2022-06-04 26 瀏覽
川菜來講我最鍾意就係食酸菜魚~喺堅離地都可以食到美味嘅酸菜魚啦😍 餐廳環境傳統中國風古色古香,座位寬闊坐得舒服😌涼伴土豆絲一絲絲土豆絲爽口開胃,配上獨有嘅涼拌汁,冰冰涼涼酸酸辣辣口感好正🤩麻婆豆腐醬汁濃郁嘅豆腐加上辣肉醬,拌飯一流👍🏻 酸菜魚一大盤酸菜魚真係令人又驚又喜😍 魚片係用上新鮮嘅連皮魚肉,肉質鮮嫩,配料有萵筍,蘿蔔片, 酸菜,香料多多,湯底酸甜微辣好惹味,不自覺飲咗好多湯汁😍紅糖糍粑煙煙韌韌嘅口感再配上甜絲絲嘅紅糖醬簡直係完美嘅配搭

涼伴土豆絲

麻婆豆腐
醬汁濃郁嘅豆腐加上辣肉醬,拌飯一流👍🏻

酸菜魚

煙煙韌韌嘅口感再配上甜絲絲嘅紅糖醬簡直係完美嘅配搭
2022-06-03 33 瀏覽
一提起酸菜魚,我便想起十三少的了~他們的酸菜魚份量都十分之多,保證能滿足對酸菜魚愛好的人,以不用4百元,兩人都能吃得十分飽的,那就都太值了~蒜泥青瓜~這個是前菜來,都是送的,而青瓜的份量也不少,用來解辣剛剛好~椒麻皮蛋~濃濃椒麻的味道,再加上紅油,這道前菜亦是少不得,微微的香辣,啟動了味蕾~酸菜魚~超大的一窩‼️內裡的魚肉也十分之多,絕對沒有手緊,很足料‼️魚肉都很大片很厚,滑嫩,沒魚骨的魚肉都吃得很爽‼️而配料也不少,有走了油的炸菇,萵筍,白蘿蔔及酸菜,很豐富呢~川式口水雞~雞肉嫩滑,肉也不少,那種麻辣的味道,吃得很過癮~紅糖糍粑~吃了這麼多辣的,最後來一道甜品;外脆內軟,像炸年糕類的食物,外層曬上了大量黃豆粉,沾上蜜糖來吃,好美味~
一提起酸菜魚,我便想起十三少的了~

2022-06-01 30 瀏覽
📍十三少(西環) 🍽 椒麻皮蛋+ 水煮魚 + 麻婆豆腐 + 紅糖糍粑😋 好耐冇食中菜,今日試咗堅尼地城呢間川菜~首先要讚係佢哋個playlist haha(🥹全部都係周杰倫 好鍾意)然後有留意到成間店鋪嘅design好古色古香,而筷托居然係真嘅花生🥜好得意🌶 紅糖糍粑其實係甜品嚟嘅,但好味到忍唔住第一個講(*¯︶¯*)之前係其他餐廳都有食過,佢哋嘅紅糖好稀、食落口感麻麻. 呢間嘅紅糖好黏稠,糍粑口感好豐富,外脆、而內裡口感好煙韌,值得一試~🌶水煮魚花椒味十足!值得一讚嘅係佢哋魚肉嫩滑鮮美,芽菜都好開胃!🌶麻婆豆腐豆腐好滑,麻味好足,配白飯一齊食一百分!🌶椒麻皮蛋佢哋皮蛋係透明顏色,好特別!而浸埋辣椒油食都開胃!
📍十三少(西環)

🍽 椒麻皮蛋+ 水煮魚 + 麻婆豆腐 + 紅糖糍粑

🌶 紅糖糍粑

🌶水煮魚
花椒味十足!值得一讚嘅係佢哋魚肉嫩滑鮮美,芽菜都好開胃!

🌶麻婆豆腐
豆腐好滑,麻味好足,配白飯一齊食一百分!

