2018-03-05 1955 瀏覽
今日意外行到太子呢條街既街角見到一間別樹一格的cafe, 門口的裝潢簡約有一個好signature 既插畫食住個包, 完全配合到餐廳名同埋賣既食物.佢地無論係menu 或係招募廣告都係用番同一款的插畫同埋係人手畫, 非常欣賞!!! 店內除左係有dining area仲有一個售賣插畫家的文具精品同埋小植物, 真係好有文青氣息. 店員的服務態度好友善, 我地坐底後就俾左個menu 我地. 我地叫左佢地既signature 北京填鴨包同埋乜都有的all day breakfast.首先黎既就係呢杯cappuccino, 上面既拉花正正就係門口佢地店舖既logo! 實在太細緻太好功架啦, 細細的咖啡表面可以做到咁複雜的圖案真係好好功夫呀! 之後就係我叫的北京填鴨包, 好多鴨呀! 鴨多到爆晒出黎. 咬落個包香脆, 夾埋京蔥同埋青瓜絲真係同平時食既感覺有7成似呀! 呢個更好係因為個包脆同熱, 又比平時個d皮厚, 食落去就更有口感! 跟住就係呢個”乜都有”+一杯好特別的凍飲!! 先講呢杯咁特別的凍飲, 我都係第一次試. 係一杯可樂+expresso, 第一啖入口酸酸地但啖落個味又真係好過癮! 有可樂

跟住就係呢個”乜都有”+一杯好特別的凍飲!! 先講呢杯咁特別的凍飲, 我都係第一次試. 係一杯可樂+expresso, 第一啖入口酸酸地但啖落個味又真係好過癮! 有可樂既甜甜地又有expresso既啡味, 估唔到兩樣野溝埋可以咁夾嫁!!
另外呢個all day breakfast, 真係真材實料!! 厚厚的多士塗滿蜜糖再烘脆, 蕃茄同大啡菇有grill過, 底底的baked beans 真係要一讚!

係大大粒的豆仲要唔係罐頭開個隻, 呢個味道絕對係自家煮的. 夠淋又有咬口, 茄汁味濃係我食過最好味的baked beans. 成個all day breakfast 雖然用料大致都standard一樣, 不過呢一個每一樣食物都細心烹調, 成間餐廳都實在太用心啦!!
2018-03-03
  • Coke+expresso
2018-02-12 118 瀏覽
前幾日幾朋友去食飯,開頭是有少少不太明。有什麼好食,店名是包做主題,一定是包好問。我就同朋友夾食,叫兩個一個是好像早晨一餐,但外是西多底面就有布丁,加少少果人汁面好味。
Butterscotch latte 泡沫夠 thick 口感好好 ,飲到尾奶油溶入咖啡岩冬天飲。Espresso macchiato 聞落有香甜焦糖味,飲落啡濃卻不苦😳咕嚕雞包,包好脆,雞扒脆又嫩滑,菠蘿有花椒八角味幾特別,醬汁偏茄醬,如果可以包轉薯條就好啦,因為雞又脆包又脆,成啖 too crispy 。123豬手,豬手淋多士脆,但兩樣野唔岩,跟飯好啲,醃蘿蔔好解到豬手油膩,值得讚賞。服務細心又加水又幫忙收碟,令到客人用餐舒服。又唔收加一,所以都主動俾些少貼士,唔該晒~

• butterscotch latte
2018-02-03 171 瀏覽
這個鋪位充滿著回憶是我舊公司的鋪位現在變了一間小小文青食店所以特登下午來試下尼間包店星期六既下午時段已經滿滿人流店內位置比較寬但坐位很少設計較文青風門面很有趣位置不多所以要等位坐下之後落單叫左尼到招牌《咕嚕雞包》$62再來一杯《西柚汁》$40咕嚕雞包比想像中大個,包身夠厚有心機之作連皮面都是脆香口的再加上獨有醬汁配炸雞加大件菠蘿🍍超juicy不會覺得熱氣另外叫左個《陀地西多》$66陀地西多比想像中特別配左雪糕加花生🥜醬再加脆脆糖霜一熱一冷入口超好味不過有點甜再來一份台灣《鹽酥菇》$38炸得好香、菇味好重不過真係好熱氣但好抵食好香口尼到食物質素都好高價錢不貴但飲品無特別同偏貴
這個鋪位充滿著回憶

