淡至濃,先來個清新勝八沙律,有拆絲蟹肉、蟹子、豆腐、芋絲、松子仁、車厘茄、野菜……拌酸汁,打開了沉睡既味蕾。 接著既係今餐亮點之一:八爪魚+飛魚刺身,前者分開白肉和吸盤,後者切成細條狀,自己動手將刺身、芥末醬放在紫菜塊上,包裹再蘸些八爪汁,成個送入口中……別一番日式風味。 之後上枱既清酒煮大蜆,果然名不虛傳,大大隻蜆肉肥美滑捊捊,”雪雪”聲啜入喉嚨伴埋清酒湯最滋味。 好嘞!我最期待既畫面出現啦!安格斯牛肉厚燒登場!燒至肉香四溢,軟韌適中,蒜片另上可加可唔加,我咁重口味就梗係落埋。一啖牛肉、一啖梅子果酒,爽呀! 最後食埋是日甜品,雪糕雪米滋雙球,今餐大滿足架呢!大廚,謝謝款待!ごちそうさん

2018-04-09 50 瀏覽
我一向對日本菜情有獨鍾, 覺得食物有質素, 可以食得到食材的新鮮原味兼且健康可口!今日同男朋友選擇了以日本居酒屋為主題的勝八, 無論在餐廳設計、食材、 味道以至賣相都可與中、高級日本料理相比! 餐廳佈置令你恍如置身日本的居酒屋, 最適合放工與友人chill 一 chill!店員友善親切, 貼心地奉上每一道菜式!首先上枱是勝八沙律~多重食材鮮甜與清新, 面層有炸得金黄脆口的芋絲, 接著有鮮味蟹肉、滑嫩豆腐、番茄、蟹子、松子同大量新鮮蔬菜放底, 配酸汁來食特別醒胃, 層次豐富, 配搭充滿驚喜!近接我們叫了令人嘩然的時令刺身~有不時不食的飛魚~份量十足, 肉質細緻鮮美, 加配葱粒和薑容, 一口春天氣息! 令一款新鮮彈口刺身是八爪魚~非常爽口, 入口有種食緊'脆卜卜' 薯片的脆口感, 加配酸酸惹味八爪汁來吃嗞味無窮! 最特别係有心思的廚師為我們預備脆口紫菜, 舆刺身加起一齊食, 增加與突出刺身的鮮味舆甜味!清酒煮大蜆~廚師使用的大蜆size比坊間的大隻得多, 配以清酒烹調, 厚肉爽甜, 鮮味提升!我又叫了我的至愛之一安格斯牛肉厚燒~厚厚牛肉亦不失軟腍, 燒香後肉嫩多汁, 油脂豐膄甘香, 配菜還

店員友善親切, 貼心地奉上每一道菜式!

我又叫了我的至愛之一安格斯牛肉厚燒~厚厚牛肉亦不失軟腍, 燒香後肉嫩多汁, 油脂豐膄甘香, 配菜還有鹽燒南瓜, 番薯, 冬菇同青椒, 最適合佐酒!

去居酒屋一定要叫酒作為亮點, 我們叫了兩杯冰凍的梅子果酒~原粒大大棵梅子放於酒中, 酒味不是太濃, 很適合女孩子暢飲, 梅子有助提升洒香!

最後食完有咬口Oreo雪糕和香芋雪米糍, 才结束完美的一餐!

2018-04-02 97 瀏覽
又是來到我最愛的日本菜餐廳!適逢生日季節,這個星期都吃得多生日飯呢,這次聽聞朋友介紹的這間有日本空運飛機貨,惟有忍痛都試一試啦!環境不算特別有格調,服務亦不見得特別好招呼,可能我們第一次光顧,未算熟客,都有被忽略的感覺😅😅😅🌚🌚🌚要不是朋友介紹,都不知道掛起的木牌正是每天空運新鮮的魚生。今晚有如飛魚、金目鯛、池魚、粒貝、眼仁奈等等!都我們主動叫店員介紹一下各款魚,他才急急忙忙地求其介紹!就當完全主打食物質素,看一看今晚我地食左咩啦!*三文魚子海膽豆腐 $88其實,真的好新鮮!海膽十分鮮甜,三文魚粒粒脆卜卜!咬得出聲!而且柚子醋的酸甜度剛好適中十分醒胃的前菜燒油甘魚鮫 $128(唔好意思轉唔到張相)通常我都會叫三文魚鮫第一次嘗試油甘魚,肉質是較實少魚油,有少許熟魚的腥味,但無疑係啖啖肉甲羅燒 $108即是蟹肉蟹膏放在蟹蓋內燒燒一分鐘左右即可,然後搽喺法包上好好味,濃烈得來一點都不腥喜歡蟹膏的人士必點呀唔該!只係一點: 嫌佢唔夠法包😛😛池魚 每份$188赤貝 每份$55 (共兩份)最後揀了池魚店員只是問了我們喜歡食濃定淡味,我地話濃(我expect佢會每款魚的特色都介紹一下,無論客人有無興
又是來到我最愛的日本菜餐廳!