🌶椒麻皮蛋
佢哋皮蛋係透明顏色,好特別!而浸埋辣椒油食都開胃!
2022-05-30 34 瀏覽
蒜泥青瓜🥒青瓜清甜爽脆,用來做涼拌菜就最適合不過,加上特調的微酸醬汁,🥢十分開胃。 高纖维,食多啲對身體都好啲🥰十三少酸菜魚,酸菜魚作爲有名的傳統四川菜,實在非常期待!😍傳統做法,用上正宗的四川泡酸菜,配起骨切片的鮮魚片,再配花椒、辣椒乾、泡椒,湯底鮮甜,🌶配料幾豐富,會放入大豆芽、更可加滑溜薯粉等墊底。薄切嘅鱸魚肉塊塊大片,而且厚薄一樣,🐟食落滑溜無骨,非常入味😙酸菜跟湯頭味道融合,特別是蘿蔔,酸中帶鮮,多汁清甜。乾煸四季豆紅糖糍粑🍮條條小長方形,煎成金黃色,糍粑煎得發脹外皮變脆,配上紅糖漿好好食!

乾煸四季豆

2022-05-27 21 瀏覽
黎到西環漫無目的咁周圍行,經過見到呢間原來呢道都有分店,上次食過覺得超正,一於就回味下🤤▪️酸辣土豆絲應該係每個人都有一碟,酸酸辣辣嘅味道調教適中,好開胃🤤▪️椒麻皮蛋用左黃金皮蛋,唔會有平時普通皮蛋嘅石灰味,更口感更彈牙同埋加易入口!▪️乾扁四季豆四季豆本身爽脆清甜,再走油加上肉碎爆炒,有鑊氣,送飯唔錯🥹🥹🥹▪️ 十三少酸菜魚呢度嘅酸菜魚食完第一次之後係會上癮嘅酸菜魚,鱸魚魚片嫩滑之餘又起晒骨,配料有萵筍同埋一啲走過油嘅菇,吸晒啲湯勁好食😋

▪️酸辣土豆絲
應該係每個人都有一碟,酸酸辣辣嘅味道調教適中,好開胃🤤

▪️椒麻皮蛋

▪️乾扁四季豆

▪️ 十三少酸菜魚
2022-05-24 25 瀏覽
開反晚市後特登過黎堅尼地城既十三少舒舒服服甘坐底食餐川菜。聽聞開左無耐,裝修好古色古香,好有中國特色,幾別致。涼拌土豆絲越簡單既食材越考功夫土豆絲切得爽脆味道酸辣開胃仲有輕微麻辣慢慢滲出黎  十三少酸菜魚重點招牌菜上菜時被驚艷到超大盤 材料亦十足店員介紹我地可以先飲幾啖湯湯底味道鮮美,辣度剛好完全沒有油膩感 忍吾住飲多幾啖先開始食魚魚片鮮嫩滑身 肉質非常滑溜配上蘿蔔&萵筍、雞骴菇好滿足 分量完全夠3個人食乾煸四季豆四季豆炒得夠乾身肉碎香濃 配飯一流紅糖糍粑外層炸成金黃色,外脆内軟,入面既糯米好煙韌糍粑配上黑糖汁 食完畫上完美句號