門面很有趣

位置不多所以要等位

坐下之後落單叫左尼到招牌《咕嚕雞包》$62

再來一杯《西柚汁》$40
咕嚕雞包比想像中大個,包身夠厚有心機之作連皮面都是脆香口的
再加上獨有醬汁配炸雞加大件菠蘿🍍超juicy不會覺得熱氣

另外叫左個《陀地西多》

再來一份台灣《鹽酥菇》$38
炸得好香、菇味好重

不過真係好熱氣但好抵食好香口

尼到食物質素都好高價錢不貴

但飲品無特別同偏貴
2017-08-05
10 分鐘 (堂食)
2018-01-31 155 瀏覽
香港人生活壓力大,工作壓力又大,星期五晚終於可以休息一下,要搵個地方同朋友食下飯,吹下水又想坐得舒服之餘唔想比人趕走,真係唔容易。無可否認係被包販子嘅台式小清新外表吸引下,就入左去了餐廳位於太子酒吧街附近,門面同附近酒吧格格不入,反而形成強烈對比。餐廳門口位置放置左啲好似係自家設計品牌嘅布袋、postcard等喺店內賣,文青們點都要睇睇。睇到棵聖誕樹先發現依餐飯原來已經係成個月前食,不過記憶猶新! 😂食物方面我地先叫左個小食鹽酥菇($38),除左金菇之外仲有啲雞脾菇,上到黎個賣相一般,但食落熱辣辣而且脆卜卜,表皮炸粉不多,而且食落都幾有"菇"味,估佢唔到,依個我會比9.9分話明包販子緊係要叫返個包🍞,我依個牛油果控二話不說就緊係要簡返個牛油果+水煮蛋嘅三文治($58)啦! 🥑一上枱已經覺得好吸引,豐富嘅牛油果蓉同兩隻望落少少剔透嘅水煮蛋,食落個三文治包係比想像中高質,首先係個"治"係真係烘過嘅,外脆內軟唔係hea做。牛油果蓉口感正,而且熟哂唔會太生,反而隻蛋熟左少少,有少少流心但如果再拿掐得好啲就perfect池。另外再叫左個芝士+煙肉+荷包蛋包($58),依個外型好吸引,個包係真心鬆

鹽酥菇

另外再叫左個芝士+煙肉+荷包蛋包($58),依個外型好吸引,個包係真心鬆脆但相對上有少許油膩,🥓加上塊厚煙肉本身已經係煎過嘅都係油油地,而夾埋芝士同蛋黎講,係幾juicy但無可否認係幾飽下。

朋友叫左杯牛奶咖啡($40),評語係中等,不過個花都拉得幾靚。
蜜糖牛奶
而我自己就叫左杯蜜糖牛奶($40),因為當時夜晚已經唔想飲咖啡,而個牛奶都比想像中出色,本身蜜糖同牛奶其實都好夾,作為非嗜甜者覺得甜得來岩岩好。最緊要嘅係個牛奶唔係就咁整熱嘅牛奶,而係打熱左仲有小小起泡嘅牛奶,雖然唔係話好難整,但至少有依份心思。而牛奶上面個公仔令人感覺好治癒!

個人覺得餐廳環境不錯,食品有品質而且幾創新,飲品都好有心思唔怕中伏,係有機會會食得油膩左少少,同埋都比想像中滯。
鹽酥菇
蜜糖牛奶
2018-01-21 118 瀏覽
Came for lunch after our movie in Mongkok.Loved their shop icon, super adorableOrdered their French toast, pineapple fried chicken burger, a latte and iced mocha.We enjoyed the French toast most. The toast was light and the accompanying ice cream was nutty and sweet, went well with the toast.The pineapple chicken burger was average. Pineapple was sweet, fried chicken was not oily, but I did not like the bun.Service was very good and friendly, with quick and attentive service.Food is not bad, but

Food is not bad, but not a place that I will crave to come back again because there are other cafes with better quality food😳
2018-01-21
2017-12-20 281 瀏覽
留意了這店好一陣子,被其可愛又搞笑的logo引起注意。天開始黑,想找個地方吃晚飯。一點心又排長龍,便來了這裡。北京填鴨圓又高的漢堡,邊切表面邊散出大量的碎,中間太空虛,手感麻麻。每人半份,拿著放入口,一咬,「空氣包」。口感未免太差,就跟切下去時一樣空洞。夾著兩大塊鴨肉,皮脆,帶點油香,肉不嚡不乾,配蔥和青瓜,再加甜醬,味道可以,但這個價錢,質素沒有驚喜又完全吃不飽,不太值。鬼佬西多等了很久的西多終於出場。圓柱形的多士,表面金黃微焦,煞是好看。上面有蘋果、青提和燒上一層薄薄焦糖的蕉。乳酪是希臘乳酪,大約一羹,我們逐少逐少地吃,每一口都珍而重之。那濃厚的質地,叫人陶醉。多士表面微脆,中間十分鬆軟,比空氣漢堡較有存在感。輕輕的牛油香,微微的甜,沾了少少乳酪的清新,確是不俗。兩個人,一份漢堡,一份西多,絕對吃不飽。本來想吃晚餐,但價錢貴得只能當成一頓奢侈的下午茶,然後另覓地方填肚。