都我們主動叫店員介紹一下各款魚,他才急急忙忙地求其介紹!

就當完全主打食物質素,看一看今晚我地食左咩啦!

*三文魚子海膽豆腐 $88

而且柚子醋的酸甜度剛好適中
十分醒胃的前菜

燒油甘魚鮫 $128

(唔好意思轉唔到張相)
通常我都會叫三文魚鮫

甲羅燒 $108

即是蟹肉蟹膏放在蟹蓋內燒
燒一分鐘左右即可,然後搽喺法包上
好好味,濃烈得來一點都不腥
喜歡蟹膏的人士必點呀唔該!
只係一點: 嫌佢唔夠法包😛😛

池魚 每份$188
赤貝 每份$55 (共兩份)

最後揀了池魚
店員只是問了我們喜歡食濃定淡味,我地話濃
(我expect佢會每款魚的特色都介紹一下,無論客人有無興趣,都有個良好經驗丫)
anyway,此池魚真係完全同坊間聲稱自己賣緊池魚既餐廳 完 全 不 同!(空運的確不同!)
佢係清甜爽口,係較其他白身較濃味,但亦不會濃味得過呑拿魚的
配上我們另叫的赤貝刺身,劃上完美的句號

2018-04-01
慶祝紀念
生日
2018-04-01 1212 瀏覽
朋友生日,他最喜歡日本菜,小妹都試過不同的日本菜,勝八是不錯的選擇,我便訂了位!日本風的裝修,友善的職員!這裡經常都會有特別的時令食材,是非一般的日本餐廳!店員都會向我們推介!我們先點了兩款飲品,梅酒和巨峰提子梳打!梅酒酸酸甜甜,酒味不算很濃烈,很適合女生!前菜是清新又鮮味的三文魚子海膽豆腐,鮮味十足又通透的三文魚子,還有好甜的海膽,加上滑滑的豆腐,美味!這個是勝八沙律,上面鋪滿炸芋頭絲,好香脆,沙律菜很新鮮,還有日本豆腐,整個配搭層次感很豐富!這盤是店員推薦的時令刺身三食,名字幾有趣的XD!有系撚鯛、連子鯛和活螢光魷魚,螢光魷魚口感煙韌,鯛魚是白肉刺身,兩款都非常新鮮,味道比較清新,魚肉不會有太重油份,系撚鯛原來就是紅衫魚呢!安格斯牛肉薄燒,捲住蔥和炸蒜片,極重牛味!牛肉好嫩滑,非常惹味!招牌清酒煮蜆好多食客點,飽滿的蜆肉,十分鮮甜,蜆肉沒有沙,清酒味淡淡的!這裏的確是一個談天的好地方,可以一邊慢慢食一邊傾計!

日本風的裝修,友善的職員!

我們先點了兩款飲品,梅酒和巨峰提子梳打!
梅酒酸酸甜甜,酒味不算很濃烈,很適合女生!

這裏的確是一個談天的好地方,可以一邊慢慢食一邊傾計!
2018-03-31
2018-03-31 61 瀏覽
世界各地咁多國家嘅菜,試過咁多個,最鍾意嘅離不開都係日本菜,佢嘅魅力真係沒法擋!今次再到位於銅鑼灣嘅勝八食日本菜,好彩我哋有預先訂位,如果唔係就有排等喇!首先食個前菜,勝八沙律,除咗有基本嘅沙律菜之外,有豆腐粒、車厘茄粒,最特別嘅就係上面撒滿粒粒炸芋絲,食落口脆卜卜,菜又爽口。下一個就係我好鍾意食嘅小食,三文魚子海膽豆腐,粒粒鹹鹹地嘅三文魚子配上新鮮清甜嘅大大塊海膽,食落好fresh,好夾!跟著就犀利喇,時令刺身三食,包括有活螢光魷魚、系撚鯛、連子鯛,螢光魷魚煙煙韌韌,兩隻鯛魚都非常新鮮,一啲都唔腥,系撚鯛即係我哋平時食嘅紅衫魚,蘸醬油食,非常適合!食完刺身就食肉,呢個安格斯牛肉薄燒,入面包住蔥粒同炸蒜片,牛肉個味道依然好出,入口即熔,正!最後整番個招牌清酒煮蜆,蜆肉大大粒,又冇沙,清酒味啱啱好,係出色之作!梅酒巨峰提子梳打勝八嘅魅力太厲害,我下次會再幫襯!

