2022-01-21 31 瀏覽
🍴鮮香麻辣十三少相約嗜辣的朋友到堅尼地城的川味餐廳吃辣,餐廳提供滋味2人套餐,份量十足,基本上可足三人分享。・*:.。o☆*゚・*:.。o☆*゚¨゚゚*:☆*゚¨゚🌶 滋味二人套餐 $338 套餐涼菜(3選1)椒麻皮蛋/涼拌土豆絲/蒜泥青瓜主菜 (2選1)十三少酸菜魚 /水煮魚小菜 (2選1)乾煸四季豆/麻婆豆腐配送白飯兩碗・*:.。o☆*゚・*:.。o☆*゚¨゚゚*:☆*゚¨゚🔸餐前前菜- 涼拌土豆絲每位客人都奉送餐前涼菜,是日涼菜是涼拌土豆絲,土豆絲香脆美味,十分開胃。🔸椒麻皮蛋(套餐涼菜)椒麻皮蛋的蛋白是呈透明,蛋黃是流心狀態,加上鮮辣椒的配襯,椒香辛辣,美味可口。🔸十三少酸菜魚 作為主打的招牌菜,是必點單品。酸菜魚的份量十足,碗有如面盤一樣大,光是上菜已聞到陣陣的酸菜香。酸菜魚可選辣或不辣,嗜辣的筆者當然點了辣的來試試。上菜時店員細心提醒,可先品嚐一下酸湯再吃魚。酸菜魚面層鋪滿炒香的白芝麻,筆者先嗑一口湯,酸度足,香辣鮮美。魚肉滑溜無骨,除了有不少酸菜外,湯中還有香脆的萵筍,以酸湯製成泡飯吃,滋味無窮。🔸麻婆豆腐 豆腐滑溜美味,豆腐加了花椒粉作調味,令免治豬肉更惹味香濃,拌飯吃
🍴鮮香麻辣十三少

・*:.。o☆*゚・*:.。o☆*゚¨゚゚*:☆*゚¨゚

🌶 滋味二人套餐 $338

套餐涼菜(3選1)
椒麻皮蛋/涼拌土豆絲/蒜泥青瓜

主菜 (2選1)
十三少酸菜魚 /水煮魚

小菜 (2選1)
乾煸四季豆/麻婆豆腐

配送白飯兩碗

・*:.。o☆*゚・*:.。o☆*゚¨゚゚*:☆*゚¨゚

🔸餐前前菜- 涼拌土豆絲

🔸椒麻皮蛋(套餐涼菜)

🔸十三少酸菜魚

🔸麻婆豆腐
豆腐滑溜美味,豆腐加了花椒粉作調味,令免治豬肉更惹味香濃,拌飯吃一流,麻婆豆腐是最佳的下飯菜。

🔸紅糖糍粑 $28 (加購價)
雖然已飽得要抱著肚子,但吃甜品總是不可或缺的。套餐可以用加購價$28點一客紅糖糍粑,糍粑是以糯米製成的糕點,一般會把糯米團子外層裹上黃豆粉以防團子黏在一起,多配以紅糖醬、白砂糖或芝麻等蘸點食用。這裡的糍粑切成條狀,並炸至金黃,外脆內香糯,暖暖的帶點Q彈口感,蘸上紅糖汁吃,甜在咀裡,暖在心裡。