涼拌土豆絲
越簡單既食材越考功夫
土豆絲切得爽脆味道酸辣開胃仲有輕微麻辣慢慢滲出黎

十三少酸菜魚
重點招牌菜
上菜時被驚艷到超大盤 材料亦十足
店員介紹我地可以先飲幾啖湯
湯底味道鮮美,辣度剛好
完全沒有油膩感 忍吾住飲多幾啖先開始食魚

魚片鮮嫩滑身 肉質非常滑溜
配上蘿蔔&萵筍、雞骴菇好滿足
分量完全夠3個人食

乾煸四季豆
四季豆炒得夠乾身肉碎香濃 配飯一流
2022-05-14
2022-05-17 22 瀏覽
今日去堅尼地城chill下,見到間裝修風格相當典雅嘅川菜餐館就入去試下。進入餐廳感覺新淨企理,空間够寬敞,坐得幾舒服😬隨意點左幾個簡單小菜:涼拌土豆絲酸辣度剛好,土豆絲爽脆😋十三少酸菜魚 喜歡食辣的我唔少得點個招牌酸菜魚😜,份量相當大🍲而且材料十足,賣相吸晴。湯底味道好醒胃,酸辣度剛適合我地,最重要係無骨魚片够滑够鮮, 我地食到停唔到口😜😜乾扁四季豆辣肉粒清炒四季豆,爽甜香脆,簡單菜式但色香味俱全,好味😋😋紅糖糍粑甜品點左紅糖糍粑,小長磚形外脆內軟,帶點米香,沾上紅糖漿,無得彈😋店員服務好細心,服務好,小菜足料份量大,整體感覺唔錯會再來😁👍👍

隨意點左幾個簡單小菜:

涼拌土豆絲
酸辣度剛好,土豆絲爽脆😋

十三少酸菜魚

乾扁四季豆
辣肉粒清炒四季豆,爽甜香脆,簡單菜式但色香味俱全,好味😋😋

紅糖糍粑

天氣下着毛毛細雨,咁啱冇帶遮,又臨近晚餐時間,就順道黎呢一間餐廳避雨兼食晚餐。~~~餐廳裝修古色古香,精緻有特色,播放著我好鍾意嘅台灣明星Hebe嘅歌曲,用餐環境舒適。🍽~~~餐牌選擇頗多,令人心花怒放,左思右想三心兩意嘅我地最後揀選咗涼拌土豆絲、十三少酸菜魚、乾煸四季豆及紅糖糍粑☺️。~~~餐點份量比想像之中多。土豆絲爽脆可口加埋辣油,令人一口接著一口,作為前菜非常開胃😝。~~~十三少酸菜魚,魚嘅份量好多,冇偷工減料,鮮味重,裡面嘅菇、萵筍亦非常出色。魚肉嫩口,滑溜,湯底香,而且食完唔會好口渴,高質,難怪能作招牌。👍🏻~~~除咗酸菜魚之外佢哋嘅乾煸四季豆質素亦佳,味道濃淡調配得宜,非常下飯(加入餐廳送嘅脆炸黃豆粒入口,會更為香口。)🥢~~~最後甜品再來一個黏黏糯糯的紅糖糍粑,就算再飽肚也不想錯過,滿滿的紅糖醬汁及黃豆粉令人啖啖流連忘返。~~~十三少 西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
十三少
西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
2022-05-09 893 瀏覽
最近見到好多媒體介紹「十三少」嘅酸菜魚,趁週末唔使返工,專登去試下。原來餐廳喺港九新界都有分店,真係「區區有魚食」,今次就揀咗嚟堅尼地城呢間。門面很別致,古色古香,流露出濃濃嘅中國風。店內設計亦很有特色,睇得出餐廳無論喺設計同佈置方面都下咗唔少功夫,融入了許多傳統嘅文化元素。除咗主打嘅酸菜魚外,其實餐廳仲有唔少經典熱菜、麻辣乾鍋、醬香鍋、小吃、主食及甜品等供應,選擇好豐富。我哋點咗涼拌土豆絲、酸菜魚、乾煸四季豆同紅糖糍粑。薯仔絲好爽身,薯味清甜,入口清新爽脆,一點也不油膩,好啱夏天享用。熱賣嘅酸菜魚接著送上,嘩!勁大份,除咗魚肉外,碟內還放入了不少酸菜、萵筍、菇片和白蘿蔔,用料十足。魚肉以新鮮鱸魚切片煮成,大件又厚身,細骨唔多,嫩滑又有彈性,完全無腥味。酸菜好醒神,又酸又麻,但食落一點也不死辣,配上鱸魚骨湯,集鮮、酸、辣、香於一身。四季豆可以自選辣度,我哋揀咗小辣,啲豆炒得夠晒火喉,鑊氣十足,入口乾身不油,爽脆又無渣,夾埋啲肉碎一齊食,味道一流!紅糖糍粑亦做得很不錯,糯米外層炸得好香口,食落外脆內軟,面頭灑咗一層黄豆粉,再配上秘制嘅黑糖,入口甜絲絲,用嚟做飯後甜品就最適合不過。
2022-05-06 31 瀏覽
超耐冇食過水煮魚😢揀咗去「十三少」過下口癮😝.水煮魚🐟魚片鮮香嫩滑,已經去咗骨🥰辣度剛好,小麻小辣🌶爽口芽菜,仲有煙韌寬粉😆所以食完都已經好飽肚😬.川式口水雞🐔賣相幾靚😍表面灑上芝麻同蔥花😉雞肉肉質麻辣少鹹,而且充滿芝麻香🤤肉質好滑,又唔會太多骨👍🏻好過癮.涼拌土豆絲🥔非常爽脆😗而且酸未未,好開胃 🤪.白飯(2碗).紅糖糍粑❤️表面灑上黃豆粉,然後可以自行再點紅糖漿🤗外脆內軟糯,少少米嘅質感😋香甜味道仲有助解辣😌黃金豆🥜香脆可口,少少甜,好涮嘴🤭
超耐冇食過水煮魚😢揀咗去「十三少」過下口癮😝
涼拌土豆絲🥔非常爽脆😗而且酸未未,好開胃 🤪
白飯(2碗)