梅酒

巨峰提子梳打

勝八嘅魅力太厲害,我下次會再幫襯!
2018-03-25
2018-03-29 70 瀏覽
朋友受惠於財政預算案. 話要慶祝下喎...就約左我黎哩間居酒屋, 食下野, 飲下酒餐廳裝修都幾日本, 感覺幾RELAX坐底就嗌左杯袖子果酒酸酸地, 食刺身, 應該會幾夾見到個BAR 台上面有好多款魚O既名又見到唔同品種O既海鮮, 問下店員原來D海鮮係飛機運黎一定會好新鮮經店員介紹, 就叫左幾款時令O既刺身八爪魚吸盤好爽脆大大粒, 好特別針魚刺身淡淡地, 同個袖子酒幾夾仲可以同個魚頭SAY HELLO....蓮子鯛幾有咬口八爪魚刺身片到好簿, 成朵花咁食落又唔會太韌, 咬唔開哩到其中一個出名O既菜式係蟹糕煎帶子店員話哩隻整帶子O既方法係日系菜式好常見D 蟹糕入面仲有一梳梳O既蟹肉夾埋帶子食D 口感都幾特別雖然淨係飲左一杯半杯, 但傾下計, 食下野, 加埋個氣氛已經覺得醉醉地問個店員有咩介紹, 佢就提議我地可以食下粥日本人好鍾意飲完酒, 食下粥, 個人會舒服D一大煲蟹粥, 真係可以砌得返成隻蟹出黎入面又有D 大蜆, 煲出黎成個粥都好鮮食落去幾綿滑, 吞落肚幾舒服店員果然冇介紹錯!
餐廳裝修都幾日本, 感覺幾RELAX
坐底就嗌左杯袖子果酒
酸酸地, 食刺身, 應該會幾夾
見到個BAR 台上面有好多款魚O既名
又見到唔同品種O既海鮮, 問下店員
原來D海鮮係飛機運黎
一定會好新鮮
經店員介紹, 就叫左幾款時令O既刺身
八爪魚吸盤

八爪魚吸盤好爽脆
大大粒, 好特別
針魚

針魚刺身淡淡地, 同個袖子酒幾夾
仲可以同個魚頭SAY HELLO....

幾有咬口
八爪魚
八爪魚刺身片到好簿, 成朵花咁
食落又唔會太韌, 咬唔開
蟹粉燒帶子
哩到其中一個出名O既菜式係蟹糕煎帶子
店員話哩隻整帶子O既方法係日系菜式好常見
D 蟹糕入面仲有一梳梳O既蟹肉
夾埋帶子食D 口感都幾特別