北京填鴨
北京填鴨
鬼佬西多
2017-11-25
2017-12-12 191 瀏覽
這間富有文青感覺的cafe,是從朋友口中介紹了。星期二的晚上,不用等位直接進店。店員服務親切,座位空間闊落,起碼不會聽到隔離枱講嘢。餐牌主要以all day breakfast和漢堡包為主,店如其名,賣包的。我們二人點了套餐,選兩個主食和一個小食,還有兩杯飲品。同行朋友很大食,以免不飽,我們還另外order了一份all day。酥炸杏鮑菇十分好吃十級推介!!至於扁皮鴨漢堡包味道其實只是OK,但很有新意可以一試。pancake 十分好味,cafe用上的乳酪是希臘乳酪,令我十分驚喜!!價錢可以接受環境良好可以一試。

價錢可以接受環境良好可以一試。
炸杏鮑菇
All  day  breakfast
北京填鴨漢堡包
Pancake
2017-12-06 249 瀏覽
講左二萬年終於黎到食呢間包販子,環境首先已很好,坐下就二話不說就點了陀地西多,救命好好味!西多鬆軟就不用說,上面塊厚到咁既米黃色物體你以為係牛油?世事邊有你諗得咁簡單~佢其實係花生醬牛油,又有點像雪糕,上面啲脆脆又係粉狀的牛油咁既野,成件事好有特色又好味~陀地西多令人驚艷以外,傳說中佢個包都係極其鬆化之作,今天一証,絶不簡單!首先大菇煎得juicy夾上蛋已是不死身,只有濃濃的菇味根本已經好足夠,個包如傳聞所料非常鬆脆!就像酥皮一般,牛油味十足,好中意

大啡菇漢堡

大啡菇漢堡
2017-12-04 120 瀏覽
食左個大大份早餐,又有排先夠鐘食晚飯,最啱就係搵啲輕食店。我今次試下呢度包販子既鬼佬西多,呢份西多真係好有創意,用生果黎配西多士,啲cream仲好滑好好味。另外仲叫左份豬手治,豬手好林,勁入味,唔係配麵包,配白飯既話,我諗我可以送成碗白飯。嘢飲方面,我叫左Green tea latta,好重綠茶味,無乜咖啡味,另外試左Iced mocha,朱古力同咖啡配得唔錯。呢度環景舒適,員工服務有禮。行花墟行到攰攰地,想食少少嘢、飲杯嘢,hea下既話,呢度係唔錯既選擇。
食左個大大份早餐,又有排先夠鐘食晚飯,最啱就係搵啲輕食店。

2017-11-25
下午茶
2017-11-30 150 瀏覽
記得有一次weekday下午去試下包販子,明明網上寫住逢星期一休息,但竟然發現星期二的下午無開門,然後失望而回。今次又專登行去包販子,唔知係咪有陰影呢,真心好驚佢又無開。其實都係因為間店公仔可愛,同時又想試下個咕嚕雞包。經過整條酒吧街,街尾的包販子好安靜好休閒的感覺,其實有好大反差。由於閒日的關係,店面人流唔多。美味remark咕嚕雞包知道個包應該好大個,決定同朋友share黎食。個包烘到脆卜卜,雞件好大塊而且係無骨的,仲有好大塊菠蘿。um...真係只能夠用刀慢慢切黎食。但呢個咕嚕雞包除左大大個之外,個咕嚕味較我預期中淡味,大概係因為個包唔夠醬汁,而果種的醬汁睇落似茄膏多d。其實試一次就足夠了。。。陀地西多味道同一切西多士差不多,但個花生味雪糕特別得黎又充滿驚喜。冷熱的配撘感覺不錯。呢個比較上特別且值得一試。
美味remark

2017-11-22
2017-11-14 157 瀏覽
朋友又帶我試新野啦!今次黎到太子搵好野食,呢間小店位於太子酒吧街附近,由於6點就入去,店鋪冇乜人呢間小店係專食burger,我同朋友叫左炸雞包,肉質新鮮,多汁,配菠蘿好fresh另外叫左炸菇,有好多品種,仲叫左green tea latte,呢到環境同佈置都好舒服 可以坐好耐,下次會再黎