黃金豆🥜香脆可口,少少甜,好涮嘴🤭
  • 紅糖糍粑
  • 涼拌土豆絲
  • 水煮魚
*此餐廳收取加一服務費。滋味二人套餐(單點$338),主菜可以選擇十三少酸菜魚或水煮魚,酸菜魚份量多,最好先嚐湯底,湯底味道酸辣,飲落好惹味;魚肉肉質嫩滑、無骨,味道鮮甜,食落啖啖肉;內有大量菇菌、窩筍、酸菜、白蘿蔔、辣椒、花椒、芝麻。小菜(跟餐$0),川式口水雞/麻辣滷豬手/乾煸四季豆/麻婆豆腐,四選一;川式口水雞表面鋪滿白芝麻,肉質皮滑肉嫩,味道香辣,底層有青瓜,食落好入味,但醬汁比較油膩。涼菜(跟餐$0),椒麻皮蛋/涼拌土豆絲/蒜泥青瓜,三選一;椒麻皮蛋採用黃金皮蛋製作,外層彈牙、內層流心,蛋香味濃,配以蒜頭、尖椒食用,食落好惹味。2碗白飯(跟餐$0),口感軟硬適中,米香味濃。紅糖糍粑(跟餐$28),即叫即炸,口感外香脆內煙韌,配以紅糖漿、黃豆粉食用,味道更佳。
*此餐廳收取加一服務費。

小菜(跟餐$0),川式口水雞/麻

2碗白飯(跟餐$0),口感軟硬適中,米香味濃。

• 椒麻皮蛋
  • 十三少酸菜魚
Hot and Sour Fish Soup with Pickled Greens.天氣熱辣辣,微酸辣酸菜魚,🐟醒胃又健康!嫩滑鮮魚片,脆皮糍粑,地道風味太吸引😍🥒蒜泥青瓜夏日必備爽口青瓜,加埋蒜泥,更加有濃郁蒜香。🌶酸菜魚配料非常豐富!除咗有足量嘅魚片之外,更加有酸菜,筍乾,蘑菇等。湯底取材天然,食到最後,連湯都可以飲埋🤤🐤口水雞金黃色外皮,嫩滑質感,配埋麻香口水汁,一定係經典佳餚。🍚白飯2碗 & 紅糖糍粑無論係邊度見到糍粑,都一定要點😆面頭炸得香脆,灑上少少黃豆粉,口感更加香口。黑糖有貼心分開,所以外賣都唔會驚腍👍🏻煙韌脆漏,中式甜品必叫!