問個店員有咩介紹, 佢就提議我地可以食下粥
日本人好鍾意飲完酒, 食下粥, 個人會舒服D
花蟹大蜆粥

一大煲蟹粥, 真係可以砌得返成隻蟹出黎
入面又有D 大蜆, 煲出黎成個粥都好鮮

食落去幾綿滑, 吞落肚幾舒服

店員果然冇介紹錯!
甜品
蟹粉燒帶子
花蟹大蜆粥
甜品
2018-03-25 47 瀏覽
朋友請食飯 借d易食豪d去勝八食季節刺身 和招牌料理餐紙d魚好可愛 勝八好多五角型 筷子和杯都係餐廳帶有日本眧和風經理對餐牌好熟悉 可以就客人喜好介紹食物叫左3個季節海鮮 八爪魚 針魚 和 連子鯛 師傅刀功好 八爪魚片出一片片花瓣形 好柔軟 但不容易撕開 同一般食熟的八爪魚爽的感覺 好大對比八爪魚仲有 吸盤 外邊呈淡紫色 好似一朵牽牛花 好爽脆 似木耳 但再厚d配特別的酸汁 有少少wasabi wasabi都好新鮮 不嗆喉我第一次食針魚 白肉 味淡 肉質好似魚茸 近肉心的紅肉位置 味濃唔腥刺身下面收埋了幾塊“骨排” 我本著食得唔好晒的心態 連排骨肉都食埋 因為靠冰面 所以好結實 輕輕一扯 骨肉分離連子鯛又係第一次食 一般餐廳都係sell 金目鯛同樣肉質比煮熟後柔軟 淋身 味道清淡 但師傅用特別手法預先處理魚皮 令魚皮呈微烤 煙韌同時間食刺身和烤魚 令人印象深刻 順帶一提 刺身盤的海藻都好好味我叫了一杯柚子酒 酒味比果味較突出蟹膏帶子 最好味係d蟹膏 入面仲有蟹肉絲 最後食個蟹粥 平行一下體溫 完整本地花蟹 肉厚 多汁 裡面還有蜆 粥好滑 黏度不強 保留米花一開始好熱時 粥有日本粟米湯味
朋友請食飯 借d易食豪d

外邊呈淡紫色 好似一朵牽牛花
好爽脆 似木耳 但再厚d
配特別的酸汁 有少少wasabi
wasabi都好新鮮 不嗆喉

刺身下面收埋了幾塊“骨排”
我本著食得唔好晒的心態 連排骨肉都食埋

雖然唔係食左好多野 但勝在少吃多滋味
質素勝過份量

1K
2018-03-22 79 瀏覽
星期六中午放工, 約了舊同學去銅鑼灣行花展.  大家先約齊吃個午餐.  同學在時代廣場工作, 她提議去附近的 勝八居酒屋.    位於登龍街人氣強勁的永光中心.踏進餐廳,  看見很多食物簡介,  海產類, 我倆至愛.餐廳以日式佈置, 燈光柔和, 感覺舒服.店員安排我們的座位, 坐得舒適.開放式廚房, 可見師傅在忙碌地工作.  酒類和食物排放得井井有條,雪櫃亦展示了新鮮的刺身和魚獲, 顏色鮮明, 整潔, 可以吃得安心.店員迅速的送來餐牌.   食物豐富,  有刺身, 壽司, 鍋物, 揚物, 串燒, 鉄板, 燒物, 煮物........ 價錢合理. 我們被那    特選豐富午餐  Lunch Set 吸引住了.  任選 2 款 $128- 有 12 個選擇.    套餐還包餐湯, 前菜, 沙律及甜品. 前菜沙律沙律菜, 青瓜, 車厘茄, 洋蔥, 紅蘿蔔絲, 鮮甜爽脆, 配蟹柳及沙律醬汁, 入口爽而醒胃. 配小食:   溫室野菜的茄子,   好稔甜.   打開大家味蕾.餐湯:   上檯夠熱,  還是用拉麵的豬骨湯,  好好味,  比常飲的麵鼓湯更 yummy !湯內有豆腐, 好足料.主食來了
踏進餐廳,  看見很多食物簡介,  海產類, 我倆至愛.
餐廳以日式佈置, 燈光柔和, 感覺舒服.
店員安排我們的座位, 坐得舒適.
開放式廚房, 可見師傅在忙碌地工作.
酒類和食物排放得井井有條,
雪櫃亦展示了新鮮的刺身和魚獲,
顏色鮮明, 整潔, 可以吃得安心.

店員迅速的送來餐牌.

前菜沙律
湯內有豆腐, 好足料.
主食來了, 每個套餐包兩款魚生飯.
蟹肉蟹膏丼,   碎蔥吞拿魚腩三文魚籽丼
材料新鮮鋪至滿瀉, 完全遮蓋白飯, 非常吸睛.   飯面加上紫菜, 米飯香軟腍滑.
蟹肉蟹膏丼      蟹肉份量多, 蟹味濃甜, 金黃色蟹膏, 混合一起吃.  好美味!
碎蔥吞拿魚腩三文魚籽丼
三文魚籽每粒都漲卜卜, 粒粒晶瑩剔透,   碎蔥吞拿魚腩, 魚蓉打到起膠, 入口充滿油香, 連埋芝麻更香口.
第二個套餐, 也來了孖寶魚生飯:
帶子甜蝦海膽丼, 好鮮美 !
海膽 色澤金黃鮮艷,  肥美新鮮, 入口即溶,
帶子大大個, 鮮甜肉質優.
時令牡丹蝦, 肉質軟綿, 膠質重, 鮮甜味突出.
黑松露角切魚生飯丼
角切魚生種類多, 有粉紅色拖羅,  油甘魚, 吞拿及三文魚, 肉質肥美, 魚油豐富, 鮮味十足. 魚子又多, 重質又重量.  加點黑松露混合米飯一起吃, 味道出色, 好滿意.
餐後店員送來甜品, 雪米稵, 入口軟稔, 涼冰冰, 這個套餐組合好豐富又完美.