2017-11-09 1900 瀏覽
非常非常有人氣的小餐廳…好似話係出名好有文青feel!好多人就以店後一幅壁畫做打卡熱點,但當日落雨、而且該壁畫是處於後行﹝位置少許dirty﹞,所以氣氛自然大打折扣。步入室內,我覺得是舒服多於文青feel~一來枱椅是用木製作的,顏色十分柔和。二來光線充呎﹝雖然落雨﹞,擺設及水吧位置都一目了然,唔經唔覺又坐耐左啦。消費係唔平,閒閒地一樣野四五十蚊,但總要食下、飲下野。(遠遠見到ET仔望住我,所以我唔敢唔叫野)餐牌設計都幾特別、又乎合經濟成本效益,始終紙menu爛左又可以輕易print過,又快又平。我叫左一個芝士蛋包同一杯蜂蜜牛奶,而我朋友叫左個店入面最出名既咕嚕菠羅雞包。先講咕嚕菠羅雞包,用菠羅去襯衫肉類食品已經唔係咩新鮮事啦、既可以提升肉香減低油膩、又可以多d汁汁。但到底呢個包「咕嚕」左在那個位置?唔通炸過塊雞呢個方法就已經叫「咕嚕」?切開塊雞我睇落就覺得都好似幾乾水,無咩肉汁咁款,但我朋友話都叫ok既…俾我就唔會叫啦,寧願叫豬手包好似仲有睇頭。始終同我想像似咕嚕肉漢堡包實在差太遠啦…我果個係芝士蛋包,講真,有幾難整?屋企炒個蛋、夾塊芝士應該唔會浪費好多時間掛?佢夠薑攞得出黎賣而且仲要

非常非常有人氣的小餐廳…好似話係出名好有文青feel!

咕嚕雞包

我果個係芝士蛋包,講真,有幾難整?屋企炒個蛋、夾塊芝士應該唔會浪費好多時間掛?佢夠薑攞得出黎賣而且仲要收呢個價錢,應該有d料到!

一擺落口,天呀!世間居然有如此美味?香、鬆、濃集於一身!個芝士真係咸香到不得了,蛋又炒得非常之滑,我真係忍唔住好想即刻食第二啖。點知第二啖開始,個感覺愈來愈不良-個自家製既包雖然好鬆脆但係都幾油。另外個芝士比較濃味,好heavy…油加濃就真係唔太頂得順,適合share多過獨食。

芝士炒蛋包

最值得一試居然係呢杯「蜂蜜牛奶」。台灣人處理蜂蜜的方法往往比香港人叻,記得在圓山站對出既短期食物展中、食過既蜂蜜雪糕只係6
蚊港紙一杯,但係淡淡的香氣足以令我記足咁多年。屯販子既蜂蜜牛奶就有異曲同工之妙:唔會太冰太刺激味蕾,同時好好地融合左兩種食材既味道,牛奶唔酥、蜂蜜唔會確喉,好match!
蜂蜜牛奶

蜂蜜牛奶
2017-11-05 157 瀏覽
聽聞係由幾位本地畫家,合資一齊開的,本地野一定撐左先,係門口已經有畫作同tee賣,我覺得都畫得幾得意鋪內環境舒服,係我鍾意的簡單木傢俬,依到睇個名就知主要係食包,叫個咕嚕雞包,同睇個名就要支持的陀地西多(弱弱一問,其實咕嚕是不是解波羅🤔) 咕嚕雞包塊雞扒大到呢,基本上係要肢體個包黎食,塊波羅係甜到唔可以單獨食,位員工都好細心,見我食完個包,先問我上得第二樣未話說西多士我都幾鍾意食,而依個陀地西多,炸得好靚,外脆內軟岩岩好,有冬甩口感,但上面個舊野呢🤔我唔知算唔算係雪糕,我只可以話係花生醬+奶油,肥到呢,但就夠哂陀地啦,因為西多係必需有花生醬😍

2017-10-10 332 瀏覽
星期日中午開店不久到。客人還沒有太多。因早餐食多左,又第一次食,先讓家人點兩個漢堡試試。仲有drink list冇咩特別,所以我只點甜品試。家人只點汽水果汁。冇特別。建議加多d特別飲品。包的分量足夠,醬汁調味也ok,係包面太脆好似空氣般,個人唔喜歡。個人比較喜歡甜品鬼佬西多的質感,配的水果和yogurt都好match。所以我就算再黎都應該只會揀下午點下甜品算。最後兩點:1. 同其他人寫一樣,由於佢地冇套餐,若食野加飲品要預$100左右。2:服務一般,人多但不夠主動
所以我就算再黎都應該只會揀下午點下甜品算。
2017-10-08
  • 鬼佬西多