🥒蒜泥青瓜
夏日必備爽口青瓜,加埋蒜泥,更加有濃郁蒜香。

🌶酸菜魚

🐤口水雞
金黃色外皮,嫩滑質感,配埋麻香口水汁,一定係經典佳餚。

🍚白飯2碗 & 紅糖糍粑

2022-04-21 76 瀏覽
每隔一排我都會掛念十三少嘅精緻裝修同埋川式美食,今日係時候再嚟回味一下。椒麻皮蛋,椒麻味道突出,再加上我至愛嘅蒜頭、青椒同辣椒,為呢一餐揭開一個好好嘅序幕。十三少酸菜魚,酸菜魚嘅氣勢同水煮魚亦都不遑多讓,兩者都係大大嘅一盤,夠哂睇頭;魚肉比起上次嘅水煮魚更加滑溜,今次少咗寬粉,但係換嚟嘅係白蘿蔔同埋萵筍,索盡湯汁嘅味道。口水雞,口水雞貫徹十三少嘅正宗川味,味道依然係我嘅最愛。紅糖糍粑,今次呢一個甜品令我相當驚喜,糍粑炸得非常脆身,口感煙韌軟糯,點埋啲紅糖一齊食, 真係好食到不得之了。

口水雞,口水雞貫徹十三少嘅正宗川味,味道依然係我嘅最愛。

2022-04-19 55 瀏覽
西環周圍都係打卡coffee shop , 變相中菜同舊式茶記就無乜人,都好,人少唔洗等嘛門口已經好香,入去見午餐仲有得點,叫咗兩份一份口水雞,一份酸菜魚本來都無乜期望,68個餐應該得幾件咁囉…結果有啲驚喜!口水雞(太肚餓忘記影) 都幾大份,有1/4 隻汁係偏厚身嗰種,感覺就太油,個人唔太好…但味道夠香,而且雞都好滑仲有血紅色,剛好! 另一酸菜魚就嚇親!好大份!完全不欺場! 面果層仲有花椒油好香魚亦好滑身無乜骨,味道香濃亦好多酸菜唯一美中不中係兩道菜都唔太辣…酸菜魚已經叫中辣,但感覺爭少少… 相反,酸菜魚入面啲薑用左老薑就勁辣! 唔知係咪未爆夠啲薑,辣味出唔到…辣返少少就好喇餸同飯份量都好大,女士真係會食唔晒,本來仲想貪心試埋個乾鍋,好彩無,真係飽到行唔郁!味道整體都好,位置亦好濶唔會好迫。但要小心,地面勁跣!去比錢嗰時差啲跣親!

門口已經好香,入去見午餐仲有得點,叫咗兩份

一份口水雞,一份酸菜魚
本來都無乜期望,68個餐應該得幾件咁囉…
結果有啲驚喜!
口水雞(太肚餓忘記影) 都幾大份,有1/4 隻
汁係偏厚身嗰種,感覺就太油,個人唔太好…
但味道夠香,而且雞都好滑仲有血紅色,剛好!

另一酸菜魚就嚇親!好大份!完全不欺場!
面果層仲有花椒油好香
魚亦好滑身無乜骨,味道香濃亦好多酸菜

2022-04-11 47 瀏覽
依排清大假同埋抗疫疲勞,真係要出去行下街食吓嘢,令自己開心下,由於好耐冇食過川菜,又勁想食酸菜魚同埋麻辣嘅嘢🤣🤣我哋就叫咗二人套餐,套餐有十三少招牌酸菜魚、口水雞、蒜泥青瓜&椒麻皮蛋,我想講個魚嘅份量真係好多,兩個人一定夠食同埋魚嘅肉質超級滑,裏面仲有好多配菜,包括萵筍、蘿蔔、秀珍菇同埋勁多嘅酸菜,非常嘢味!另外口水雞都非常出色,雞肉嫩滑,望落去以為超級辣,點知食落去又OK喎👍🏻不過真心如果兩個人食都真係幾抵食,最後梗係加咗錢食埋糍粑啦🥳🥳