🔸小總結:
午市的滋味二人套餐,有涼菜、主菜、小菜、白飯,相當抵食。餐廳環境古色古香,設舒適卡座,店員親切有禮,值得回訪。

👅 味道:4.9/5
🌐地址: 堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
2022-01-21
  • 十三少酸菜魚
  • 紅糖糍粑
週末西港島遊走抖下氣,行完海濱長廊過返山市街附近,揾到間幾有中式庭園風食川菜既十三少。天氣凍凍地,邊爐以外既選擇,就最啱食下酸菜魚,點左份二人套餐速食做Early Dinner😏椒麻皮蛋呢款黃金皮蛋唔係用鴨蛋製成,而係用雞蛋造皮蛋,金黃既蛋白位好似啫喱咁晶瑩,蛋黃溏心香濃。沾上紅油青椒,入口更加滑溜惹味,食後仲有D麻香感十三少酸菜魚魚片厚度適中,帶點魚皮邊。魚肉雪白有紋理,夾起柔軟透亮,唔會有暗啞感。食前趁熱嚐幾口鮮魚湯,酸菜青花辣椒加埋芝麻香產生果份衝擊感同味覺享受,胃口有增冇減!美味嫩滑既酸菜魚,配上白飯撈埋湯落肚,Yummi😋麻辣鹵豬手川式涼菜真係色香美俱全,前菜點份鹵豬手,賣相大件睇起黎脹卜卜,雙筷夾起尤其彈滑感。鹵得出色,整件皮層連骨入口咀嚼,爆汁之餘夠哂入味,質感軟淋易分離,滿口骨膠原感!紅糖糍粑糍粑有好多唔同既地道做法而我最中意就係川渝既紅糖糍粑~外層煎得香脆內層軟糯,口感柔軟細膩加上豆粉、紅糖同吃,份外滋味~

椒麻皮蛋
沾上紅油青椒,入口更加滑溜惹味,食後仲有D麻香感

十三少酸菜魚

美味嫩滑既酸菜魚,配上白飯撈埋湯落肚,Yummi😋

麻辣鹵豬手

糍粑有好多唔同既地道做法
而我最中意就係川渝既紅糖糍粑~
外層煎得香脆
內層軟糯,口感柔軟細膩
加上豆粉、紅糖同吃,份外滋味~
2022-01-14 29 瀏覽
天氣凍最岩食熱辣辣嘅酸菜魚暖身,可能因為天氣轉涼,今日嘅十三少接到好多外賣單一單接一單,忙過唔停!又餓又凍嘅我地點左一個二人餐 - 倫爾放縱一次都唔係好過分姐😆 雖然最後都係食唔哂要打包。✨蒜茸拍青瓜:青瓜原來好有益嫁!例如青瓜嘅纖維能夠減少膽固醇形成,維持心血管健康。除此之外,仲會舒緩皮膚過敏問題同防癌。✨麻婆豆腐:又香辣又惹味最岩用黎撈飯食,份量多到食唔哂要打包!(因為要留肚食主角酸菜魚😆)✨招牌酸菜魚(少辣):唔食得辣嘅你可揀少辣或唔辣。湯底用鮮魚去煮飲落好鮮甜,飲完一啖又一啖完全停唔到口!酸菜魚嘅湯底夠酸,亦加左薑去辟魚嘅腥味。魚肉絕對係佢嘅主角:口感超嫩滑而且冇骨,配料方面亦十分豐富,有炸過嘅好香口嘅雞髀菇、萵筍、白蘿蔔仲有酸菜等。食完個胃好暖好飽好滿足。

2022-01-14
2022-01-11 39 瀏覽
天氣凍左,食四川野最岩,今日同朋友係堅尼地城食左個酸菜魚二人餐, 二人餐有涼菜,主菜,有酸菜魚同小煮魚選擇,小菜同埋甜品蒜泥青瓜,口感爽脆,蒜泥味道刺激又惹味,好開胃既前菜主菜係十三少酸菜魚, 份量係好多,湯頭酸酸辣辣,酸菜魚酸辣度適中,入口刺激,辣味久久停留在口腔中。魚肉不腥、肉嫩,亦不易散開,能令我吃到啖啖肉的口感,不錯不錯口水雞味道層次豐富,有麻辣鮮香嫩爽等味,紛陳複雜,雞肉鮮美嫩爽,紅油奔放潑辣。