有感此餐廳食材新鮮, 真材實料, 份量豐富且鮮味十足,  魚生飯組合, 各有不同風味, 吃得非常滿足, 愛吃魚生飯朋友, 要試 !!
  • 帶子甜蝦海膽丼
  • 黑松露角切魚生飯丼
  • 碎蔥吞拿魚腩三文魚籽丼
  • 蟹肉蟹膏丼
2018-03-17 50 瀏覽
很久沒有外出享受2人晚餐,機會終於都來啦!久違了的放鬆時間同美味的食物 勝八居酒屋之前食過lunch, 超抵食,今次試試晚餐吧!電梯一出就係舖頭當晚比較夜唔係full house, 所以好快就有位坐啦。 我地被安排坐4人枱,坐得好舒服熱情既侍應哥哥一坐低就介紹佢地當晚既特別菜單。價錢唔貴又特別,所以就跟佢介紹落order。首先來一杯巨峰提子梳打$38。正常味唔係咳水味第一樣當然係刺身。3種刺身都未食過,好特別。日本新鮮運到但唔貴,worth a try, right?!3種魚分別係鱈魚$188,鯖魚 $158同羽太$198(即係香港人叫既石班)。其實食之前都幾驚,驚會好腥,始終依3種魚通常都係熟食,不過試過又覺得ok,唔錯唔錯。最重要係石班包得好靚呀,仲要有少少海膽,正然後就係燒魷鯛魚$158。為左魚肉食落實淨啲,所以條魚用鹽醃了短時間。牛腸鍋$198中式/韓式牛腸食得多,日式牛腸真係第一次。好濃的牛味,好暖身的感覺,如果早排天氣凍時嚟食會更加好味

勝八居酒屋之前食過lunch, 超抵食,今次試試晚餐吧!

電梯一出就係舖頭

首先來一杯巨峰提子梳打$38。正常味唔係咳水味

最重要係石班包得好靚呀,仲要有少少海膽,正

牛腸鍋$198

2018-03-12 42 瀏覽
銅鑼灣登龍街一向是日本拉麵店的集中地,今日反而同朋友又黎到永光中心的勝八居酒屋食美味的日本野,地點方便,地鐵站出口行過兩條街就到。餐廳選擇眾多,串燒,海鮮刺身,熟食,酒類等,全部都有米崎真蠔,新鮮大隻,肉質豐厚,入口滑溜,有淡淡的海水味。螢光魷魚,魷魚爽口,新鮮甜美,醬汁味道有加分。皮剝魚,如名,係已經剝咗皮的魚,再加上香濃的䜴油,點起黎食,肉質入口鮮甜吞拿魚腩黃瓜大卷,切開有8件,飯壽司粒煙韌香甜,吞拿魚腩肉十分嫩滑,魚味香濃,加上粒粒香脆的醃黃瓜,清甜,中和味道燒羊架,原來一啲都唔羶,燒得香味四溢,脂肪分佈均勻,肉質嫩滑燒油甘魚鮫,魚鮫大件,肉質都頗厚,皮就燒得十分香脆,帶出油甘魚的脂肪香味餐廳推介我地要食的辛口牛腸鍋,因為是要跟季節先有靚材料煮,唔係成日都有依個煲食,牛腸真的洗的十分乾淨,一啲羶味都無,煮得好淋身,入面仲係好粉粉的,咬落入口即溶的感覺,湯底係帶少少辣,加上韭菜的調味,令牛腸都吸收晒湯汁的香味梅酒梳打同梅酒加冰,兩杯都清甜,梅味突出我地仲食埋紅豆雪糕加蜜瓜味雪米糍,香甜滑身。
餐廳選擇眾多,串燒,海鮮刺身,熟食,酒類等,全部都有
米崎真蠔,新鮮大隻,肉質豐厚,入口滑溜,有淡淡的海水味。
螢光魷魚,魷魚爽口,新鮮甜美,醬汁味道有加分。
梅酒梳打同梅酒加冰,兩杯都清甜,梅味突出
我地仲食埋紅豆雪糕加蜜瓜味雪米糍,香甜滑身。