蒜泥青瓜,口感爽脆,蒜泥味道刺激又惹味,好開胃既前菜

2022-01-05 40 瀏覽
今日同朋友去完西環行山 見到呢間十三少 係食川菜嘅餐廳於是就入去食下啦餐廳裝修好有中國特色 座位都夠闊落坐得舒服 啱曬帶外國朋友嚟食呀涼拌土豆絲 土豆絲非常爽脆 帶點酸酸辣辣嘅味道好開胃呀口水雞 醬汁非常重口味 油份亦好多 不過勝在雞肉嫩滑 而且一啲都唔油膩送飯一流十三少酸菜魚 分量好大 魚肉片已經預先去骨 肉質嫩滑非常鮮甜 入面仲有萵筍秀珍菇等等嘅材料 仲有贈送脆米一碗 一齊食口感好特別紅糖糍粑 外皮炸得脆卜卜入面仲係煙煙韌韌嘅糯米糕 點埋黃豆粉加紅糖漿一齊食 非常滿足

涼拌土豆絲 土豆絲非常爽脆 帶點酸酸辣辣嘅味道好開胃呀

2021-12-30 46 瀏覽
呢日又嚟到西環食飯,朋友話凍想食啲hot and spicy🤣咁又見到呢間十三少出品幾有保證,加上呢間西環分店好似特別靚咁,就決定入去試吓😝一入到嚟發現環境非常舒適,服務亦好好。咁座底就見到有個二人餐,338唔想諗就叫呢個,再加埋甜品🤣前菜青瓜幾清新開胃👍🏻小菜有口水雞😆唔係一般頹頹一堆雞而係有好靚好精緻擺盤,味道亦好好,抵讚👍🏻主角酸菜魚一黎到勁大盤好爽,勁足料勁多魚,魚亦夠滑夠味,冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻最後甜品幾特別,點多啲紅糖勁好味,勁多舊食到好飽🤣🤣🤣

前菜青瓜幾清新開胃👍🏻

最後甜品幾特別,點多啲紅糖勁好味,勁多舊食到好飽🤣🤣🤣
2021-12-17 802 瀏覽
今日同女友去左十三少位於西環既分店,門口俾人一種古色古香既感覺,至於餐廳入面裝修簡約闊落,卡位後面既屏風好靚😍十三少推出二人套餐,包括涼菜、主菜同小菜,另外加$28仲有紅糖糍粑😍一坐低就有小食!- 涼拌土豆絲每條土豆絲都切得好薄,口感清脆,同時慢慢滲透一陣麻辣味,整體味道酸酸辣辣,非常開胃!- 十三少酸菜魚配料款式幾多,包括萵筍、雞骴菇同芽菜。酸菜魚湯用左兩款酸菜熬製而成,酸味同麻辣兼備,而且酸中帶鮮😍。酸菜全部係葉塊並無粗莖,口感爽嫩,湯可謂鮮、酸、辣、香集於一身👍🏻魚類方面,餐廳採用鱸魚,魚肉先拌入蛋白再煮,所以肉質非常滑溜,而且無骨可以大魚大肉。- 乾煸四季豆四季豆好大份,四季豆炒得好乾身,唔油膩之餘辣勁十足。- 紅糖糍粑賣相好似經典遊戲層層疊🤣,糯米炸成金黃色,外層有少少脆,入面既糯米好煙韌。糍粑本身無咩味道,所以要點一點黑糖汁先最正!總括而言,套餐好抵食,$350就食到咁多菜式!

一坐低就有小食!

- 涼拌土豆絲
涼拌土豆絲

- 十三少酸菜魚
十三少酸菜魚

- 乾煸四季豆
四季豆好大份,四季豆炒得好乾身,唔油膩之餘辣勁十足。
乾煸四季豆

- 紅糖糍粑
紅糖糍粑

總括而言,套餐好抵食,$350就食到咁多菜式!
2021-12-05
涼拌土豆絲
2021-12-13 82 瀏覽
餐廳裝修都幾有中國古典風味,大部份都有梳化位,坐得都幾舒服。Menu有分散叫或者二人同埋四人套餐,套餐抵食,推介叫套餐。椒麻皮蛋呢個皮蛋係黃金皮蛋,皮蛋味唔會太濃,加埋辣椒等等調味料,作為前菜或者送飯食都好啱。13少酸菜魚上菜嘅時候店員講到湯底係用鮮魚煮成,可以去食用前先飲湯。我哋叫咗唔辣,even 唔辣,酸菜魚嘅湯底味道好豐富,首先佢夠酸,再加上由薑而來嘅辣味,就算唔食得辣嘅朋友都可以感受到酸菜魚豐富嘅湯底味道。魚既口感好滑,配料方面有菇、萵筍、蘿蔔等等。川式口水雞口水雞嘅份量都唔少,佢真係好夠麻好夠辣,啲雞嘅口感都好爽身,鍾意食辣嘅朋友就啱晒啦。紅糖糍粑糍粑外面炸到好脆,但係裏面加熱後軟林林,加上紅糖醬好好食。

椒麻皮蛋

13少酸菜魚

川式口水雞

紅糖糍粑
糍粑外面炸到好脆,但係裏面加熱後軟林林,加上紅糖醬好好食。
2021-12-05 113 瀏覽
魚量很足的高質酸菜魚餐廳~~~有一陣子沒有吃川菜,酸菜魚🐟的癮又發作。下午去完朋友寶翠園新家作客後,便順道在附近吃晚飯。~~~朋友說剛剛搬來兩個星期,還在物色好的餐廳作晚飯之選,常常看到這家餐廳好多人排隊,一直想試試。所以我們就特意避開高峰期,約17:50就到步。~~~餐廳服務員禮貌很好,這點很加分。看過餐牌後選擇了涼拌土豆絲、13少酸菜魚、麻辣滷豬手,和跟餐加了個紅糖糍粑。~~~涼拌土豆絲:爽脆爽脆的,辣中不乏重重蒜香,重口味又令人欲罷不能。~~~13少酸菜魚:見到好多台客人都有嗌呢一個酸菜魚,酸菜魚裏面有酸菜,萵筍,芝麻等等,不得不說,魚肉份量真心多,好耐無食到這麼足魚的酸菜魚🐟,上次在另一間餐廳吃,叫了jumbo size都沒有這間餐廳的普通size多。酸菜味道也很好,酸中帶甜。~~~麻辣滷豬手:非常入味,而且滷得軟爛,是我最喜歡的質感,好下飯。~~~紅糖糍粑:外脆內軟糯的質感,加上黃豆粉和香甜紅糖汁,雖然已經很飽,還是可以好好的把全部吃過清光。~~~十三少 (西環)西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
魚量很足的高質酸菜魚餐廳
~~~
有一陣子沒有吃川菜,酸菜魚🐟的癮又發作。
下午去完朋友寶翠園新家作客後,便順道在附近吃晚飯。
~~~
十三少 (西環)
西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
2021-12-02 63 瀏覽
呢排成日都想食酸菜魚 呢日lunch行動力好強 即刻就去左食!😋叫左個2人餐 ($338) 有幾樣野揀~我地就要左蒜泥青瓜 好fresh 同埋好大碟😳兩個人好難清得哂之後就到重頭戲 酸菜魚!! 超超超大 呢個應該係4人餐🤣🤣個湯好好飲! 酸得來帶D辣勁 配白飯食就岩岩好啦😋 同埋佢仲有萵筍同菇! 好似即刻健康左咁🤣 呢個主菜仲有得叫水煮魚 嚐辣既朋友仔可以試下~ 乾煸四季豆 四季豆都係加左辣椒炒 好惹味! 不過對我來講有D辣 同油🤣呢個餐仲包左兩碗白飯 真係要兩個男人先食得哂🤣🤣雖然好飽 但見到加$86就有紅糖糍粑 即刻加左! 好好食!! 😳😳炸得好香好脆 入面就非常in un 點埋D紅糖醬同埋黃豆粉 輕鬆食左5舊 大推!!🤣