2018-03-08 1565 瀏覽
重複光顧這點總是有些原因,店舖總是有些特色之選吸引到你的,今天的時令料理就讓我回味無窮。梅酒hkd68 梅酒加冰塊,聞上濃濃梅子酒香,入口柔順,梅濃而酒醇。喝下梅酒順滑不刺喉,容易入口,不經不覺就喝光。梅酒梳打hkd68 梳打沖淡了些梅味及酒味,入口輕盈飄淡梅味,感覺像果汁汽水,酒味比較淡,喝完才發覺臉頰已浮上淡淡紅。前菜皮剝魚hkd188魚起皮剝肉再把魚肉拌魚肝而成,入口魚肉彈牙柔軟,魚肝卻入口即化在口中,富有層次口感。味道香而濃厚,魚油化在嘴內,香蔥把鮮味更突顯出來,惹味十足!米奇真蠔2隻hkd156蠔整件完整個頭大而飽滿新鮮,顏色米白而富水份,入口鮮嫩多汁,咬下鮮甜不腥。生螢光魷4隻hkd98滑溜溜的螢光魷魚小巧而晶瑩剔透,味道鮮甜不腥,酸瓜等佐料讓人更開胃。吞拿魚腩黃瓜大卷hkd158店家採用呑拿魚腩配鮮甜爽脆的酸黃瓜製作大卷物。呑拿魚腩蓉入口即融,帶魚油香而甘口,爽黃瓜增加口感,配搭得宜。羊架hkd78羊肉肉質結實具彈性而富羊味,咬下肉嫩而帶肉汁,羊脂經過燒烤過程,滲透出來,香氣撲鼻。燒油甘魚鮫hkd138魚皮脆身,魚肉飄住香氣,魚質結實香滑,入口帶點魚油香。辛口牛腸鍋hkd

前菜
皮剝魚hkd188

米奇真蠔2隻hkd156

生螢光魷4隻hkd98

吞拿魚腩黃瓜大卷hkd158

羊架hkd78

燒油甘魚鮫hkd138
魚皮脆身,魚肉飄住香氣,魚質結實香滑,入口帶點魚油香。

辛口牛腸鍋hkd198
蘿蔔、䈮篛、菜等作佐料配上主菜牛腸而成。湯底微辣香噴噴而濃郁。蘿蔔等吸附濃湯,香滑軟淋,入口美味。牛腸爽口彈牙,牛味重,味道濃郁。雖然很好吃,但牛腸份量太多,吃剩一點點,心在流淚。

附贈甜品 曲奇雪糕
雪糕冰凍香滑,入口奶香味濃,咬下曲奇粒富有口感。
  • 皮剝魚
  • 螢光魷魚
2018-03-03 80 瀏覽
今天老公踢完波陪我吃午餐,他說想吃日本料理,所以選擇了一間樓上鋪試試。店舖燈光比較暗,有很多卡位,坐得舒適。店員和藹可親,亦勤力加茶。午市有很多套餐選擇,套餐包餐湯、前菜,沙律及甜品。是日前菜是牛舌,很爽。甜品有雪糕及糯米磁。店員說星期一至三午餐有85折優惠呢!老公是飯桶,選擇了丼套餐,有兩個丼,一個是帶子甜蝦海膽丼,另一個是牡丹蝦三文魚丼,魚生厚切,蝦大大隻。我選擇了自選壽司定食套餐,配牛肉烏冬。拖羅、帶子等很肥美,滿滿的海膽及蟹膏。賣相好,味道亦佳,今天真是很大飽口福。

店舖燈光比較暗,有很多卡位,坐得舒適。
店員和藹可親,亦勤力加茶。

午市有很多套餐選擇,套餐包餐湯、前菜,沙律及甜品

是日前菜是牛舌,很爽。甜品有雪糕及糯米磁。

店員說星期一至三午餐有85折優惠呢!

老公是飯桶

我選擇了自選壽司定食套餐,配牛肉烏冬。
拖羅、帶子等很肥美,滿滿的海膽及蟹膏。

賣相好,味道亦佳,今天真是很大飽口福。
2018-03-03