叫左個2人餐 ($338) 有幾樣野揀~

呢個餐仲包左兩碗白飯 真係要兩個男人先食得哂🤣🤣

用地图软件搜索“十二味”会被导航到这家店,听朋友说是之前这家店就是十二味,后来改名字了。与十二味相比:1. 菜不正。四季豆里的肉末是一坨一坨的(应该是冷冻肉末没有炒开);麻婆豆腐颜色是屎黄色,难吃至极,麻婆如果知道会从棺材里爬出来;凉拌青瓜完全不入味,只有一些蒜末,无其他调味。2. 贵,量少。普通中饭,人均150~200,需吃2~3碗米饭才能饱(米饭15一碗)。3. 有加一。没有服务但是强行收加一(午饭时间),有这钱还不如给天桥唱歌的人。4. 工作人员撒谎。问工作人员这家店和十二味什么关系,恶狠狠的回答说没有关系,还再三强调比十二味正宗、味道正。真是此地无银赛百两!他家对面有家十二味正在装修,希望赶紧开张让这山寨川菜馆关门大吉!!!
与十二味相比:

2021-11-26
  • 零度可乐(15一罐)
2021-11-24 112 瀏覽
兩人去吃,點了一個滋味2人套餐,都真的能把肚子吃得圓圓的,很豐富呢!2人套餐包裹涼菜3選1,我選了椒麻皮蛋!微微的辣跟麻香,做前菜一流,令整頓飯更開胃!主菜選了十三少酸菜魚,超大的一盤,比我的臉還要大!魚肉很多,嫩滑又鮮美,內裡還有雜菌,酸菜及萵筍,材料十分之豐盛!小菜則選了川式口水雞,紅油芝麻十分香,肉質嫩滑,雞肉份量也不少!甜品選了紅糖糍粑,套餐加28元就有!外脆內軟,黃豆粉足夠,沾上黑糖吃,甜甜的,超正!

2021-11-15 139 瀏覽
突然想食酸菜魚,又醒起有日行過見到十三少所以特登走過來食。睇完餐牌我哋就叫咗涼拌土豆絲、酸菜魚同埋口水雞。第一樣黎嘅係涼拌土豆絲,調味啱啱好仲要好爽身,拎黎做開胃小食就啱啱好第二樣就係口水雞,我想講佢個雞真係必試,而且份量好足。佢個底墊高啲雞嘅都係雞 唔係芽菜青瓜果啲,仲要好好味。咁大碟我哋連埋酸菜魚都清晒。之後就係今次黎嘅重點- 酸菜魚。 店員黎到就話我哋知個湯原來係每日新鮮熬製 未食之前試咗淡湯先。果然底味係真係幾清甜,唔會好似平時出面重味精同油淋淋(見圖)。最後我哋第二個胃想食埋甜品,叫咗個紅糖糍粑,外邊鬆脆裏面軟綿綿 有第二個胃嘅人都係推介嘅。咁多樣野都係350左右,而且環境舒適,一定會再黎🤘🏻
突然想食酸菜魚,又醒起有日行過見到十三少所以特登走過來食。

睇完餐牌我哋就叫咗涼拌土豆絲、酸菜魚同埋口水雞。

咁多樣野都係350左右,而且環境舒適,一定會再黎🤘🏻
2021-11-11 139 瀏覽
😎😎《十三少 》西環十三少😱!呢間食店名字真係好不覊😝!朋友介紹佢專賣精品川菜🤓,菜式、食材、製作款款講究🧐!剩係佢嘅椒麻皮蛋🥚用嘅都唔係普通黑色皮蛋,而係透明嘅黃金皮蛋🧡!川菜都咁招積😎?小編點可以唔去試吓呀😆!🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🔳 十三少酸菜魚🐟 HKD$238➿ 〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️甫入店家,已經發現每枱客人枱面都有一大盤酸菜魚🐟!小編都唔執輸😆,即刻order一盤先😙!酸菜魚成個大面盤😳咁出場好壯觀🤩!店員告知係每日新鮮鱸魚送到餐廳😍,再新鮮熬製湯底的,所以可以先試湯後試魚😙!魚湯鮮味❤️十足👍🏻,呀大人飲完一啖又一啖😋!成盤酸菜魚,配料不少之外,件件鱸魚大大塊😙,份量又多!啖啖魚肉滑溜入味💦!根本已經唔洗送飯,食唔停😋!🔳 涼拌土豆絲🥔 HKD$32〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️佢係以紅油❤️‍🔥去涼拌土豆絲的,條條薯絲分明不會相疊,質地爽口😋又帶少少土豆應有嘅可愛粉嫩口感👍🏻!🔳 麻辣鹵豬手 HKD$88〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️上枱時以為只是普通大大件嘅鹵豬手😆,但當陣陣鹵水香飄入鼻孔👃🏼,會令你忍唔住挾起送入咀裡😋!豬手🐷炆得超焾超入味,基本上送入口骨肉分離,
😎😎

《十三少 》

🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶

🔳 十三少酸菜魚🐟 HKD$238
➿ 〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️

🔳 涼拌土豆絲🥔 HKD$32

🔳 麻辣鹵豬手 HKD$88
〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️
豬手🐷炆得超焾超入味,基本上送入口骨肉分離,皮和肉又焾又多汁😙!麻辣嘅多香少麻,同鹵水八角嘅咸香少甜,Totally Match🥳!如果有埋花生嘅話,真係不得了😋!
佢一碟仲要有成8⃣️大件之多!呢個價錢超曬值🥳!

🔳 紅糖糍粑 HKD$48
〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️
糍粑係餐後甜品,又有成8⃣️件!初初呀大人同小編都認為應該食唔晒😅!但咬落去發現佢外皮脆香,裡面軟糯煙靭🤩!加埋糍粑面嘅黃豆粉💛,夾起成件去點少少黏黏甜甜嘅紅糖漿,口感豐富😚!睇住呀大人食完一件又一件,個樣幸福❤️到痺,結果還是全碟清😆😆!

🔳 白飯 x2 HKD$24
➿〰️➿〰️➿〰️➿〰️
其實已經order了少飯,可惜呢餐太豐富,樣樣都唔可以辜負咁,最後每人還是食剩半碗飯😐!

🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶🌶

後記:十三少其中一個menu係:滋味2⃣️人套餐 HKD$338,包一個涼菜🥙、一盤酸菜魚🥘或水煮魚、一個四季豆或麻婆豆腐🍲、兩碗白飯🍚的,另+HKD$28仲可以換埋個紅糖糍粑做甜品❤️!小編覺得呢個餐都好抵食👍🏼!
小編好欣賞呢度d店員,佢哋會主動同你換骨碟,到食後上的糍粑時又同你換碟換埋筷子🥢👍🏻!個個主動勤快,Like👍🏻!

👲🏻:十三少(堅尼地城)
🛖:西環堅尼地城山市樓地下1-3號舖

#SofoodSogoodsochill #十三少 #西環美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2021-11-05 129 瀏覽
屋企人都幾鍾意食四川菜,今日一於試吓呢一間新開張嘅十三少!❤️佢嘅裝修非常帶有中國濃厚色彩,非常之古色古香,再加上好多卡位,坐得非常舒服🥰因為屋企人都熱愛食酸菜魚,見到個二人餐相當抵食,又有酸菜魚所以就決定試下先送上前菜,麻辣鹵豬手,豬手大大件骨膠原豐富,又香又軟,食落去麻辣香味滲出,正椒麻皮蛋,皮蛋切開八小塊,賣相相當精美,皮蛋流心,再加上椒麻味道,非常開胃!跟住送上主菜 ~十三少酸菜魚,非常大盤,魚肉鮮嫩,唔會太辣,好吃!最後甜品紅糖糍粑,非常有特色,甜甜的,內軟外脆,畫上完美嘅句號~

因為屋企人都熱愛食酸菜魚,見到個二人餐相當抵食,又有酸菜魚

所以就決定試下